PDA

Επιστροφή στο Forum : Χαιρετώ την παρέα

Σελίδες : [1] 2

fotisamor
20-02-16, 12:59
Χαίρετε ονομάζομαι Φώτης και είμαι 37 ετών .

Προφανώς έχω κολλήσει το μικρόβιο του ενυδρείου , άθελα μου βέβαια .

Ξεκίνησα με ένα πολύ μικρό ενυδρείο 20 λίτρων με 3 χρυσόψαρα , το οποίο το έχω στον χώρο που εργάζομαι . Το αντικατάστησα με άλλο 40 λίτρων και τώρα είμαι στα 60 λίτρα .

Τα χρυσόψαρα είναι τρία , τα φιλοξενώ περίπου ένα χρόνο και συνεχώς μεγαλώνουν . Έχουν γίνει τεράστια !!
Στο ενυδρείο έβαλα και ένα φυσικό μικρό γλαστράκι (δεν γνωρίζω το είδος του).
Βέβαια οτι προσθήκη έχω κάνει είναι με την συμβουλή του pet shop .

Το θέμα μου είναι το εξής :

Πριν λίγες μέρες πήγα να αγοράσω ψαροτροφή και μία ξύστρα για την άλγη που μαζεύεται στο τζάμι . Με τα πολλά , κατέληξα να πάρω έναν γλύφτη .

Η συμβουλή του petshop ήταν να βάλω θερμαστάτη στους 22 βαθμούς κελσίου . Μιας και είχα θερμοστάτη , αγόρασα και τον γλύφτη ...

Μπορούν να συμβιώσουν τα δύο είδη ???

Δεκτή κάθε συμβουλή - παρατήρηση .

Μετρήσεις δεν έχω κάνει ποτέ , δεν ξέρω αν χρειάζεται .

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Κωστας Malawi
20-02-16, 13:39
χρυσοψαρα σε 60 λιτρα ειδικα αν ειναι μεγαλα δεν γινεται.γλυφτης δεν υπαρχει.υπαρχουν γατοψαρα ομως..και ζουν σε διαφορετικες συνθηκες απο τα χρυσοψαρα.επισης χρειαζονται μετρησεις νερου για να ξερουμε που βαδιζουμε.
αρχισε να διαβαζεις την ενοτητα των αρχαριων και την ενοτητα των χρυσοψαρων.
καλως ηρθες:)

Deus
20-02-16, 14:00
Λογικά pleco σου πούλησε, το οποίο δεν τα πάει καλά με τα χρυσόψαρα.

fotisamor
20-02-16, 14:08
http://s16.postimg.org/8yem8k20x/20160220_135320_Page_1.jpg (http://postimg.org/image/8yem8k20x/)

Στέλνω μία φωτογραφία του "γλύφτη" γιατί για γλύφτη τον αγόρασα.
Για τα χρυσόψαρα έχω διαβάσει αρκετά και γνωρίζω οτι το μέγεθος του ενυδρείου μου είναι μικρό και πως θα χρειαστεί κάποια στιγμή να το αλλάξω , ξανά .
Αν έχεις την καλοσύνη να με διαφώτιζες για το ψαράκι της φωτογραφίας θα ήμουν ευγνώμων .

Η αλλαγή που έκανα βάζοντας τον πιτσιρίκο μέσα , ήταν ο θερμοστάτης που δουλεύει στους 22 βαθμούς κελσίου .
Επίσης να αναφέρω οτι κοντά στο φίλτρο έχω και έναν ανεμιστήρα που πετάει μπουρμπουλήθρες .

Deus
20-02-16, 14:12
Plecostomus είναι και θα μανουριαζει το βράδυ με τα χρυσόψαρα. Δεν είναι συμβατό είδος. Άσε που γίνεται και πολύ μεγάλος.

Κωστας Malawi
20-02-16, 14:15
γλυφτης δεν υπαρχει.τουλαχιστον στα ψαρια..προφανως Hypostomus plecostomus που μεγαλωνει μεχρι και 60 εκατοστα και θελει πανω απο 500 λιτρα ενυδρειο για να μην επιβαρυνει τις συνθηκες.επισης ζει σε ζεστο 25+ νερο και χαμηλο πεχα και σκληροτητες.για το καλο ολων σας πρεπει να τον δωσεις.

fotisamor
20-02-16, 14:30
Δηλαδή δεν υπάρχει άλλη λύση ? Μόνο επιστροφή ??

Μου ανέφερε οτι το εν λόγω ψάρι μεγαλώνει πολύ αλλά με το σκεπτικό οτι θα πάω σε μεγαλύτερο ενυδρείο ούτως ή άλλως και οτι δεν έχουν πρόβλημα συμβατότητας , το πήρα απόφαση .

Κωστας Malawi
20-02-16, 14:34
να του πεις χαιρετίσματα του πετσοπα.τι λυση να υπαρχει απο τη στιγμη που το ψαρι ειναι ζεστου νερου και τα χρυσοψαρα κρυου?το καταλαβαίνεις και μονος σου πιστευω.;)

Deus
20-02-16, 14:51
Ότι να ναι για να πουλήσουν ένα ψάρι. Το να πεις.
Τέλος πάντων , δεν είναι συμβατά αυτά τα δύο είδη φίλε μου και ειδικά στις θερμοκρασίες κλπ όπως σου έγραψε και ο tyrinthos.
Πίσω και ψάξε για κάνα σαλιγκαρακι για τις αλγες.

fotisamor
20-02-16, 15:06
Ένα τελευταίο στόρυ , έτσι για την καλύτερη γνωριμία...

Τα χρυσόψαρα τα πήραμε με τον γιο μου , ο οποίος ήταν τότε 3 , τώρα 4 .
Ο πρώτος υπάλληλος του πετσοπά , ήταν τελείως άσχετος μιας και δεν με ενημέρωσε οτι χρειάζεται φίλτρο .
Σε ένα ενυδρείο 20λτ είχα 3 χρυσόψαρα χωρίς φίλτρο . Ψάχνοντας , πήγα και αγόρασα φίλτρο , αντιχλώριο , βακτήρια κτλ .

Τα χρυσόψαρα όμως μεγάλωναν και έτσι άλλαξα δύο φορές το ενυδρείο πηγαίνοντας σε μεγαλύτερο .

Προφανώς συμβουλευόμουν μία κοπελίτσα που έχει σαφώς περισσότερες γνώσεις απο τον άλλο τον κάγκουρα και αρκετό ψάξιμο στο ίντερνετ .

Πριν φτάσουμε στο σήμερα , είχα αγοράσει ένα ψεύτικο διακοσμητικό λουλουδάκι , το οποίο το αντικατέστησα με αληθινό . Επιπλέον πήρα και τον ανεμιστήρα για αισθητικούς λόγους και λόγους εφέ !!!!! Μου αρέσουν οι μπουρμπουλήθρες και άρχισαν να παίζουν με αυτές και τα ψάρια .

Και πριν τρεις μέρες αγόρασα και τον plecostomus , γνωρίζοντας πως τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού και το άλλο ζεστού . Ρώτησα όμως την φίλη αν τα χρυσόψαρα θα έχουν πρόβλημα με την αλλαγή θερμοκρασίας και μου είπε όχι .

Ο χώρος που εργάζομαι είναι γραφείο και χειμώνα - καλοκαίρι διατηρείται σταθερή σχεδόν θερμοκρασία περιβάλλοντος .

Αν προτείνετε την επιστροφή του ψαριού , έτσι θα πράξω . Αν όμως υπάρχει άλλη λύση ...... μιας και δεν πολυγουστάρω την επιστροφή , είμαι όλος αυτιά ..

Sorry αν σας έπρηξα

http://s9.postimg.org/uffhoeg6j/Page_1.jpg (http://postimg.org/image/uffhoeg6j/)

Να και μία άλλη φωτογραφία , για να δείτε την διαφορά μεγέθους ( στο περίπου ) των ψαριών .

Κωστας Malawi
20-02-16, 15:13
αν ψαχνεις για λυση σκεψου και την αποκτηση δευτερου ενυδρειου!!
ωραια η ιστορια σου αλλα απλα επιβεβαιώνει οτι οι περισσότεροι πετσοπαδες ειναι μονο για να πουλανε..μεχρι στιγμης εχουμε καταληξει απο πολυ εμπειρα ατομα που τρωνε ατελειωτες ωρες απο τη ζωη τους στο οτι τα χρυσοψαρα πανε μονα τους και θελουν και αρκετα λιτρα..
διαβασε ομως και αυτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74230..εχει πληροφοριες πολυ χρησιμες με λεπτομερεια!!μετα το διαβασμα θα εχεις σχηματίσει καποια εικονα για το τι χρειάζονται αυτα τα ομορφα και παρεξηγημενα ψαρακια.

fotisamor
20-02-16, 15:20
http://s29.postimg.org/oqk3xvrqb/Page_1.jpg (http://postimg.org/image/oqk3xvrqb/)

Και μία ακόμα γενική για σχολιασμό .

Επιστροφή λοιπόν ο μικρός , αφαίρεση θερμοστάτη και αναζήτηση σαλιγκαριού .

Πάνος
20-02-16, 15:29
καλως ηρθες!
η ιστορια σου είναι λιγο πολύ η ιστορια των περισσοτερων από εμας. καπως ετσι ξεκινήσαμε τουλάχιστον εμεις που κουβαλάμε καποια χρονια στην πλατη μας γιατι τοτε βλέπεις δεν υπηρχε φορουμ. ουτε καν ιντερνετ. Τωρα οι γνωσεις όμως παρελαυνουν γυρω μας και αρκει κανεις να τις αναζητήσει.

Ετσι περιορισε λιγο το να ακους τους εμπορους και αναζητησε ότι πληροφορια θελεις εδώ. διαβασε αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32647 για να καταλάβεις γιατι οι εμποροι ό,τι και να παρεις δινουν παντα πακετο κι ένα "γλυφτη" κι ένα γατοψαρο για να "καθαριζουν". Δυστυχως όμως τα μονα που θα καθαρισουν θα είναι τα ιδια τα ψαρακια σου καποια στιγμη. Οποτε ο "γλυφτης" σου φευγει...εκτος αν στησεις κι ένα 2ο ενυδρειο ΜΕΓΑΛΟ για να τον κρατησεις.

τωρα οσον αφορα τα χρυσόψαρα....θα είναι κουραστικο και πολυεξοδο να αγοράζεις κάθε φορα και νέο ενυδρειο 20 επιπλέον λιτρων. Αγορασε μια και καλη αν θελεις να κρατησεις τα ψαρια σου ένα ενυδρειο από 1 μετρο μηκος και ανω. Και να το διαμορφώσεις όπως πρεπει και ταιριαζει στο ειδος.
Η ενοτητα των αρχαριων θαα σε βοηθησει πολύ όπως και τα παιδια εδώ. Καλο διάβασμα και καλη συνεχεια!

Τάκης
21-02-16, 09:29
Καλώς ήρθες και από εμένα.
Θα συμφωνήσω με όλα όσα σου είπαν τα παιδιά πριν.
Ο πλεκο πρέπει να φύγει οπωσδήποτε από το ενυδρείο με α χρυσόψαρα. Θέλει τελείως διαφορετικές συνθήκες για να ζήσει (και όχι να επιζήσει), όπως επίσης και ο λόγος που στον πουλήσανε είναι τελείως λάθος, μπορεί να τρώει και άλγη αλλά δεν είναι καθαρίστρια με ένα πατσαβούρι και με το ΑΖΑΧ στο χέρι και να καθαρίζει τζάμια.
Τώρα για τα χρυσόψαρα, δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά ούτε για τα χρυσόψαρα κάνει το ενυδρείο σου, όπως όλοι μας έτσι και εσύ πίστεψες τους εμπόρους πως τα χρυσόψαρα μπορούν να ζήσουν σε γυάλα. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι, όσο και αν σου κάνει εντύπωση τα χρυσόψαρα γίνονται από τα πιο μεγάλα γνωστά ψάρια σε ενυδρείο, και μπορούν να φτάσουν τους 20 και 30 πόντους (χωρίς καμία υπερβολή), για αυτό χρειάζονται μεγάλα ενυδρεία. Να υπολογίσεις χοντρικά 80 λίτρα νερό για κάθε ψάρι με μήκος ενυδρείου πάνω από 1,20, δηλαδή τα ψάρια σου θα πρέπει να μπουν σε ένα ενυδρείο τουλάχιστον 200-250 λίτρα (το 200 είναι οριακά λίγο).
Ετσι σαν και εσένα ξεκίνησα και εγώ, όπως και οι περισσότεροι
για αυτό δες τα ψάρια μου το 2012 όταν τα πήρα

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-facebook-10200839775430019-1052639_10200839778190088_339795332_o.jpg

και δες και τώρα

r9CG3BTaTgk

Μελέτησε αυτό το άρθρο και θα καταλάβεις http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74230

και πάλι καλώς ήρθες :)

delta66
21-02-16, 17:31
Ωρε παναγια μου.
Pterygoplichthys joselimaianus σου εδωσε για 60λιτρο :grin: (του ειπες οτι προοριζεται για 60λιτρο? αλλιως δεν φταιει αυτος)

Καλως ηρθες. Ολα διορθωνονται.

Ας γελασουμε λιγο παλι :)

DYvHdieA3g0

fotisamor
22-02-16, 14:25
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και για τις πληροφορίες που μου δώσατε .

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα της επιστροφής .

Καλημέρα :)
-------------------------
Ωρε παναγια μου.
Pterygoplichthys joselimaianus σου εδωσε για 60λιτρο :grin: (του ειπες οτι προοριζεται για 60λιτρο? αλλιως δεν φταιει αυτος)

Καλως ηρθες. Ολα διορθωνονται.

Ας γελασουμε λιγο παλι :)

DYvHdieA3g0

Θα το έχεις δει μάλλον.......αλλά αξίζει να το θυμηθείς..

https://www.youtube.com/watch?v=asi5DIsVaYw

Σε οτι αφορά το bold , εννοείται πως ναι .
Λοιπόν επανέρχομαι για τα νέα ..
Ο plecostomus επεστράφη!!!
Αφαίρεσα το θερμοστάτη και έκανα και ένα καθαρισμό επι της ευκαιρίας .

Μονόδρομος λοιπόν το μεγαλύτερο ενυδρείο στα 250 λίτρα .
Επειδή τα οικονομικά δεν είναι και τόσο καλά , πότε προτείνετε να προβώ στην αλλαγή ?

Τις προηγούμενες αλλαγές τις έκανα βάσει κριτηρίου χώρου . Δεν είχαν πολύ χώρο για κολύμπι .

Επίσης μιας και ο θερμοστάτης δεν μου χρειάζεται , αποφάσισα να τον δωρίσω σε όποιο απο τα μέλη του φόρουμ που τον χρειάζεται .
Είναι χρησιμοποιημένος 4-5 μέρες . Ορίστε και μία φωτογραφία .

http://s10.postimg.org/4ut4s7u6d/20160222_141328_Page_1.jpg (http://postimg.org/image/4ut4s7u6d/)

Το email μου είναι : fotisamor79@gmail.com

Τάκης
22-02-16, 14:34
Επίσης μιας και ο θερμοστάτης δεν μου χρειάζεται , αποφάσισα να τον δωρίσω σε όποιο απο τα μέλη του φόρουμ που τον χρειάζεται .
Είναι χρησιμοποιημένος 4-5 μέρες . Ορίστε και μία φωτογραφία .

Κράτησέ τον, αχρείαστος να είναι αλλά να υπάρχει, θα σου πρότεινα να μη τον δώσεις

fotisamor
24-02-16, 15:26
Δεν το περίμενα ποτέ, πως τρία ψάρια μπορούν να σου δημιουργήσουν τέτοιο πονοκέφαλο !!!!!

Λοιπόν , σε αυτή την φάση που βρίσκομαι , δύο είναι οι λύσεις :

- Δίνω τα χρυσόψαρα και αλλάζω την σύνθεση κατάλληλη σύμφωνα με τα λίτρα του ενυδρείου .

- Αλλάζω ενυδρείο και πάω σε τουλάχιστον 250 λίτρα .

Τα χρυσόψαρα δεν θέλω να τα δώσω .*

Αντιμετωπίζω όμως τα εξής προβλήματα .
Όπως έχω αναφέρει το ενυδρείο φιλοξενείται σε επαγγελματικό χώρο , οπότε περιορίζεται ο χώρος που μπορεί να μπει το νέο ενυδρείο . Τι περιορίζεται δηλαδή , που μόνο μια θέση υπάρχει ...

Βέβαια πρέπει να αλλάξω έπιπλο , στο οποίο πέρα τα του ενυδρείου , υπάρχουν μέσα το ρολόι της ΔΕΗ , και άλλα αντικείμενα της δουλειάς .
Δεν υπάρχει παροχή νερού κοντά . Μόνο στο πατάρι .

Έχω κοιτάξει κάποια ενυδρεία του εμπορίου , αλλά έχω και την τύχη ένας γείτονας επαγγελματίας τζαμάς να έχει ένα έτοιμο ενυδρείο ιδιοκατασκευή προς διάθεση 120*50*60 . Την τιμή του δεν την γνωρίζω ακόμα .
Απο έρευνα μέσω ιντερνετ και σύμφωνα με το χώρο που διαθέτω μπορώ να πάω max στα 350 λίτρα .

*Δεν θέλω να τα δώσω γιατί εδώ και ένα χρόνο που τα φροντίζω και τα βλέπω να αναπτύσσοντε , κάπως έχω δεθεί μαζί τους . Επίσης η ιδέα αλλαγής ψαριών μικρού μεγέθους δεν μου πολυαρέσει.

Κυρίες και κύριοι δώστε τα φώτα σας , παρακαλώ .
Τι χρειάζεται ένα ενυδρείο 350 λίτρα , εξοπλισμός , φροντίδα κτλ
:smt120

Σε περίπτωση που αποφασίσω να τα επιστρέψω , μονόδρομος είναι το pet shop ????

Artemisia
24-02-16, 15:36
Δεν το περίμενα ποτέ, πως τρία ψάρια μπορούν να σου δημιουργήσουν τέτοιο πονοκέφαλο !!!!!

Λοιπόν , σε αυτή την φάση που βρίσκομαι , δύο είναι οι λύσεις :

- Δίνω τα χρυσόψαρα και αλλάζω την σύνθεση κατάλληλη σύμφωνα με τα λίτρα του ενυδρείου .

- Αλλάζω ενυδρείο και πάω σε τουλάχιστον 250 λίτρα .

Αντιμετωπίζω όμως τα εξής προβλήματα .
Όπως έχω αναφέρει το ενυδρείο φιλοξενείται σε επαγγελματικό χώρο , οπότε περιορίζεται ο χώρος που μπορεί να μπει το νέο ενυδρείο . Τι περιορίζεται δηλαδή , που μόνο μια θέση υπάρχει ...

Βέβαια πρέπει να αλλάξω έπιπλο , στο οποίο πέρα τα του ενυδρείου , υπάρχουν μέσα το ρολόι της ΔΕΗ , και άλλα αντικείμενα της δουλειάς .
Δεν υπάρχει παροχή νερού κοντά . Μόνο στο πατάρι .

Έχω κοιτάξει κάποια ενυδρεία του εμπορίου , αλλά έχω και την τύχη ένας γείτονας επαγγελματίας τζαμάς να έχει ένα έτοιμο ενυδρείο ιδιοκατασκευή προς διάθεση 120*50*60 . Την τιμή του δεν την γνωρίζω ακόμα .
Απο έρευνα μέσω ιντερνετ και σύμφωνα με το χώρο που διαθέτω μπορώ να πάω max στα 350 λίτρα .

*Δεν θέλω να τα δώσω γιατί εδώ και ένα χρόνο που τα φροντίζω και τα βλέπω να αναπτύσσοντε , κάπως έχω δεθεί μαζί τους . Επίσης η ιδέα αλλαγής ψαριών μικρού μεγέθους δεν μου πολυαρέσει.

