Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Αλάτι (κι "άγιος ο θεός")


Fonamstel
01-06-05, 22:08
Πολλά λέμε για τα "καλά" που έχει το αλάτι, πάνω-κάτω ξέρουμε τις δοσολογίες... αλλά γιατί το αλάτι "κάνει καλό"?... και πως "δουλεύει"?

Βιολόγος δεν είμαι, αλλά όταν έχεις σχεδόν όλη τη σωρευμένη γνώση της ανθρωπότητας στα πόδια σου - η καλύτερα στα χέρια σου, αφού με αυτά χειρίζεσαι το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, με λίγο η πολύ ψάξιμο βρίσκεις τις απαντήσεις.

Χλωριούχο Νάτριο λοιπόν. Ενα αντιπαρασιτικό φάρμακο. Ενα γενικής χρήσης τονωτικό. Μια ουσία που βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων. Γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ικανότητά του να συντηρεί τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μας παρέχεται απλόχερα από μια "εταιρία" μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα: τη Φύση.

Κατ' αρχήν μερικά φαινομενικά άσχετα πράγματα, που όμως βοηθούν στην κατανόηση του "τρόπου λειτουργίας" του αλατιού.

Η κυτταρική μεμβράνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυττάρων όλων των γνωστών μορφών ζωής, είναι "ημιπερατή". Αυτό σημαίνει οτι "αφήνει να την διαπεράσουν" κάποια συστατικά, ενώ "μπλοκάρει" κάποια άλλα. Κάτι σαν κόσκινο δηλαδή.
Στην περίπτωση των κυττάρων, αυτό που "περνάει" είναι το νερό, ενώ αυτό που "μπλοκάρεται" είναι τα άλατα.

Την λέξη "όσμωση" την έχουμε ακούσει όλοι λίγο-πολύ. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε σαν μια "παραξενιά" της φύσης. Τι είναι όσμωση;
Ας πούμε οτι έχουμε ένα δοχείο, άδειο κατ' αρχήν, και το χωρίζουμε σε δύο "διαμερίσματα" με μια τέτοια ημιπερατή μεμβράνη. Βάζουμε στο πρώτο διαμέρισμα νερό φτωχό σε άλατα ("μαλακό"), ενώ στο δεύτερο διαμέρισμα νερό με πολλά άλατα (σκληρό).
Η "παραξενιά" της φύσης έγκειται στο οτι τα "δύο νερά" που χωρίζονται από την ημιπερατή μεμβράνη έχουν την τάση να "εξομοιωθούν" στη σκληρότητά τους - να έρθουν σε μια "οσμωτική ισορροπία". Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν μεταφερθεί νερό από το πρώτο διαμέρισμα στο δεύτερο διαμέσου της μεμβράνης. Η κίνηση αυτή του νερού από "μαλακό" προς "σκληρό" λέγεται όσμωση. Το αντίθετο, ένας "εξαναγκασμός του ανθρώπου προς το νερό" να κινηθεί αντίθετα/αντίστροφα λέγεται "αντίστροφη όσμωση" (χμμμ, κάπου έχω ξανακούσει αυτήν την "αντίστροφη όσμωση"... που άραγε?)

Πάμε "στο ζουμί" τώρα.

Ειναι γνωστό οτι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% περίπου από νερό. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και στα ψάρια και στα παράσιτα... οχι απαραίτητα με την ίδια αναλογία, αλλά οτιδήποτε ζωντανό εχει πολύ νερό μέσα του...

Ας ξεκινήσουμε από τα παράσιτα (του "γλυκού νερού"). Πρωτόγονοι οργανισμοί. Αν το νερό στο οποίο ζουν "ξαφνικά" αποκτήσει περισσότερα άλατα από αυτά που έχουν "συνηθίσει" τα παράσιτα, τότε συμβαίνει κάτι κακό γι αυτά. Λόγω της αλλαγής της οσμωτικής ισορροπίας, "χάνουν" νερό που μεταφέρεται στο περιβάλλον, δηλαδή αφυδατώνονται. Και μάλιστα, μπορεί να αφυδατωθούν μέχρι θανάτου. Γι αυτό λοιπόν το αλάτι είναι ένα πολύ καλό αντιπαρασιτικό. Σκοτώνει μικροοργανισμούς και παράσιτα χωρίς να απαιτούνται πιθανόν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Τα "πτώματα" αυτών των μικροοργανισμών η/και παρασίτων είναι τα "υπολείμματα" μιας "θεραπείας με αλάτι". Ως γνωστόν, οποιοδήποτε πτώμα γίνεται με τον καιρό ένα πρώτης τάξης λίπασμα.
Τα υπολείμματα μιας οποιασδήποτε θεραπείας με χημικά μέσα, εκτός από τα πτώματα των μικροοργανισμών η/και παρασίτων, είναι διάφορα "κακά πράγματα" που θα πρέπει να φροντίσουμε να απομακρυνθούν από το ενυδρείο.

Πάμε στα ψάρια τώρα.

Το ίδιο "κακό" που κάνει το αλάτι στα παράσιτα, το προκαλεί και στα ψάρια: αφυδάτωση.
Ομως, τα ψάρια είναι πολύ πιο εξελιγμένοι οργανισμοί και αντέχουν πολύ περισσότερο στο αλάτι και την αφυδάτωση που τους προκαλεί.

Μια παρένθεση.

Τα ψάρια γλυκού νερού ζουν σε ένα περιβάλλον μόνιμα "υποτονικό". Οχι με την έννοια της βαρεμάρας...
Αν πάμε σε ένα φαρμακείο και ζητήσουμε "ισοτονικό διάλυμα για ενδοφλέβια χρήση" θα μας δώσουν ένα "αλατόνερο" !
Δηλαδή καθαρό νερό με 0,9% χλωριούχο νάτριο. "Ισοτονικό" σημαίνει οτι αν το βάλουμε στο αίμα μας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια π.χ. δεν θα αφυδατωθούν, δεν θα πάθουν τίποτα. Γιατί αυτό το "0,9% αλάτι" βρίσκεται σε "οσμωτική ισορροπία" με το "δικό μας σώμα". Παρ' όλα τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, τα ψάρια μοιάζουν σε αυτό το χαρακτηριστικό με τον άνθρωπο. Και για τα ψάρια, "ισοτονικό" είναι το διάλυμα 0.9% αλατιού. Οτιδήποτε παρακάτω είναι "υποτονικό", οτιδήποτε παραπάνω "υπερτονικό".

Το νερό των ποταμιών και των λιμνών όπου ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες τα ψάρια του γλυκού νερού, είναι υποτονικό - έχει (πολύ) λιγότερο από 0,9% άλατα (0,9% σημαίνει εννέα χιλιάδες ppm !)

Τα ψάρια για να ανταποκριθούν σε αυτές τις "δύσκολες" συνθήκες διαβίωσης, ανέπτυξαν "αμυντικούς μηχανισμούς". Ο κυριώτερος είναι τα λέπια. Αυτά δεν είναι ημιπερατά, αλλά αδιαπέραστα. Τα βράγχια όμως, δεν είναι αδιαπέραστα. Ετσι, το "μαλακό" σε σχέση με το σώμα τους νερό, συνεχώς "εισβάλλει" στον οργανισμό μέσω των βραγχιων. Για να μην "φουσκώσουν και εκραγούν" από τη συνεχή απορρόφηση νερού, τα ψάρια παρουσιάζουν μια "24ωρη ακράτεια ούρων". Είναι ένας δεύτερος μηχανισμός άμυνας αυτό το "μόνιμο κατούρημα", ωστε να αποβάλλουν νερό. Το dropsy είναι μια μορφή ανωμαλίας/δυσκολίας στην "μόνιμη ούρηση". Δεν αποβάλλεται νερό και τα ψάρια πρήζονται (πέρα από την αιμόλυση που προκαλείται).

Ενα ψάρι στρεσαρισμένο η προσβεβλημένο από παράσιτα, δυσκολεύεται να αποβάλλει το νερό που εισβάλλει στο σώμα του.

Τέλος παρένθεσης.

Πως όμως το αλάτι προστατεύει τα ψάρια? (το οτι σκοτώνει παράσιτα το είδαμε).

Προσθέτοντας αλάτι στο νερό, αυξάνονται τα άλατα και μειώνεται η "οσμωτική διαφορά νερού-ψαριού". Δηλαδή μειώνεται η ποσότητα του νερού που "εισβάλλει" στο ψάρι, "ανακουφίζοντάς το" από το "ζόρι" της συνεχούς αποβολής νερού.
Αν "κάνουμε" το νερό του ενυδρείου "ισοτονικό", τότε η "εισβολή" νερού ουσιαστικά μηδενίζεται. Και η επούλωση τραυμάτων επιταχύνεται.

Ενα υποτονικό διάλυμα περίπου 0,3% "εξαναγκάζει" τα κύτταρα του ψαριού που εκκρίνουν βλέννα σε μεγαλύτερη παραγωγή βλέννας. Αυτή η βλέννα προστατεύει το ψάρι απέναντι σε παράσιτα η βακτηρίδια, αλλά ως ενα σημειο και από αλλαγές θερμοκρασίας.

"Χαμηλότερα" υποτονικά διαλύματα έχουν ως αποτέλεσμα την "διέγερση" του μεταβολισμού του ψαριού, οπότε "καλυτέρευση" της υγείας του.

Ελαφρώς υπερτονικά διαλύματα (της τάξης του 1%) χρησιμοποιούνται για "χρονοβόρες" μεταφορές ψαριών (σε μεγάλες αποστάσεις).

