Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Aνεβασμενα NO2

alexteo
08-10-13, 20:36
Kαλησπερα και καλως σας βρηκα φιλοι μου, ειμαι νεος στον χωρο, και χρειαζομαι την βοηθεια σας στο πρωτο προβλημα που μου ετυχε στο κοινωνικο ενυδρειο μου 40 ημερων,

Παρουσιαση ενυδρειου

Jewel 240lt

120X40X54

Ψαρια

Καρδιναλιοι

Platt black orange

Play panda

Αγγελοψαρα (3)

Gampy

Γατοψαρα(6)

ΦΥΤΑ

anubia

Βασικες μετρησεις

Στο στησιμο του ενυδρειου με βοηθησε παρα πολυ το καταστημα που αγορασα ολο τον εξοπλισμο και μεχρι να βαλω τα πρωτα ψαρια μετα απο 15 ημερες οι μετρησεις μου ηταν οι εξης

Θερμοκρασια 27c

PH. : 7,5-8,0

NH2: 0 (νιτρωδη)

NH3:0(αμμωνια)

Μετα εβαλα τα ψαρια καθε εβδομαδα και ενα ειδος, εκανα τις μετρησεις μου σχεδον καθε 10 μερες και παρατηρηθηκε αυξηση του PH, στα 8.0, το καταστημα μου εδωσε ενα υγρο να κατεβασω το pH , πραγματι μετα απο δυο μερες κατεβηκε στα 7,5 .Και εδω εχουμε την πρωτη απωλεια, εχασα ενα Platt black orange στις 3/10 και μετα απο δυο μερες εχασα ενα Platt panda, με σημερινες μετρησεις εχω τα εξης αποτελεσματα 8/10/2013

PH 7,5

NH2 : 2

Nh3 : 0

Θερμοκρασια 27c

Εχουν ανεβει τα νιτρωδη αλατα που απο οτι εχω διαβασει σκοτωνουν, τι πρεπει να κανω για να μην εχω αλλες απωλειες??

korasidikos
08-10-13, 20:48
καλως ηρθες και εδω !!!
αμμεσα αλλαγη 30-50% νερο αν εχεις prime ριξε μεχρι 5απλη δοση να βοηθησεις τη κατασταση.σταματημα ταισματος,το φιλτρο πως το εστρωσες νιτρικα δεν βλεπω μετρησεις!σε δευτερη φαση αλλαγη ψαροσυνθεσης!μια φωτο θα βοηθουσε το ph ανεβηκε ισως απο κατι που εχεις βαλει μεσα!

ChocolatePuma
08-10-13, 20:53
καλως ηρθες και εδω !!!
αμμεσα αλλαγη 30-50% νερο αν εχεις prime ριξε μεχρι 5απλη δοση να βοηθησεις τη κατασταση.σταματημα ταισματος,το φιλτρο πως το εστρωσες νιτρικα δεν βλεπω μετρησεις!σε δευτερη φαση αλλαγη ψαροσυνθεσης!μια φωτο θα βοηθουσε το ph ανεβηκε ισως απο κατι που εχεις βαλει μεσα!

+1! Τα είπε ΟΛΑ σε 2 γραμμές!:D

Prime = Αντιχλώριο. Αν δεν έχεις prime, βάζεις στο νερό της αλλαγής το αντιχλώριο που έχεις
Με τι κάνεις μετρήσεις?
Για το pH τι σου έδωσε να ρίξεις?

Αυριο επιστρέφεις τα ψάρια που σου πούλησε ο πανσοφος πετσοπας και αν θες να συνεχίσεις στο χόμπι, ξεκινάς διάβασμα στην ενότητα των αρχαρίων...χωρίς ψάρια στο ενυδρείο...

Θα διαπιστώσεις πολύ σύντομα πως το κατάστημα βοηθησε τη τσέπη του και δυστυχώς οχι εσένα :(

korasidikos
08-10-13, 21:01
Αυριο επιστρέφεις τα ψάρια που σου πούλησε ο πανσοφος πετσοπας και αν θες να συνεχίσεις στο χόμπι, ξεκινάς διάβασμα στην ενότητα των αρχαρίων...χωρίς ψάρια στο ενυδρείο...

