Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #14  
Παλιά 15-04-11, 23:50
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ep82 Εμφάνιση μηνυμάτων
με φοβίσατε αρκετά ομολογώ ,βακτήρια τα έβαλα όταν γέμισα το ενυδρείο όπως και αντιχλώριο...τι μου προτείνεται να κανω????
Φιλικα σου λεω οτι αν ειχες διαβασει τα βασικα και δεν ακουγες το καταστημα δεν θα χρειαζοταν τωρα να φοβασαι.

Το να αντιμετωπισεις τωρα την κατασταση ειναι καπως δυσκολο αλλα οχι ακατορθωτο. Ενας τροπος ειναι να μπολιασεις το φιλτρο βαζωντας υλικο και ιζημα απο στρωμενο φιλτρο.
Οι μετρησεις ειναι μια ενδειξη για να ξερουμε που βαδιζουμε.
Αλλος τροπος ειναι να μετραμε λοιπον καθε μερα και να κανουμε αλλαγες νερου για να πεφτουν τα τοξικα (ΝΗ3 ΝΟ2) σε ασφαλη επιπεδα. Φυσικα αυτο θα καθυστερησει το στρωσιμο (γιαυτο ειπα οτι τωρα εχει τρεξιμο).
Το αντιχλωριο seachem prime σε καταλληλη δοσολογια (αναλογα την αμμωνιας εως 5πλη δοση) δεσμευει αμμωνια με τετοιο τροπο που την κανει ατοξικη για τα ψαρια, αλλα να παραμενει τροφη για τα βακτηρια και το στρωσιμο να προχωραει.
Αν βαζουμε λοιπον prime θα μετραμε μεν ολικη αμμωνια ΝΗ/ΝΗ4, αλλα η τοξικη αμμωνια θα εχει δεσμευτει.
Μαζι και βακτηρια εμποριου μπας και βοηθησουν.

Αυτα μαλλον ειναι μπερδεμα για ενα αρχαριο, αλλα δεν ακουει κανεις οταν πρεπει να κανει ασφαλη στρωσιμο χωρις ψαρια.

Παράθεση:
Οπως εμεις, ετσι και τα ψαρια και τα ασπονδυλα που θα φιλοξενησουμε στο ενυδρειο μας τρεφονται και αποβαλλουν περιττωματα.
Τα περιττωματα τους, η τροφη που πιθανον δε φαγωθηκε, το σαπισμα καποιων φυλλων....δημιουργουν αμμωνια. Αμμωνια αποβαλλουν και τα ψαρια μεσω των βραγχιων τους.
Ετσι αν βαλουμε τα ψαρια μεσα στο ενυδρειο μας, σταδιακα θα ανεβει το επιπεδο της αμμωνιας σε επιπεδα που μπορει να σημανουν ακομη και τον θανατο των ψαριων μας.
Πρεπει λοιπον να μετατρεψουμε την παραγωμενη αμμωνια σε καποια αλλη χημικη ενωση λιγοτερο επικινδυνη για τα ψαρια.
Αυτη τη δουλεια την αναλαμβανουν καποια βακτηρια, χαρη στα οποια πραγματοποιειται ο λεγομενος κυκλος του αζωτου...
Αυτο στην ουσια σημαινει πως καποια βακτηρια μετατρεπουν την αμμωνια (ΝΗ3)..σε νιτρωδη αλατα (ΝΟ2). Αυτα ειναι επισης επικινδυνα για τα ψαρια. Ευτυχως, καποια αλλα βακτηρια αναλαμβανουν και τη μετεπειτα μετατροπη των νιτρωδων σε νιτρικα αλατα (ΝΟ3). Τα νιτρικα σε χαμηλες συγκεντρωσεις ειναι ουσιαστικα ακινδυνα για τα ψαρια σε σχεση με την αμμωνια και τα νιτρωδη αλατα.

