PDA

Επιστροφή στο Forum : Χρώματα στη "Μαύρη Ήπειρο" - Malawi 300 lt

Σελίδες : [1] 2 3 4

Λάμπρος.Τ
08-02-16, 10:46
Πληροφορίες "Αφρικάνικο - Malawi 300lt"

Διαστάσεις: 121 x 51 x 62
Όγκος: 300 lt
Κατηγορία: Αφρικάνικο - Malawi

Φυτά: 3 Anubias nana, 1 Anubias Barteri, 1 Valisneria, (θα μπούν ακόμη Crinum calamistratum, Crinum Thaianum)

Ψάρια / Άλλα είδη: : 3 cynotilapia afra jalo reef, 2 iodotropheus sprengerae, 3 pseudotropheus acei, 3 Pseudotropheus Saulosi.

Διακοσμητικά υλικά: 30 κιλά πέτρες λάβας (επιλεγμένα προσεκτικά στα χρώματα, μαύρο, καφέ, μπεζ, κόκκινο), πέτρες σπαγγέτι. 40 κιλά μάυρη χαλαζιακή ψιλή άμμο

Φόντο: Φωτογραφία πολύ μεγάλης ανάλυσης (κομμάτι βράχου) στο οποίο τόνισα τις γραμμές με μολύβια σχεδίου για να δείχνει 3D.

Φωτισμός: 4 λάμπες (4 χ 39 watt) (2 λευκές - 2 ροζ)
Διάρκεια φωτισμού: Ανάβω μόνο τις 2 από τις 4 για αρχή 4 -5 ώρες και σταδιακά θα φτάσω στο 8ωρο.
Φιλτράρισμα: 2 εξωτερικά φίλτρα (Fluval 406 1350 LT /H) & (Astro AS-2202 650 LT/H)
Θερμοστάτης: 300 watt, (θα μπει σύντομα STC-1000) και το καλοκαίρι πατέντα με άλλο καπάκι με ανεμιστήρες.
Λίπανση:
Παροχή CO2:

Παράμετροι:

pH: 7,8
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 5
Αλλαγές νερού: Αλλαγές νερού: 50 % κάθε 7 ημέρες (ετοιμασία σε βαρέλι)
Θερμοκρασία: 26 c
Άλλες πληροφορίες:

Φωτογραφία:

Τα ψαράκια από την πρώτη ημέρα που τα έβαλα, ούτε φοβισμένα ήταν, και συνέχεια κολυμπούσαν μπροστά στο τζάμι.
Όποτε πλησίαζα ερχόντουσαν δίπλα μου. πανέμορφα !!!

Τάκης
08-02-16, 11:23
Για σου βρε Λάμπρο με τα ωραία σου :)
Όμορφο το ενυδρείο σου, μου αρέσει το στήσιμο.
Καθότι άσχετος με τη Μαύρη Ήπειρο δεν ξέρω να σου πω για την ιχθυοσύνθεση, οπτικά όμως , ψάρια και χώρος είναι πολύ όμορφα, μπράβο.
Τώρα που πήρες φόρα να δω ποιο θα είναι το επόμενο :)
Και πας και γρήγορα και εσύ βρε παιδάκι μου, δεν σε προλαβαίνουμε, μέσα σε λίγους μήνες από τα 55 λίτρα πηγές στα 300, μετά λες για κανα 1000αρι με θηρευτές ;

alexis cosmo
08-02-16, 11:26
Πολύ ωραίο με ωραία χρώματα.
Το μόνο που θα σου πω είναι οι πέτρες λαβας μπορεί να έχεις προβλήματα με τραυματισμόυς γιατί είναι λίγο αιχμηρές.

Λάμπρος.Τ
08-02-16, 11:28
χαχαχαχαχαχα.......

Ναι, ναι.... "θηρευτές", καλά το γράφεις.
μόνο που οι δικοί μου θηρευτές, είναι εκτός ενυδρείου και κυνηγάνε εμένα (βλέπε .. γυναίκα μου). χαχαχαχαχαχαχα....

Σε ευχαριστώ πολύ.... αλλά για να λέμε την αλήθεια εσύ με μπόλιασες με το μικρόβιο, (εκτός από το μπόλι για το 1ο ενυδρείο).

Τάκης
08-02-16, 11:31
εσύ με μπόλιασες με το μικρόβιο,

Το είχες μέσα σου αλλά δεν το ήξερες :D:D:D
Οπως και εγω μάλλον αλλά και πολοί άλλοι :)

Gio_bourou
08-02-16, 11:41
Πολυ ομορφο το ενυδρειο σου αλλα νομιζω πως η αμμο που διαλεξες ειναι λαθος .

isidor
08-02-16, 11:47
Φοβερό και πολύ ωραίο στήσιμο.
Μπράβο σου και εύχομαι να το χαρείς όσο θες.

Λάμπρος.Τ
08-02-16, 11:53
Γιατί λες ότι η άμμος είναι λάθος? Λόγο χρώματος ? Αν ναι, ξέρω ότι καθαρά βιοτοπικό θα ήθελε μπεζ άμμο, αλλά δεν θα ήθελε ούτε τις πέτρες αυτές, ούτε τα φυτά, και ίσως και πολλά ακόμη.

Και επειδή πιστεύω ότι καθαρά βιοτοπικό δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι κανένα (έχω ασχοληθεί με καταδύσεις και μπορώ να σου πω ότι οι βυθοί που φτιάχνουμε και χρησιμοποιούμε όλοι μας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα) άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο προσπαθούν να προσομοιώσουν το φυσικό περιβάλλον στο ενυδρείο τους.
Εγώ πάλι επειδή όλα είναι υποκειμένικά (θέμα γούστου), πιστεύω πως ότι δεν κάνει κακό είναι μια χαρά.

tsantos
08-02-16, 12:21
Πολυ ωραιο ειναι να το χαιρεσε!!!
Η αλγη θα στα χαλασει λιγο τα βραχια απο χρωμα οταν εμφανιστει αλλα θα δειχνουν ποιο φυσικα και ακομα ποιο ωραια φαση θα ειναι οταν αρχισουν να τρωνε τα ψαρια απ τα βραχια,το εχω δει σε ενυδρειο φιλου με tropheus και ηταν ολα τα λεφτα!!!

Λάμπρος.Τ
08-02-16, 12:49
Σας ευχαριστώ παιδιά όλους για τα σχόλια σας (είτε θετικά είτε αρνητικά).

Gio_bourou
08-02-16, 13:11
απο οτι εχω ακουση επηρεαζει το χρωμα τον ψαριων απο αυτη την πλευρα νομιζω πως ειναι λαθος, βεβαια αυτα θα σου τα πει και ο κλεοβουλος που εχει την εμπειρια. σε σχεσει με την ομορφια δειχνει υπεροχο και το παν ειναι να αρεσει σε εσενα

MAVROGP
08-02-16, 13:22
Λάμπρο καλή αρχή στην Αφρική. Εντυπωσιακό το φόντο και δίνει την αίσθηση 3D. Από τεχνικό εξοπλισμό είσαι καλά ίσως προσθέσεις έναν κυκλοφορητή μελλοντικά. Το νου σου στις πέτρες γιατί φαίνονται αιχμηρές. Με την πρώτη ευκαιρία να μετρήσεις και τις σκληρότητες του νερού σου. Να είσαι προσεκτικός στις τροφές που επιλέγεις. Καλή επιτυχία!

Κλεόβουλος
08-02-16, 13:39
Ωραία προσπάθεια Λάμπρο!
Γενικά να πω πως δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό "βιοτοπικά ενυδρεία" και προτιμώ τον όρο "ενυδρεία βιοτοπικής προσέγγισης". Απ' αυτή και μόνο την άποψη θα προτιμούσα, σαν πιο σωστή επιλογή, πέτρες και άμμο παρόμοιες μ' αυτές της λίμνης.
Πάντως από τις αιχμηρές πέτρες σπάνια θα τραυματιστεί ένα mbuna (πιο πολύ κινδυνεύει από τις αψιμαχίες ;)) και η μαύρη άμμος επηρεάζει το χρώμα μόνο κάποιων ειδών (πχ Labidochromis sp.yellow).
Η βασικές μου επιφυλάξεις είναι όσον αφορά
-την επιλογή 4 ειδών (θα πρότεινα 3 είδη)
-την προβληματική συγκατοίκηση των Cynotilapia-Saulosi επειδή τα αρσενικά έχουν ίδια γράμμωση
-τον μικρό αριθμό από κάθε είδος, πράγμα που θα κάνει πολύ δύσκολο να πετύχεις χαρέμι. Η καλύτερη αναλογία είναι 1 αρσ και 3+ θηλ.

Λάμπρος.Τ
08-02-16, 14:11
Κλεόβουλε σε ευχαριστώ για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου, και συμφωνώ και με τον προσδιορισμό (..."βιοτοπικής προσέγγισης", που είναι κάπως πιο αληθές, στο βαθμό που πιστεύει ο καθένας ότι μπορεί να προσεγγίσει τον αληθινό βυθό) στην περιγραφή του βιοτοπικού.
Η σύνθεση των ψαριών είναι "....κάπως" όντως, απλά φρόντισα να είναι είδη σχετικά ήρεμα μεταξύ τους.

Σίγουρα μεγαλώνοντας τα ψάρια, θα καταλήξω σε αυτά που θα με τραβήξουν περισσότερο, και εκεί θα φτιάξω και τα απαραίτητα χαρέμια.

basillis
08-02-16, 14:58
Πολύ όμορφο, να το χαίρεσαι, καλή συνέχεια.;)

Irakles
08-02-16, 22:16
Σ'ωραιος!!!! Πολυ ομορφο!!!

Λάμπρος.Τ
19-02-16, 18:19
Καλησπέρα σας,
πρόσφατα έκανα μια αλλαγή στο στήσιμο των πετρών που είχα στο ενυδρείο μου και ενώ έχω 2 φίλτρα εξωτερικά, είμαι κάπως επιφυλακτικός για το αν το νερό κυκλοφοράει σωστά στο ενυδρείο (ανάμεσα στις πέτρες, κτλ...).
Πως μπορώ να καταλάβω αν η ροή του νερού είναι σωστή και δεν έχω νεκρά σημεία ?

Αυτή τη στιγμή έχω 2 εξωτερικά φίλτρα με την είσοδο του πρώτου και την έξοδο του δευτέρου στην πίσω αριστερή γωνία, και αντίστοιχα την έξοδο του πρώτου και την είσοδο του δευτέρου στην πίσω δεξιά γωνία.

Κλεόβουλος
19-02-16, 18:37
Θα φανεί αν δεις ότι υπάρχει συσσώρευση ακαθαρσιών σε κάποιο σημείο στο βυθό.

Λάμπρος.Τ
19-02-16, 18:53
Σε ευχαριστώ Κλεόβουλε. Θα το προσέξω, για να δω τι γίνεται.
Αλήθεια στα "Αφρικάνικα" (συγνώμη προκαταβολικά αν είναι χαζή η ερώτηση), πως μπορεί να κυκλοφοράει το νερό ανάμεσα στις πέτρες ? ή μη πως δεν χρειάζεται ?
Γιατί και κυκλοφορητή να βάλω (επιπλέον των 2 φίλτρων) πάλι δεν γίνεται να καλύψω όλα τα σημεία.
έτσι νομίζω τουλάχιστον.

Κλεόβουλος
19-02-16, 19:44
Το ζητούμενο είναι να υπάρχει επαρκής γενικά κυκλοφορία του νερού στο ενυδρείο, ειδικά στα δικά μας που έχουν πέτρινους όγκους με τρύπες κλπ ίσως να μη μπορείς να αποφύγεις κάποια dead spots.

Κωστας Malawi
19-02-16, 19:49
σε αυτην την περιπτωση μπορουμε αντι για πχ εναν μεγαλο κυκλοφορητη να βαλουμε δυο μικροτερους ή ακομα και τρεις αν το προβλημα ειναι μεγαλο.συνηθως ομως στην βαση καποιων πετρων θα αρχισει να μαζευει γιατι εκει κανει εσοχη η αμμο.μικρο το κακο.δεν βλαπτει καπου.

Λάμπρος.Τ
19-02-16, 20:55
Παιδιά σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας. Μου έφυγε ένα άγχος.

Πάνος
20-02-16, 11:42
επισης για χρονια ειχα μαλαουι (και τανγκανικα με τροφεους) μονο με πετρες λαβας. Κανενα ψαρι δεν εμφανισε καποιον τραυματισμο περα από τα λευκα χειλη στα αρσενικα λογω τσαμπουκαλεματων.
από προσωπικη εμπειρια το " η λαβα τραυματιζει", το εχω ενταξει πλεον στην κατηγορια των μυθων.

DEXFISH
20-02-16, 15:54
Είναι πάρα πολύ όμορφο.
Αυτό που είπαν και παραπάνω όμως, ότι έχεις λίγα άτομα ανα είδος, φαντάζομαι ότι ίσως σου προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. π.χ. τα acei είναι 3... Αν βγουν και τα 3 θυληκά θα ψάχνεις ίδιο μέγεθος αρσενικό, αν είναι 2 αρσενικά θα πρέπει να δώσεις το ένα και ψάξεις 2 θυληκά και πάει λέγοντας. Πιστεύω καλύτερα να έβαζες 2 είδη από περισσότερα άτομα!

Λάμπρος.Τ
22-02-16, 17:21
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Έχω ήδη αρχίσει την αναδιοργάνωση των ψαριών (σε είδη και αριθμούς) καθώς επίσης έγινε και νέο στήσιμο στις πέτρες (έπρεπε να βγάλω 2 ψάρια, και αναγκάστικα να βγάλω "όλες" τις πέτρες !!!:confused:
Οπότε βρήκα ευκαιρεία να αλλάξω και το στήσιμο και να προσθέσω και κάποια φυτά που ήθελα από την αρχή.

Κωστας Malawi
22-02-16, 17:23
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Έχω ήδη αρχίσει την αναδιοργάνωση των ψαριών (σε είδη και αριθμούς) καθώς επίσης έγινε και νέο στήσιμο στις πέτρες (έπρεπε να βγάλω 2 ψάρια, και αναγκάστικα να βγάλω "όλες" τις πέτρες !!!:confused:
Οπότε βρήκα ευκαιρεία να αλλάξω και το στήσιμο και να προσθέσω και κάποια φυτά που ήθελα από την αρχή.
και που ειναι οι φωτογραφιες?:)

Λάμπρος.Τ
22-02-16, 18:47
χαχαχα... κάτσε γιατί δουλεύω αρκετά το τελευταίο διάστημα και εκτός των άλλων φτιάχνω κουτί και καλ/σεις για τον STC (που σημαίνει επίσης τρύπα στο έπιπλο με ποτηροτρύπανα), επίσης συμαζεύω καλώδια και πολύμπριζα για να τα κάνω καρφωτά στο έπιπλο, θέλω να αλλάξω και το ένα εξωτερικό φίλτρο με μεγαλύτερο, θέλω να φτιάξω και το καπάκι (του καλοκαιριού) με τα ανεμιστηράκια..... κτλ...
Και μέσα σε ολα αυτά υπάρχουν και 2 παιδιά που θέλουν χρόνο για παιχνίδι για διάβασμα, και επίσης να διαβάσω εγώ για τη δουλειά μου....
φτάνουν ? ή να συνεχίσω ? χαχα αχα

Κωστας Malawi
22-02-16, 19:16
χαχαχα... κάτσε γιατί δουλεύω αρκετά το τελευταίο διάστημα και εκτός των άλλων φτιάχνω κουτί και καλ/σεις για τον STC (που σημαίνει επίσης τρύπα στο έπιπλο με ποτηροτρύπανα), επίσης συμαζεύω καλώδια και πολύμπριζα για να τα κάνω καρφωτά στο έπιπλο, θέλω να αλλάξω και το ένα εξωτερικό φίλτρο με μεγαλύτερο, θέλω να φτιάξω και το καπάκι (του καλοκαιριού) με τα ανεμιστηράκια..... κτλ...
Και μέσα σε ολα αυτά υπάρχουν και 2 παιδιά που θέλουν χρόνο για παιχνίδι για διάβασμα, και επίσης να διαβάσω εγώ για τη δουλειά μου....
φτάνουν ? ή να συνεχίσω ? χαχα αχα
ωπα αγχωθηκα τωρα:)

Λάμπρος.Τ
22-02-16, 19:45
χαχαχα... κάτσε έχεις όλα τα χρόνια μπροστά σου να αγχωθείς. Είσαι μικρός ακόμη, όταν θα σου 'ρθουν και εσένα αυτά τότε να δεις άγχος!!!
Εδω για να βρω χρόνο να στήσω τον STC αναγκάστηκα να τον φτιάξω σήμερα στη δουλειά για να μην βλέπει η γυναίκα ότι ασχολούμαι πάλι με τα του ενυδρείου και αρχίσει το τροπάριο.

Κλεόβουλος
22-02-16, 20:00
....για να μην βλέπει η γυναίκα ότι ασχολούμαι πάλι με τα του ενυδρείου και αρχίσει το τροπάριο.
πόσο σε καταλαβαίνω :smt056

Κωστας Malawi
22-02-16, 20:06
εχω βρει τον τροπο μου εγω και τη γλυτωνω την παντοφλα:)ακομα...

DEXFISH
22-02-16, 20:36
εχω βρει τον τροπο μου εγω και τη γλυτωνω την παντοφλα:)ακομα...

Ο οποίος είναι::::
Νομίζω ότι μόνο αν παίρνουμε 1 δώρο κάθε φορά που έστω κοιτάζουμε το ενυδρείο δεν θα ακούμε μουρμούρα.

Κωστας Malawi
22-02-16, 20:44
πλακα κανω φυσικα.απλα εχω ξεκαθαρισει εδω και 13 χρονια οτι στο σπιτι παντα θα υπαρχει ενυδρειο.οπως επισης εχω δεχτει το γεγονος οτι παντα στο σπιτι θα υπαρχουν καθε ειδους τσαντες:Dετσι πανε αυτα.ολοι εχουν δικαιωματα...

Λάμπρος.Τ
22-02-16, 20:57
χαχαχα.. άστα Κλεόβουλε. Ούτε στο κρυφό σχολειό και στη φιλική εταιρεία δεν υπήρχε τέτοιο κρύψιμο από τα μάτια του .... " οχτρού". χαχαχαχα

DEXFISH
22-02-16, 21:04
χαχαχα.. άστα Κλεόβουλε. Ούτε στο κρυφό σχολειό και στη φιλική εταιρεία δεν υπήρχε τέτοιο κρύψιμο από τα μάτια του .... " οχτρού". χαχαχαχα

Εχω καταλήξει ότι η φύση έχει προνοήσει σε αυτό. Αν δεις, και οι γυναίκες ψαροκαμένες έχουν πρόβλημα (συνήθως) με τους ανδρες τους!
Αν ήταν και οι δύο του ζευγαριού ψαροκαμένοι θα γίνονταν τα σπίτια μας Cretaquarium! :smt041:smt041:smt041

Λάμπρος.Τ
22-02-16, 21:51
Εχω καταλήξει ότι η φύση έχει προνοήσει σε αυτό. Αν δεις, και οι γυναίκες ψαροκαμένες έχουν πρόβλημα (συνήθως) με τους ανδρες τους!
Αν ήταν και οι δύο του ζευγαριού ψαροκαμένοι θα γίνονταν τα σπίτια μας Cretaquarium! :smt041:smt041:smt041

χαχαχαχα.....χαχαχαχα... πολύ καλό!!!!

Tanganyiκας
22-02-16, 22:14
πλακα κανω φυσικα.απλα εχω ξεκαθαρισει εδω και 13 χρονια οτι στο σπιτι παντα θα υπαρχει ενυδρειο.οπως επισης εχω δεχτει το γεγονος οτι παντα στο σπιτι θα υπαρχουν καθε ειδους τσαντες:Dετσι πανε αυτα.ολοι εχουν δικαιωματα...

:smt023

Έτσι είναι υπάρχει μια "μοιρασιά"...........θέλεις κάτι θέλω κάτι!!!!!

