....
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από nikman
- Επιπλέον κόστος κατασκευής το σαμπ κομπλε μου 60 ευρω παραπανω απο το εξωτερικο μου φιλτρο που ειχα στην αρχη
- Επιπλέον βάρος ανά m2 όταν μένεις σε όροφο. συμφωνοι
- Επιπλέον θόρυβος εμενα μου κανει λιγοτερο απο εναν ανεμιστηρα
- Υπαρκτός κίνδυνος πλημμύρας πιο πιθανο να πλημμυρισεις απο ενα κακο κινεζικο σκιμμερ
- Δεν δουλεύουν σωστά τα βιολογικά και χημικά υλικά μέσα στο sump, αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί αιτιολογησε το αυτο αν θες σε παρακαλω
- Δεν είναι καθόλου εύκολες οι αλλαγές νερού μέσω του sump, αντίθετα με ότι υποστηρίζεται από πολλούς εμενα μου φαινεται ευκολη η αλλαγη νερου καθοτι μου περνει μολις δεκα λεπτα και εξηγουμαι ..κλεινω αντλιες επιστροφης στην συνεχεια με μια μικρη αντλια αφαιρω νερο απο τον πατο του σαμπ κινοντας την αντλια ετσι σιφωναρω κατευθειαν και την λασπη απο το σαμπ ,με την ιδια αντλια προσθετω το καινουργιο νερο πισω στο σαμπ και ανοιγω ξανα τις αντλιες επιστροφης
- Η χρήση sump κάνει απαραίτητη την ύπαρξη μηχανισμού αναπλήρωσης την αναπληρωση την θες γιατι νερο εξατμιζεται και απο πανω
- Λόγω χαμηλού ύψους ο καθαρισμός του sump είναι δύσκολος με αποτέλεσμα συχνά να συσορεύεται βρωμιά που επιστέφει στο κυρίως ενυδρείο αν φτάσει με κάποιο τρόπο στο διαμέρισμα που είναι η αντλία επιστροφής.
- Λόγω του νερού που υπάρχει και κυκλοφορεί μέσα στο sump και λόγω ότι τα σαμπ είναι ανοιχτά, υπάρχει εξάτμιση κάτω από τη βάση του ενυδρείου με αποτέλεσμα η υγρασία που σχηματίζεται στο μέρος αυτό να διαβρώνει μία ώρα αρχίτερα τη βάση του ενυδρείου είτε είναι μεταλλική είτε ξύλινη.μπορεις φιλε μου να καλυψεις το σαμπ ανεξοδα με λιγο ναυλον
- Τέλος πολλά από υποτιθέμενα θετικά του sump από τους υποστηρικτές του είναι άνευ αξία λόγου κατά τη γνώμη μου. Όπως για παράδειγμα ότι μπορείς να κρύψεις κάποιο από τον εξοπλισμό σου…δηλαδή ποιο τον θερμαντήρα που μπορεί και να μη χωράει ή ακόμα και να βραχυκυκλώσει έτσι οριζόντια που θα είναι. Ποιο άλλο…το αισθητήριο κάποιου μηχανήματος πχ κοντρόλερ θερμοκρασίας που είναι τόσο δα μικρούλι. Η γνώμη μου πάνω σε αυτό είναι ότι όχι μόνο δε σου κρύβει εξοπλισμό αλλά σου στερεί πολύτιμο χώρο κάτω από το ενυδρείο με αποτέλεσμα κάποιος από τον εξοπλισμό σου (φίλτρα, ριάκτορες) πιθανώς να μείνει εκτός και ίσως να ενοχλεί αισθητικά και να δημιουργεί επιπλέον θόρυβο. Άλλο «θετικό» …ότι η επιφάνεια στο κυρίως ενυδρείο μένει καθαρή λόγω της υπερχείλισης. Μα αυτό μπορεί να γίνει με πολύ καλή κυκλοφορία και χωρίς την υπερχείλιση, βλέπεις έτσι καθαρά που υστερεί η κυκλοφορία σου και αυξάνεις ανάλογα. εκτος απο τον θερμαντηρα σε ενα σαμπ μπορεις να τοποθετησεις το σκιμμερ τον αντιδραστηρα ασβεστιου ή δοσομετρικες, τον αντιδραστηρα για ζεολιθους την αναπληρωση ,ακομα μπορεις να εχεις ενα χωρο για απομονωση και να φτιαξει και μια μικρη κοραλιερα οσον αφορα το φιλμ που σχηματιζεται στην επιφανεια ναι με καλη κυκλοφορια δεν φαινεται αλλα εισαι σιγουρος οτι τελικα το καταληγει στο σκιμμερ;
Το περιβόητο DSB in sump για κατακράτηση των νιτρικών έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς χομπίστες για διάφορους λόγους, όπως δυσκολία και χρονοβόρα ενεργοποίηση του, καινούργιες μέθοδοι καταπολέμησης νιτρικών. Ομοίως και οι άλγες in sump .
Επομένως αγαπητοί φίλοι ποιος ο λόγος να πληρώσεις το ένα (ενυδρείο) άλλο ένα; Για να βάλεις ένα σκίμμερ με προδιαγραφές in sump, άντε και για να ρίχνεις και τα πρόσθετα (ζουμάκια) με μεγαλύτερη ασφάλεια ; την θες την ασφαλεια γιατι σκεψου μια ακροπορα που μεγαλωνει χρονια στο ενυδρειο σου να την χασεις γιατι επεσε kh builder πανω της και στο ξαναλεω εμενα μου κοστισε μολις 60 ευρω παραπανω απο το jbl 1900 που ειχα παρει για εξωτερικο φιλτρο επιπλεον οταν εφιαξα το σαμπ αδειασε το κυριως απο ενα σωρο σωληνες και τελος με καλη μελετη της βασης που θα φιαξεις μπορεις να τα τακτοποιησεις ολα
Νομίζω το αποτέλεσμα μεταξύ της ύπαρξης ή μη ύπαρξης sump είναι σαφώς υπέρ της μη ύπαρξης. 
|
Main display800l , Sump 200l
Lighting : DIY custom multichip led
Circulation: 3xwp60 jebao , jebao dct12000,Skimmer Atb big econo ,
Calsium reactor : Shuran jetstream 1, Zeo reactor Diy
Cooling Tr20, Heating Eheim Jager
Auto top off DIY , ROWw
|