Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 29-11-09, 11:37
Το avatar του χρήστη almost
almost Ο χρήστης almost δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Ελλάδα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από aquaman Εμφάνιση μηνυμάτων
1. όταν μιλάμε για "σταθερά" επίπεδα CO2 εννούμε ΚΑΙ τη νύχτα, ή μόνο από φωτοπερίοδο σε φωτοπερίοδο; Δηλαδή αν το Co2 μου πέσει μετά το σβύσιμο του φωτός αλλά ξανα-ανεβεί στο ίδιο επίπεδο πριν ξανα-ανάψουν τα φώτα, θεωρείται ότι έχω σταθερό διοξείδιο, ή μπορούν οι άλγες να το εκμεταλευτούν (χλωμό μου φαίνεται, αλλά λέω τώρα...)

2. Αν υποθέσουμε ότι το διοξείδιο ελέγχεται μέσω ph controller, είναι καλύτερο να κλείνει ο controller τη νύχτα, ή να τρέχει συνεχώς; Κερδίζω κάτι διατηρώντας σταθερά επίπεδα CO2 μέρα-νύχτα (ο στόχος μου έιναι 25-30ppm) ;
1. Δεν ξέρω να σου απαντήσω.
2. Θα πρέπει ο controller να μπορεί να υποστηρίζει ανώτερη τιμή και κατώτερη τιμή Co2 (πολλοί υποστηρίζουν μόνο ανώτερη τιμή, οπότε ανοίγουν την ηλεκτροβάννα να βγει Co2 να πέσει το pH. Όταν πέσει στο επιθυμητό επίπεδο, κλείνουν την ηλεκτροβάννα. Δεν έχουν όμως κατώτερη τιμή. Δηλαδή εάν πέσει το pH κάτω από μια τιμή δεν ανοίγουν ή κλείνουν κάτι για να το ανεβάσουν).
Το βράδυ, τα φυτά απελευθερώνουν Co2 που σημαίνει ότι έχεις χαμηλότερο pH και πρέπει να το ανεβάσεις. Άρα θέλεις 2 way controller. Προφανώς εάν έχεις τέτοιον, τον αφήνεις να δουλεύει και το βράδυ, γιατί αλλιώς παίρνεις έναν 1way που δεν μπορεί να δουλέψει το βράδυ. Για να πέσει το pH πρέπει να βγει Co2 από το νερό, που σημαίνει ότι θέλεις περισσότερο οξυγόνο. Άρα στην μια έξοδο του 2 way controller πάει η ηλεκροβάννα της μπουκάλας του Co2 και στην άλλη έξοδο πάει μια αεραντλία. Η αποβολή όμως του Co2 από το νερό είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία από την απορρόφηση του από τα φυτά, οπότε και 2 way controller να έχεις μην περιμένεις να προλάβει να ανέβει το pH (φύγει το Co2) και να έχεις σταθερό Co2. Αυτό μπορείς να το πετύχεις εάν οι ρίζες που έχεις στο ενυδρείο δεν είναι πολλές για τα λίτρα γιατί τότε δεν χρειάζεσαι πολύ Co2 και οι ρίζες δεν βγάζουν το βράδυ πολύ Co2 οπότε έχεις σταθερό Co2 (βέβαια αν έχεις λίγες ρίζες δεν θες και σύστημα Co2).

Αν με ρωτάς αν αξίζει ο 2 way controller, η απάντηση είναι ναι, γιατί νιώθεις ότι τα ψαράκια το βράδυ δεν θα πεθάνουν από ασφυξία (εάν έχεις πολλές ρίζες και αρκετά ψάρια).
Απάντηση με παράθεση

Page generated in 0,01558 seconds with 10 queries