Gio_bourou
23-02-16, 09:17
βασικα νομιζω οτι η γυναικα θα εχει παντα προβλημα οταν ασχολεισαι με πραγματα που δεν εχουν να κανουν με εκεινη οποτε δεν υπαρχη σωτηρια η γρινια ειναι μονοδρομος. :(:(:)

Λάμπρος.Τ
24-02-16, 17:05
Λοιπόν, βρήκα την ευκαιρεία που περίμενα (η γυναίκα στη δουλειά και εγω με άδεια στο σπίτι μόνος :smt020.
Εβαλα καφεδάκι και ξεκίνησα από το πρωί αλλαγές στο ενυδρείο.
Έβαλα το νέο 2ο φίλτρο, σύνδεσα επιτέλους τον STC (που είσαι δάσκαλε Τάκη να καμαρώσεις? που μου μίλαγες για τον STC και τις συνδέσεις του και εγώ σου λεγα δεν είναι για μενα αυτά).
Εβαλα ηχομόνωση στα ντουλάπια που έχω τα 2 φίλτρα για να μην τα ακούει και τα ακούω εγω μετά (το υλικό που περίσεψε σκέφτομαι να φτιάξω κάσκα ηχομόνωσης απο γκρίνια συζύγου :smt020 μιλάμε θα βγάλω πολύ χρήμα από τη πατέντα), ξανα άλλαξα τη διάταξη των πετρών. Ε... κάτι από εδώ κάτι από εκεί μόλις τελείωσα. Το ευχαριστήθηκα βρε παιδί μου. Να αφιερώσω αυτές τις ώρες στην τρέλα μου.

Τάκης
24-02-16, 17:12
Ε δεν είναι ο STC και τίποτα το δύσκολο βρε Λάμπρο :)
Ρύθμισες θερμοκρασίες κλπ ;

Κωστας Malawi
24-02-16, 17:15
Λοιπόν, βρήκα την ευκαιρεία που περίμενα (η γυναίκα στη δουλειά και εγω με άδεια στο σπίτι μόνος :smt020.
Εβαλα καφεδάκι και ξεκίνησα από το πρωί αλλαγές στο ενυδρείο.
Έβαλα το νέο 2ο φίλτρο, σύνδεσα επιτέλους τον STC (που είσαι δάσκαλε Τάκη να καμαρώσεις? που μου μίλαγες για τον STC και τις συνδέσεις του και εγώ σου λεγα δεν είναι για μενα αυτά).
Εβαλα ηχομόνωση στα ντουλάπια που έχω τα 2 φίλτρα για να μην τα ακούει και τα ακούω εγω μετά (το υλικό που περίσεψε σκέφτομαι να φτιάξω κάσκα ηχομόνωσης απο γκρίνια συζύγου :smt020 μιλάμε θα βγάλω πολύ χρήμα από τη πατέντα), ξανα άλλαξα τη διάταξη των πετρών. Ε... κάτι από εδώ κάτι από εκεί μόλις τελείωσα. Το ευχαριστήθηκα βρε παιδί μου. Να αφιερώσω αυτές τις ώρες στην τρέλα μου.

καμια φωτο θα δουμε ή μονο για διαταξη πετρων θα φανταζομαστε?
παραπονεμενο θα με αφησεις παλι.:D

Λάμπρος.Τ
24-02-16, 17:50
Τάκη για εμένα που τα 'βλεπα από μακριά μου φαινότανε βουνό. Ναι ρύθμισα και θερμοκρασίες έκανα και τεστ όλα σούπερ. Φίλε μου Tyrinthos φωτογραφίες υπόσχομαι το Σ/Κ που θα έχω τελειώσει ολες τις αλλαγές.
Έβαλα και 2ο χρονοδιακόπτη και τώρα ανάβουν 4 ώρες το μπροστά ζευγάρι λάμπες και 4 ώρες το πίσω.
Μια ελάχιστη προσομείωση της πορείας του ήλιου.
Ανατάραξη επιφανείας πλέον στο φουλ με το 2ο φίλτρο.

Artemisia
24-02-16, 18:32
Πέστα πέστα :D:D Ευτυχώς ο άντρας μου έχει άλλο χόμπι :D

Artemisia
24-02-16, 18:33
Τάκη για εμένα που τα 'βλεπα από μακριά μου φαινότανε βουνό. Ναι ρύθμισα και θερμοκρασίες έκανα και τεστ όλα σούπερ. Φίλε μου Tyrinthos φωτογραφίες υπόσχομαι το Σ/Κ που θα έχω τελειώσει ολες τις αλλαγές.
Έβαλα και 2ο χρονοδιακόπτη και τώρα ανάβουν 4 ώρες το μπροστά ζευγάρι λάμπες και 4 ώρες το πίσω.
Μια ελάχιστη προσομείωση της πορείας του ήλιου.
Ανατάραξη επιφανείας πλέον στο φουλ με το 2ο φίλτρο.
Λάμπρο έφυγε το φίλμ με την ανατάραξη ή βρήκες την τροφή ??

Λάμπρος.Τ
24-02-16, 19:42
Ναί έχει μειωθεί απίστευτα πολύ.
Να σου πω όμως την αλήθεια δεν έχω βρει τι φταίει γιατί, μου έστειλε ο "Safarpn" κάποιες δικές του τροφές που του είχαν περισέψει και ξεκίνησα να τους δίνω αυτές. Επίσης σήμερα άλλαξα το 2ο εξωτερικό φίλτρο που είχα και έτσι τώρα έχω:

1 X Fluval 406 (1300lt/h)
1 x Astron AS-2212 (1350 LT/H)

ε,,,, πλέον με 2 φίλτρα και με σύνολο φιλτραρίσματος 2650 lt/h (έστω και ονομαστικά) πιστεύω ότι δεν θα ξαναδώ κάτι τέτοιο.

επίσης έκανα μια πατέντα του "Σπύρος.Δ", στο spray bar που είναι στην επιφάνεια άνοιξα τρύπες σε γωνία 90 μοίρες με τις τρύπες που είχε και έτσι και αναταράζω την επιφάνεια αλλά και σπρώχνει στο βυθό (προς την είσοδο του 1ου φίλτρου).

"Tyrinthos", μια φωτογραφία έτσι για να μου πεις άποψη.

Artemisia
24-02-16, 19:47
Ναί έχει μειωθεί απίστευτα πολύ.
Να σου πω όμως την αλήθεια δεν έχω βρει τι φταίει γιατί, μου έστειλε ο "Safarpn" κάποιες δικές του τροφές που του είχαν περισέψει και ξεκίνησα να τους δίνω αυτές. Επίσης σήμερα άλλαξα το 2ο εξωτερικό φίλτρο που είχα και έτσι τώρα έχω:

1 X Fluval 406 (1300lt/h)
1 x Astron AS-2212 (1350 LT/H)

ε,,,, πλέον με 2 φίλτρα και με σύνολο φιλτραρίσματος 2650 lt/h (έστω και ονομαστικά) πιστεύω ότι δεν θα ξαναδώ κάτι τέτοιο.

επίσης έκανα μια πατέντα του "Σπύρος.Δ", στο spray bar που είναι στην επιφάνεια άνοιξα τρύπες σε γωνία 90 μοίρες με τις τρύπες που είχε και έτσι και αναταράζω την επιφάνεια αλλά και σπρώχνει στο βυθό (προς την είσοδο του 1ου φίλτρου).
Άντε ωραία :D:D

Λάμπρος.Τ
26-02-16, 21:15
έχω παρατηρήσει κάτι πολύ παράδοξο (σύμφωνα πάντα με αυτά που έχω διαβάσει έως τώρα) στα Pseudotropheus Saulosi που έχω.
Αντί να κυνηγάει το αρσενικό τα θηλυκά, γίνεται το αντίθετο.
Τον έχουν πάρει στο κυνήγι και όπου πάει αυτός πάνε και αυτές. Και αυτό το παιχνίδι συνεχίζεται και συνεχίζεται.......
Λέτε να ετοιμάζουν τίποτε ???

Κλεόβουλος
27-02-16, 08:41
Είσαι σίγουρος ποιό είναι το αρσενικό?
Μπορεί να είναι λυσσάρες οι δικές σου :p
Βάλε κοντινές φωτο.

Λάμπρος.Τ
27-02-16, 10:39
Ναι είμαι σχεδόν σίγουρος, γιατί είναι το μόνο που έχει αρχίσει να δείχνει μπλέ σε κάποια σημεία (πτερύγιο κτλ) και έχουν αρχίσει να φαίνονται ρίγες στο σώμα. Τα άλλα είναι καθαρά ορτοκαλοκίτρινα καθαρά. φωτο θα βάλω σε πρώτη ευκαιρεία. Αν κατσουν κάποια στιγμή σχετικά ακίνητα. που δεν κάθονται στιγμή.

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 20:30
Λοιπόν, οι αλλαγές στο ενυδρείο έγιναν. Το crinum άλλαξε θέση και έχω βάλει το βολβό σωστά. Προστέθηκαν και άλλα 15 κιλά πέτρες (συνολικά έχω βάλει 60 κιλά).
Κρυψώνες τώρα πλέον υπάρχουν άφθονες.
οι ηχομονώσεις δουλέψανε και δεν ακούγεται τίποτε από τα φίλτρα.
Φωτογραφίες θα μπούν φρέσκες γιατι το υποσχέθηκα.
Πάμε όλο και καλύτερα.

Undertaker
28-02-16, 22:23
Φωτογραφιες βάλε και από την ηχομόνωση. Έχω απορία τι έχεις φτιάξει.

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 22:41
Σε έχασα φίλε Πάνο.

Έχω χάσει τη συνέχεια του δικού σου. Τι έκανες τελικά? Τα βρήκες αυτά που έψαχνες?
Πότε θα δούμε το δικό σου?
Βάζω φωτογραφίες όπως υποσχέθηκα (στο φίλο "Tyrinthos") και από το ενυδρείο και από την ηχομόνωση.
Σε λίγο θα ακολουθήσει και video. Το ανεβάζω τώρα Youtube.

Κωστας Malawi
28-02-16, 22:45
επιτελους:)να ειμαι ειλικρινής?θα ειμαι..δεν μου αρεσει το γεγονος οτι εχεις πολλα ειδη πετρας.θα μου χτυπαγε καλυτερα στο ματι με ενα μονο ειδος.οχι οτι τα ψαρια τα νοιαζει,απλα για το ματι.
οσο για τη μονωση ολα καλα.η κλασικη συνταγη.

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 22:50
Βρε συ, θα με βάλεις να βγάλω τις 3 πέτρες σπαγγέτι που έχω ?
Όλες οι άλλες είναι λάβα.
Κοίτα που μου βάζει ιδέες και θα ξανακάνω αλλαγές.....:smt120

όσο για την ηχομόνωση, ναι μεν είναι η κλασική συνταγή αλλά με μια μικρή αλλαγή.
Το σφουγγάρι είναι καρφωμένο επάνω σε νταου.
Και το ντάου στο κουτί μέσα έχει απόσταση από τον τοίχο με κάποιες σφήνες.
Έτσι υπάρχει και κενό μεταξύ του συμπλέγματος (σφουγγάρι - ντάου) και ξύλου. με αποτέλεσμα να μην περνάνε ούτε οι κραδασμοί σε πέρίπτωση συντονισμού.
Καλό ???

Κωστας Malawi
28-02-16, 22:53
αν θες να σε ψηφισω στο διαγωνισμο θα το κανεις ετσι http://s17.postimg.org/fcf3bbkjf/Cichlid_habitat_a_good_attempt.jpg (http://postimg.org/image/fcf3bbkjf/):D:D:D

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 23:02
χαχαχαχαχα....
κοίτα να δεις τι είσαι τώρα???

1ον. Αυτός έχει 7.000 ψάρια σε ένα μικρό ενυδρείο (θα είχα φάει το πρώτο κράξιμο) και ...
2ον. Αυτός δεν φτάνει που έχει 7.000 ψάρια, τα μισα είναι από διαφορετικά είδη (άλλο κράξιμο γι αυτό...) και τέλος ....
3ον. Αυτός έχει βάλει βότσαλα (που προσωπικά δεν μου αρέσουν, θα προτιμούσα άν πήγαινα σε κάτι τέτοιο να έβαζα ολόκληρο βράχο) και τα έχει βάλει και στημένα... (άρα που είναι το φυσικό του θέματος???? οέο???)

Κωστας Malawi
28-02-16, 23:12
την πετρα σου εδειξα βρε,οχι τα 7000 ψαρια:pμετα την original πετρα της λιμνης παει αυτη.ενταξει ισως οχι τοσο στρογγυλη.αλλα τουλαχιστον ενα ειδος.βασικα αν εσενα σου αρεσει εμενα μου περισσεύει.:Dεμενα μου αρκει να ειναι τα ψαρια ευτυχισμενα!!εγω εχω βαλει αυτες.http://s21.postimg.org/uvwfbrsar/DSC00553.jpg (http://postimg.org/image/uvwfbrsar/)

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 23:17
και για να δεις ότι δε μασάω από απειλές, σου λέω αυτό μόνο....
Αν δεν με ψηφίσεις και χάσω το 1ο βραβείο και την επιταγή των "10.000.000", θα γράψω τη γκρίνια της γυναίκας μου σε βίντεο, θα χακάρω το Wi-Fi στο σπίτι σου, και θα τη βάλω να πάιζει όταν ανοίγεις TV - VIDEO - computer - Tablet - κινητά.... !!!
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα...................:smt0 20::smt084:smt020:smt084

Κωστας Malawi
28-02-16, 23:19
πω πω αμα σε παρει χαμπαρι οτι τα γραφεις αυτα...zw
μου αρεσει πολυ το ενυδρειο σου!!εχεις ολα τα προσοντα να φτασεις στην κορυφη!!θυμησου με;)

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 23:22
Τώρα αν σου πω ότι αυτές ήταν η 2η επιλογή μου δεν θα με πιστέψεις.
Αυτές όντως είναι πολύ ωραίες.
Στην επόμενη μεγάλη αλλαγή (μετά το καλοκαίρι που θα έχω κάνει και κάποιες καλές καταδύσεις, θα το φτιάξω αλλιώς...) :p

Κωστας Malawi
28-02-16, 23:25
χωρις πλακα τωρα αμα θες τετοιες να μου πεις να σου φερω.τις μαζευω απο ποταμι στο εξοχικο.οτι μεγεθος γουσταρεις εχει.

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 23:28
ΧΑΧΑΧΑΧΑ.....
με συγκινείς που σου αρέσει τόσο πολύ το ενυδρείο μου και σε ευχαριστώ για τα αυφθόρμητα λόγια σου.... χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Για ερασιτέχνη με έχεις ???? έχει πάει για ύπνο.
όσο για τον Η/Υ έχει σύστήματα προστασίας (25 χρόνια IT manager βλέπεις), που δεν σπάνε με τίποτε.:D:D:D

και το βίντεο που υποσχέθηκα....
https://youtu.be/b9as2tJAL-A

Κωστας Malawi
28-02-16, 23:32
αχ ποσο μου εχει λειψει αυτη η κινηση των mbuna:(τρελοκομεια ειναι..τα δικα μου πανε σε slow motion σε σχεση με αυτα..

Λάμπρος.Τ
28-02-16, 23:34
Σε ευχαριστώ φιλαράκο για την πρόταση, αν δεν βγάλω από θάλασσα αυτές που θέλω, θα σου πω.
Παρεπιπτόντως δεν θέλεις να μάθεις πόσο τις πουλάνε αυτές τις πέτρες το κιλό....!!!
ΜΟυ πέσανε τα αυτιά (μαλιά δεν έχω ούτως ή άλλως να πέσουν).

Τα saulosi τρέχουν όλη την ώρα κάτω από το spray bar που ρίχνει το νερό προς τα κάτω και κυνηγάνε τον αρσενικό οι 2 θηλυκές !!! (κουλο???)

tsoui
28-02-16, 23:35
Πολύ όμορφο ενυδρείο!Αυτά τα κίτρινα ψαράκια (άσχετος απο Afrika)τι έχουν πάρει σαν furkatus αφρικάνικα πάνε :D

Κωστας Malawi
28-02-16, 23:36
ξερω ποσο τις πουλανε.κακο του κεφαλιου τους!!υπαρχει και η φυση που τις δινει δωρεαν:)

Λάμπρος.Τ
29-02-16, 14:15
υπόσχομαι να σας βάλω φωτό από καταδύσεις μου εκτος Ελλάδος να δείτε ψάρια και βυθούς να τρελαθείτε (ειδικά τα παιδιά από τα θαλασσινά).
και το κορυφαίο .... κατάδυση με καρχαρίες "ταύρους"!!!
-------------------------
Πολύ όμορφο ενυδρείο!Αυτά τα κίτρινα ψαράκια (άσχετος απο Afrika)τι έχουν πάρει σαν furkatus αφρικάνικα πάνε :D

έλα μου ντε.... ???
και εγώ την ίδια απορία είχα.:confused:
Μάλλον είναι η νέα τροφή που μου έδωσε ο Πάνος (Safarpn) που είναι γεμάτη "Καουτόνικ" !!! (ξέρει αυτός). χαχαχαχαχαχαχα....

Ο Κλεόβουλος λέει ότι τα θηλυκά μάλλον είναι λυσσάρες (:D:D:D) και κυνηγάνε τον αρσενικό συνέχεια.
Αλλά αυτό με το spray bar που την βρίσκουν και πάνε συνέχεια από κάτω δεν το έχω καταλάβει ακόμη.

Undertaker
29-02-16, 15:19
Δεν είναι η τροφη βρε.....απλα έχουν καλό μπαμπά!

Λάμπρος.Τ
29-02-16, 16:32
Δεν είναι η τροφη βρε.....απλα έχουν καλό μπαμπά!

:D:D:D.... και που να δεις τη μαμα τους :D:D:D

Σούζα κάθονται όλοι.!!!

Undertaker
29-02-16, 16:50
Πω πω ρε φίλε.....πρέπει να υποφέρεις εσύ χαχαχαχαχα!

Λάμπρος.Τ
01-03-16, 11:37
Πω πω ρε φίλε.....πρέπει να υποφέρεις εσύ χαχαχαχαχα!

χαχαχαχαχα.... υποφέρω αλλά την προσέχω γιατί μου χάρισε τα παιδάκια μου!!!
:smt041:smt041:smt041
(αξία ανεκτίμητη)
Τελειώσανε και τα "μπλόκα", και έτσι στο τέλος της εβδομάδας, θα πάρω και τα νέα ψαράκια μου από "igna", τα οποία μου τα είχε κρατήσει.
Άψογη εξυπηρέτηση. Το σωστό να λέγεται.

Η αρχική ψαροσύνθεση θα έχει αλλαγές τελικά.
έχω καταλήξει σε 3 είδη

1. Cynotilapia Afra Jalo

2. Pseudotropheus Demasoni

3. Pseudotropheus Acei luwala

Κωστας Malawi
01-03-16, 14:45
μμμ afra+demasoni ε?θα εισαι τυχερος αν δεν γινει αρενα το ενυδρειο:)

Λάμπρος.Τ
01-03-16, 16:32
προς το παρόν, είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτός που κάνει κουμάντο στο ενυδρείο είναι το Acei.
Σε διαφορετικά είδη μεταξύ τους δεν έχω δει κάποιο τσακωμό ή κάτι άλλο.
Πιο πολύ κυνηγιούνται τα demasoni αλλά εκεί επεμβαίνει το Acei, και λήγουν όλα.
φεύγει το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά αμέσως.

Τάκης
01-03-16, 16:48
Πιο πολύ κυνηγιούνται τα demasoni αλλά εκεί επεμβαίνει το Acei, και λήγουν όλα.
φεύγει το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά αμέσως.
Διαιτητής το acei δηλαδή
γιατί κάτι είχα ακούσει για μελανοταινίες να κάνουν κάτι τέτοιο και μάλιστα να βγάζουν κόκκινες και κίτρινες κάρτες, όχι όμως για Acei :D:D:D

kosmas
01-03-16, 17:21

"Tyrinthos", μια φωτογραφία έτσι για να μου πεις άποψη.

