Επιστροφή στο Forum : Θέματα σχετικά με γενικές πληροφορίες για Amano.
Συμφωνω και οι δικες μου ειναι τριων χρονων και μπλε δεν τις εχω δει ποτε
Είχα βρεί ένα μικρό καβουράκι (δε θυμάμαι το είδος) 2 ορόφους κάτω, στο γκαράζ. Το ενυδρείο είχε μείνει λίγο ανοικτό για να προσαρμοστεί η αυτόματη ταΐστρα γιατί έλειπα διακοπές!
Σήμερα πρόσεξα οτι σε μια γαριδούλα μου λείπει ένα πόδι...:(
(το ένα απο τα τρία μεγάλα, όχι απο αυτά που έχει μπροστά και τρώει)
μπορεί να αναγεννηθεί καινούριο? η θα μείνει έτσι?
Θα αναγεννηθει με τις επομενες εκδυσεις. Αυτο ξερω. Και εγω εχω μια που της λειεπει ποδι.
Καλησπέρα παιδιά. Από τότε που πρόσθεσα φυτά στο ενυδρείο με τα Guppies μου και παρουσιάστηκαν ξένοι αλλά συμπαθητικοί λαθρεπιβάτες (σαλιγκάρια) με έβαλαν σε σκέψη για προσθήκη και άλλων τέτοιων πληθυσμών που θα κάνουν το ενυδρείο μου να φέρνει περισσότερο σε ένα μικρό φυσικό βιότοπο. Οπότε το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν οι γαρίδες και, μετά από κάποιες αναζητήσεις στο ίντερνετ, συγκεκριμένα οι amano ή οι red cherry.
Το θέμα είναι ότι κάθισα και διάβασα αρκετά τις τελευταίες τρεις μέρες και είμαι με περισσότερες απορίες από πριν αλλά και με μια κυρίαρχη άποψη ότι τελικά η προσθήκη γαρίδων σε κοινωνικό ενυδρείο δεν υφίσταται. Και επειδή σε πολλά θέματα οι απόψεις διίστανται θα ήθελα να δω από εμπειρίες κυρίως γιατί αν το δω εγκυκλοπαιδικά θα πρέπει να σταματήσω να γράφω το συγκεκριμένο θέμα.
1) τελικά οι γαρίδες συγκατοικούνε εύκολα με φυτοφάγα ζωοτόκα ψαράκια και συγκεκριμένα με guppies και αν ναι πως συγκατοικούνε; Γιατί παντού σχεδόν διαβάζω ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν περιστατικά κανιβαλισμού, η συμπεριφορά των γαρίδων είναι μάλλον αμυντική απέναντι στους συγκατοίκους τους με το να κρύβονται συνέχεια. Αυτό δεν καθιστά το κοινωνικό ενυδρείο φυλακή για τις γαρίδες; Η υπάρχει περίοδος προσαρμογής ώστε να νιώσουν ότι δεν απειλούνται και να αρχίσουν να κόβουν βόλτες στο βυθό;
2) τα flakes των ψαριών αναφέρονται και σαν τροφή και των γαρίδων. Η ύπαρξη δυο διαφορετικών τροφών, μιας ειδικής για γαρίδες και μιας των guppies δε θα οδηγήσουν σε υπερσιτισμό και των δυο ειδών (αν και δεν έχω διαβάσει αν guppies τρέφονται με φαγητό γαρίδων) και ευτροφισμό του νερού του ενυδρείου;
3) κάπου διάβασα ότι σχετικά με το πληθυσμό αντιστοιχούν περίπου 5 γαρίδες ανά δέκα λίτρα. Αυτό αφορά τα ενυδρεία για γαρίδες ή για τα κοινωνικά; Σε 120lt ενυδρείο τι πληθυσμός γαρίδων πρέπει να μπει;
4) σχετικά με τις γέννες (για τις amano). Για να επιζήσουν τα αυγά τους αναφέρεται ότι χρειάζεται υφάλμυρο νερό. Κάπου διάβασα ότι στα Guppies με τις αλλαγές νερού καλό είναι να προσθέτουμε λίγο αλάτι για να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις στις ουρές και να είναι πιο ζωηρά τα χρώματά τους. Αυτή η προσθήκη καθιστά το νερό του ενυδρείου μου υφάλμυρο; Μπορούν να επιβιώσουν γόνοι amano σε τέτοιες συνθήκες;
5) φυτά και γαρίδες. τα moss διαβάζω ότι είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικά για τα ενυδρεία που έχουν γαρίδες. Πόσο ισχύει αυτό? Σε περίπτωση που πάρω γαρίδες και συγκεκριμένα πάρω amano που ίσως να μη σκέφτομαι το θέμα γόνων θα ήταν καλό να έβαζα java moss για τις ενήλικες;
Αυτά για αρχή. Σίγουρα ξεχνάω και άλλες απορίες που είχα και ξέχασα να τις σημειώσω.
Bill-Samos
08-06-14, 19:18
Καλησπερα..
Τα guppies δεν ειναι φυτοφαγα ειναι σαρκοφαγα κατα βαση,το γοννο της γαριδας τον τιμουν δεοντος..Σε πυκνοφυτεμενο ενυδρειο καποια γαριδακια επιβιωνουν αλλα δεν θα ελεγα οτι ειναι οι ιδανικοι συγκατοικοι.
Την ψαροτροφη την τρωνε και οι γαριδες αν προλαβουν.Τη γαριδοτροφη αν χωραει στο στομα τους τα guppies δεν την αφηνουν να πατωσει καν..τουλαχιστον αυτα που ειχα εγω..Χρειαζεται μετρο..
Τις cherry βαλτες τουλαχιστον σε δεκαδα σε στρωμενο βυθο .
Αλατι αν βαζεις σε καθε αλλαγη σε λιγο θα εχεις αλμυρο νερο..Ισως καθε 4-5 αλλαγες αλλα και παλι αν δεν υπαρχει λογος δεν θα το εκανα..εχεις και φυτα ειπες...η γεννα αμανο ειναι δυσκολη υποθεση,θελει προσπαθεια και δεν νομιζω να γινει στο ενυδρειο αλλα ισως σε καποια καραντινα αν προσπαθησεις.
Η μος υποχρεωτικη δεν ειναι αλλα προσφερει καλυψη και τροφη αρα ειναι ιδανικη.Τις αμανο μου δεν τις βλεπω να συχναζουν εκει αντιθετα με τις τσερυ,προτιμουν αλλα φυτα..
ποια τα λιτρα σου ? 120? και ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο?
1) τελικά οι γαρίδες συγκατοικούνε εύκολα με φυτοφάγα ζωοτόκα ψαράκια και συγκεκριμένα με guppies και αν ναι πως συγκατοικούνε; Γιατί παντού σχεδόν διαβάζω ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν περιστατικά κανιβαλισμού, η συμπεριφορά των γαρίδων είναι μάλλον αμυντική απέναντι στους συγκατοίκους τους με το να κρύβονται συνέχεια. Αυτό δεν καθιστά το κοινωνικό ενυδρείο φυλακή για τις γαρίδες; Η υπάρχει περίοδος προσαρμογής ώστε να νιώσουν ότι δεν απειλούνται και να αρχίσουν να κόβουν βόλτες στο βυθό;
δεν εχεις προβλημα αν βαλεις αμανο.. ειχα πολυ καιρο με πλατυ και ηταν ολα οκ! οι τσερυ θα ειναι (οι πιο πολλες) κρυμμενες και δεν εχουν καμια σχεση με ενα σκετο γαριδαδικο ως προς την συμπεριφορα.. τα γκαπυς (ειδικα τα θυληκα) θα φανε σιγουρα γοννο απο τσερυ.
