Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #148  
Παλιά 28-07-09, 13:26
yiannossavva Ο χρήστης yiannossavva δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 23-05-2007
Περιοχή: Λευκωσία-Κύπρος
Μηνύματα: 686
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Tolis Εμφάνιση μηνυμάτων
Ειναι συνηθες σε μια γεννα καποια μωρα να αναπτυσσονται γρηγοροτερα απο καποια αλλα και να φτανουν σε λιγες βδομαδες και διπλο μεγεθος, αυτο δεν σημαινει οτι αυτα που εχουν μεινει πισω εχουν νανισμο - συνηθως με μια επιλογη και μετακομιση των μεγαλυτερων αλλού, τα μικροτερα ανακαμπτουν και μεγαλωνουν κανονικα (απλως λιγο πιο αργα).

Το κατα ποσον ψαρια που μεγαλωνουν στη φυση γινονται μεγαλυτερα - πιο ευρωστα απο ψαρια που μεγαλωνουν σε ενα (σωστο) ενυδρειο σηκωνει πολυ συζητηση. Τα υπερ της φυσης ειναι ο ηλιος κατα πρωτον (οι ευεργετικες επιδρασεις της ακτινοβολιας του στα κοκκαλα και στα χρωματα δυσκολα αντικαθιστουνται), τα αφθονα ιχνοστοιχεια που χρειαζεται το ψαρι, η αφθονια και η ποικιλια τροφης (ορισμενες ομως περιοδους του χρονου), και η ... άπλα - τα αφθονα λιτρα που επιτρεπουν στο ψαρι να αναπτυχθει σωστα. Δεκαετιες τωρα πολλοι χομπιστες που εχουν λιμνες τους θερινους μηνες βγαζουν τα τροπικα ψαρια τους για ... διακοπες, με θετικοτατα αποτελεσματα και στην ευρωστια τους και στην αναπαραγωγη.

Απο την αλλη, σε ενα σωστο ενυδρειο, τα ταισματα ειναι ελεγχομενα ολη την διαρκεια της χρονιας με αποτελεσμα πιο γρηγορη ααναπτυξη και αφαιρεση της περιοδου "μενω πισω" που υπαρχει στη φυση, καθως και η ελλειψη φυσικων εχθρων (δεν ειναι τυχαιο που σε πολλα τροπικα ψαρια, ιδιως μεγαλες κιχλιδες, το μαξιμουμ μεγεθος που καταγραφεται στην αιχμαλωσια ειναι μεγαλυτερο απο αυτο που καταγραφεται στη φυση, γιατι στην αιχμαλωσια ζουν περισσοτερο και τρεφονται παντα και συχνα).

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου Τόλι.
Το θέμα (κατά πόσον ψάρια που μεγαλώνουν στη φύση γίνονται μεγαλύτερα) καλό θα ήτανε να το ζητήσουμε.

Θα έχω την ευκαιρία να κάνω και πάλη τους πειραματισμούς μου (χειμώνα –καλοκαίρι).
Το παράξενο στην δικιά μου περίπτωση είναι ότι και τον χειμώνα τρέφονται κανονικά!
Έχω ακούσει για λίμνες που τον χειμώνα τα ψάρια είναι μέρα- νύχτα στον βυθό και δεν τρώνε. Ίσως η θερμοκρασία στην Κύπρο είναι αυτή που παίζει τον ρόλο της.
Πάντως ποτέ δεν είδα τα ψάρια μου στον πάτο της λίμνης.

Θα κάνω και την σύγκριση στο πράσινο νερό που έχω ετοιμάσει και θα σας ενημερώσω.
 
Page generated in 0,01520 seconds with 10 queries