Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #22  
Παλιά 20-11-08, 14:08
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-01-2008
Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Μηνύματα: 2.117
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από szcs Εμφάνιση μηνυμάτων
Κλείνοντας να σε ευχαριστήσω και πάλι
Σκέφτομαι αύριο να προχωρήσω ως εξής
1.- Μείωση αναταράξεων που προκαλεί η επιστοφή του φίλτρου ρίχνοντας την επιστοφή μέσα στο νερό αρκετά χαμηλότερα από την επιφάνεια. Ενδεχομένως αργότερα να προχωρήσω και σε κατάργηση του spray bar αλλά βλέποντας.
2.- Μείωση παρεχόμενου αέρα αεραντλίας στο ελάχιστο (δεν θα ήθελα να την καταργήσω τελείως αλλά στην ανάγκη γιατί όχι ? )
3.- Παρακολούθηση να δώ αν πέσει καθόλου το PH και χρήση KH(-) (χρησιμοποιώ το ΚΗ/ΡΗ(-) της Tetra και αν δώ ότι δεν έχω αποτελέσματα αλλαγή νερού σε βήματα της τάξης του 15% με νερό από R/O
4.- Ανάλογα με τα αποτελέσματα (αν κατεβάσω PH γύρω στο 7,5 ενεργοποίηση ξανά του CO2 ώστε να το ρίχνει στο 6,8

Παράκληση αν βρείς καθόλου χρόνο πές μου την άποψή σου
Κατ'αρχήν, δεν ξέρω τι τιμή pH θες να έχεις στο ενυδρείο σου.. Ας υποθέσουμε ότι θέλεις για παράειγμα 6.5.. Πας λοιπόν εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8483Και βλέπεις ότι για pH=6.5 και με full CO2 στο 30ppm θέλεις ΚΗ=3..

Άρα, πρέπει να πετύχεις ΚΗ=3.. Αφού έχεις την Α/Ο, νομίζω ότι κακώς παιδεύεσαι με τα KH/PH minus.. Έχεις στη βρύση ΚΗ=10 ας πούμε.. Από αυτά θες να κρατήσεις το 30%.. Άρα βάζεις 30% βρύσης, και 70% από Α/Ο (που βγάζει όπως λες ΚΗ=1.5), και ξεμπέρδεψες με το ΚΗ..

Τότε, το pH θα σου σταθεροποιηθεί (χωρίς CO2) γύρω στο 7.5.. Ε, και με CO2 (εφόσον διορθώσεις όλα τα θέματα ανατάραξης κ.τ.λ.), θα το ρίξεις στο 6.5 που θέλεις..

Γενικά, πάντως, όταν προετοιμάζεις το νερό, μήν επιμένεις τόσο στο θέμα pH, όσο στις σκληρότητες.. Η αναλογία νερού βρύσης με νερό Α/Ο βασικά καθορίζουν τα GH και KH.. Σε καθαρό νερό Α/Ο δεν έχει καν νόημα να μετράμε pH (λόγω έλλειψης buffers, ουσιών δηλαδή, όπως τα ανθρακικά άλατα που μετράμε ως ΚΗ, και τα οποία σταθεροποιούν το pH σε κάποια τιμή, το αποτέλεσμα της μέτρησης επηρρεάζεται ακόμη και από το ίδιο το ηλεκτρόδιο).. Το pH θα το καθορίσει μετά η ποσότητα διοξειδίου.. (εστίασε λίγο στο πινακάκι, και θα καταλάβεις τι εννοώ)

---

Τώρα, όλη η παραπάνω συζήτηση αφορά στην περίπτωση που θέλεις να κρατήσεις μέσα και φυτά.. Αν θέλεις να το κάνεις βιοτοπικό, με πολλά ξύλα, πεσμένα φύλλα κάτω, κ.τ.λ., τότε ίσως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς αποκλειστικά Α/Ο (+ συμπλήρωμα ιχνοστοιχείων) και κατέβασμα του pH με χρήση τύρφης (δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία πάνω σ'αυτό το θέμα, αλλά αυτό βλέπω/διαβάζω να κάνουν αρκετοί δισκάδες).. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να πας και σε πολύ πιο χαμηλές τιμές pH (στις οποίες βέβαια νομίζω ότι θα πρέπει να ξεχάσεις το θέμα φυτά)..
__________________
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ"

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01772 seconds with 10 queries