Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 13-05-11, 01:08
Raven Ο χρήστης Raven δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 11-07-2007
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 5.423
Προεπιλογή H Aριστολόχια και οι πεταλουδες της !

Σαν προλογο θα ηθελα να πω οτι ο λογος που καποιες πεταλουδες ειναι σπανιες, ειναι γιατι ειναι σπανιο το φυτο στο οποιο αναπαραγονται.
Συνηθως προκειται για ειδη που εξειδικευονται ως ξενιστες σε ενα μονο ειδος φυτου.

Μια τετοια περιπτωση θελω να σας παρουσιασω μεσα απο τις φωτογραφιες μου σημερα.

Το φυτο-οικοδεσποτης , λεγεται Αριστολόχια.H λεξη προερχεται απο τα συνθετικα Αριστον και Λοχεια , που σημαινει αριστη γεννα. Προκειται για μια μεγαλη οικογενεια με περιπου 500 ειδη.
Στην χωρα μας συνανταται η Aristolochia hirta.
Ο χυμος του φυτου ειναι τοξικος και γνωστος απο την αρχαιοτητα για τις ιδιοτητες του σαν βοηθημα εναντια στους πονους του τοκετου.
Στα αγγλικα λεγετα;ι και birhtwort.
Περισσοτερες πληροφοριες για την Αριστολοχεια μπορειτε να διαβασετε εδω: http://www.valentine.gr/linkOfTheMonth_gr-april2007.php


Το λουλουδι της, ειναι εξισου ασχημο, παραξενο ισως και μυριζει μαλλον δυσαρεστα.



Με το αρωμα αποσυνθεσης, προσελκυει εντομα τα οποια παγιδευει στο εσωτερικο με τις τριχες που βρισκονται γυρω απο το στομιο. Αργοτερα οι τριχες μαραινονται και τα εντομα-επικονιαστες απελευθερωνονται για να μεταφερουν την γυρη.





Οι πεταλουδες της Αριστολόχιας, ειναι 2 ειδη της οικογενειας των Papilionidae.
Eιναι και τα 2 ειδη αρκετα σπανια , με τοπικη εξαπλωση σε καποια νησια του Αιγαιου και την Θρακη, και προστατευονται απο την ευρωπαικη νομοθεσια.

Το πρωτο ειδος και καπως πιο ευκολο να παρατηρηθει,και με μεγαλυτερη εξαπλωση, ειναι η Zerynthia cerisyi.
H καμπια της ειναι καπως αγκαθωτη , με κιτρινες και κοκκινες αποληξεις και λιγες τριχες. Φυσικα μπορει να βρεθει μονο πανω στα φυλλα της αριστολοχιας.



Η καμπια μεταμορφωνεται σε χρυσαλλιδα, διαχειμαζει προστατευμενη σε καποιο κοιλωμα και τα τελεια εντομα πετουν γυρω στον Μαρτιο- Απριλιο.

Η πεταλουδα αυτη εχει φυλετικο διμορφισμο και το Θηλυκο ειναι λιγο μεγαλυτερο και πιο εντονα χρωματισμενο ..



Το αρσενικο εχει λιγοτερα σχεδια και περισσοτερο λευκο..





Το δευτερο ειδος που εξαρταται απο την αριστολοχια, ειναι ηArchon apollinus.

Η καμπια της ειναι χαρακτηριστικα μαυρη, με κοκκινες προειδοποιητικες βουλες. Οι τοξικοι χυμοι των φυλλων της αριστολοχιας, κανουν και τα 2 αυτα ειδη πεταλουδων, δυσαρεστα στην γευση και αυτο το διαφημιζουν με τα εντονα προειδοποιητικα σχεδια και χρωματα.





Δυστυχως δεν εχω δικες μου φωτογραφιες της Archon apollinus ως τελειο εντομο γιατι πετα πολυ νωρις απο Φεβρουαριο εως Απριλιο και την εποχη που επισκεπτομαι το νησι, εχουν ηδη αφησει αυγα και εχουν πεθανει σχεδον ολα τα ενηλικα ατομα.
Tον Αρχων τον απολλωνιο, θα τον βρειτε στην Ελλαδα μονο, στην Σαμο, Χιο ,Μυτιληνη και Εβρο.Απειλειται και θεωρειται ευαλωτο ειδος με μικρους πληθυσμους που συνεχως μειωνονται.

Μερικες φωτος απο τον ιστο...
http://filotis.itia.ntua.gr/species/...?sort=category


ΕΣαν επιλογο, θα ηθελα να επισημανω την αναγκη να προστατευτουν αυτα τα 2 ειδη , καθως και το φυτο τους , οχι μονο θεωρητικα απο την υπαρχουσα νομοθεσια, αλλα και ουσιαστικα απο εμας τους ιδιους.
Και αυτο μπορει να γινει μονο αν γνωριζουμε και αναγνωριζουμε τα ειδη και τον αλληλενδετο τροπο που λειτουργουν..



Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Raven : 13-05-11 στις 01:30
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02218 seconds with 10 queries