Λαμπρο καλησπερα! Μπορεις να μου δωσεις το λινκ αυτης της πατεντας γιατι ψαχνω αλλα δεν την βρισκω.Ευχαριστω!

Λάμπρος.Τ
01-03-16, 19:56
Κοσμά καλησπέρα. Το link δεν το βρήκα προς το παρόν, αλλά μην φανταστείς ότι είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο.
Απλά πιάνεις το σωλήνα του spray bar ( αυτό που έχει τις τρύπες) και αφού δεις σε πια θέση θέλεις να τον τοποθετήσεις (αριστερά ή δεξιά) με τις τρύπες (αρχικές) να είναι στην επιφάνεια του νερού, τότε με ένα μικρό τρυπανάκι ανοίγεις κάποιες τρύπες σε γωνία 90' σπό τις τρύπες που στοχεύουν την επιφάνεια του νερού.
όχι πολλές όμως και προσοχή να μην τρυπήσεις τον σωλήνα από ακρη σε άκρη.

Με αυτό τον τρόπο το νερό που βγαίνει από το spray bar πηγαίνει και στην επιφάνεια του νερού (κανονικές τρύπες του spray bar) αλλά και πηγαίνει προς τα κάτω 90' γωνία από την επιφάνεια του νερού (με τις νέες τρύπες που άνοιξες).
Έτσι πετυχαίνεις καλύτερη κυκλοφορία του νερού.
Αρκεί βέβαια το φίλτρο να είναι δυνατό και να μην σου βγάζει το νερό με μικρή πίεση.
όταν βρώ και το link θα στο στείλω. Πιστεύω όμως ότι αν κάνεις αυτό που σου περιγράφω θα δεις ότι είναι πολύ απλό.

kosmas
01-03-16, 22:26
να'σαι καλα ευχαριστω πολυ!

Λάμπρος.Τ
04-03-16, 21:14
Καλησπέρα σε όλους,
Σήμερα βρίσκοντας ευκαιρεία από την αλλαγή νερού, έκανα και κάποιες αλλαγές στο ενυδρείο μου.
Καταρχήν πήρα κάποια γωνιακά φις για σωλήνες και άλλαξα την θέση στην έξοδο του 2ου φίλτρου.
Τώρα τα 2 φίλτρα έχουν εξόδους που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του νερού και ουσιαστικά καλύπτουν όλο το μήκος του ενυδρείου.

Επίσης παρέλαβα και τα ψαράκια που είχα παραγγείλει από το "Igna.gr".
Εδώ λοιπόν θα σταθώ γιατί πραγματικά το αξίζουν.

Παιδιά έχω ψωνίσει από αρκετά ενυδρειακά μαγαζιά (και στο παρελθόν, και εδώ αλλά και αλλού έχω γράψει την άποψη μου - θετική ή αρνητική - για τα μαγαζιά αυτά, βασιζόμενος στην προσωπική μου εμπειρία), αυτό λοιπόν που συνάντησα στο "igna.gr" δεν το έχω συνατήσει πουθενά.

Οι άνθρωποι είναι ευγενέστατοι (Η Κα Ελένη, ο άνθρωπος που σε κερδίζει και κάνει την σχέση προσωπική), εκτός αυτού η αποστολή ήταν υποδειγματική.
Συσκευασία απίστευτη, (τα ψαράκια μόλις άνοιξα το φελιζόλ φαίνοντουσαν μια χαρά, μπήκαν στο ενυδρείο (φωτό αύριο) που θα εχω καλύτερη εικόνα), αυτό όμως που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι με πήρε 2 φορές τηλέφωνο !!!!
1ον για να με ενημερώσει ότι η αποστολή έγινε κανονικά και η δεύτερη για να μάθει αν τα παρέλαβα και σε ποια κατάσταση ήταν και μάλιστα ήταν πιο αγχωμένη και από εμένα.

Τι μπορώ να πω εγώ πλέον μετά από αυτή τη συμπεριφορά, που δεν την έχω συναντήσει πουθενά ξανα (όχι μόνο σε θέματα ενυδρείου).

1.000.000 ΜΠΡΑΒΟ στο Igna.gr (και λίγα είναι), περνάνε την επαγγελματική σχέση Εμπόρου- Πελάτη σε άλλο επίπεδο.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων με το συγκεκριμένο μαγαζί δεν έχω καμία σχέση και ήταν η πρώτη φορά που αγόρασα, γιατί φοβομουν την αποστολή ζωντανών από μακριά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναψωνίσω.

Κα Ελένη σε ευχαριστώ για ακόμη μια φορά.

Κωστας Malawi
04-03-16, 21:19
Μπραβο στον Ιγνατιο και την Ελενη!!καλως τα δεχτηκες Λαμπρο!!!

Λάμπρος.Τ
04-03-16, 22:14
Σε ευχαριστώ Κώστα.
Άντε, περιμένω αύριο να τα δώ με "φως", πως και πως.

Τάκης
04-03-16, 23:39
Καλώς τα δέχθηκες Λάμπρο :)

DEXFISH
05-03-16, 10:19
Ναι η κυρία Ελένη είναι πολύ καλή. Μια φορά άνοιξε το μαγαζί μόνο και μόνο γιατί τότε μπορούσα να περάσω από Κομοτηνή για να πάρω κάτι ψάρια. Πάντα από εκεί παίρνω και πάντα με παίρνει τηλέφωνο αν κάτι γίνει πχ το τάδε λήγει σε 3 μήνες να το στειλω ή θες να το αφήσουμε. Ή η παραγγελία σου είναι 25 ευρώ θελεις κατι ακομα να πάει 30 για να μην πληρώσεις μεταφορικά;

Λάμπρος.Τ
05-03-16, 21:22
Έφτιαξα λοιπόν την έξοδο από το spray bar του 2ου φίλτρου (ήταν μέσα στην μέση) και μια κάποιες γωνίες φις και κάποια κομμάτια λάστιχο (τα χρησιμοποίησα σαν μούφες για να ενώσω τις γωνίες) το spray bar μπήκε στα πλάγια.
και καλύπτω πλέον όλη την επιφάνεια του νερού.
Α,,, και για να μην το ξεχάσω ...

Τα νέα μου ψαράκια (Cynotilapia Afra Jalo) !!! απλά πανέμορφα.

Κωστας Malawi
05-03-16, 21:26
βρε τι κουκλακια ειναι αυτα?:Dειχα κι εγω.πρεπει να ψαξω τις φωτο στον παλιο υπολογιστή να τα ξαναθαυμασω:):)

Τάκης
05-03-16, 21:30
Ωραίες μούρες Λάμπρο
αλλά και τη πατεντιά την έχεις βλέπω :)

Λάμπρος.Τ
05-03-16, 21:31
Κώστα έπαθα πλάκα από την 1η στιγμή που τα είδα και είπα ότι θα τα βάλω ότι και αν γίνει. όπου και αν τα βρώ.
Είναι όντως πανέμορφα.

Κωστας Malawi
05-03-16, 21:33
ειναι απο τα πιο ιδιαίτερα ειδη της λιμνης!παντα μου αρεσαν και παντα θα μου αρεσουν!!ειναι ομως και λιγο τσαμπουκαδες..

Λάμπρος.Τ
05-03-16, 21:44
Τώρα αν σου πω ότι μέχρι στιγμής, τα πράγματα είναι ήρεμα στο ενυδρείο μου και απλά υπάρχουν κάποιες φορές λίγα... "τρεξίματα", θα μου πεις ...
περίμενε να μεγαλώσουν.:confused:

Τι να πω?
Εύχομαι να είναι μείνουν έτσι τα πράγματα ;);):D:D

Πάντως όσο διαβάζω και όσο ασχολούμαι με τα νερά της Αφρικής, τόσο μεγαλύτερη... "ζημιά" παθαίνω.
Απίστευτα ψάρια.

Κωστας Malawi
05-03-16, 21:46
ασε μη μου λες εμενα:)εχω καμια 15αρια χρονια που υπεγραψα εφ'ορου ζωης συμβολαιο με τη μαλαουι:D:D:D

Undertaker
05-03-16, 23:11
Πολύ όμορφα ψάρια Λάμπρο! Να τα χαρείς φίλε.

Tanganyiκας
05-03-16, 23:15
Πολύ όμορφα ψαράκια.....άντε να τα δούμε και φουλ χρωματισμένα!

Λάμπρος.Τ
06-03-16, 09:54
Καλημέρα παιδιά.
Πάνο, Τάκη, "Tanganyiκας", σας ευχαριστώ.
Τα περίμενα πως και πως, και είναι πιο όμορφα και μεγαλύτερα από ότι περίμενα.
Και η Ελένη όντως μου τα πέτυχε χαρέμι. 1 αρσενικό + 3 θηλυκά.

Tanganyiκας
06-03-16, 11:15
Καλημέρα παιδιά.
Πάνο, Τάκη, "Tanganyiκας", σας ευχαριστώ.
Τα περίμενα πως και πως, και είναι πιο όμορφα και μεγαλύτερα από ότι περίμενα.
Και η Ελένη όντως μου τα πέτυχε χαρέμι. 1 αρσενικό + 3 θηλυκά.

:smt023

Artemisia
06-03-16, 11:36
Να τα χαίρεσαι Λάμπρο πολύ όμορφα !!!

Λάμπρος.Τ
06-03-16, 12:30
Σε ευχαριστώ πολύ Αρτεμισία. Να σαι καλά και να χαίρεσαι και εσύ τα δικά σου.

Λάμπρος.Τ
09-03-16, 14:58
Συνεχίζω σε αυτό το θέμα, για κάτι που παρατήρησα χθες επίσης...

Αυτό που δεν σας είπα είναι (χωρίς να είμαι βέβαια και σίγουρος) ότι το ένα θηλυκό από τα Afra Jalo που πήρα από τον Ιγνάτιο είναι "μπουκωμένο".
Και δεν αφήνει κανένα άλλο ψάρι να πάει κοντά εκεί που κάθεται.

Και αυτά λες και το καταλαβαίνουν και είναι συνέχεια γύρω του, για να του σπάσουν τα νεύρα.
Λετε να περιμένουν να ανοίξει το στόμα για να ορμήξουν στα μωρά?

επίσης άλλη μια ερώτηση στους "παλιότερους και πιο σοφούς".

Είδα στην προπαραγγελία του Ιγνάτιου τα "Protomelas Taeniolatus boadzulu" και ξετρελάθηκα.
Μπορώ να τα βάλω με τα demasoni και τα Afra jalo ?

Κωστας Malawi
09-03-16, 15:00
εσυ τι λες?ξερουν ποτε ενα ψαρι ειναι μπουκωμενο και ξεκινανε το καρτερι για καθαρη πρωτεινη!!

Λάμπρος.Τ
09-03-16, 15:05
εσυ τι λες?ξερουν ποτε ενα ψαρι ειναι μπουκωμενο και ξεκινανε το καρτερι για καθαρη πρωτεινη!!

Μα αφού είναι φυτοφάγα σύμφωνα με τα profil. Τρώνε και "ψάρια" ?

Κωστας Malawi
09-03-16, 15:08
αδιαβαστος!!μηδενίζεσαι:D:D:D
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=86739

Λάμπρος.Τ
09-03-16, 15:17
αδιαβαστος!!μηδενίζεσαι:D:D:D
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=86739

Σωστός.....!!!:roll::roll::roll:
Ναι αλλά τώρα το διάβασα και το έμαθα...χεχεχε..;););)

Για τον συνδιασμό που ρώτησα για πείτε καμιά άποψη.

Κωστας Malawi
09-03-16, 15:22
χωρο εχεις?γιατι γινεται λιγο μεγαλο.κατα τα αλλα ειναι συμβατο.http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1363
ποσα ψαρια εχεις θυμησε μου..

DEXFISH
09-03-16, 15:22
Εδώ το καταλαβαίνουμε εμείς, αυτά δε θα το δουν; Είναι κυρίως φυτοφάγα. Εγώ όταν τους ρίχνω γαριδούλα, μετά από συμβουλή του BILL, γίνεται πάρτι. 1 φορά τη βδομάδα τους ρίχνω.

Κωστας Malawi
09-03-16, 15:25
υπαρχουν και παμφαγα mbuna http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=760
εκτος απο τα κυριως φυτοφαγα.;)
(http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=760)

DEXFISH
09-03-16, 15:31
υπαρχουν και παμφαγα mbuna http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=760
εκτος απο τα κυριως φυτοφαγα.;)
(http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=760)

όπως και τα λαμπιντο

Λάμπρος.Τ
09-03-16, 15:33
χωρο εχεις?γιατι γινεται λιγο μεγαλο.κατα τα αλλα ειναι συμβατο.http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1363
ποσα ψαρια εχεις θυμησε μου..

Αν ταιριάζουν (που από ότι κατάλαβα ταιριάζουν. Το είχα διαβάσει και εγώ στο Cichlid - Forum, αλλά ρώτησα για να βεβαιωθώ), σκέφτομαι να κρατήσω τα 5 Afra Jalo (αυτά δεν τα αλλάζω με τίποτε) και τα 5 μικρά Demasoni. Τα άλλα θα τα δώσω.

Κωστας Malawi
09-03-16, 15:34
και τα melanochromis..απλα σαν παραδειγμα το εφερα.γι αυτο εγραψε ολο αυτο το κατεβατο ο Κλεοβουλος.για να ξερουμε να ταιζουμε σωστη ποικιλια τροφων.

Κωστας Malawi
09-03-16, 15:37
Αν ταιριάζουν (που από ότι κατάλαβα ταιριάζουν. Το είχα διαβάσει και εγώ στο Cichlid - Forum, αλλά ρώτησα για να βεβαιωθώ), σκέφτομαι να κρατήσω τα 5 Afra Jalo (αυτά δεν τα αλλάζω με τίποτε) και τα 5 μικρά Demasoni. Τα άλλα θα τα δώσω.

για βαλε ομως οτι θα ειναι 23 εκατοστα το καθε ψαρι και θα χρειαστεις τουλαχιστον τρια απο αυτα...δεν ξερω.απο τη μια θα ειναι στα ανοιχτα νερα του ενυδρειου αντιθετα με τα αλλα πετροψαρα που εχεις αλλα απο την αλλη ειναι λιγο μεγαλα σε μεγεθος.

Κλεόβουλος
09-03-16, 19:01
Λάμπρο έχεις νοσήσει (γαργάρες με epsom salts γρήγορα :D:D).
Η ασθένεια πάντως είναι γνωστή στη Μalawi και η θεραπεία που προτείνει ο σαμάνος είναι τουλ. 30 ώρες κατάδυση στη λίμνη :smt043
Ετοίμαζε και μεγαλύτερο ενυδρείο http://www.malawicichlidhomepage.com/haps/malawi_taeniolatus.html

Λάμπρος.Τ
09-03-16, 19:22
Λάμπρο έχεις νοσήσει (γαργάρες με epsom salts γρήγορα :D:D).
Η ασθένεια πάντως είναι γνωστή στη Μalawi και η θεραπεία που προτείνει ο σαμάνος είναι τουλ. 30 ώρες κατάδυση στη λίμνη :smt043
Ετοίμαζε και μεγαλύτερο ενυδρείο http://www.malawicichlidhomepage.com/haps/malawi_taeniolatus.html

χαχαχαχα....:smt041:smt041
Yes I am sick with Malawi.
είσαι Θεός Κλεόβουλε...χαχαχαχα
άκου "Σαμάνος".. πω, πω τι μου θύμησες.
Αλλά αυτά δε λέγονται στον αέρα.
Μα πες βρε Κλεόβουλε, δεν είναι φοβερά ψάρια?

Κλεόβουλος
09-03-16, 19:32
Μα πες βρε Κλεόβουλε, δεν είναι φοβερά ψάρια?
Επειδή είναι πολλά τα φοβερά
μόνο μια κατάδυση μας σώζει :smt033

Λάμπρος.Τ
09-03-16, 19:55
Επειδή είναι πολλά τα φοβερά
μόνο μια κατάδυση μας σώζει :smt033

Κάτσε και το οργανώνω το πράγμα ;););)...
σιγά σιγά γίνονται αυτές οι δουλειές.
Έχω δει σχεδόν όλα τα video που παίζουν youtube για "Malawi dive", και έχω ξετρελαθεί.
:smt120:smt120:smt120

Καλά δεν συζητάω για το φυσικό τους περιβάλον, καμία σχέση με αυτά που στήνουμε εμείς.
Άσε που βλέπεις 10 διαφορετικά είδη να κολυμπάνε γύρω σε ένα 1 μέτρο και στα ενυδρεία μας γίνεται πόλεμος.
Επίσης αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα νερά "ακόμη" είναι παρθένα.
Τα ψάρια δεν είναι φοβισμένα καθόλου με τους ανθρώπους (και μακάρι να μείνουν έτσι), και αυτό εξηγεί πολλά.

Κωστας Malawi
09-03-16, 20:03
αντε για να δω να οργανωσουμε ταξιδι:D:D

Λάμπρος.Τ
09-03-16, 20:30
Το μεγαλύτερο ζόρι είναι οι ώρες πτήσεις .... είναι περίπου 24 ώρες.:(:(
Άσε επίσης τη μετάβαση από Γιοχάνεσμπουργκ.
Αλλά αλήθεια, αν μου κάτσει η ευκαιρία δεν την αφήνω με τίποτε.
Είμαι διατεθημένος να πάω και ας ακούω :smt084:smt084:smt084 για τα επόμενα 10 χρόνια.
(Έτσι και αλλιώς θα την ακούω που θα την ακούω...χαχαχαχαχαχα)

Για πάρτε μια ....:smt033
http://www.malawitourism.com/pages/content/index.asp?PageID=155

Λάμπρος.Τ
11-03-16, 14:41
Καλησπέρα,

Τελικά το ψαράκι είχε πεθάνει και έπεσα στην εικόνα που τα Acei το είχαν αρχίσει να το κολατσίζουν.:(

Τελικά έγιναν πάλι αλλαγές στην σύνθεση ψαριών (ελπίζω αυτή τη φορά να είναι μόνιμη) και αλλαγές στο στήσιμο των πετρών.

Από ψάρια έχω κρατήσει πλέον:

5 Pseudotropheus Demasoni (μικρά)

5 Cynotilapia Afra Jalo (WF)

3 Labidochromis caeruleus (μικρά)

έβαλα και προπαραγγελία στον Ιγνάτιο για:

3 (1 αρσενικό +2 θηλυκά) "Protomelas Taeniolatus boadzulu". (ίσως να φύγουν τα Labido όταν έρθουν τα Protomelas)

Πάντως κάθε εμπόδιο για καλό. Για να βγάλω τα 5 Acei + 3 Saulosi, αναγκάστικα να βγάλω όλες τις πέτρες και να το ξαναστήσω.
Τώρα λοιπόν μου φαίνεται πιο όμορφο (και έκανα εν μέρη και το χατήρι του φίλου Κώστα "Tyrinthos" που με είχε πρήξει με τις Πέτρες σπαγγέτι).

Σχετικές Φωτογραφίες (για να ακούσω απόψεις για πριν και μετά)..............αργότερα.

Κωστας Malawi
11-03-16, 16:33
1.κριμα για το ψαρακι:(
2.επιτελους εφυγαν οι πετρες:D
3.τελικα δεν κρατηθηκες και πηρες τα protomelas ε?καλα δεν πειραζει,οταν πουλησω το ενυδρειο μου θα βρω πιο γρηγορα αγοραστη:D:D:D
4.στον διαγωνισμο θα μεινει ως εχει η φωτο η μπορει να αλλαξει?μιλα με τον Κλεοβουλο..

Λάμπρος.Τ
11-03-16, 18:54
1.κριμα για το ψαρακι:(
2.επιτελους εφυγαν οι πετρες:D
3.τελικα δεν κρατηθηκες και πηρες τα protomelas ε?καλα δεν πειραζει,οταν πουλησω το ενυδρειο μου θα βρω πιο γρηγορα αγοραστη:D:D:D
4.στον διαγωνισμο θα μεινει ως εχει η φωτο η μπορει να αλλαξει?μιλα με τον Κλεοβουλο..