Μονόδρομος δεν είναι το πετ σοπ , εχω λίμνη με χρυσόψαρα αν δεν τα κρατήσεις ;)
Αλλά πιστεύω ότι θα σου βρούνε λύση και θα τα κρατήσεις :D
Καλή επιτυχία ;) θα παρακολουθώ τις εξελίξεις :D:D:D

tsala
24-02-16, 15:45
Μια χαρα ειναι το ενυδρειο που βρηκες..
Ιδιες διαστασεις εχω κι εγω.
Αν θελεις να τα κρατησεις και μπορεις να το παρεις, παρτο.
Μπορεις να φτιαξεις ενα εσωτερικο sump μεσα του και να γλυτωσεις απο τα εξοδα του φιλτρου.

Lth1
24-02-16, 15:53
Καλως ηρθες και απο εμενα...
Κααταρχας τι μεγεθος εχουν τα χρυσοψαρα σου???Απο τις φωτο δεν μπορω να καταλαβω και πολλα...για ενα ενυδρειο οχι ανεξαρτητως λιτρων θες 2 φιλτρα...εναν θερμοστατη 1βαττ ανα λιτρο(χοντρικα)μην παρεις μαγνητες γτ χαρακωνεις καμια φορα το τζαμι αθελα σου...φωτισμος...τεχνικος αυτα πανω κατω
Επειτα θελεις αντιχλωριο prime κατα προτημηση...χιων αλατι παρε αχρειαστο να ειναι για καμια θεραπεια...μελαφιξ επισης για θεραπεια αχρειαστο και αυτο...διαφορα ειδη τροφων διοτι χρειαζεσαι ποικιλια...δεν νομιζω ναα ξεχναω κατι..
Το σημαντικο ειναιι σταθερες αλλαγες της ταξεως 1/3 μια φορα την εβδομαδα...και αν το ενυδρειο εκει που θα μπει εχει φως παρε και ενα φυλλοδεντρο να το βαλεις μεσα να σου αποροφα τα νιτρικα...
Αυτα :-)

delta66
24-02-16, 16:00

Στο λινκ που σου δωσανε στο 14 ποστ, γραφει τα παντα και για εξοπλισμο.
Τα βασικα για χρυσοψαρα ειναι ενυδρειο, εξ. φιλτρο και θερμομετρο.
Μετα ειναι η diy ψυξη με ανεμιστηρακια και κοντρολερ (καθοσον ψαρια κρυου νερου)
Απο εκει και μετα οτι παρεις παραπανω απο τα υπολοιπα που γραφει, τοσο το καλυτερο.

Κοιτα κι αυτα απο ετοιμα ενυδρεια (μαζι με το επιπλο ειναι).
121 χ 41 χ 55 (υψος) http://www.petsupermarket.gr/8444/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/rehau-240-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7.html
121 χ 51 χ 62 (υψος) http://www.petsupermarket.gr/8447/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/rehau-300-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7.html
150 x 50 x 65 (υψος) http://www.petcity.gr/eshop/index.php/fish/accessorize-fish/aquarium-fish/anubias-a-1500-enydreio-tipou-rio-mauro-373l-detail
Κοιτα και σε αλλα μαγαζια μηπως βρεις καλυτερες τιμες για αυτα.

Οχι δεν ειναι μονοδρομος το πετσοπ για επιστροφη.
Μπορει να βρεθει καποιο καλο ενυδρειο ή λιμνη συνχομπιστα να τα παρει (στις αγγελιες).
Προσοχη μονο γιατι ζητανε ψαρια και κατι τυποι που τα θελουν για ζωντανη τροφη σε ψαρια θηρευτες.
Τσεκαρεις που θα πανε.

tsala
24-02-16, 16:05
Θερμαντηρας δεν χρειαζονται.
Ουτε δυο φιλτρα.. Εκτος αν θελεις να δωσεις αλλα 200 ευρω για φιλτρα.
Ενα σαμπ εξωτερικο η εσωτερικο και καθαρισες.
Και φυσικα ανεμιστηρακια,οπως ειπε ο Σπυρος.

Lth1
24-02-16, 16:22
Αν δεν θελει να μπλεξει με σαμπ γιαννη χρειαζονται 2 φιλτρα...εσωτερικο σαμπ δεν συμφωνω γτ κοβεις λιτρα στα ψαρια...θερμαντηρας χρειαζεται σε κατασταση αναγκης..φυσικα ανεμιστηρακια που ξεχασα...

Τάκης
24-02-16, 16:22
Οτι σου είπαν τα παιδιά πριν.
Δες πόσο δίνει αυτό το ενυδρείο ο τζαμάς και σε τι κατάσταση είναι, αν είναι πολύ καιρό χωρίς νερό , αν έχει διαρροές κλπ.
Θερμαντήρας δεν είναι απαραίτητος, θα πρέπει όμως να έχει καπάκι γιατί τα χρυσόψαρα μετατρέπονται και σε δελφίνια , πηδάνε έξω :) και φυσικά στο καπάκι θα βάλεις και ανεμιστηράκια
Για νερό βάλε λάστιχο και τράβα από το πατάρι όπως και αν δεν έχεις αποχέτευση κοντά σου με λάστιχο το στέλνεις εκεί. Αν το στήσεις σωστά μια φορά την εβδομάδα θα τα χρησιμοποιείς.
Φίλτρα , μπορείς και σαμπ, εσωτερικό ή εξωτερικό, μπορείς και ένα εξωτερικό καλό ή 2 μικρότερα, εξαρτάται κατά πόσο πιάνουν τα χέρια σου ή πόσα χρήματα διαθέτεις
για φωτισμό δεν χρειάζεται να πας σε κάτι ακριβό, απλό φως για να τα βλέπεις, ο φωτισμός είναι πιο πολύ για αν θες να βάλεις και φυτά και πάλι αν αυτά αντέξουν με τα χρυσόψαρα, και επίσης μπορείς να ξεκινήσεις με 1-2 απλές λάμπες και αργότερα κάνεις αναβάθμιση.
Είναι καλύτερα να δεις τις δυνατότητες που έχεις , να σκεφτείς και να υπολογίσεις που θα βάλεις τι και πως θα στήσεις όλο τον εξοπλισμό και μετά αρχίζεις τις αγορές, μην αγοράσεις τίποτα αν δεν τα σκεφτείς όλα

tsala
24-02-16, 16:25
Δεν υπαρχει ωρα αναγκης για μονοουρα χρυσοψαρα σε εσωτερικο χωρο..
Κοβεις χωρο ναι, αλλα γλυτωνεις πολλα λεφτα..
Εγω αυτο κανω στα ενυδρεια μου, κι ας χανω 20-30 λιτρα.

Lth1
24-02-16, 17:50
Γτ δεν υπαρχει κατασταση αναγκης σε εσωτερικο χωρο για τα μονοουρα??Συμφωνω για το εσωτερικο χωρο κτλ κτλ..και για το χρηματικο ποσο...απλα δικη μου οπτικη πλευρα ειναι οτι δεν θα ηθελα τεχνικο εξοπλισμο μεσα στο ενυδρειο...η θαα ηθελα οσο τον δυνατον λιγοτερο...

tsala
24-02-16, 18:10
Καλο ειναι το εξωτερικο σαμπ..
Καλυτερο απο το εσωτερικο, γιατι εχει πολυ περισσοτερο χωρο για υλικα και ανεση για να δουλεψεις και να πειραξεις η και καθαρισεις τον εξοπλισμο σου..
Το εσωτερικο εχει αλλα καλα ομως..
Δεν υπαρχουν καλαμπαλικια απο δω κι απο κει ,τρυπες στα τζαμια , ελευθερος χωρος στο ντουλαπι κλπ.
Τα παντα εχουν και θετικα και αρνητικα, ο καθενας κρινει και διαλεγει για το τι τον βολευει.;)

Γιατι απλα δεν υπαρχει :D
Τα ψαρια ειναι κρυου νερου ,τα συγκεκριμενα παγωμενου θα ελεγα..
Δεν βρισκω κανενα λογω για θερμανση.
Ουτε ασθενεια ειναι ωρα αναγκης, πχ το ich.
Μπορει να γινει θεραπεια και χωρις ανοδο θερμοκρασια ς , απλα θα παρει λιγο παραπανω.
Προσωπικα εχω απο το '12 χρυσοψαρα σε εξωτερικο χωρο (βορεια ελλαδα) , παντα ειχα μονοουρα μονο(μεχρι και το 15 που εβαλα θερμανση και τα fancy μεσα).
Δεν ειχα βαλει ποτε θερμανση , εκτος απο τον περσινο χειμωνα που το θερμομετρο εγραψε μηδεν.
Τοτε το λειτουργησα για λιγο καιρο , για να ανεβει μεχρι τους 5-6 βαθμους.
Δεν θα παθαιναν τπτ , απλα δεν μου ειχε τυχει τους προηγουμενους χειμωνες και δεν ηθελα να ρισκαρω.
Θεωρω λοιπον πως σε εναν χωρο που η θερμοκρασια δεν προκειται να πεσει ποτε κατω απο 5 βαθμους , δεν χρειαζεται και θερμανση.
Αναφερομαι μονο σε μονοουρα χρυσοψαρα, τα fancy ειναι αλλο ψαρι.

Harris1
24-02-16, 18:18
+1 επαυξάνω στο μεγαλύτερο ενυδρείο. Και τον φωτισμό όμως! Είναι πολύ όμορφο με φως και φυτά. Μπορώ να πω οτι το πέτυχα και κατάφερα κάποια φυτάκια να αντέξουν με τα χρυσόψαρα.
Σε ενυδρείο θα έλεγα κάτι με καπάκι - παρόλο που υπάρχουν ωραίες λύσεις κρεμαστών φωτιστικών. Και ωραία τα φυτά να φαίνονται από πάνω:)
Ομως λέω ακόμα καπάκι, γιατί με την ανούμπια που θα μπει σιγά σιγά θα αρχίσουν οι άλγες και κατά συνέπεια τα ραμ σορν σαλιγκάρια.

Τάκη επί τη ευκαιρία, υπάρχει άλλο σαλιγκάρι να κάθεται με χρυσόψαρα και Ramshorn? Και Συνφορουμίστες ?:)

Το καπάκι το έλεγα, γιατί λένε πως τα Ramshorn ξεμυτίζουν, παρόλο 4 μέρες που τα έχω κανένα δεν μου πέρασε την ειφάνεια νερού.

Περνάνε? Και οπως θα κατάλαβες και εγώ νέος.:):):)

να πω ακόμα για τον θερμοστάτη κράτα τον, γιατί δεν ξέρεις τι θερμοκρασίες θα χτυπήσεις κανένα χειμώνα. Πέρυσι έπιασα 19 και χρειάστηκε, εντωματαξύ φέτος δεν πήγε κάτω από 22. Και τώρα που έκλεισα το καπάκι να μην φεύγουν τα σαλιγκάρια, έχω φτάσει 24!!
Τέλος για την μπλε πέτρα με τις μπουρμπουλήθρες, θάψε την και μπορείς να την διακοσμήσεις, με κάτι πιο φυσικό, μια πέτρα με σπηλιά, συστάδα πέτρων, ξύλα, έτσι. Και πρόσεξε στο νέο σου να τους βάλεις ψιλή άμμο γιατί τους αρέσει να μασουλάνε και το πιο μεγάλο χαλικάκι, μπορεί να το καταπιούν, (μπορούν? να μαθαίνω και εγώ τίποτα,,.)

tsala
24-02-16, 18:23
Ουφ....
Τα common, comet και shubunkin ειναι για λιμνες,
Χειμωνα- καλοκαιρι.
ΔΕΝ χρειαζονται θερμανση, ΔΕΝ ειναι fancy.
Καπακι οπωσδηποτε, οχι για τα σαλιγκαρια , αλλα για τα χρυσοψαρα , τα μονοουρα πηδανε σαν τρελα αν θελουν.
Σαλιγκαρια μπαινουν nerite,apple (αν το δεχτουν ευκολα), m.tuberculata.

Τάκης
24-02-16, 18:28
Καπακι οποσδηποτε, οχι για τα σαλιγκαρια , αλλα για τα χρυσοψαρα , τα μονοουρα πηδανε σαν δελφίνια αν θελουν.

https://left.gr/sites/left.gr/files/e77_dolphin-jump.jpg

tsala
24-02-16, 18:37
Καπως ετσι..:D

fotisamor
24-02-16, 20:49
Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση όλους !!!

Είμαι στην κατεύθυνση αγοράς του :

150 x 50 x 65 (υψος) http://www.petcity.gr/eshop/index.ph...ro-373l-detail

!!!!!!!!

Θα επανέλθω στο θέμα με απορίες , σίγουρα !!!

Διαβάζω στις απαντήσεις όμως sump και κάτι άλλα χάι τεκ κόπλα και σκέφτομαι που πάω να μπλέξω?????:)

Πέρα απο την πλάκα και επειδή τα οικονομικά δεν είναι καλά για κανέναν , κλίνω στο να αλλάξω ενυδρείο ... όμως αν αλλάξω γνώμη , έχω αποφασίσει που θα δώσω τα ψαράκια ..... σε μία λίμνη που τους προσέφερε φιλοξενεία και την ευχαριστώ!!!!

Και ένα επιπλέον , έχω ήδη δύο κατοικίδια σκυλάκια... την Κούλα και την Ρένα , μαμά και κόρη και έχω μία ιδέα για συνύπαρξη ανθρώπου - κατοικιδιου.

Έχω καταλάβει πριν καιρό οτι δεν μπορείς να έχεις ένα ροντβάιλερ σε διαμέρισμα 50 μέτρων και να το πας βόλτα στο μπαλκόνι.

Δεν πίστευα ποτέ οτι το ίδιο συμβαίνει με τα ψάρια .

Ξέρετε πόσες φορές , την ώρα που τα ταίζω , τους ρίχνω και κανά μπινελίκι???

Μιλάμε για πραγματική παράνοια!!!!Είναι σχέση πάθους παράφορου!!!

Θα σας ξαναευχαριστήσω όλους και θα επανέλθω με απορίες !!!!!;)

Artemisia
24-02-16, 21:33
Φώτη (?? ?? ) μην νομίζεις όλοι το ίδιο κάνουμε ;) και μιλάμε στα ψάρια μας και τα αγαπάμε ;) Απλά αυτοί που δεν μπορούν να μας καταλάβουν νομίζουν ότι έχουμε μια Παράνοια ( 2 - 3 ) :D:D:D χαχαχαχα δεν βαριέσαι εμείς να είμαστε καλά .
Πέρα απο την πλάκα , δύσκολο δεν είναι τίποτα απλά είναι δύσκολοι καιροί ...
Με την ησυχία σου όμως :D

fotisamor
26-02-16, 13:20
Παρήγγειλα το ενυδρείο του τζαμά .
Η τιμή του είναι 280 ευρώ ενυδρείο-έπιπλο-καπάκι και ένα μεταχειρισμένο φίλτρο παλιό δικό του . Είναι γύρω στα 300 λίτρα .

Θα είναι έτοιμο σε 10-15 μέρες .

Ο ίδιος έχει ένα σίγουρα πάνω απο 2 μέτρα και έχει κάτι αφρικάνικα ψάρια μέσα !!!

Όποτε ετοιμαστείτε να σας ταράξω!!!!!

Artemisia
26-02-16, 13:23
Μπράβο Φώτη , :smt041:smt041 τα αγάπησες τα χρυσόψαρα σου και δεν θα τα αλλάξεις με τίποτα . Με το καλο :D

Τάκης
26-02-16, 13:28
Φέρε σπίτι σου το ενυδρείο εσύ και μη φοβάσαι, δεν μας ταράζεις,
έχουμε περάσει και χειρότερα :D :smt064
Το φίλτρο μόνο να μας πεις πιο είναι και αν μπορείς κάποια φωτογραφία

tsala
26-02-16, 16:04
Αντε με το καλο!
Πες μας το φιλτρο ποιο ειναι μονο..

fotisamor
27-02-16, 13:59
Ξαναχαιρετώ την παρέα .

Δεν έχω πληροφορίες ακόμα για το φίλτρο . Με την λογική οτι είναι γείτονας - ακριβώς απέναντι - δεν πιστεύω οτι θα μου δώσει κάτι τελείως μούφα .
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του είναι αρκετό για διπλάσια λίτρα νερού . Πιστεύω τουλάχιστον πως για κάποιο καιρό θα την κάνει την δουλειά του .
Ίδωμεν

Δεν πρόκειται να υπάρχει όμως καμιά εξέλιξη μέχρι τις 16/3 γιατί θα λείπω εκτός .

Επειδή έχω αποφασίσει να το κάνω σωστά , πέρα τα του ενυδρείου , πρέπει να μεταφερθεί και το ρολόι της ΔΕΗ περίπου 50 πόντους πιο αριστερά .
Κανονικά , αυτό το κάνει η ΔΕΗ αλλά πέρα απο τον χρόνο καθυστέρησης χρειάζεται και σχέδια και και και ....

Όταν τοποθετηθεί το ενυδρείο στην θέση του και γεμίσει με νερό .. θα επανέλθω .

Είμαι ήδη αποφασισμένος για πλάτη απο μαύρο ή γκρι χαρτόνι και χαλίκι στο ίδιο μέγεθος και χρώμα με αυτό που ήδη έχω .

Θα χρειαστώ επιπλέον μια λάμπα , που χρειάζομαι τις απόψεις σας .

Εν καιρώ , σκέφτομαι κανά λουλουδάκι . Ίσως γι'αυτό θα χρειαστώ 4-5cm ύψος χαλικιού??? απ'ότι διάβασα .

Έτσι όπως το πάω θα γίνω ιχθυολόγος στο τέλος !!!!

Παιδιά , σας ξανα-ματα-ευχαριστώ όλους

tsala
27-02-16, 14:23
Το χαλικακι να ειναι ψιλο, για να το ανακατευουν ευκολα.
Και 3-4 cm υψος αρκει, εγω δεν εχω βαλει ποτε πανω απο 4.
Και καμια ριζουλα να παρεις , γιατι καποια φυτα που ειναι ανθεκτικα με τα χρυσοψαρα, δενονται και δεν φυτευονται..

fotisamor
27-02-16, 14:47
https://vid.me/tpsb

http://s30.postimg.org/jqny1cem5/20160227_140436_Page_1.jpg (http://postimg.org/image/jqny1cem5/)

Και κάτι ακόμα ...
Ψάχνοντας και διαβάζοντας και κάτι για τις ασθένειες τους , κάπου διάβασα για ατροφικές - χτυπημένες ουρές .

Στο ένα ψάρι η ουρά είναι μεγάλη , στο άλλο πιο μικρή και στο τρίτο το πάνω της μέρος δεν δείχνει τόσο καλά .

Μπορείτε να διακρίνετε κάτι εσείς ???
Μιλάω για την ουρά που φαίνεται στην φωτογραφία σε πρώτο πλάνο ...

tsala
27-02-16, 17:20
Τι ωραια cometακια!!!
Μια χαρα τα βλεπω τα ψαρια σου ζωηροτατα!
Κουκλια ,να τα χαιρεσαι..τους αξιζει το σπιτικο!
Δεν εχουν ολες οι ουρες το ιδιο μηκος, στην φωτο ισως ειναι καπως , αλλα δεν ειναι τπτ σοβαρο..
Εγω δεν θα εκανα κατι, με καλη ποιοτητα νερου + prime ,πιστευω θα στρωσει.
Αν παλι παραμενει , μπορεις να κανεις μια θεραπεια με melafix.

fotisamor
21-03-16, 10:13
Καλημέρα στην παρέα....

Σε λίγες μέρες φτάνει το νέο ενυδρείο .
Η θέση του έχει προετοιμαστεί .

Το ερώτημα μου είναι το εξής :

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία το νερό της αλλαγής πριν μπει στο ενυδρείο ?
Δεν ρωτάω για το στρώσιμο .. Γι'αυτό θα σας πρήξω αργότερα , όταν έρθει το ενυδρείο .

Για την αλλαγή νερού συγκεκριμένα .Νερό όπως έχω αναφέρει θα τραβάω απο το πατάρι . Αν δεν χρειάζεται το νερό προετοιμασία , το ρίχνω απευθείας με το λάστιχο .

