Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #3  
Παλιά 23-04-12, 00:58
Το avatar του χρήστη exelix
exelix Ο χρήστης exelix δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 17-12-2009
Περιοχή: Πάτρα-Αθήνα
Μηνύματα: 3.997
Προεπιλογή

Κάποιους θανάτους να είσαι προετοιμασμένος ότι θα τους αντιμετωπίσεις, αλλά το ζήτημα είναι να μην είσαι εσύ ο υπαίτιος με τις κινήσεις σου. Να φταίει δηλαδή η ταλαιπωρία των ψαριών μέχρι να φτάσουν σε σένα, ασθένειες οι οποίες δεν προκλήθηκαν από την ποιότητα του νερού, η ηλικία, ατυχίες, κλπ κλπ. Αλλά και μέσα από την απώλεια το παιδί θα μάθει πράγματα. Το σημαντικό είναι να διδαχθεί το παιδί με απλά λόγια και μπροστά στα μάτια του εκπληκτικές δραστηριότητες της φύσης (από άπειρες επιστήμες), να μάθει ότι κάθε οργανισμός χρειάζεται τη δική του φροντίδα και ειδικά όταν η ζωή του εξαρτάται από εμάς και να μην του γίνει αρνητικό βίωμα ο βασανισμός και η εγκατάλειψη (π.χ. με τις κακές συνθήκες, την αδιαφορία για τη φροντίδα του μπλα μπλα!). Δε μιλάμε δηλαδή για απλή επιβίωση, αλλά για διαβίωση. Το ενυδρείο δεν είναι απλά ένας κουβάς με νερό που πετάμε μέσα ό,τι να 'ναι επειδή απλά κάποια στο τέλος θα ζήσουν για κάμποσο! Και επειδή έχω ζήσει και λάθος ενυδρεία αλλά και σωστά, η ικανοποίηση που σου προσφέρει και η αρμονία ενός σωστού ενυδρείου είναι απίστευτα χαλαρωτικά!

Κάθε ψάρι έχει τις δικές του απαιτήσεις είτε μιλάμε για λίτρα είτε για συγκατοίκους είτε για παραμέτρους νερού είτε για διατροφή. Κάποια μπορούν να συμβιώσουν με άλλα σε συγκεκριμένους αριθμούς. Κάποια ψάρια είναι πιο εύκολα από άλλα, όποιο τομέα να αφορά αυτή η ευκολία. Με άλλα λόγια τα ψάρια είναι εύκολα, αν τους προσφέρεις όλα όσα χρειάζονται. Αν έχεις ψάρια από Αμαζόνιο θα πρέπει να μαλακώσεις το νερό, αφαιρώντας τα άλατα που το σκληραίνουν (όπως ξέρουμε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το νερό είναι σκληρό), ώστε να ζουν σε συνθήκες κοντά σε αυτές που τους ορίζει το DNA τους. Έτσι και πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες θα είναι και καλύτερα χρώματα θα έχουν και καλύτερες συμπεριφορές και θα ζευγαρώνουν πιο εύκολα.

Τα χρυσόψαρα για παράδειγμα είναι πανέμορφα ψάρια με τρομερά αρμονική κίνηση. Είναι ανθεκτικότερα από τα περισσότερα ψάρια (αν και αυτό δεν έχει σημασία, από τη στιγμή που δεν τα συντηρείς έτσι ώστε να ζουν στα όριά τους, αλλά συγχωρούν λάθη). Δεν είναι κοπαδόψαρα, αλλά είναι πολύ κοινωνικά και τους αρέσει να βρίσκονται με άλλα του είδους τους και αυτό μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε ρίξει μια ματιά σε ενυδρείο ή λίμνη με χρυσόψαρα. Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα χρειαστούν θερμοστάτη, αφού δεν έχουν θέμα με τη χαμηλή θερμοκρασία (μέχρι ενός σημείου), αλλά από την άλλη πρέπει να περιοριστείς αρκετά στην επιλογή φυτών, αφού τρώνε τα περισσότερα, θέλουν αρκετά λίτρα το κάθε ένα (γενικός κανόνας 2+ χρυσόψαρα με 50 λίτρα ανά χρυσόψαρο) και συγκάτοικοί τους επί της ουσίας είναι μόνο κάποια σαλιγκάρια. Και ζουν πολλά πολλά χρόνια (20 ας πούμε!). Καλή επιλογή συνήθως είναι τα ζωοτόκα για έναν αρχάριο, αφού χρειάζονται απλά νερό από τη βρύση (δηλαδή χωρίς κάποια επεξεργασία πέρα του αντιχλωρίου) και εκτός από τα όμορφα χρώματά τους είναι πολύ κινητικά και αναπαράγονται συνέχεια με έτοιμο γόνο και όχι με αβγά.

Ρίξε μια ματιά εδώ για να πάρεις μια ιδέα από το τι μπορείς να φιλοξενήσεις και γενικά ψάχνοντας όποια άλλα σου αρέσουν και διαβάζοντας τα προφίλ τους ρωτάς αν μπορείς να τα φιλοξενήσεις.

Δε σου προτείνω ενυδρείο μικρότερο από 80 λίτρα προσωπικά. Να μη σκέφτεσαι ότι ένα μικρό ενυδρείο είναι πιο εύκολο, το αντίθετο μάλιστα, αν σκεφτείς για παράδειγμα ότι ένα λάθος στα 1000 λίτρα μπορεί να είναι αμελητέο, ενώ στα 30 θανατηφόρο.

Εσύ δες ποιο είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο που μπορείς και θες να συντηρείς και τα άλλα τα βρίσκουμε. Αλλιώς πες ποια ψάρια σου αρέσουν για να σου πούμε τι θα χρειαστείς για να τα έχεις στο σαλόνι σου!


Τώρα για την κατασκευή του ενυδρείου πάρε μια ιδέα από εδώ και εδώ, ως γενικό μπούσουλα (δεν είναι όλα όσα λέει 100% σωστά, αλλά είναι μια καλή αρχή). Θα δεις εκεί τι είναι οι κόντρες. Οι κάτω μπαίνουν για να είναι πιο σίγουρη η κόλληση στον πάτο, αφού εκεί ασκούνται οι μεγαλύτερες δυνάμεις, αλλά για παράδειγμα με επαγγελματική σιλικόνη και σωστή δουλειά ακόμα και σε μεγάλα ενυδρεία θα μπορούσες να μην τις βάλεις. Οι πάνω μπαίνουν για να μην καμπυλώνει το τζάμι στο κέντρο από την πίεση του νερού και χαλάνε οι κολλήσεις. Δηλαδή με τις πάνω κόντρες έχεις στήριξη σε 4 πλευρές και όχι σε 3, έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεπτότερο τζάμι, άρα μειώνεις το κόστος, αλλά χάνεις σε αισθητική και σε λειτουργικότητα!


Ελπίζω να σε κάλυψα μέχρι εδώ!
__________________
Aquascaping Contest 2013
Στέλιος
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02078 seconds with 10 queries