2) τα flakes των ψαριών αναφέρονται και σαν τροφή και των γαρίδων. Η ύπαρξη δυο διαφορετικών τροφών, μιας ειδικής για γαρίδες και μιας των guppies δε θα οδηγήσουν σε υπερσιτισμό και των δυο ειδών (αν και δεν έχω διαβάσει αν guppies τρέφονται με φαγητό γαρίδων) και ευτροφισμό του νερού του ενυδρείου;
θα τα φανε ολα τα γκαπυ πιθανοτατα..
μπορεις να παρεις ταμπλετες, να τις κανεις κομματακια και θα τρωνε και οι αμανο.. οι οποιες περνουν αγκαλια την τροφη και πηγαινουν να την φανε καπου ηρεμα..
οπως και με flakes ,αν ριχνεις λιγα περισσοτερα θα μπορεσουν να παρουν και οι γαριδες να φανε.
3) κάπου διάβασα ότι σχετικά με το πληθυσμό αντιστοιχούν περίπου 5 γαρίδες ανά δέκα λίτρα. Αυτό αφορά τα ενυδρεία για γαρίδες ή για τα κοινωνικά; Σε 120lt ενυδρείο τι πληθυσμός γαρίδων πρέπει να μπει;
Δεν νομιζω να ισχυει κατι τετοιο..
σε αυτα τα λιτρα θα εβαζα ανετα 6-7 αμανο..
4) σχετικά με τις γέννες (για τις amano). Για να επιζήσουν τα αυγά τους αναφέρεται ότι χρειάζεται υφάλμυρο νερό. Κάπου διάβασα ότι στα Guppies με τις αλλαγές νερού καλό είναι να προσθέτουμε λίγο αλάτι για να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις στις ουρές και να είναι πιο ζωηρά τα χρώματά τους. Αυτή η προσθήκη καθιστά το νερό του ενυδρείου μου υφάλμυρο; Μπορούν να επιβιώσουν γόνοι amano σε τέτοιες συνθήκες;
Δεν προκειται να δεις αμανομωρα:D , θελει πολυ προσπαθεια..
οντως καλο ειναι το αλατι στα ζωοτοκα και για προληψη στις ασθενειες..
με αναλογια 1γρ. ανα λιτρο ειναι οκ και τα ζωοτοκα και οι αμανο..
και φυσικα το νερο αυτο δεν ειναι υφαλμυρο..
5) φυτά και γαρίδες. τα moss διαβάζω ότι είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικά για τα ενυδρεία που έχουν γαρίδες. Πόσο ισχύει αυτό? Σε περίπτωση που πάρω γαρίδες και συγκεκριμένα πάρω amano που ίσως να μη σκέφτομαι το θέμα γόνων θα ήταν καλό να έβαζα java moss για τις ενήλικες;
καλο κανει η μοςς , αρεσει πολυ στις γαριδες και θα κανει καλο και στα γκαπακια σου(γοννο) ,τα οποια θα τσιμπουν infusoria που συνηθως βρισκουν καταφυγιο στην μοςς...
δεν θεωρω απαιραιτητο για τις αμανο.. μπορεις να εχεις και αλλα φυτα..
Σας ευχαριστώ παιδιά για τις άμεσες απαντήσεις σας.
@Bill-Samos
Αυτό έχω διαβάσει από πολλούς να λένε ότι δεν είναι ιδανικοί συγκάτοικοι και πάω σε petshops και τα βλέπω να κυκλοφορούν όλα κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα (στο ίδιο ενυδρείο guppies και γαρίδες).
Και για το αλάτι είναι λογικό αυτό που λες, λίγο αλάτι κάθε αλλαγή θα κάνει αλμυρό το νερό μετά από κάποιο διάστημα. Τώρα δε ξέρω αν εκείνη η ποσότητα που είχα δει επειδή ήταν σίγουρα λίγη (20 γραμμάρια στα 100lt) με την αλλαγή 30-40% που κάνω κάθε εβδομάδα κρατούσε το επίπεδο αλμυρότητας κάπως σταθερό. Αλλά πάλι μπέρδεμα είναι η όλη κατάσταση.
@tsala
120 λίτρα είναι και το λειτουργώ κοντά στα 3 χρόνια, 2+κάτι χρόνια με guppies και το τελευταίο 6μηνο+ είναι και φυτεμένο με anubias nano, εχινόδορους, βαλισνέριες και κερατόφυλλο. Έχω και έναν μικρό πληθυσμό από αγνώστου ταυτότητας σαλιγκάρια (νομίζω ramshorns, είναι πολύ μικρά όμως για να καταλάβω).
Με τη παρουσία δυο τροφών δε θα επιβαρυνθεί η ποιότητα του νερού; Να χρειάζεται για παράδειγμα πιο συχνές αλλαγές νερού; Αν και αυτό θα το παρακολουθώ με τις μετρήσεις.
Οπότε περισσότερο να κοιτάξω για τις cherry που δεν υπάρχει πρόβλημα με τους γόνους. Γιατί τώρα να μπλέξω με γέννες σε καραντίνες ή αλλαγή σε υφάλμυρο νερό αφού τα guppies ζούνε και σε αυτό, θα πάει πολύ.
Για moss αφού υπάρχουν μόνο θετικά τόσο για τους γόνους των cherry όσο και για τους γόνους των guppies καλό θα ήταν να βάλω πιστεύω.
EDIT: Και το άλλο που είχα ξεχάσει. Διάβασα ότι οι γαρίδες έχουν κάποιο θέμα με το χαλκό, οπότε λιπάσματα που περιέχουν χαλκό θα πρέπει να αποφεύγονται. Εγώ χρησιμοποιώ το flourish της seachem το οποίο έχει 0,0001% Cu αλλά από την άλλη λέει ότι είναι ασφαλές για ασπόνδυλα όπως οι γαρίδες. Είναι πολύ μικρό ποσοστό και δεν τα επηρεάζει δηλαδή;
Χρησιμοποιώ seachem flourish με γαρίδες χωρίς πρόβλημα. Αν το ενυδρείο δεν είναι πυκνοφυτεμένο χρησιμοποίησε μικρότερη ποσότητα από την συνιστώμενη. Τα φυτά που τώρα έχεις δεν πολυχρειάζονται λίπασμα.
Α μια χαρά τότε. Δεν χρησιμοποιώ πολύ. Κάπου στο 1/4 του καπακιού βάζω.
Και για το αλάτι είναι λογικό αυτό που λες, λίγο αλάτι κάθε αλλαγή θα κάνει αλμυρό το νερό μετά από κάποιο διάστημα.