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αγοράσω ένα βαρέλι στου οποίου στον πάτο θα συνδέσω ένα λάστιχο και στην άκρη του μία κάνουλα .
Τι σόι προετοιμασία χρειάζεται , αν χρειάζεται ....
Τι ωραια cometακια!!!
Μια χαρα τα βλεπω τα ψαρια σου ζωηροτατα!
Κουκλια ,να τα χαιρεσαι..τους αξιζει το σπιτικο!
Δεν εχουν ολες οι ουρες το ιδιο μηκος, στην φωτο ισως ειναι καπως , αλλα δεν ειναι τπτ σοβαρο..
Εγω δεν θα εκανα κατι, με καλη ποιοτητα νερου + prime ,πιστευω θα στρωσει.
Αν παλι παραμενει , μπορεις να κανεις μια θεραπεια με melafix.

Η ουρά έστρωσε απο μόνη της :)

Lth1
21-03-16, 12:16
Εννοεις την προετοιμασια οταν εχεις ψαρια μεσα?

tsala
21-03-16, 12:24
το νερο θελει προετοιμασια , ωστε να φυγει το χλωριο και να ερθει σε ιδια θερμοκρασια με του ενυδρειου..
τωρα , ή βαζεις ενα βαρελι , ριχνεις νερο ,αντιχλωριο και περιμενεις να παρει θερμοκρασια ενυδρειου(η βαζεις θερμαντηρα στο βαρελι και περιμενεις πολυ λιγοτερο) ή προσαρμοζεις ενα φιλτρο ανθρακα και κανεις απευθειας την αλλαγη.
Αλλα προσοχη! η αλλαγη δεν θα πρεπει να ειναι μεγαλη και θα πρεπει να γινει πολυ αργα , ωστε να μην αλλαξει το νερο αποτομα θερμοκρασια...(max 2 βαθμοι).
Σε αυτο μπορει να βοηθησει κι ενας θερμαντηρας , αν τον εχεις αναμενο κατα την αλλαγη, ωστε να μην αφησει την θερμοκρασια να πεσει αποτομα.

fotisamor
21-03-16, 12:29
Εννοεις την προετοιμασια οταν εχεις ψαρια μεσα?

Ναι.Θέλω να προβλέψω όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για το στήσιμο του ενυδρείου .

Στις αλλαγές που έκανα μέχρι σήμερα , πρόσθετα το νέο νερό με ποτιστήρι και πρόσθετα 15 σταγόνες περίπου αντιχλώριο .
το νερο θελει προετοιμασια , ωστε να φυγει το χλωριο και να ερθει σε ιδια θερμοκρασια με του ενυδρειου..
τωρα , ή βαζεις ενα βαρελι , ριχνεις νερο ,αντιχλωριο και περιμενεις να παρει θερμοκρασια ενυδρειου(η βαζεις θερμαντηρα στο βαρελι και περιμενεις πολυ λιγοτερο) ή προσαρμοζεις ενα φιλτρο ανθρακα και κανεις απευθειας την αλλαγη.
Αλλα προσοχη! η αλλαγη δεν θα πρεπει να ειναι μεγαλη και θα πρεπει να γινει πολυ αργα , ωστε να μην αλλαξει το νερο αποτομα θερμοκρασια...(max 2 βαθμοι).
Σε αυτο μπορει να βοηθησει κι ενας θερμαντηρας , αν τον εχεις αναμενο κατα την αλλαγη, ωστε να μην αφησει την θερμοκρασια να πεσει αποτομα.

Στην περίπτωση που βάλω το βαρέλι , αν το αφήσω μία μέρα να πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία υπάρχει πρόβλημα ???

tsala
21-03-16, 12:32
οχι , κανενα προβλημα..
δεν χρειαζεται και μια μερα.. σε 4-5 ωρες ειναι ετοιμο...

Lth1
21-03-16, 15:34
Εξαρτάται το μεγεθος του βαρελιου...αλλα κατα τα αλλα οτι ειπε ο γιαννης

delta66
21-03-16, 17:33
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=70662

fotisamor
24-03-16, 12:53
http://s15.postimg.org/ko00pgjxj/image.jpg (http://postimg.org/image/ko00pgjxj/)

Ιδού λοιπόν το νέο ενυδρείο !!!!
Αύριο μάλλον έρχεται στο γραφείο!!!!!!

Και μετά αρχίζουν ο βομβαρδισμός ερωτήσεων!!!!!!

Θα σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για τον χρόνο που θα αφιερώσετε να με βοηθήσετε !!!

tsala
24-03-16, 13:01
ενυδρειαρα αδερφε!
αντε με το καλο!! :smt041

panos70
24-03-16, 19:15
Φωτη με το καλο να δεχτεις το νεο ενυδρειο σου , ειναι οτι καλυτερο θα κανεις για τα ψαρια σου , καπως ετσι ξεκινησαμε κι εμεις οπως εσυ γιαυτο εχουμε ολοι απο δυο τρια η και περισσοτερα ενδυρεια

Artemisia
24-03-16, 20:54
Καλογέμιστο Φώτη :smt041 Να το χαρείς εσυ και τα χρυσόψαρα σου :D

odin79
25-03-16, 00:32
κατα αρχας φωτη να σου δωσω συγχαρητηρια για την επιλογη σου να δωσεις ενα σωστο σπιτι για τα χρυσοψαρα σου.δευτερον τα χρυσοψαρα ειναι εξαιρετικα ρυπογονα ψαρια και χρειαζονται αρκετη φιλτρανση μπορεις αν θες να πεις στον τζαμα να σου κανει μια ψευτικη πλατη με διαμερισματα (δες σαμπ)στην ουσια απο την μια μερια περναει το νερο στην πλατη φιλτραρεται και απιστρεφει απο την αλλη το μονο που θα χρειαστεις ειναι μια αντλια.αν πας σε φιλτρο θα σου βγει αρκετα ακριβο για αυτα τα λιτρα.αν το μελετησεις τωρα μελοντικα θα σου λυσει τα χερια.

Τάκης
25-03-16, 01:14
Καλορίζικο και καλογέμιστο :)
Οτι απορία έχεις εδω είμαστε

fotisamor
28-03-16, 11:52
Το ενυδρείο έφτασε!!!!!!!!:smt041

Οι διαστάσεις του εξωτερικές είναι :
1,2μ * 0,45μ (πλάτος) * 0,55μ (ύψος) .

Το φίλτρο είναι fluval340 , μεταχειρισμένο .

Φωτογραφίες απο το φίλτρο και το ενυδρείο θα βάλω αργότερα .

Τα σχόλια σας παρακαλώ για το φίλτρο!!!

Τα τζάμια έχουν πάχος 1 cm και τα καπάκια του είναι μαύρο χρώμα .

Το φίλτρο είναι fluval340 , μεταχειρισμένο .

.

Fluval304 !!!!

Τάκης
28-03-16, 12:11
Το ενυδρείο έχει καλές διαστάσεις για 3-4 COMMON/COMET ή 7-8 funcy, το φίλτρο όμως από τα χαρακτηριστικά που διάβασα θα έλεγα πως από οριακό έως μικρό έως οριακό για ενυδρείο αυτών των διαστάσεων με χρυσόψαρα, ίσως να χρειαστείς και 2ο φίλτρο

fotisamor
28-03-16, 12:25
Το ενυδρείο έχει καλές διαστάσεις για 3-4 COMMON/COMET ή 7-8 funcy, το φίλτρο όμως από τα χαρακτηριστικά που διάβασα θα έλεγα πως από οριακό έως μικρό έως οριακό για ενυδρείο αυτών των διαστάσεων με χρυσόψαρα, ίσως να χρειαστείς και 2ο φίλτρο

Αυτό σημαίνει περισσότερες αλλαγές νερού? Μπορεί να λειτουργήσει κάποιο καιρό μόνο με αυτό το φίλτρο ? Υπάρχει κίνδυνος για τα ψάρια ???
Τα χρυσόψαρα είναι 3 !
Έχω συγκεντρώσει κάποιες απο τις άμεσες ανάγκες αγορών :

1 Βαρέλι τροφίμων για τις αλλαγές του νερού
Αλφαδολάστιχο κατάλληλου μήκους ( για να φτάνει απο το πατάρι )
1 Θερμόμετρο
Χαλίκι
Υλικά για το φίλτρο
Πλαστικό χρώμα(μαύρο) για να βάψω τις δύο πλευρές του ενυδρείου που "βλέπουν" τοίχο .

Τέστ νερού να πάρω ??

tsala
28-03-16, 12:29
το φιλτρο αν διαβασα σωστα , ειναι 1000 λ /ω και 6,6 λιτρα καδο..
αν και δεν θα ελεγα οτι ειναι ιδανικο για τοσα λιτρα και με χρυσοψαρα, θα ελεγα οτι κανει και ειναι οριακα αρκετο.
Δεν νομιζω να εχεις προβληματα

Θα ελεγα να μην βαψεις τις πλευρες, αν θελεις βαλε μαυρο χαρτονι.
τεστ νερου οπωσδηποτε για αμμωνια,νιτρωδη,νιτρικα , (υγρα μονο)
και ανεμιστηρακια με κοντρολερ.

ChocolatePuma
28-03-16, 13:36
Καλησπέρα κι από μένα

Κάτι διάβασα για πατάρι

Θα γεμίζεις και θα αδειάζεις νερό προς και από το πατάρι?
Έχεις σκεφτεί το πως?

fotisamor
28-03-16, 14:20
Καλησπέρα κι από μένα

Κάτι διάβασα για πατάρι

Θα γεμίζεις και θα αδειάζεις νερό προς και από το πατάρι?
Έχεις σκεφτεί το πως?

Σε αυτό το θέμα έχω δώσει λύση , έχοντας βέβαια και την εμπειρία των προηγούμενων αλλαγών .
Η θέση του ενυδρείου ήταν το πρώτο θέμα και οι αλλαγές νερού το δεύτερο .

Ο χώρος είναι επαγγελματικός και δεν έχω πολλά περιθώρια .

Απο την στιγμή που γεμίσει το ενυδρείο , για τις αλλαγές έχω σκεφτεί το εξής :

Στο πατάρι , την προηγούμενη μέρα ή κάποιες ώρες πριν θα γεμίζω ένα βαρέλι τροφίμων με το νερό της αλλαγής . Στο πάτο του βαρελιού θα υπάρχει βρυσάκι . Έτσι εκμεταλλευόμενος τον νόμο της βαρύτητας όταν ανοίγω την κάνουλα , το έτοιμο-φρέσκο νεράκι θα ρέει στο ενυδρείο .

Για να βγάλω το αναλογούν-βρώμικο νερό , θα χρησιμοποιήσω σκούπα βυθού με αλφαδολάστιχο , την οποία ήδη έχω , και θα ποτίζω τα δέντρα του πεζοδρομίου . Συγκεκριμένα μία νερατζιά και ένα φοίνικα . Θα χρειαστώ όμως μεγαλύτερη διαδρομή αλφαδολάστιχο .

Πιστεύω πως σε αυτόν τον τομέα είμαι εντάξει ..

Χρειάζομαι βέβαια την γνώμη-συμβουλή σας για τα υλικά φίλτρανσης καθώς και το φωτισμό , ο οποίος λείπει .
Σκέφτομαι να κινηθώ σε led ταινίες αδιάβροχες .

Ψάρια δεν θα φιλοξενηθούν άλλα γιατί σκοπεύω να τα μεγαλώσω ως τα βαθιά τους γεράματα . Σκέφτομαι κανά λουλουδάκι βέβαια άμεσα πριν μπουν τα ψάρια , γιατί μου φαντάζει ο χώρος τεράστιος και μόνο με τα ψάρια θα είναι άχαρος .

Τώρα για τι είδους φυτά , έχω ψιλοκαταλήξει διαβάζοντας GAB , αλλά οι δοκιμές θα με πείσουν ...

Παιδιά θα γίνω κουραστικός να σας ευχαριστώ συνέχεια!!!!!

Artemisia
29-03-16, 01:26
Ψάρια δεν θα φιλοξενηθούν άλλα γιατί σκοπεύω να τα μεγαλώσω ως τα βαθιά τους γεράματα . Σκέφτομαι κανά λουλουδάκι βέβαια άμεσα πριν μπουν τα ψάρια , γιατί μου φαντάζει ο χώρος τεράστιος και μόνο με τα ψάρια θα είναι άχαρος .

Τώρα για τι είδους φυτά , έχω ψιλοκαταλήξει διαβάζοντας GAB , αλλά οι δοκιμές θα με πείσουν ...

Μπράβο Φώτη:smt041Πολύ χαίρομαι και για σένα και για ψάρια σου :D
Ανούμπιες είναι ότι πρέπει ;)

tsala
29-03-16, 03:24
βαλε ανουμπιες οπως ειπε η Αρτεμισια.
παρε και κανα δυο ριζες μεγαλες να τις δεσεις πανω τους.

fotisamor
29-03-16, 16:03
Να'μαι πάλι !!!!!!
Έκανα κάποιες απαραίτητες αγορές σήμερα για το ενυδρείο ..

Βαρέλι 60 λίτρων με βρυσάκι και αλφαδολάστιχο
Χαρτόνι μαύρο
4 σακιά χαλίκι
Υλικά για το φίλτρο , άνθρακα - σφουγγάρι τύπου υαλοβάμβακα - μακαρόνι .
Επίσης και τεστ αμμωνίας .

Γέμισα το ενυδρείο κατά 2/5 νερό κατ' υπόδειξη του τζαμά , με τον τρόπο που είχα σχεδιάσει και λειτούργησε εύκολα και χωρίς διαρροές . Ο ρυθμός ροής του νερού αλλαγής είναι 60 λίτρα σε 15 περίπου λεπτά .

Ας έρθω και στα τεστ αμμωνίας . Δοκίμασα στο τρέχον μου ενυδρείο και το αποτέλεσμα του ήταν ξεκάθαρο κίτρινο χρώμα , που σημαίνει μηδενικά επίπεδα αμμωνίας !!!! Απίστευτο!!!!!:smt041

Στο ψάξιμο και για τον φωτισμό ,βρήκα κάποιο φωτιστικό έτοιμο με λάμπες Τ5 ( ούτε που ξέρω τι σημαίνει αυτό ) μήκους 80 cm και τιμής 65 ευρώ . Το βάζεις στην πρίζα και παίζει . Μόνο κάποιες τροποποιήσεις στο καπάκι θα χρειαστεί να κάνω .

Αύριο θα γεμίσω το ενυδρείο μέχρι επάνω για τυχόν διαρροές .

Η συμβουλή του πετσοπά ήταν να ενεργοποιήσω το φίλτρο μόνο με άνθρακα για 2-3 μέρες για να απορροφηθούν ουσίες που θα βγάλουν οι σιλικόνες . Χρειάζεται αυτό ??

Βρήκα και ένα πετσοπ στον Πειραιά με τεράστια ποικιλία σε πολλά είδη και δίπλα στο σπίτι μου !!!

Οι σωλήνες του φίλτρου χρειάζονται κάποιο έξτρα καθάρισμα ???

Θα ήθελα τις απόψεις σας για το θέμα φωτισμού , για να μην αλλάζω μελλοντικά όπως μάλλον θα γίνει κάποια στιγμή με το φίλτρο .

Τάκης
29-03-16, 16:24
Στο πατάρι , την προηγούμενη μέρα ή κάποιες ώρες πριν θα γεμίζω ένα βαρέλι τροφίμων με το νερό της αλλαγής . Στο πάτο του βαρελιού θα υπάρχει βρυσάκι . Έτσι εκμεταλλευόμενος τον νόμο της βαρύτητας όταν ανοίγω την κάνουλα , το έτοιμο-φρέσκο νεράκι θα ρέει στο ενυδρείο .
Καλή η ιδέα σου :)

Για να βγάλω το αναλογούν-βρώμικο νερό , θα χρησιμοποιήσω σκούπα βυθού με αλφαδολάστιχο , την οποία ήδη έχω , και θα ποτίζω τα δέντρα του πεζοδρομίου . Συγκεκριμένα μία νερατζιά και ένα φοίνικα . Θα χρειαστώ όμως μεγαλύτερη διαδρομή αλφαδολάστιχο .
Αυτό θα σε κουράσει, πάρε μια αντλία να κάνεις πιο ξεκούραστα τη δουλειά σου, αν έχεις εξωτερικό φίλτρο μπορείς να το κάνεις και με αυτό ;)
Υλικά για το φίλτρο , άνθρακα - σφουγγάρι τύπου υαλοβάμβακα - μακαρόνι Τον άνθρακα θα τον χρησιμοποιήσεις τώρα στην αρχή και τον κρατάς για αχρείαστες καταστάσεις, όπως αφαίρεση φαρμάκων μετά από θεραπεία, δεν χρειάζεται για άλλες περιπτώσεις.
Αντι για μακαρόνι μπορούσες να πάρεις ελαφρόπετρα ;)
Η συμβουλή του πετσοπά ήταν να ενεργοποιήσω το φίλτρο μόνο με άνθρακα για 2-3 μέρες για να απορροφηθούν ουσίες που θα βγάλουν οι σιλικόνες . Χρειάζεται αυτό ??
Σωστός ο πετσοπας, χρειάζεται για να τραβήξει ο άνθρακας ότι τοξικό υπάρχει στα τζάμια από σιλικόνες κλπ

fotisamor
30-03-16, 19:51
Έχω γεμίσει το ενυδρείο και έχω βάλει το φίλτρο να δουλεύει μόνο με άνθρακα.

Αλλά το φίλτρο έχει έναν εκνευριστικό θόρυβο.....zw

Artemisia
30-03-16, 19:58
Φωτή μπορείς να βάλεις ένα βίντεο με το φίλτρο να δούμε τι θόρυβο κάνει ??
Έχω ένα fluval μικρότερο και δεν ακούγεται καθόλου , μήπως έχει πρόβλημα ?? Μήπως το συνδεσες τώρα και έχει ακόμα αέρα μέσα ??
Για βάλε να ακούσουμε :D:D:D

Deus
30-03-16, 21:31
Φωτή μπορείς να βάλεις ένα βίντεο με το φίλτρο να δούμε τι θόρυβο κάνει ??
Έχω ένα fluval μικρότερο και δεν ακούγεται καθόλου , μήπως έχει πρόβλημα ?? Μήπως το συνδεσες τώρα και έχει ακόμα αέρα μέσα ??
Για βάλε να ακούσουμε :D:D:D
Λογικά αυτό είναι . Και το δικό μου όταν το πρωτοσυνδεσα , για καμιά ώρα αν θυμάμαι καλά ακουγοτανε. Fluval είναι και το δικό μου.

fotisamor
31-03-16, 10:45
https://vid.me/jEHs

Το φίλτρο κατά 99% έχει κάτι σπασμένο στο μοτεράκι του .
Δουλεύει βέβαια αλλά με θόρυβο σαν τρακτέρ .
Νερό είναι γεμάτο . Όταν πρωτοδούλεψε πέταξε κάποιες μπουρμπουλήθρες .

Lth1
31-03-16, 11:24
Οι μπουρμπουληθρες ηταν εξαγωγη του αερα..σύνηθες φαινομενο στα φλουβαλ..το βιντεο τωρα δενν μπορω να το δω..αλλα αν ανοιγει προσπαθησε προσεκτικα αν πιανουν τα χερια σου να το ανοιξεις ναα δεις τι μπορει να ειναι...

Artemisia
31-03-16, 11:56
Φωτή δες αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=-wXdPOSNU2s
Αν τα έκανες όλα τα παραπάνω και ακούγεται ακόμα σαν τρακτερ , κάτι δεν πάει καλά . Το δικό μου έκανε έτσι όταν είχε μέσα αέρα και έχανε το νερό . :D
Προσπάθησε και μας λές :D Καλημέρα !!!

Deus
31-03-16, 19:52
Ανόητη παρατήρηση, αλλά σίγουρα έβαλες σωστά την εισαγωγή εξαγωγή;
Την έχω κάνει μία φορά την πατατια αυτή κι έκανε κάπως έτσι όπως το δικό σου.

fotisamor
01-04-16, 16:27
Τα νέα του φίλτρου είναι τα εξής :

Το άνοιξα και το πλαστικό αξονάκι ήταν σπασμένο .
Το αντικατέστησα αρχικά με ένα σιδερένιο το οποίο πήρα απο ένα ηλεκτρόδιο , μόνο που είχε ελάχιστα μικρότερη διάμετρο .