Ισχυρά υπερτονικά διαλύματα (μέχρι και 3% για δίσκους) προκαλούν "οσμωτική πίεση" στα ψάρια, "καψίματα" στο δέρμα, αλλά και υπερβολική παραγωγή βλέννας που καταπολεμά οχι μόνο τα παράσιτα και μικρόβια, αλλά και τους μύκητες. "Ξεκολλάει" επίσης από το σώμα των ψαριών οποιοδήποτε "σκουπίδι".

Ετσι, πολλά προβλήματα αντιμετωπίζονται με το ανάλογο διάλυμα...
Αλλά μην ξεχνάμε οτι όσο πιο "δυνατό" είναι το διάλυμα, τόσο πιο μικρός πρέπει να είναι ο χρόνος έκθεσης των ψαριών σε αυτό. Και οτι, βασικά, το αλάτι είναι καλό αντιπαρασιτικό για "εξωπαράσιτα".

Το βασικότερο όμως, είναι οτι τα ψάρια γλυκού νερού δεν "έχουν φτιαχτεί" για να ζουν σε "αλατισμένο" περιβάλλον. Ο οργανισμός τους είναι φτιαγμένος για νερό χωρίς αλάτι. Η μόνιμη χρήση αλατιού κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συμπεράσματα:

1. Καλό είναι να έχουμε κάποια ποσότητα αλατιού πάντα διαθέσιμη ωστε σε περίπτωση εμφάνισης προβλήματος να γίνεται αμέσως μια "ήπια επιθετική" αντιμετώπιση.
2. Το αλάτι (για τα ψάρια γλυκού νερού) είναι φάρμακο και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Οπως δεν συνίσταται να "ανακατεύουμε" χημικά φάρμακα, έτσι δεν πρέπει να "ανακατεύουμε" αλάτι και κάποιο χημικό φάρμακο.
3. Καλό είναι να υπάρχει μια γυάλα η ένα ενυδρειάκι 5-10 λίτρων, ώστε στην περίπτωση που θα χρειαστεί ισχυρό υπερτονικό διάλυμα, να μην κάνουμε "θαλασσινό" το ενυδρείο.

============================================-

ΥΓ.1: Οποιαδήποτε παρατήρηση/διόρθωση/διευκρίνιση είναι αποδεκτή και επιβεβλημένη, για να μην διαβάζουν "φούμαρα" οι αναγνώστες.

ΥΓ.2: Σε περίπτωση που το παρόν ποστ θεωρηθεί χρήσιμο, και αφού γίνουν διορθώσεις/διευκρινίσεις, μπορεί να εμπλουτιστεί και με σχέδια/εικόνες η "τυπικές δοσολογίες" ανά είδος ψαριού, για να γίνει πιο κατανοητό. Οπως επίσης και με τα αποτελέσματα/παρενέργειες που έχει το αλάτι στα φυτά (και στα ψάρια χωρίς λέπια...).

Συμπλήρωση admin:
Ενω τα ψάρια δεχονται καλά την αποτομη αυξηση της αλατοτητας, δεν συμβαινει το ιδιο και με το αντιθετο.
Γιαυτο μετα απο καθε θεραπεια με αλατι, καλο ειναι να γινονται μικρες συχνες αλλαγες νερου ωστε η αλατοτητα να επανελθει με ομαλο και αργο τροπο.

mikenuke
01-06-05, 22:43
Το βαθμολογω με 4μιση αστερια επειδη δεν εχει φωτογραφικο υλικο!

http://images.google.com/images?q=tbn:6UcMVetCwQgJ:www.classicshorts.com/blahdocs/images/4.5star.gif

ΤΕΛΕΙΟ!

Νομιζω οτι πρεπει να γινει αρθρο για το περιοδικο.

lasal
02-06-05, 00:56
Η "παραξενιά" της φύσης έγκειται στο οτι τα "δύο νερά" που χωρίζονται από την ημιπερατή μεμβράνη έχουν την τάση να "εξομοιωθούν" στη σκληρότητά τους - να έρθουν σε μια "οσμωτική ισορροπία".

Κώστα
Σιγά μην το κάνουν....
Εδώ μήπως έχεις κάνει κάποιο λάθος?
Γειααααα δέστο......
Η φύση δεν εχει μεμβράνη.
Πως θα εξομοιωθεί η σκληρότητα που λές εφόσον το μαλακό νερό πάει προς το σκληρό και περνάει μέσα απο μεμβράνη?
Αν δεν υπήρχε η μεμβράνη τότε θα συμφωνούσα
Αν εξομειωθούν όπως γράφεις θα πρέπει να έχουν και την ιδια στάθμη
Και τέλος δεν κάνεις αναφορά στο τι σημαίνει οσμωτική πίεση :)
Αχ αχ πως μαρέσει να σου βρίσκω bugs
Ο Δαίμων του τυπογραφείου :smt064
:D
Υγ.
Κοστα μιν ψαξις να μου βρης ορθογραφεικα λαθοι
Μιχάλη........no comment
:D

dim
02-06-05, 01:36
ΤΕΛΕΙΟ!

Νομιζω οτι πρεπει να γινει αρθρο για το περιοδικο.
την ίδια γνώμη είχα όταν το διάβασα.! πολύ καλό. θα έλεγα να έρθεις και σε καμιά συνάντηση να τα πούμε και απο κοντά και να γνωριστούμε.

Fonamstel
02-06-05, 02:16
Η "παραξενιά" της φύσης έγκειται στο οτι τα "δύο νερά" που χωρίζονται από την ημιπερατή μεμβράνη έχουν την τάση να "εξομοιωθούν" στη σκληρότητά τους - να έρθουν σε μια "οσμωτική ισορροπία".

Κώστα
Σιγά μην το κάνουν....
Εδώ μήπως έχεις κάνει κάποιο λάθος?
Γειααααα δέστο......
Η φύση δεν εχει μεμβράνη.
Πως θα εξομοιωθεί η σκληρότητα που λές εφόσον το μαλακό νερό πάει προς το σκληρό και περνάει μέσα απο μεμβράνη?
Αν δεν υπήρχε η μεμβράνη τότε θα συμφωνούσα
Αν εξομειωθούν όπως γράφεις θα πρέπει να έχουν και την ιδια στάθμη
Χάριν απλότητας... αν "μπλέξουμε" με στάθμες, πάμε αλλού. Το έγραψα με αυτόν τον απλουστευτικό τρόπο κυρίως για να γίνει "αντιπαράθεση" με την κυτταρική μεμβράνη. H πολλή βιολογία ή η πολλή φυσική θα γινόταν "βαρετές".
Και τέλος δεν κάνεις αναφορά στο τι σημαίνει οσμωτική πίεση :)
Πάλι χάριν απλότητας...Αμα θες, γράψε εσύ με απλά λόγια τι είναι οσμωτική πίεση :D :D :D - εγώ δεν τα κατάφερα...
H τι ρόλο παίζουν τα στοιχεία Golgi, η ATP και τα ριβοσώματα :D :D :D
Η τον τρόπο με τον οποίο το αλάτι "αντιμετωπίζει" μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων... :D :D :D
Αμα "πέσουμε" στη παγίδα να εξηγούμε (να προσπαθούμε να εξηγούμε) τι ακριβώς "παίζεται".... το χάσαμε το παιχνίδι. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που τα ξέρουν καλύτερα από μας.
Το κείμενο δεν απευθυνόταν σε "πειραγμένους" σαν και σένα :D :D :D

Και τέλος... έγραψα
"ΥΓ.1: Οποιαδήποτε παρατήρηση/διόρθωση/διευκρίνιση είναι αποδεκτή και επιβεβλημένη, για να μην διαβάζουν "φούμαρα" οι αναγνώστες".

Οκ, την παρατήρηση την έκανες...
Διόρθωση/διευκρίνιση δεν βλέπω... :twisted:
Διευκρίνισέ μας λοιπόν τι είναι η "οσμωτική πίεση"... :twisted: :twisted: :twisted:
Α, και ει δυνατόν, με απλά λόγια, πως το αλάτι βοηθάει σε περίπτωση υψηλών νιτρικών :twisted: :D :lol: :lol: :lol:

halvas69
02-06-05, 02:40
Σωστός :wink: και όπως έπρεπε, κατατοπιστικότατος.
Θα συμφωνήσω με το να γράφονται σε τέτοιο στυλ οι θεματολογίες παρομοίων posts, ένεκα απλότητας και κατανόησης.

mikenuke
02-06-05, 08:56
"Εκλαίκευση" αυτο θελουμε!

Ο μοντερατορ να το επισυναψει στην κορυφη των επισημασμενων!

Θελω εκλαίκευση και απο τον λασαλ!!!

harris
02-06-05, 09:31
Πάρα πολύ καλό άρθρο. Μπράβο στον Κώστα. Ένα κάρμα από εμένα pls...
(όχι δεν μπέρδεψα τα forums).

Fonamstel
02-06-05, 21:26
Για να μην υπάρχουν μπερδέματα με τις αναλογίες...

1% = 10γρ/λίτρο = 10.000 ppm. Με βάση αυτή την εξίσωση, υπολογίστε ανάλογα...
Ισοτονικό είναι το 0,9% = 9γρ/λίτρο = 9.000 ppm.

Υπάρχει ο "κουταλάτος" τρόπος, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού είναι 5 γραμμάρια αλάτι και μια κουταλιά της σούπας είναι 15 γραμμάρια αλάτι. Για ευνόητους λόγους, εγώ τουλάχιστον αυτό το απορρίπτω.

