Χοντρικα, ειναι αλλη η διαδικασια απο το πετσοπ στο σπιτι, αλλη απο τον χονδρεμπορα στο πετσοπ, κι αλλη απο τον εξαγωγεα του εξωτερικου στη χωρα μας (και στις αλλες χωρες).
Απο το εξωτερικο, τα ψαρια ειναι σε νηστεια απο 3 μερες εως μια εβδομαδα (αναλογως μεγεθους και ηλικιας) για να ειναι "καθαρα" μεσα στη σακκουλα τους. Το μπλε χρωμα οφειλεται σε ηρεμιστικο. Οι σακουλες γεμιζονται με οξυγονο, μπαινουν σε κουτια απο φελιζολ, και (οι πιο ευσυνειδητοι τουλαχιστον) προσθετουν και "heat packs" - ενα φακελακι με δυο χημικα που λιγο πριν κλεισουν το κουτι το σπανε - τα δυο χημικα ερχονται σε επαφη και παραγουν θερμοτητα. Ετσι μας ηρθαν μερικες κουτες ψαρια πριν μερικους μηνες - 42 ωρες ταξιδι, με 2% μονο απωλειες.
Απο τον χονδρεμπορα στο πετσοπ, τα πραγματα παιζουν αναλογα με το ποσο ευσυνειδητος ειναι ο χονδρεμπορας, και ποσο μακρια τα στελνει. Μπορει να σταλουν με τον παραπανω τροπο, αν προκειται να ταξιδεψουν πολλες ωρες, ή τελειως προχειρα (σακουλα με ή χωρις οξυγονο) αν πανε στην ιδια πολη.
Απο το πετσοπ στο σπιτι, σακουλα με αερα, ή με οξυγονο αν διαθετει το καταστημα 'η/και αν ζητηθει.
Ο χρονος που μπορουν να μεινουν στην σακκουλα τα ψαρια εξαρταται απο πολλους παραγοντες. 1ον την φυσικη καλη κατασταση των ψαριων. (φεραμε ψαρια στις βαλιτσες μας με 11 ωρες ταξιδι σε σακουλες με απλο αερα, και ηρθαν αψογα - αλλά ηταν σε αριστη κατασταση και νηστικα οταν τα πηραμε).
2ον απο την αναλογια πληθους ψαριων-μεγεθους ψαριων-μεγεθους σακουλας (και αν εχουν ταιστει λιγο πριν η οχι).
3ον απο τις συνθηκες μεταφορας - πολλη ζεστη ή κρυο, φως η σκοταδι (στα σκοτεινα ηρεμουν).
Υπαρχει και μια διαμαχη στους κυκλους των ακουαριστων, για το κατα ποσον πρεπει να μπαινει καθαρο οξυγονο στις σακουλες μεταφορας - οι μεν λενε οτι μπορει να "καψει" τα βραγχια τους και συστηνουν μισο-μισο, οι δε λενε οτι δεν υπαρχει τετοιος κινδυνος.
Μια καλη τακτικη αν νομιζετε οτι θα καθυστερησετε, ειναι να ζητησετε απο το μαγαζι να μοιρασει τα ψαρια σε πολλες σακουλες, και αν εχετε αμαξι, κουβαλατε στο πορτ μπαγκαζ μερικες "ισοθερμικες" σακουλες που πουλανε στα supermarkets για διατηρηση ζεστου (η κρυου) φαγητου στα πικνικ. Ειναι σκοτεινες, και προσφερουν μια σχετικα καλη μονωση θερμοκρασιας.
|