Με αυτή την λύση το φίλτρο δούλευε καλύτερα , δηλαδή πετούσε το νερό πιο δυνατά αλλά ο θόρυβος απλά άλλαξε , δεν μειώθηκε .

Με τα πολλά βρήκα στο πετσοπ ανταλλακτικό αξονάκι ίδιας διαμέτρου μεγαλύτερου μήκους όμως . Το έκοψα στο κατάλληλο μήκος και το έβαλα να δουλεύει . Ο θόρυβος μειώθηκε κατά 80% .

Θα το αφήσω να δουλέψει και βλέπουμε .

Artemisia
01-04-16, 16:43
Άντε ωραία Φωτή :D:D Τουλάχιστον δεν κάνει σαν τρακτέρ :D:D:D

fotisamor
04-04-16, 17:04
Γεια στην παρέα!!!!

Σύμφωνα με το τιπ του Τάκη , κανόνισα και το σχέδιο για τις αλλαγές νερού χρησιμοποιώντας το φίλτρο .
Πήρα 15 μέτρα κατάλληλο λάστιχο και το προσάρμοσα στην έξοδο του φίλτρου .
Το δοκίμασα και δουλεύει άψογα.
Για να καθαρίζω το χαλίκι θα χρησιμοποιώ σκούπα βυθού και θα βγάζω ένα με δύο κουβάδες νερού .

Για το φίλτρο , πήρα ένα φύλο φελιζόλ και έφτιαξα ένα κουτί να απομονώσω τον θόρυβο του . Θα βάλω φωτογραφίες αύριο .
Σκέφτομαι μελλοντικά ένα εξωτερικό sump ....Θα δούμε .

Επίσης παρήγγειλα άλλα ξύλα για το έπιπλο που να ταιριάζουν με τα έπιπλα του γραφείου , τα οποία περιμένω σήμερα .

Μόλις τοποθετηθούν τα νέα ξύλα , αδειάζω το όλο το νερό και ξεκινάω με την διαμόρφωση του εσωτερικού του ενυδρείου .

Το χαλίκι το έχω πλύνει και είναι έτοιμο . Κάποιες πέτρες που διάλεξα απο παραλία , τις τέσταρα με ακουαφόρτε , τις έπλυνα και τις έβρασα .

Δύο ερωτήσεις αυτή την φορά .

1.Για το στρώσιμο αν χρησιμοποιήσω το μπόλι+το νερό του τρέχοντος ενυδρείου , βάζω και τα ψάρια κατευθείαν ή να ακολουθήσω την μέθοδο στρωσίματος με αμμωνία ??
2.Ψάρια ή φυτά πρώτα ???

Lth1
04-04-16, 17:32
1.Για το στρώσιμο αν χρησιμοποιήσω το μπόλι+το νερό του τρέχοντος ενυδρείου , βάζω και τα ψάρια κατευθείαν ή να ακολουθήσω την μέθοδο στρωσίματος με αμμωνία ??
2.Ψάρια ή φυτά πρώτα ???

Ειχες τρεξιματακι ε? :)
Οσο για τις ερωτησεις σου

1)Οχι δεν ακολουθεις αλλη μεθοδο στρωσιματος...
Νερακι και μπολι απο του τρεχοντος και ολα μια χαρα...

2)Φυτα και επειτα ψαρια...(για μενα)

fotisamor
05-04-16, 15:52
http://s8.postimg.org/66wwvyii9/20160329_145629_1.jpg (http://postimg.org/image/66wwvyii9/)

http://s8.postimg.org/hgpmqwnjl/20160329_155907_1.jpg (http://postimg.org/image/hgpmqwnjl/)

http://s8.postimg.org/6ied8pyy9/20160404_193511.jpg (http://postimg.org/image/6ied8pyy9/)

Στην πρώτη φωτογραφία "φαίνεται" η διαδικασία γεμίσματος του ενυδρείου .
Το αλφαδολάστιχο συνδέεται σε βαρέλι 60 λίτρων στο πατάρι , το οποίο αδειάζει σε 15 περίπου λεπτά . Κατά τον ίδιο τρόπο θα αναπληρώνω και το νερό που αλλάζω .

Στην δεύτερη , φαίνεται το τέστ αμμωνίας του τρέχοντος ενυδρείου . Όλα αυτά κατά τύχη!!!!!!:p

Στην τρίτη , η πατέντα ηχομόνωσης , αυτοσχέδια . Κάπως συνεισφέρει....
Ειχες τρεξιματακι ε? :)

Έχω πορωθεί φίλε !!!!!! Θέλω να το κάνω όσο καλύτερο μπορεί να γίνει!!!

Είναι και τα οικονομικά βέβαια που σε περιορίζουν!!!
Καμιά συμβουλή-άποψη για φωτισμό θα πείτε ???????:)

Lth1
05-04-16, 15:53
Θα βαλεις φυτα??

fotisamor
05-04-16, 18:42
Σκέφτομαι μία-δύο ανούμπιες , ένα κορμό και μία συστάδα απο πέτρες αρχικά.
Ρίξτε και καμιά ιδέα για φωτισμό pls!!!!!

Lth1
05-04-16, 19:18
Το καπακι πως ειναι??

fotisamor
06-04-16, 09:56
Το καπάκι χωρίζεται σε τρία μέρη . Ο φωτισμός θα μπει σε ένα απο τα δύο μεγαλύτερα καπάκια .

Έχω βρει ένα φωτιστικό έτοιμο , άγνωστη μάρκα και οικονομικό 60-65 ευρώ .
Δεν μου περισσεύουν τα χρήματα , όμως δεν θέλω να αγοράσω κάτι που 99% στο μέλλον θα χρειαστεί να το αλλάξω , όπως σίγουρα θα γίνει με το φίλτρο ....

Να και μία φωτογραφία απο το καπάκι .

Καλημέρα

http://s16.postimg.org/qlalmqhgh/20160406_094823.jpg (http://postimg.org/image/qlalmqhgh/)

Τάκης
06-04-16, 11:06
Πιάνουν τα χέρια σου να φτιάξεις κάτι με λεντοταινία ;
Παρόλο που δεν τις έχω σε υπόληψη, έφτιαξα τώρα τελευταία μια βάρα με αλουμινογωνιές και κόλλησα μέσα μία λεντοταινία, φοβερός φωτσιμός αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξει, και επίτηδες έβαλα απλή λεντοταινία και όχι αδίαβροχη, γιατι όταν είχα βάλει αδιάβροχες στο δικό μου πριν 4 χρόνια , τις άλλαζα κάθε μήνα.
Λεντοταινία έβαλα αυτή, θεωρώ πως είναι πολύ φθηνή
https://www.ledokosmos.gr/el/tainies-led/14-4-watt-el/led-tainia-14-4w-smd5050-60-led-ip20-12v-me-athiavroche-atman-el.html
και είδα πως έχει και αλουμίνια έτοιμα, όπως αυτό
https://www.ledokosmos.gr/el/tainies-led/profil-aloeminioe/p17-anothiomeno-profil-aloeminioe-katallelo-yia-tainies-led-1802994375.html
αρκετά καλή τιμή, θα σου κοστίσει λιγότερο από 10Ευρω το μέτρο, και θα χρειαστείς και ένα τροφοδοτικό, πήρα ένα για 80W με 15 Ευρώ
https://www.ledokosmos.gr/el/trofothotika/plastika-12v/trofothotiko-plastiko-led-power-supply-80w-12v-6-5a.html
τα 80w είναι πολλά για σένα , εκτός και αν βάλεις 5 μέτρα λεντοταινία.
Στο ξαναλέω όμως, εγώ δεν τις έχω σε υπόληψη , σε άλλα παιδιά έχουν δουλέψει, και τώρα έκανα πάλι μια προσπάθεια να ξαναβάλω αλλά κοίταξα να έχουν μια καλή ψύξη, γιατί φοβάμαι πως μου χάλαγαν από την υπερθέρμανση που δημιουργείτο από τη σιλικόνη που είναι κλεισμένες οι αδιάβροχες. Μετά από 6 μήνες θα δω πως θα πάνε και ίσως φτιάξω και άλλο, και ειδικά τώρα που βρήκα έτοιμα αλουμίνια

fotisamor
06-04-16, 11:42
Στο ενυδρείο που ήδη έχω , το φως που είχε το ενυδρείο κάηκε σε μία εβδομάδα .

Χρησιμοποίησα την θήκη του και έβαλα led ταινία αδιάβροχη . Περίπου στον χρόνο δεν έχει πάθει " τίποτα " . Δηλαδή δεν έχει καεί κανένα led .

Όμως κάποια led έχουν χάσει τον λευκό τους φωτισμό και έχει γίνει κίτρινος .
Δεν φαίνεται και πολύ καλά στην φωτογραφία αλλά νομίζω καταλαβαίνεις τι λέω ..

http://s9.postimg.org/grwnozuln/20160406_123023.jpg (http://postimg.org/image/grwnozuln/)

http://s30.postimg.org/ouvit3k3x/20160406_123052.jpg (http://postimg.org/image/ouvit3k3x/)

Σκέφτομαι και τα led σαν λύση , που επίσης βολεύουν πολύ λόγω μικρού όγκου .

Τάκης
06-04-16, 12:27
Ναι , κατάλαβα τι λες.
Φοβάμαι πως οι αδιάβροχες λεντοταινίες χαλάνε πιο εύκολα, και για αυτό βλέπεις αυτό το κίτρινο χρώμα, είναι ένδειξη πως έπεσε η απόδοση τους.
Επειδή όμως το φωτιστικό που έχω φτιάξει είναι από πλακέτες πλαφονιέρας αυτοκινήτου, έχουν τα ίδια led με τις λεντοταινίες, δεν είναι όμως αδιάβροχα , μου έχουν κρατήσει χωρίς κανένα πρόβλημα για χρόνια, σκέφτηκα να δοκιμάσω πάλι με απλές λεντοταινίες αλλά κολλημένες επάνω σε αλουμίνιο να δω πως θα πάνε.
Δες το φωτιστικό μου
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=80766
και εδώ με την αλουμινένια μπάρα με τη λεντοταινία
www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=80766&page=2/#45 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=80766&page=2/#45)

fotisamor
06-04-16, 13:20
Ναι , κατάλαβα τι λες.
Φοβάμαι πως οι αδιάβροχες λεντοταινίες χαλάνε πιο εύκολα, και για αυτό βλέπεις αυτό το κίτρινο χρώμα, είναι ένδειξη πως έπεσε η απόδοση τους.
Επειδή όμως το φωτιστικό που έχω φτιάξει είναι από πλακέτες πλαφονιέρας αυτοκινήτου, έχουν τα ίδια led με τις λεντοταινίες, δεν είναι όμως αδιάβροχα , μου έχουν κρατήσει χωρίς κανένα πρόβλημα για χρόνια, σκέφτηκα να δοκιμάσω πάλι με απλές λεντοταινίες αλλά κολλημένες επάνω σε αλουμίνιο να δω πως θα πάνε.
Δες το φωτιστικό μου
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=80766
και εδώ με την αλουμινένια μπάρα με τη λεντοταινία
www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=80766&page=2/#45 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=80766&page=2/#45)

Τι λες τώρα?????
Άσε θα πάω να πάρω μία έτοιμη του εμπορίου..:)

Είσαι μερακλής!!!!!!!:smt041

Θα σκεφτώ κάτι τέτοιο σε καμιά 10αριά χρόνια!!!!!!!

fotisamor
14-04-16, 11:31
http://s16.postimg.org/zbbcy3dg1/20160414_120357.jpg (http://postimg.org/image/zbbcy3dg1/)

Οι τρεις φίλοι μπήκαν στο νέο τους σπίτι .

Για φωτισμό πήρα ένα έτοιμο του εμπορίου τελικά .
Έβαλα πρώτα τα ψάρια γιατί υπήρχε πρόβλημα χώρου .
Χρησιμοποίησα το μακαρόνι απο το προηγούμενο φίλτρο και το νεράκι απο το προηγούμενο ενυδρείο .

Απο τεστ έχω αγοράσει μόνο της αμμωνίας προς το παρόν και τώρα είμαι σε επίπεδα 0,5mg/l .
Σκοπεύω να περιμένω μέχρι να μηδενιστεί η αμμωνία και μετά να κάνω οποιαδήποτε αλλαγή .

Λίγα λόγια για την συμπεριφορά των ψαριών .
Με που τα έβαλα μέσα , ήταν τρομαγμένα και σοκαρισμένα απο την μεταφορά τους και δεν εξερευνούσαν τον χώρο . Τα πάνω πτερύγια τους ήταν κατεβασμένα .
Τα είχα ταίσει πριν τα βάλω στο νέο σπίτι και την πρώτη μέρα δεν ξανατάισα .

Τις επόμενες μέρες εξοικειώθηκαν περισσότερο και σήμερα παρατηρώ ορισμένες φορές κολυμβητικές εκρήξεις . Σφαίρα πάνε !!!:)

Το Σάββατο θα τους κάνω και την πρώτη αλλαγή νερού . ( 60 λίτρα )

Για το φίλτρο , είχατε δίκιο μιας και αποδεικνύεται ανεπαρκές για το ενυδρείο .Στο νερό υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια . Δεν ξέρω αν φαίνεται στην φωτογραφία .

Και κάτι τελευταίο . Το χαρτόνι στο φόντο είναι γυαλιστερό και αντανακλούν τα φώτα του χώρου . Σκέφτομαι μήπως βάλω κάτι εσωτερικά για πλάτη , όπως ένα κομμάτι πλαστικού , μαύρου χρώματος και πάχους 2-3mm και με κάποιο τρόπο να το σφηνώσω .

Διακόσμηση και φυτά αργότερα.....

delta66
14-04-16, 11:55
Απο τεστ έχω αγοράσει μόνο της αμμωνίας προς το παρόν και τώρα είμαι σε επίπεδα 0,5mg/l .
Σκοπεύω να περιμένω μέχρι να μηδενιστεί η αμμωνία και μετά να κάνω οποιαδήποτε αλλαγή .

Τα νιτρωδη μπορει να ειναι ανετα πανω απο 1-2.
Εκτος απο την αμμωνια και τα νιτρωδη σκοτωνουν πανευκολα.
Προσωπικα αν δεν ειχα και τεστ νιτρωδων, θα ανεβαζα την οξυγονωση, θα εκανα αλλαγη νερου συχνα (μερα παρα μερα για κανα μηνα αναγκαστικα αφου παμε στα τυφλα, ισως και παραπανω) και θα εβαζα καθημερινα εξτρα seachem prime μεχρι 5πλη δοση για ολα τα λιτρα του νερου του ενυδρειου.

fotisamor
14-04-16, 12:08
Τα νιτρωδη μπορει να ειναι ανετα πανω απο 1-2.
Εκτος απο την αμμωνια και τα νιτρωδη σκοτωνουν πανευκολα.
Προσωπικα αν δεν ειχα και τεστ νιτρωδων, θα ανεβαζα την οξυγονωση, θα εκανα αλλαγη νερου συχνα (μερα παρα μερα για κανα μηνα αναγκαστικα αφου παμε στα τυφλα, ισως και παραπανω) και θα εβαζα καθημερινα εξτρα seachem prime μεχρι 5πλη δοση για ολα τα λιτρα του νερου του ενυδρειου.

Πόσα λίτρα αλλαγή ???
Αν τηρήσω την αλλαγή κάθε εβδομάδα να βάζω αντιχλώριο έστω και λίγο καθημερινά ??

delta66
14-04-16, 12:19
Η "προστασια" του prime (για αμμωνια νιτρωδη) διαρκει 24 ωρες.

Αλλαγη αναλογα τις μετρησεις ... που δεν εχεις :)
Στα τυφλα.
ξερωγω?
50%?
στην αρχη και μετα να μειωνεται σταδιακα
Κρινεις και αναλογα με την κατασταση του νερου αν μπορεις με το ματι να διακρινεις (ενδειξεις) και με την συμπεριφορα των ψαριων
Δεν παιρνεις και ενα τεστ νιτρωδων καλυτερα?
ή ακομα καλυτερα, γιατι δεν μπολιαζεις παλι, να ξεμπερδευεις σιγουρα κι ανεξοδα?

fotisamor
14-04-16, 14:12
Πήγα και αγόρασα τεστ!!!!
Μετράω και επανέρχομαι !!!!
SOS!!!!!!!
NO2 στα 5mg/l!!!!!

delta66
14-04-16, 14:18
Τι λεγαμε?

Αλλαγη τωρα 50% και 5πλη δοση prime για ολα τα λιτρα νερου του ενυδρειου.
Αεραντλια φουλ.
Αγγελια για μπολι τωρα
Αυριο τα ιδια αν δεν εχεις μπολιασει μεχρι τοτε

Τάκης
14-04-16, 14:35
Και να μπολιάσεις προτείνω πάλι τα ίδια για λίγες ημέρες,
αποκλείετε το μπόλι να είναι τόσο δυνατό που σε 24 ώρες θα καταφέρει να μηδενίσει νιτρώδη

fotisamor
14-04-16, 15:44
Είμαι στην διαδικασία γεμίσματος τώρα .
Έριξα 60 ml seachem prime και θα ρίξω άλλα 20 ml!

ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.......
Τι λεγαμε?

Αλλαγη τωρα 50% και 5πλη δοση prime για ολα τα λιτρα νερου του ενυδρειου.
Αεραντλια φουλ.
Αγγελια για μπολι τωρα

Κάθε μέρα αλλαγή 50 % ???
Όχι οτι είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο δηλαδή...
Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω ????

Τάκης
14-04-16, 15:45
60 ml ;
Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου ;
1 ml ανα 40 λίτρα Χ 5 = 5 ml / 40 λίτρα, εχεις 480 λίτρα ενυδρείο ;
-------------------------------------------
Μη κάνεις βιαστικές κινήσεις

fotisamor
14-04-16, 16:12
300 lt . Το prime έγραφε 250ml/4000lt .
Οπότε σύμφωνα με την 5απλή δόση του φίλου delta .

Το αποτέλεσμα βγαίνει 80 ml

Τάκης
14-04-16, 16:19
Μισό
1ml Prime / 40 λίτρα νερό
δηλαδή 7,5 ml για 300 λίτρα Χ 5 = 37,5 ml Prime
Εβαλες υπερβολικά πολύ
Μήπως διάβασες λάθος τη δοσολογία ;
http://www.seachem.com/prime.php
είναι 5ml/200λίτρα δηλαδή 1ml/40 λιτρα
μήπως γράφει 100ml/4000λιτρα ;

fotisamor
14-04-16, 16:42
Είναι διαφορετικό το προιόν που αγόρασα .
Γράφει Seachem reef plus και έβαλα 80 ml:smt120
Παρόλα αυτά είναι 250 ml / 4000 L

Τάκης
14-04-16, 16:44
Βρε δεν είναι αντιχλώριο αυτο, είναι για κοράλια
---------------------------------
δεν ξέρω τι επιπτώσεις έχει αυτό σε υπεροδοσολογία

fotisamor
14-04-16, 16:46
Τώρα τι κάνω??? Μου το έδειξε στο πετσοπ αλλά στα τόσα ράφια , κοιτώντας και τις τιμές τα έκανα σαν τα μούτρα μου..Να αδειάσω νερό τώρα?

Τάκης
14-04-16, 16:47
Τώρα τι κάνω??? Μου το έδειξε στο πετσοπ αλλά στα τόσα ράφια , κοιτώντας και τις τιμές τα έκανα σαν τα μούτρα μου..Να αδειάσω νερό τώρα?
Τι να σου πω, εγώ θα άδειαζα

fotisamor
14-04-16, 17:21
Αν ζήσουν τα ψάρια ...... θα είμαι πολύ τυχερός.
Άδειασα μέχρι το σημείο που ρουφάει το φίλτρο.
Ξαναγεμίζω 120 lt και θα αδειάσω ξανά!!!

Και μετά ξαναγεμίζω!!!!
Ωραία μ......α έκανα..