Ενας ευκολότερος τρόπος είναι "αλάτι/δεκάλιτρο" - είναι πιο εύκολο να ζυγιστεί το αλάτι. Εχουμε και μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις σε σχέση με τα κουτάλια... μια ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας είναι πάμφθηνη και εκτός από τα ενυδρεία, βοηθάει και στην μαγειρική...

Με τον "αλάτι/δεκάλιτρο" τρόπο, έχουμε:

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ
0,1% (10 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....ενας καλός τρόπος "πρόληψης", με διάρκεια εφαρμογής ένα μήνα το λιγότερο.
0,2% (20 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....αντιμετώπιση "ελαφρού προβλήματος παρασίτων", διάρκεια μέχρι ένα μήνα.
0,3% (30 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....η "κλασική δοσολογία γενικής χρήσης" στο μέγιστό της. Διάρκεια 4 βδομάδες.
0,5% (50 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....κυρίως για λίμνες με koi, 3-4 βδομάδες.

ΙΣΟΤΟΝΙΚΟ
0,9% (90 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....δεν προτείνεται παρά μόνο για τραύματα, γρατσουνιές κλπ. Ακόμα και γι αυτά όμως, καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ελαφρά υπερτονικό διάλυμα (1%).

ΥΠΕΡΤΟΝΙΚΑ
1% (100 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....Μέγιστη έκθεση 12 ώρες, ανάλογα με το ψάρι. Για τραύματα, γρατσουνιές κλπ ή μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις.
2% (200 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....Μέγιστη έκθεση κάποια λεπτά της ώρας, ανάλογα με το ψάρι.
3% (300 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....Μέγιστη έκθεση κάποια λεπτά της ώρας, ανάλογα με το ψάρι - οκ για δίσκους με φανταστικά αποτελέσματα (προσωπική εμπειρία).

Από προσωπική εμπειρία, υποτονικά διαλύμετα μέχρι 0,3% δεν "ενοχλούν" καθόλου υγροφίλες, java moss, anubias και bacopa monnieri. "Ενοχλούν" όμως φυτά γλάστρας, λουλούδια κλπ. Οπότε, καλό είναι το αλατισμένο νερό να μη χρησιμοποιείται για πότισμα...

Οι αναλογίες αυτές δεν είναι "κρίσιμες". Ο "κουταλάτος" τρόπος μέτρησης είναι μια χαρά... αλλά για να ξέρουμε τι μας γίνεται, καλύτερα η ηλεκτρονική ζυγαριά...

Επίσης, σε περίπτωση εμφάνισης ΝΟ2, 30 φορές την ποσότητα νιτρωδών. Πχ, αν μετρήσουμε 0,5 mg/l (δηλαδή 0,5 ppm) ΝΟ2, τότε χρειάζεται αλάτι 15 ppm. Αυτό είναι πολύ λίγο (0,0015% δηλαδή ενάμισι γραμμάριο σε 100 λίτρα...).

Σημεία προσοχής:

Καλή διάλυση του αλατιού στο νερό ωστε να αποφευχθούν "καψίματα".
Αερόπετρα σε περίπτωση υπερτονικών διαλυμάτων.
Και κυρίως: Τα υπερτονικά διαλύματα "προσφέρονται" για "μπάνια" σε διαφορετικό ενυδρείο. Δεν έχω υπ' όψιν μου περίπτωση άλλων ψαριών πλην των δίσκων που "προσφέρονται" για τέτοια μπάνια...σε κάθε περίπτωση, αν δεν είμαστε σίγουροι γι αυτό που κάνουμε, όταν πρόκειται για πάνω από 0,3% διάλυμα... καλό είναι να ρωτάμε.

Fonamstel
06-06-05, 00:18
Μια ερώτηση...
Την περίμενα, αλλά ουδείς την έθεσε.

Αφού το αλάτι αφυδατώνει ζωντανούς οργανισμούς με αποτέλεσμα τον θάνατό τους... τι γίνεται με το βιολογικό μας φίλτρο?

Δεν υπάρχει κίνδυνος να "σκοτώσουμε" τα βακτηρίδια του φίλτρου ?

ΕEEE????

lasal
06-06-05, 01:45
Δεν υπάρχει κίνδυνος να "σκοτώσουμε" τα βακτηρίδια του φίλτρου ?

ΕEEE????
Οχι :wink:
ΥΓ.
Ξέρεις κανένα καλό τρόπο να ξεπαστρεψω μια ντουζίνα σαλιγκάρια?
Μην πεις τίποτε τώρα
Το σάββατο στην συνάντηση οτι θέλεις
:D

Fonamstel
06-06-05, 19:01
Ξέρεις κανένα καλό τρόπο να ξεπαστρεψω μια ντουζίνα σαλιγκάρια?
Μην πεις τίποτε τώρα
Το σάββατο στην συνάντηση οτι θέλεις
:D

Χμ... Θα σου πω τώρα, γιατί το γοργόν και χάριν έχει !

Λοιπόν.
Φτιάχνεις ένα νέο ενυδρείο. Αγοράζεις καινούριο εξοπλισμό (και έπιπλο), φυτά, διακοσμητικά κλπ.
Κατά προτίμηση με αμμωνία, το στρώνεις.
Προσοχή : ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ νερό από το παλιό ενυδρείο στο καινούριο, και φυσικά καθαρίζεις τα νέα φυτά από αυγά σαλιγκαριών κλπ.
Οταν στρωθεί, μεταφέρεις τα ψάρια από το παλιό στο καινούριο.

Το παλιό ενυδρείο (κομπλέ μαζί με το έπιπλο) μου το χαρίζεις. :D

Οκ, για να μην το παραξεφτιλίσουμε... μου το πουλάς στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. :roll: :D

halvas69
06-06-05, 21:39
Ξέρεις κανένα καλό τρόπο να ξεπαστρεψω μια ντουζίνα σαλιγκάρια?
Πάρε ένα Puffer και θα δεις χε,χε :lol: :lol: :lol:

DimmyF
21-06-05, 15:45
Έχω μία απάντηση για τον lasal και την οσμοτική ισορροπία:
Το NaCl (κοινό αλάτι) όπως κάθε άλας διασπάται στο καθαρό νερό σε ιόντα.
Έτσι το NaCl στο νερό γίνεται ιόντα Na (Na+) & ιόντα Cl (Cl-).
Η ημιπερατή μεμβράνη τώρα, έχει την ιδιότητα να επιτρέπει την ελεύθερη διεύλευση του νερού (Η2Ο) αλλά να ΜΗΝ επιτρέπει τη διεύλευση ιόντων.
Εφ'οσον λοιπόν διαλύτης (H2O) περνα από την ημιπερατή μεμβράνη από το αρεότερο διάλυμμα (χαμηλή συγκέντρωση ιόντων) προς το πυκνότερο (υψηλή συγκέντρωση ιόντων), τελικά οι δύο συγκεντρώσεις εξισόνονται.
[ΔΕΝ περνάει το αλατόνερο αλλά μόνο τα μόρια Η2Ο].
Αυτή είναι η οσμοτική ισορροπία!

Για να μη γίνει σύγχηση να διευκρινίσω ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα:
Διαλύτης είναι το καθαρό νερο (H20)
Διαλυμμένη ουσία είναι τα ιόντα Na+ και Cl- (το αλάτι μας)
Διάλυμμα είναι ο διαλύτης και η διαλυμμένη ουσία μαζί (το αλατόνερο)

Ελπίζω να βοήθησα..

Υ.Γ. kostasY68 πολύ καλό το άρθρο και όσο απλουστευμένο πρέπει!!

lasal
22-06-05, 09:11
Λοιπόν επανέρχομαι στο ιδιο θέμα με την καινούργια αναφορά του dimmyF και το αίτημα του Mikenuke να εκλαϊκευτεί το θέμα και για να καταλάβουν όσοι παρακολουθούν.
Είναι απλά ενα συμπλήρωμα στα οσα έχουν γραφτεί.

Διάχυση ονομάζουμε την μετακίνηση του υγρού απο το αραιότερο προς το πυκνότερο υγρό (Χωρίς την χρήση ημιπερατής μεμβράνης).
Αυτό συμβαίνει στην φύση οταν δεν υπάρχει κάποιου είδους μεμβράνη.
Σε αυτήν την περίπτωση οι πυκνότητες θα ισορροπίσουν

Οσμωτική ισορροπία υπάρχει οταν σταματήσει να μετακινείτε ενα υγρό απο το ενα δοχείο στο άλλο. (με την χρήση ημιπερατής μεμβράνης)

Οσμωτική πίεση χαρακτηρίζεται η διαφορά της στάθμης που υπάρχει ανάμεσα σε δυο δοχεία. (με την χρήση ημιπερατής μεμβράνης)
Σε αυτήν την περίπτωση το δύο δοχεία θα έχουν διαφορετική πυκνότητα,
διαφορετική συγκέντρωση αλάτων.

Με την οσμωτική πίεση δημουργείτε η οσμωτική ισορροπία.
Μεμβράνη στην φύση μπορεί να χαρακτηριστεί για παράδειγμα η φλούδα ενός φρούτου.
ΥΓ.
Ποιο απλά δεν μπορώ να το κάνω
:wink:

Apostolis
22-06-05, 11:48
... ή η κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων! :wink:

Pritanis
26-10-05, 13:24
Να συμπληρωσω το πολυ χρησιμο αυτο ποστ μεταφραζοντας απο το fishdoc.co.uk.

