Εχεις CO2 στο ενυδρειο?
Αν ειναι σε σωστη/ασφαλη αναλογια στο νερο, δεν θα δημιουργηθει προβλημα απο την αλλαγη, γιατι ενα ποσοστο 25% αλλαζει (θεωρητικα) κατα 25% και τις παραμετρους προς την κατευθυνση των παραμετρων του νερου της αλλαγης.
Ποσο μακρυα να ειναι?
Εκτος κι αν επεξεργαζεσαι το νερο της αλλαγης ή το νερο το ενυδρειου πχ με τυρφες μπαφερ κλπ και εχουν τα νερα (ενυδρειου-αλλαγης) πολυ διαφορετικες παραμετρους γενικα.
Δεν εχεις παρα να μετρησεις πεχα πριν και μετα την αλλαγη για να δεις ποσο αλλαζει.
Το νερο οσο πιο αργα το εισαγεις, τοσο το καλυτερο.
Ενας τροπος ειναι με τοποθετηση του δοχειου με το νερο αλλαγης σε πιο ψηλο σημειο και με σωληνακι αεραντλιας.
Αλλος, με αντλια με ρυθμιση ροης στο δοχειο.
Ή σε πιανει αγκυλωση κρατωντας το ποτηστηρι μιση ωρα να αδειασει
Η υψηλη ιχθυοφορτωση (σε λογικα πλαισια), μπορει να αντιμετωπιστει (απο πλευρας ποιοτητας νερου) με καλη φιλτρανση και συχνες αλλαγες.
Οι μετρησεις νιτρικων δεν φτανουν ως ενδειξη, γιατι μπορει να εχεις φυτα που τα καταναλωνουν, ενω παραλληλα υπαρχουν αλλες ουσιες που πλεοναζουν ή και λειπουν απο καταναλωση τους (πχ ιχνοστοιχεια, μεταλλα κλπ) που δεν τα μετρας, οπως και μια αλλη παραμετρος "αγνωστη" ακομα στις συζητησεις, το redox.
Απο την αλλη πλευρα (οχι της ποιοτητας νερου), η σωστη ιχθυοφορτωση μπορει να φανει και απο τη σωστη συμπεριφορα των ζωντανων.
Αν βλεπεις φυσιολογικη συμπεριφορα χωρις προβληματα, οπως τσακωμοι που δεν εξηγουνται για τα ειδη που φιλοξενεις, σωστη κινηση στο ενυδρειο, επιτυχεις αναπαραγωγες (αν αυτο ειναι το ζητουμενο σου) κλπ, μπορεις να πεις οτι εισαι ΟΚ.
Γενικα το ανακατεμα του βυθου δεν ειναι καλο.
Αν καθαριζεις δικαιολογημενα το βυθο (πχ γιατι ειναι νεο το ενυδρειο και δεν εχει στρωσει ο βυθος να ρυθμιζεται η αποσυνθεση ρυπων πιο καλα) ή γιατι εχεις πολλα απορριματα απο τα ψαρια - ενα δειγμα που μπορει να σημαινει και υψηλη ιχθυοφορτωση αναμεσα σε αλλα) θα πρεπει να το κανεις προσεκτικα χωρις να ανακατευεις, απλα να χωνεις το αωληνα μεσα στο βυθο και οτι τραβαει. Προσοχη με την αμμο δεν θελει ιδια μεταχειριση με τη σκουπα.
Το καλυτερο ειναι σιγα σιγα να αραιωνεις χρονικα το σκουπισμα και να φροντιζεις να εχει ο βυθος καλη κυκλοφορια νερου, ετσι ωστε να παρασερνεται το σκουπιδι στα φιλτρα.