Και για να μην κατηγορώ τα πετσοπ ακούστε το στόρυ του πανηλίθιου ( βλ.fotisamor )

Πήγα με 50 ευρώ στο πετσοπ με σκοπό να αγοράσω τα τεστ.
Με έπιασε το κουβαρνταλίκι μου και πήρα τεστ NO2 , PH και NO3 που δεν είχα .
Μιας και το αντιχλώριο μου τελείωνε , λέω - ας πάρω και ένα seachem prime .....
Επειδή το πέτσοπ είναι τεράστιο ρωτάω τον πωλητή που είναι το prime που θέλω να πάρω... και ο άνθρωπος μου δείχνει.....
Πάω κατευθείαν στην μεγάλη συσκευασία και την κρατάω στο χέρι .
Αλλά πριν το ταμείο , λέω να κάνω ένα υπολογισμό να δω αν μου φτάνουν τα χρήματα ...

Στα δύο τεστ δεν έγραφε τιμές και σαν μ.......ς πάω και αφήνω πρώτα το prime .. zw

Αφού έκανα τους υπολογισμούς , πήγα και πήρα το seachem reef plus το οποίο έχει το ίδιο χρώμα στην συσκευασία !!!!!

Για τα υπόλοιπα θα σας ενημερώσω !!!
Μακάρι να μην πάθουν κάτι τα ψάρια και να το θυμάμαι στο μέλλον και να γελάω!!!!

tsala
14-04-16, 19:36
Το ανοιξες;
Αν οχι παντο πισω..

fotisamor
14-04-16, 19:41
Το ανοιξες;
Αν οχι παντο πισω..

Φίλε tsala , όχι μόνο το άνοιξα αλλά διάβασε παραπάνω να δεις τι έκανα !!!!
Εγώ ντρέπομαι να το ξαναπώ!!!!!:smt020

tsala
14-04-16, 19:49
Το διαβασα , αλλα δεν το πιασα οτι εγιναν με αυτο οι αλλαγες..
Ενταξει , απ οτι διαβαζω περιεχει ιχνοστοιχεια ,βιταμινες και αμινοξεα.. Και αν εβαλες δοσολογια prime 5 ml/200l , εβαλες και πολυ μικροτερη απο την κανονικη..
Δεν νομιζω να παθουν τπτ..

Αλλη φορα ομως προσοχη..
Τωρα βγαλτο μια αγγελια πωλησης η ανταλλαξε το με prime;)

fotisamor
15-04-16, 19:06
Σήμερα το πρωί οι μετρήσεις στην κλίμακα απο 1-5* ήταν όλες στο 1 .
Μετρήσεις ΝΟ2 και ΝΗ4-ΝΗ3 .
Ώρα μετρήσεων περίπου 11+00.

Πρίν λίγα λεπτά , στην κλίμακα 1-5 πηγαίναν απο 1 προς 2 .

Γέμισα το βαρελάκι 60 λίτρα με νερό , έβαλα prime 7,5ml και αύριο θα το συμπληρώσω με το κλείσιμο του γραφείου , περίπου στις 16+00 .

Πριν την αλλαγή περίπου στις 11+00 θα ξαναμετρήσω και θα επανέλθω.

Θα σας ευχαριστήσω ξανά και ας γίνομαι κουραστικός.

Τα ψαράκια είναι ακμαία και σήμερα.:)

*Όπου κλίμακα 1-5 , εννοώ τους πέντε χρωματισμούς των τεστ της sera και όπου 1 φυσιολογικό.

fotisamor
18-04-16, 10:42
Να'μαι πάλι!!!!!!!

Το Σάββατο έκανα μία αλλαγή νερού 60 λίτρα . Πριν την αλλαγή οι μετρήσεις ήταν :

http://s4.postimg.org/nz208g5h5/20160416_104300.jpg (http://postimg.org/image/nz208g5h5/)

Σήμερα οι μετρήσεις είναι αυτές :

http://s4.postimg.org/vk513x0hl/20160418_105049.jpg (http://postimg.org/image/vk513x0hl/)

Στις μετρήσεις ΝΟ2 στις φωτογραφίες φαίνεται πως είναι μία κλίμακα επάνω , αλλά είναι σωστά τοποθετημένα .

Ετοιμάζω το νεράκι και σήμερα λέω να ξανακάνω μια αλλαγή 60 λίτρα .

Εσείς τι προτείνετε φιλαράκια μου ???????

tsala
18-04-16, 11:26
θελεις μπολι , οπως σου εχει πει ηδη ο Σπυρος.

Τάκης
18-04-16, 16:08
Μπόλι, και μέχρι να βρεις μπόλι , καθημερινές μετρήσεις, και αν είναι απαραίτητες κάνε αλλαγές και Prime

kostas66
18-04-16, 19:01
Να'μαι πάλι!!!!!!!

Το Σάββατο έκανα μία αλλαγή νερού 60 λίτρα . Πριν την αλλαγή οι μετρήσεις ήταν :

http://s4.postimg.org/nz208g5h5/20160416_104300.jpg (http://postimg.org/image/nz208g5h5/)

Σήμερα οι μετρήσεις είναι αυτές :

http://s4.postimg.org/vk513x0hl/20160418_105049.jpg (http://postimg.org/image/vk513x0hl/)

Στις μετρήσεις ΝΟ2 στις φωτογραφίες φαίνεται πως είναι μία κλίμακα επάνω , αλλά είναι σωστά τοποθετημένα .

Ετοιμάζω το νεράκι και σήμερα λέω να ξανακάνω μια αλλαγή 60 λίτρα .

Εσείς τι προτείνετε φιλαράκια μου ???????

Της SERA το ΝΗ3/ΝΗ4 σου βγάζει καθαρή αμμωνία σε συνδυασμό και με το pH του νερού σου.. Έχει ένα πινακάκι μέσα στο κουτί, τσέκαρε pH με 0,5 αμμωνία (απ' ότι βλέπω) και θα δεις που βρίσκεσαι (αυτό έχω και εγώ, πολύ αξιόπιστο, να ξέρεις στο λαχανί με 7,5 pH έχεις αμμωνία 0,009).
Τα ΝΟ2 σε βαθύ ροζάκι τα βλέπω.
Κάνε αυτά που σου λένε τα παιδιά και το prime αγκαλιά σου :) Εμένα όταν πήγαν να ξεφύγουν κάποιες τιμές με ΕΣΩΣΕ!

fotisamor
18-04-16, 19:07
Μετά την αλλαγή 60 λίτρων , τα αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν κάπως καλύτερα.Θα βάλω αύριο φωτογραφία...
Σίγουρα , όχι ικανοποιητικά με το δικό μου κριτήριο .

Αν δεν βρω μπόλι , ποια είναι τα ανεκτά επίπεδα διαβίωσης των ψαριών μου??

Σαν ένα επιπλέον μέτρο οξυγόνωσης , έβαλα την αντλία να κάνει περισσότερο κυματισμό , σε σημείο περίπου 50-50 . (Τι εννοώ? Η εξαγωγή νερού είναι στην επιφάνεια και ρίχνει το νερό - περίπου το μισό - πάνω απο την επιφάνεια ) .

ΑΝ βρω μπόλι , ΠΩΣ μπορώ να ξέρω οτι είναι υγιές??????:smt084

Μάλλον πρέπει να βάλω τις ψαρούκλες μου σε ταλαιπωρία..............

Τάκης
18-04-16, 19:39
Θα μιλήσουμε πμ να έρθεις να σου δώσω μπόλι Φώτη
πες μου πιο φίλτρο έχεις και τι βιολογικό υλικό έχεις μέσα ,
χωράει να βάλουμε ελαφρόπετρα ;
Απο το φυτεμένο θα σου δώσω , όχι από τα χρυσόψαρα γιατί εκεί έχω πρόβλημα

fotisamor
18-04-16, 19:41
Της SERA το ΝΗ3/ΝΗ4 σου βγάζει καθαρή αμμωνία σε συνδυασμό και με το pH του νερού σου.. Έχει ένα πινακάκι μέσα στο κουτί, τσέκαρε pH με 0,5 αμμωνία (απ' ότι βλέπω) και θα δεις που βρίσκεσαι (αυτό έχω και εγώ, πολύ αξιόπιστο, να ξέρεις στο λαχανί με 7,5 pH έχεις αμμωνία 0,009).
Τα ΝΟ2 σε βαθύ ροζάκι τα βλέπω.
Κάνε αυτά που σου λένε τα παιδιά και το prime αγκαλιά σου :) Εμένα όταν πήγαν να ξεφύγουν κάποιες τιμές με ΕΣΩΣΕ!

Αύριο θα μετρήσω το νερό της βρύσης και το νερό του ενυδρείου.
Θα βάλω και τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
Τα τεστ που έχω είναι : ΝΗ3-4 , ΝΟ2 , PH , NO3

kostas66
18-04-16, 19:56
Αύριο θα μετρήσω το νερό της βρύσης και το νερό του ενυδρείου.
Θα βάλω και τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
Τα τεστ που έχω είναι : ΝΗ3-4 , ΝΟ2 , PH , NO3

Μια χαρά τα τεστ που έχεις. Μετράς ph νερού ενυδρείου κ αμμωνιο/αμμωνία. Μετά πας στο πινακάκι κ βρίσκεις την καθαρή αμμωνία που υπάρχει στο νερό.
Ο Σπύρος παραπάνω σου είπε 50% αλλαγές, είναι πολύ έμπειρος κ στο λέει γιατί βλέπει τα νιτρώδη πολύ ψηλά κ έχεις κ ψάρια μέσα φίλε μου...

ΥΓ. Πάρε μπόλι από τον Τάκη να σώσεις άμεσα την κατάσταση.

kostas66
22-04-16, 10:26
Θα μιλήσουμε πμ να έρθεις να σου δώσω μπόλι Φώτη

Τάκη, πήρε μπόλι τελικά ο φίλος; Δεν έχει δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες μέρες...

Τάκης
22-04-16, 11:27
Οχι δεν ακούστηκε, και του έχω στείλει με πμ το κινητό μου,
και τώρα μάλλον δεν θα μπορέσω να του δώσω γιατί θα πρέπει να βάλω μπόλι στα χρυσόψαρα, απέκτησα εγώ πρόβλημα

ChocolatePuma
22-04-16, 11:29
Τάκη, όσα λίτρα θέλεις, διαθέσιμα στο γνωστό σημείο μπροστά από Πετ Σιτι

Τάκης
22-04-16, 11:37
Ευχαριστώ Σάκη,
με καλύπτουν τα άλλα 2 ενυδρεία,
και ήδη έχω βελτίωση στο θέμα της βιολογίας ,
και έχω και εγώ πολύ βιολογικό υλικό στα άλλα 2 ενυδρεία,
και ευκαιρία να κάνω μια αντικατάσταση στο φυτεμένο, έχω καιρό να δώσω μπόλι,
και έχω πάντα έτοιμη και καθαρή ελαφρόπετρα για αντικατάσταση.

fotisamor
23-04-16, 09:45
Οχι δεν ακούστηκε, και του έχω στείλει με πμ το κινητό μου,
και τώρα μάλλον δεν θα μπορέσω να του δώσω γιατί θα πρέπει να βάλω μπόλι στα χρυσόψαρα, απέκτησα εγώ πρόβλημα

Τάκη έπαιρνα αναριθμητισμένο αριθμό και έστειλα και sms κιόλας......

Παρόλ'αυτά με μέρα παρά μέρα αλλαγές και καθημερινή δόση prime οι μετρήσεις μου είναι αρκετά καλές.

Μόνο ΝΗ34 την δεύτερη μέρα γίνεται λαχανί με PH 8,5 . Σου στέλνω και pm για του λόγου του αληθές ..

fotisamor
07-05-16, 14:37
Να'μαι πάλι !!!! Καλησπέρα στην παρέα!!!

Εν τάχυ τα νέα του ενυδρείου μου ....

Οι μετρήσεις ΝΟ2,ΝΟ34, και ΡΗ είναι σχεδόν τέλειες..
Μόνο το ΡΗ είναι παραπάνω απ'οτι πρέπει....
Βέβαια αυτό συνέβη και με ξεκινώντας με 5απλη δόση prime σε κάθε αλλαγή και σταδιακά μειώθηκε εώς σήμερα που έβαλα την προβλεπόμενη για τα λίτρα μου ..

Σκέφτομαι να αλλάξω το φίλτρο μιας και ήρθε η ώρα του νομίζω ....

Τις αλλαγές τις κάνω κάθε Σάββατο περίπου 120 λίτρα .
Σκουπίζω τον βυθό και αδειάζω 15 λίτρα περίπου.

Δημιουργούνται καφέ άλγες στα τζάμια τις οποίες καθαρίζω με ξύστρα τζαμιών κατά την αλλαγή νερού .

fotisamor
12-05-16, 08:04
Απο την τελευταία αλλαγή νερού και μετά η απόδοση του φίλτρου έχει πέσει στο μισό .

Λέτε να φταίει κάτι απο τα υλικά φιλτραρίσματος ?? Μήπως μπούκωσε ???
Αν το αλλάξω Fluval ή Eheim ???

Μου έχει κάτσει λίγο στραβά απο την αρχή αυτό που έχω και μάλλον σήμερα θα το αντικαταστήσω...

Τάκης
12-05-16, 08:12
καθάρισε το, πλύνε τα υλικά με νερό ενυδρείου να δεις πως θα τα πάει, απαλό πλύσιμο, δεν χρειάζεται να λάμπει, να φύγουν τα σκουπιδάκια μόνο

Artemisia
12-05-16, 08:16
Kαλημέρα Φώτη , καθάρισε το όπως σου είπε ο Τάκης :D θα χρειάζεσαι συχνο καθάρισμα με τα χρυσόψαρα :smt120 και κάτι ακόμα τα καλαθάκια του φίλτρου τα έχεις μέσα και τα σφουγγάρια όπως ήταν ??

fotisamor
12-05-16, 08:38
Τα καλαθάκια του είναι γεμάτα με άνθρακα-μακαρόνι-υαλοβάμβακα για ενυδρείο.Τα σφουγγαράκια είναι στην θέση τους .
Θα το ανοίξω σε λίγο για καθάρισμα .

Πόσο συχνά θα χρειάζεται αυτή η καθαριότητα???
ΑΑΑΑ! Τον υαλοβάμβακα τον αλλάζω ή τον πλένω μόνο ??
Επίσης το ενυδρείο τρέχει ένα μήνα περίπου !!!
Λέτε να φταίει που κάνω τις αλλαγές με το φίλτρο????

stav
12-05-16, 08:39
ΑΑΑΑ! Τον υαλοβάμβακα τον αλλάζω ή τον πλένω μόνο ??

Οταν ειναι πολυ βρωμικος τον αλλαζεις.

fotisamor
12-05-16, 09:06
Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις!!!!
Το πρόβλημα λύθηκε!!!!
Το φίλτρο δεν ήταν τόσο βρώμικο που να ήθελε καθάρισμα ,
ΟΜΩΣ είχα τοποθετήσει τον υαλοβάμβακα στο επάνω μέρος , με αποτέλεσμα να έχει στουμπώσει την είσοδο-έξοδο νερού !
Έβαλα τον υαλοβάμβακα στην μέση και επανήλθε στα κανονικά του !!!!

Καλημέρα στην παρέα

ChocolatePuma
12-05-16, 09:24
Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις!!!!
Το πρόβλημα λύθηκε!!!!
Το φίλτρο δεν ήταν τόσο βρώμικο που να ήθελε καθάρισμα ,
ΟΜΩΣ είχα τοποθετήσει τον υαλοβάμβακα στο επάνω μέρος , με αποτέλεσμα να έχει στουμπώσει την είσοδο-έξοδο νερού !
Έβαλα τον υαλοβάμβακα στην μέση και επανήλθε στα κανονικά του !!!!

Καλημέρα στην παρέα

Σε ποιο φιλτρο αναφέρεσαι?

Ο υαλοβάμβακας τοποθετείται συνηθως στο πανω μερος του φίλτρου αν το νερό εισέρχεται από κάτω κι ανάποδα αν το νερο εισέρχεται από πανω
Στη μέση, όχι

Άρα κάτι άλλο φταίει για τη μείωση της ροής - Μάλλον θέλει καθαρισμα το σφουγγάρι ή έχεις βάλει τοσο πολύ βιολογικό υλικο, το οποίο περιορίζει τη ροή του νερού

fotisamor
12-05-16, 09:37
Σε ποιο φιλτρο αναφέρεσαι?

Ο υαλοβάμβακας τοποθετείται συνηθως στο πανω μερος του φίλτρου αν το νερό εισέρχεται από κάτω κι ανάποδα αν το νερο εισέρχεται από πανω
Στη μέση, όχι

Άρα κάτι άλλο φταίει για τη μείωση της ροής - Μάλλον θέλει καθαρισμα το σφουγγάρι ή έχεις βάλει τοσο πολύ βιολογικό υλικο, το οποίο περιορίζει τη ροή του νερού

Το φίλτρο είναι fluval304 .
Απ'οτι πιστεύω η ροή του νερού γίνεται απο κάτω προς τα πάνω μέσα στο φίλτρο . Η σειρά που τα έχω βάλει τώρα απο κάτω προς τα πάνω είναι ανθρακας-υαλοβάμβακας-μακαρόνι.
Πάντως το πρόβλημα ροής λύθηκε με αυτή την αλλαγή .
Το Σάββατο που θα κάνω την αλλαγή νερού , ποια σειρά προτείνεις ???
Κάπου άκουσα οτι ο άνθρακας είναι αχρείαστος , δηλαδή οτι υπάρχει κάποιο άλλο υλικό φιλτραρίσματος το οποίο είναι πολύ καλύτερο , αλλά δεν θυμάμαι ποιο.

Για την ποσότητα υλικών μόνο στον υαλοβάμβακα θα μπορούσα να έχω αστοχία μιας και όταν το έστησα πήρα τις εργοστασιακές ποσότητες άνθρακα-μακαρόνι .

Τάκης
12-05-16, 10:05
Βγάλε τον άνθρακα και βάλε κάποιο βιολογικό υλικό, αν δεν έχεις πάρε ελαφρόπετρα.
Η σειρά των υλικών που προτείνω και χρησιμοποιώ είναι η εξής.
Σύμφωνα με τη ροή εισόδου, στην αρχή έχω χοντρό σφουγγάρι, μετά μέτριο και μετά λεπτό. Αν δεν υπάρχει χώρος μόνο το λεπτό. Μετά ενυδρειακό βαμβάκι και τελευταίο το βιολογικό υλικό.
Πολλά εξωτερικά φίλτρα συστήνουν τελευταίο το ενυδρειακό βαμβάκι, και ο λόγος είναι να προστατέψουν τη φτερωτή από πιθανών βιολογικό υλικό που μπορεί να τραβηχτεί. Είμαι της άποψης πως μπορεί να μπει στη θέση του ένα κομμάτι χοντρό σφουγγάρι και το ενυδρειακό βαμβάκι να μπει πριν το βιολογικό υλικό.
Ο λόγος που χρησιμοποιώ αυτή τη σειρά είναι πως έχω παρατηρήσει ότι το βιολογικό υλικό λερώνεται πολύ λίγο έως καθόλου για αρκετό καιρό και έχω άριστο μηχανικό φιλτράρισμα, και βιολογικό φυσικά

ChocolatePuma
12-05-16, 10:12
To fluval παίρνει καθετα το σφουγγαρι? :confused:

Αν οχι, τότε είτε κάνεις αυτό που λέει ο Τάκης, είτε αυτό που σου εγραψα εγω πιο πανω (σφουγγαρι, βιολογικό, υαλομάμβακας)

Ο υαλοβάμβακας τελευταίος, διευκολύνει και τον καθαρισμό του (τον βγαζεις και τον πετας και βάζεις καινουριο)

Εννοείται πως τον άνθρακα τον βγάζεις...

