Γυαλα ή αστρωτο ενυδρειο?
Διαβαζω θεματα αρχαριων που αναφερουν οτι εχουν σε γυαλα ενα χρυσοψαρο ή ενα μονομαχο και εχουν αγορασει ενυδρειο για να το μεταφερουν.
Το ενυδρειο και το φιλτρο του φυσικα ειναι αστρωτα. Τι ειναι χειροτερο, να βαλουν το μονομαχο τους σε ενα αστρωτο 75αρι, ή να το αφησουν στη γυαλα μεχρι να στρωσει το φιλτρο και μετα να το μεταφερουν? Και γιατι? |
ολα τα διαβαζεις βλεπω!!
Βαση λογικης αμα το δεις αλλο να εχεις ενα ψαρι σε ενα μπολ και αλλο σε ενα ενυδρειο καθως αλλαζει ο ογκος νερου αρα αλλαζουν και οι παραμετροι ποιο δυσκολα! |
αν υποθεσουμε οτι γινονται τακτικες αλλαγες αντιστοιχα εγω πιστευω οτι ειναι σχεδον το ιδιο με ελαχιστη διαφορα να ειναι καλυτερα σε ενυδρειο λογο του μεγαλυτερου ογκου νερου.
|
πολλές φορές έχω σκεφτεί να ποστάρω το ίδιο θέμα αλλά δεν το έκανα λόγω των περιορισμένων γνώσεών μου. ωστόσο έχω γνώμη, αν σφάλλω διορθώστε με.
τι έχουμε στην γυάλα, περιορισμένο χώρο, λίγο νερό, αμμωνία, ασταθείς παραμέτρους, ελλειπή οξυγόνωση ( για τον μονομάχο δεν έχουμε θερμαντήρα). στο ενυδρείο, χώρο, φίλτρο, θερμαντήρα (αν χρειάζεται), οξυγόνωση. με συνεχείς μικρές αλλαγές και με συνεχείς μετρήσεις,μπορούμε ν αποφύγουμε το στρεσάρισμα του/των ψαριών αλλά και την προσβολή τους από τοξικά που είναι βέβαιη στην γυάλα. νομίζω σ αυτό το τελευταίο σημείο θα πρέπει να εστιάζονται οι συμβουλές και η βοήθεια προς τον κάθε νέο χομπίστα για να μην αποθαρρύνεται και να σώζει τα ψαράκια που υιοθέτησε. |
Νομίζω καλύτερα να μεινει στην γυάλα, για να μπορεί να αλλάζει καθημερινά αρκετό νερό.. ενω παράλληλα φουλάρει το ενυδρείο στην αμμωνία, και σε 3 βδομάδες είναι έτοιμο..
Αν αλλάζει κάθε μέρα νερό στο ενυδρείο, θα κάνει περισσότερο καιρό να στρώσει.. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Αν καποιος δε γνωριζει τα "βασικα" τοτε ειναι επικίνδυνο οποια περιπτωση και να ακολουθησει ... σε νεους χομπιστες παρατηρείται το φαινομενο η αμμωνια τους να ειναι στα υψη (μα οσα λιτρα και να εχουν στη διαθεση τους!!!) - λογικα γιατι ταιζουν υπερβολικα ενω τις πιο πολλες φορες δε θα επρεπε καθολου!
Αν ξεπερασουμε το "θεμα" της "σωστης" θερμοκρασιας καποιος που γνωριζει τα "βασικα" θα μπορει να χειριστει οποιαδηποτε περιπτωση ... Απο την αλλη γιατι να μη μπολιασει και να τον βαλει στο ενυδρειο του να τελειωνει? :D:D |
Το βρήκα..:p
Το ψάρι στο ενυδρείο(χωρίς φίλτρο), και στρώνουμε το φίλτρο στην γυαλα... |
λογικα,με τις περιορισμενες μου γνωσεις,πιστευω οτι καλυτερο ειναι να μπει σε ενυδρειο με αστρωτο φιλτρο,παρα σε γυαλα χωρις φιλτρο.