Αλατολουτρα.

10-30 grams ανα λιτρο [(10 - 30 ppt - 1-3%)για μεχρι 30λεπτα. Η μεγαλυτερη δοση μπορει ναχρησιμοποιηθει μεχρι 30 λεπτα. Προτεινομενη δοσολογια -εκτος αν υπαρχει λογος για υψηλοτερη - ειναι τα 20 γρ/λιτρο για 20 λεπτα.
Τι να προσεξω http://www.fishdoc.co.uk/webart/green%20bullet.gif Το αλατι πρεπει να διαλυθει τελεια στο νερο για να αποφυγω καψιματα.
http://www.fishdoc.co.uk/webart/green%20bullet.gif Χρηση αεραντλιας για καλο αερισμο του μπανιου

http://www.fishdoc.co.uk/webart/green%20bullet.gif Απομακρυνση του ψαριου οταν αρχισει να επιπλεει οριζοντια (δικια μου σημειωση. οταν το ψαρι επιστρεψει στο ενυδρειο καραντινα το υποβοηθουμε στην αναπνοη με αεροπετρα μεχρι να βεβαιωθουμε οτι εχει επανελθει πληρως)
http://www.fishdoc.co.uk/webart/green%20bullet.gif Χρηση μαγειρικου αλατιου χωρις προσθετα ροης.

Περιληπτικα
Οταν δεν εχουμε σιγουρη διαγνωση ή ολοκληρωμενη εξεταση , το αλατολουτρο ειναι μια καλη πρωτη επιλογη θεραπειας για το αρρωστο ψαρι που εχει χασει το χρωμα του.Για διαφορους λογους δεν ειναι ομως παντα αποτελεσματικο. Αν το ψαρι δεν ανταποκριθε απαιτηται περεταιρω ερευνα για τα αιτια της ασθενειας .Αν δεν υπαρχει ενυδρειο καραντινας , το αλατολουτρο για καθε νεοεισερχομενο ψαρι στο ενυδρειο μας ειναι μια καλη επιλογη και μια ελαχιστη προφυλαξη.

Χρησιμες Μετατροπες
ppm = mg/litre π.χ. 5 ppm = 5 mg / litre
mg / litre x 3.785 = mg / gall (US) i.e 5 mg / litre = 18.9 mg / gall (US)
mg/ litre x 4.546 = mg / gall (UK) i.e 5 mg / litre = 22.7 mg / gall (UK)




1 ounce = 28.35 grams

1% διαλυμα = 10 ml per litre
10 gram per litre
38 gram per gall (US)
45 gram per gall (UK)

GP250381
14-06-06, 12:50
μια ερωτηση.ειμαι αρχαριος με τα ενυδρεια.μιλατε για κοινο αλατι?αυτο που μαγειρευουμε?

klaz
14-06-06, 12:53
μια ερωτηση.ειμαι αρχαριος με τα ενυδρεια.μιλατε για κοινο αλατι?αυτο που μαγειρευουμε?ΟΧΙ.μιλαμε για αλατι γλυκου νερου για ενυδρειακη χρηση...και στην περιπτωση που δεν βρισκεις για χοντρο αλατι τυροκομιας χωρις επιπλεον προσθετα.

Tkagem
02-07-06, 19:03
Πού μπορώ να βρώ τέτοιο αλάτι,στο σούπερ μάρκετ ας πούμε?Και δέν έχω καταλάβει πού το ρίχνω το αλάτι,μέσα στο ενυδρείο ή εχω ένα ενυδρείο μικρό για θεραπείες.Και μετά πώς αποσύρω το αλάτι από το ενυδρείο?

george
02-07-06, 19:07
Mπορείς να βάλεις αυτό :
http://www.aquaessentials.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=473

Tkagem
02-07-06, 19:10
Αλάτι τυροκομίας που διάβασα πώς χρησιμοποιείται?

Tolis
02-07-06, 23:28
Αλατι καταλληλο μπορεις να βρεις δωρεαν και στο Συλλογο στις συναντησεις του Σαββατου.

gaslan
27-06-07, 00:03
Καλησπέρα, μια ερώτηση πάνω στο θέμα...

Σε 250lt ενυδρείο, για να έχω συγκέντρωση 0,3% (treatment για hydra), δλδ πρέπει να διαλύσω 750γρ. αλάτι?

μου φαίνεται αρκετό....:(

PascM
27-06-07, 00:15
Αν μιλάς για καθαρά 250 λίτρα ναι!

Marvin
04-06-08, 23:53
Μπραβο σε ολους για ολες τις πληροφοριες που αναφερονται στο ποστ.
Πραγματικα σαν αρχαριος μπορω να πω πως κατανοησα σχεδον τα παντα:smt041.

Αλλα θα ηθελα να κανω μια απλη ερωτηση πιο πολυ για να σιγουρευτω για κατι.

Εχω σε 60 λτ ενα μονομαχο και εναν πλεκο(ο οποιος θα την κανει σε καποια φαση της αναπτυξης του..:smt090για μεγαλυτερο χωρο ) και σημερα προσεξα μια ιδεα finrot στην ουρα του (μιλαμε για 3-4 χιλιοστα.)Επισης σημερα μολις αγορασα τυροκομικο αλατι για
εναν αλλο ψαρη αλλα ηταν αργα δυστυχως.
Μπορω να κανω προληπτικη θεραπεια στο ενυδρειο ενω ειναι και ο πλεκο μεσα?
Αν καταλαβα καλα δεν θα του δημιουργησει καπιο προβλημα αν ειναι
στα 10 γρ ανα 10 λιτρα.
Το ρωταω αυτο για να ειμαι σιγουρος ωστε να μην στρεσαρω τον μονομαχο
(ο οποιος ειναι ζωηροτατος παρολα αυτα,τρωει κανονικα και παιζει με τα φυτα ολη την ωρα) βαζοντας τον σε καραντινα.

Και κατι ακομα δεν αναφερετε πουθενα τον τροπο της αφαλατωσης.
Θα γινεται σταδιακα σημαινει αλλαγες της ιδιας ποσοτητας νερου αλλα με λιγοτερη
αλατοτητα μεχρι να μηδενιστει?
'Η απλα συχνες αλλαγες νερου χωρις αλατι ωστε σιγα σιγα να ερθει στα ισα του ?

Πιστευω πως εκανα καλο να συνεχισω στο ιδιο ποστ ωστε να υπαρχουν συγκεντρωμεμες οι αποριες.Αν οχι παρακαλω να γινουν οι καταλληλες μεταφορες..

και παλι μπραβο στους προλαλησαντες...:smt041:smt041


φιλικα

Γιωργος

theofilos
05-06-08, 07:52
Σε φυτεμενο ενυδρειο, ποση ειναι η μεγιστη ποσοτητα αλατιου που μπορουμε να εχουμε για π.χ. 1 μηνα συνεχως?

PascM
05-06-08, 08:00
Αλλα θα ηθελα να κανω μια απλη ερωτηση πιο πολυ για να σιγουρευτω για κατι.

Εχω σε 60 λτ ενα μονομαχο και εναν πλεκο(ο οποιος θα την κανει σε καποια φαση της αναπτυξης του..:smt090για μεγαλυτερο χωρο ) και σημερα προσεξα μια ιδεα finrot στην ουρα του (μιλαμε για 3-4 χιλιοστα.)Επισης σημερα μολις αγορασα τυροκομικο αλατι για
εναν αλλο ψαρη αλλα ηταν αργα δυστυχως.
Μπορω να κανω προληπτικη θεραπεια στο ενυδρειο ενω ειναι και ο πλεκο μεσα?

Αν είδες fin rot σημαίνει οτι πιθανόν να έχεις και άλλα προβλήματα π.χ. ποιότητας νερού! Δες πρώτα αυτή την περίπτωση και κάνε τις απαραίτητες βελτιώσεις! Από την άλλη κρύου νερού δεν έχεις?


Αν καταλαβα καλα δεν θα του δημιουργησει καπιο προβλημα αν ειναι
στα 10 γρ ανα 10 λιτρα.
Το ρωταω αυτο για να ειμαι σιγουρος ωστε να μην στρεσαρω τον μονομαχο
(ο οποιος ειναι ζωηροτατος παρολα αυτα,τρωει κανονικα και παιζει με τα φυτα ολη την ωρα) βαζοντας τον σε καραντινα.


Η μικρή αλατότητα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ανάλογα όμως τα ψάρια που έχεις π.χ. τα περισσότερα (αν όχι όλα) είδη κορυντορας δεν αρέσκονται στο αλάτι.


Και κατι ακομα δεν αναφερετε πουθενα τον τροπο της αφαλατωσης.
Θα γινεται σταδιακα σημαινει αλλαγες της ιδιας ποσοτητας νερου αλλα με λιγοτερη
αλατοτητα μεχρι να μηδενιστει?
'Η απλα συχνες αλλαγες νερου χωρις αλατι ωστε σιγα σιγα να ερθει στα ισα του ?



Η αφαλάτωση πρέπει να γίνετε σταδιακά με αλλαγές νερού, διότι η αύξηση της οσμωτικής πίεσης που δημιουργείτε από την προσθήκη του αλατιού γίνετε δεκτή από τα ψάρια πολύ ποιο άνετα από την μείωση. Γι' αυτό και συχνότερες και λίγο μικρότερες αλλαγές νερού είναι προτιμότερες για την μείωση της αλατότητας.