Δεν ειναι ετσι, αλατι βαζεις (στην αλλαγη νερου) οσο βγαζεις.. η ποσσοτητα του αλατιου παραμενη σταθερη.. αν ηταν ετσι ,μαζι με πλατυ θα ειχα και κλοουν (οχι loach :D)
@tsala
120 λίτρα είναι και το λειτουργώ κοντά στα 3 χρόνια, 2+κάτι χρόνια με guppies και το τελευταίο 6μηνο+ είναι και φυτεμένο με anubias nano, εχινόδορους, βαλισνέριες και κερατόφυλλο. Έχω και έναν μικρό πληθυσμό από αγνώστου ταυτότητας σαλιγκάρια (νομίζω ramshorns, είναι πολύ μικρά όμως για να καταλάβω).
Με τη παρουσία δυο τροφών δε θα επιβαρυνθεί η ποιότητα του νερού; Να χρειάζεται για παράδειγμα πιο συχνές αλλαγές νερού; Αν και αυτό θα το παρακολουθώ με τις μετρήσεις.
Εδω απαντησες μονος σου ;)
Οπότε περισσότερο να κοιτάξω για τις cherry που δεν υπάρχει πρόβλημα με τους γόνους. Γιατί τώρα να μπλέξω με γέννες σε καραντίνες ή αλλαγή σε υφάλμυρο νερό αφού τα guppies ζούνε και σε αυτό, θα πάει πολύ.
Για moss αφού υπάρχουν μόνο θετικά τόσο για τους γόνους των cherry όσο και για τους γόνους των guppies καλό θα ήταν να βάλω πιστεύω.
Δεν ειπε κανεις οτι θα μπλεξεις με καραντηνες κλπ...
δεν μπορεις να βγαλεις μικρα απο αμανο.. θα ζευγαρωνουν, απλα δεν θα δεις μικρα..
νομιζω οτι αμανο πρεπει να παρεις, εγω δεν προτεινω τσερυ με ζωοτοκα...
εχουν γινει πολλα περιστατικα και με ενηλικες γαριδες , χωρια ο γοννος που θα τρωγεται
Bill-Samos
08-06-14, 22:11
Και για το αλάτι είναι λογικό αυτό που λες, λίγο αλάτι κάθε αλλαγή θα κάνει αλμυρό το νερό μετά από κάποιο διάστημα.
Δεν ειναι ετσι, αλατι βαζεις (στην αλλαγη νερου) οσο βγαζεις.. η ποσσοτητα του αλατιου παραμενη σταθερη.. αν ηταν ετσι ,μαζι με πλατυ θα ειχα και κλοουν (οχι loach :D)
Ναι αλλα στην αλλαγη βγαζεις νερο οχι αλατι.Για να μενει σταθερη η περιεκτικοτητα αλατιου θα επρεπε πρωτα να συμπληρωνεις την εξατμιση με οσμωση και μετα να κανεις αλλαγη.. Αλλιως η περιεκτικοτητα σε αλατι θα ανεβαινει συνεχεια.
Ναι αλλα στην αλλαγη βγαζεις νερο οχι αλατι.Για να μενει σταθερη η περιεκτικοτητα αλατιου θα επρεπε πρωτα να συμπληρωνεις την εξατμιση με οσμωση και μετα να κανεις αλλαγη.. Αλλιως η περιεκτικοτητα σε αλατι θα ανεβαινει συνεχεια.
εξυπακούεται οτι συμπηρωνω το καλοκαιρι με οσμωση την εξατμιση..
τον υπολλοιπο χρονο ομως η εξατμιση ειναι μηδαμινη..
Notis_xalandri
09-06-14, 02:07
Για τις γαριδες μπορεις να τους δινεις βραστο καροτο κομμενο σε φετες, θα το τιμησουν δεοντως και αυτες και τα σαλιγκαρια και τα ψαρια δεν θα το ακουμπησουν.
Οσο για την συγκατοικηση καμια σχεση δεν εχει ενα ενυδρειο μονο με γαριδες με ενα κοινωνικο. Ακομα και τα πιο ησυχα ψαρια καποια στιγμη θα δοκιμασουν γαριδα(ειδικα γονο) και μετα οι γαριδες θα φοβουνται. Γενικως οτι χωραει στο στομα του ψαριου το δοκιμαζει, μια ιδεα ειναι να εχεις πρωτα γαριδες ωστε να γεμισουν το ενυδρειο και να φτασουν σε ενηλικη κατασταση αρκετες και μετα βαζεις ψαρια που να μην χωρανε στο στομα τους, δεν θα ξαναδεις γονο αλλα αν εχεις μεγαλο πληθυσμο τουλαχιστον δεν θα σου τρωνε τις ενηλικες.
korasidikos
09-06-14, 07:14
το μονο ψαρι που ειναι 100% safe με τις γαριδες ενηλικες η μικρα ειναι αυτο (http://www.seriouslyfish.com/species/iriatherina-werneri/)!κολυμπουν μεση -επιφανεια και δεν ασχολουντε καθολου με τις γαριδες και το φαγητο αυτων,με συνεπεια να μην ενοχλουν καθολου!
το μονο ψαρι που ειναι 100% safe με τις γαριδες ενηλικες η μικρα ειναι αυτο (http://www.seriouslyfish.com/species/iriatherina-werneri/)!
και αυτα..;)
οτο (http://aqualandpetsplus.com/Catfish,%20Otocinclus.htm) ps.gertrudae (http://www.seriouslyfish.com/species/pseudomugil-gertrudae/)
Τελικά έγινε αυτό που πίστευα. Αγόρασα 5 amano προχθές. Την επομένη ανοίγω το φως και ψάχνω να τις βρω. Πουθενά. Τελικά ανακάλυψα ότι κάθονται κοντά στην επιφάνεια του μηχανισμού του εσωτερικού φίλτρου και πίσω από τη spraybar. Δεν κάνουν κάποια κίνηση για φαγητό, γενικά δεν κόβουν βόλτες για πουθενά όμως, ενώ η συγκατοίκηση με τα guppies ήδη άρχισε να περνάει μπόρα αφού οι γόνοι και τα λίγο πιο μεγάλα από τους γόνους guppies τα τσιμπάνε στην ουρά!!! Και είναι σχεδόν 5 πλάσια από αυτά οι γαρίδες. Δε ξέρω αν τυραννιούνται οι καημένες.
korasidikos
12-06-14, 15:11
παραπανω αναφερονται τα ψαρια που ειναι safe για τις γαριδες!παντα ολως υπαρχουν και οι εξαιρεσεις να ξερεις!
Καλά, τα είδα τα ψάρια που είναι safe, το θέμα είναι όμως ότι θα ήθελα κάποιους συγκατοίκους για τα guppies και όχι να αλλάξω το guppies με κάποια άλλα ψάρια για να βάλω γαρίδες. Και για αυτό είπα να προσπαθήσω, βλέποντας και πολλούς από εδώ μέσα να λένε ότι δεν υπάρχουν γενικότερα προβλήματα στη συγκατοίκηση. Και δεν είναι ότι κινούνται απειλητικά τα guppies εναντίον τους ίσα ίσα που τα μεγάλα δεν δίνουν καν σημασία στις amano. Να θέλουν χρόνο να συνηθίσουν το ενυδρείο μήπως;
Μέχρι στιγμής έχω δυο απώλειες, μια εξαφάνιση και δυο επιζώντες. Οι δυο μάλιστα τελευταίες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν κανονικά μέσα στο ενυδρείο. Τις δυο που πέθαναν τις είδα ένα πρωί στο βυθό να έχουν πάρει πορτοκαλί χρώμα ανάσκελες. Τώρα πιστεύω να φύγανε από δαγκώματα; Οι μετρήσεις είναι οι ίδιες στο ενυδρείο μου για να πεις ότι έφταιγε το νερό.