1. όντως κρίμα, αλλά αυτός είναι και ο κύκλος της ζωής.
2. Δεν έφυγαν αλλά κρύφτηκαν εσωτερικά γιατί έχουν μια χαρά λαγούμια και τα ψαράκια τις λατρεύουν. Αλλά μη φοβάσαι δεν φαίνετε τίποτε. χαχαχαχα
3. Είπαμε άλλο ενυδρείο (μεγαλύτερο) δεν παίρνω !!! ...(προς το παρόν...χαχαχαχα). Αν όμως πάρω :smt041:smt041:smt041...
θα είναι 1000 λίτρα. Ε,,, άμα το κάνεις να του δώσεις να καταλάβει!!! χαχαχα

Τάκης
11-03-16, 19:14
Λάμπρο σε βλέπω να το κάνεις πρώτα εσύ σε σχέση με κάποιους άλλους, ονοματα δεν λέω,
θα αρχίσει να με zw σε λιγο :D:D:D:D

Κωστας Malawi
11-03-16, 19:23
Λάμπρο σε βλέπω να το κάνεις πρώτα εσύ σε σχέση με κάποιους άλλους, ονοματα δεν λέω,
θα αρχίσει να με zw σε λιγο :D:D:D:D
μεγαλη κουβεντα μη λες μαστορα μου:D
αυριο 10-12 το πρωι παραλαμβανω τα ξυλα της βασης:smt040:smt040:smt040

Γιώργος Κ
13-03-16, 11:28
"Σκουπισα" λιγο το θεμα να παραμεινει "καθαρο" ... :p:D

Λάμπρος.Τ
16-03-16, 09:27
Καλημέρα σε όλους,

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στην ψαροσύνθεση (έβγαλα 5 Acei & 3 Saulosi) και αφού έκανα και κάποιες αλλαγές στην διάταξη των πετρών, παρατήρησα ότι τα 4 από τα 5 Demasoni, έχουν πιάσει από μια σπηλιά μέσα στις πέτρες και δεν βγαίνουν για κανένα λόγο.
Ούτε για φαγητό καλά καλά.

Είναι κάτι που θα πρέπει να με ανησυχεί, ή θα συνέλθουν με τον καιρό ?
πριν ήταν συνέχεια έξω και τα 5.
Καλημέρα σε όλους,

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στην ψαροσύνθεση (έβγαλα 5 Acei & 3 Saulosi) και αφού έκανα και κάποιες αλλαγές στην διάταξη των πετρών, παρατήρησα ότι τα 4 από τα 5 Demasoni, έχουν πιάσει από μια σπηλιά μέσα στις πέτρες και δεν βγαίνουν για κανένα λόγο.
Ούτε για φαγητό καλά καλά.

Είναι κάτι που θα πρέπει να με ανησυχεί, ή θα συνέλθουν με τον καιρό ?
πριν ήταν συνέχεια έξω και τα 5.

Τελικά, τα πράγματα πάνε άσχημα.
Χθες που γύρισα από τη δουλειά βρήκα 2 Demasoni πεθαμένα. :(:(
Από τα 5 που είχα λογικά έχουν μείνει 3 αλλά εγω μετά από πολύ ώρα που παρατηρούσα κατάφερα να βρω μόνο τα 2. Υποθέτω λοιπόν ότι και άλλο ένα θα πρέπει να έχει πεθάνει και απλά δεν το βλέπω.:(:(:(

Μετρήσεις αμέσως έκανα στο νερό και όλα δείχνουν άψογα.
Τι να πω?
Να στρεσαριστήκανε τόσο πολύ από την αναδιάταξη στο ενυδρείο ???:confused:

Να γίνονται μάχες όταν σβήνουν τα φώτα και να μην το βλέπω εγώ ???

Θα δω και σήμερα τι εξέλιξη θα έχω...

Κωστας Malawi
16-03-16, 10:43
δυσκολο το βλεπω να στρεσαριστουν απο τις πετρες που αλλαξες.μπορει να πεφτουν καρπαζιες αλλα λογικα θα εβλεπες και την ημερα μερικες.
πριν δεν ειχαν δειξει καποιο σημαδι?δεν χανονται ετσι ξαφνικα τα ψαρια.

Λάμπρος.Τ
16-03-16, 10:57
δυσκολο το βλεπω να στρεσαριστουν απο τις πετρες που αλλαξες.μπορει να πεφτουν καρπαζιες αλλα λογικα θα εβλεπες και την ημερα μερικες.
πριν δεν ειχαν δειξει καποιο σημαδι?δεν χανονται ετσι ξαφνικα τα ψαρια.

Είναι ανεξήγητο για εμένα (δεν έχω και τη μεγάλη πείρα βέβαια).
Πριν που το ενυδρείο ήταν γεμάτο ψάρια, όλα ήταν μια χαρά (έτσι έδειχναν), όλα κολυμπούσαν παντού, βγαίνανε και τρέχανε για φαγητό μόλις με βλέπανε, όλα σουπερ.

Την προηγούμενη βδομάδα, αποφάσισα να αλλάξω το στήσιμο στις πέτρες και να βγάλω κάποια ψάρια για να αραιώσω την ιχθυοφόρτωση.
Από τα 23 ψάρια που είχε, άφησα μέσα 13 (γρουσούζικος αριθμός μάλλον).
Ε, από τότε, τα demasoni κρυβόντουσαν στις πέτρες και δεν βγαίνανε με τίποτε έξω.
Μόνο κάνα 2 (αυτά που έχουν μείνει προς το παρόν). Τα υπόλοιπα ήταν εξαφανισμένα.
Κυνηγητά δεν έχω παρατηρήσει.
Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μέσα στο ενυδρείο 5 Cynotilapia Afra jalo (1 μικρό και 4 μεγαλύτερα (1 αρσενικό & 3 θηλυκά), έχω επίσης 3 Labidochromis caeruleus (μικρά δεν ξέρω φύλλο), και έχουν μείνει και 3 demasoni (αλλά μάλλον είναι 2 γιατί το 3ο αγνοείται, μικρά αλλά μάλλον το ένα πρέπει να είναι αρσενικό και το άλλο θηλυκό).
Μετρήσεις κάνω συνέχεια και δεν βρίσκω κάποιο πρόβλημα.

Κωστας Malawi
16-03-16, 11:05
μονο στο στρες μπορω να αποδωσω την ευθυνη ετσι οπως τα λες.
απλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι να στρεσαριστουν.επειδη αναταραξες το ενυδρειο?δεν ειναι δισκοι να παθουν ψυχολογικα προβληματα:)
ισα ισα που τα δικα μου οταν κανω διαφορες εργασιες στο ενυδρειο τους αρεσει κιολας..φαντασου οτι οταν αδειαζω το νερο,καθαριζω τζαμια,μετακινω καμια πετρα και ταυτοχρονα μπορουν να φανε η και να ζευγαρωσουν παρολο που εχω τα χερια μου μεσα.

γι αυτο μου κανει εντυπωση.σιγα το προβλημα να μετακινησεις μερικες πετρες..δε μασανε τα mbuna απο τετοια.ειλικρινα δεν ξερω τι μπορει να συμβαινει.

Λάμπρος.Τ
16-03-16, 11:28
μονο στο στρες μπορω να αποδωσω την ευθυνη ετσι οπως τα λες.
απλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι να στρεσαριστουν.επειδη αναταραξες το ενυδρειο?δεν ειναι δισκοι να παθουν ψυχολογικα προβληματα:)
ισα ισα που τα δικα μου οταν κανω διαφορες εργασιες στο ενυδρειο τους αρεσει κιολας..φαντασου οτι οταν αδειαζω το νερο,καθαριζω τζαμια,μετακινω καμια πετρα και ταυτοχρονα μπορουν να φανε η και να ζευγαρωσουν παρολο που εχω τα χερια μου μεσα.

γι αυτο μου κανει εντυπωση.σιγα το προβλημα να μετακινησεις μερικες πετρες..δε μασανε τα mbuna απο τετοια.ειλικρινα δεν ξερω τι μπορει να συμβαινει.

Κώστα και εγώ για να πω την αλήθεια έχω στεναχωρηθεί πολύ με αυτή την ξαφνική κατάσταση.
Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή ρε γμτ, έγινε όταν έφτιαξα σωστά τα είδη. Όσο καιρό είχα μέσα 5 είδη, όλα μια χαρά.
Τώρα που μείνανε λίγα και καλά, αρχίσανε τα ζόρια !!!:confused:

Τέλος πάντων όταν γυρίσω από το γραφείο θα δω πως πάνε τα πράγματα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ξαναπειράζω τίποτε.
Άστο έτσι και όπως πάει. Θα κάνω και την καθιερωμένη μεγάλλη αλλαγή νερού την Παρασκευή το πρωί και θα δείξει.

Τάκης
16-03-16, 11:56
Και εγώ πιστεύω πως είναι από το στρες Λάμπρο και ίσως τα ψάρια δεν είχαν συνηθίσει ακόμα τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Αστα λίγο στην ησυχία τους και μη βάζεις χέρια μέσα στο ενυδρείο για λίγο καιρό

Κλεόβουλος
16-03-16, 14:05
Λάμπρο δεν αναφέρεις αν τα νεκρά είχαν κάποια εξωτερικά σημάδια.
Πάντως,
πιθανοί λόγοι για τις απώλειες :
-η μείωση του αριθμού των ψαριών και η αναδιάταξη των περιοχών δημιούργησε ανταγωνισμό και η επιθετικότητα επικεντρώθηκε σε κάποια ψάρια (μπορεί να υπήρχε και πριν αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού επιμεριζόταν)
-τα afra και τα demasoni έχουν παρόμοιο χρωματισμό και θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους
-τα demasoni είναι από μόνα τους πολύ επιθετικά μεταξύ τους γι αυτό συνιστάμε να μπαίνουν σε ομάδα 12 περ. ατόμων. Σε μικρότερες ομάδες συχνά απομένει ένα ψάρι.
Το ότι τώρα κάποια κρύβονται, πιστεύω ότι
τα acei που έβγαλες είναι μια αιτία (είναι ψάρια που κυκλοφορούν στα ανοιχτά και λειτουργούν σαν "dither fish" για είδη που είναι πιο πετρόψαρα)

Λάμπρος.Τ
16-03-16, 14:18
Λάμπρο δεν αναφέρεις αν τα νεκρά είχαν κάποια εξωτερικά σημάδια.
Πάντως,
πιθανοί λόγοι για τις απώλειες :
-η μείωση του αριθμού των ψαριών και η αναδιάταξη των περιοχών δημιούργησε ανταγωνισμό και η επιθετικότητα επικεντρώθηκε σε κάποια ψάρια (μπορεί να υπήρχε και πριν αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού επιμεριζόταν)
-τα afra και τα demasoni έχουν παρόμοιο χρωματισμό και θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους
-τα demasoni είναι από μόνα τους πολύ επιθετικά μεταξύ τους γι αυτό συνιστάμε να μπαίνουν σε ομάδα 12 περ. ατόμων. Σε μικρότερες ομάδες συχνά απομένει ένα ψάρι.
Το ότι τώρα κάποια κρύβονται, πιστεύω ότι
τα acei που έβγαλες είναι μια αιτία (είναι ψάρια που κυκλοφορούν στα ανοιχτά και λειτουργούν σαν "dither fish" για είδη που είναι πιο πετρόψαρα)

Κλεόβουλε, καμένα σημάδι ούτε τραυματισμός.
Τα Afra και τα demasoni μοιάζουν λίγο (αν μπορείς να το πεις αυτό, γιατί τα μεν είναι μπλε το άλλο άσπρο με μαυρο) μόνο στα αρσενικά. Τα θηλυκά στα Afra είναι γκρι.

Αυτό που παρατήρησα είναι βέβαια ότι από τα Demasoni έχουν μείνει ο Κυριάρχος Αρσενικός (που φαινότανε από την αρχή ποιός είναι) και το θηλυκό. Αλλά το επρίεργο είναι όπως έγραψα και ποιό πριν ότι όση ώρα είναι τα φώτα αναμένα δεν βλέπω κυνηγητά σε κανένα είδος.Μόνο τα μικρά τα Labido καμιά φορά κυνηγάει το ένα το άλλο (αλλά όχι τίποτε ιδιαίτερο).

Τα "dither fish" τι είναι? Ποιος ο ρόλος τους? Να αποσπάνε την προσοχή από τα άλλα?

Κλεόβουλος
16-03-16, 14:28
Κλεόβουλε, καμένα σημάδι ούτε τραυματισμός.
Τα Afra και τα demasoni μοιάζουν λίγο (αν μπορείς να το πεις αυτό, γιατί τα μεν είναι μπλε το άλλο άσπρο με μαυρο) μόνο στα αρσενικά. Τα θηλυκά στα Afra είναι γκρι.με τα μάτια των ψαριών μοιάζουνε πολύ-έχουν την ίδια γράμμωση-και οι βασικές κόντρες είναι μεταξύ αρσενικών

Αυτό που παρατήρησα είναι βέβαια ότι από τα Demasoni έχουν μείνει ο Κυριάρχος Αρσενικός (που φαινότανε από την αρχή ποιός είναι) και το θηλυκό. και θα μείνει στο τέλος μόνος του Αλλά το επρίεργο είναι όπως έγραψα και ποιό πριν ότι όση ώρα είναι τα φώτα αναμένα δεν βλέπω κυνηγητά σε κανένα είδος.Μόνο τα μικρά τα Labido καμιά φορά κυνηγάει το ένα το άλλο (αλλά όχι τίποτε ιδιαίτερο).

Τα "dither fish" τι είναι? Ποιος ο ρόλος τους? Να αποσπάνε την προσοχή από τα άλλα? λειτουργούν χαλαρωτικά-τα βλέπουν τα άλλα ότι κυκλοφορούν στα ανοιχτά και συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος
Αν μου λες ότι δεν βλέπεις κυνηγητά πιθανά η βασική αιτία των απωλειών να είναι και μόνο το στρες των αλλαγών.

Λάμπρος.Τ
17-03-16, 11:21
Καλό αυτό το κόλπο για τα "Dither fish", δεν το ήξερα.
Πιστεύεις δηλαδή ότι ο κυρίαρχος αρσενικός θα σκοτώσει (αν την κάνει αυτός την δουλειά) και τη θηλυκιά ? (μα δεν θα θέλει να ζευγαρώσει ???:confused:)
Καλημέρα σε όλους.

Αφού η ομάδα των Demasoni δυστυχώς ξεκληρίστηκε (έχουν μείνει μόνο 2, και στην πρώτη ευκαιρία θα τα βγάλω και αυτά), έχω μείνει στο ενυδρείο με τα 5 “Cynotilapia Afra Jalo”, 3 μικρά “Labido” , και ελπίζω να βάλω και 2 Protomelas Taeniolatus.

Ουσιαστικά θα μείνουν τα Afra & τα Protomelas.

Τι άλλο θα μπορούσα να βάλω (με χρώμα, κίνηση, χαρακτήρα) και να ταιριάζει με αυτά τα 2 είδη?

Κλεόβουλος
17-03-16, 11:32
Αφού η ομάδα των Demasoni δυστυχώς ξεκληρίστηκε (έχουν μείνει μόνο 2, και στην πρώτη ευκαιρία θα τα βγάλω και αυτά), έχω μείνει στο ενυδρείο με τα 5 “Cynotilapia Afra Jalo”, 3 μικρά “Labido” , και ελπίζω να βάλω και 2 Protomelas Taeniolatus.

Ουσιαστικά θα μείνουν τα Afra & τα Protomelas.

Τι άλλο θα μπορούσα να βάλω (με χρώμα, κίνηση, χαρακτήρα) και να ταιριάζει με αυτά τα 2 είδη?
Τα λαμπίντο θα τα βγάλεις? δεν σ' αρέσουν? είναι καλοί συγκάτοικοι με τα υπόλοιπα (και χρωματικά).
Τα 2 Προτομέλας δεν αρκούν. Πρέπει να φτιάξεις χαρέμι 1+3/4 (στη Malawi κρατάνε τις φυσιολογικές συμπεριφορές-μη κοιτάς εμάς τους ανθρώπους :))

Λάμπρος.Τ
17-03-16, 12:49
Είναι και αυτό μια σκέψη. Να τα κρατήσω και να μεγαλώσω την ομάδα τους.
Τα Protomelas σε αυτό το link http://www.malawicichlidhomepage.com/haps/malawi_taeniolatus.html που μου έστειλες εσύ Κλεόβουλε, αλλά και σε κάποια άλλα που έχω διαβάσει, γράφει μέσα ότι μπορείς να τα κρατήσεις και ζευγάρι. Για αυτό το είπα.

Άλλες επιλογές.... ???

Κλεόβουλε φίλε μου, θα άντεχες εσύ + 3 σύζυγοι στον ίδιο χώρο???
:smt084:zwsmt084:zwsmt084zw (σκέψου το επι 3).

Εγώ πάντως, δεν με βλέπω να έβγαζα ούτε βδομάδα. Σαν τα καημένα τα Demasoni θα πήγαινα.

Κλεόβουλος
17-03-16, 13:05
Είναι και αυτό μια σκέψη. Να τα κρατήσω και να μεγαλώσω την ομάδα τους. το καλύτερο πιστεύω
Τα Protomelas σε αυτό το link http://www.malawicichlidhomepage.com/haps/malawi_taeniolatus.html που μου έστειλες εσύ Κλεόβουλε, στην 3η φράση γράφει και κάτι ακόμα ;) αλλά και σε κάποια άλλα που έχω διαβάσει, γράφει μέσα ότι μπορείς να τα κρατήσεις και ζευγάρι. Για αυτό το είπα.

Άλλες επιλογές.... ??? Labidochromis sp. Perlmutt, Iodotropheus, Gephyrochromis lawsi, Melanochromis joanjohnsonae (τα 2 τελευταία τα είδα σε προπαραγγελία) κλπ

Κλεόβουλε φίλε μου, θα άντεχες εσύ + 3 σύζυγοι στον ίδιο χώρο???
:smt084:zwsmt084:zwsmt084zw (σκέψου το επι 3).

Εγώ πάντως, δεν με βλέπω να έβγαζα ούτε βδομάδα. Σαν τα καημένα τα Demasoni θα πήγαινα.
:D:D σε διαφορετικούς χώρους το φανταζόμουνα και όχι απαραίτητα σύζυγοι :smt028

Λάμπρος.Τ
17-03-16, 14:40
χαχαχαχαχαχα.......
εσύ το πας φιρί - φιρί, έτσι και ανοίξουν κανένα site και διαβάσουν τίποτε post που έχουμε κάνει, να βρεθούμε ξαφνικά σε διπλανά κρεβάτια ....με τον γύψο ανάμεσα μας. :smt021:smt021.

Κάποια από τα είδη που μου έγραψες, έχουν κάθετες ρίγες (όπως τα Afra) και μου είχες γράψει πιο πριν ότι στο νερό τα ψάρια δεν βλέπουν μόνο χρώματα αλλά μπορεί να μπερδευτούν και με τις ρίγες.:confused:

Κλεόβουλος
17-03-16, 21:08
-Εγώ φρόντισα να μη το ανοίγει :D κανόνισε κι εσύ ;) (ελπίζω να μη ροχαλίζεις :smt043)

-τα ψάρια που σου έγραψα είναι συμβατά (τα περλμουτ που έχουν ρίγες έχουν και διαφορετικό σωματότυπο)

Λάμπρος.Τ
17-03-16, 21:57
-Εγώ φρόντισα να μη το ανοίγει :D κανόνισε κι εσύ ;) (ελπίζω να μη ροχαλίζεις :smt043)
;έχω εξηγήσει σε άλλο θέμα ότι λόγο επαγγέλματος για να ανοίξει κάποιος τον Η/Υ μου, θα πρέπει να έχει πολλά χρόνια και τρελή εμπειρία στον χώρο, και πάλι θα ζοριστεί ιδιαίτερα. Οπότε από αυτό δεν κυνδινεύουμε. ;)
Το ζόρι θα είναι αν μπει από άλλο Η/Υ στο forum και διαβάσει σαν Guest τα θέματα. Ε,,, μετά.....:smt084 και ποιό μετά...zw και στο τέλος εγω και εσύ με γύψο :smt022

-τα ψάρια που σου έγραψα είναι συμβατά (τα περμουτ που έχουν ρίγες έχουν και διαφορετικό σωματότυπο)
Δεν σε αμφισβήτησα. Απλά ήθελα να καταλάβω πως μπορώ να βρίσκω μόνος μου τις συμβατότητες ανάμεσα στα είδη.

