Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #10  
Παλιά 12-09-11, 07:27
Το avatar του χρήστη madfdg
madfdg Ο χρήστης madfdg δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 03-07-2006
Περιοχή: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μηνύματα: 1.432
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από nikman Εμφάνιση μηνυμάτων
Αγαπητέ madfdg είσαι έμπειρος θαλασσινός και σέβομαι της απόψεις σου.

Θεωρώ πως ένας σωστός διάλογος πάντα μας βοηθάει όλους


Για τον άνθρακα και το αντιφώσφορο θα ξέρεις φυσικά ότι για βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ξεχωριστούς ριάκτορες, ούτε καν κάνιστρα. Θα μου πεις άλλο υλικό βάζει εκεί οκ!. Όμως δεν υπάρχει κανένας άνθρακας και κανένα αντιφώσφορο (εγώ τουλάχιστον δε βρήκα) που να συστήνει ο κατασκευαστείς τη χρήση τους σε σαμπ. Όλοι αναφέρονται στις οδηγίες για κάνιστρα. Επομένως αντιστρέφω το ερώτημα σου και σε ρωτώ πως ξέρεις ότι τα υλικά αυτά δουλεύουν σε σαμπ. Ξέρεις κάποιο κατασκευαστή που να το αναφέρει;
Θα σου πω την εμπειρία μου με το phosguard της seachem που το είχα στην επιστροφή της υπερχείλισης και δεν έκανε τίποτα με φωσφωρικά στο 2 σε 700 λίτρα ενυδρείο και το ίδιο υλικό σε ενυδρείο juwel 300 τοποθετημένο στο εσωτερικό φίλτρο από 10! Φωσφωρικά τα κατέβασε κάτω από 2 σε ένα μήνα. Εννοείται ότι οι ποσότητες ήταν ανάλογες των λίτρων.


Τα κάνιστρα είναι κατασκευασμένα γιαυτή τη δουλειά και είναι μελετημένα από τα εργοστάσια που τα έφτιαξαν ως προς την ροή κλπ. Επομένως αν δεν είσαι σίγουρος γιαυτά πόσο μάλλον θα πρέπει να αμφιβάλεις για τη ροή στο οποιαδήποτε diy sump λογικό;

Δεν έχω διαβάσει σε κανένα κατασκευαστή να προτείνει κάνιστρο ή τοποθέτηση σε sump. Εμπειρικά λέμε πως για να δουλέψουν τα χημικά υλικά , στην ουσία σε αυτά υπάρχει θέμα, θέλουν σχετικά χαμηλή ροή και οπωσδήποτε να περνάει όλο το νερό απο μέσα τους. Κατα την γνώμη μου ο μοναδικός τρόπος να πετύχεις το δεύτερο είναι αν τα βάλεις στην πύργο υπερχείλισης (Εδώ κολλάει πάλι ο σωστός σχεδιασμός) και για το πρώτο να στραγγαλίσεις τις βάνες των υπερχειλίσεων (κόβεις και τον θόρυβο αν υπάρχει), βέβαια με βανάκια το ίδιο μπορείς να κάνεις και στο κάνιστρο.Οι ριάκτορες κάνουν ίδια δουλειά με το κάνιστρο για μένα.

Τώρα για την αλλαγή νερού από το sump μία φορά προσπάθησα και…τι να σου πρωτοπώ! Ευτυχώς που δεν είχα δώσει καμιά 100άρα ευρώ για αντλία και έκανα δοκιμή με κουβαδάκια. Λοιπόν κλείνω την αντλία επιστροφής κι αρχίζω να αδειάζω από το διαμέρισμα της επιστροφής στο σαμπ. Μετά προσθέτω το νερό που έλλειπε και βάζω την αντλία ξανά στη πρίζα…εκεί να δεις γέλιο να τρέχω πανικόβλητος να συμπληρώνω νερό στο τελευταίο διαμέρισμα που ήταν η αντλία γιατί κατέβαινε η στάθμη του νερού με κίνδυνο να καεί.
Θάθελα να μου πεις ειλικρινά αν θα έπρεπε να κάνεις αλλαγή 50% (στη περίπτωση μου 350 λίτρα) θα την έκανες από το sump.

