Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stefan
Επανέρχομαι με την ερώτηση μου σχετικά για τον φωτισμό.
Αν χρειαζόμαστε περίπου 0.4 watt ανά λίτρο σημαίνει ότι για τα 290 λίτρα νερού χρειαζόμαστε περίπου 116 watt φωτισμού.
Η κάθε λάμπα φθορίου, ας πούμε για παράδειγμα μια λάμπα φθορίου με ισχύ 20 watt έχει απόδοση 100 watt πραγματικού φωτισμού άρα θα χρειαζόμασταν μια 20αρα και μια μικρότερη για τα υπόλοιπα watt αλλά από ότι διαβάζω μέσα στο forum κάποιοι για να φτάσουν αυτά τα watt θα αγόραζαν π.χ. 2x των 54 watt και μια μικρότερη ας πούμε των 20 watt σύνολο δηλαδή 128 watt.
Τα 128 είναι τα watt που αναγράφονται στις λάμπες διότι πραγματικά watt φωτισμού έχουμε πολύ περισσότερα, πάνω από 300 στο παραπάνω παράδειγμα.
Ποιο είναι το σωστό ????
Και γιατί !? 
-------------------------
Λοιπόν το θέμα του φωτισμού το αφήνω προς το παρών μιας και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια συμβουλή επι του θέματος.
Απο οτι κατάλαβα είναι θέμα πειραματισμού παρά το οτι ισχύει κάποια συγκεκριμένη αναλογία ltr/watt.
Βρήκα ενα καλό σχετικά αρθρο στο net το οποίο θέλει μελέτη.
Σήμερα πήρα και τοποθέτησα μια Τ5 Osram 39 watt daylight στο κέντρο στο καπάκι και έχει και αρκετό και καλό φως, στην πορεία θα πάρω και μια με ρόζ απόχρωση για φυτά και βλέπουμε...
|
Οι κανόνες του W/lt που κυκλοφορούν αφορούν Watt λαμπτήρων φθορίου.
Το αξίωμα που βάζεις είναι λάθος αφού τη φωτεινότητα όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι δεν τη μετράμε με Watt αλλά με Lumens ή Lux (Lumens/m2). Με Watt θα μετρούσαμε την ακτινοβόλος ροή (Joules/s) η οποία σχετίζεται με την φωτεινότητα όταν συνυπολογίσουμε την ανταπόκριση του ανθρώπινου ματιού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Άρα αυτό που λένε οι κατασκευαστές λαμπτήρων φθωρίου κλπ. ότι η 20W βγάζει 100W δε σημαίνει ότι ως δια μαγείας τα Watt φθορίου είναι πιο δυνατό από το watt της λάμπας πυρακτόσεως. Απλά η λάμπα φθορίου για το κάθε watt παράγει 5 φορές πιο πολύ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο οπτικό φάσμα, είναι δηλαδή πιο αποτελεσματική στην παραγωγή ορατού φωτός.
Επίσης για τις δικές μας εφαρμογές πιο σημαντικό είναι το PAR ( Photosynthetically Available Radiation ) αλλά είναι λίγο προχωρημένο θέμα για να συγκρίνεις την πραγματική απόδοση ενός συστήματος φωτισμού.