Λάμπρος.Τ
19-03-16, 16:10
Καλησπέρα σας. Τελικά μάλλον βρήκα τι φταίει για τους θανάτους των ψαριών.
Τα Afra και συγκεκριμενα τα 2 μεγαλύτερα θηλυκά τα έπιασα να δαγκώνονται απίστευτα στόμα με στόμα. Ευτυχώς πρόλαβα να επέμβω και να ρίξω κόκκινες κάρτες.
Αμαν... αυτό δεν το είχα ξαναδεί. Τεσπα...
θα έχω το νού μου από εδώ και μπρος.
Έβαλα και 2 apple snails για την άλγη και ξεκίνησαν αμέσως δουλειά.
Έβαλα και άλλα 3 labido και έτσι η ομάδα τους ανέβηκε στα 6.
Πρόσθεσα και κάποιες βαλισνέριες και γενικά όλο το ενυδρείο έχει αλλάξει τελείως όψη.

Κωστας Malawi
19-03-16, 16:21
και που ειναι το περιεργο?παντα ετσι κανουν τα γλυκουλια:D:D

Λάμπρος.Τ
19-03-16, 19:36
και που ειναι το περιεργο?παντα ετσι κανουν τα γλυκουλια:D:D

Ναι, ναι... σαν τον άλλο που τα έβλεπε που δαγκώνανε το ένα το άλλο, και αυτός έγραφε ότι φιλιούνται :D
Τα γλυκούλια!!!

Λάμπρος.Τ
21-03-16, 09:55
Καλημέρα σας,

Κλεόβουλε, δεν μου δίνεις και τα νούμερα του τζόκερ να τα παίξω να κονομίσω!!! (πέρα από την πλάκα, ότι μου είπες βγήκε..!!! Respect).:smt041

Από παλιότερο post:

....Αυτό που παρατήρησα είναι βέβαια ότι από τα Demasoni έχουν μείνει ο Κυριάρχος Αρσενικός (που φαινότανε από την αρχή ποιός είναι) και το θηλυκό. και θα μείνει στο τέλος μόνος του

Όντως και έτσι έγινε. Έμεινε μόνος του. Δεν ξαναβάζω Demasoni. Είναι "φονιάδες". απα..πα..πα.......

Επίσης έκανα τα Labido 6 και επειδή αυτά κολυμπάνε συνέχεια σε όλο το ενυδρείο αρχίσανε πάλι να εμφανίζονται και τα υπόλοιπα πια.
Το κόλπο δηλαδή με τα "Dither Fish" έπιασε κανονικά.

Σε ευχαριστώ.

Κλεόβουλος
21-03-16, 10:06
Δυστυχώς Λάμπρο τα ντεμασόνι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και θέλει προσοχή στην αρχή μέχρι να φτιαχτεί σωστή αναλογία και ισορροπημένη ιεραρχία στην ομάδα τους (που πρέπει να είναι μεγάλη, 12+). Τα έχω πάθει και έχω μάθει. Πολύ όμορφα ψάρια, με χαρακτήρα και ταμπεραμέντο αλλά για δύσκολους λύτες :D

Κωστας Malawi
21-03-16, 14:36
το καλυτερο για ενα ενυδρειο με ντεμασονι ειναι να ειναι μονα τους με παρα πολλες σπηλιες και σε μεγαλο αριθμο.πχ 15 ψαρια.φυσικα θα πρεπει για καποιο καιρο να εισαι απο πανω γιατι απο τα 15 θα εμφανιστουν 2-3 που θα ειναι δολοφονοι..μετα ομως ειναι χρμα οφθαλμων:)

Λάμπρος.Τ
21-03-16, 16:34
Παιδιά συμφωνώ και με τους δύο σας, ότι έχουν ταπεραμέντο, ωραία χρώματα, χαρακτήρα, αλλά.... είναι "δολοφόνοι".

Και φυσικά δεν μπορείς να είσαι συνέχεια από πάνω, καθώς επίσης το μόνο που δεν θέλεις σε ένα ενυδρείο τίγκα στην πέτρα να ψάχνεις να βρεις το θύμα :smt120:smt120:smt120

Για αυτό λέω, ότι χίλια καλά να έχουν, αλλά μακριά από εμένα. Ποτέ ξανα.
Μέχρι στιγμής από τα ψάρια που έχω μπορέσει να δώ έχω καταλήξει ότι:

Τα Saulosi και τα Labido είναι από το πιο κοινωνικά και τα πιο κινητικά μέσα στο ενυδρείο.

Τα Acei και τα Sprengerae κινούνται πιο πολύ στη μέση και στην επιφάνεια αλλά μεταξύ τους έχουν αρκετούς καβγάδες (όχι κάτι τραγικό) και επίσης είναι απίστευτοι κλέφτες (φαγητού, μωρών, κτλ...)

Για τα Demasoni τα έχω γράψει.

Τα Afra jalo, έχουν χαρακτήρα και τσαμπουκά. επίσης έχουν μια ιεραρχία (και ανάμεσα στα θηλυκά) και δεν σηκώνει από κανένα ψάρι να την παρακάμψει.

επίσης έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότερες φασαρίες γίνονται με ψάρια της ίδιας ομάδας και όχι με 'αλλα είδη.

και τέλος αυτό που σίγουρα έχω παρατηρήσει είναι ότι είναι "ΟΛΑ" πανέμορφα.

Να με συγχωρούν τα παιδιά με ψάρια από άλλες Ηπείρους ή περιοχές.

ΥΓ,

Όσο για σπηλιές, πιο πολλές δεν γίνεται να είχα κάνει. όταν θα δείτε τις νεότερες φωτό θα καταλάβετε. Περιμένω να μεγαλώσουν και λίγο τα φυτά και δεν θα το γνωρίσετε.

Τώρα σκέφτομαι κατά πόσο θα χρειαστεί να βάλω κάποιον κυκλοφορητή μέσα στο ενυδρείο (έχω δει κάποιους με 2 εξόδους "wavemakers"), και σκέφτομαι να βάλω 1.
Ποια είναι η δική σας γνώμη. Πρόβλημα δεν έχω εντοπίσει κάπου, απλά το σκέφτομαι σαν πρόληψη. Τι λετε?

Επίσης τα σαλιγκάρια (apple) μου το έχουν κάνει λαμπίκο. Και τέλος ετοιμάζομαι να κάνω μια πατέντα καπάκι με ανεμιστηράκια για τις ζέστες που έρχονται (των φρονίμων τα παιδιά....).

Μάστρο δάσκαλε, θα σε χρειαστώ σε λίγο καιρό (θα πάω στον Σπακούρη για τα υλικά και αφού πάρω και τα ανεμιστηράκια θα έρθω για καφέ)

Κωστας Malawi
21-03-16, 16:37
και που να δεις τι δολοφονοι ειναι τα melanochromis auratus..δε σηκωνουν μυγα στο σπαθι τους:p
συνηθως τα πιο ησυχα ειναι τα acei...

Λάμπρος.Τ
21-03-16, 16:49
και που να δεις τι δολοφονοι ειναι τα melanochromis auratus..δε σηκωνουν μυγα στο σπαθι τους:p
συνηθως τα πιο ησυχα ειναι τα acei...

Ναι είναι το έγραψα. Αλλά είναι μεγάλοι κλέφτες!!!:D:D:D

Τάκης
21-03-16, 17:47
Να με συγχωρούν τα παιδιά με ψάρια από άλλες Ηπείρους ή περιοχές.

Για κοίτα που μας έγινες και Αφρικανός :D:D:D

x-M02AzTl0g

Μάστρο δάσκαλε, θα σε χρειαστώ σε λίγο καιρό (θα πάω στον Σπακούρη για τα υλικά και αφού πάρω και τα ανεμιστηράκια θα έρθω για καφέ)

Εγω δεν έχω Αφρικάνικα είδη όμως :D:D:D:D

DEXFISH
21-03-16, 18:03
Για μένα, τα acei έπρεπε να τα κρατήσεις. Τα δικά μου δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα (εκτός ότι έφαγαν τη βαλισνέρια) και είναι πανέμορφα. Ακόμα και τα λαμπιντο μπροστά τους φαίνονται διάολοι. Άσε που τα έχω 25μέρες και ήδη γέμισα μια γεννήστρα με 60 μωρά. χιχιχιχι

Λάμπρος.Τ
21-03-16, 19:34
Για κοίτα που μας έγινες και Αφρικανός :D:D:D

x-M02AzTl0g

Εγω δεν έχω Αφρικάνικα είδη όμως :D:D:D:D

Δεν έχεις Αφρικάνικα είδη, αλλά είσαι φίλος μου ;) και εκτός αυτού έχεις εκφράσει την επιθυμία να στήσεις ένα. :grin:
και τέλος εσύ είσαι μια κατηγορία μόνος σου:cool:
και αν δεν παινέψω και το νταμάρι μου θα πέσει να με πλακώσει.χαχαχα

Dex ωραία τα Acei δεν αντιλέγω και ήρεμα ψάρια, αλλά όπως εγραψα είναι μεγάλα κλεφτρόνια (παραφυλάγανε πότε θα ξεμπουκώσει η άλλη για της την πέσουν. και το ίδιο κάνανε στο φαγητό) και επίσης ήταν μεγάλα πειραχτήρια στα άλλα ψάρια. Όχι τσαμπουκάδες, απλά πηγαίνανε στα θαλάμια των αλλων για να βγουν να τα κυνηγήσουν.
Είχα 5 και τα χαρισα και μάλιστα η μια ήταν και ψιλομπουκωμένη.
Εδώ και καιρό τώρα ονειρεύομαι τα protomelas.
οπότε δεν έχει χώρο άλλο το ενυδρείο μαζί μετα labido και τα afra.

egeorgiou
21-03-16, 20:50
Είχες ισορροπία και διαμορφωμένη ιεραρχία.
Αυτό διαταράχθηκε με νέες κρυψώνες, αμφισβήτηση ιεραρχίας και λιγότερα άτομα για να μοιράζετε η επιθετικότητα.

Και σε εμένα τη μεγαλύτερη ζημιά την έχει κάνει ένας αρσενικός melanochromis auratus. Δεν είχε αφήσει λέπι.

Για τα δεμαςώνει είναι σε τι κυρίαρχους θα πέσεις.

Την καλή φήμη των acei την έχουν τα msuli/ruwana.

Λάμπρος.Τ
21-03-16, 21:11
msuli/ruwana. είσαι σίγουρος ότι λέγονται έτσι?

Για τον κυκλοφορητή, θα μου πείτε κάποια γνώμη? Να τον βάλω ή όχι? Αυτοί με τις 2 εξόδους είναι καλοί ή όχι? ρωτάω γιατί σκέφτομαι να οδηγήσω τις εξόδους σε διαφορετικα σημεία για μεγαλύτερη κάλυψη.
Επίσης έχω διαβάσει ότι κάνουν αρκετό θόρυβο. Ισχύει αυτό?
όχι τίποτε άλλο αλλα είδα και έπαθα να ηχομονώσω τα ντουλάπια με τα φίλτρα.

egeorgiou
21-03-16, 21:30
msuli/ruwana.

luwala - τα μωβ/μπλε κίτρινες ουρές

Τα ngara δεν είναι τόσο καλά παιδια

DEXFISH
21-03-16, 21:44
luwala - τα μωβ/μπλε κίτρινες ουρές

Τα ngara δεν είναι τόσο καλά παιδια

τα yellow tail είχε.

Λάμπρος.Τ
21-03-16, 22:08
ακριβώς τα Acei luwala (yellow tail). αυτά είχα.

Λάμπρος.Τ
23-03-16, 15:50
Και κάποιες τελευταίες φωτογραφίες από το πως έχει γίνει τώρα.
Περιμένω να μεγαλώσουν βέβαια και οι βαλισνέριες στο αριστερό κομμάτι για να μου κρύψουν όλο τον εξοπλισμό.
Δεξιά έχει κρυφτεί σχεδόν όλος από την γιγαντέα που έχω βάλει.
Έχω κρύψει και τις σπαγγέτι που δεν ήθελε να βλέπει ο φίλος Κώστας.
Έφυγε και από την μέση το spray-bar.
Και από τρύπες - θαλάμια για τα ψαράκια μου πιστεύω ότι πλέον έχω ....πάααρα πολλαααά.

Κωστας Malawi
23-03-16, 15:53
τωρα η αληθεια ειναι οτι δειχνει πολυ καλυτερο!!εύγε!!!

Λάμπρος.Τ
23-03-16, 16:09
τωρα η αληθεια ειναι οτι δειχνει πολυ καλυτερο!!εύγε!!!

Από που να ... βγω ?
χαχαχαχαχα

ευχαριστώ

Tanganyiκας
23-03-16, 18:39
Όντως Λάμπρο,πολύ ομορφότερο με τις ίδιες πέτρες.

Λάμπρος.Τ
23-03-16, 19:53
Όντως Λάμπρο,πολύ ομορφότερο με τις ίδιες πέτρες.

Σε ευχαριστώ "Tanganyikas". Όντως έχετε δίκιο. Βασικά είχε δίκιο από την αρχή ο Κώστας και για τις πέτρες σπαγγέτι και για τις άλλες, αλλά μην του το πεις. Γιατί ποιός τον ακούει. χαχαχαχαχα.

Είμαι αποφασισμένος μετα το καλοκαίρι, να αλλάξω όλο το στήσιμο (άμμο, πέτρες κτλ..). Αυτή τη φορά θα στηθεί όπως πρέπει.
Είπαμε στην αρχή διαβάζεις αλλά δεν ακούς. Μετά διαβάζεις και ακούς αλλά αμφιβάλεις και κάνεις το δικό σου. και τελικά καταλήγεις ότι οι προτάσεις των παλιών ήταν σωστές και έρχεται η στιγμή που λες ....
γιατί ρε γμτ δεν το κάνα από την αρχή έτσι να γλυτώσω και εγώ αλλά βασικότερα τα ψαράκια μου την ταλαιπωρία? Αυτή είναι μέση-άκρη η πορεία ενός νέου στο χώρο.

Tanganyiκας
23-03-16, 21:14
Μην αγχώνεσαι δεν θα του πω τίποτα!!!!!

Κωστας Malawi
23-03-16, 21:47
κι ομως Λαμπρο τα πας πολυ καλυτερα απο οτι νομιζεις..συνεχισε ετσι και θα πανε ολα καλα.

Λάμπρος.Τ
23-03-16, 21:50
Παιδιά έχω σημαντικές εξελίξεις.

Όπως κοιτούσα με τον "φακό" στο ενυδρείο μου για να δω ανάμεσα στις πέτρες ψάχνοντας για ένα κρυμένο ψάρι, ανακάλυψα το απρόσμενο !!!

Κάτω από μια πέτρα έβγαλε κρυφά το κεφαλάκι του ένα μικροσκοπικό ψαράκι :D:D:D
Μάλλον είναι από την μπουκωμένη την Afra που είχα και που νόμιζα ότι τα έχασε όλα μετά από ενα καβγά.

Σουπερ...:D:D:D Νέα ζωή στο ενυρείο από το πουθενά!!!

Κωστας Malawi
23-03-16, 21:53
αντε μπραβο!!αμα ειναι δυνατο θα επιβιωσει κατω απο τις πετρες..το ταισμα ειναι λιγο δυσκολο.θελει τριμενο φιλαρακι να παει παντου.

Λάμπρος.Τ
23-03-16, 22:03
αντε μπραβο!!αμα ειναι δυνατο θα επιβιωσει κατω απο τις πετρες..το ταισμα ειναι λιγο δυσκολο.θελει τριμενο φιλαρακι να παει παντου.

Δεν φαντάζεσαι πως αισθάνομαι. Τωρα που το είδα θα κάνω τα πάντα και οπως πρεπει για να το δω να μεγαλώνει.
εμ πρωτο μωρό στο ενυδρείο είναι αυτό. χεχεχεχε.

Κωστας Malawi
23-03-16, 22:04
ποσους βαθμους εχεις τωρα το ενυδρειο?εκανες καποια αλλαγη στη θερμοκρασια ή ειναι οπως ηταν και το χειμωνα?

Λάμπρος.Τ
23-03-16, 22:11
Κώστα από την αρχή το έχω σταθερά στους 26 με ανοχή 0,3 στον stc.

Κωστας Malawi
23-03-16, 22:33
σιγα σιγα να τα μαθεις στις αλλαγες των εποχων.εγω το χειμωνα τα ειχα 23.8 και σιγα σιγα τα ανεβαζω μεχρι 28.τωρα ειναι στο 25.5..

Undertaker
23-03-16, 23:15
Λάμπρο εύχομαι να σου μεγαλωσει και να εμφανιστούν κι άλλα εκεί που δε το περιμένεις. Μην απογοητευτείς αν δε τα καταφέρει ο μικρός, όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Θα βλέπεις πολλές γεννες αλλά πολύ λίγα μικρά θα σου μεγαλώνουν.

Τάκης
24-03-16, 00:14
Καλως το δέχτηκες Λάμπρο :)

Irakles
24-03-16, 07:41
Ωραίος!!! Μπραβο Λάμπρο τάισμα με σύριγγα και σωληνάκι κοντα στο σημείο και θα τρωει!!!

Λάμπρος.Τ
24-03-16, 09:58
Λάμπρο εύχομαι να σου μεγαλωσει και να εμφανιστούν κι άλλα εκεί που δε το περιμένεις. Μην απογοητευτείς αν δε τα καταφέρει ο μικρός, όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Θα βλέπεις πολλές γεννες αλλά πολύ λίγα μικρά θα σου μεγαλώνουν.

Πάνο μου, σε ευχαριστώ πολύ. Μακάρι ο "μπόμπιρας" να τα καταφέρει. Εγώ από την πλευρά μου θα το προσπαθήσω όσο δεν πάει. Ήταν η καλύτερη στιγμή από τότε που έστησα το Αφρικάνικο γαιτί εκτός των άλλων ήταν και απρόσμενο.

Καλως το δέχτηκες Λάμπρο :)

Τάκη φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ. Είναι το πρώτο μου. Άντε και περιμένω και συμβουλές σε αυτά που σου έστειλα με pm.

Ωραίος!!! Μπραβο Λάμπρο τάισμα με σύριγγα και σωληνάκι κοντα στο σημείο και θα τρωει!!!

Irakles, σε ευχαριστώ θα προπσαθήσω να βάζω τριμένα flakes κοντά στο σημείο που το είδα.

Απλά φοβάμαι μήπως τον πάρουν χαμπάρι τα άλλα με αυτόν τον τρόπο.

Στην αρχή που το ειδα να κουνιέται κάτω από την πέτρα, είπα "αμάν" τι είναι αυτό πάλι?? :confused:
φοβήθηκα μήπως ήταν κάποιος μικρό-οργανισμός, αλλά μετά έσκασε μύτη το κεφαλάκι του και είδα τα ματάκια. Δεν είναι και πάρα πολύ μικρό όμως (τόσο γρήγορα μεγαλώνουν??). Είναι περίπου 1 εκατοστό.

Άντε, γιατί με τόσες απώλειες στα Demasoni με είχε πιάσει ένα άγχος και μια μεγάλη στεναχώρια και έψαχνα τι δεν κάνω σωστά.

Κλεόβουλος
24-03-16, 10:11
Μπράβο Λάμπρο! γρήγορα έγινες παππούς :p

Λάμπρος.Τ
24-03-16, 10:15
Μπράβο Λάμπρο! γρήγορα έγινες παππούς :p

Σε ευχαριστώ Κλεόβουλε. Ναι, ναι..... και το απολαμβάνω.:):):)
Σήμερα είδα και τη μικρή μου κόρη που είπε το ποίημα στο σχολείο για πρώτη φορά, και είμαι μέσα στην τρελή χαρά.:smt041:smt041:smt041

πάντα τέτοια παιδιά σε όλους...!!!