ο λογος ειναι οτι στο ενυδρειο-φανταζομαι- η αμμωνια δεν θα εχει την ιδια συγκεντρωση (λογο λιτρων) ,ενω στην γυαλα θα συμβει το αντιθετο. ετσι κ αλλιως,το ψαρι αναγκαστηκα θα "φαει" την αμμωνια,οποτε -φανταζομαι- θα ειναι καλυτερα παραληλα να στρωνει το φιλτρο ενω θα υπαρχουν περισσοτερα λιτρα (στο ενυδρειο). ειδικα για μονομαχο,οπου οι ρυποι θα ειναι λιγοτεροι,στα παραπανω λιτρα δεν θα ζοριστει το ιδιο,ενω στην γυαλα.. λεω'γω τωρα.. ή μηπως οχι;; |
τωρα αυτη δεν ειναι ερωτηση...
Φυσικα και προσωπικα θα υποστηριξω οριζοντιως και καθετως το αστρωτο ενυδρειο, παραλληλα με ελαχιστο εως σχεδον καθολου ταισμα μεχρι να βρει μπολι |
Παράθεση:
Άσχετο : Καλώς επέστρεψες! |
Παράθεση:
α... αν σου πω οτι το πρωτο που μου ερχεται δεν ειναι η λιγοτερη αμμωνια και οι σταθεροτερες συνθηκες αλλα η περισσοτερη ελευθερια κινησεων τι θα πεις? :D ας τα βαλω με τη σειρα οπως εγω τα βλεπω πλεονεκτηματα ενυδρειου: 1. καλυτερη ψυχολογια και ελευθερια κινησεων 2. σταθερη θερμοκρασια 3. λιγοτερα τοξικα 4. σταθεροτερες σληροτητες, ph κτλ στις αλλαγες πλεονεκτηματα γυαλας κανενα απολυτως |
αν εχω μια γυαλα 3 λιτρα.και πρεπει να ριξω αντιχλωριο που ειναι 5ml/200l τι υπολογισμους μπορω να κανω;:confused:
ενυδρειο και παλι ενυδρειο.μπολι ευκολα η δυσκολα πιστευω μπορουμε να βρουμε.. |
Παράθεση:
|
το ανεφερα απλα ως την πιο απλη περιπτωση σε σχεση με τις παραμετρους.
αν ειναι δυσκολο να κρατησουμε σταθερες παραμετρους ακομα και σε 30 λιτρα,αρα σε μια γυαλα ειναι εντελως αδυνατο. |
Το θέμα δεν είναι αν θα το βάλουμε στην γυάλα ή στο ενυδρείο.. Προφανώς και ενυδρείο..
Η ερώτηση είναι το βάζουμε στο ενυδρείο, και κάνουμε στρώσιμο με ψάρι, ή το κρατάμε στην γυάλα μέχρι να γίνει το στρώσιμο?? Προφανώς δεν μιλάμε για την περίπτωση που μπορεί να βρεθεί μπόλι.. |
ενυδρειο γιατι εχει πιθανοτητες ο νεος χομπιστας να μπει στο σωστο δρομο και να ψαξει λεπτομερειες
|
Παράθεση:
Δεν είναι δύσκολη ερώτηση:D |
Παράθεση:
|
Πες μας και γιατι..:rolleyes:
|
εμένα μου φαίνεται αδιανόητο να κρατήσει κάποιος το ψάρι στην γυάλα για να στρώσει πρώτα το φίλτρο. εννοείται θα του πούμε για μπόλι, αλλά και παρ ολ αυτά το ίδιο είναι να ζει σε χώρο με φίλτρανση και το ίδιο στο στάσιμο νερό?