Θα διαπιστώσεις πολύ σύντομα πως το κατάστημα βοηθησε τη τσέπη του και δυστυχώς οχι εσένα

:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023;)

alexteo
08-10-13, 21:43
+1! Τα είπε ΟΛΑ σε 2 γραμμές!:D

Prime = Αντιχλώριο. Αν δεν έχεις prime, βάζεις στο νερό της αλλαγής το αντιχλώριο που έχεις
Με τι κάνεις μετρήσεις?
Για το pH τι σου έδωσε να ρίξεις?

Θα διαπιστώσεις πολύ σύντομα πως το κατάστημα βοηθησε τη τσέπη του και δυστυχώς οχι εσένα :(

εαν το prime ειναι αντιχλωριο εχω και απο αυτο αλλα μου ειπαν να ριχνω μονο οταν κανω αλλαγη νερου.....στις 15 /10 εχω προγραμματισει να κανω αλλαγη νερου και να αλλαξω κατι φιλτρα ....να ριξω απο σημερα αντιχλοριο??
Eριξα βακτηρια BACTERIAL AQUARIOYM BALANCER, οσο για το υγρο που εριξα για να κατεβασω το ph ειναι ενα κιτρινο μπουκαλακι της tetra ph/kh minus, νιτρικα δεν εχω μετρησει διοτι ακομα δεν μου ειπαν οτι χρειαζετε να κανω τα τεστ και ακομα δεν εχω βαλει εξωτερικο φιλτρο..μετρησεις κανω με κατι υγρα τεστ salifert 59361

ChocolatePuma
08-10-13, 21:58
καλως ηρθες και εδω !!!

Θα τα ξαναγράψω...αν κι ο Σπύρος τα είπε μια χαρά! :D

Αλλαγή νερού 30-50% - Βγάζεις δλδ 30% απ το νερό του ενυδρείου και το νερό που θα προσθέσεις (30%) το προετοιμάζεις σε ένα καθαρό δοχείο (βαρέλι, κουβα κλπ). Πως ? Το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτεις 2πλάσια έως 5πλασια ποσότητα prime - To προσθέτεις στο ενυδρείο...όσο πιο αργά μπορείς

Δεν ταίζεις
Βγαζεις κάθετι ψευτικο που εχει το ενυδρειο. Κατι πυθάρια, κάτι αμφορεις...δεν κάνουν καλό στα ψάρια.

Επιστρέφεις τα ψάρια στον πανσοφο (πετσοπα)

Και μετά εφόσον σ αρέσουν τα ψάρια και το χόμπι, ξεκινάς διάβασμα στην ενότητα των αρχαριών
Το φόρουμ έχει απιστευτες πληροφορίες για το κάθετι

Εναλλακτική επιλογή : Κάνεις ότι σου λένε απ το πετ σοπ. Θα σε φορτώνει καθε μερα με ότι πιο άχρηστο υπάρχει, εσυ θα ξοδεύεσαι, η τσέπη του θα γεμίζει (η δικιά σου θα αδειάζει) και τα ψάρια τα πεθαίνουν :confused:

Φιλτρο έχεις??????

korasidikos
08-10-13, 21:58
αλλαξες θεση στη ριζα βλεπω αλλα τα υπολοιπα;;; το prime αποτοξινωνει και την αμμωνια σε μορφη που ειναι μη τοξικη για τα ψαρια!τα υπολοιπα τα εχουμε πει+-8

delta66
08-10-13, 22:22
Μια χαρα.
Αστρωτο ενυδρειο, μπαφερς και pH crash πακετο :D

-------------------------

ΝΟ2 ειναι τα νιτρωδη.

Σε ενα τελειως αστρωτο ενυδρειο οπως και σε ενα στρωμενο ενυδρειο οι τιμες αμμωνιας ΝΗ3 και νιτρωδων ΝΟ2, ειναι μηδεν.