Μακριά από εμάς οι απώλειες.

Τάκης
24-03-16, 11:22
Άντε και περιμένω και συμβουλές σε αυτά που σου έστειλα με pm.

Για το καπάκι θα λες, δεν βρήκα pm :)

Undertaker
24-03-16, 12:11
Μ' αρέσει το ενυδρείο σου αλάνι μου, μου θυμίζει το δικό μου (RIP)

Λάμπρος.Τ
24-03-16, 12:35
Μ' αρέσει το ενυδρείο σου αλάνι μου, μου θυμίζει το δικό μου (RIP)

:p:p:p....

Γιατί με βάζεις να γράφω πράγματα που έχω γράψει πολλές φορές και παντού???:D:D:D

Το δικό σου και του Saxlina (καλά να είναι το παιδί και να ξανασχοληθεί με τον χώρο), είναι αυτά που είδα και τα λάτρεψα.
Μη το συγκρίνεις με το δικό σου. Είναι ιεροσυλία.
Έχω πολλαααααα ψωμιά ακόμη να φάω (...αν αντέξω) για να φτάσω έστω κάπου κοντά.

Undertaker
24-03-16, 12:52
Ευχαριστώ ρε Λάμπρο για τα καλά σου λόγια. Είχα καλούς δασκάλους που βλέπω τώρα ότι σε έχουν κι εσένα από κοντά.

Κωστας Malawi
24-03-16, 14:04
αν ειδες ενα δε σημαινει οτι ειναι μονο του:)σιγουρα θα ειναι αρκετα..
τα πιο δυνατα θα τα δεις σε 2 εβδομαδες να βγαινουν πιο συχνα απο τις τρυπες τους και να κρυβονται μονο οταν θα πλησιαζει καποιο ψαρι πολυ κοντα.
αν επιθυμεις ταχεια αναπτυξη στα μωρα σου πρεπει να εισαι ετοιμος για εξτρα διαδικασιες.
πχ,για να εισαι βέβαιος οτι τρωνε σωστα θα πρεπει η τροφη να περισσεύει στο ενυδρειο ωστε να παει παντου.αυτο σημαινει ομως οτι θα υπαρξει και μια αυξηση στα νιτρικα.αρα ισως αυξησεις τις αλλαγες του νερου.επισης αν μπορεις να κρατησεις τα νιτρικα το πολυ μεχρι 10 τα ψαρια θα παρουν τα πανω τους πολυ γρηγορα.

Λάμπρος.Τ
24-03-16, 14:39
αν ειδες ενα δε σημαινει οτι ειναι μονο του:)σιγουρα θα ειναι αρκετα..
τα πιο δυνατα θα τα δεις σε 2 εβδομαδες να βγαινουν πιο συχνα απο τις τρυπες τους και να κρυβονται μονο οταν θα πλησιαζει καποιο ψαρι πολυ κοντα.
αν επιθυμεις ταχεια αναπτυξη στα μωρα σου πρεπει να εισαι ετοιμος για εξτρα διαδικασιες.
πχ,για να εισαι βέβαιος οτι τρωνε σωστα θα πρεπει η τροφη να περισσεύει στο ενυδρειο ωστε να παει παντου.αυτο σημαινει ομως οτι θα υπαρξει και μια αυξηση στα νιτρικα.αρα ισως αυξησεις τις αλλαγες του νερου.επισης αν μπορεις να κρατησεις τα νιτρικα το πολυ μεχρι 10 τα ψαρια θα παρουν τα πανω τους πολυ γρηγορα.

Κώστα, ταίζω ήδη αρκετά για αυτό τα νιτρικά μου είναι 10, αν και αλλάζω νερό 50 - 60% κάθε βδομάδα. Δυστυχώς δεν μπορώ πιο συχνά.
Αυτός είναι ο κύριος (εκτος του αισθητικού) λόγος που έχω γεμίσει με φυτά το ενυδρείο.
Έχω μέσα 2 Vallisneria gigantea, 1 Vallisneria americana, 4 vallisneria spiralis, 3 anubias nana, 1 anubias barteri, 2 Crinum calamistratum και λίγο κερατόφυλλο.

Αν βάλω λίγα ακόμη θα αλλάξω κατηγορία σε φυτεμένο. :p:p:p
Τα έβαλα κυρίως για να τραβήξουν τα νιτρικά. Αλλά επειδή τα περισσότερα τα έβαλα πρόσφατα δεν έχουν πάρει ακόμη τα πάνω τους.

Μακάρι πάντως να δω και άλλο "πιτσιρίκι".

Κωστας Malawi
24-03-16, 14:47
σιγουρα θα δεις κι αλλο.δε μπορει να ειναι μονο ενα.αν υπολογισουμε οτι εκανε περιπου 30 ψαρακια,σιγουρα 5-6 θα εχουν μεινει και θα ειναι τα δυνατοτερα για επιβιωση.εκει παιζουν ρολο οι κρυψωνες γιατι αλλιως παραμονευουν μερικοι ικανοτατοι κυνηγοι να τα εξαφανισουν..
εσυ απο κρυψωνες εισαι ενταξει οποτε υπολογιζω να εχεις καποιο ποσοστο επιβιωσης.

DEXFISH
24-03-16, 14:54
Πολύ ωραίο ήταν από την αρχή το ενυδρείο σου,απλά τώρα μάλλον είναι πιο... σωστό.
Καλώς τα δέχτηκες τα μικρά!!

Λάμπρος.Τ
24-03-16, 20:18
σιγουρα θα δεις κι αλλο.δε μπορει να ειναι μονο ενα.αν υπολογισουμε οτι εκανε περιπου 30 ψαρακια,σιγουρα 5-6 θα εχουν μεινει και θα ειναι τα δυνατοτερα για επιβιωση.εκει παιζουν ρολο οι κρυψωνες γιατι αλλιως παραμονευουν μερικοι ικανοτατοι κυνηγοι να τα εξαφανισουν..
εσυ απο κρυψωνες εισαι ενταξει οποτε υπολογιζω να εχεις καποιο ποσοστο επιβιωσης.

Από το στόμα σου και στου θεού τ' αυτί.;)

Πολύ ωραίο ήταν από την αρχή το ενυδρείο σου,απλά τώρα μάλλον είναι πιο... σωστό.
Καλώς τα δέχτηκες τα μικρά!!

Σ' ευχαριστώ Σταύρο για τα καλά σου λόγια.

Παιδιά, να ξέρετε ότι οι συμβουλές, οι προτροπές και γενικά τα σχόλια σας (είτε θετικά είτε αρνητικά) είναι πολύ σημαντικά για όλους εμάς τους καινούργιους στον χώρο.

Κώστα, είχες δίκιο. Έχουν αρχίσει να βγαίνουν σιγά σιγά. Εχω μετρήσει 4 ως τώρα μικρα.:smt041:smt041

Κωστας Malawi
24-03-16, 20:22
;) ψαξε ψαξε.ολο και καποιο δεν θα εχεις δει ακομα.

Λάμπρος.Τ
24-03-16, 20:30
Αμα είναι έμπειρος ο άνθρωπος???
Βαρεθηκα να λέω ότι είχες δίκιο.:D:D:D.
Δεν θα σε πετύχω κάπου φάουλ???
χαχαχαχα....
έβαλα και ένα sun sun κυκλοφορητή (κάνει λίγο θόρυβο και θα δω αν περάσει το test-drive απο το χωροφύλακα) και τώρα είμαι κομπλέ πιστεύω. Μόνο το καλοκαιρινό καπάκι λείπει (πήρα τα ανεμιστηράκια) αλλά η κατασκευή την άλλη Παρασκευή.

DEXFISH
25-03-16, 11:58
πόσων ημερών υπολογίζεις ότι είναι; Βασικά πότε μπουκώθηκε η μάνα τους μάλλον είναι ένας ασφαλής τρόπος να υπολογίσεις την ηλικία πιστεύω.
Πότε διαφεύγουν τον κίνδυνο να γίνουν μια μπουκιά; Τώρα πρέπει να έχουν μέγεθος πέλλετ... ό,τι πρέπει για γεύμα.

Κωστας Malawi
25-03-16, 12:41
μολις πιασουν περιπου 2.5cm ειναι αρκετα δυνατα ωστε να μπορουν να αποφευγουν τον κινδυνο.

Undertaker
25-03-16, 16:10
μολις πιασουν περιπου 2.5cm ειναι αρκετα δυνατα ωστε να μπορουν να αποφευγουν τον κινδυνο.

Και μικρότερα ακόμη. Στο1,5 εκατοστό θα κυκλοφορούν άνετα και χωρίς φόβο.

Λάμπρος.Τ
25-03-16, 17:46
πόσων ημερών υπολογίζεις ότι είναι; Βασικά πότε μπουκώθηκε η μάνα τους μάλλον είναι ένας ασφαλής τρόπος να υπολογίσεις την ηλικία πιστεύω.
Πότε διαφεύγουν τον κίνδυνο να γίνουν μια μπουκιά; Τώρα πρέπει να έχουν μέγεθος πέλλετ... ό,τι πρέπει για γεύμα.

χαχαχα... όχι βρε μη μου βάζεις ιδεες. Ακου πελετ. χαχα.Δεν μπορώ να υπολογίσω ημέρες.

Και τώρα ακόμη δειλά δειλά σκάνε μύτη, αρπάζουν την τροφή και ξαναχώνονται μέσα. Κομάντο λέμε είναι.
χαχαχα

Κωστας Malawi
25-03-16, 19:36

καλα ναι αλλα στο 1.5 εκατοστο ειναι μεζες στα ματια των αλλων.ενω στα 2.5 αρχιζουν και συνηθίζουν την παρουσια τους.

Undertaker
25-03-16, 20:49
Μπορεί να είναι μικρά αλλά σ' αυτό το μεγεθος τα μεγάλα δεν ασχολούνται. Τα δικά μου όταν έφταναν το ένα εκατοστο κυκλοφορούσαν πολύ άνετα και είχα μέσα τρία είδη. Δεν έχουν ανάγκη.

Λάμπρος.Τ
26-03-16, 22:39
και εγώ πάντως όπως τα βλέπω πιστεύω ότι σε καμιά 10αρια μέρες θα βγαίνουν άφοβα έξω.
Κομάντο λέμε είναι.
Τελικά ο κυκλοφορητής επιστράφηκε γιατί είχε πρόβλημα.
Όταν τον έβαζες για πρώτη φορά σε λειτουργία ξεκινούσε κανονικά. Άμα όμως έκλεινες το ρεύμα και τον ξαναέβαζες πάλι, δεν λειτουργούσε αν πρώτα δεν πείραζες την φτερωτή. !!!:confused:

Έκανε που έκανε και σαν αεροπλάνο, ε,,, μόλις είδα και αυτό το πρόβλημα τον πήγα πίσω. Η πλάκα είναι ότι ήταν εκεί κάποιος τύπος (πελάτης) που μου έλεγε ότι και σε αυτόν έτσι κάνει και το λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Το κουνάει ή πειράζει την φτερωτή.!!!:cool:
Δεν ρώτησα γιατί το κρατούσε και δεν το πήγαινε πίσω. Τι να πω, αφού το θεωρούσε λογικό αυτός εγώ τι άλλο να πω.........:smt120

Tanganyiκας
26-03-16, 23:17
QUOTE=Λάμπρος.Τ;932712]
Δεν ρώτησα γιατί το κρατούσε και δεν το πήγαινε πίσω. Τι να πω, αφού το θεωρούσε λογικό αυτός εγώ τι άλλο να πω.........:smt120[/QUOTE]

Να μην πεις τίποτα..........σε μερικές περιπτώσεις η επιστήμη σηκώνει τα χέρια!!!!!!

Λάμπρος.Τ
28-03-16, 08:48
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σήμερα έχω και καλά και άσχημα νέα.

Ας ξεκινήσω με τα καλά νέα. Όπως είπε ο φίλος μου ο Κώστας (tyrinthos), τα μικρά «Afra jalo” αισίως έχουν φτάσει μετρημένα τα 5, και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα. Κρατάνε καλά τις κρυψώνες τους και βγαίνουν για να αρπάξουν κανένα φιλαράκι που περνάει από κοντά τους.

Τα άσχημα νέα είναι ότι «έχασα» άλλα 2 ψαράκια το Σ/Κ. Συγκεκριμένα μου πέθαναν 2 από τα 4 θηλυκά “Afra Jalo”.
Τώρα μου έχει μείνει ο μεγάλος αρσενικός, ένα μεγάλο θηλυκό και μια μικρή θηλυκιά.

Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ με αυτή την εξέλιξη και δεν μπορώ να καταλάβω τι λάθος κάνω.

Σε 1 μήνα μέσα έχω χάσει 5 Demasoni και 3 Afra Jalo.:(:(:(

Οι μετρήσεις που κάνω είναι σχεδόν άψογες (μόνο NO3 έχω 10, όλα τα άλλα είναι 0)

Σημάδια δεν έχω παρατηρήσει σε κανένα ψαράκι. Εκεί που τα βλέπω μια χαρά την μια ημέρα, μετά τα χάνω για 1-2 ημέρες και μετά τα βρίσκω νεκρά.

Τι λάθος μπορεί να κάνω ή τι δεν κάνω σωστά ή τι τους λείπει?:confused:

Για τα Demasoni υπέθεσα ότι τα σκότωσε ο αρσενικός. Τώρα για τα Afra τι να φταίει?

Στο ενυδρείο, έχουν μείνει αυτή τη στιγμή, 3 Afra jalo (1 αρσενικός & 2 θηλυκά -μεγάλο και μικρό) 6 Labidochromis μεσαία, 1 Demasoni μικρό. και φυσικά τα μωράκια Afra jalo.

Αν ήταν κάποιο μικρόβιο δεν θα είχαν όλα κάποιο σημαδί ή κάποια ένδειξη τουλάχιστον?

Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κοιτάξω....:(

Κλεόβουλος
28-03-16, 09:18
Κάτι τρέχει....και πρέπει να το βρούμε.:confused:
Τα νεκρά είχαν σημάδια/τραύματα? ήταν πρησμένα?
Τι τροφές δίνεις? φαίνονται να τρώνε όλα?
Βλέπεις περίεργες σπασμωδικές κινήσεις?
Υπάρχει κάτι μεταλλικό σε επαφή με το νερό?
......

Tanganyiκας
28-03-16, 09:20
Τα νεκρά ψάρια είχαν κάτι εμφανή;
Με πρόλαβε ο κάπτεν!!!

Λάμπρος.Τ
28-03-16, 09:46
Κάτι τρέχει....και πρέπει να το βρούμε.:confused:
Τα νεκρά είχαν σημάδια/τραύματα? ήταν πρησμένα?
Τι τροφές δίνεις? φαίνονται να τρώνε όλα?
Βλέπεις περίεργες σπασμωδικές κινήσεις?
Υπάρχει κάτι μεταλλικό σε επαφή με το νερό?
......

Τα νεκρά ψάρια είχαν κάτι εμφανή;
Με πρόλαβε ο κάπτεν!!!

Αυτά που βρήκα σχεδόν αμέσως μετά το θάνατο (δηλαδή 1 ημέρα μετά την εξαφάνιση τους) δεν είχαν κάποιο σημάδι. Αυτά που βρήκα 2 ή 3 μέρες μετά είχε αλλοιωθεί το χρώμα τους και η υφή τους και σε κάποια ήταν φαγωμένη η ουρά.

Τροφές που δίνω, είναι κατά βάση Flakes της Ocean Nutricion, ή της Tropical (πάντα για Malawi). Τους δίνω 1 φορά τη βδομάδα spirulina, 1 φορά τη βδομάδα τροφή μουσκεμένη σε σκορδόζουμο, και 1 φορά τη βδομάδα σε βιταμίνες.

Δεν έχω τίποτε μεταλλικό μέσα στο νερό. Όλα άρχισαν με την είσοδο των Demasoni.
Πιο πριν που είχα Springerae, Acei, Saulosi για 2 – 3 βδομάδες, δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα.

Μόλις μπήκανε τα Demasoni και τα πρώτα μικρά Afra αρχίσανε οι απώλειες.

Στην αρχή έφυγαν τα 2 μικρά Afra και έμεινε το ένα.

Μετά αρχίσανε να φεύγουν τα Demasoni και έμεινε και εδώ ένα μικρό.

Μετά έβαλα 4 μεσαία Afra Jalo (1 αρσενικό + 3 θηλυκά). Έχασα τα 2 θηλυκά και έμεινε ο Αρσενικός, το ένα μεσαίο θηλυκό και το μικρό Afra.

Αυτά που ετοιμάζονται να φύγουν την προηγούμενη ημέρα δεν έχουν πολύ όρεξη για φαγητό ή κάθονται κρυμμένα μέσα στα θαλάμια τους.

Μετά εξαφανίζονται τελείως και τα βρίσκω ξαφνικά μετά από 1 – 4 ημέρες νεκρά στην επιφάνεια ή σφηνωμένα κάπου.

Το νερό δεν μυρίζει περίεργα, οι μετρήσεις δείχνουν πολύ καλές, θερμοκρασία έχω σταθερή 26 βαθμούς, τα ταΐζω περίπου 2-3 φορές την ημέρα (μέσα σε 3 ώρες, από τις 18:30 έως τις 21:30) μια τσιμπιά flakes.

Αυτό βέβαια που έχω παρατηρήσει είναι ότι στα καλώδια του θερμοστάτη και στους σωλήνες του φίλτρου ή στον αισθητήρα του STC (γενικά ότι είναι κοντά στην επιφάνεια περισσότερο δείχνει να πιάνει σαν λευκή γλίτσα.

Επίσης στα μπροστινά τζάμια του ενυδρείου έχω αρκετή καφέ άλγη (την οποία την καθαρίζουν τα apple snail, αλλά ξαναβγαίνει).

Κάτι άλλο δεν έχω παρατηρήσει (εκτός επίσης ένος συγγενή σοβαρά τώρα μη γελάσετε, που όποτε έρχεται επίσκεψη και μιλάει για το ενυδρείο, μετά έχω απώλεια, και για αυτό έχω βάλει και ένα ματάκι φυλαχτό).
Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω....

Κλεόβουλος
28-03-16, 10:01
Αυτά που ετοιμάζονται να φύγουν την προηγούμενη ημέρα δεν έχουν πολύ όρεξη για φαγητό ή κάθονται κρυμμένα μέσα στα θαλάμια τους.

Μετά εξαφανίζονται τελείως και τα βρίσκω ξαφνικά μετά από 1 – 4 ημέρες νεκρά στην επιφάνεια ή σφηνωμένα κάπου.

Αυτή είναι σοβαρή παρατήρηση.
Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο εκτός από κάποια εσωτερική λοίμωξη/παράσιτο (αν εξαιρέσουμε πιθανές απώλειες από επιθετικότητα/στρες).
Η πρώτη κίνηση που θα έκανα είναι αγωγή με μετρονιδαζόλη που είναι ήπιο φάρμακο και με καλά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να επηρεάζει τη βιολογία ή να υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611

Λάμπρος.Τ
28-03-16, 10:20
Αυτή είναι σοβαρή παρατήρηση.
Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο εκτός από κάποια εσωτερική λοίμωξη/παράσιτο (αν εξαιρέσουμε πιθανές απώλειες από επιθετικότητα/στρες).
Η πρώτη κίνηση που θα έκανα είναι αγωγή με μετρονιδαζόλη που είναι ήπιο φάρμακο και με καλά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να επηρεάζει τη βιολογία ή να υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611

Καλημέρα Κλεόβουλε. Οπότε λές να ξεκινήσω με το 2ο στάδιο?