Σε φυτεμενο ενυδρειο, ποση ειναι η μεγιστη ποσοτητα αλατιου που μπορουμε να εχουμε για π.χ. 1 μηνα συνεχως?

Σε φυτεμένο ενυδρείο τα φυτά με το αλάτι θα την "ακούσουν" έτσι και αλλιώς.




Edit: Μήπως πρέπει να γίνει μια μεταφορά των τελευταίων ποστ?

theofilos
05-06-08, 08:07
Ναι ομως ακομα και στο 1% ?

PascM
05-06-08, 08:09
Εξαρτάτε και από τα είδη των φυτών! Τα ποιο ευαίσθητα ναι. Άλωστε το διάστημα είναι μεγάλο για το οποίο μιλάς.

Marvin
05-06-08, 15:59
[quote=PascM;269720]Αν είδες fin rot σημαίνει οτι πιθανόν να έχεις και άλλα προβλήματα π.χ. ποιότητας νερού! Δες πρώτα αυτή την περίπτωση και κάνε τις απαραίτητες βελτιώσεις! Από την άλλη κρύου νερού δεν έχεις?


Εχω ενα κρυου νερου 110 λτ με 2 (πλεον) χρυσοψαρα και 4 apple snails.
Επισης εχω αυτο των 60 με 1 betta και ενα Pterygoplichtis Joselimaianus.

Η ποιοτητα του νερου ειναι οκ αλλα οπως ξαναειπα μετραω με στικακια.
(παρεπιπτοντως κατεβαινω Θες/νικη το σαββατο.Υπαρχει καποιο σετ υγρων
που να προτεινεται?( σε σχεση τιμης/πιστοτητας εννοω)

Σημερα θα κανω μια καλη αλλαγη νερου (50%) και σκεφτομαι,να κανω τη
θεραπεια η οχι?

Επισης φιλε PascΜ δεν διευκρινιζεις κατι στην αφαλατωση .Οι αλλαγες θα
γινονται με σκετο η με λιγοτερο αλατισμενο νερο??

Και παλι φιλικα


Γιωργος

PascM
05-06-08, 17:16
Για την αφαλάτωση το έχω γράψει και στο ποστ (Αλάτι και Άγιος ο Θεός) θα πρέπει να κάνεις μικρότερες και συχνότερες αλλαγές χωρίς αλάτι.
Η αύξηση της οσμωτικής πίεσης γίνετε ποιο εύκολα αποδεκτή από τα ψάρια σε σχέση με την μείωση.

(Νομιζα οτι στο ίδιο ενυδρείο έχεις και κρύου νερού και τροπικά).

Marvin
06-06-08, 16:12
(Νομιζα οτι στο ίδιο ενυδρείο έχεις και κρύου νερού και τροπικά).[/quote]



Δυστυχως ετσι ξεκινησα (με την καθοδηγηση του εμπορα βεβαια.....zw)
Ευτυχως με το που αρχισαν οι πρωτες απωλειες αρχισα να το ψαχνω μονος(στο ιντερνετ εννοω)
και καταφερα να σωσω αυτα που εχω τωρα.Καταληγοντας βεβαια να εχω δυο ενυδρεια τα οποια ολο προσπαθω να τα φερω σε μια σταθερη φαση για να
τα παρουσιασω κιολας και ολο κατι συμβαινει....μεχρι και 110 λτ στο σαλονι ειχα...:smt120 απο μεταχειρισμενο ενυδρειο !!!(που αν το δεις σαν εμπειρια ειναι
το κατι αλλο :D:D:D)

Το σαββατο παντως θα παρω τα τεστ και πιστευω μεσα στο μηνα να σας βομβαρδισω με φωτο...:smt041)


φιλικα

Γιωργος

george
06-06-08, 21:58
Edit: Μήπως πρέπει να γίνει μια μεταφορά των τελευταίων ποστ?

;););)

africano
21-10-10, 09:12
Μπορει να μου απαντησει καποιος ποια η διαφορα του αλατιου μαγειρικης απο το ενυδρειακο?

και τι θα γινει αν βαλεις 0,1% μαγειρικο σε ενυδρειο...????

george
21-10-10, 09:17
To αλάτι μαγειρικής δεν είναι καθαρό γιατί έχει μέσα πρόσθετα που δεν κάνουν για το ενυδρείο μας.

kingrim
21-10-10, 09:17
το μαγειρικο εχει και ενα προσθετο ροης αν δεν κανω λαθος το οποιο δεν κανει για το ενυδρειο

africano
21-10-10, 09:26
Δεν κανει για τα ψαρια? δεν κανει για τα βακτηρια ? για ολα μαζι?
τι προσθετα εχει μεσα ?

...............για να ξερουμε και τι τρωμε !!!!!!:cool::cool::cool::cool:

stav
21-10-10, 09:30
Δεν κανει για τα ψαρια? δεν κανει για τα βακτηρια ? για ολα μαζι?
τι προσθετα εχει μεσα ?

...............για να ξερουμε και τι τρωμε !!!!!!:cool::cool::cool::cool:
Για μας κανει,για τα ψαρια δεν κανει.

aquaman
21-10-10, 10:20
Από τη wikipedia:

"Table salt is refined salt, which contains about 97% to 99% sodium chloride. It usually contains substances that make it free-flowing (anticaking agents) such as sodium silicoaluminate or magnesium carbonate."

Κλεόβουλος
21-10-10, 11:23
Επειδή κι εγω δεν το έχω ψάξει το θέμα,και συχνά συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιούμε μαγειρικό αλάτι στο ενυδρείο,
υπάρχει πουθενά κάποια αναφορά/μελέτη για την τοξικότητα αυτών των στοιχείων στα ψάρια ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminosilicate
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_carbonate
(μόνο για το ανθρακικό μαγνήσιο βρήκα μια αναφορά για πιθανή τοξικότητα στους ανθρώπους όταν υπάρχει αντίδραση με άλλα στοιχεία)

kingrim
21-10-10, 14:45
Επειδή κι εγω δεν το έχω ψάξει το θέμα,και συχνά συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιούμε μαγειρικό αλάτι στο ενυδρείο,
υπάρχει πουθενά κάποια αναφορά/μελέτη για την τοξικότητα αυτών των στοιχείων στα ψάρια ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminosilicate
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_carbonate
(μόνο για το ανθρακικό μαγνήσιο βρήκα μια αναφορά για πιθανή τοξικότητα στους ανθρώπους όταν υπάρχει αντίδραση με άλλα στοιχεία)


Οχι εγω το εχω ακουσει απο πολλα διαφορετικα ατομα μπορει να ειναι και μυθος αλλα δεν θα εκανα εγω το πειραμα :)

Κλεόβουλος
21-10-10, 17:33
Οχι εγω το εχω ακουσει απο πολλα διαφορετικα ατομα μπορει να ειναι και μυθος αλλα δεν θα εκανα εγω το πειραμα :)

Επειδή ακριβώς δεν κάνουμε πειράματα με τα ζωντανά μας,
ρωτάω αν αυτή μας η σύσταση για το μαγειρικό αλάτι είναι και τεκμηριωμένη ;)
ή
κάνουμε προώθηση (άθελα μας)ενυδρειακών προϊόντων? (όπως οι πετσοπάδες σου λένε βάλε τα τάδε "ζωντανά" βακτήρια να στρώσει το ενυδρείο σου).

{πρέπει να το ψάξω +-4}

kingrim
21-10-10, 20:32
OTAN μαθεις να μας πεις εεεεε

aquaman
21-10-10, 21:58
Με μια γρήγορη αναζήτηση, φαίνεται ότι οι περισσότεροι λένε ότι τα πρόσθετα στο κανονικό αλάτι είναι σε τόσο μικρή ποσότητα που είναι ασήμαντα, ενώ το ιώδιο του αλατιού δεν βλάπτει, στην ποσότητα που το βάζουμε συνήθως:

http://badmanstropicalfish.com/articles/article5.html

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20091217142002AA4pKzv

http://www.tetra-fish.com/forums/showthread.php?p=51290

Πάνος
23-10-10, 07:32
παλιοτερα που ηθελα να αντιμετωπισω καποιες ασθενειες και δεν υπηρχαν ακρες ηλεκτρονικης αγορας και τα ντοπια πετσοπ δεν εφερναν ενυδρειακο αλατι....εβαλα καποιες φορες μαγειρικο....δεν ειχα τιποτα δυσαρεστο....δε μπορω να προτεινω ομως καποιον να το κανει εφοσον αντι για ενυδρειακο μπορουμε να βαλουμε το τυροκομικο ;)

babis100nx
01-09-11, 07:56
Πολυ καλο αρθρο ευχαριστω για της πληροφοριες!!!;)

SeXperT
30-10-11, 22:02
Πολύ καλό post πάντως. Κατανοεί πλήρως κανείς την εννοια και την χρησιμότητα του αλατιού. :cool:

Τώρα για το μαγειρικό που είπε κάποιος, εγώ το χρησιμοποιώ τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς πρόβλημα. :rolleyes:

Λάζαρος
04-12-11, 00:42
παιδια εχω βαλει δεκα γραμμαρια σε δεκα λιτρα..(30 το ενυδρειο) για μια περιπτωση επιθετικου φιν ροτ σε μονομαχο...
εχω δοκιμασει και ενα σωρο φαρμακα(μελαφιξ,ή απι φουραν,ή μυξαζιν) παραλληλα με το αλατι ή και μονα τους(καθε φορα μια αντιβιωτικη θεραπεια εννοειται)...αυτα επι πολλες μερες.
βαζω και βιταμινη γιατι τον βλεπω εξασθενημενο..τοφ ιν ροτ καλα κρατει συνεχιζει ακαθεκτο...τελευταιες μερες το ψαρι βρισκεται στο βυθο,αλλα κολυμπουσε κιολας,ειχε μια ζωντανια..
σημερα εχει σχεδον καταρρευσει..ολη την ωρα στον πατο..δυσκολευεται να ισορροπησει...κολυμπαει με δυσκολια...εφαγε ολο κι ολο ενα πελετακι...
να σημειωνω πως εκανα καθημερινα αλλαγες νερου τελευταια με χρηση αλατιου(χωρις αντιβιωση καποιες μερες μπας και,τιποτα ομως χειροτερευσε)
τον χανουμε; τι να κανω ;
μπανιο με πολυ αλατι φοβαμαι να του κανω στην κατασταση που ειναι...:(

harris samos
04-12-11, 01:53
λαζαρε τη θερμοκρασια εχεις στο ψαρι ?
και γιατι βαζεις 10 γραμαρια σε 30 λιτρα ?

