Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από KostasAngel
Καλησπέρα! Για να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα, καλό θα ήταν το ενυδρείο να είναι τουλάχιστον 30 λίτρα, σε μικρότερο είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιο λάθος και να ξεφύγει η αμμωνία κλπ.Σαν τροπικό ψάρι θέλει θερμοστάτη στους 26 βαθμούς και το καλοκαίρι αν το σπίτι είναι ζεστό θέλει ψύξη. Καπάκι ναι γιατί μπορεί να βρεθεί στο πάτωμα, αλλιώς έστω ένα διχτακυ ή κάτι παρόμοιο.Για φίλτρο καλύτερα για μονομάχο ένα μικρό κρεμαστό έχει ήπια ροή, τα ρεύματα τους στρεσάρουν. Στις αλλαγές δεν σηκώνουμε ενυδρεία κλπ, τις κάνουμε με δοχείο και σωληνάκι από ψηλά προς χαμηλά (συγκοινωνούντα δοχεία). Επίσης κάτι που δεν ανέφερες, λίγα φυτά βοηθούν πάρα πολύ, λειτουργούν σαν κρυψωνες και βελτιώνουν τις συνθήκες του νερού. Από μάρκες που ρωτάς δεν μπορώ να βοηθήσω, σχεδόν όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιώ είναι κινέζικος και ιδιοκατασκευές και με καλύπτει.
|
Ευχαριστώ πολύ!
Δεν το είχα καταλάβει οτι οι αλλαγές γίνονται με αυτόν τον τρόπο!, υπέθεσα οτι είτε το σηκώνεις και το αδειάζεις (αν ειναι σχετικά μικρό) είτε βγάζεις σιγά-σιγά νερό από το ενυδρείο με ποτήρι/κουβά. Αρκεί να κόψω κάποιο λάστιχο που βάζουμε για να πλένουμε βεράντες κλπ ή έχουν τίποτα επικίνδυνες χρωστικές πάνω τους και πρέπει να πάρω κάποιο ειδικό (και από που

;
Για αυτό που λες με τα φυτά, το έχω διαβάσει αλλά διάβασα επίσης οτι τα φυτά θέλουν εξτρά πρόσθετη φροντίδα (λάμπα, λίπασμα, ειδικό χώμα, κλάδεμα κλπ) και έλεγα να μην τα ψάχνω όλα ταυτόχρονα. Υπάρχουν σχετικά εύκολα φυτά που μπορώ να βάλω για ενυδρείο με 1 μονομάχο; Και τι πρόσθετα χρειάζομαι να πάρω για τα φυτά;
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος
Καλώς ήρθες!
Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω πολλούς προβληματισμούς σε κάποιον που ξεκινάει να φροντίσει ένα (οποιοδήποτε) ζωντανό και είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις το καλύτερο για το δικό σου.
Πάντως δεν θέλει άγχος ούτε μεγάλο κόπο γιατί όσον αφορά τα ψάρια οι περισσότερες απορίες έχουν απαντηθεί εδώ μέσα  (έχει και κουμπί αναζήτησης επάνω δεξιά) και βασικά δεν θέλει βιασύνες.
Φαντάζομαι διάβασες το Φυλλάδιο για τους μονομάχους http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=78892
Μερικές απορίες σου έχουν απαντήσεις εκεί.