σκέτο νερό χωρίς ψάρι αν βάλεις σε γυάλα θα γλιτσιάσει |
Παράθεση:
ενας θαλαμος αεριων γιαυτον που παει για εκτελεση η 2 μετρα ειναι η 200 το ιδιο αποτελεσμα εχει |
Παράθεση:
φτανουν η να πω κι αλλα; |
Στην περιπτωση που το αφήσεις στην γυαλα όμως, μπορείς να του κρατήσεις 0 αμμωνία μέχρι να στρώσει το ενυδρείο.. Ενώ αν το βάλεις στο ενυδρείο θα την φάει όλη στο κεφάλι..
|
γιατι; σε αστρωτο ενυδρειο θα του κανεις λιγοτερες αλλαγες απ' οτι στη γυαλα;
|
Στο ενυδρείο θα πρέπει να έχεις αμμωνία για να γίνει ο κύκλος, και όσο ποιο χαμηλά την κρατάς, τόσο ποιο πολυ καιρό θα πάρει να στρώσει..
Ενώ στην γυάλα μπορείς να κάνεις αλλαγες όλη μέρα.. |
και ποιος αρχαριος εχει ψαρι σε γυαλα και κανει αλλαγες ολη μερα;
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
ειπαμε και πριν απαραιτητα δεν σταματαμε να ψαχνουμε για μπολι.....
η μηπως θες να πεις οτι στις 8~10 ωρες που μπορει να ειναι καποιος στη δουλεια του το νερο στη γυαλα δεν θα εχει ανεβασει αμμωνια; |
Παράθεση:
η αληθεια ειναι πως χωρις βυθο ειναι ευκολοτερο να κρατησεις σχεδον μηδενικη αμμωνια, και μπορεις να κανεις κι αλλα τρυκ ωστε να μην κανεις καθε μερα ολικες αλλαγες και ουτε να λιμοκτονησει το ψαρακι (πχ τιγκαρεις στον ανθρακα και το ζεολιθο ενα μικρο φιλτρκι) κατι που στην περιπτωση του ενυδρειου το ξεχνας, ομως αυτα ισως ειναι οκ απο εμπειρο χομπυστα που ξερει τι κανει, και φυσικα οχι στις στρογγυλες γυαλες αλλα σε εκεινα τα οθογωνια κουτακια που πασαρονται ως "μικρα ενυδριακια". Το αρχικο ερωτημα δε νομιζω πως αφορα μια τετοια κατασταση σε εμπειρα χερια και με σωστο εξοπλισμο αλλα τη γυαλα του "χρυσοψαρου της γιαγιας" οποτε μαλλον δεν τη γλυτωνει την αμμωνια. |
Παράθεση:
|
εγω αυτο εννουσα.Πιστευω οτι ειναι σχεδον αδυνατον να κρατηθει στο 0 η αμμωνια με ψαρι μεσα οποτε το φιλτρο καποια στιγμη θα στρωσει
|
Μερικα βασικα πραγματακια που νομιζω οτι δεν ξερουμε ή δεν εχουμε κατανοησει ή ξεχναμε πολλοι.