Που θα βρουμε ομως αυτα τα βακτηρια?? Και πως θα δουλεψουν για το ενυδρειο μας??
Τα βακτηρια αυτα βρισκονται παντου στη φυση...ετσι θα βρεθουν και στο ενυδρειο μας. Οσο ομως δεν εχουν με κατι να τραφουν ο αριθμος τους παραμενει ανεπαρκης. Γιαυτο κατεφευγουμε στο λεγομενο "στρωσιμο" του ενυδρειου, δηλαδη στο ταισμα των βακτηριων, ωστε να πολλαπλασιαστουν και να εποικισουν το ενυδρειο και ΚΥΡΙΩΣ το φιλτρο μας. Ετσι προσθετουμε αμμωνια στο ενυδρειο μας ουτως ωστε τα βακτηρια να πολλαπλασιαστουν τοσο ωστε να μετατρεπουν ολη την αμμωνια που προσθετουμε σε νιτρωδη ...οποτε με τη σειρα τους να τρεφονται τα δευτερα βακτηρια που μετατρεπουν τα νιτρωδη σε νιτρικα.
Οταν τα βακτηρια πολλαπλασιαστουν σε τετοιο βαθμο που ο αριθμος τους ειναι ικανος να μετατρεπει την αμμωνια που προσθετουμε σε νιτρωδη και κατ'επεκταση σε νιτρικα πολυ γρηγορα, τοτε μονο ειναι ασφαλες να βαλουμε τους κατοικους του ενυδρειου.
Ο τροπος με τον οποιο μπρουμε να το μαθουμε αυτο ειναι τα διαφορα τεστ μετρησης αμμωνιας, νιτρωδων και νιτρικων.
Σε ενα στρωμενο ενυδρειο θα πρεπει η αμμωνια και τα νιτρωδη να ειναι 0....δηλαδη να αποδομουνται αμεσως και να μετατρεπονται σε νιτρικα που θα ειναι μετρησιμα.
Οπως προανεφερα τα βακτηρια αποικουν τις επιφανειες του ενυδρειου...τα τζαμια..το χαλικι...τα διακοσμητικα....αλλα κυριως το φιλτρο. Αυτο συμβαινει γιατι το περιβαλλον στο φιλτρο μας ειναι καταλληλο....εχει στα βιολογικα υλικα του αφθονη επιφανεια επικοισμου και λογω εντονης ροης αρκετο οξυγονο που τα βακτηρια χρειαζονται.
Στην ουσια δηλαδη το φιλτρο μας, εκτος απο τα σωματιδια που φιλτραρει, δεν καθαριζει το νερο απο τις βλαβερες ουσιες....απλα φιλοξενει τα βακτηρια που κανουν αυτη τη δουλεια.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29949

Παράθεση:
Είπαμε ότι το οργανικό άζωτο μετατρέπεται σε αμμωνία ΝΗ3 ή αμμώνιο ΝΗ4 τα οποία μπορεί να δηλητηριάσουν τα ψάρια μας.
Ένα είδος βακτηριδίων τα Nitrosomonas μετατρέπει την ΝΗ3/ΝΗ4 σε νιτρώδη άλατα (ΝΟ2) τα οποία είναι και αυτά τοξικά.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655

Παράθεση:
1. Η αμμωνία, με απλά λόγια για αρχάριους, είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να σκοτώσει άμεσα τα ζωντανά του ενυδρείου μας και που προέρχεται από τους ρύπους που μένουν στο νερό.
Μπορούμε να καταλάβουμε την παρουσία της σίγουρα με τα υγρά τεστ νερού ή από τη μυρουδιά (για όσους την ξέρουν) ή αν το νερό παρουσιάζει λευκή θολούρα (bacteria bloom - έξαρση βακτηρίων από την αύξηση της αμμωνίας που αφού δεν προλαβαίνουν να εγκατασταθούν σε κάποια επιφάνεια, μένουν να αιωρούνται στο νερό) αλλά και τελικά δυστυχώς από τα συμπτώματα των ψαριών που αναφέρονται παρακάτω.
Εμφανίζεται συχνότερα σε νέα "άστρωτα" ενυδρεία με έλλειψη αποίκησης νιτροποιητικών (καλών) βακτηρίων στα υλικά του φίλτρου και στις επιφάνειες (τζάμια, διακοσμητικά και φυτά) όπως και στο βυθό του ενυδρείου.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02432 seconds with 10 queries