Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από theodor72
Την moss μην την φοβάσαι! Αφαίρεσε όση χρειάζεται ώστε να μην μείνει ίχνος "μούχλας" πάνω της. Είναι από τα φυτά που αν πιαστεί κάπου δύσκολα την ξεφορτώνεσαι.
Άποψη μου είναι πως η "μονομαχοζουγκλιτσα" έχει φτάσει στα όρια της. Δεν μπορεί να διατηρηθεί η συνεχώς αυξανόμενη φυτόμαζα, κρατώντας την λίπανση στα ίδια αρχικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα με την αύξηση των φυτών πρέπει να προσαρμόζουμε την ποσότητα και το είδος της λίπανσης αλλά και την ποσότητα CO2 στις ανάγκες του ενυδρείου μας. Νομίζω πως είναι φυσιολογική η εξέλιξη του ενυδρείου σου αλλά ταυτόχρονα είναι και αναστρέψιμη.
Όσον αφορά το DIY CO2 και το excel, κάθε ένα έχει τα συν και τα πλην του.
Το excel είναι εύκολο στην χρήση, ακίνδυνο για τα ψάρια και δεν χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμό. Δεν είναι λίπασμα και τυχόν υπερδοσολογία δεν προκαλεί άλγες, αλλά μπορεί εύκολα να καταστρέψει κερατόφυλλο και βαλισνέριες. Από την άλλη σίγουρα είναι πολύ πιο ακριβό από το DIY CO2, που χρειάζεται μόνο νερό, ζάχαρη και μαγιά. Κάποιοι προτιμούν να βάζουν όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά στο ενυδρείο τους και αποφεύγουν την χρήση του αγνώστων συστατικών excel. Στην χρήση DIY CO2 πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός στην όλη κατασκευή αλλά και στην ποσότητα του μείγματος, γιατί τυχόν εισροή του μείγματος στο ενυδρείο ισοδυναμεί με καταστροφή. Τέλος, η χρήση CO2 επιφέρει και μεταβολές στο pH του ενυδρείου.
Δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι, αλλά με βάση τα παραπάνω νομίζω μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καταλληλότερο για εσένα.
|
αναστρεψιμη ε?

αν αυξησω λιγο την ποσοτητα του λιπασματος?δηλαδη οι αλλοι πως τα διατηρουν?το φοβαμαι λιγο το διοξειδιο οποτε μαλλον για εξελ λεω...και να χαλασει το κερατοφυλλο,εχω τοσο που δεν θα με νοιαξει..παντως οταν λεω ζουγκλα μην φανταστεις τρελλες ποσοτητες φυτων..μια βαλισνερια νανα εχω,σαγκιταρια σαμπουλατα,μοςς και μια ανουμπια..δεν νομιζω οτι ειναι πολυ ακραια φυτομαζα..