Κωστας Malawi
12-05-16, 11:26
το fluval παιρνει καθετα το σφουγγαρι και τραβαει πρωτα απο εκει νερο,μετα αρχιζει και ανεβαζει νερο απο τα υλικα.εκει μπορεις να αλλαξεις αν θες τη διαταξη.εδω δειχνει την κυκλοφορια μεσα του.αν και ποτε δεν καταλαβα το σκεπτικο τους...http://s32.postimg.org/vqilkaoqt/HL7_T72f_BGwm_O.jpg

fotisamor
12-05-16, 12:08
το fluval παιρνει καθετα το σφουγγαρι και τραβαει πρωτα απο εκει νερο,μετα αρχιζει και ανεβαζει νερο απο τα υλικα.εκει μπορεις να αλλαξεις αν θες τη διαταξη.εδω δειχνει την κυκλοφορια μεσα του.αν και ποτε δεν καταλαβα το σκεπτικο τους...http://s32.postimg.org/vqilkaoqt/HL7_T72f_BGwm_O.jpg

Ακριβώς αυτό!!!!
Όπως είναι η φωτογραφία , στο κάτω συρτάρι έχω άνθρακα μετά υαλοβάμβακα και πάνω μακαρόνι .
Για πείτε οι σοφότεροι . Με τον υαλοβάμβακα στο πάνω μέρος , στουμπώνει την έξοδο πάντως . Διαπιστωμένο .

ChocolatePuma
12-05-16, 12:09
Βγαλε τον ανθρακα :D

Διαβασε τα πιο πανω ποστ

delta66
12-05-16, 12:24

Διαβασε τα πιο πανω ποστ
Βγαλε και το βαμβακι
Μονο βιολογικο υλικο στα καλαθακια
Φτανει ολη αυτη η σφουγγαριλα που εχει στο μισο φιλτρο για μηχανικη φιλτρανση

ChocolatePuma
12-05-16, 12:27
Σπύρο δεν μπορεί να βάλει στη θεση μερικων σφουγγαριών, παραπάνω βιολογικό?

delta66
12-05-16, 12:48
μανουρα
μια χαρα λειτουργει μισο σφουγγαρια μισο ελαφροπετρα
Σε οποιο φιλτρο εχει την ταση να βουλωνει γρηγορα, απλα καταργουμε το βαμβακι.
Βουλωνει λογω μεγαλης παραγωγης μπιχλας απο το ενυδρειο.
Σε αυτα τα ενυδρεια, η μπιχλα που μαζευεται στα σφουγγαρια, λειτουργει ως βαμβακι και ετσι δεν χρειαζεται βαμβακι :D

fotisamor
12-05-16, 15:59
μανουρα
μια χαρα λειτουργει μισο σφουγγαρια μισο ελαφροπετρα

Εργοστασιακά τα σφουγγάρια του φίλτρου ( τα χοντρά ) καταλαμβάνουν το 1/4 , μπορεί και λιγότερο , του συνολικού χώρου φίλτρανσης .

Απ'οτι συμπεραίνω ο άνθρακας , παίρνει δρόμο ! Απο κάτω προς τα πάνω στο συγκεκριμένο φίλτρο , στο κάτω συρτάρι υαλοβάμβακας και στα επόμενα δύο βιολογικό υλικό.

Τα κατάλαβα σωστά???

Διαβασε τα πιο πανω ποστ

Διαβάζω , αλλά άλλα λες εσύ , άλλα λέει ο Τάκης και μου την βγαίνει στην στροφή ο Σπύρος!!!!:):)

Να κάνουμε και λίγο χιούμορ!!!!*

*Το γράφω αυτό γιατί ο γραπτός λόγος καμιά φορά παρεξηγείται.

Τάκης
12-05-16, 16:05
Δεν παρεξηγιόμαστε βρε , μην ανησυχείς.
Εγώ είπα γενικά, αυτό όμως δεν είναι πάντα εφαρμόσιμο σε όλα τα φίλτρα γιατί δεν είναι όλα ίδια και κάποια έχουν ιδιαιτερότητες, όπως το δικό σου.
Ο Σάκης σου πρότεινε μια λύση για ευκολία, να μπορείς εύκολα να αλλάζεις το ενυδρειακό βαμβάκι.
Και ο Σπύρος σου είπε για το συγκεκριμένο φίλτρο με τις ιδιαιτερότητες του αλλά και το είδος των ψαριών που έχεις, Χρυσόψαρα=μαμ+κακα-νάνι, πολλά κακά :)
Δηλαδή με το είδος των ψαριών που έχεις , αν έχεις σφουγγάρια μέσα πιθανών να μπουκώνει γρήγορα, και επειδή το βιολογικό φιλτράρισμα είναι πιο απαραίτητο από το μηχανικό σου έδωσε αυτή την ιδέα , αυτά είναι όλα :)

delta66
12-05-16, 17:04
Μπερδεμα.
Δεδομενα:
- Το μηχανικο φιλταρισμα χρειαζεται (ιδιως στα χρυσοψαρα) κυριως πριν τα βιολογικα υλικα για να τα προστατευει.
-Το βαμβακι (μηχανικο υλικο) βουλωνει ευκολα.
Το βαζουμε μονο αν η κατασκευη του φιλτρου επιτρεπει να το φτανουμε ευκολα (πχ να ειναι πανω πανω) και να μη βαριομαστε να το αλλαζουμε συχνα (ισως και καθε 1-2 εβδομαδες - κακο αυτο για κλειστα φιλτρα)
Αν το βαζουμε ιδιως στα αρχικα σταδια της φιλτρανσης και τρωει χοντρο σκουπιδι ... ακομα χειροτερα τα πραγματα με το βουλωμα.
Οταν το βαζουμε στο τελος, το κανουμε κυριως για να μαζευει τυχων ψιλα σκουπιδακια. Αν δεν βλεπουμε αιωρουμενα στο νερο, δεν χρειαζεται καν βαμβακι.
- Οποτε σφουγγαρια = απαραιτητα. Και μπορουν να μπουν και πριν και μετα. Χοντροτρυπα πριν και ψιλοτρυπα μετα τα υλικα και μονο αν βλεπουμε αιωρουμενα (αντι για βαμβακι σε περιπτωση που βουλωνει ευκολα)
Πριν ομως τα υλικα οπωσδηποτε σφουγγαρια. Το μεγεθος της τρυπας του σφουγγαριου που χρειαζεται, εξαρταται απο το καθε ενυδρειο.
Υπαρχει και μετριας τρυπας. 10, 20, 30, 45 ppi

Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.

http://www.aquaristik-zentrum.at/shop/media/images/popup/filtermattenXL_kategoriebild_100x100.jpg

fotisamor
12-05-16, 17:46
http://www.aquaristik-zentrum.at/shop/media/images/popup/filtermattenXL_kategoriebild_100x100.jpg

Εξήγησε λίγο το σχέδιο αν μπορείς

delta66
12-05-16, 18:38
10ppi (pores per inch)χοντροτρυπο, δεν βουλωνει ευκολα, αλλα δεν κραταει και τα πολυ ψιλα σκουπιδακια
20ppi (pores per inch), μετριο, βουλωνει λιγο πιο ευκολα, αλλα κραταει πιο ψιλα σκουπιδακια
κ.ο.κ

ChocolatePuma
13-05-16, 09:22
Διαβάζω , αλλά άλλα λες εσύ , άλλα λέει ο Τάκης και μου την βγαίνει στην στροφή ο Σπύρος!!!!:):)

Να κάνουμε και λίγο χιούμορ!!!!*

*Το γράφω αυτό γιατί ο γραπτός λόγος καμιά φορά παρεξηγείται.

Δεν παρεξηγούμαστε, μην ανησυχεις!!!:D

Εφόσον με τον ενυδρειακό υαλοβάμβακα μειώνεται η ροή, τότε μην τον βάζεις καν (το εγραψε πιο πανω ο Σπύρος)

Σε κάποια θέματα, για να το γενικεύσω, πας και λιγο εμπειρικά και βάσει δοκιμών

fotisamor
16-05-16, 13:24
Χαίρετε............
Να σας πρήξω λίγο ακόμα!!!

Στο φίλτρο μου , έβγαλα τον άνθρακα και στην θέση του έβαλα σχεδόν διπλάσια ποσότητα υαλοβάμβακα και στα δύο πάνω συρτάρια βιολογικό υλικό εργοστασιακού τύπου .

Το σκεπτικό για την διπλάσια ποσότητα υαλοβάμβακα είναι το εξής :

1.Υπήρχαν συνεχώς αιωρούμενα σωματίδια , κάτι που τώρα σταμάτησε και έχω πεντακάθαρο νεράκι
2.Την ώρα που τα τάιζα , γινόταν και γίνεται της σκατούλας το κάγκελο , κάτι που πριν ήθελε 3-4 ώρες για να συνέλθει , ενώ τώρα επανέρχεται σε 1 ώρα και πολύ καλύτερο αποτέλεσμα
3.Η ροή του φίλτρου δεν μειώθηκε καθόλου προς το παρόν . Τσεκάρω την ροή και βλέπω μελλοντικά .

Το πλαινό χοντρό εργοστασιακό σφουγγάρι το άφησα ως έχει .

Πάντως η καθαρότητα του νερού είναι μέρα με την νύχτα διαφορά .

Έκανα ένα συνδυασμό των απαντήσεων σας και έκανα του κεφαλιού μου.:p

Σας ευχαριστώ όμως όλους!!!!

ChocolatePuma
16-05-16, 14:15
Έκανα ένα συνδυασμό των απαντήσεων σας και έκανα του κεφαλιού μου.:p

Σας ευχαριστώ όμως όλους!!!!

Και πολύ καλά έκανες!!! :D
Αυτό ειναι το χόμπι - Ολα τα ενυδρεία ειναι κάτι μοναδικό. Οι γενικές κατευθύνεις είναι καλό να υπάρχουν αλλά στην πράξη δοκιμάζεις και προχωράς

delta66
16-05-16, 22:20
Χαίρετε............

Στο φίλτρο μου , έβγαλα τον άνθρακα και στην θέση του έβαλα σχεδόν διπλάσια ποσότητα υαλοβάμβακα..
Τι υαλοβάμβακα?

XrhstosT
17-05-16, 00:02
Η αληθεια ειναι οτι και εγω σημερα πηγα σε γνωστη αλυσιδα να προμηθευτω filter wool και το μονο που βρηκα ηταν υαλοβαμβακας.δεν πηρα...

Στάλθηκε από το HTC Desire 516 dual sim μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

delta66
17-05-16, 00:16
Η αληθεια ειναι οτι και εγω σημερα πηγα σε γνωστη αλυσιδα να προμηθευτω filter wool και το μονο που βρηκα ηταν υαλοβαμβακας.δεν πηρα...

Δεν καταλαβα
σε πετσοπ ειχε υαλοβαμβακα κανονικο? για ηχομονωση δλδ?
Και οχι ενυδρειακο?

XrhstosT
17-05-16, 00:23
Μισο λεπτο μηπως το βρω να το αναρτησω.

Δεν το εχουν στο site.παρ'ολα αυτα,η διαφορα αυτου https://www.animal.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=4818#/product/4818 και αυτου http://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=137028374&ref=skroutz ποια ειναι;

Μοιαζει να ειναι το ιδιο μονο που στο ενα αναγραφεται υαλοβαμβακας.

delta66
17-05-16, 00:26
Ααα καμια διαφορα. sera filterwool ειναι και τα δυο
Ακομα και στη μεταφραση στο πακετο υαλοβάμβακα γραφουν.
Και μετα φταιει ο αλλος που παει και παιρνει απο την οικοδομη υαλομβαμβακα για να βαλει στο ενυδρειο.
Ή απο τον απορροφητήρα :smt063

XrhstosT
17-05-16, 00:32
χαχαχα!!ενα αντιστοιχο post σου διαβαζα σημερα!Οποτε ισως αυτο να παρεξηγησα στο μαγαζι που πηγα.αρα κακως δεν το πηρα...ρωτησα κι ολας αν ειναι ιδιο με το ενυδρειακο βαμβακι και μου ειπαν κατα βαση,ναι.

fotisamor
17-05-16, 11:20
Τι υαλοβάμβακα?

Υαλοβάμβακα ενυδρειακού τύπου της FLUVAL .
Είναι σε ναύλον συσκευασία , σαν τις φωτογραφίες που έβαλε ο XrhstosT αλλά μάρκας FLUVAL

XrhstosT
17-05-16, 11:21
Απο οτι εχω καταλαβει,ενυδρειακο βαμβακι ειναι αλλα το πλασαρουνε με λαθος ονομασια!

fotisamor
17-05-16, 16:12
Απο οτι εχω καταλαβει,ενυδρειακο βαμβακι ειναι αλλα το πλασαρουνε με λαθος ονομασια!

Μιας και μου αρέσει το παιχνίδι με τις λέξεις θα σου πω οτι είναι υαλοβάμβακας ενυδρειακού τύπου και όχι βαμβάκι τύπου ενυδρειακού!!:D

XrhstosT
17-05-16, 16:15
χαχαχα!ωραια πραγματα!Εν τελει ποιο να προμηθευτω και εγω για το ενυδρειο;;

fotisamor
17-05-16, 16:39
Περίμενε τους ειδικότερους...

Εγώ πήρα σαν αυτό που έβαλες στις φωτογραφίες , διαφορετικής μάρκας..
Νομίζω οτι κάνει .....

delta66
17-05-16, 16:52
Ολα αυτα που ειναι για ενυδρειακη χρηση κανουν, ανεξαρτητως μαρκας και ασχετως αν και τα ιδια τα πετσοπ ή εταιρειες το ονομαζουν υαλοβαμβακα (για δικο τους κακο, αφου ετσι χανουν πωλησεις, οταν καποιος διαβαζει υαλοβαμβακα και παει και παιρνει τσαμπα τον απλο υαλοβαμβκα που περισσεψε απο την οικοδομη ή τον απορροφητηρα και που δεν ειναι καταλληλος για το ενυδρειο)
Εμεις ως χομπιστες οφειλουμε να το υπενθυμιζουμε.
Εξαλλου δεν ειναι ακριβο ενυδρειακο προιον, ετσι ωστε να κοιταξουμε για κατι αλλο. Μια σακουλα κραταει πανω απο χρονο.

XrhstosT
17-05-16, 16:57
Οποτε χωρις φοβο θα προμηθευτω και εγω τον περιφημο "υαλοβαμβακα"!!χεχεχε....

delta66
17-05-16, 16:59
Παντως, απαραιτητος δεν ειναι.
Κοβει πολυ ροη.
Προτιμω το σφουγγαρι στη θεση του.

XrhstosT
17-05-16, 17:00
Καποιο λεπτοτρυπο στη θεση του καλυτερα λες ε;

fotisamor
21-05-16, 12:48
Παιδιά , μήπως υπάρχει κάποιο λινκ ή γράφημα με τον ρυθμό ανάπτυξης των χρυσόψαρων???

delta66
21-05-16, 13:10
Παιδιά , μήπως υπάρχει κάποιο λινκ ή γράφημα με τον ρυθμό ανάπτυξης των χρυσόψαρων???
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=903513#post903513

fotisamor
21-05-16, 14:57
Αν σου πω οτι αυτό το άρθρο το έχω διαβάσει 500 φορές και δεν έχω πάει ποτέ στην δεύτερη σελίδα!!!!!!!:p

Ευχαριστώ Σπύρο

fotisamor
02-06-16, 10:51
Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχουμε!!!

Έχω ένα θεματάκι με την άλγη καφέ χρώματος .
Όχι πολύ σημαντικό . Στα τζάμια κάθε Σάββατο που κάνω την αλλαγή νερού τις καθαρίζω με ξύστρα .
Έχω βάλει μέσα και μία ανούμπια της οποίας τα φύλλα άρχισαν να μαζεύουν και αυτά άλγη .

Ήρθε μήπως η ώρα για σαλιγκάρι ??

Οι μετρήσεις είναι τέλειες , μόνο το PH δεν πέφτει κάτω απο 8 .

XrhstosT
02-06-16, 11:23
Καλο καλοκαιρι,φιλε μου!ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο;μονο την ανουμπια εχεις;φωτισμο;σε ρωταω γιατι και εγω στον πρωτο 1 μηνα και κατι ειχα την ιδια αλγη.μετα εξαφανιστηκε.

fotisamor
02-06-16, 13:41
Περίπου 2 μήνες . Φωτισμό 10 ώρες την ημέρα και η ανούμπια περίπου ένα μήνα .
Το φυτό δεν θα αντέξει πάντως γιατί έχουν αρχίσει και το τσιμπάνε τελευταία .

XrhstosT
02-06-16, 14:40
Ο φωτισμος νομιζω ειναι παραπανω απο οτι πρεπει.και εγω οταν τον ειχα 10 ωρες τα ιδια ειχα.βεβαια ημουν στο στρωσιμο και καποιες αλγες ειναι φυσιολογικες.ενα 8ωρο πιστευω ειναι καλα.(ας μιλησουνε οι πιο εμπειροι).ριχνεις και καποιο λιπασμα μηπως;ποσα watt η λαμπα και ποσα λιτρα το ενυδρειο;

stav
02-06-16, 14:43
Περίπου 2 μήνες . Φωτισμό 10 ώρες την ημέρα και η ανούμπια περίπου ένα μήνα .
Το φυτό δεν θα αντέξει πάντως γιατί έχουν αρχίσει και το τσιμπάνε τελευταία .

Δεκα ωρες φωτισμος ειναι πολλες ωρες δεν χρειαζονται.Εγω θα ειχα
εξι ωρες και την ανουμπια σε σκιερο μερος.

fotisamor
02-06-16, 14:52
Στο ποστ νούμερο 81 , αν δεις το καπάκι του ενυδρείου μου , υπάρχει στην άκρη ένα καπάκι που δεν έχει φωτισμό και στην αρχή είχα βάλει εκεί την ανούμπια για να κρύβει και το τσουτσούνι του φίλτρου που ρουφάει νερό . Όμως στην άλλη γωνία που φωτίζεται περισσότερο , έδειχνε πιο ωραία .

Θα της αλλάξω θέση άμεσα , όπως είπες.

delta66
02-06-16, 15:05
Δεκα ωρες φωτισμος ειναι πολλες ωρες δεν χρειαζονται.Εγω θα ειχα
εξι ωρες και την ανουμπια σε σκιερο μερος.
+1
και σαλιγκαρακια μεσα, ετσι κι αλλιως

fotisamor
03-06-16, 08:39
Αντε και τα έβαλα τα σαλιγκάρια ....
Τα ταίζω κάτι?? Χρειάζονται κάποια φροντίδα??

delta66
03-06-16, 12:26
Τιποτα

fotisamor
16-06-16, 13:10
Κι άλλη μία ερώτηση...
Έβαλα 4 apple σαλιγκάρια στο ενυδρείο για να βοηθάνε στο καθαρισμό απο την άλγη .
Έχουν τσακίσει ένα φυτό που έχω βάλει . Κάποια φύλλα τα μαζεύω με την απόχη .
Δεν μπορώ όμως να τα μαζέψω όλα . Κάποια μικρά κομματάκια φύλλων "σαπίζουν" στον βυθό .

Μετρήσεις δεν έχω κάνει ακόμα ....

Επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον???
Μην φανταστείτε μεγάλο όγκο. Μόνο κάποια κομματάκια που θα τα ρουφήξω το Σάββατο με την σκούπα.

Τάκης
16-06-16, 14:48
τα μηλοσαλίγκαρα θα σου τσακίσουν τα φυτά αλλά θα λερώνουν και το ενυδρείο σαν να έχεις 4 ψάρια.

fotisamor
16-06-16, 19:17
Τηγανίζονται τουλάχιστον????

Πλάκα κάνω .... ηρεμήστε ..
Με βλέπω το Σάββατο να τα δίνω πίσω στο pet shop !!!!
Τα νεύρα μου!!!!!zw

protifora
16-06-16, 22:45
Απο τη στιγμή που έβαλα τα ramshorn και τα σαλιγκάρια του υποστρώματος (δεν θυμάμαι όνομα) εχω απλά ενα άλλο ενυδρείο. Έχουν σχεδόν εξαφανίσει την καφέ άλγη που οργιαζε και το νερό είναι κρυστάλλινα διάφανο. Στα συστήνω ανεπιφύλακτα.