Βασικες μετρησεις
Στο στησιμο του ενυδρειου με βοηθησε παρα πολυ το καταστημα που αγορασα ολο τον εξοπλισμο και μεχρι να βαλω τα πρωτα ψαρια μετα απο 15 ημερες (αδειο ενυδρειο χωρις ψαρια ή τεχνητους ρυπους??? αν ναι, τοτε ξεκινησε ο κυκλος του αζωτου) οι μετρησεις μου ηταν οι εξης

Θερμοκρασια 27c
PH. : 7,5-8,0
NH2: 0 (νιτρωδη)
NH3:0(αμμωνια)

Μετα εβαλα τα ψαρια καθε εβδομαδα και ενα ειδος, εκανα τις μετρησεις μου σχεδον καθε 10 μερες και παρατηρηθηκε αυξηση του PH, στα 8.0, το καταστημα μου εδωσε ενα υγρο να κατεβασω το pH , πραγματι μετα απο δυο μερες κατεβηκε στα 7,5 .Και εδω εχουμε την πρωτη απωλεια, εχασα ενα Platt black orange στις 3/10 και μετα απο δυο μερες εχασα ενα Platt panda, με σημερινες μετρησεις εχω τα εξης αποτελεσματα 8/10/2013

PH 7,5
NH2 : 2
Nh3 : 0
Θερμοκρασια 27c

Εχουν ανεβει τα νιτρωδη αλατα που απο οτι εχω διαβασει σκοτωνουν, τι πρεπει να κανω για να μην εχω αλλες απωλειες??

Οι μετρησεις ηταν αραιες. (οταν στρωνουμε ενυδρειο και βαζουμε ψαρια μεσα, κανουμε καθε μερα -και παραπανω αν χρειαστει- μετρησεις)
Αναμεσα στις μετρησεις που εκανες και οσο εβαζες καθε εβδομαδα ψαρια, πρεπει λογικα να ανεβηκε η αμμωνια και μετα να μηδενισε (σημειωση η αμμωνια ειναι αλκαλικη και ανεβαζει το πεχα)
Απλα μαλλον δεν προλαβες να την μετρησεις. (ή δεν εγινε σωστη μετρηση)
Τα ψαρια την ... "μετρησαν".
Τωρα εχει σειρα η ανοδος των νιτρωδων. Και αυτη κραταει πολυ περισσοτερες μερες μεχρι να μηδενισει.
Σε ενα τυπικο κυκλο αζωτου πχ 30 ημερων σε ενα στρωτο ενυδρειο, η αμμωνια ξεκιναει να ανεβαινει την πρωτη μερα και μηδενιζει στις 7-10 μερες και τα νιτρωδη αρχιζουν να ανεβαινουν στις 7-10 μερες και μηδενιζουν στις 30 μερες.

1. Βρες μπολι και μπολιασε.
ΧΘΕΣ
Μεχρι τοτε αλλαγες καθε μερα 50-70% με νερο ιδιας θερμοκρασιας και παραπανω προσθηκη Prime (ριχνε και βακτηρια αν εχεις, μια ωρα μετα την αλλαγη)
2. Διορθωσε τη συνθεση σου
(αυτο μπορεις και αυριο :))

Καλη συνεχεια.

kgf12345
08-10-13, 22:26
καλωσηρθες και καλο διαβασμα.
ξεκινα απο εδω

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52490

τα ψαρια ειναι παρα πολλα για αστρωτο ενυδρειο.
σταματα να ακους τις μπουρδες που σου λενε στο πετσοπ.

ταισμα μηδεν μεχρι να μπολιασεις η να δωσεις τα ψαρια και να στρωσεις το ενυδρειο.δυστυχως....

alexteo
08-10-13, 22:36
Μια χαρα.
Αστρωτο ενυδρειο, μπαφερς και pH crash πακετο :D

ΝΟ2 ειναι τα νιτρωδη.

Σε ενα τελειως αστρωτο ενυδρειο οπως και σε ενα στρωμενο ενυδρειο οι τιμες αμμωνιας ΝΗ3 και νιτρωδων ΝΟ2, ειναι μηδεν.