Οι γαριδες δεν πανε με κανενα αλλο ειδος ψαριου οσο και να λενε μερικοι οτι ειναι shrimp safe. Εαν ειναι μεγαλες ισως επιζησουν με καποια ειδη ψαριων εαν ειναι μικρες τοτε ολα τα ψαρακια θα τις τιμησουν.
Δεν τις λες και μικρές τις συγκεκριμένες. Και τα μεγάλα guppies δεν τις πλησιάζουν καν. Οι γόνοι πάνε και τα ενοχλούν. Που να ξέρω. Βλέπω κόσμο που λέει ότι πάνε με guppies και δεν έχουν κανένα πρόβλημα και είπα να προσπαθήσω.
korasidikos
14-06-14, 23:25
ειχα μονομαχο με γαριδες τουλαχιστον 5 μηνες και εβγαλα πολλες γεννες,γιατι εχω ιαθερινες με γαριδες 2 μηνες και βγαζω γεννες κανονικα,και πολλοι αλλοι φιλοι εχουν ακομα και γκαπυ με γαριδες και μεγαλωνουν γεννες κανονικα!!βεβαια το κακο μπορει να συνβαινει ελπιζω οχι συνεχεια,ουτε μπορω να ειμαι συνεχεια απο πανω οποτε......
Δεν τις λες και μικρές τις συγκεκριμένες. Και τα μεγάλα guppies δεν τις πλησιάζουν καν. Οι γόνοι πάνε και τα ενοχλούν. Που να ξέρω. Βλέπω κόσμο που λέει ότι πάνε με guppies και δεν έχουν κανένα πρόβλημα και είπα να προσπαθήσω.
H caridina japonica κοινως αμανο δεν αναπαραγονται σε γλυκο νερο οποτε αυτες που πηρες ειναι μονο εισαγωγης και μεγαλες σε μεγεθος ετσι ειναι δυσκολο να φαγωθουν απο ψαρια.
Εαν μιλαμε για neocaridina rcs - red cherry οποτε μιλαμε για γαριδες που ειναι ευκολες στην αναπαραγωγη τους ο γονος που θα βγει θα φαγωθει απο τα περισσοτερα εαν οχι ολα τα ψαρια οπως επισης οι γαριδες μικρες σε μεγεθος θα ειναι στρεσαρισμενες.
Εαν μιλαμε για caridina που ειναι δυσκολοτερες στην αναπαραγωγη τους δεν θα ηθελες με τιποτα να φτασεις μεχρι την γεννα και να δεις να τρωγονται απο shrimp safe ψαρακια.
Ειχα πολλα χρονια γαριδες με ψαρια και η αναπτυξη της αποικιας γαριδων ηταν απογοητευτικη, οταν βγηκαν τα shrimp safe ψαρακια εκανα μια αποικια με 2000 γαριδες.
Θα υπαρξουν και απαντησεις του στυλ (μα εγω τις κραταω και δεν τρωνε μπλα μπλα) αλλα εαν θελεις γαριδες στο ενυδρειο σου δυστηχως τα μωρακια απο τα 100 θα χανεις τα 99. Τωρα εαν το 1-2 γαριδακια που θα μεγαλωσουν και σε 3-4 μηνες δεις καμια 10 σε συνολο το θεωρησεις επιτυχια τοτε μπραβο.
-------------------------
ειχα μονομαχο γαριδες τουλαχιστον 5 μηνες και εβγαλα πολλες γεννες,γιατι εχω ιαθερινες με γαριδες 2 μηνες και βγαζω γεννες κανονικα,και πολλοι αλλοι φιλοι εχουν ακομα και γκαπυ με γαριδες και μεγαλωνουν γεννες κανονικα!!βεβαια το κακο μπορει να τυχει μια φορα και οχι συνεχεια!
υγ/αναλυση δεν θελω!
Ειχα iriatherina την οποια την εβγαλα νεκρη απο το ενυδρειο μου γιατι τις κολλησε το γαριδακι στο στομα.
Εχει μικρο στομα το συγκεκριμενο ψαρι αλλα τον γονο θα τον φανε.
Οπως αναφερα και παραπανω αυτα που γραφω τα εχω ζησει προσωπικα.
Εαν ειστε ευχαριστημενοι με 10-20 παραπανω γαριδακια τοτε εχει καλως...
Έχω πει ότι πήρα amano και ότι είναι μεγάλες σε μέγεθος σχεδόν όσο τα ενήλικα guppies. Οι γόνοι guppies και τα λίγα πιο μεγάλα πάνε και τα τσιμπάνε στην ουρά όσο έχω δει. Δεν περιμένω γέννες καθότι αδύνατο σε γλυκό νερό. Αν ήθελα γέννες θα σκεφτόμουν τις cherry αλλά δε θέλω να γίνεται αυτός ο χαμός με τα φαγώματα.
Δεν καταλαβαίνω όμως προς τι το ύφος αυτό?
Έχω πει ότι πήρα amano και ότι είναι μεγάλες σε μέγεθος σχεδόν όσο τα ενήλικα guppies. Οι γόνοι guppies και τα λίγα πιο μεγάλα πάνε και τα τσιμπάνε στην ουρά όσο έχω δει. Δεν περιμένω γέννες καθότι αδύνατο σε γλυκό νερό. Αν ήθελα γέννες θα σκεφτόμουν τις cherry αλλά δε θέλω να γίνεται αυτός ο χαμός με τα φαγώματα.
Δεν καταλαβαίνω όμως προς τι το ύφος αυτό?
Απαντας στο μυνημα σου μονος σου. "το τσιμπανε την ουρα των αμανο" προσωπικα εμενα με στεναχωρει, δεν θελω να βλεπω ψαρια-γαριδες να ταλαιπωρουνται η να φαγωνονται απο αλλα ειδη.
Το υφος ειναι οτι πρεπει να δικαιολογουμε καθε τι που γραφουμε.
Το οτι καποιοι οπως εγω και οι περισσοτεροι εδω μεσα κανουμε-καναμε τουρλου το ενυδρειο μας γιατι μας αρεσει το κοινωνικο δεν ειναι σπανιο φαινομενο αλλα οχι οτι ειναι και σωστο.
Φιλικα και χωρις υφος....
Και εμένα με στεναχωρεί όπως με στεναχωρεί το γεγονός ότι κάθονταν για μερικές μερες κρυμμένες. Απλά είδα ότι μερικοί δεν έχουν δει περίεργη συγκατοίκηση και είπα να δοκιμάσω. Λάθος μου? Λάθος μου. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν αυτοί που λένε ότι μόνο με τρία είδη ψαριών είναι safe οι γαρίδες και οι άλλοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και σε άλλα κοινωνικά ενυδρεία όπως αυτό με guppies.
Και σχετικά με το ύφος, τι ακριβώς πρέπει να δικαιολογήσω?