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
17-06-16, 16:37
και τα σαλιγκάρια του υποστρώματος (δεν θυμάμαι όνομα)
MTS
Melanoides Tuberculata Snail :)
https://www.google.gr/search?q=melanoides+tuberculata&newwindow=1&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiA3OPEpK_NAhUSb5oKHeh1CvMQ_AUICCgB&biw=1024&bih=611

protifora
17-06-16, 20:36
Ναι αυτά είναι και εχω και μωρά.
Επίσης τα ramshorn είναι υπέροχα και στη συμπεριφορά τους. Εκεί που τα βλέπεις στο βυθό κάνουν ακροβατικά και επιπλέουν ως την επιφάνεια, αφού κάνουν τη βόλτα τους εκεί , αλλάζουν γνώμη και ταξιδεύουν προς τα κάτω, μέχρι να βρουν ενα φυτακι που επιθυμούν να καθαρίσουν οπότε και αρχίζουν δουλειά.
Τα χαίρομαι πραγματικα

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

tsala
18-06-16, 00:42
σαν τα ramshorns δεν εχει! ;)

fotisamor
25-06-16, 14:13
Τα νέα του ενυδρείου μου..
Τα apple τα έδωσα πίσω.Πήρα μαγνήτη καθαρισμού τζαμιών και 3 καινούριες ανούμπιες .

Ρώτησα σε 2 petshop στον Πειραιά για ramshorn αλλά δεν είχανε .

Lth1
25-06-16, 14:16
Τα νέα του ενυδρείου μου..
Τα apple τα έδωσα πίσω.Πήρα μαγνήτη καθαρισμού τζαμιών και 3 καινούριες ανούμπιες .

Θα σου προτεινα καποιο ειδος σφουγκαριου για καθαρισμα των τζαμιων εσωτερικα προς αποφυγη τυχον γρατζουνιας..

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

delta66
25-06-16, 14:23
Κοιτα στις αγγελιες αν δινει καποιος ή βαλε εσυ δικια σου αγγελια να ζητας.

Lth1
25-06-16, 14:50
Περι των σαλιγκαριων εβαλα 9 ραμσορν απο τα οποια εμειναν τα 2..τα αλλα τα εφαγαν

fotisamor
25-06-16, 15:50
Τα apple που επέστρεψα σήμερα , είχαν γίνει τέρατα...
Δεν μπορούσα όμως να τα κρατήσω ..
Στο ποτηράκι που τα έβαλα μέχρι να τα επιστρέψω , είδα με τα μάτια μου πόσο βρωμίζουν .
Σκέφτομαι να δοκιμάσω τα ramshorn για να τρώνε τυχούσα άλγη απο τις ανούμπιες .

Επιπλέον , σημερινή ιδέα , το 60 λιτρο σκέφτομαι να το φυτέψω γιατί με τα χρυσόψαρα που έμπλεξα , χρειάζομαι συνεχώς φυτά .

Μακάρι να τα καταφέρουν οι ανούμπιες που αγόρασα .

Παρατήρησα για πρώτη φορά και την εξάτμιση του νερού .
Λίτρα δεν ξέρω ακριβώς , όμως υπολογίζω περίπου 15 λίτρα την εβδομάδα .

@Lth1 Κάποια μέρα κατά την ώρα του ταίσματος κάποιο σαλιγκάρι βρέθηκε στην γωνία μαζί με την τροφή . Του έκαναν όλα μαζί άγριο πέσιμο αλλά το σαλιγκάρι τα κατάφερε .

delta66
25-06-16, 16:24
Το κακο με τα χρυσοψαρα ειναι οτι οσο μεγαλωνουν, τοσο θα μειωνονται τα ramshorn και θα βρισκεις αδεια κεληφη :D

Τάκης
27-06-16, 15:27
και θα βρισκεις αδεια κεληφη :D
Δεν θα βρίσκεις ούτε άδεια κελύφη :D

fotisamor
22-07-16, 20:18
http://sendvid.com/8syvxuo5
Ο πρωταγωνιστής του βίντεο έχει χάσει κάποια λέπια.
Απο το 0,22 εώς το 0,27 sec του βίντεο παρατηρήστε ένα καφετί σημάδι λίγο πίσω απο το κεφάλι ...
Τι είναι???

tsala
22-07-16, 20:22
Η τα εγδαρε στο πλαστικο που εχεις στην γωνια η απλως αλλαζει.
Θα ξαναβγουν δεν ειναι κατι ,αλλα βγαλε τα "αγρια" αντικειμενα.
Κατα τ'αλλα δεν βλεπω τιποτε αλλο , ουτε καφετι σημαδι.
Ποσα ειναι τα ψαρια; και θυμισε μου λιγο τα λιτρα

fotisamor
22-07-16, 20:58
Ο όγκος του ενυδρείου είναι περίπου 300 λίτρα .
Ο όγκος του νερού περίπου 250 λίτρα .

Τα ψάρια είναι 5 . 3 τα αρχικά και 2 που έβαλε η γιαγιά με τον εγγονό χωρίς προειδοποίηση ....Όλα ευτυχώς comet
Ντρεπόμουν να σας το πω.

Οι μετρήσεις μου είναι καλές .
NH3,NO2,PH

Στο τέλος της εβδομάδας το NO3 κάποιες φορές είναι στα 25mg/l και άλλες στα 50mg/l .
Νομίζω έχει να κάνει με την ποσότητα τροφής ....
Κάθε Σάββατο πριν αλλάξω το νερό μετράω και ανάλογα κάνω αλλαγή . Ή 60 λίτρα ή 100 λίτρα .
Ο χοντρούλης είναι αυτός που με απασχολεί τώρα.
Παρατήρησε το καφέ σημάδι που περιγράφω όπως μπορώ.
Η θερμοκρασία δε έχει ανέβει πάνω απο 26 βαθμούς Κελσίου.

Σε ό,τι αφορά την ουρά του χοντρούλη το πάνω μέρος της είναι "άρρωστο" στα δικά μου μάτια, και φταίω εγώ ....λόψω απειρίας.

Ο χοντρούλης , κατά πάσα πιθανότητα είναι χοντρούλα γιατί απο συμπεριφορές που έχω παρατηρήσει την κυνηγάνε.....

Ένα περίεργο περιστατικό , πέραν του κυνηγητού , ήταν 1-2 μέρες ορμούσαν στον πωπό της ( να το πω ευγενικά ) και ψάχνανε κάτι....... Τι???

tsala
22-07-16, 21:28
τα 50 νιτρικα ειναι παραπολλα, δεν πρεπει ποτε να φτανουν τοσα, θα εχεις προβληματα.
οπως και τα 25 ειναι πολλα, ρυθμισε τις αλλαγες σου ωστε να μην ξεπερνουν τα 15-20.
για το φυλο, ειναι θυληκα για να την κυνηγανε και συνηθως χωνουν την μουρη τους στον πισινο κατα το ζευγαρωμα:D
δες κι εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=90253) για το φυλο

παλι δεν βλεπω κατι στο κεφαλι, το οποιο μου φαινεται φυσιολογικο.
η ουρα ειναι λιγο στραβη, προφανως εχει βγει ετσι απο καποιο χτυπημα και εχει εκφυσει λιγο στραβα, δεν θα αλλαξει αυτο μαλλον.

τα λεπια τοτε , πιθανοτατα ειναι απο τα κυνηγητα των αρσενικων και καπου τα εγδαρε, βγαλε τα ψευτικα στην γωνια , μην εχεις αλλα.

fotisamor
22-07-16, 21:53
Το έχω διαβάσει το λινκ που έβαλες αλλά δεν βγάζω άκρη με τα ψάρια μου..
Τα NO3 , επειδή τα ψαράκια μου τρώνε όλα σχεδόν τα φυτά , μην αναφέρω για τα κωλόμηλοσαλήγκρα , τα αντιμετωπίζω με τις αλλαγές νερού .Ανάλογα . Όχι πάντως με prime όπως χρειάστηκε να κάνω στο παρελθόν .

Το ψαράκι ( χοντρούλης-λα ) με ανησυχεί .

Εν καιρώ θα κάνω και εγώ με την σειρά μου την παρουσίαση του ενυδρείου μου...Το εύχομαι!!!!!!

παλι δεν βλεπω κατι στο κεφαλι, το οποιο μου φαινεται φυσιολογικο.

Όχι στο κεφάλι , λίγο πιο πίσω . Στο ύψος του ματιού , στον κορμό .

tsala
22-07-16, 23:03
Οσες φορες κι αν ειδα το βιντεο ,δεν βλεπω τιποτα μεπτο στο ψαρι.
Μια χαρα δειχνει και απο διαθεση, να μην ανυσηχεις.
Βαλε καμια κοντινη φωτο αν μπορεσεις και το πετυχεις το σημαδι που λες.
Τα φυτα τα τρωνε ολονων μας τα ψαρια,αν οχι ολα, τουλαχιστον σχεδον ολα.
Αλλα δεν ειναι λογος no3.
Θελεις συχνες αλλαγες ,καθε μερα , μικρες αλλαγες ,μεχρι να μετρησεις 0-5 no3.
Επειτα συνεχιζεις κανονικα ταισματα και το αφηνεις μια βδομαδα .
Μετρα στο τελος της εβδομαδας (την ημερα της αλλαγης) να δεις ποσο νιτρικα εχεις.
Το να κανεις αλλαγη 40-50% σε 25-50 νιτρικα , δεν λεει κατι ,γιατι στο τελος της εβδομαδας ,παλι τοσα θα ειναι.
Γι αυτο σου λεω για καθημερινες αλλαγες (20-30%) ,για να μηδενισεις και να ξεκινησεις απ την αρχη.

Εχεις και apple μεσα;

fotisamor
23-07-16, 09:57
ΟΚ.
Θα το κάνω απο σήμερα και θα επανέλθω με νέα .:)
Ευχαριστώ
Τα apple ευτυχώς τα ξεφορτώθηκα νωρίς ..

fotisamor
28-07-16, 17:11
Σήμερα μετά την καθημερινή αλλαγή 20 λίτρων , λόγου φόρτου εργασίας παραγέμισα το ενυδρείο με αποτέλεσμα το πλαστικό καπάκι να σηκωθεί ( επιπλέοντας ) περίπου 3-4 εκατοστά .
Και αυτό μου έδωσε μία ιδέα .....

Θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα DIY καπάκι απο πλέξι-γκλας και να ακουμπάει στο πάνω μέρος του ενυδρείου , έτσι ώστε να κερδίσω κάποια λίτρα .....

Θα επανέλθω στο θέμα(του καπακιού) απο 15 Σεπτεμβρίου και μετά ..

Για τα νέα του ΝΟ3 εντός των ημερών.

XrhstosT
28-07-16, 17:17
Μηπως ομως ετσι ξεπερασεις τη γραμμη του ανωτατου οριου του ενυδρειου;

fotisamor
28-07-16, 17:24
Δώσε τα φώτα σου ..... Ποιά είναι αυτή η γραμμή???

XrhstosT
28-07-16, 17:31
Κοιταξε,στα 2 juwel που εχω,εχουν γραμμη ανωτατου οριου.δηλαδη μεχρι ποιο σημειο πρεπει να μπαινει το νερο.δεν γνωριζω αν το εχουν και αλλες μαρκες.φανταζομαι,εχει να κανει με την πιεση του νερου στα τζαμια(προστασια δηλαδη για να μην ταλαιπωρουνται οι σιλικονες),ισως και με το υψος που τοποθετειται το εσωτερικο φιλτρο της εκαστοτε εταιρειας.αν κανω λαθος να με διορθωσουν οι πιο εμπειροι.

fotisamor
28-07-16, 18:18
Χρήστο το ενυδρείο μου δεν είναι του εμπορίου .
Οι εξωτερικές διαστάσεις είναι 46 cm πλάτος 58 cm ύψος 120 cm μήκος..
Λες να επηρεάσουν τα παραπάνω λίτρα την ανθεκτικότητα του ενυδρείου ???

XrhstosT
28-07-16, 18:43
Καλυτερα να σου απαντησει καποιος αλλος σε αυτο,με εμπειρια...[emoji6] απλα θεωρω (με τη λιγη φυσικη που κατεχω) το να ασκειται πιεση στο ανωτερο υψος του ενυδρειου ισως ειναι λιγο επιφοβο.λογω του οτι δεν υπαρχει καποιο οριζοντιο στηριγμα στο πανω μερος του.ενω στο κατω,υπαρχει το τζαμι της βασης.

Εχεις θεμα με τα λιτρα σου;;

tsala
28-07-16, 18:50
Αυτα με τα ανωτατα ορια ποτε δεν τα καταλαβα...
Τα δικα μου (diy) τα γεμιζα παντα στο φουλ..

Φωτη τι παχος ειναι το τζαμι του; εχει κοντρες;

το καπακι δεν καταλαβα πως το εχεις τωρα..

fotisamor
28-07-16, 20:13
Δεν έχω θέμα με τα λίτρα. Αλλά γιατί να μην κερδίσω κάποια??? Η αρχική μου σκέψη..

@tsala Δεν έχω κόντρες ..Το τζάμι είναι 1cm...

Το καπάκι ουσιαστικά είναι ένα καπέλο πλαστικό με τρία καπάκια . Σε κάποιο προηγούμενο ποστ έχω βάλει φωτογραφίες ...

Τάκης
29-07-16, 06:48
Φώτη,
όπως βλέπω εδώ το ενυδρείο σου με το καπάκι

https://s8.postimg.org/muoeygd9x/20160329_145629_1.jpg

https://s16.postimg.org/gnzkto9ut/20160406_094823.jpg

το πρόβλημα σου θα είναι πως αν το γεμίσεις μέχρι επάνω θα βρέχονται τυχόν φώτα ή ανεμιστηράκια αν έχεις, αλλά και λόγω της πατούρας δεν θα βλέπεις μέχρι πιο σημείο γεμίζεις και θέλει λίγο προσοχή, δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα.
Να έχεις υπόψη σου πως στο δικό σου ενυδρείο , κάθε εκατοστό είναι 5 λίτρα νερό.
Αλλά γιατί κάνεις κάθε μέρα 20 λίτρα αλλαγή ;

fotisamor
29-07-16, 08:49
Τάκη καλημέρα .
Κάνω καθημερινή αλλαγή για να μειώσω τα επίπεδα ΝΟ3 .
Πάντως για το καπάκι , αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την αντοχή του ενυδρείου θα το προχωρήσω .

Τάκης
29-07-16, 08:54
Πόσα Νιτρικά έχεις ;

christoschor
29-07-16, 09:32
Φίλε μου καλησπέρα και από εμένα? Σε τι επίπεδο είναι τα νιτρικά σου και αλλάζεις νερό κάθε μέρα?

delta66
29-07-16, 11:45
Σήμερα μετά την καθημερινή αλλαγή 20 λίτρων ....
Κάνω καθημερινή αλλαγή για να μειώσω τα επίπεδα ΝΟ3 ...

Ποσα λιτρα νερο χωραει το ενυδρειο?

.

Τάκης
29-07-16, 11:55
Ποσα λιτρα νερο χωραει το ενυδρειο?
320 μικτά είναι Σπύρο,

Οι εξωτερικές διαστάσεις είναι 46 cm πλάτος 58 cm ύψος 120 cm μήκος..

ας μας πει όμως πόσα νιτρικά έχει

delta66
29-07-16, 12:17
Με τοσο μικρες αλλαγες (20 λιτρα σε 320 λιτρα ενυδρειο. ή αλλιως 6% ), ακομα και καθημερινες αλλαγες, δεν κανει τιποτα. (Γιατι καθε επομενη αλλαγη, βγαζουμε και απο το καθαρο που βαλαμε στην προηγουμενη)

Το παρακατω αρθρο δειχνει ποσο παλιο νερο μενει στο ενυδρειο αναλογα το ποσοστο αλλαγης.
http://www.mchportal.com/fishkeeping-mainmenu-60/water-the-environment-mainmenu-77/43-water-the-environment/55-water-tropical-tanks-tank-maintenance-calculations.html
Το μπλε τετραγωνο πανω αριστερα δειχνει το υποτιθεμενο ποσοστο αλλαγης
Η οριζοντια σειρα αριθμων δειχνει τις εβδομάδες, μερες κλπ, αναλογα το ρουτινα εχει ο καθενας
Οι καθετες στηλες δειχνουν το ποσοστο φρεσκου και παλιου νερου, οπως και την "ηλικια" του νερου.

Παραδειγμα με συγκριση 10% καθε μερα, και 30% καθε 3 μερες, ποιο ειναι το αποτελεσμα μετα απο 3 μερες.

Α. Αν εκανε 30% αλλαγη καθε 3 μερες, το ενυδρειο σε 3 μερες θα περιειχε:
30% φρεσκο νερο (καθολου νιτρικα)
21% 1 ημερας νερο
14.70% 2 ημερων νερο
34.30% 3 ημερων νερο

Β. Αν εκανε 10% αλλαγη καθε μερα, το ενυδρειο σε 3 μερες θα περιειχε:
10% φρεσκο νερο (καθολου νιτρικα)
9% 1 ημερας νερο
8.10% 2 ημερων νερο
72.90% 3 ημερων νερο

Με 6%, ακομα λιγοτερο το φρεσκο νερο και περισσοτερο το παλιο.

.

Τάκης
29-07-16, 12:32
Σπύρο έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι,
και προσωπικά τα έχω δει στη πράξη με το ξύλινο στη ταράτσα

delta66
29-07-16, 12:42
Σπύρο έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι,
και προσωπικά τα έχω δει στη πράξη με το ξύλινο στη ταράτσα
Εγω το παω (λογω πλουσιου ταισματος - ψαρια στην αναπτυξη) με 50% δυο φορες την εβδομαδα, ή 80% καθε βδομαδα (αν δεν προλαβω καποια αλλαγη μεσοβδομαδα)
Για μικροτερη αλλαγη, ειναι χαμενος κοπος να καθομαι να βγαζω τα τζιμπραγκαλα στη μεση καθε μερα.
Το 80% καθε εβδομαδα δεν το προτιμω, γιατι παρολο που μετα την αλλαγη ειναι σουπερ, βλεπω ομως το νερο μετα την 3η μερα και "βαραινει" και τα ψαρια οχι τοσο ζωηρα (τις τελευταιες μερες της εβδομαδας) οσο με το 50% δυο φορες την εβδομαδα.

Τάκης
29-07-16, 12:56
Και εγώ στα χρυσόψαρα με τίποτα 1 φορά την εβδομάδα, έχω και πολλά εγώ βέβαια,
τουλάχιστον 3 φορές από 30%-40%.
Το καλό σε εμένα είναι πως η αλλαγή γίνεται μόνη της, εγώ δεν κάνω τίποτα :)

fotisamor
29-07-16, 16:34
Τα ΝΟ3 κάθε Σάββατο που αλλάζω νερό και μετράω άλλες φορές είναι 25mg/l και άλλες 50mg/l . Πιστεύω οτι έχει να κάνει με τις ποσότητες τροφής που δίνω.

Ακολουθώ την συμβουλή του tsala και αύριο θα σας έχω νέα , αφού διαβάσω τα λινκ που παραθέσατε .

tsala
29-07-16, 16:40
Εγω του ειπα για καθημερινες αλλαγες 20-30% μεχρι να πεσουν τα νιτρικα και να βρει τις ρουτινες του.
Το τζαμι (1cm) ειναι οκ Φωτη για το ενυδρειο σου ,μην το φοβασαι!

fotisamor
29-07-16, 16:42
Τα ΝΟ3 αυτή την στιγμή πάνε προς τον χρωματισμό των 25mg/l.

Τι λέτε???

tsala
29-07-16, 16:43
Πολλα...
Για μενα συνεχιζεις τις αλλαγες ...
Αυξησε την ποσοτητα αν σου ειναι ευκολο..

Τάκης
29-07-16, 19:00
Οχι 20 λίτρα Φωτη, 20% και λίγα είναι,
κάνεις 30% κάθε ημέρα για μια εβδομάδα,
να κατέβουν κάτω από 5ppm,
μετά μετράς κάθε ημέρα να δεις τον ρυθμό ανάπτυξης,
αν πριν της 7 ημέρες φτάσουν στο 20 , πρέπει να κάνεις 50% αλλαγή,
αλλιώς κοιτάς σε μία εβδομάδα πόσο έγιναν,
θα πρέπει πριν την εβδομαδιαία αλλαγή να είναι κάτω από το 20,
αλλιώς θα πρέπει να κανεις και ενδιάμεσα αλλαγές

delta66
29-07-16, 20:04
Εγω του ειπα για καθημερινες αλλαγες 20-30% μεχρι να πεσουν τα νιτρικα και να βρει τις ρουτινες του.
Το τζαμι (1cm) ειναι οκ Φωτη για το ενυδρειο σου ,μην το φοβασαι!
Σωστα.
Γιατι δε πρεπει (ακαμα και τα νιτρικα) να αλλαζουν αποτομα.

