Να συπμπληρώσω λοιπόν για τις βιταμίνες.- Στον δικό μου μονομάχο που έκανε ένα σκίσιμο στο φτερό (fin rot) που προερχόταν από στρες μέσα σε τρεις ημέρες έγινε καλα...
- Σε μονομάχο φίλου με εγκαύματα από αμμωνία (μεγάλη ιστορία) και σκίσιμο-λιώσιμο των άκρων της πίσω ουράς, μέσα σε μία εβδομάδα με χρήση fishtamin κάθε 2η μέρα, το ψάρι δείχνει πολύ καλά..
Γνώμη μου: Στους μονομάχους ιδιαίτερα, θεωρώ ότι οι περισσότερες αρρώστιες είναι από αδυναμία του οργανισμού τους να τις καταπολεμήσουν. Γενικά είναι πολύ ανθεκτικά ψάρια.. Αλλά για έναν υγιή οργανισμό πρέπει να τους παρέχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία διατροφής. Για να πετύχουμε αυτό πρέπει να ταίζουμε με 4-5 διαφορετικές τροφές με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό είναι πολλές φορές δύσκολο και αν έχουμε στο πρόγραμμα και κατεψυγμένη τροφή βάζουμε και το ρίσκο μετάδοσης αρρώστιας άλλου είδους, Χρησιμοποιώντας όμως βιταμινούλες παίρνουν πολλά από τα στοιχεία που χρειάζονται... (πάντα προσέχουμε όλοι οι άλλοι παράμετροι του "περιβάλλοντα" χώρο τους να είναι το δυνατόν ιδανικοί)
Σημείωση 1) Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από το μυαλό μου(?) και την εμπειρία μου και δεν ξέρω αν είναι απόλυτα σωστό.. Αλλά είχα πρόσφατα τα δύο πάνω παραδείγματα και διαβάζοντας είδα ότι και άλλοι καταπολεμούσαν αρρώστιες πολλές σε μονομάχους με βιταμίνες και το πολύ πολύ αλάτι..Εκτός από σπάνιες δύσκολες περιπτώσεις.. Πρώτα όμως ακολουθούμε τον κανόνα:
Το πρώτο πράγμα πριν αντιμετωπίσουμε μια ασθένια είναι να βρούμε τον παράγοντα που την προκάλεσε και να τον διορθώσουμε.
Σημείωση 2) Τίθεται το ερώτημα της απορρόφησης των βιταμινών. Όπως και στον άνθρωπο τεχνιτές βιταμίνες δεν απορροφούνται με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο ρυθμό. Χρήση βιταμινών πάντως δείχνει να έχει αποτελέσματα σε άρρωστα ψάρια..
Σημείωση 3) Ο καλύτερος τρόπος χορήγησης είναι μούλιασμα της τροφής και μετά τάισμα. Οι οδηγίες της Sera λένε και για ποσότητα στο νερό. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο και το κάνουν ελάχιστοι... Μην ξεχνάμε ότι επιβαρύνεται το νερό με χημικά.. Εγώ πάντως θα το κάνω πριν φύγω για διακοπές. Δεν ξέρω αν θα έχει θετικό ή καθόλου αποτέλεσμα αλλά αρνητικό ελπίζω δεν θα έχει.. Αλλά επειδή θα ταλαιπωρηθεί με πείνα..
Σημείωση 3) Ένα θέμα είναι κάθε πότε βιταμίνες. Κατά τη γνώμη μου είναι υπερβολή καθημερινα... Εγώ τις χρησιμοποιώ 2 φορές την εβδομάδα.. Αλλά και μία να είναι δεν χάθηκε ο κόσμος. Ταίζω με τρεις τροφές: tetra betta, tetra delica, Dr. Bassleer's biofish food. Την βιταμίνη την χρησιμοποιώ με την tetrabetta (μουλιάζει πιο εύκολα και πιο γρήγορα!).
Αυτά.. Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός.