Να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ και εδω στον Γιάννη και τον Γιώργο. Το ψάρι απο χθες το βράδυ μέχρι σημερα το πρωι έχει αισθητή διαφορά στην πληγή. Έβαλα μπόλι που μου έδωσε ο Γιάννης και θα αρχίσω να στήνω σιγά σιγά και την γυάλα που μου έδωσε ο Γιώργος. Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Σε λιγο καιρό θα δείτε ένα ολοκαίνουργιο ενυδρείο και ελπίζω και ένα ολοκαίνουργιο ψάρι :)
|
μια χαρα:)
μπολιαζεις το φιλτρο σου στο 25λιτρο με το μπολι του γιαννη και ξεκινας να στηνεις το μεγαλο:) θα παθεις πλακα με τη διαφορα που θα δεις;) |
Παράθεση:
Μια καλή παρέα που "καλως ορίζει" νέους συγχομπίστες και τους βοηθάει με κάθε τρόπο Μπράβο κι από μένα Γ & Γ |
Παράθεση:
Ευχαριστούμε όλους όσους έχουν αυτή την παραδειγματική ενυδρειόφιλη στάση και είναι το υπόδειγμα για κάθε χομπίστα και μέλος του GAB!!! |
Ξανά μετρήσεις να δω πως παει με το μπόλι. Αμμωνία 0 νιτρώδη 0 νιτρικά 5
|
μαλον επιασε το μπολι:)
|
Και τωρα αρχίζω να σκέφτομαι για την γυάλα. Πρέπει σίγουρα να παρω κ άλλο χαλίκι. Τις διαδικασίες για το καινούριο τις ξερω το ξεπλένω καλα κλπ κλπ. Με το παλιό τι κανω; Να το βάλω; Νομίζω οτι ειναι κατάλληλο το συγκεκριμένο λόγω χρώματος γιατί ο μονομάχος δεν στρεσαρετε αφού ειναι φυσικό χρώμα. Το παλιό το ξεπλένω; Και σε όλη αυτη τη διαδικασία τον μονομάχο τι να τον κανω; Για να το αδειάσω το παλιό σίγουρα δεν μπορεί να ειναι μεσα.
Δεύτερον το νερό της γυάλας όλο φρέσκο; Γεμίζω και κατευθείαν βάζω το φίλτρο με το μπόλι; Η οσο νερό έχει το παλιό το μεταφέρω; Έτσι και αλλιώς αυτα θα γίνουν μεσα στο Σαββατοκύριακο που θα πάω για το χαλίκι. Θα έχει τελειώσει και η θεραπεία με μελαφιξ. Αν όμως χρειαστεί να την παρατείνω ειναι καλύτερο να περιμένω να την τελειώσω στο τωρινό ενυδρείο; Για τωρα, το ενυδρείο έχει μπίχλα παντού απο την ωρα που έβαλα το μπόλι αφού δεν άφησα τίποτα να παει χαμένο. Αισθητικά θα ήθελα να την καθαρίσω με την σκούπα βυθού. Κάνει η θα χαλάσω την βιολογία τωρα; Και τωρα παμε σε οχι τοσο πρακτικές απορίες, θα μου αρεσε να βάλω χαλίκι τύπου άμμου γιατί αυτο κιτρινίζει και φαίνεται βρώμικο μετα απο 3 μερες. Θα στρεσάρει το ψάρι λόγο ανοιχτού χρώματος; Με την σκούπα βυθού θα δυσκολευτώ γιατί θα ρουφάει την άμμο;; Ουφ τέλος. |
αφου θα στησεις απτην αρχη,αλλαξε το ολο το χαλικι(η την αμμο).
το παλιο πεταξε το. δεν θα χρειαστεις πολυ αμμο,ενα τσουβαλακι 5 με 8 κιλα θαναι αρκετο πιστευω. αν θυμαμαι καλα τοσο ειχα βαλει κιεγω. το ψαρι μεχρι να στησεις το καινουριο θα το αφησεις στο παλιο. οταν στησεις το μεγαλο,θα το γεμισεις μεχρι τα μισα με νεο νερο αποχλωριωμενο,θα το φερεις στην ιδια θερμοκρασια και θα βαλεις το ψαρι μεσα. μετα θα μεταφερεις και το παλιο νερο στο νεο ενυδρειο.και συμπληρωνεις οτι χρειαζεται. βαζεις και το φιλτρο και εισαι ετοιμη. αν βρεις μαυρη αμμο χαλαζιακη προτιμησε τη.και ωραια φαινεται και δεν λερωνεται και τοσο ευκολα.(προσεξε να ειναι χαλαζιακη αλλιως θα σου ανεβαζει τις σκληροτητες του νερου) η σκουπα αν εχεις αμμο,ειναι πιο δυσκολη.θελει απο αποσταση αλλιως θα ρουφας την αμμο. το θεμα ειναι να βρεις τον τροπο που θα κραταει το βυθο σου και το ενυδρειο γενικοτερα καθαρο. εγω πχ στα μαχατσαι δεν χρειαζοταν να βαζω σκουπα.αν το εκανα μια φορα το μηνα κιαυτο επειδη ηθελα και οχι γιατι ηταν απαραιτητο. αλλα αυτο συνηθως ειναι συνδιασμος πραγματων. πχ,τροφες που δεν λερωνουν πολυ,(οπως κατεψ.bloodworm,η ζωντανες τροφες που ειναι και το καλυτερο για το ψαρι σου,αν ειναι ετοιμες τροφες να ταιζεις σωστη ποσοτητα και να μη μενει αφαγωτη κλπ) αλλαγες εβδομαδιαιες,και αλλα ζωντανα στο ενυδρειο που να βοηθανε την καθαριοτητα και να συμπληρωνουν το συστημα.πχ σαλιγκαρια λαθρεπιβατες,helena,nerite κλπ. επισης προσεξε τον καθαρισμο που θα κανεις στην αδεια γυαλα,να τον κανεις με ξυδι.μονο! μη βαλεις κανενα ειδος απορυπαντικου η σαπουνι. |
Ούτε ξύδι έβαλα. Ζεστό νερό μόνο απο θερμοσιφωνα και ένα καινούριο σφουγγαράκι χρησιμοποίησα. Τελεια θα ψάξω για αυτη την άμμο που λες. Προς το παρόν δεν νομίζω οτι εχω άλλες απορίες. Αν θέλει κάποιον να προτείνει κατι η να δώσει συμβουλή όλα ειναι ευπρόσδεκτα. Σκέφτομαι μήπως βάλω καμία ρίζα αργότερα και δέσω ψηλά κάποιο απο τα φυτά επιφάνειας που μου έδωσε ο Γιάννης. :)
------------------------- Λιγο που κοίταξα μόλις για την άμμο, δεν μπορώ να την βρω μόνο σε ενυδρείακα καταστήματα την βρίσκω και σε οικοδομικά υλικά. Αυτη ειναι άλλη; |
ναι και φυτα μπορεις να βαλεις και κανα ξυλο Mopani αν θες να παρεις απο καταστημα με ενυδρειακα.μπορεις να δεσεις πανω του moss κλπ.
και φυτα μπορεις να φυτεψεις.οι κρυπτοκορινες υπαρχουν στα μερη που ζουνε οι μονομαχοι στη φυση,αλλα υπαρχουν κιαλλα φυτα. απλα οι κρυπτοκορινες ειναι σχετικα ευκολες και δε θελουν πολλα. φυτα επιφανειας να βαλεις οπωσδηποτε.τα χρησιμοποιει το ψαρι και για γεννες και για καλυψη και για ισκιο κλπ και γενικα νιωθει μεγαλυτερη ασφαλεια οταν δεν ειναι ολη η επιφανεια εκτεθειμενη(και αυτο μειωνει το στρες,αρα ειναι καλο...) τωρα για την αμμο,μπορεις να παρεις απο πετσοπ,μπορεις και απο μαντρα. με την αμμο απο μαντρα υπαρχει ενας λιγο μεγαλυτερος κινδυνος να μην ειναι χαλαζιακη ενω λενε οτι ειναι.(το ιδιο ισχυει και για τα πετσοπ βεβαια-αλλα εξαρταται απο που θα ψωνισεις). το αλλο μειονεκτημα με την αμμο απο μαντρα ειναι πως θα θελει πολυ πλυσιμο και καθαρισμα. πολυ ομως... αν δε βαριεσαι καλα ειναι,αλλα αν δεν μπορεις να το κανεις,τοτε πας σε πετσοπ. το πλεονεκτημα της ειναι πως ειναι πολυ φτηνη βεβαια. απο πετσοπ θα την παρεις πιο καθαρη αλλα ακριβοτερα, για μικροτερη ποσοτητα. μια που ειχα βαλει και μου αρεσε την ειχα παρει απο petsupermarket. αν θυμαμαι καλα ειχα παρει δυο τσουβαλακια πεντοκιλα.(δεν θυμαμαι τιμη δυστυχως,αλλα η αμμος ητανε πεντακαθαρη). μπορεις να βαλεις και μπεζ χαλαζιακη αν προτιμας.οτι θες βαζεις,αρκει να μην ειναι ασπρο γιατι αντανακλα πολυ φως,στρεσαρει το ψαρι και λερωνεται ευκολα. και αρκει να ειναι ουδετερο-αδρανες υλικο ωστε να μη σου επηρεαζει το νερο. (επισης προσεξε μην σου πουλησουν βασαλτικη για χαλαζιακη.δεν ειναι το ιδιο και μπορει να επηρεασει τις σκληροτητες η βασαλτικη). αυτα προς το παρον,αν σκεφτω τιποταλλο θα στο γραψω:D |
Παιδιά πάλι εμφανίστηκε σε μια άκρη του πτερυγίου ένα μικρό άσπρο σαν χνούδι. Την θεραπεία με μελαφιξ την συνεχίζω. Φοβάμαι μήπως ειναι fungus αλλα πάλι δεν μπορώ να βρω φωτογραφία με κατι παρόμοιο. Αν είχε κάποιος παρόμοιο περιστατικό και έχει φωτογραφία για να το επιβεβαιώσουμε... Ο δικός μου δεν κάθεται να τον βγάλω, άσε που ίσα που φαίνεται και δεν το πιάνει η φωτογραφική.
Κατα τα αλλα ειναι καλα όπως πάντα. Κινητικός με όρεξη κολυμπάει κανονικα και η πληγή στο ραχιαιο έχει κλείσει τελείως. ------------------------- Μήπως να βάλω λιγο ενυδρείακα αλάτι που μου έδωσε ο Γιώργος; |
τελειωσε τη θεραπεια με το μελαφιξ και μετα βλεπουμε για το αλατι.
και δωστου χρονο.μην κανεις βιαστικες κινησεις και απανωτες θεραπειες γιατι μονο ζημια θα κανεις. φωτογραφια θα πρεπει να βγαλεις δε γινεται αλλιως.κολλα το φακο στο τζαμι και περιμενε. αν δεν δουμε τι ειναι τουλαχιστον πως να βοηθησει καποιος? το αλατι μπορει να ειναι "ευκολο" σαν θεραπεια και ναχει πολλα οφελη,αλλα ειναι και επικινδυνο γιατι επηρεαζει την οσμωτικη ισορροπια του ψαριου. θελει προσοχη το ποσο βαζεις και ειδικα το πως το αφαιρεις απτο νερο. δεν ειναι οπως το μελαφιξ που κανεις μια αλλαγη νερου και εφυγε. προς το παρον συνεχισε με το μελαφιξ μεχρι να τελειωσει η θεραπεια και ταυτοχρονα διαβασε εδω μεσα για το αλατι. θα κοιταξω να βρω να βαλω μερικα λινκς εδω για να διαβασεις, αλλα μεχρι τοτε μπορεις να χρησιμοποιησεις και την αναζητηση πανω δεξια. |
Αλάτι (κι "άγιος ο θεός")
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221 |
1 Συνημμένο(α)
Και σημερα κατα την αλλαγή βρήκα αυτο στο τζαμί του ενυδρείου. Ειναι σαν φούσκαλες διαφανες που μεσα έχουν σαν σποτάκια. Ελπίζω να φαίνεται. Τι στο καλό ειναι αυτο πάλι; Μήπως ειναι αυγά σαλιγκαριών που μου έδωσε ο Γιάννης μαζι με τα φυτά; Έτυχε να το διαβάσω στα σχόλια παρακάτω του άρθρου...
|
Ευχαριστώ για το άρθρο. Ηταν πολύ κατατοπιστικό και με απλά λόγια. :):):)
|
1 Συνημμένο(α)
Για fungus το βλέπω εγω. Περα απο το φιν ροτ δηλαδή. Αυτος δεν ειναι ο δικός μου, ο δικός μου δεν έχει τοσο χνούδι και στην περιοχή εκείνη περα απο το χνούδι σκουραινει το χρώμα του πτερυγίου.
Μια φωτογραφία κατάφερα να τον βγάλω και την συγκεκριμένη δεν με αφήνει να την ανεβάσω. |
Παράθεση:
Εχεις σαλιγκάρια μέσα ; |
Ναι 3-4. Μου τα έδωσε ο Γιάννης μαζι με τα φυτά και το μπόλι.
|
Το fungus είναι πιθανώς δευτερογενής μόλυνση πάνω στην πληγή από το fin rot. Θα σου πρότεινα να πας σε κάποια αντιβίωση γιατί φαίνεται να είναι αρκετά πεσμένο το ανοσοποιητικό του ψαριού και μάλλον το μελαφιξ δεν είναι αρκετό... Περίμενε και τη γνώμη του KostasG που είναι πιο ειδικός επί των φαρμάκων.
|
πραγματι ειναι αρκετο το χνουδι τωρα που το βλεπω,το μελαφιξ δε θα κανει και πολλα.
οπως λεει ο γιαννης,μαλον σε αντιβιωση θα πας, γιατι και το αλατι δεν νομιζω να κανει δουλεια παρα μονο βοηθητικα αφου εχει προχωρησει ετσι. προσωπικα θα χρησιμοποιουσα τετρακυκλινη,αλλα αν μπει ο γιατρος(κωστας) και το δει,ας μας πει τη γνωμη του:) |
Η φωτογραφία δεν ειναι του δικού μου την βρήκα στο Ίντερνετ για να σας δείξω στο περίπου πως μοιάζει. Ο δικός μου δεν έχει καν το μισό ειναι ελάχιστο αλλα έχει. Μια που κατάφερα να τον βγάλω δεν με αφήνει να την ανεβάσω να σας την δείξω δεν ξερω γιατί. Τωρα που άρχισα να κυκλοφορώ έκανα και μια έρευνα αγοράς για βιταμίνες. Τι να πω ρε παιδιά πια. Πάντα έτσι την παθαίνω με τους μονομάχους. Πάω και διαλέγω τους πιο ταλαιπωρημένους επίτηδες γιατί ξερω οτι δεν θα τους πάρει κανεις και δεν εχω καταφέρει να τους σώσω. Αν και ο Χάρης νομίζω έχει λιγο πιο γερή κραση απο τους προηγούμενους...
|
ανεβασε τη φωτογραφια στο photobucket και βαλε το λινκ εδω αν δε σαφηνει να ανεβασεις κατευθειαν εδω.
αντε μπας και βγαλουμε ακρη:D |
Λόγω χρόνου δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλο το θέμα αλλά τα βασικά αυτή τη στιγμή είναι με αυτή την προταιρεότητά:
Σωστές συνθήκες νερού!!! Αν έχεις οτιδήποτε τοξικό(αμμωνία, ΝΟ2, κτλ), 50-80% αλλαγή νερού μέχρι να φύγει, επιτόπου. Αφού δεν έχεις στρωμένο φίλτρο, μην ξαναταίσεις προς το παρόν. Σωστή θερμοκρασία! Οι μύκητες βγαίνουν μόνο σε εξασθενημένους οργανισμούς. Αν η θερμοκρασία είμαι στο κατώτερο εύρος του είδους, αύξησέ την. Οι 26-27C βοηθούν την ίαση από μύκητες και το ανοςωποιητικό ΑΛΛΑ επιταχύνουν την λοίμωξη από επιθετικά παθογόνα βακτήρια. Οπότε πρώτα απόλα, δες αν έχεις Columnaris. Αν δεν έχει τέτοιο, πήγαινε και την θερμοκρασία στους 26,5. Βεβαιώσου τι έχει. Το fin rot μπορεί να είναι βακτηριακό, μυκητικό, πρωτοζωικό ή από τρηματώδη. Ξύνεται το ψάρι; Τινάζει τα πτερύγια; Στα σκισίματα, φεύγουν κομμάτια ή είναι πιο ομοιόμορφο και οι σκληρές ακτίνες των πτερυγίων μένουν; Έχει αλλού δερματικές αλλοιώσεις; Αντιμετώπισε το πρόβλημα με αυτή τη σειρά. Αν το fin rot προχωράει γρήγορα, τότε με το που φτιάξεις τις συνθήκες, βάλε Tetra General Cure και καποιο αντιβιοτικό για Fin rot. Ένα απλό είναι η Neomycin που κυκλοφορεί ως Neoplex. Αν βλέπεις σημάδια columnaris, τότε βάλε Amoxil, 250mg/ 40λίτρα αντί για Neomycin |
http://www.aquatek.gr/rimages/albums...2010-image.jpg αυτο πρέπει να ειναι το σωστό. Ευχαριστώ γιατρέ :) αύριο που θα κανω μετρήσεις θα γράψω ένα αναλυτικό ποστ που θα απαντήσω σε όλα με ρην σειρά!
|
Για το Amoxil διάβασα εδώ τη δοσολογία https://www.vetdepot.com/fish-mox.html
Directions for Fish:
Εννοείτε πως θα χρησιμοποιήσεις amoxil αν είναι απαραίτητο :) |
Λοιπόν παμε με προτεραιότητες.
Αμμωνία 0 Νιτρώδη 0 Νιτρικά 5 Το φίλτρο δεν ηταν στρωμένο αλλα τωρα πήρα μπόλι ειναι καμία βδομάδα τωρα. Θερμοκρασία σταθερά στους 25-27, όπως και το νερό της αλλαγής Απ όσα διάβασα και είδα columnaris δεν έχει. Έχει σίγουρα φιν ροτ και μάλλον fungus. Όσες περιοχές μαύρισαν και είχαν λιγο χνούδι έφυγαν κομμάτια. Σαν να σάπισαν και να έπεσαν. Γενικότερη παρατήρηση περί πτερυγίων ειναι οτι διαφάνιζουν σε περιοχές οριακά στο να κάνουν τρύπες αλλα δεν έχων τρύπες. Το ραχιαιο μάδησε απο την ρίζα μπροστά μπροστά εκανε μια πληγουλα η οποία πια επουλωθηκε. Οι σκληρές ακτίνες ειναι καλα δεν φεύγουν και άλλες δερματικές αλλοιώσεις δεν έχει. Προς το παρόν βάζω μόνο μελαφιξ. Ταΐζω κανονικα εκτός απο μια μέρα νηστείας γιατί αντιμετώπισα και προβλημα δυσκοιλιότητας κάποια στιγμή. Αυτα γενικά. ------------------------- Δεν ξινεται ούτε τινάζει πτερύγια επίσης. |
οποτε πας σε general cure(tetra) και neomycin(neoplex) οπως λεει ο κωστας.
