Καλησπέρα και πάλι..
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ενυδρείο φορτώθηκε απότομα με πολλά ψάρια, χωρίς να είναι στρωμένο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συγκεντρώσεις τοξικής αμμωνίας και νιτρωδών.. Από εκεί ξεκινάνε όλα τα υπόλοιπα..
Πρώτα απ'όλα, λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβεις τι συζητάμε, και συγκεκριμένα, να διαβάσεις για τον κύκλο του αζώτου και το στρώσιμο του ενυδρείου, στο site που σου πρότεινε ο PascM, παραπάνω, και στα υπομνήματα του forum..
Από τη στιγμή που έχεις ψάρια στο (άστρωτο) ενυδρείο, για να γλιτώσεις ό,τι προλαβαίνεις, θα πρέπει να απομακρύνεις άμεσα τις τοξικές ουσίες.. Αυτό σημαίνει συνεχείς αλλαγές νερού, της τάξης του 40%, ημερησίως (ή, όσο χρειάζεται για να διατηρούνται τα ΝΗ3 και ΝΟ2 σε μή μετρήσιμα επίπεδα).. Οι αλλαγές, με νερό ίδιας θερμοκρασίας, και αντιχλώριο, για να μή στρεσάρεις τα ψαράκια περισσότερο από όσο είναι τώρα..
Παράλληλα, μειώνεις (ή, ακόμη καλύτερα σταματάς εντελώς) το τάισμα (μήν ανησυχείς, δε θα πάθουν τίποτα τα ψαράκια), για να μήν επιβαρύνεις το νερό.. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τοξικές ουσίες που δημιουργούνται από τα περιττώματα και τα υπολείμματα των τροφών, παρά η νηστεία..
Και τέλος, ψάχνεις να βρεις κάποιον κοντά σου, με υγιές στρωμένο ενυδρείο, για να του πάρεις μπόλι (υλικά από το φίλτρο του, με βακτηρίδια, τα οποία θα στίψεις στο ενυδρείο σου, ή θα βάλεις στο φίλτρο σου, έτσι ώστε να αποκτήσεις μια αρχική ποσότητα βακτηριδίων, που στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστούν, και θα αναλάβουν το βιολογικό φιλτράρισμα του ενυδρείου)..
Το baktopur σας το έδωσε λογικά ο πετ-σοπάς για το fin-rot που εμφάνισε το γκάπι.. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό επηρρεάζει τη βιολογία του ενυδρείου.. Εγώ μάλλον θα το σταμάταγα τελείως (αν το ψαράκι εμφάνισε τόσο έντονο πρόβλημα φιν-ροτ, δε νομίζω δυστυχώς ότι θα καταφέρεις να το σώσεις, δεδομένης και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ενυδρείο), και θα φρόντιζα πρώτα να απομακρύνω τις τοξικές ουσίες (αμμωνία και νιτρώδη).. Προσπαθούμε να καταπολεμούμε την αιτία, και όχι το αποτέλεσμα..
Όσο για το θέμα του pH, αυτό μπορεί να περιμένει.. Μόλις στρώσει το ενυδρείο, θα ασχοληθείς με την ψαροσύνθεση.. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις πληροφορίες για όλα τα ψαράκια που έχεις.. Τι τρώνε, πόσο μεγάλα γίνονται, αν χωράνε στο ενυδρείο, αν πρέπει να ζούνε σε κοπάδια (οπότε και θα χρειάζονται περισσότερα άτομα), τι συνθήκες νερού θέλουν, κ.τ.λ... Έτσι, θα δεις ότι οι πλέκο που έχεις (ανάλογα με το ποιο είδος είναι) μπορεί να φτάνουν και τα 45 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα δε θα χωράνε στο ενυδρείο σου.. Παράλληλα, τα γκάπι θέλουν σκληρό και αλκαλικό νερό, ενώ τα τέτρα μαλακό και όξινο, με αποτέλεσμα να μήν είναι συμβατά μεταξύ τους.. και πάει λέγοντας.. κάποια ψάρια δηλαδή θα πρέπει να φύγουν.. ή να αντικατασταθούν..
Προέχει όμως το θέμα αμμωνία & νιτρώδη.. Οπότε, ξεκίνα με αλλαγές νερού και διάβασμα..
Εύχομαι καλή συνέχεια, υπομονή, και να μήν απογοητευτείς.. Κάθε αρχή και δύσκολη, πολλοί ξεκίνησαν με τα ίδια λάθη, με αρκετό διάβασμα και τη βοήθεια όλων εδώ μέσα, όλα θα πάνε καλά..