Λάζαρος
04-12-11, 14:03
ειχα γι αμερες υψηλη,τωρα την εριξα...ετσι μου ειπαν...για 30 γρ μου ειπαν μονο μπανιο δυο λεπτων..μαλλον δεν αντεχει ο μονομαχος οπως με αλλα ψαρια;

manolischania
31-12-11, 22:38
Αλάτι για θαλασσινό ενυδρείο μας κάνει για μπάνιο σε ψαρια του γλυκού ?

zalk
31-12-11, 23:03
Αλάτι για θαλασσινό ενυδρείο μας κάνει για μπάνιο σε ψαρια του γλυκού ?τσουκ

Γιώργος Κ
31-12-11, 23:10
τσουκ
Γιατι οχι? Εκτος οτι θα κοστισει κατι πιο ακριβα? :confused:

zalk
31-12-11, 23:16
oxi.αν δεν βαριομουν να γραφω θα τα ειχα ηδη εξηγησει αναλυτικα.

Γιώργος Κ
31-12-11, 23:29
Οκ! Ας ευχηθουμε ολοι το νεο ετος να μη βαριεσαι τοσο πολυ :D:D:smt020

manolischania
02-01-12, 16:32
Και στο bidka πάντως που ρώτησα μονο οικονομικούς λόγους ανάφεραν

Re: How To Do a Salt Dip
Quote:
Originally Posted by manolischania
Is it safe to use salt for saltwater aquarium ?
Yes, but it is very expensive. Ordinary table salt is far cheaper and does the job just as well
__________________
Slackey

tsilojohn
02-01-12, 16:40
Αν επιασε η ΄΄ευχη ΄΄ του Γιωργου τοτε μπορει να μας βοηθησει ο zalk...

zweet
27-03-12, 08:48
καλημερα!
με συγχωρειτε μια ερωτηση.
αλατι χοντρο βιολογικο, χωρις καθολου χημικα προσθετα κανει?
δηλαδη το τυροκομιας εχει αλλη χημικη συσταση απο το κοινο χοντρο αλατι?

Κλεόβουλος
27-03-12, 13:50
καλημερα!
με συγχωρειτε μια ερωτηση.
αλατι χοντρο βιολογικο, χωρις καθολου χημικα προσθετα κανει?
δηλαδη το τυροκομιας εχει αλλη χημικη συσταση απο το κοινο χοντρο αλατι?
Κάνει.
Το ίδιο είναι.

Superpzarr
27-03-12, 14:02
Κώστα

Αν δεν υπήρχε η μεμβράνη τότε θα συμφωνούσα
Αν εξομειωθούν όπως γράφεις θα πρέπει να έχουν και την ιδια στάθμη

:D

ως φυσικος απαντω: ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΑΘΜΗ!!! λογω της οσμωτικης πιεσης...

όταν δεν υπάρχει μεμβράνη το φαινόμενο υπάρχει ξανά με πιο εύκολο τρόπο που μακροσκοπικά εμείς το καταλαβαίνουμε ως ανάμιξη διαλυμάτων.
-------------------------
καλημερα!

δηλαδη το τυροκομιας εχει αλλη χημικη συσταση απο το κοινο χοντρο αλατι?

χημική σύσταση της κύριας ουσίας ειναι ιδια NaCl, οι προσμίξεις είναι διαφορετικές και το μαγειρικό είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο και βελτιωτικά ροής!

γι'αυτό και το χοντρό αλάτι είναι πιο υγιεινό για διατροφή σε ότι αφορά τη σύσταση του... και αντοίστιχα το τυροκομικό πιο υγιεινό για τα ψάρια μας...

Κλεόβουλος
03-08-13, 08:37
Επειδή κι εγω δεν το έχω ψάξει το θέμα,και συχνά συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιούμε μαγειρικό αλάτι στο ενυδρείο,
υπάρχει πουθενά κάποια αναφορά/μελέτη για την τοξικότητα αυτών των στοιχείων στα ψάρια ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminosilicate
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_carbonate
(μόνο για το ανθρακικό μαγνήσιο βρήκα μια αναφορά για πιθανή τοξικότητα στους ανθρώπους όταν υπάρχει αντίδραση με άλλα στοιχεία)

Επειδή ακριβώς δεν κάνουμε πειράματα με τα ζωντανά μας,
ρωτάω αν αυτή μας η σύσταση για το μαγειρικό αλάτι είναι και τεκμηριωμένη ;)
ή
κάνουμε προώθηση (άθελα μας)ενυδρειακών προϊόντων? (όπως οι πετσοπάδες σου λένε βάλε τα τάδε "ζωντανά" βακτήρια να στρώσει το ενυδρείο σου).

{πρέπει να το ψάξω +-4}


To επαναφέρω μήπως βρούμε κάτι καινούργιο ;)

Αντιγράφω:
here's a quote from Aquascience Research Group (http://aquascienceresearch.com/APInfo/Salt.htm)

Are the additives in table salt harmful in aquariums or ponds?
The short answer is “no”. Neither the small percentage of iodides nor the anti-caking additives can be considered to be dangerous when the salt is used in ponds or aquariums. There is no valid reason to use only non-iodized salt yet this is always a hot topic for discussion and argument among aquarium hobbyists. In reality, the minuscule amount of iodide that would end up in a treated pond or aquarium is likely to be beneficial (as a potential source of essential iodine for both certain plants and animals) and certainly not harmful.

They give their credentials as follows About Aquascience Research Group (http://aquascienceresearch.com/About.htm)

ARG has a working R&D laboratory (which includes analytical and synthetic chemical equipment and facilities, analytical instrumentation (including gas chromatography, liquid chromatography, spectrophotometry, and specific-ion electrochemistry), and aquariums for both marine and freshwater testing. ARG employs and trains degreed chemists, ichthyologists, aquatic researchers, biologists, and veterinarians. ARG provides free consulting to other professionals (e.g. from public aquariums, zoos, colleges, and universities), governmental agencies (e.g. state and federal fish hatcheries, fish and game agencies, plant and animal health agencies, and municipal water treatment companies), industry and aquarium hobbyists.

Άλατα που χρησιμοποιώ (στα αφρικάνικα ενυδρεία μου) όπως αυτό http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidLakeSalt.html
ή αλάτια για θαλασσινό που χρησιμοποιούν κάποιοι, περιέχουν ιωδίνη.

Η ιωδίνη είναι απαραίτητη σε κάποια ψάρια, όπως στα ψάρια της Τανγκανίκα
http://www.cichlid-forum.com/articles/treatment_tips.php

Για την χρήση αλατιού:
http://www.aquarium-pond-answers.com/2008/03/salt-in-freshwater-aquariums.html
http://badmanstropicalfish.com/articles/article77.html


Εγώ καταλήγω μάλλον στο συμπέρασμα ότι
για μια βραχυχρόνια θεραπεία (ή μπάνιο), σε ψάρια που γενικά ανέχονται το αλάτι,
δεν είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιήσουμε το απλό μαγειρικό αλάτι.

kgf12345
03-08-13, 10:14
λοιπον αυτο ποτε δεν το καταλαβα.
τι υποτιθεται οτι προκαλει το ιοδιο στα ψαρια και το αποφευγουμε?γιατι δεν εχω βρει ποτε τεκμηριωμενη εξηγηση...

μιας και το συζηταμε,ενα γενικο αρθρακι για τις διαφορες των διαφορων τυπων αλατιου που διαβαζα τωρα.
http://www.theecologist.org/green_green_living/health_and_beauty/270993/what_type_of_salt_is_best.html

plin
03-08-13, 16:36
Έπειδή στα φυτεμένα ενυδρεία το κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες, διότι πειράζει τα φυτά, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε άλλα αλάτια (π.χ. epsom salt ή τα έτοιμα ενυδρειακά άλατα που πωλούνται για κιχλίδες, σκούρο νερό κλπ).

Για τα ασπόνδυλα, μήπως είναι καλύτερα επίσης να χρησιμοποιούμε epsom salt αντί για κοινό αλάτι;

delta66
03-08-13, 17:04
Έπειδή στα φυτεμένα ενυδρεία το κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες, διότι πειράζει τα φυτά, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε άλλα αλάτια (π.χ. epsom salt ή τα έτοιμα ενυδρειακά άλατα που πωλούνται για κιχλίδες, σκούρο νερό κλπ).