1. "Στρωσιμο" ενος φιλτρου, εννοουμε ενα φιλτρο να φιλοξενει καποια ποσοτητα "βιολογιας" (βασικα, νιτροποιητικα βακτηρια). 2. Αυτη η ποσοτητα βιολογιας εξαρταται αμεσα απο τους ρυπους που εχει το νερο. Οση αμμωνια υπαρχει στο νερο, τοση βιολογια δημιουργειται για να την οξειδωσει (ας πουμε "δεσμευσει" ή αποτοξικοποιησει). Αν βαλουμε περισσοτερη αμμωνια θα χρειαστει καποιος χρονος για να αναπαραχθει κι αλλη βιολογια που θα οξειδωσει και την επιπλεον αμμωνια, αν βαλουμε λιγοτερη αμμωνια θα χαθει μερος της υπαρχουσας βιολογιας αφου δεν θα εχει αμμωνια να "τραφει". 3. Οι ρυποι (αμμωνια κλπ) εξαρτωνται απο το ταισμα που κανουμε. 4. Ενα φιλτρο λοιπον μπορει να θεωρειται στρωμενο για ενα ενυδρειο που ταιζεται μια συγκεκριμενη ποσοτητα, αλλά αστρωτο για ενα αλλο που ταιζεται μεγαλυτερη ποσοτητα. 5. Η ιδια συγκεκριμενη ποσοτητα τροφης εχει αποτελεσμα αλλης μετρησης αμμωνιας σε ενα μικρο ενυδρειο και αλλης σε ενα μεγαλο. Πχ αν υποθεσουμε οτι μια κουταλια τροφη θα βγαλει 10 mg/Lt αμμωνια, αυτη θα ειναι 1 mg/Lt σε 10 λιτρα ενυδρειο και 0.1mg/Lt σε 100 λιτρα ενυδρειο. Συμπερασματικα οταν ταιζουμε 2 φυλαρακια τροφη (αρκετη για να κρατησει διατροφικα σε καλη κατασταση ενα μονομαχο για αρκετο καιρο πχ μεχρι να αναπτυχθει πλουσιοτερη βιολογια στο φιλτρο) σε ενα 50λιτρο ενυδρειο, θα δημιουργηθει ελαχιστη αμμωνια, ενω η ιδια ποσοτητα αν ταιστει σε μια γυαλα ενος λιτρου θα δημιουργηθει 50πλασια αμμωνια. Η αλλαγη λοιπον που θα χρειαστει ενα 50 λιτρο ενυδρειο, θα ειναι 50 φορες μικροτερη απο αυτη στη γυαλα. Επισης συμπερασματικα, η ποσοτητα βιολογιας που θα χρειαζεται για να "δεσμευσει" 2 φυλαρακια τροφης, θα ειναι ελαχιστη. Τωρα (και οχι συμπερασματικα αλλα και πρακτικα) ενα 50λιτρο ενυδρειο με ενα μονομαχο δεν χρειαζεται καν φιλτρο (τουλαχιστον για καποιον που δεν ειναι αρχαριος) αφου βιολογια πιανει και το εσωτερικο του ενυδρειου, οχι μονο το φιλτρο. Αν αυξανεται και το ταισμα σταδιακα, θα προλαβαινει να αναπαραγεται η βιολογια και να αυξανεται τοσο οσο να καλυπτει τους νεους ρυπους. (μεχρι ενα σημειο μπορει να καλυπτεται και χωρις φιλτρο, σε αλλες περιπτωσεις με πολυ ταισμα, μπορει να μη φτανει καν ενα συμβατικο φιλτρο για "τα λιτρα του ενυδρειου" που αναγραφονται στις προδιαγραφες του) Το στρωσιμο μπορει να γινει αθορυβα. Η απαντηση μου λοιπον ειναι: Ενα ενυδρειο αστρωτο, ειναι ασυζητητι καλυτερη λυση απο μια γυαλα. (μιλαμε για περιπτωσεις που ειναι αδυνατο το μπολιασμα) Το να κραταμε το ψαρι στη γυαλα μεχρι να στρωσει το κυριως ενυδρειο, ειναι λαθος. Το να βαλουμε το ψαρι σε ενα αστρωτο αλλα ανετο ενυδρειο, δεν ειναι λαθος αν ταιζουμε σωστα και κανουμε μετρησεις (οι αρχαριοι - οι εμπειροι ξερουν τι να κανουν), ετσι ωστε να επεμβουμε με αλλαγη ή με prime. Αν εχουμε και αληθινα φυτα μεσα, ακομα καλυτερα. Τα παραπανω δεν ισχυουν για ζωντανα που ζουν πανω και μεσα στο βυθο. Ο βυθος αργει πολυ να στρωσει. Μετα τους 3-5 μηνες. Τα μυστικα για στρωσιμο χωρις τιποτα (μπολι κλπ) ειναι 6. 