Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66
Δεν παιζει καμια μελετη, παρα μονο παρατηρηση χομπιστων που αντικατεστησαν τα υλικα τους με σιπ-σαμπ και ειδαν τα ρουχα τους να αστραφτουν απο καθαριοτητα
ΥΓ ισως θα μπορουσε να κανει μια μελετη ο χοντρος 
|
Καλή χρονιά σε όλους!
Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα!

Κι όμως, υπάρχουν και θεωρητικά στοιχεία για την επιλογή ενός "βιολογικού" υλικού.. Σε όλα τα site αναφέρει την ειδική επιφάνεια (επιφάνεια ανά μονάδα όγκου) του βιολογικού υλικού.. Για παράδειγμα:
- To EHEIM Substrat PRO έχει λέει 450m2/lt
- To Siporax της Sera έχει λέει 270m2/lt
Φαντάζομαι, ότι με μία καλή αναζήτηση στο internet θα μπορεί κανείς να βρει τα αντίστοιχα νούμερα και για άλλα βιολογικά υλικά, μεταξύ αυτών και για χοντρά και λεπτά σφουγγάρια..
Επομένως, το susbstrat είναι καλύτερο βιολογικό υλικό από ότι είναι το siporax, καθώς επιτρέπει την αποίκηση στις επιφάνειες από περισσότερα βακτήρια.. Και από αυτή την οπτική φαντάζομαι είναι καλύτερα και από τα σφουγγάρια..
Βέβαια, παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο.. π.χ. η "μακαρονοειδής" μορφή του siporax το κάνει να "μπουκώνει" πιο δύσκολα, και γι'αυτό και πολλοί το χρησιμοποιούν και ως μηχανικό και ως βιολογικό (παράλληλα).. Εξ'αλλου, την ίδια μακαρονοειδή μορφή έχει και το μηχανικό υλικό της EHEIM..
Ύστερα, είναι και ο χρόνος αντικατάστασης, όπου η EHEIM αναφέρει ότι το substrat θέλει αντικατάσταση ανά χρόνο, ενώ η Sera λέει ότι το siporax μπορείς να το κρατήσεις για πάντα.. Δε λέω ότι ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό αναφέρουν οι ίδιες οι εταιρείες..
Για τους 2 παραπάνω λόγους, κι εγώ έχω προτιμήσει το siporax..
Αν τώρα είμαι ικανοποιημένος ή όχι, δε μπορώ να το απαντήσω ούτε εγώ, ούτε οι περισσότεροι νομίζω από εμάς.. Όταν διατηρούμε ενυδρεία με normal (ή και μικρότερη του νορμάλ) ιχθυοφόρτιση, όταν φροντίζουμε να έχουμε καλή φίλτρανση, πολύ χώρο για υλικά, όταν έχουμε φυτεμένα ενυδρεία όπου πλέον και τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση της αμμωνίας και των νιτρωδών (ίσως και περισσότερο από το φίλτρο), κ.τ.λ. δεν έχουμε "σπρώξει" ουσιαστικά τα υλικά στα όριά τους, ώστε να είναι εμφανείς οι διαφορές.. Δε νομίζω ότι στο ενυδρείο μου έτσι όπως είναι τώρα, θα είχα ποτέ αμμωνία, ακόμη κι αν είχα το 1/3 ή 1/4 του siporax που έχω τώρα, ακόμη και αν έβαζα ένα μόνο σφουγγαράκι.. Οπότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δε μπορούμε και να κρίνουμε..