Για τα ασπόνδυλα, μήπως είναι καλύτερα επίσης να χρησιμοποιούμε epsom salt αντί για κοινό αλάτι;Ενα δικιο το εχετε αρκετοι να τα μπερδευετε με τη λεξη Salt που κολλανε παντου
Το epsom salt ειναι μαγνησιο (επταενυδρο αλας του θειϊκου μαγνησιου) που ειναι άλας, αλλα οχι αλάτι.
Μη μπερδεουμε τα (μεταλλικα) αλατα (ασβεστιο μαγνησιο σιδηρος κλπ) με το αλατι (χλωριουχο νατριο - NaCl).

Άλατα (mineral salts - mineral nutrients - μεταλλικα αλατα) https://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_mineral
Epsom Salt (επταενυδρο αλας του θειϊκου μαγνησιου) http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_sulfate

Αλάτι (table salt - μαγειρικο αλατι - χλωριουχο νατριο - sodium chloride) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9

Aν θελουμε αλατι για αντιπαρασιτικη/επουλωτικη/τονοτικη χρηση, οπου αναφερεται και το αρθρο, τοτε μιλαμε για χλωριουχο νατριο.

marios psilopoulos
10-02-14, 22:13
ρώτησα σε ένα μαγαζί για τυροκομικό αλάτι,αλλά μου έδωσαν απλό χονδρό χωρίς κατεργασία...συγκεκριμένα λέει πάνω:
συλλέγεται με μηχανικά μέσα,πλαίνεται,στενώνει στον ήλιο και συσκευάζεται,χωρίς ραφινάρισμα ή προσθήκη χημικών ουσιών και συντηρητικών...τι λέτε,κάνει??

Γιώργος Κ
10-02-14, 22:16
Ναι!

Cool Blood
24-02-14, 20:59
Μια ερώτηση...
Την περίμενα, αλλά ουδείς την έθεσε.

Αφού το αλάτι αφυδατώνει ζωντανούς οργανισμούς με αποτέλεσμα τον θάνατό τους... τι γίνεται με το βιολογικό μας φίλτρο?

Δεν υπάρχει κίνδυνος να "σκοτώσουμε" τα βακτηρίδια του φίλτρου ?

ΕEEE????

Στο παραπάνω ερώτημα ποια είναι η απάντηση; Είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν επηρεάζεται η βιολογία;

manolischania
24-02-14, 21:44
οχι ,
p.s αν φτάσεις την αλατότητα απότομα σε τέτοιο βαθμό ώστε να να επηρεαστεί σημαντικά η αποικία του βακτηρίου μέχρι να προσαρμοστεί το ποιο πιθανόν είναι να έχουν πεθάνει πρώτα τα ψαρια σου .

plin
22-03-14, 00:39
Δεν νομίζω ότι έχει ξανα-αναφερθεί, αλλά σύμφωνα με αυτό εδώ (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=2799) το αλάτι, ακόμα και σε μικρές δόσεις, προστατεύει τα ψάρια από την δηλητηρίαση από νιτρώδη NO2. Τί πιστεύετε, είναι σωστά όσα λέει;
Επειδή το ΝΟ2 είναι αρκετά 'ύπουλο' και τελικά αποτελεί ίσως και μεγαλύτερο από την αμμωνία πρόβλημα σε πολλά ενυδρεία, συχνά προτείνεται η χρήση του seachem prime για την αντιμετώπισή του. Όμως το prime μειώνει το redox και κοστίζει περισσότερο ενώ, πιθανά, να μην είναι και άμεσα διαθέσιμο.
Το αλάτι, λοιπόν, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, κάνει και για την άμεση προστασία των ζωντανών από την παρουσία ΝΟ2, μέχρι να αλλάξουμε το νερό. Οι απαιτούμενες συγκεντρώσεις είναι μόλις 10:1, δηλαδή για 1ppm νιτρώδη μόλις 0,01γρ/λτ αλάτι (στα 100λτ μόλις 1γρ).Φυσικά το αλάτι, σε αντίθεση με το prime, δεν αποτοξικοποιεί καθόλου την αμμωνία.
Ποιά η γνώμη των πιο έμπειρων για αυτά;

Diskus fan
22-03-14, 22:42
Νομίζω ότι αναφέρεται σε κάποιο σημείο παραπάνω (ΙΣΩΣ να κάνω και λάθος το θέμα... ΔΕΝ το ξαναδιάβασα από την αρχή)... αυτό που γράφεις.-

Κλεόβουλος
03-12-14, 14:35
To επαναφέρω μήπως βρούμε κάτι καινούργιο ;)

Αντιγράφω:
here's a quote from Aquascience Research Group (http://aquascienceresearch.com/APInfo/Salt.htm)

Are the additives in table salt harmful in aquariums or ponds?
The short answer is β€œno”. Neither the small percentage of iodides nor the anti-caking additives can be considered to be dangerous when the salt is used in ponds or aquariums. There is no valid reason to use only non-iodized salt yet this is always a hot topic for discussion and argument among aquarium hobbyists. In reality, the minuscule amount of iodide that would end up in a treated pond or aquarium is likely to be beneficial (as a potential source of essential iodine for both certain plants and animals) and certainly not harmful.

They give their credentials as follows About Aquascience Research Group (http://aquascienceresearch.com/About.htm)

ARG has a working R&D laboratory (which includes analytical and synthetic chemical equipment and facilities, analytical instrumentation (including gas chromatography, liquid chromatography, spectrophotometry, and specific-ion electrochemistry), and aquariums for both marine and freshwater testing. ARG employs and trains degreed chemists, ichthyologists, aquatic researchers, biologists, and veterinarians. ARG provides free consulting to other professionals (e.g. from public aquariums, zoos, colleges, and universities), governmental agencies (e.g. state and federal fish hatcheries, fish and game agencies, plant and animal health agencies, and municipal water treatment companies), industry and aquarium hobbyists.

Άλατα που χρησιμοποιώ (στα αφρικάνικα ενυδρεία μου) όπως αυτό http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidLakeSalt.html
ή αλάτια για θαλασσινό που χρησιμοποιούν κάποιοι, περιέχουν ιωδίνη.

Η ιωδίνη είναι απαραίτητη σε κάποια ψάρια, όπως στα ψάρια της Τανγκανίκα
http://www.cichlid-forum.com/articles/treatment_tips.php

Για την χρήση αλατιού:
http://www.aquarium-pond-answers.com/2008/03/salt-in-freshwater-aquariums.html
http://badmanstropicalfish.com/articles/article77.html


Εγώ καταλήγω μάλλον στο συμπέρασμα ότι
για μια βραχυχρόνια θεραπεία (ή μπάνιο), σε ψάρια που γενικά ανέχονται το αλάτι,
δεν είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιήσουμε το απλό μαγειρικό αλάτι.

και για να συνεχίσω την επιχειρηματολογία ως προς την ακίνδυνη, κατά τη γνώμη μου (και φυσικά όταν αφορά την προσωρινή θεραπευτική χρήση σε ψάρια που το ανέχονται και όχι είδη όπως τα νέον, τα κάρντιναλ, τα rummy nose tetras, hatchetfish, elephantnoses, ψάρια που προέρχονται από πολύ μαλακά νερά με ελάχιστους ηλεκτρολύτες κλπ) χρήση του απλού θαλασσινού μαγειρικού αλατιού,
επισυνάπτω αυτό:
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=803867&postcount=82
και να προσθέσω ότι υπάρχουν και διάφορες ποικιλίες μαγειρικού αλατιού που μπορεί να βρούμε σ' ένα μπακάλικο όπως αυτές:
-το φυσικό αλάτι που έχει υποστεί ελάχιστη κατεργασία, κυρίως για να καθαριστεί από φερτές ύλες και να γίνει πιο λεπτόκοκκο, και δεν περιέχει πρόσθετα
-το ακατέργαστο αλάτι που όμως έχει καθαριστεί και το βρίσκουμε και ως "τυροκομικό"
-το επιτραπέζιο που είναι κατάλευκο και περιέχει πρόσθετα ροής
-το ιωδιούχο που είναι ίδιο με το προηγούμενο και του έχει προστεθεί ιώδιο

Όσον αφορά τα κατά 1-3% πρόσθετα αντισυσσωματωτικά, συνήθως μόνο πυριτικό αργιλιονάτριο (E554), που βρίσκονται στα δύο τελευταία, να υπογραμμίσω ότι αυτό είναι φυσικός ή συνθετικός ζεόλιθος, για τις ιδιότητες του οποίου έχουμε μιλήσει αρκετά.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55882&highlight=%E6%E5%FC%EB%E9%E8%EF%F2

Κλεόβουλος
11-02-15, 20:45
Δεν νομίζω ότι έχει ξανα-αναφερθεί, αλλά σύμφωνα με αυτό εδώ (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=2799) το αλάτι, ακόμα και σε μικρές δόσεις, προστατεύει τα ψάρια από την δηλητηρίαση από νιτρώδη NO2. Τί πιστεύετε, είναι σωστά όσα λέει;
Επειδή το ΝΟ2 είναι αρκετά 'ύπουλο' και τελικά αποτελεί ίσως και μεγαλύτερο από την αμμωνία πρόβλημα σε πολλά ενυδρεία, συχνά προτείνεται η χρήση του seachem prime για την αντιμετώπισή του. Όμως το prime μειώνει το redox και κοστίζει περισσότερο ενώ, πιθανά, να μην είναι και άμεσα διαθέσιμο.
Το αλάτι, λοιπόν, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, κάνει και για την άμεση προστασία των ζωντανών από την παρουσία ΝΟ2, μέχρι να αλλάξουμε το νερό. Οι απαιτούμενες συγκεντρώσεις είναι μόλις 10:1, δηλαδή για 1ppm νιτρώδη μόλις 0,01γρ/λτ αλάτι (στα 100λτ μόλις 1γρ).Φυσικά το αλάτι, σε αντίθεση με το prime, δεν αποτοξικοποιεί καθόλου την αμμωνία.
Ποιά η γνώμη των πιο έμπειρων για αυτά;

Δεν νομίζω ότι με ένα ώριμο βιολογικά ενυδρείο/φίλτρο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα νιτρώδη NO2 ή με την αμμωνία ΝΗ4 εκτός κι αν ανατραπεί για κάποιο λόγο η ισορροπία και χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της βιολογίας μας.