Και εμένα με στεναχωρεί όπως με στεναχωρεί το γεγονός ότι κάθονταν για μερικές μερες κρυμμένες. Απλά είδα ότι μερικοί δεν έχουν δει περίεργη συγκατοίκηση και είπα να δοκιμάσω. Λάθος μου? Λάθος μου. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν αυτοί που λένε ότι μόνο με τρία είδη ψαριών είναι safe οι γαρίδες και οι άλλοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και σε άλλα κοινωνικά ενυδρεία όπως αυτό με guppies.
Τα λαθη ειναι για να γινονται και να διορθωνονται.
Το καλυτερο δολωμα για να πας για ψαρεμα ειναι οι ζωντανες γαριδες, φαντασου να χωραει και στο στομα του ψαριου ειναι σαν να περναει μια μπριζολα απο διπλα σου και να μην αγγιξεις.
Τωρα οπως αναφερα και παραπανω θα υπαρχουν πολλοι που εχουν επιτυχημενες συγκατοικησεις με γαριδες, απλα εγω αντιπαραθετω οτι δεν προσεχουν το ενυδρειο τους καλα, και αυτο γιατι δεν θεωρω επιτυχια την μικρη αυξηση των γαριδων σε ενα ενυδρειο οταν δεν γνωριζουμε ποσες ακομη εχουμε χασει και εχουν γινει μεζες.
Alex_Salonica
16-06-14, 08:20
Έχει συζητηθεί πολλές φορές το θέμα για γαρίδες σε γαριδάδικα και γαρίδες σε ενυδρεία με ψάρια. Όσοι είχαν γαρίδες σε ενυδρείο με ψάρια(έστω και shrimp safe) και γαρίδες μόνες τους σε γαριδάδικο έχουν καταλάβει την διαφορά. Οι γαρίδες από ένστικτο μπροστά στη παρουσία ψαριών είναι επιφυλακτικές. Ειδικά οι γόνοι είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί.
Για διάφορους λόγους όμως προτιμάμε να έχουμε στο ενυδρείο μας μαζί με γαρίδες και ψάρια. Σε αυτή την περίπτωση προτιμάμε τα λεγόμενα safe shrimp ψάρια για να μηδενίσουμε τις απώλειες από τις γαρίδες. Οι γαρίδες σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν κάποιο χρόνο προσαρμογής για να συνηδειτοποιήσουν ότι δεν κινδυνεύουν και να τις δούμε να κολυμπάνε σε όλο το μήκος και πλάτος του ενυδρείου αλλά και πάλι δεν θα έχουν ίδια συμπεριφορά σε ενυδρείο μόνο με γαρίδες.
Αν θέλουμε να έχουμε ψάρια μαζί με γαρίδες, καλό είναι οι γαρίδες να μπουν πρώτες στο ενυδρείο ώστε να προσαρμοστούν και να εξοικειωθούν με το χώρο και τις κρυψώνες του.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό επειδή υπάρχουν ήδη ψάρια μέσα στο ενυδρείο, τότε εισάγουμε τις γαρίδες πάντα βράδυ(με κλειστά φώτα) ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στις γαρίδες να προσαρμοστούν χωρίς τα τσιμπήματα περιέργειας από τα ψάρια που προσθέτουν έξτρα στρες στις γαρίδες με δυσάρεστα αποτελέσματα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα γκάπι είναι shrimp safe για τις ενήλικες γαρίδες αλλά όχι για το γόνο των γαρίδων. Αν βέβαια το ενυδρείο μας είναι πυκνοφυτεμένο και με πολλές κρυψώνες θα επιζήσουν πολλά νεογέννητα.
Αλεξανδρε το μηδενησουμε τις απωλειες ειναι λιγο υπερβολικο.
Να ελλατωσουμε την θεωρω καλυτερη λεξη.
Κατα τα αλλα συμφωνω και δεν αναφερα οτι δεν μπορουμε, αλλα πιο ειναι το σωστο για αυτα τα πλασματα.
Εγω κρινω πρωτα τον εαυτο μου ο οποιος για 5+ χρονια προσπαθησα να αυξησω τον πλυθησμο με shrimp safe ψαρια και δεν τα καταφερα σε ικανοποιητικο βαθμο.
Για αυτούς που τις έχουν σε κοινωνικό με guppies πως καταφέρνετε να τις ταισετε? Δεν νομίζω να προλαβαίνουν από τα τρελο guppies.
προσπαθησες με μια τσιμπηδα να ριχεις τροφη κατευθειαν στον βυθο?
Να μην πεσει απο επανω.
Δε το δοκίμασα με τσιμπίδα. Την έβρεξα λίγο για να βυθιστεί πιο γρήγορα στη πλευρά που κάθονται οι γαρίδες ενώ με το άλλο χέρι τάιζα τα guppies. Και πάνω που μαζεύτηκαν οι καημένες οι γαρίδες να πάρουν τροφή όλο το σμήνος των guppies έρχεται στο σημείο που είχε πέσει η τροφή των γαριδων στο βυθό. Τρια τρία τα guppies να κρατάνε ένα κόκκο τροφής στο στόμα τους. Ένα ενήλικο guppy πιο δίπλα να το έχει βάλει ολόκληρο στο στόμα και να πνίγεται και να το βγάζει ξανά έξω και μετά πάλι να το καταπίνει ολόκληρο. Οτι ναναι. Χαχαχαχα
...τα γκάπι είναι shrimp safe για τις ενήλικες γαρίδες...
Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος, δε θα συμφωνήσω μιλώντας για τις ενήλικες, γιατί όσον αφορά το γόνο το θεωρώ δεδομένο (το ότι θα γίνει μεζές) :D
Μετά από εισαγωγή - και μάλιστα μικρών γκάπυ 1cm - στο γαριδοενυδρείο, μέσα σε 2 λεπτά και μάλιστα μπροστά στα μάτια μου το γκαπάκι τσίμπησε ενήλικη γαρίδα λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθός του... όπως κατάλαβες επιτόπου απόχη και πήγαν εξορία μόνα τους (σε μεγαλύτερο ενυδρείο :p).
Alex_Salonica
24-06-14, 09:17
To "...τα γκάπι είναι shrimp safe για τις ενήλικες γαρίδες..." είναι η συνέχεια της πιο παραπάνω παραγράφου ... δηλαδή
"...Αν θέλουμε να έχουμε ψάρια μαζί με γαρίδες, καλό είναι οι γαρίδες να μπουν πρώτες στο ενυδρείο ώστε να προσαρμοστούν και να εξοικειωθούν με το χώρο και τις κρυψώνες του.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό επειδή υπάρχουν ήδη ψάρια μέσα στο ενυδρείο, τότε εισάγουμε τις γαρίδες πάντα βράδυ(με κλειστά φώτα) ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στις γαρίδες να προσαρμοστούν χωρίς τα τσιμπήματα περιέργειας από τα ψάρια που προσθέτουν έξτρα στρες στις γαρίδες με δυσάρεστα αποτελέσματα."
Ναι, τα διάβασα όλα τα γραφώμενά σου, απλά το σχόλιό μου ήταν περισσότερο ως άποψή μου με βάση το τι παρατήρησα εγώ ;)
Δηλαδή λες αυτό το τσίμπημα που περιέγραψα εγώ να ήτανε όντως τσίμπημα "περιέργειας"?