....... "Αν το ψάρι τρώει ακόμη, ταΐζουμε τροφή (καλύτερα φυτική) βουτηγμένη σε διάλυμα μετρονιδαζόλης (την βρίσκουμε είτε σε σκεύασμα ενυδρειακό ή σαν Flagyl σε φαρμακείο σε μορφή κάψουλας-εγώ παίρνω των 500mg ). Διαλύουμε 1/3 περ. της κάψουλας Flagyl σ’ ένα φλυτζανάκι και ρίχνουμε εκεί την τροφή να μουλιάσει. Ανεβάζουμε σταδιακά τη θερμοκρασία γύρω στους 27-28 βαθμούς και αυξάνουμε την οξυγόνωση.
Παράλληλη παροχή Epsom όπως παραπάνω.
Το τάισμα με τροφή εμποτισμένη σε διάλυμα μετρονιδαζόλης (συνιστώμενη αναλογία : 10mg μετρονιδαζόλη ανά gm τροφής ) μπορεί να γίνεται 5 με 10 μέρες εφόσον τα σημάδια της ασθένειας δεν υποχωρούν.
Παρακολουθούμε τα ψάρια κι αν χρειαστεί αλλάζουμε αγωγή"

Οπότε πάω φαρμακείο και πέρνω το Flagyl, μουλιάζω την τροφή και τους την δίνω και ανεβάζω και την θερμοκρασία. Μουλιάζω την τροφή και στα 3 γεύματα που τους δίνω την ημέρα ή μόνο στο πρώτο?

Κλεόβουλος
28-03-16, 10:54
Καλημέρα.
Έτσι λέω. Μούλιασμα και στα 3 γεύματα. Στο φλυτζανάκι ελάχιστο νερό, όσο για να διαλυθεί το φάρμακο αλλά και να απορροφηθεί στη τροφή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το focus για καλύτερη εφαρμογή του φάρμακου στην τροφή http://www.seachem.com/focus.php
Καλή επιτυχία!

Λάμπρος.Τ
28-03-16, 11:21
Καλημέρα.
Έτσι λέω. Μούλιασμα και στα 3 γεύματα. Στο φλυτζανάκι ελάχιστο νερό, όσο για να διαλυθεί το φάρμακο αλλά και να απορροφηθεί στη τροφή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το focus για καλύτερη εφαρμογή του φάρμακου στην τροφή http://www.seachem.com/focus.php
Καλή επιτυχία!

Κλεόβουλε, θα το ξεκινήσω από σήμερα και για 10 ημέρες και βλέπουμε.
Μακάρι να είναι αυτό.

Tanganyiκας
28-03-16, 11:39
Κλεόβουλε, θα το ξεκινήσω από σήμερα και για 10 ημέρες και βλέπουμε.
Μακάρι να είναι αυτό.

Ξεκινά και καλή τύχη!

Λάμπρος.Τ
28-03-16, 12:33
Σε ευχαριστώ Γιώργο. Άντε γιατί δεν αντέχω άλλο τις απώλειες.
Πάνω που χαίρομαι με τις γέννες, μου έρχεται η κατάθλιψη.

tsantos
28-03-16, 13:47
Ευχομαι να ηταν τα τελευταια που εχασες!!!
Καλη επιτυχια!!!

Κωστας Malawi
28-03-16, 20:55
Λαμπρο μην αποδυναμωνεσαι.σε ολους εχει συμβει.μακαρι να πανε ολα καλα με τη θεραπεια..
εχεις δει τα ψαρια να ξυνονται σε πετρες η στην αμμο ή να κανουν σπασμοδικες κινησεις σαν να τιναζονται?

Τάκης
28-03-16, 21:04
Λάμπρο μη το βάζεις κάτω, δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 08:54
Ευχομαι να ηταν τα τελευταια που εχασες!!!
Καλη επιτυχια!!!

Σε ευχαριστώ φίλε μου.

Λαμπρο μην αποδυναμωνεσαι.σε ολους εχει συμβει.μακαρι να πανε ολα καλα με τη θεραπεια..
εχεις δει τα ψαρια να ξυνονται σε πετρες η στην αμμο ή να κανουν σπασμοδικες κινησεις σαν να τιναζονται?

Κώστα, κάποιες φορές τα ψάρια γυρνάνε στο πλαί και ξύνονται στην άμμο.
Αλλά το θεωρησα φυσιολογικό γιατί δεν το κάνουν συνέχεια και έχω διαβάσει ότι είναι σχετικά φυσιολογική συμπεριφορά αυτή γιατί τα βοηθάει να βγάζουν τα παράσιτα από το σώμα τους.
Τώρα να σου πω με ποιά συχνότητα γίνεται αυτό, θα σε γελάσω. Αυτά πάντως που φύγανε δεν το κάνανε αυτό.

Λάμπρο μη το βάζεις κάτω, δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά

Σε ευχαριστώ Τάκη. Απλά είναι η στεναχώρια για τα ψάρια πρώτα από όλα και κατα δεύτερον γιατί δένεσαι και εσύ μαζί τους, και μετά σου έρχεται "κάπως".

Καλημέρα.
Καλή επιτυχία!

Κλεόβουλε, ξεκίνησα χθες όπως μου είπες.
Πήρα το "Flagyl" 500, έσπασα μια κάψουλα και σε ποτηράκι με λίγο νερό και το φάρμακο (μπορεί να μην ήταν ακριβώς το 1/3) μούλιασα τροφή και τους την έδωσα.

Πήρα και "Epsom salt" και έριξα την αναλογία στα καθαρά λίτρα του ενυδρείου (διαλυμένο σε νερό ενυδρείου πρώτα).

Ανέβασα και την θερμοκρασία από τους 26 στους 26,6 και σήμερα θα την πάω στους 27,2.

Θα ακολουθήσω το πρόγραμμα μέχρι το Σάββατο που θα κάνω και την αλλαγή νερού.

Κλεόβουλος
29-03-16, 09:43
Συνέχισε. Δεν υπάρχει θέμα αν δώσεις λίγο παραπάνω φάρμακο. Παρατήρησε αν τρώνε όλα.

egeorgiou
29-03-16, 09:53
Μια σημείωση για την πληρότητα:

πριν προσθέσουμε ψάρια σε ενυδρείο που τρέχει με πληθυσμό να τα κρατάμε καραντίνα.

Την θεραπεία που κάνεις με flagyl + epsom (για malawi bloat) να την ολοκληρώσεις.

Σκορδόζουμια δεν έχω δώσει ποτέ σε mbuna.

Ένα 0.3% υποτονικό διάλυμα (30 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό) θα βοηθούσε. Μην το πας απευθείας στο 0.3% αλλά σταδιακά και με καλή διάλυση. Μην αναπληρώσεις στις αλλαγές νερού που θέλει η θεραπεία με flagyl.

Ποια flakes της Ocean Nutricion δίνεις;

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 10:42
Συνέχισε. Δεν υπάρχει θέμα αν δώσεις λίγο παραπάνω φάρμακο. Παρατήρησε αν τρώνε όλα.

Κλεόβουλε, χθες που το ξεκίνησα, φάγανε όλα και στα 3 γεύματα.
Δεν είδα κάποια περίεργη συμπεριφορά, ούτε ήταν κάποιο κρυμμένο.
Θα δείξει...
Μακάρι να είναι αυτό και να δοθεί λύση.

Παρεπιπτόντως, αν ολοκληρωθεί η θεραπεία, και είναι όλα μια χαρά, υπάρχει περίπτωση να επανα εμφανιστεί η ασθένεια (αν είναι αυτή)?

Μια σημείωση για την πληρότητα:

πριν προσθέσουμε ψάρια σε ενυδρείο που τρέχει με πληθυσμό να τα κρατάμε καραντίνα.

Βασική προυπόθεση όμως, να υπάρχει καραντίνα.

Την θεραπεία που κάνεις με flagyl + epsom (για malawi bloat) να την ολοκληρώσεις.

Σκορδόζουμια δεν έχω δώσει ποτέ σε mbuna.

Ένα 0.3% υποτονικό διάλυμα (30 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό) θα βοηθούσε. Μην το πας απευθείας στο 0.3% αλλά σταδιακά και με καλή διάλυση. Μην αναπληρώσεις στις αλλαγές νερού που θέλει η θεραπεία με flagyl.

όταν τελειώσω τη θεραπεία, θα το έχω υπόψην μου. Σε τι ακριβώς βοηθάει αυτό το διάλυμα ?

Ποια flakes της Ocean Nutricion δίνεις;

Από Ocean Nutrition δίνω τα :

Cichlid vegi pellet,
Sprirulina flakes,
Cichlid omni flakes

Από JBL & Tropical:

Malawi flakes

Τάκης
29-03-16, 10:54
Λάμπρο διάβασε εδώ για το αλάτι http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221
και εδώ για το malawi Bloat http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611
αυτά τα 2 θέματα φύλαξέ τα στα θέματα που παρακολουθείς, αχρείαστα να είναι αλλά σε ώρα ανάγκης είναι απαραίτητα

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 11:32
Αυτό για το αλάτι δεν το είχα δει. Θα το διαβάσω.
Το άλλο για το Malawi bloat μου το είχε στείλει ο Κλεόβουλος και εκεί διάβασα για τη θεραπεία.

egeorgiou
29-03-16, 11:58
Αυτή http://www.oceannutrition.eu/products.aspx?Product=spirulina-flakes

Protein 48.0 %

δε θα την έδινα πλέον ούτε μια φορά την εβδομάδα ούτε την αντίστοιχη super ή σκέτη της Tropical.

Δίχως αυτό να είναι αναγκαστικά η αιτία.

Γενικά η καραντίνα είναι μια επίπονη εργασία.
Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε για κάθε νέο ζωντανό οργανισμό που βάζουμε σε ένα περιβάλλον υγιές. Απλά όλοι μας το έχουμε παραμελήσει.
Αυτά τα ΙΚΕΑκουτιά είναι ιδανικά για μια τέτοια δουλειά.

Αν κάνεις αυτό με το αλάτι πρόσεχε να μην ανέβεις πάνω από 0.3% και να πας εκεί σταδιακά και πολύ καλή διάλυση.

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 12:15
Αυτή http://www.oceannutrition.eu/products.aspx?Product=spirulina-flakes

Protein 48.0 %

δε θα την έδινα πλέον ούτε μια φορά την εβδομάδα ούτε την αντίστοιχη super ή σκέτη της Tropical.

Δίχως αυτό να είναι αναγκαστικά η αιτία.

Οκ. Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Ποιά "σπιρουλίνα", θα πρότεινες εσύ?

Γενικά η καραντίνα είναι μια επίπονη εργασία.
Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε για κάθε νέο ζωντανό οργανισμό που βάζουμε σε ένα περιβάλλον υγιές. Απλά όλοι μας το έχουμε παραμελήσει.
Αυτά τα ΙΚΕΑκουτιά είναι ιδανικά για μια τέτοια δουλειά.

Δίκιο έχεις σε αυτό. Και το πρόβλημα δεν είναι ούτε οικονομικό, ούτε χώρου. Απλά, δεν παίζει να μπει 2ο ενυδρείο (έστω και καραντίνα) στο σπίτι.zwzwzw

Αν κάνεις αυτό με το αλάτι πρόσεχε να μην ανέβεις πάνω από 0.3% και να πας εκεί σταδιακά και πολύ καλή διάλυση.

Αυτό με το αλάτι, το διάβασα στο post που μου έστειλε ο "Τάκης".
Χοντρό τυροκομικό. Οκ.

Ας υποθέσουμε ότι το ξεκινάω αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, (μετά δηλαδή από 10 ημέρες). Θα ξεκινήσω να βάζω αλάτι στο νερό της αλλαγής. Σωστά? Αλλάζω περίπου 140 λτ νερό κάθε Παρασκευή ή Σάββατο, συνεπώς θα πρέπει να βάλω 420 γρ αλάτι στο νερό της αλλαγής.

Την επόμενη βδομάδα που θα ξαναλλάξω το νερό, θα κάνω πάλι το ίδιο ?
Έτσι δεν θα ανέβει σταδιακά η συνολική αλατότητα του νερού (αφού θα έχει μέσα και το νερό από την προηγούμενη αλλαγή) ?

Τάκης
29-03-16, 13:06
Λάμπρο αλάτι μπορείς να πάρεις απο τα ΑΒ το πράσινο ΧΙΩΝ, αυτό παίρνουμε όλοι :) και υπάρχει πάντα στο ντουλάπι. Για την αλατότητα το 30γρ/10λίτρα δεν είναι ιδιαίτερα πολύ.
Εσυ τώρα έχεις 300 λίτρα, πρέπει να βάλεις δηλαδή 30γρ Χ 30 = 900γρ. βάλε 300 γρ σήμερα , 300 αυριο και 300 μεθαύριο, ή βάλε 450 σήμερα και 450 αύριο. Στις αλλαγές τώρα, έστω ότι θα κάνεις 150 λίτρα αλλαγή, θα βάλεις στο βαρέλι 150 λίτρα νερό και θα βάλεις και 30γρ Χ 15 = 450 γρ αλλάτι και κάνεις την αλλαγή σου. Δηλαδή στο νερό της αλλαγής θα βάζεις το ανάλογο αλάτι με το φρέσκο νερό , άρα θα βγάλεις 150 λίτρα νερό που έχουν 30γρ/10Λ και θα βάλεις 150 λίτρα νερό που θα έχουν 30γρ/10Λ. Το αλάτι θα είναι ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ. Με αυτή την αναλογία μπορείς να έχεις τα ψάρια μέχρι και 1 μήνα. Το σημαντικότερο όμως είναι η αφαίρεση του αλατιού, πρέπει να αφαιρεθεί σταδιακά και αργά, η απότομη μείωση μπορεί να προκαλέσει οσμωτικό σοκ, κάτι που δεν προκαλεί εύκολα η απότομη αύξηση. Ενας καλός τρόπος είναι καθημερινές αλλαγές 10%-15% με φρέσκο νερό χωρίς αλάτι για μία εβδομάδα με 10 ημέρες, έτσι έχεις αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος και το υπόλοιπο θα φύγει με τις υπόλοιπες εβδομαδιαίες αλλαγές. Πρόσεχε, αυτό το νερό δεν κάνει για πότισμα

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 14:16
Λάμπρο αλάτι μπορείς να πάρεις απο τα ΑΒ το πράσινο ΧΙΩΝ, αυτό παίρνουμε όλοι :) και υπάρχει πάντα στο ντουλάπι. Για την αλατότητα το 30γρ/10λίτρα δεν είναι ιδιαίτερα πολύ.
Εσυ τώρα έχεις 300 λίτρα, πρέπει να βάλεις δηλαδή 30γρ Χ 30 = 900γρ. βάλε 300 γρ σήμερα , 300 αυριο και 300 μεθαύριο, ή βάλε 450 σήμερα και 450 αύριο. Στις αλλαγές τώρα, έστω ότι θα κάνεις 150 λίτρα αλλαγή, θα βάλεις στο βαρέλι 150 λίτρα νερό και θα βάλεις και 30γρ Χ 15 = 450 γρ αλλάτι και κάνεις την αλλαγή σου. Δηλαδή στο νερό της αλλαγής θα βάζεις το ανάλογο αλάτι με το φρέσκο νερό , άρα θα βγάλεις 150 λίτρα νερό που έχουν 30γρ/10Λ και θα βάλεις 150 λίτρα νερό που θα έχουν 30γρ/10Λ. Το αλάτι θα είναι ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ. Με αυτή την αναλογία μπορείς να έχεις τα ψάρια μέχρι και 1 μήνα. Το σημαντικότερο όμως είναι η αφαίρεση του αλατιού, πρέπει να αφαιρεθεί σταδιακά και αργά, η απότομη μείωση μπορεί να προκαλέσει οσμωτικό σοκ, κάτι που δεν προκαλεί εύκολα η απότομη αύξηση. Ενας καλός τρόπος είναι καθημερινές αλλαγές 10%-15% με φρέσκο νερό χωρίς αλάτι για μία εβδομάδα με 10 ημέρες, έτσι έχεις αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος και το υπόλοιπο θα φύγει με τις υπόλοιπες εβδομαδιαίες αλλαγές. Πρόσεχε, αυτό το νερό δεν κάνει για πότισμα

Τάκη, έχεις δίκιο. Δεν υπολόγισα ότι θα πρέπει να φτιάξω αρχικά το ήδη υπάρχον νερό του ενυδρείου.

Η ερώτηση μου όμως παραμένει. Ποιός ο λόγος να το κάνω αυτό, αφού ξεκίνησα την θεραπεία ?
Και γιατί πρέπει να διαρκέσει το πολύ μέχρι 1 μήνα ?

Τάκης
29-03-16, 14:34
Οπα Λάμπρο, είπα πως βάζεις γενικά το αλάτι, όχι ότι τώρα πρέπει να βάλεις, για τώρα οι "Αφρικάνοι" θα σου πουν καλύτερα, αν χρειαστεί μετά να βάλεις αλάτι , το βάζεις με το τρόπο που σου είπα :) Και επίσης τώρα που ξεκίνησες θεραπεία με Flagyl δεν χρειάζεται το αλάτι, άλλο αν βάλεις και Epsom salt, άλλο αυτό. Συνεχίζεις τη θεραπεία που κάνεις και τυχόν προτάσεις από τα παιδιά και βλέπουμε :)

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 15:01
Οπα Λάμπρο, είπα πως βάζεις γενικά το αλάτι, όχι ότι τώρα πρέπει να βάλεις, για τώρα οι "Αφρικάνοι" θα σου πουν καλύτερα, αν χρειαστεί μετά να βάλεις αλάτι , το βάζεις με το τρόπο που σου είπα :) Και επίσης τώρα που ξεκίνησες θεραπεία με Flagyl δεν χρειάζεται το αλάτι, άλλο αν βάλεις και Epsom salt, άλλο αυτό. Συνεχίζεις τη θεραπεία που κάνεις και τυχόν προτάσεις από τα παιδιά και βλέπουμε :)

:confused::confused::confused:......

Με μπερδέψατε.....

Έχω ξεκινήσει ήδη θεραπεία με Flagyl & Epsom salt. Αυτό θα κρατήσει περίπου 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτή έχω πει ότι δεν θα κάνω τίποτε επιπλέον.

"Μετά" τη θεραπεία, χρειάζεται να βάλω το αλάτι για 1 μήνα ?
Αν ναι, γιατί ??? Τι θα μου προσφέρει αφού ήδη θα έχω ολοκληρώσει τη θεραπεία ?

Αν "Όχι", πότε θα πρέπει να το κάνω αυτό με το αλάτι ?

Αυτά ρωτάω.

Τάκης
29-03-16, 15:06
Το αλάτι το χρησιμοποιούμενοι όταν έχουμε εξωπαράσιτα ή κάποια εξωτερικά προβλήματα, εσύ αυτή τη στιγμή κάνεις θεραπεία για μικρόβια και μάλιστα εσωτερικά, το αλάτι δεν το χρειάζεσαι. Αν τυχόν ποτέ δεις τα ψάρια να ξύνονται τότε ίσως να χρειαστεί να βάλεις αλάτι, τώρα όμως δεν βλέπω το λόγο να το κάνεις.

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 15:55
Το αλάτι το χρησιμοποιούμενοι όταν έχουμε εξωπαράσιτα ή κάποια εξωτερικά προβλήματα, εσύ αυτή τη στιγμή κάνεις θεραπεία για μικρόβια και μάλιστα εσωτερικά, το αλάτι δεν το χρειάζεσαι. Αν τυχόν ποτέ δεις τα ψάρια να ξύνονται τότε ίσως να χρειαστεί να βάλεις αλάτι, τώρα όμως δεν βλέπω το λόγο να το κάνεις.

Έτσι μπράβο. :)
Τώρα το κατάλαβα.;)

Βασικά να πάνε όλα καλά με τη θεραπεία και να σταματήσουν οι απώλειες και μετά τα βλέπω όλα.

Τάκης
29-03-16, 16:12
Έτσι μπράβο. :)
Τώρα το κατάλαβα.;)

Την επόμενη φορά θα στα γράψω σε COBOL :D

Tanganyiκας
29-03-16, 16:16
Όποτε καταλάβες,συνεχίζεις την θεραπεία και όταν με το καλό τελειώσει απλά παρακολουθείς για κάτι ύποπτο!

Λάμπρος.Τ
29-03-16, 17:20
Την επόμενη φορά θα στα γράψω σε COBOL :D

χαχαχαχαχα..... και σε Pascal, και σε Assembly, και σε RDBMS, και σε ότι θες...