Χααχαχα φαντάζομαι το σκηνικό .Σκέψου λίγο αν είχες ένα δοχείο ικανοποιητικής χωρητικότητας για αναπλήρωση και αλλαγές νερού πόσο εύκολα θα ήταν να έκανες την αλλαγή! Κλείνεις την αντλία επιστροφής και αδειάζεις την, γνωστή εκ των προτέρων, ποσότητα για την αλλαγή σιφωνάρωντας (σημαντικότατο για το sump). Όταν τελειώσεις τότε βάζεις στην πρίζα την αυτόματη αναπλήρωση και την αντλία επιστροφής και ρουφάς το φραπεδάκι σου ενώ γεμίζει το ενυδρείο.Το έργο γίνεται απείρως πιο εύκολο αν η αντλία επιστροφής είναι ρυθμιζόμενη (πλέον οι πιο πολλές είναι)! Απο την στιγμή που είδα το έργο με το sump δεν νομίζω να ξανακάνω ενυδρείο ή αλλαγή νερού χωρίς αυτό φίλε μου!

Το plexi που αναφέρεστε που θα τοποθετηθεί από πάνω; Αφού υποτίθεται ότι έχεις σκίμερ, βάνες φωτισμούς(στη chaeto)

Αργότερα μπορεί να βγάλω φωτό και να την ανεβάσω, ναι απο πάνω μπαίνει σαν καπάκι. Θέλει λίγο δουλίτσα στην διαμόρφωση του πλεξι.Εγώ έχω 2 κομμάτια για ευκολία στα οποία σχεδίασα που θα περάσουν σωλήνες ή το κύπελλο του skimmer και με ένα dremmel έκανα τις κατάλληλες διαμορφώσεις.Το αποτέλεσμα είναι να περιοριστεί η ποσότητα νερού που χρειαζόμουν για αναπλήρωση κατά 40-50%. Τα πλέξι είναι διαφανή και δεν έχω διαπιστώσει η υγρασία που πιάνουν απο κάτω τους να επηρεάζει τον φωτισμό που έχω στο sump για την chaeto!

Θεωρώ την αναπλήρωση του νερού πολύ σημαντική και δεν θα εμπιστευόμουν και την καλύτερη αυτόματη αναπληρωση. Για παράδειγμα αν έλλειπα από το σπίτι 4 μέρες θα προτιμούσα να έλεγα σε κάποιον να πάει ανά 2 μέρες και να συμληρώνει νερό που λείπει παρά να αφήσω ένα μπιτόνι 40-50 λίτρα με αυτόματη αναπλήρωση. Αν δεν δουλέψει η αναπλήρωση θα σου κάψει την αντλία δεν θα κυκλοφορεί το νερό κι αν έχεις όλο τον εξοπλισμό σου στο sump…κλάφτα!

Ετσι και αλλιώς θα πρέπει κάποιος να προσέχει το ενυδρείο σε απουσία μας! Ο Merfi πάντα καραδοκεί. Σου έχει τύχει σε κάνιστρο να τσακίσει ή να βγεί σωλήνας και να βρείς όλο το νερό στο σαλόνι?Σου έχει τύχει να βγεί ή να βουλώσει το σωληνάκι του αέρα του skimmer και να φουσκώσει το νερό μέσα και να χύνεται το νερό κάτω? Όλα αυτά τα απεύχομαι στους συνχομπίστες αλλά είναι σενάρια που μπορούν να παίξουν! Η αναπλήρωση κατ' εμέ είναι ενα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θέλει και αυτό την συντήρηση του πχ καθάρισμα φλοτέρ για να μην σε προδώσει!
Προσωπική μου άποψη είναι πως αν κάνεις σωστό σχεδιασμό στο sump και στον χώρο κάτω από το ενυδρείο τότε η ευκολία και τα οφέλη είναι σημαντικά και όσα συστήματα και να αλλάξεις δεν θα ξανακάνεις sumpless ενυδρείο!
__________________
Κώστας
"I dreamed a thousand new paths . . . I woke and walked my old one."
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02169 seconds with 10 queries