Alex_Salonica
24-06-14, 09:42
Αν ήταν ήδη τα γκάπι μέσα και μπήκαν οι γαρίδες μετά.. ναι.
Αν καταφέρουν και βρουν οι γαρίδες κρυψώνα ώστε να ηρεμήσουν και να προσαρμοστούν έχει καλώς, αν όμως κάνουν σπασμωδικά πετάγματα στη μέση του ενυδρείου τότε η κατάληξη μάλλον θα είναι μοιραία... γι αυτό πρέπει να μπαίνουν πρώτα οι γαρίδες ή στη χειρότερη περίπτωση να μπαίνουν με κλειστά φώτα, μιλώντας πάντα για γκάπι και τα συναφή.. γιατί αν π.χ. έχουμε κιχλίδες μέσα στο ενυδρείο ούτε τα σβηστά φώτα ούτε οι κρυψώνες τις σώζουν.
Δυόμιση εβδομάδες μετά μπορώ να πω ότι τελικά είναι εύκολη η συμβίωση guppies με amano. Πέραν τις πρώτες απώλειες και εξαφανίσεις (μια από τις οποίες ακόμα δεν έχω καταλάβει) αγόρασα άλλες 4. Έχω τώρα σύνολο 7 και μου αλωνίζουν στη κυριολεξία το ενυδρείο. Πάνω σε φυτά ακόμα και δίπλα στα guppies. Χωρίς να δείχνουν να φοβούνται. Το πρόβλημα με τη τροφή λύθηκε προσωρινά με μια τροφή για guppies την οποία όλο περιέργως δεν την ακουμπάνε τα guppies και είναι η χαρά των amano μαζεύοντας τα από το βυθό σαν τρελά. Μια απορία έχω ωστόσο. Το παλιό τους κέλυφος πρέπει να το βγάζω από το ενυδρείο ή διασπάται?
Alex_Salonica
27-06-14, 09:59
Το παλιό τους κέλυφος πρέπει να το βγάζω από το ενυδρείο ή διασπάται?
Αν δεν σε ενοχλεί αισθητικά καλό είναι αν το αφήνεις μέσα. Είναι πρώτης τάξης πηγή ασβεστίου και θα το φάνε οι ίδιες οι γαρίδες.
Δεν με ενοχλεί καθόλου. Αφού τα τρώνε κιόλας, αν και δεν έχω δει να τα πειράζουν. Να φανταστώ ούτε προκύπτει θέμα με το ασβέστιο στο νερό, λόγω ποσότητας κελύφων στο βυθό? Έχω γύρω στα 4-5.
Alex_Salonica
27-06-14, 10:09
Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας από τα κελύφη
Την εχω καιρο και δεν ξερω το ειδος
νομιζω πως ειναι amano::cool:
Μην ειναι γαριδα τιγρης ?:confused:tiger shrimp
Για δες και εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28439
ChocolatePuma
01-01-15, 21:17
Penaeus monodon - Asian tiger shrimp
Περίμενε και τους γαριδάδες...για πιο σίγουρη άποψη
Caridina cantonensis sp. "Tiger"
http://www.planetinverts.com/Tiger%20Shrimp.html
Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι δυνατόν 2-3 πραγματάκια για τις γαρίδες Amano. Έχω κάνει και μια μικρή έρευνα στην google αλλα θα ήθελα και την γνώμη σας.
Σε ένα ενυδρείο 40 λίτρων μέχρι πόσες το πολύ μπορώ να βάλω μέσα?
Επίσης ο φωτισμός που έχω για το συγκεκριμένο ενυδρείο είναι 6watt led και είναι λιγο πιο δυνατός απο τις παλιες άσπρες λάμπες pl. Θα υπάρχει πρόβλημα με τόσο έντονο φωτισμό?
Το ενυδρείο θα είναι λίγο φυτεμένο με ευκολα φυτά αλλα θα πρέπει να βάλω και επιφανείας για να μειώσω τον φωτισμό?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νομίζω μέχρι 3 θα είσαι οκ! Αφού πάντα είναι στρωμένο το ενυδρείο σου! Σε ότι αφορά το θέμα με το φωτισμό, αφού έχεις εύκολα φυτά θα φουντώσουν όποτε θα κάνουν σκιές. Απο την άλλη οι δικές μου πάνε και κάθονται σε φύλλα φυτών πολύ κοντά στο φώς...
το ενυδρείο είναι στρωμένο και μάλιστα ο βυθός κλείνει στους 3 μήνες.
Νομίζω μέχρι 3 θα είσαι οκ! Αφού πάντα είναι στρωμένο το ενυδρείο σου! Σε ότι αφορά το θέμα με το φωτισμό, αφού έχεις εύκολα φυτά θα φουντώσουν όποτε θα κάνουν σκιές. Απο την άλλη οι δικές μου πάνε και κάθονται σε φύλλα φυτών πολύ κοντά στο φώς...
σε τι θερμοκρασία τις έχεις ?
θα χρειαστω και μπόλικες κρυψώνες ?
ευχαριστώ
Αν βαλεις μονο amano μεσα, μπορεις να βαλεις πολυ περισσοτερες απο 3.
Αν βαλεις μονο amano μεσα, μπορεις να βαλεις πολυ περισσοτερες απο 3.
Οπως ειπε και ο Σπυρος, μονο Αμανο καμια 10 αρια με μπολικα φυτακια θα ητανε ανετα. Αν παλι βάλεις αλλες γαριδες , πχ red cherry τοτε δεν θα προτεινα να βαλεις και Αμανο..
Δεν ξεκαθαρισες να θελεις να βαλεις μονο γαριδες amano. Σιγουρα βαζεις περισσοτερες απο 3 στα λιτρα σου και χωρις συγκατοικους, οπως λεει και ο Σπυρος παραπανω (σκεψου 3 εχω σε 50αρι με Puffers).
Μονες τους, θα εβαζα τουλαχιστον 8 ενηλικες (πανω απο 4 cm). Για το φωτισμο, απο παρατηρηση θα ελεγα οτι τα πηγαινουν περιφημα ειτε εχεις φυτα επιφανειας, ειτε οχι. Αρκει να μιλαμε για λογικα πλαισια φωτισμου.
. Αν παλι βάλεις αλλες γαριδες , πχ red cherry τοτε δεν θα προτεινα να βαλεις και Αμανο..
Υπαρχουν πολλα παραδειγματα (και videos στο youtube) για επιθεσεις amanos σε red cherries. Δεν ειναι και πολυ καλη ιδεα.
Υπαρχουν πολλα παραδειγματα (και videos στο youtube) για επιθεσεις amanos σε red cherries. Δεν ειναι και πολυ καλη ιδεα.
Δεν ειχα δει ποτε επιθεσεις εγω.
Αυτο που ειχα παρατηρησει ηταν οτι οταν πέσει τροφη, η αμανο την κλεβουν απο τις μικρες γαριδες(neocaridina).
Για κανε μια αναζητηση. Ειχα βρει διαφορα θεματα παλιοτερα.