προσωπικα εχω ενα ενδοιασμο για τη νεομυκινη γιατι εχω διαβασει αρκετες περιπτωσεις που δεν επιασε το finrot.γιαυτο ειπα για τετρακυκλινη πιο πανω,αλλα ο κωστας ξερει σιγουρα καλυτερα απο μενα,κανε αυτο που λεει και αν δεν δεις βελτιωση τοτε βλεπουμε. η μπορει ο κωστας ναχει καμια ιδεα για το επομενο βημα.(αν χρειαστει) edit ισως κανω λαθος για την τετρακυκλινη αλλα αποτι εχω διαβασει ειναι πιο καταλληλη για gram negative βακτηρια οπως ειναι τα περισσοτερα που υπαρχουν στο ενυδρειο.(και αυτα που ευθυνονται για φινροτ). αυτος ειναι ο λογος που την προτεινα,ισως ομως κανω λαθος οποτε ακολουθα αυτο που λεει ο κωστας. |
Ευχαριστώ παιδιά. Ελπίζω το επόμενο ποστ μόνο για ευχάριστα.;)
|
Λοιπον παιδιά, εν συντομία συνέχισα με μελαφιξ τελείωσα την θεραπεία και ηταν καλύτερα, δυστυχώς προέκυψε κατι και έπρεπε να φύγω εκτός Αθηνών για κάποιο διάστημα. Έδωσα οδηγίες για φροντίδα και ενημερωνομουν για τις μετρήσεις και το ψάρι, όλα έδειχναν καλα. Την γυάλα δεν εχω προλάβει να την φτιάξω διότι ήμουν εκτός. Εχω λίγες μερες που γύρισα και θεραπείες δεν έκανα λόγω απειρίας του ατόμου που τον πρόσεχε φοβήθηκα οτι αν κατι δεν πηγαίνει καλα δεν θα το καταλάβει. Δυστυχώς νομίζω οτι το πρώτο σύμπτωμα columnaris εκανε την εμφάνιση του, δερματική αλλοίωση με ξανοιγμα χρώματος της περιοχής προς το λευκο. Το αμοξιλ πως ακριβώς το χορηγώ; Και αυτη η ασθένεια ειναι που δεν κάνει να βάζω χέρια μεσα κλπ;
|
1 Συνημμένο(α)
Αυτη ειναι και η φωτογραφία. Λιγο μπροστά απο την βάση της ουράς.
|
Και αμοξιλ; Φαντάζομαι οχι αυτο που παίρνουμε εμεις, κάποιο ειδικό για ψάρια;
|
Το amoxil κάψουλα που παίρνουμε και εμεις,
τη διαλύεις σε ένα ποτήρι με νερό ενυδρείου και τη ρίχνεις. 250mg / 40λιτρα έχω διαβάσει. Οι κάψουλες όμως είναι 500mg |
Ωραία και σε περίπτωση που δεν ειναι αυτο, αν και εμένα για τέτοιο μου μοιάζει, και ειναι fungus που προχώρησε στο σώμα η αμοξιλ θα κάνει την ίδια δουλεια; Δεν είμαι σίγουρη 100% οτι ειναι αυτο...
|
To amoxil είναι ευρέως φάσματος αντιβιοτικό, αν δεν κάνει αυτό πας σε esha2000, αλλά πιστεύω πως θα κάνει γιατί είναι και για βαριές καταστάσεις
|
Και επίσης το General cure το βρίσκω μόνο απο api. Έχει κάποια διαφορά απο της τετρά;
|
Το General cure είναι όνομα που το έχει η API. Δεν υπάρχει σε άλλη εταιρία με το ίδιο όνομα.
Περιέχει 125 mg μετρονιδαζόλη (metronidazole), 13 mg θειικό χαλκό (copper Sulfate) και 8 mg τριχλωροφόν (trichlorfon) Η metronidazole είναι το Flagyl |
1 Συνημμένο(α)
Λοιπόν πήγα τωρα και πήρα αντιβίωση. Σε κάψουλες μόνο 500 mg λεει βγαίνει, θα το διαιρώ για την δόση. Χάλια ειναι το ψάρι. Στην όψη γιατί σε συμπεριφορά παραδόξως ειναι πολύ καλα. Βάζω φωτογραφίες που τράβηξα με ρην μεγάλη μηχανή. Τα λέπια φαίνονται σηκωμένα αλλα δεν ειναι, φταίει το HDR. Πολύ άσχημα τα πραγματα και ειναι και μαδημένος πολύ.
|
1 Συνημμένο(α)
Πάλι μια μια με αφήνει να τις ανεβάσω
|
Αυτό είναι fungus, μήκυτας
Το amoxil, από όσο έχω διαβάσει θέλει κάθε μέρα, αλλαγή νερού πριν βάλεις το φάρμακο 80%, και αν σε 5 ημέρες δεν δεις αποτέλεσμα το σταματάς, μέγιστη διάρκεια θεραπείας 10 ημέρες |
Ξεκινα το μην περιμενεις αλλο.και ας ελπισουμε για το καλυτερο.
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:08. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board