Δεν ειναι παρα πολλα ομως τα 25-50ppm.
Μπορει να κανει και μεγαλυτερη αλλαγη
Και 50% μερα παρα μερα ειναι ΟΚ μεχρι να πεσουν.

tsala
29-07-16, 20:10
Συμφωνω Σπυρο..
Απλα ειπα για μικροτερες (καθημερινες) ,επειδη πιστευω θα βολευει καλυτερα (λογω εξοπλισμου κυριως).
Καλοκαιρι ειναι , ανεμιστηρακια νομιζω δεν εχει και η θερμοκρασια θα ειναι υψηλη...
Αρα θελει και προετοιμασια το νερο για να πιασει θερμοκρασια δωματιου... Και δεν νομιζω να εχει 100+ λιτρα βαρελι για αλλαγη.

delta66
29-07-16, 20:57
Δεν εχει ψυξη???
Και ποσο ειναι η θερμοκρασια?
Τεσπα.
Γινεται ακομα κι ετσι.
Βαζει οσο εχει, βαζει και κρυο βρυσης (που αυτη την εποχη ειναι ζεστο), ετσι ωστε να κατεβασει και λιγο τη θερμοκρασια. 2 βαθμους.
Τετοια εποχη εκανα αλλαγη 80%, ολο απο τη βρυση, με θερμοκρασια 25.5 στο ενυδρειο και κατεβηκε στο 23.5.
Το θεμα ειναι να μην ειναι λιγα τα λιτρα του ενυδρειου και ανεβαινει ξανα, αποτομα. Αλλα δεν ειναι.

tsala
29-07-16, 21:07
Νομιζω δεν εχει , δεν ειμαι σιγουρος...
Παντως και απ τις φωτο με το καπακι ,δεν ειδα κατι.

fotisamor
30-07-16, 12:17
Δεν έχω ανεμηστηράκια , έχω όμως αεροκουρτίνα πάνω απο το ενυδρείο .Η θερμοκρασία ελάχιστες φορές έχει ανέβει πάνω απο 26,5 βαθμούς Κελσίου .
Το βαρέλι αλλαγής νερού είναι 60 λίτρα και το έχω στο πατάρι .
Οπότε , συνοψίζοντας συνεχίζω καθημερινές αλλαγές 30% με 50% και μετράω ΝΟ3 πριν την αλλαγή .

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές σας .

tsala
30-07-16, 15:51
Συνεχισε τοτε με ενα βαρελι αλλαγης (60 λιτρα) καθημερινα.
Μετρας καθε μερα να δεις που βρισκεσαι.
Οταν φτασεις 0-5ppm ,σταματα τις αλλαγες και μετρησε μετα σε 3-4 μερες ,καθως και στο τελος της εβδομαδας ,για να δουμε ποσο εφτασαν.

fotisamor
04-08-16, 10:32
Καλημέρα στην παρέα .
Λοιπόν με τις καθημερινές αλλαγές είμαι σε καλό δρόμο . Τα ΝΟ3 έχουν πέσει λίγο πιο πάνω απο 10 mg/l .
Όταν δεν μπορώ να κάνω μία μέρα αλλαγή 60 λίτρα κάνω την επόμενη διπλάσια.

Άλλο ένα καλό με αυτές τις αλλαγές είναι οτι πλέον δεν τις κάνω με το φίλτρο , που ήταν λίγο μπέρδεμα αλλά κατευθείαν με αλφαδολάστιχο και ποτίζω τα δεντράκια του πεζοδρομίου .

Μόλις μηδενίσω θα επανέλθω .

Καταλαβαίνω απο την πορεία και το βλέπω με τα μάτια μου οτι κατά πάσα πιθανότητα θα θέλω δύο αλλαγές την εβδομάδα Χ λίτρων .
Αλλά θα το δω ανακαλύψω στην πορεία . Θα σας κρατάω ενήμερους !!!
Μαγικός κόσμος , ο κόσμος των ενυδρείων....
Stay tuned...:)

tsala
04-08-16, 10:47
Ωραιος μια χαρα παει.. Αναμενουμε!

fotisamor
09-08-16, 12:19
Περίεργο ατύχημα .
Σήμερα κατά τον καθαρισμό του ενυδρείου έσπασα το γυάλινο θερμόμετρο .
Το φτηνό του εμπορίου που έχει μέσα κάτι μπίλιες.
Αμέσως το έβγαλα έξω καθώς και τα κομματάκια γυαλιού που έβλεπα .
Με αλφαδολάστιχο ρούφηξα μία γενναία ποσότητα χαλικιού .

Τα χρυσόψαρα έχουν την συνήθεια να σκάβουν το χαλίκι και ανησυχώ .

Όλα τα στραβά σε μένα ????????:confused:

Lth1
10-08-16, 06:08
Καλημερα..Το εχω παθει και εγω...δεν ειχα καποιο προβλημα στην συνεχεια ομως..

fotisamor
10-08-16, 12:12
Πέρα απο τις στραβές , σήμερα έχω καλά νέα .

1.Τα ΝΟ3 επιτέλους μηδένισαν .
Δεν κάνω καθημερινές αλλαγές και περιμένω να δω τον ρυθμό ανάπτυξης .
Λέω να μην τα αφήσω πάνω απο 25 mg/l .

2.Πήρα μία τροφή της TETRA sticks . Το μέγεθος του stick είναι πολύ μεγαλύτερο απο αυτήν που έπαιρνα . Την μουλιάζω πρώτα αλλά τα ψάρια δεν πολυτρελλένονται όταν την τρώνε .
Η προηγούμενη μόλις έπεφτε στο ενυδρείο την εξαφάνιζαν .
Πήρα και bloodworms για να τα κακομάθω .

Καλημέρα

Lth1
10-08-16, 14:45
Ωραια τα blood...

tsala
10-08-16, 15:31
Σπασε τα sticks σε μικροτερα κομματια.
Τα νιτρικα max εως 20 , καλυτερα να κοιτας να τα αφηνεις εως 15.

fotisamor
22-08-16, 19:07
Ας κάνω και εγώ με την σειρά μου μία προσπάθεια παρουσίασης

Πληροφορίες : Χρυσοψαράδικο με comet

Διαστάσεις: 120cm x 46cm(υ) x 57cm (π)
Όγκος: 300 λίτρα (μικτά) - 270 λίτρα περίπου καθαρά (το γεμίζω ένα cm πριν το χείλος )
Κατηγορία: Χρυσόψαρα..... Τι άλλο??
Φυτά:3 ανούμπιες
Ψάρια / Άλλα είδη: 5 comet - 3 helena σαλιγκάρια
Διακοσμητικά υλικά: Μία γέφυρα του εμπορίου .
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο:μαύρο πλέξι γκλας που εφάπτεται στην πλάτη του ενυδρείου
Φωτισμός: Μία λάμπα led . Watt δεν γνωρίζω.
Διάρκεια φωτισμού: 8-10 ώρες την ημέρα
Φιλτράρισμα: Fluval 304 . Ένα μέρος σφουγγάρια - ένα μέρος σφουγγάρι ενυδρειακού τύπου - δύο μέρη βιολογικό υλικό (μακάρονι) Όλα εργοστασιακά .
Θερμοστάτης: Όχι
Λίπανση: Όχι
Παροχή CO2: Όχι

Παράμετροι: Μετράω με test της sera υγρά . mg/l

pH: 7
Γενική σκληρότητα (GH): Δεν μετράω
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): Δεν μετράω
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 0 εώς 15 . Για να διατηρήσω αυτά τα επίπεδα χρειάζονται 2 αλλαγές την εβδομάδα 120 λίτρων .
Αλλαγές νερού: 2 φορές/εβδομάδα με μισό καπάκι prime
Θερμοκρασία: Δεν έχει ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου
Άλλες πληροφορίες: Για ψύξη έχω τοποθετήσει αεροκουρτίνα που εξυπηρετεί και εμάς ...:p
Φωτογραφία: Αντί για φωτογραφία βάζω ένα βίντεο . Στο 0:08 θα δείτε την περίφημη αεροκουρτίνα .
Τροφές : sticks Tetra - bloodworms

https://vid.me/l2ad

Gyristroula
22-08-16, 19:37
Ψαρούκλες!! :)
Να τα χαίρεσαι,είναι πανέμορφα :D

tsala
22-08-16, 19:39
Θα ελεγα να φτιαξεις λιγο την διακοσμηση τους...
Βαλε καμια ριζα ,καμια πετρα και δοκιμασε και μερικες ανουμπιες.
Τα χρυσοψαρα θελουν πολυ χωρο κενο για κολυμπι , αλλα δεν θελουν και ενα αδειο μονοτονο ενυδρειο.
Τους αρεσει να ψαχνουν,να σκαλιζουν τις πετρες η τις ριζες που πιανουν αλγη.
Προσωπικα καπου καπου αλλαζω την διακοσμηση στο ενυδρειο τους για να μην το "βαριουνται".

Η γεφυρα για μενα δεν θα πρεπε να ειναι εκει.
Αεροκουρτινα δεν ειδα στο βιντεο , δεν βλεπω να εχει μηκος η φυσσαλιδα , αλλα να πεταει σ ενα σημειο μονο.
Επισης , η αεραντλια δεν αποτελει τροπο ψυξης ,ουτε μπορει να χαρακτηριστει υποκαταστατο...
Το μονο που μπορει να κανει ειναι σε ευνοηκες συνθηκες , με καλη θερμοκρασια χωρου ,να ριξει κανεναν βαθμο max ...

Αυτες οι παρατηρησεις απο μενα;)

Τάκης
22-08-16, 19:43
Τα βιντεο σου δεν τα βλέπω βρε Φωτη

delta66
22-08-16, 21:05
Ωραιο ειναι.
Μη βαλεις αλλα ψαρια.
Ουτε πολλες πετρες θα ελεγα. Ενα μικρο σωρο ισως, με καμια ανουμπια πανω.
Οι πετρες να ειναι τελειως λειες.
Και τιποτα να μην εχει, δεν εχουν προβλημα τα ψαρια αυτα.
Αρκει να μη τα τρομαξεις.

Αεροκουρτινα δεν ειδα στο βιντεο
Μαλλον εννοει τετοια αεροκουρτινα αφου λεει "που εξυπηρετεί και εμάς"
http://greeaircondition.gr/wp-content/uploads/2015/05/Aerokourtina.jpg

tsala
22-08-16, 21:17

Α! Aν ειναι τετοια ,κανει δουλεια σε ολους:D
Νομιζα για τετοια (http://www.igna.gr/index.php/eshop/aksesouar-3/1849-bg01-0032-aerokourtina-eykampti-30-ek-detail) μιλουσε.

fotisamor
23-08-16, 09:16
Ωραιο ειναι.

Τέτοια εννοώ...:) Την έχω τραβήξει και στο βίντεο

Φίλε Τάκη , για το βίντεο δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω επιπλέον .
Οι υπόλοιποι το βλέπετε ???

Για την διακόσμηση , θα προχωρήσω σιγά σιγά .
Εδώ τώρα αρχίζω και κατανοώ τις ρουτίνες τους .

Τάκης
23-08-16, 09:24
Το είδα Φωτη,με CHROME, ο Firefox δεν το δείχνει.
Ωραία τα ψαράκια σου,
και θα συμφωνήσω με τον Σπύρο

fotisamor
25-08-16, 09:53
Απο καιρό με τρώει να αλλάξω φίλτρο .

Είμαι σχεδόν έτοιμος να το αντικαταστήσω .

Μου έχει κολλήσει το eheim2080 .

Τι λέτε ??

christoschor
25-08-16, 11:17
Καλό αλλά ακριβό φίλε μου. Θα σου πρότεινα να αγοράσει ένα astro 2212 και να το έχεις μαζί το παρών φίλτρο σου. Θα κάνει δουλειά. Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος. Και από κόστος καμιά σχέση. Βέβαια το eheim είναι eheim....

fotisamor
25-08-16, 11:34
Πήγα και χάζευα το fluval fx5 αλλά δεν χωράει να μπει στο ντουλάπι λόγω της σιδεριάς .
Άκυρο γιατί ούτε το eheim μπαίνει.

christoschor
25-08-16, 11:37
Πήγα και χάζευα το fluval fx5 αλλά δεν χωράει να μπει στο ντουλάπι λόγω της σιδεριάς .
Άκυρο γιατί ούτε το eheim μπαίνει.

Δες αυτό που σου είπα. Είναι πιο μαζεμένο εκτός αν έχεις θέμα με το ύψος

fotisamor
25-08-16, 11:42
Για 3 cm

christoschor
25-08-16, 11:45
ε όχι..

fotisamor
25-08-16, 14:24
Άστα!!!!!
Μάλλον θα χρειαστεί να τρυπήσω μία γυψοσανίδα και να το βάλω σε άλλο χώρο. Νωρίτερα που είχα πάει στο pet shop τελικά χάζευα το fluval fx6 και στο οποίο μάλλον θα καταλήξω , λόγω τιμής .
Αν και το eheim μου έχει κάτσει .

Διάβαζα τις προδιαγραφές του και νομίζω με παίρνει να το βάλω στον διπλανό χώρο . Απο άποψη μήκους των λάστιχων .

Καμιά γνώμη για το φίλτρο ????? Η τιμή του είναι 250 ευρώ .

tsala
25-08-16, 14:27
Και τα δυο φιλτρα ειναι τουμπανα!:D
Δεν τα ειχα ποτε (και ουτε προκειται:D) ,αλλα εχω δει να τα εχουν αρκετοι χομπιστες και δεν εχω ακουσει προβληματα και φανταζομαι βρισκονται και σχετικα ευκολα τα ανταλακτικα.

fotisamor
25-08-16, 14:39
Και τα δυο φιλτρα ειναι τουμπανα!:D
Δεν τα ειχα ποτε (και ουτε προκειται:D) ,αλλα εχω δει να τα εχουν αρκετοι χομπιστες και δεν εχω ακουσει προβληματα και φανταζομαι βρισκονται και σχετικα ευκολα τα ανταλακτικα.

Εσύ θα έχεις sump ε??

tsala
25-08-16, 14:42
Ναι ,εσωτερικα , σε ολα τα ενυδρεια μου...
Στα χρυσοψαρα μονο εχω εξωτερικο / τυπου κρεμαστο ομως οχι απο κατω.

fotisamor
17-09-16, 16:16
Καλησπέρα!!!!!
Πως μπορώ να δημιουργήσω ανισόπεδο βυθό στο ενυδρείο μου ????

Τα νέα του ενυδρείου...
Όλα πάνε πολύ καλά εκτός απο την εβδομάδα που έλειψα διακοπές και τα ψάρια δεν τρώγανε όσο είχαν συνηθίσει ( λιγότερο φαγητό ) και την πέσαν στις ανούμπιες .

Υποθέτω οτι αυτός είναι ο λόγος .

Πήγα αγόρασα μία ρίζα που αυτή την στιγμή είναι σε κουβά για να βουλιάξει .
Επίσης αγόρασα μία ακόμα αεραντλία πιο δυνατή , την οποία έχω ήδη τοποθετήσει .

Μόλις βουλιάξει η ρίζα θα δέσω ακόμα 2 ανούμπιες και θα πετάξω την γεφυρούλα . Καιρός της ήτανε και στην άλλη γωνία θα βάλω ένα φυτό
"θυσία" στον βωμό της χορτοφαγίας .Μπας και την γλυτώσουν οι ανούμπιες !!!

Λέτε να έχω αντίθετα αποτελέσματα ???

Ακόμα , έχω κόψει το μεσαίο σίδερο απο την βάση του ενυδρείου , δημιουργώντας χώρο να φιλοξενήσει το νέο φίλτρο του ενυδρείου που θα πάρω...Fluval fx6 μάλλον μέσα Οκτώβρη ( όπως υπολογίζω τα οικονομικά μου )

Η ρίζα χρειάζεται κάποια επιπλέον προετοιμασία ???

Οι μετρήσεις μου αγγίζουν την τελειότητα!!!
Τα ΝΟ3 με 2 αλλαγές των 120 λίτρων την εβδομάδα δεν ανεβαίνουν ποτέ πάνω απο 15 mg/l .

Στην συνάντηση στο Θησείο δεν κατάφερα να έρθω λόγω υποχρεώσεων.... και ήμουν τόσο κοντά....
Μία άλλη φορά..

Στον διαγωνισμό χρυσοψαράδικων δεν θα συμμετέχω ...για ευνόητους λόγους..
Την επόμενη φορά!!!!!

Να'στε όλοι καλά.

Lth1
17-09-16, 16:25
Γτ δεν θα συμμετάσχεις?
Τι εννοεις ανισοπεδο??να δωσεις βαθος στο ενυδρειο???
Η ριζα απλα θα αργησει να βουλιαξει..κανε ενα 2 ξεπλυματα με βραστο νερο και επειτα βαλτην μεσα...θα παρει καμια βδομαδα
Δεν πιστευω οτι η θυσια θα προσφερει κατι!!Αν πλεον ταιζεις καλα και εχουν τις απαραίτητες φυτικες ουσιες θα ελεγε κανεις ολα καλα...θα σταματησουν θελω να πιστευω...
Με το να κοψεις το μεσσαιο ποδι δεν εχει θεμα στατικοτητας??η ειναι κομπλε ετσι οπως το βλεπεις??

delta66
17-09-16, 16:31
Ακόμα , έχω κόψει το μεσαίο σίδερο απο την βάση του ενυδρείου , δημιουργώντας χώρο να φιλοξενήσει το νέο φίλτρο του ενυδρείου που θα πάρω...Fluval fx6 μάλλον μέσα Οκτώβρη ( όπως υπολογίζω τα οικονομικά μου )

Η ρίζα χρειάζεται κάποια επιπλέον προετοιμασία ???
Εισαι σιγουρος για αυτο που εκανες? :D
Μηπως να το κολλαγες λιγο πιο εκει?

Η ριζα δυνατο ντους με ζεστο νερο.

fotisamor
17-09-16, 17:11
Για το κόψιμο της μεσαίας σιδεριάς , ρώτησα και τον φίλο τζαμά που το κατασκεύασε .

Όσο μπορώ να το περιγράψω , έκοψα το μεσαίο οριζόντιο σίδερο , το μπροστινό , για να μπορέσει να μπει το φίλτρο που σχεδιάζω να πάρω .

Στο ποστ Νο77 ψιλο-φαίνεται η κατασκευή της βάσης του ενυδρείου , στην τρίτη φωτογραφία.(Αν γυρίσετε την φωτογραφία ανάποδα και ξανά μανά)
Στα πόδια της βάσης συνδέονται τρεις σειρές απο σίδερα γύρω-γύρω .
Φωτογραφίες ( για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ ) θα βάλω σε λίγες μέρες .

Το έχω κόψει ένα μήνα περίπου , χωρίς πρόβλημα προς το παρόν .
Δεν πιστεύω να έχω πρόβλημα.

Στην έκθεση θα έρθω και θέλω να συνεισφέρω όπως μπορώ .Σε διαγωνισμό νομίζω πως είναι ακόμα νωρίς.Θέλετε να ξεφτιλιστώ μήπως??
Κάθε πράγμα στον καιρό του!!!:D
Για τον ανισόπεδο βυθό σκέφτομαι οτι , οπτικά , σαν εφέ είναι πιο ενδιαφέρον ...μιας και το ενυδρείο φιλοξενείται σε επαγγελματικό χώρο.Δεν ξέρω αν προσφέρει κάτι στα ψάρια.

delta66
17-09-16, 17:46
Ανισοπεδο βυθο σε χρυσοψαρα? Παρε κι ενα λαχειο αν μεινει στη θεση του πανω απο μια εβδομαδα :D