π.χ. αυτο (https://www.youtube.com/watch?v=pG5tpGMzcxI). Μεμονωμενα περιστατικα, αλλα ποτε δεν ξερεις σε ποιο ενυδρειο θα συμβουν.
Ειχα μαζι, για πολλα χρονια (5-6), red cherry και amano.
Δεν μπορω να γνωριζω τι γινοταν ... πισω απο την πλατη μου :D
Ηταν πολλες οι cherry για να κανω καταμετρηση.
Ειχα και πολυ γονο, κανονικα. Δεν εβλεπα κατι υποπτο.
Εριχνα και πολυ φαι και δεν τις αφηνα πεινασμενες.
Μια φορα ομως ειδα μια amano με μια cherry να την τραγαναει σαν καλαμποκι.
Ειχε μεινει η μιση.
Δεν ξερω αν ηταν ηδη νεκρη (αλλα δεν νομιζω να ηταν - δεν ειχα γενικοτερα θανατους και ηταν κατακοκκινη ακομα, και "φρεσκια").
Εχω την εντυπωση οτι εκεινες τις μερες δεν ειχα ταισει αρκετα.
Μια φορα λοιπον μονο σε τοσα χρονια κι αυτο σε μερες χωρις κανονικο ταισμα.
δεν το είχα ξεκαθαρίσει απο την αρχή αλλά ναι το ενυδρείο θα τρέχει αποκλειστικά και μόνο με amano.
αυτο που μένει πόσες θα μπούνε οπότε απο τα λεγομενά σας θα κοιτάξω τον πλυθησμό και πόσες θα βρώ όταν τις πάρω.
όσο για την φωπεριοδο θα είναι γύρω στις 3-5 ώρες.
όσο για την θερμοκρασία γύρω στους 23 είναι καλά?
Μπορείς να βάλεις μέχρι και 8 amano και ανάλογα της μετρήσεις σου αυξάνεις τον αριθμό τους.
Το φως ας είναι και 8 ώρες. καλό κάνει..
Η θερμοκρασία είναι μια χαρά! και σε μικρότερη ζούνε η amano.
Ο φωτισμος δεν υπαρχει λογος να ειναι 3-5 ωρες. Θα συμφωνησω οτι στις 8 ωρες εισαι μια χαρα, οπως και στη θερμοκρασια.
Ο φωτισμος δεν υπαρχει λογος να ειναι 3-5 ωρες. Θα συμφωνησω οτι στις 8 ωρες εισαι μια χαρα, οπως και στη θερμοκρασια.
επειδή είναι λίγο δυνατός ο φωτισμός με 12 watt led (είχα κάνει τελικά λάθος και ήταν παραπάνω ο φωτισμός) για αυτο έλεγα τόσο.
Γιατι με τα leds δε βγαζεις ιδαιτερη ακρη ως προς την ενταση του φωτος, εσυ που το βλεπεις ξερεις καλυτερα αν ειναι οντως ιδιαιτερα δυνατος ο φωτισμος. Σε καθε περιπτωση, ομως, καλυτερα να μειωσεις την ενταση του, παρα τη φωτοπεριοδο. Δεν ισοσταθμιζεις κατι εχοντας ελαχιστες ωρες "ημερας" στο ενυδρειο.
Γιατι με τα leds δε βγαζεις ιδαιτερη ακρη ως προς την ενταση του φωτος, εσυ που το βλεπεις ξερεις καλυτερα αν ειναι οντως ιδιαιτερα δυνατος ο φωτισμος. Σε καθε περιπτωση, ομως, καλυτερα να μειωσεις την ενταση του, παρα τη φωτοπεριοδο. Δεν ισοσταθμιζεις κατι εχοντας ελαχιστες ωρες "ημερας" στο ενυδρειο.
τα led όπως τα βλέπω και εγώ είναι αρκετά έντονα οπότε θα πρέπει να κάνω κάτι και με φυτά επιφανείας γιατι ήταν και λίγο ακριβό το φωτιστικό που μου φέρανε απο εξωτερικό. δεν μειώνεται ο φωτισμός σου είναι μια η δέσμη που μένει σταθερή.
Δοκιμαστε αρκετα φυτα επιφανειας, μια χαρα ακουγεται.
σε αυτό θα καταλήξω μάλλον, θα βάλω μερικά φυτά επιφανειας και 3-4 ψηλά φυτά για σκιές.
ευχαριστώ πολυ όλους για την βοήθεια
Καποιο ειδος Palaemon sp. (ghost shrimp) πρεπει να ειναι! Απο οτι φαινεται απο την γωνια στη ραχη, το μεγαλο rostrum και τα μικροσκοπικα κιτρινα αυγα που παραπεμπουν σε ειδος που γεννα προνυμφες.
Αν μπορεις βαλε και αλλες φωτογραφιες ... ;)
Dimitris77
26-07-15, 23:16
Τι ειδος γαριδας ειναι?
Τι ειδος γαριδας ειναι?
Αμανο...
Dimitris77
26-07-15, 23:38
Υπαρχει καποια λιστα που να περιεχει ολες τις γαριδες με ονομασια και φωτογραφιες?
https://ravensart.wordpress.com/2011/11/04/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%C F%82-%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BB%C F%89%CE%BD-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85/
wag_ungravity
22-08-15, 14:46
χαίρετε θα ήθελα βοήθεια ειμαι καινούριος σε ενυδρείο και σε αυτο το sait, λοιπον πριν απο 3-4 ημερες αγόρασα 9 γαριδες amano και απο τοτε δεν εχω δει καμια, μονο μια ειχε βγει πριν απο κανα 2 μερες αλλα την ξανα εχασα δεν τις εχω δει πουθενα το μονο που εχω δει ειναι κελυφος απο γαριδα (ελπιζω να ηταν κελυφος και να μην ηταν ψόφια) και σκέφτομαι αυριο να τα βγαλω ολα απο μεσα γέφυρες κλπ. και να τις ψάξω.
Πληροφορίες
Διαστάσεις: ?
Όγκος:125 λτ.
Κατηγορία: ?
Φυτά: οχι αληθινά
Ψάρια / Άλλα είδη: gappyX14 neonX2 clownX2 flying foxX2 πλεκοΧ2 μονομαχοΧ2 (αρσενικό θηλυκό)
Διακοσμητικά υλικά: γεφυρα καστρο σπηλια και 2 φυτα
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: τιποτα
Φωτισμός: λαμπα απο ψηλα ασπρο παγου
Διάρκεια φωτισμού: μετα τις 6 για κανα 3ωρο
Φιλτράρισμα: εξωτερικο
Θερμοστάτης: οχι γιατι ειναι καλοκαιρι
Λίπανση: ?
Παροχή CO2: οχι
Παράμετροι: ?
pH: δεν ξερω πως να το μετρησω
Γενική σκληρότητα (GH): ?
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): ?
Αμμωνία (ΝΗ3): ?
Νιτρώδη (ΝΟ2): ?
Νιτρικά (ΝΟ3): ?
Αλλαγές νερού: εχθες το 1/4
Θερμοκρασία:
Άλλες πληροφορίες:
Φωτογραφία:
Καλως ηρθες.
Απο οτι φαινεται το κυριο θεμα στο ενυδρειο δεν ειναι το αν εμφανιζονται οι amano.