Για τα υπόλοιπα,
αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεσαι είναι ένα φίλτρο με αρκετό χώρο για "βιολογικά" υλικά. Στην περίπτωση σου ένα καλό κρεμαστό ή ένα μικρό εξωτερικό φίλτρο θα ήταν μια χαρά αλλά και σαν δεύτερη επιλογή ένα καλό εσωτερικό φίλτρο. Ενδεικτικά κάποιες επιλογές όχι οι μοναδικές, κρεμαστό https://eheim.com/en_GB/aquatics/tec...rty-130?c=1696 εξωτερικό όπως το Aquael που ανέφερες που είναι και βολικό γιατί μπορείς να βάλεις τον κάδο δίπλα στο ενυδρείο αν δεν έχεις χώρο από κάτω, αλλά και άλλα όπως https://eheim.com/en_GB/aquatics/tec...pro-130?c=1736 εσωτερικό https://eheim.com/en_GB/aquatics/tec...ball-60?c=1995
Πάρτο χαλλαρά όπως λέμε στη Σαλονίκη  , γράψε εδώ όποια, ακόμα και φαινομενικά αστεία, απορία έχεις ΠΡΙΝ κάνεις οτιδήποτε και ρίξε βάρος στο να καταλάβεις καλά τη διαδικασία προετοιμασίας/ωρίμανσης του ενυδρείου (κύκλο του αζώτου κλπ) για να δεχτεί κάποιο ζωντανό.
|
Καλώς σας βρήκα! Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!
Ναι, το είχα βρει και το διάβασα το φυλλάδιο εδώ στο φόρουμ. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν ότι σε ό,τι pet shop πήγα μου λένε αυτά ειναι βλακείες και υπερβολές, και άκουγα "εγώ φροντίζω τόσα ψάρια 30 χρόνια τώρα και πας και πιστεύεις τυχαίους στο internet, ο μονομάχος δεν θέλει τίποτα, μόνο αντιχλωρικό" κλπ, και πήγα σε 3 όχι σε 1! Αλήθεια ξέρει κανένας κάποιον καλό επαγγελματία με pet shop εδώ στη Θεσσαλονίκη, θα προτιμούσα ανατολικά αλλά πηγαίνω οπουδήποτε χρειαστεί αντί να δώσω χρήματα σε από ό,τι πλέον καταλαβαίνω επικίνδυνους (για να το πω κομψά)... Επίσης, κάποια pet shop λένε και "κτηνιατρείο" στην ταμπέλα τους, μήπως αυτά ειναι καλύτερα από άποψη πρακτικών/συμβουλών που δίνουν ή εννοούν κτηνιατρείο μόνο για σκύλους, γάτες κλπ;
Κοίταξε, ο αέρας που θα αναπνέει ο μονομάχος θα ειναι 20-22 βαθμούς που βάζουμε το καλοριφέρ, παραπάνω δεν το βάζουμε γιατί σκάμε μέσα στο σπίτι (σόρυ, εγώ δεν ειμαι τροπικός

). Επομένως θα έχει όντως μια διαφορά ο αέρας που αναπνέει σε σχέση με το νερό του ακόμη και αν βάλω τον θερμοστάτη του στο 24 (έλεγα να το βάλω στο 26).
Για το φίλτρο, προσανατολίζομαι σε κάποιο κρεμαστό εξωτερικό. Ευχαριστώ για τις προτάσεις, θα τα ψάξω και skroutz να δω τι παίζει!
Αυτό το STC-1000 που προτείνεις, αν κατάλαβα καλά, το συνδέεις με τον θερμοστάτη και έχει κάποια όρια που ρυθμίζεις για τη θερμοκρασία τα οποία αν τα ξεπεράσει προς τα πάνω ή προς τα κάτω τότε τον κλείνει αυτόματα και τον ανοίγει αυτόματα αντιστοίχως έτσι ώστε η θερμοκρασία να ειναι στο εύρος που του έχεις ρυθμίσει; Η θερμοκρασία που δείχνει όμως ειναι του αέρα, δεν μετράει μέσα το νερό με κάποιο αισθητήρα, σωστά; Δεν θα έχει κάποια απόκλιση έτσι μεταξύ της θερμοκρασίας που θέλουμε στο νερό και τη θερμοκρασία που έχει ο αέρας;
Τέλος, μια πρόσθετη απορία που μου ήρθε λόγω και των ημερών. Αν το είχα το ψάρι τώρα και ήθελα να λείψω ας πούμε για καμιά 10αρια ημέρες τότε τι κάνω; Το παίρνω μαζί μου όπως λέει αυτό εδώ:
https://finleysjournal.home.blog/how...th-betta-fish; Εσείς τι κάνετε;