χαχαχαχαχαχαχα...:p:p:p:p

Όποτε καταλάβες,συνεχίζεις την θεραπεία και όταν με το καλό τελειώσει απλά παρακολουθείς για κάτι ύποπτο!

Ναι Γιώργο, το κατάλαβα.:) Απλά μπερδεύτηκα γιατί νόμιζα ότι πρέπει και καλά όταν τελειώσω με την θεραπεία να ξεκινήσω αμέσως το αλάτι.
Για αυτό ρωτούσα για ποιό λόγο να το κάνω??

egeorgiou
29-03-16, 21:51
Ποιά "σπιρουλίνα", θα πρότεινες εσύ?

Κάποτε έδινα πολλές τροφές για ποικιλία και spirulina.
Αν δεις τα συστατικά των "σπιρουλίνων" καμμία δεν είναι καθαρή σπιρουλίνα αλλά τροφές υψηλής συγκέντρωσης σε πρωτεϊνη που περιέχουν και σπιρουλίνα. Τώρα πλεον αποφεύγω ότι έχει μεγάλη συγκέντρωση πρωτεϊνης - τα 50αρια δηλαδή.

Δίνω πλεον από αυτές που μπορώ να βρω εδώ σε μικρό βυθιζόμενο pellet:
NLS (αν και δημιουργεί πολλά απορίμματα)

σε flakes:
ocean nutrition vegi
tropical kelp algae

και 1 ημέρα νηστεία

Αν δεις τα συστατικά, κάθε τυποποιημένη τροφή έχει μια ομάδα από βιταμίνες.

Για το αλάτι.

Ότι σου έγραψε ο Τάκης ισχύει. Απλά δες τι καθαρά λίτρα έχεις. Δηλαδή τον όγκο του ενυδρείου δίχως τον όγκο από τις πέτρες/άμμο.

Το αλάτι ενισχύει την άμυνα του ψαριού και όχι μόνο στη βλένα.
Αφού ξεκίνησες με EPSOM μαζί θα μπορούσες να πας και με αλάτι (NaCL).
0.3% σταδιακά σε μια μέρα δεν είναι τίποτα για αυτά τα ψάρια και δεν είναι ένα επιπρόσθετο φαρμάκι. Με την πρώτη αλλαγή, που αφού πας για θεραπεία bloat θα την κάνεις σε 1 ημέρα 50%, δεν είναι ανάγκη να συμπληρώσεις.

Δε θα κάνει τίποτα με την πρώτη ματιά με τη βακτηριακή μόλυνση που είναι το χειρότερο σενάριο να έχεις (που θέλει αντιβίωση για το στέλεχος που πιθανά να εχεις). Απλά μαζί με το EPSOM θα δράσει και σαν ηλεκτρολύτης.

Το πρώτο που κάνω όταν δω περίεργες ή νωθρές συμπεριφορές στα δικά μου είναι να ελέγχω τον εξοπλισμό (θερμοκρασίες κλπ) και αν όλα είναι κανονικά πάω σε 0.3% αλάτι σταδιακά και EPSOM.

To χειρότερο που μπορεί να συμβεί με αυτά τα ανθεκτικά ψάρια της λίμνης είναι να τα χάνεις χωρίς προφανές πρόβλημα.

Τώρα αν έχεις άλλη ατυχία και έχεις το κουράγιο να ανοίξεις την κοιλιά από ένα ψάρι θα ξέρουμε αν πάνε από bloat. Αν μυρίζουν άσχημα τα εντερά του ή έχουν αλιωθεί ... από αυτό θα έχει πάει.

Αυτό που πήγε στο μυαλό μου πρώτο όταν διάβασα την περιγραφή σου είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό είναι το πιθανότερο βακτηριακή μόλυνση που την έφερε κάποιο ψάρι ή κάτι που έρχετε σε επαφή με το νερό σου.

Σκέψου αν έχει γίνει κάποια αλλαγή στις ρουτίνες.
Σε κάποιον ήταν ένα αποσμητικό χώρου, σε άλλο μια σιλικόνη με πρόσθετα που έκανε επισκευές, σε άλλον μια αλλαγή νερού που πήγε στραβά λόγω βλάβης στη συντήρηση του δικτύου κτλ.

Βασικά μόνο εσύ βλέπεις τα ψάρια σου και ξέρεις τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει. Οι υπόλοιποι μόνο υποθέσεις και γενικές συμβουλές μπορεί να δωσουμε.

Λάμπρος.Τ
30-03-16, 14:14
Καλησπέρα σας.
2 ημέρες τώρα κάνω την θεραπεία και τα ψαράκια (φτου - φτου) τρώνε (με το φαρμακάκι τους) όλα κανονικά.
Πρόβλημα άλλο δεν έχω εντοπίσει, και ίσα ίσα που κάποια από τα μωρά έχουν αρχίσει και ξεθαρεύουν και βγαίνουν να αρπάξουν την τροφή όλο και πιο μακριά.
Βέβαια σε έναν θαραλέο την έπεσε ο μεγάλος "Afra" και ίσα ίσα που πρόλαβε και μπήκε μέσα στην τρύπα του.

Για να δούμε τι θα δούμε τελικά....

Λάμπρος.Τ
04-04-16, 09:03
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Έως και σήμερα και μετά την έναρξη της θεραπείας, τα πράγματα πάνε μια χαρά στο ενυδρείο. Καμία απώλεια και τα ψαράκια μου τρώνε όλα μια χαρά. (Ευχαριστώ Κλεόβουλε.:smt041:smt041)
Τα μωρά "Afra" όσο πάνε και ξεθαρεύουν και αρχίζουν να βγαίνουν όλο και πιο άφοβα έξω από τις τρύπες τους.

Χθες εμφανίστηκε από το πουθενά ένα σαλιγκάρι λαθρεπιβάτης σε αρκετά μεγάλο μέγεθος και η αλήθεια είναι ότι με παραξένεψε (πως και από εμφανίστηκε???:confused:) αλλά με το που το πήρανε χαμπάρι το αρχίσανε στην επίθεση και δεν ξέρω αν τελικά θα την βγάλει καθαρή.

Κατά τα άλλα θα σταματήσω σήμερα τη θεραπεία και ελπίζω να συνεχίσουν να πηγαίνουν τα πράγματα καλά.
Δυστυχώς τα "Protomelas" που ήθελα δεν τα έχει ο προμηθευτής :(, αλλά δεν απογοητεύομαι γιατί νομίζω ότι βρήκα άλλη άκρη.;)

Έχω σχεδόν μαζέψει και όλα τα υλικά για το καλοκαιρινό καπάκι με τα ανεμιστηράκια, και σήμερα θα τα δοκιμάσω σε συνδεσμολογία για να δω λειτουργία, θορύβους, δύναμη κτλ...
Παραλαμβάνω και το κοφτάκι για πλέξι από Θεσ/κη, και είμαι έτοιμος για το project.
Επίσης επειδή έχω και ένα κομμάτι πλέξι διάφανο που κάθεται, και επειδή θέλω να βγάλω από το ενυδρείο το μοναδικό Demasoni που μου απέμεινε θα φτιάξω μια ψαροπαγίδα από πλέξι και σε αυτό θα με βοηθήσει και "Master Plexi - Guru Constructor" Τάκης.:smt041:smt041:smt041

Μάλιστα, επειδή δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με κόψιμο κόλλημα τρίψιμο κτλ.. πλέξι, και επειδή πολλά παιδιά εδώ έχουν τις ίδιες απορίες, ο φίλος μας "Τάκης" πρότεινε να γίνουν όλες οι εργασίες στον χώρο του και να το γράφω με κάμερα ούτως ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να δουν πως δουλεύεται το συγκεκριμένο υλικό. Μου υποσχέθηκε δε, ότι δεν θα κρατήσει κανένα "μυστικό" και θα μας δείξει όλα τα κόλπα.:D:D:D:smt041:smt041:smt017:smt023

Μετά εγώ ...θα το βγάλω σε DVD ("Μάθε πως να δουλεύεις το Πλέξι εύκολα και απλά"), θα κάτσω έξω από το leroy ή το Praktiker και θα το......... πουλάω !!!!:cool::cool::cool: και με τα λεφτά θα αγοράσω ένα καινούργιο 1000λίτρα. Καλό ??????? χαχαχαχαχαχα

Tanganyiκας
04-04-16, 09:10
Λάμπρο το ότι τρώγανε όλα είναι πολύ καλό,τώρα καλή παρατήρηση!

Τάκης
04-04-16, 10:29
Μετά εγώ ...θα το βγάλω σε DVD ("Μάθε πως να δουλεύεις το Πλέξι εύκολα και απλά"), θα κάτσω έξω από το leroy ή το Praktiker και θα το......... πουλάω !!!!:cool::cool::cool: και με τα λεφτά θα αγοράσω ένα καινούργιο 1000λίτρα. Καλό ??????? χαχαχαχαχαχα
Κάνε το, πόσα θα μου ζητήσουν οι δικηγόροι για να σου πάρω αποζημίωση για πνευματικά δικαιώματα ; Και τότε εγώ θα κάνω τη ταράτσα λίμνη για τα χρυσόψαρα αλλά θα φτιάξω και ένα ξύλινο Αφρικάνικο που το έχω μαράζι :p:p

Λάμπρος.Τ
04-04-16, 11:23
Κάνε το, πόσα θα μου ζητήσουν οι δικηγόροι για να σου πάρω αποζημίωση για πνευματικά δικαιώματα ; Και τότε εγώ θα κάνω τη ταράτσα λίμνη για τα χρυσόψαρα αλλά θα φτιάξω και ένα ξύλινο Αφρικάνικο που το έχω μαράζι :p:p

Έλα βρε εκεί θα κολλήσω ????:rolleyes:
Και δεν βάζω να το πουλάνε μαζί με το CD της "..Ντοντορίντου"... πάρε.. πάρε.:D:D:D χαχαχαχαχαχα.
Γειά σου Φίλε, Μέντορα, και Δάσκαλε Τάκη. Τις καλημέρες μου.

DEXFISH
04-04-16, 14:05
Λάμπρο τα λαθροσαλιγκάρια δεν έχουν καμία τύχη με τις φασιστοκιχλίδες zw
Τους έριξα κι εγώ τώρα ένα από άλλο ενυδρείο και πέρασε διαδοχικά από όλα τα σαγόνια...

Λάμπρος.Τ
04-04-16, 14:26
Λάμπρο τα λαθροσαλιγκάρια δεν έχουν καμία τύχη με τις φασιστοκιχλίδες zw
Τους έριξα κι εγώ τώρα ένα από άλλο ενυδρείο και πέρασε διαδοχικά από όλα τα σαγόνια...

χαχαχαχαχαχα.... Πολύ καλό Σταύρο.:D:D:D
Εδω να φανταστείς έχω 4 apple μέσα (που έχουν πιο σκληρά κέλυφη και την μεβράνη προστασίας μπροστά τους που είναι κάπως σκληρή) και όλη την ημέρα κάνουν τους ψόφιους κοριούς, και βγαίνουν μόνο το βράδυ.

Αλλά μου έκανε εντύπωση πως βρέθηκε και μάλιστα και μεγαλούτσικο !!!
Που πας.... "βρε έρμο" ???:D:D:D

Λάμπρος.Τ
06-04-16, 16:16
Η θεραπεία σταμάτησε. Ελπίζω να έγιναν καλά, τα όποια άρρωστα ψαράκια υπήρχαν.
Πάντως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την θεραπεία τα ψαράκια μου δείχνανε μια χαρά και όπως έχω ξαναγράψει και τρώνε όλα και δείχνουν να μην έχουν κάποιο θέμα.
Ελπίζω να μην ξανα τύχει κάτι.

Χθες δοκίμασα μια έξυπνη ιδέα για ψαρο παγίδα που βρήκα στο internet
http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?381650-Fish-Trap-that-WORKS!
(μπήκαν κάποια ψαράκια μέσα, αλλά όχι αυτό που ήθελα, υπομονή…..) προκειμένου να βγάλω το τελευταίο Demasoni και επίσης να βγάλω τον ένα αρσενικό Labido γιατί είναι 2 στα 6 ψάρια και πέφτει ένα ψιλο … bulling.

Λάμπρος.Τ
06-04-16, 19:17
Αποστολή εξετελέστει κατά το ήμισυ....

Πιάστηκε και βγήκε ο Αρσενικός Labido.
Η παγίδα δουλεύει μια χαρά.

Περιμένεις να μπουν μέσα, αφου έχεις βάλει λίγη τροφή, και μόλις μπουν, γυρνας με τον μαγνήτη το κουτι με την τρύπα προς τον βυθο, και έτσι παγιδεύονται.
Απλά θέλει .... "υπομονή", όπως λέει και μια παροιμία !!!;)

Κωστας Malawi
06-04-16, 21:16
θα σε παρω μαζι μου στο ψαρεμα:D:D

Λάμπρος.Τ
06-04-16, 22:26
Με τι θα ψαρέψουμε? καθετή ? συρτή? τσαπαρή? ψαροντούφεκο? κιούρτο? παραγάδι?
χαχαχαχα...... :)
Μέχρι με μηχανότρατα έχω πάει.:D

Tanganyiκας
06-04-16, 23:31
Λάμπρο αν έπιασες τόσο γρήγορα ψάρι,πάει να πει ότι είναι καλή πατέντα!

Λάμπρος.Τ
07-04-16, 08:37
Λάμπρο αν έπιασες τόσο γρήγορα ψάρι,πάει να πει ότι είναι καλή πατέντα!

Γιώργο καλημέρα,
για να πω την αλήθεια, την προηγούμενη φορά που χρειάστηκε να βγάλω ψάρι ή ψάρια, έκανα ολόκληρη μετακόμιση στο ενυδρείο και τα "είδαν όλα" τα ψαράκια μου, και εγώ.
Μετά από αυτό, είπα ότι δεν ξανακάνω κάτι τέτοιο και ότι πρέπει να βρω άλλο τρόπο.
Για αυτό έψαξα να δω τι γίνεται με τις παγίδες (είδα αρκετές DIY στο internet), και στην αρχή ήμουν και εγώ αρκετά δυσπιστος. Όμως από ότι κατάλαβα τα πάντα εξαρτώνται από τι ψάρι θέλεις να πιάσεις.
Πχ.. τα Labido μπαίνουν και βγαίνουν σχεδόν αμέσως μέσα στην παγίδα. Τα Afra είναι αρκετά δύσπιστα και δεν μπαίνουν τόσο εύκολα, και το Demasoni (που θέλω να βγάλω) μπήκε κάποια στιγμή αλλά βγήκε πριν προλάβω να το πιάσω.

Tanganyiκας
07-04-16, 10:30
Θα την δοκιμάσω και εγώ κάποια στιγμή και βλέπουμε.

Λάμπρος.Τ
07-04-16, 21:38
Όπως κοιτούσα σήμερα τα ψαράκια μου παρατήρησα ότι η θηλυκιά Afra είναι μπουκωμένη (full) !!!:):):)
Πάλι γεννητούρια θα έχουμε :D:D:D
Τίγκα στο Viagra ο αρσενικός Afra. :smt109
Με βλέπω να γεμίζει το ενυδρείο μωρά!!!

Κλεόβουλος
08-04-16, 08:02
Βλέπεις? :) τι φαγώθηκες να βάλεις και Protomelas?

Κωστας Malawi
08-04-16, 11:57
βασικα αν ξεκινησουν δεν τα σταματας μετα:)
ολο εκει το μυαλο τους..

Λάμπρος.Τ
08-04-16, 13:28
Βλέπεις? :) τι φαγώθηκες να βάλεις και Protomelas?

Φαγώθηκα αλήθεια είναι. Αλλά τα βρήκα και έρχονται την άλλη βδομάδα.:oops:
βασικα αν ξεκινησουν δεν τα σταματας μετα:)
ολο εκει το μυαλο τους..

Θα τους ρίξω ... "αντικούκου":cool: χαχαχα

Λάμπρος.Τ
08-04-16, 15:44
Και οι πρώτες φωτογραφίες από τα μικρά ... "κομάντα" μου.

Τάκης
08-04-16, 15:58
Μπράβο βρε Λάμπρο !!

Irakles
08-04-16, 17:39
Ωραίος Λάμπρο προχωρα!!!

Λάμπρος.Τ
11-04-16, 09:31
Είχα γράψει για το πρόβλημα με την καφέ άλγη που αντιμετωπίζω, αλλά το μετέφερα στο θέμα που είχα ανοίξει στα προβλήμα με άλγες στα φυτεμένα.

Λάμπρος.Τ
15-04-16, 20:30
Σήμερα ήταν ημέρα ενασχόλησης με το ενυδρείο.
ελμεταλεύτηκα το γεγονος ότι είχα ρεπο αλλά είμαι και ψιλοχάλια απο ίωση, οπότε δεν είχα πολύ " ντριγκι ντριγκι ντριγκι μάνα μου" από τη γυναίκα.
Άλλαξα τις ροζ λάμπες με daylight, έβαλα wavemaker, κάλυψα τις παλιές λάμπες με ανακλαστήρες ανάποδα για να μην μπαίνει το φως στο ενυδρείο, και τέλος ήρθανε και τα ψαράκια από τον Ιγνάτιο.
6 Σοκολοφι.
Μόλις τα έβαλα μέσα. Το ένα μάλιστα ήταν φουλ μπουκωμένο και είχε πετάξει μερικά στη σακούλα.
Πήρα λοιπόν μια γεννήστρα και τα έβαλα μέσα. Μαμά και μωρά.
Όπως λέει και η Ελένη (του Ιγνάτιου), παιδικός σταθμός έγινε το ενυδρείο.
Άσχετο, τη μαμά πότε τη βγάζω από τη γεννήστρα ?
Και τέλος τα Protomelas δεν είναι γραφτό να μπουν στο ενυδρείο.
Ενώ μου είχαν πει ότι ήρθαν χθες τελικά μου είπαν ότι δεν τα παρέλαβαν.
Μάλλον έχει πέσει βουντού απο τον Μέγα Σαμάνο δάσκαλο Κλεόβουλο.:D:D
Από ψαράκια κλείσαμε.
Άντε περιμένω να τα δώ αύριο με το φως:)

Κλεόβουλος
15-04-16, 20:40
Καλώς τα δέχτηκες!
(ούτε τη τελετή δεν προλάβαμε να τελειώσουμε με τη συναδέλφισσα :D:D)
http://www.oneman.gr/keimena/diaskedash/sto_rafi/onegamer/article3320941.ece/BINARY/w540/hotgirls_12.jpg

Λάμπρος.Τ
15-04-16, 21:28
Χαχαχαχα.... Καλόοοοοο.
Στο είπα και την άλλη φορά, έχω μια ιστορία με "σαμάνους" (βασικά με κάποιες οπαδούς της συγκεκριμένης διαλογιστικής θεωρίας) που αν στην πω θα πέσεις κάτω από τα γέλια. Αλλά είπαμε δεν λέγετε στον αέρα.
Πάντως στην Αθήνα υπάρχουν πολλές μα πάρα πολλές χαχαχαχα....:D:D

Tanganyiκας
15-04-16, 21:43
Καλώς τα δέχτηκες Λάμπρο!Όσο για τα Protomelas είπαμε......................

Λάμπρος.Τ
15-04-16, 21:57
Καλώς τα δέχτηκες Λάμπρο!Όσο για τα Protomelas είπαμε......................

Σε ευχαρστώ Γιώργο. Αν δεν σταματήσει ο Κλεόβουλος τα βουντου, και να ασχοληθεί με τη "σαμάνα", protomelas δεν θα δω. χαχαχα...
Εντάξει Γιώργο για το άλλο, βρήκα και εγώ κάτι, θα σου πω την άλλη βδομάδα.

Tanganyiκας
15-04-16, 23:10
Εντάξει Γιώργο για το άλλο, βρήκα και εγώ κάτι, θα σου πω την άλλη βδομάδα.

Οκ,θα περιμένω!

Λάμπρος.Τ
16-04-16, 12:21
Την "μπουκωμένη" Socolofi , πότε να την βγάλω από τη γεννήστρα?