Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Hydrus
Τα έχω διαβασει αυτα. Να αφησω την τροφή μεχρι να μουχλιασει μεσα? να την αλλάζω? καθε ποσες μερες. Ο ανθρακας χρειάζεται? πειράζει που δεν έχω βυθο? θα χρησιμευε? το νερό έχει μια θολούρα. τι γίνεται?
|
Να μη μουχλιαζει η τροφη.
Καλυτερα τριφτη σκονη στο νερο ή αλλιως αλλαζε τη στην αποχη αν παει να μουχλιασει.
Με το ματι θα τη βλεπεις, δεν εχει ωρες.
Τροφη πρεπει να εχει καθημερινα παντως, στην αρχη μικρη ποσοτητα και οσο περναει ο καιρος αυξανεις λιγο.
Η δημιουργια αμμωνιας με τη τροφη δεν γινεται αμεσα και σε μεγαλη ποσοτητα (και ουτε χρειαζεται να γινεται)
Η λευκη θολουρα (bacteria bloom) ειναι δειγμα υπαρξης βακτηριων στο νερο (που εμφανιζονται για να καταναλωσουν την αμμωνια απο την τροφη) που δεν εχουν προλαβει να εγκατασταθουν στα υλικα του φιλτρου και το εσωτερικο του ενυδρειου.
Χρειαζονται καποιες διεργασιες πανω στις επιφανειες για να ειναι καταλληλες να αποικησουν τα βακτηρια. Θα γινουν ολα κανονικα και φυσιολογικα ομως.
Η δημιουργια βακτηριων της πρωτης ομαδας (που καταναλωνει αμμωνια) ειναι συντομη, ενω τα βακτηρια της δευτερης ομαδας (που καταναλωνουν ΝΟ2) αργουν να ολοκληρωσουν την αποικηση τους.
Ενδεικτικα μπορω να πω και αναλογα διαφορους παραγοντες, οτι:
- Την 2η-4η μερα εμφανιζεται η αμμωνια ΝΗ3/ΝΗ4, με peak της τιμης γυρω στη 5η-6η μερα. Την 8η-10η ειναι συνηθως ετοιμη η αποικια της πρωτης ομαδας και η αμμωνια μηδενιζει.
- Απο την 5η-7η μερα κανουν την εμφανιση του και τα νιτρωδη (ΝΟ2) με peak της τιμης γυρω στη 14-15η μερα. Την 25η-30η ειναι συνηθως ετοιμη η αποικια της δευτερης ομαδας και μηδενιζουν και τα νιτρωδη τελειως.
- Μετα την 25η-30η μερα περιπου θα αρχισουν να εμφανιζονται νιτρικα (ΝΟ3).
Οταν θα μετρας ΝΗ3/ΝΗ4 και ΝΟ2 μηδεν, ενω τα ΝΟ3 θα ειναι ψηλα τοτε το φιλτρο θα ειναι ετοιμο.
Θα κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου να πεσουν τα ΝΟ3 σε ασφαλη επιπεδα κατω απο 25ppm (ιδανικα 5-10ppm) και θα βαλεις αμεσως το πρωτο ψαρι ή αν προκειται για μικροψαρα μια μικρη ομαδα. (*με προσαρμογη φυσικα αναλαγη της ευαισθησιας του καθε ειδους)
Το ενυδρειο (βυθος-επιφανειες) θα συνεχισει να στρωνει για 3-4 μηνες ασχετα απο το φιλτρο που ειναι ηδη ετοιμο.
Η ιδανικη εισαγωγη ψαριων γινεται οταν την ολοκληρωσεις σταδικα μεσα σε αυτο το τριμηνο, δλδ καθε εβδομαδα και μερικα ψαρια, για να προλαβαινει το φιλτρο να αποικειται με νεο πληθυσμο βακτηριων.
Ειναι προτιμοτερο τα ζωντανα που κινουνται πανω στο βυθο (πχ corydoras, σαλιγγαρια, γαριδες) να μπουν στο τελος που θα εχει στρωσει και ο βυθος, δλδ θα εχει ολα τα απαραιτητα βακτηρια και μικροοργανισμους που καταναλωνουν τους ρυπους που πεφτουν πανω του.
Επισης ειναι προτιμοτερο τα μεγαλα ψαρια να μπουν μετα τα μικρα.
Αναλογα την συνθεση των ζωντανων κανονιζεις την πορεια σου.
Καλη τυχη.
Χωρις ψαρια μεσα δεν εχεις να ανυσυχεις για τιποτα.
Ακομα και μονο του να το αφησεις το ενυδρειο να τρεχει μονο με νερο, θα στρωσει. Λιγο αργοτερα μεν, αλλα θα στρωσει.
Η σταδιακη εισαγωγη ζωντανων ειναι το μυστικο.
-------------------------
Τα βακτηρια εμποριου στην πραγματικοτητα δεν επιταχυνουν τον κυκλο, αν και ετσι εχει παρερμηνευθει και ετσι συμφερει και τις εταιρειες να αφηνουν να νομιζουμε.
Αυτο που υποσχονται στην πραγματικοτητα* ειναι τιμες τοξικων (ΝΗ3 ΝΟ2) σε χαμηλα και ασφαλη επιπεδα κατι που φυσικα δεν στεκει, αφου τα απολυτα ασφαλη επιπεδα ειναι τα μηδενικα.
Οποιαδηποτε τιμη πανω απο 0,01ppm σε ελευθερη αμμωνια αρχιζει να καταπονει το ψαρι και απο το 0.2 και πανω μπορει να επιφερει και αμεσο θανατο
Δες
εδω 5ο κεφαλαιο
Με την προυποθεση οτι η ΝΗ3 ειναι 10 φορες πιο τοξικη απο τα ΝΟ2, μπορουμε να υπολογισουμε οτι μια τιμη 0.1ppm στα ΝΟ2 μπορει να καταπονει τα ψαρια και μια τιμη 2ppm μπορει να επιφερει αμεσο θανατο.
Δες
εδω τις δυο τελευταιες παραγραφους για τα ΝΟ2.
*πχ
εδω ειναι το pdf με τις πληροφοριες για το safe start, ενα απο τα πιο αποδεκτα προιοντα για στρωσιμο.
Αν δεις τη σελιδα 9 εχει κατι πινακες που δειχνει την πορεια του στρωσιματος.
Επανω ειναι το πινακακι με τα ΝΟ2 οπου την 4η, 5η και 6η φτανει στην τιμη του 1ppm
Και στο κατω πινακακι η αμμωνια φτανει την 2η, 3η, και 4 ημερα το 0.3ppm
Και ολα αυτα στην καλυτερη των περιπτωσεων με σωστη εισαγωγη ψαριων και ταισματος κλπ κλπ κατι που δεν εχω δει ακομα με τα ματια μου να επιτυγχανεται απο καποιον.
Επισης εχει βγει και ενα ακομα προιον που συνισταται παραλληλη χρηση με το safestart και ειναι το bactozym, το οποιο αναφερει οτι επιταχυνει τις διεργασιες που αναφερω πιο πανω στις επιφανειες, για την γρηγορα αποικηση των βακτηριων πανω τους.
Δεν το εχω δοκιμασει.
ΥΓ τα παραπανω ειναι προσωπικες μου αποψεις