1. Ανετα λιτρα 2. Σταδιακη εισαγωγη ψαριων 3. Προσεκτικο ταισμα 4. Καταλληλο φιλτρο και υλικα φιλτρου για το ταισμα που προκειται να κανουμε με την τελικη ιχθοφορτωση. 5. Μετρησεις και αλλαγες νερου ή/και χρηση prime σε καταλληλη δοσολογια, οταν χρειαστει. 6. Ζωντανα φυτα αν ειναι δυνατον. Ενα 50λιτρο λοιπον με ενα μονομαχο μπορει να πληρει τα παραπανω. |
Παράθεση:
Σπυρο αυτο το εχεις ξαναγραψει ομως δεν ειναι τοσο απλο θεμα. Οντως ισχυει -αν και πριν την αντιπαραθεση που ειχαμε πανω σε αυτο υποστηριζα το αντιθετο- και μπορει να υποστηριξει ισως και μεγαλυτερη ιχθυοφορτωση ομως θελει εντελως διαφορετικη μελετη και δεν ειναι απλα "πηραμε ενα ενυδρειο, λιγο χαλικι και 5-6 φυτα και βαλαμε μεσα κι ενα μονομαχο" (νομιζω σου ειχα στειλει το λινκ για το βιβλιαρακι που περιγραφει πως στηνονται τετοια ενυδρεια). Επι πλεον ειτε στηθει με ΜΤS μεθοδο ειτε με υποστρωματα του εμποριου κτλ ενα τετοιο ενυδρειο για να αρχισει να θεωρειται σωστο θελει μεγαλυτερο χρονο απ οτι ενα "νορμαλ" στρωσιμο με φιλτρο και αμμωνια. Παντως αν μιλαμε για μονομαχο ειναι σιγουρο πως θα το ευχαριστηθει πολυ περισσοτερο απο οτιδηποτε αλλο. στα υπολοιπα φυσικα συμφωνω |
Απ: Γυαλα ή αστρωτο ενυδρειο?
Τώρα θα τα έλεγα εγώ! Με πρόλαβες!
:D:D:D |
νομίζω το θέμα ήταν "τι συμβουλεύουμε έναν αρχάριο με ένα ψάρι στην γυάλα και ένα ενυδρείο με άστρωτο φίλτρο".
ως αρχάρια θα μιλήσω. αυτός που αγοράζει έναν Α ακατάλληλο εξοπλισμό και πάει σπίτι του να χαρεί το ζωάκι του και βρίσκεται ξαφνικά ενώπιον της προοπτικής του θανάτου, σοκάρεται δυσάρεστα και βρίσκεται σε άγχος. πολλοί τα περάσαμε αυτά και καλό είναι να τα θυμόμαστε. θα προσέξετε ότι όλα τα ποστς έχουν τίτλους "βοήθεια", "sos", κτλ. την στιγμή εκείνη οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι συνοπτικές, σαφείς και καθόλου αντικρουόμενες, γιατί αυτά είναι τα βασικά και σ αυτά πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας αποδεκτός από όλους. η τακτική που επιτάσσουν τα διεθνώς ισχύοντα μέχρι στιγμής. άλλα θέματα, ερευνητικού ας πούμε χαρακτήρα για πιο προχωρημένα άτομα, έχουν μέγιστο ενδιαφέρον και τα διαβάζουμε όλοι μας για την καλύτερη εμβάθυνση στην ενασχόλισή μας, έστω κι αν δεν μπορούμε να συμμετέχουμε ως παραγωγοί ιδεών. |
αρα βγαζοντας το ψαρι απο τη γυαλα και βαζοντας το στα 50 λιτρα.αν προσεχουμε ταϊσμα,θερμοκρασια,μετρησεις νερου και αλλαγες το πολυ πολυ να του σωσουμε τη ζωη.:smt023
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:56. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board