Δεν υπαρχει ισορροπια στη συνθεση των ψαριων.
Λαθος ψαρια μαζι, σε λαθος αριθμους ομαδας, σε λαθος λιτρα, σε νερο χωρις ελεγχο τιμων. Ουτε καν θερμοκρασιας.
Mην σε παιρνει απο κατω.
Θα βρεις ακρη.
Οι περισσοτεροι ετσι ξεκινησαν, χωρις ενημερωση και με μονη "βοηθεια" τις "συμβουλες" των πετσοπαδων
Ξεκινα διαβασμα των βασικων γνωσεων για τη διατηρηση ενυδρειου, εδω στα αρθρα http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34
Και εδω δες τις αναγκες του καθε ψαριου που εχεις, οπως και τις πληροφοριες για τη συμβατοτητα του με αλλα κλπ
guppy http://www.seriouslyfish.com/species/poecilia-reticulata/
neon tetra http://www.seriouslyfish.com/species/paracheirodon-innesi/
Clown http://www.loaches.com/species-index/clown-loach-chromobotia-macracanthus
flying fox http://www.seriouslyfish.com/species/epalzeorhynchos-kalopterum/
Μονομαχος http://www.seriouslyfish.com/species/betta-splendens/
PLeco (δεν δινεις ονομασια ειδους, για αυτο δινω ενα συνηθες που πωλειται) http://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=88
Πως διαβαζουμε ενα προφιλ ψαριου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=793560#post793560)
Συμβατοτητες - Πως επιλεγω ψαρια για το ενυδρειο μου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=63544)
Η πρωτη μου κινησα θα ηταν να δωσω πισω ολα τα ψαρια στον καλο πετσοπα που μου τα φορτωσε (εκτος κι αν τα ζητησα εγω και δεν ρωτησα) και μετα θα μελεταγα πριν κανω τις κινησεις μου για ενα ομορφο, με φυσικα διακοσμητικα και υγιες ενυδρειο.
Καλη συνεχεια και καλη επιτυχια.
wag_ungravity
22-08-15, 15:58
η συνύπαρξη τους ειναι αρμονική σε ολα τα ψαρια οσο καιρο τα εχω και εχω παρατηρήσει πριν τα βαλω ολα αυτα μαζι διάβασα αρθα για το αν ειναι συμβατα εκτος απο τα flying fox τα οποια ειναι τα μονα που δεν ξερω τις μετρισεις δεν τις εχω κανει ακομα γιατι ειμαι οπως ειπα νεος στο ενυδρείο, οποτε η μονη μου απορια ηταν για τις γαριδες amano οπου δεν ξερω που εχουν χωθει.
Παντως ευχαριστω πολυ για την βοηθεια :p
Κλεόβουλος
22-08-15, 17:17
Καλώς ήρθες.
Διάβασε προσεκτικά τα λινκ που σου έδωσε πιο πάνω και θα καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο αρμονικά τα πράγματα. Αργά ή γρήγορα θα έχεις προβλήματα.
Ξεκίνα μελέτη και διορθώσεις ;)
wag_ungravity
22-08-15, 17:39
ναι τα διάβασα ήδη εκανα μια λιστα για το τι ph/θερμοκαρσιες κλπ θελει το καθενα, επίσης δεν νομιζω οτι μπορω να τα επιστρεψω γιατι ηδη τα εχω πολυ καιρο :( θα προσπαθησω να το διορθώσω ωστόσο ακομα εχω την ανησυχία για το που εχουν παει οι γαριδες.....
Κωστας Malawi
22-08-15, 18:01
ναι τα διάβασα ήδη εκανα μια λιστα για το τι ph/θερμοκαρσιες κλπ θελει το καθενα, επίσης δεν νομιζω οτι μπορω να τα επιστρεψω γιατι ηδη τα εχω πολυ καιρο :( θα προσπαθησω να το διορθώσω ωστόσο ακομα εχω την ανησυχία για το που εχουν παει οι γαριδες.....
λυπαμαι που το λεω αλλα οι γαριδες θα ειναι ηδη στην κοιλια των κλοουν..
wag_ungravity
22-08-15, 18:09
Ο.ο σοβαρα???? οι clown ειναι μικροι δεν ειναι οι μεγαλοι ομως δεν ξερω αν παιζει ρολο αυτο
Κωστας Malawi
22-08-15, 18:14
ποσο μικροι?εχω δει κλοουν να μαδαει σκαλαρι πολυ μεγαλυτερο απο αυτον.στη γαριδα θα κολησει τωρα?γι αυτο σου γραφουν καποια πραγματα οι απο πανω..κατι ξερουν.κι αμα θες να κανεις κατι σωστο ακου προσεκτικα τι σου λενε τα παιδια και ριξε και μπολικο διαβασμα γιατι σε λιγο καιρο θα ρωτας που πηγαν και τα υπολοιπα:(
φιλικη συμβουλη παντα:)
wag_ungravity
22-08-15, 18:49
ειναι υπερβολικα μικροι για να φανε οτι διποτε μεγαλυτερο τους και οι γαριδες ηταν λιγο μεγαλυτερα τους, το ξερω για τα παιδια απο επανω και τους ευχαριστω για την βοηθεια τους εκατσα και τα διαβασα ολα ενα ενα.
Και ποιος σου ειπε οτι πρεπει να ειναι μεγαλυτερο ενα ψαρι απο τη γαριδα για να τη φαει? :rolleyes:
Αρχισε σοβαρο διαβασμα και αν εχεις διαθεση, θα διορθωσεις τα λαθη σου.
wag_ungravity
23-08-15, 11:50
ωραια θα ψαξω μεχρι αυριο να να βρω ενα ενυδρειο να αγωρασω να το κανω μονο για γαριδες και θα δωσω τα clown ετσι ωστε να εχω μεσα τα gappy και neon μονο (και τους pleco)
Guppies και neaon tetras δεν ταιριαζουν λογω παραμετρων νερου. Οι plecos σε ποιο ειδος ανηκουν? Αν προκειται για τους κλασικους που υπαρχουν στα καταστηματα, γινονται τερατα!
Οχι βιαστηκες κινησεις και μπορεις να τα κανεις ολα σωστα σιγα σιγα. Αλλα πανω απ' ολα, μελετησε τις απαιτησεις των ψαριων που εχεις για να παραμεινουν υγιη για χρονια.
wag_ungravity
24-08-15, 22:20
ναι το διαβασα, ηδη εβγαλα τους clown τους χαρισα, αγωρασα ενα ενυδρειο για να το κανω γαριδαδικο, (εχει και ζοντανα φυτα) τωρα απλα θα βγαλω και τα νεον και θα αφησω μονο τα gappy με τους pleco (ειναι αυτοι που γινονται τερατα)
wag_ungravity
26-08-15, 11:35
θα μπορουσα να βαλω 9amano σε 17 ltr. ενυδρειο?!
(με φυτα και φωτισμο.)
Λιγα τα λιτρα για τοσες Amano κατα τη γνωμη μου. Γινονται μεγαλες.
Σημείωση συντονιστικής ομάδας:
Το νήμα αυτό έχει επεξεργαστεί και είναι αποτέλεσμα συνένωσης παλαιότερων θεμάτων με παρόμοιο περιεχόμενο.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.