Ωστόσο το άρθρο έχει βάση και θεωρώ ότι είναι σωστό αφού και
το Prime ή άλλα αντιχλώρια, εξουδετερώνουν το χλώριο Cl του νερού
προσθέτοντας ένα άτομο νατρίου Na και μετατρέποντας το σε NaCl = αλάτι ;)

sarpijk
02-03-15, 11:18
Θα ηθελα να αναφερω και εγω μια προσφατη εμπειρια. Προσφατο αγορασμενο peacock goby αρχισε να μη τρωει και να καθεται νωχελικο σε μια ακρη ακριβως κατω απο την επιφανεια. Το εβλεπα δυο μερες ετσι και δεν ηξερα τι να κανω.Σε μια εμπνευση της στιγμης αποφασισα να προβω σε θεραπεια με αλατι. Υπεθεσα οτι κατι ενοχλουσε το ψαρι και το δυσκολευε στην αναπνοη.

Με οδηγιες απο εδω προχωρησα σε παρασκευη διαλυμματος με 2 λιτρα νερο ενυδρειου και 25 γραμμαρια χοντρο αλατι. Φροντισα φυσικα να χτυπησω το αλατι καλα σε ενα σεικερ με νερο. Εβαλα το ψαρι μεσα. Το αφησα καπου 5 λεπτα γιατι αρχισε να γερνει στο πλευρο και φοβηθηκα μη το χασω.

Οταν το εριξα μεσα στο ενυδρειο το ψαρι εκατσε πολλες ωρες ακινητο. Μετα απο μια μερα αρχισε να κινειται λιγο αλλα δεν ερχοταν να φαει.

Δυο μερες μετα το ψαρι ειναι πολυ καλυτερα. Τρωει με αρκετη ορεξη και σταματησε να ανεβαινει στην επιφανεια.

Mpegleris
08-04-15, 13:40
Ερωτηση.

Το αλατι ειναι χρησιμο για την εξωτερικη αποπαρασιτοση των ψαριων μας.
Αλλα οταν ενα ψαρι εχει Dropsy-εσωτερικη μολυνση τι κανουμε ;:confused:

delta66
08-04-15, 14:00
Αν δεν ειναι σε προχωρημενη μη αναστρεψιμη κατασταση, kanamycin + metronidazole ή neomycin, ισως minocycline (πολυ βαρυ για τα νεφρα αν εχουν ηδη προβλημα), και espom salt και προσευχη
διαβασμα εδω http://www.aquarium-pond-answers.com/2006/11/betta-with-dropsy.html

panos_auk
18-01-18, 14:50
Εχω μπερδευτεί λίγο σχετικά με τα ειδη των ψαριων στα οποια δεν μπορει να χρησιμοποιηθει θεραπεια με αλατι.
Τα ψαρια που ζουν σε χαμηλες σκληροτητες/μαλακο νερο (π.χ. Νοτιου Αμερικης) αντεχουν μια ενδεχομενη θεραπεια με αλατι;
Το αλατι απ'οσο ξερω δεν επηρεαζει τις σκληροτητες...;Σωστα;
Π.χ. σε ενυδρειο με apistogramma agasiizzi και cardinal tetra θα βαζατε αλατι;
Ειτε προληπτικα ή σαν θεραπεια...;;

Κλεόβουλος
18-01-18, 15:31
Ακόμα και σε δίσκους εφαρμόζεται θεραπεία με αλάτι.
Η απάντηση είναι ναι αλλά μόνο σε περίπτωση διάγνωσης ασθένειας που το απαιτεί. Όχι προληπτικά ;)

panos_auk
18-01-18, 15:39
Οκ. Ευχαριστω για την απαντηση Κλεοβουλε.
Εχω βρει αντικρουομενες αποψεις ψαχνοντας.
Εχω διαβασει για εφαρμογη σε δισκους και σε cardinal & neon. Αλλου πετυχα αναφορα για ευαισθησια των τετρα στο αλατι...
Εξ ου και το μπερδεμα...

delta66
18-01-18, 16:24
Οκ. Ευχαριστω για την απαντηση Κλεοβουλε.
Εχω βρει αντικρουομενες αποψεις ψαχνοντας.
Εχω διαβασει για εφαρμογη σε δισκους και σε cardinal & neon. Αλλου πετυχα αναφορα για ευαισθησια των τετρα στο αλατι...
Εξ ου και το μπερδεμα...
Τα loaches και καποια ειδη γατοψαρων ειναι τα πιο ευαισθητα.
Γενικοτερα ομως, στα ειδη οπως tetra cory κλπ, που ειναι αμφιλεγομενα, καλο ειναι να ξεκιναμε τη θεραπεια με ελαφρια δοσολογια αλατιου και να αυξανουμε σταδιακα στην επιθυμητη, παρακολουθωντας αντιδρασεις.

panos_auk
18-01-18, 16:39
Τα loaches και καποια ειδη γατοψαρων ειναι τα πιο ευαισθητα.
Γενικοτερα ομως, στα ειδη οπως tetra cory κλπ, που ειναι αμφιλεγομενα, καλο ειναι να ξεκιναμε τη θεραπεια με ελαφρια δοσολογια αλατιου και να αυξανουμε σταδιακα στην επιθυμητη, παρακολουθωντας αντιδρασεις.

Οποτε το συμπερασμα ειναι οτι δεν απαγορευεται αυστηρα για κανενα ειδος αλλα σε ειδη που μπορει να εχουν παρουσιαστει προβληματα το παμε δοκιμαστικα και προσεκτικα.
Οκ. Ευχαριστώ Σπυρο.

Diskus fan
31-01-18, 01:10
Πρόσφατα έκανα μια θεραπεία με αρκετό αλάτι σε κάποιους δίσκους μου, στων οποίων το ενυδρείο υπήρχαν αρκετά corydoras sterbai... ΔΕΝ είδα να επαληθεύεται η φήμη, για την ευαισθησία των κορυντόρας σε αυτό.-

invisiblesurfer
04-09-18, 10:00
Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Έχω ένα φυτεμένο ενυδρείο γλυκού νερού, περίπου 800λ συμπεριλαμβανομένου του σαμπ, και >20% των ψαριών (~30 tetras και 10 κορυ) υποφέρουν από dropsy.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι δεν μπορώ να τα πιάσω για να τα μεταφέρω στη καραντίνα και ως εκ τουτου είμαι αναγκασμένος να κάνω θεραπεία σε ολόκληρο το ενυδρείο.

Έχοντας διαβάσει όλα τα ποστ, η ερώτησή μου ειναι σε τι % και για πόσο χρόνο πρέπει να εκτεθούν τα ψαράκια μου ενυδρειακό αλάτι;

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Diskus fan
04-09-18, 23:15
Θέλεις να θεραπεύσεις Dropsy... με το αλάτι; :confused:

invisiblesurfer
05-09-18, 07:03
Ναι απ'ότι διαβάζω στα διάφορα ενυδρειακα φόρουμ το αλάτι ένα πρώτο στάδιο θεραπείας και κυρίως ελέγχου της επέκτασης των συμπτωμάτων (αν όχι και της λοίμωξης). Συμπεραίνω ότι το αλάτι βοηθά τα ψάρια να αποβάλλουν τα υγρά που συσσωρεύονται και τα ανακουφίζει προσωρινά, και μεσοπροθεσμα τα βοηθά να αντιμετωπίσουν την λοίμωξη.

Αυτό είναι το ποστ της Jo Ann που θεωρείται dropsy guru

http://weloveteaching.com/puregold/disease/symptom/byname.htm#dropsy

Σημειωτέον ότι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μιας και οι πληροφορίες ειτε είναι συγκεχυμένες, είτε μιλούν για μπάνιο σε 3% αλάτι εντός, όμως, καραντίνας και για μόνο 10-15 λεπτά της ώρας, που στη δική μου περίπτωση δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι κρύβονται τα ψάρια στα φυτά και δεν μπορώ να τα μεταφέρω στη καραντίνα.

Εκτιμώ κάθε βοήθεια και συμβουλή, ευχαριστώ και πάλι.

SOCRATIS
05-09-18, 07:57
Παρακαλώ μην ξεφεύγετε από το κύριο θέμα αυτού θέματος που είναι το αλάτι
και μόνον αυτό.
Παρεμπιπτόντως στην υδρωπικία(dropsy)δεν χρησιμοποιούμε αλάτι(NaCl) αλλά epson salt( MgSO4).
Αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες δημοσιεύστε τα ερωτήματα σας στην κατάλληλη κατηγορία.

invisiblesurfer
19-10-18, 06:17
Ευχαριστώ.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα πινακάκι με τις ασθένειες που θεραπεύει το NaCl και με εκείνες που θεραπεύει το Epsom;