Οι μετρησεις ηταν αραιες. (οταν στρωνουμε ενυδρειο και βαζουμε ψαρια μεσα, κανουμε καθε μερα -και παραπανω αν χρειαστει- μετρησεις)
Αναμεσα στις μετρησεις που εκανες και οσο εβαζες καθε εβδομαδα ψαρια, πρεπει λογικα να ανεβηκε η αμμωνια και μετα να μηδενισε (σημειωση η αμμωνια ειναι αλκαλικη και ανεβαζει το πεχα)
Απλα μαλλον δεν προλαβες να την μετρησεις. (ή δεν εγινε σωστη μετρηση)
Τα ψαρια την ... "μετρησαν".
Τωρα εχει σειρα η ανοδος των νιτρωδων. Και αυτη κραταει πολυ περισσοτερες μερες μεχρι να μηδενισει.
Σε ενα τυπικο κυκλο αζωτου πχ 30 ημερων σε ενα στρωτο ενυδρειο, η αμμωνια ξεκιναει να ανεβαινει την πρωτη μερα και μηδενιζει στις 7-10 μερες και τα νιτρωδη αρχιζουν να ανεβαινουν στις 7-10 μερες και μηδενιζουν στις 30 μερες.

1. Βρες μπολι και μπολιασε.
ΧΘΕΣ
2. Διορθωσε τη συνθεση σου
(αυτο μπορεις και αυριο :))

Καλη συνεχεια.
Σε ευχαριστω, το μπολι ομως μηπως μου μεταφερει ασθενειες? καθε ποτε πρεπει να μετραω, και τι τεστ εκτος απο αυτα που κανω χρειαζομαι ακομα? ευχαριστω

kgf12345
08-10-13, 22:40
οι ασθενειες που μπορει να παρεις απτο μπολιασμα,δεν ειναι τιποτα μπροστα στα νιτρωδη που εχεις:D

χρειαζεσαι τεστ για αμμωνια,νιτρωδη,νιτρικα,ph,kh-gh.(τα δυο τελευταια πανε μαζι και δεν τα χρειαζεσαι αμεσα για το προβλημα με το στρωσιμο που εχεις)

ποια σου λειπουνε?

Nick74
08-10-13, 22:42
Στο στησιμο του ενυδρειου με βοηθησε παρα πολυ το καταστημα που αγορασα ολο τον εξοπλισμο και μεχρι να βαλω τα πρωτα ψαρια μετα απο 15 ημερες οι μετρησεις μου ηταν οι εξης

Αν θες πες και το ονομα του καταστηματος ωστε να βοηθηθουν αλλοι νεοι ενυδριοφιλοι και να μην την πατησουν...

Κατ αρχας καλως ηρθες στο χωρο,
θα σε στεναχωρησω αλλα αυτο που εχεις φτιαξει εχει γραμμενο με κεφαλαια, bold, 1000ρα γραμματοσειρα τη λεξη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

αν ο ενυδριας σε "βηθησε" δωστου πισω τα ψαρια, και ξεκινα με διαβασμα
το μπολι ομως μηπως μου μεταφερει ασθενειες?

ειναι ατοπη μια τετοια ανησυχια... ειναι σαν να εχεις χασει ολο σου το αιμα, να εχεις μερικα δευτερολεπτα ζωης και να αρνεισαι τη μεταγκιση για να μην παθεις ...Η1Ν1 :D:D:D:D

delta66
08-10-13, 22:46
Σε ευχαριστω, το μπολι ομως μηπως μου μεταφερει ασθενειες? καθε ποτε πρεπει να μετραω, και τι τεστ εκτος απο αυτα που κανω χρειαζομαι ακομα? ευχαριστω
Γιατι τα ψαρια που αγοραζεις τα περνας καραντινα?
Δεν μπορουν αυτα να μεταφερουν ασθενειες?
Τον φιλο που θα σου δωσει μπολι τον ρωτας κι να εχει περασει καμια σοβαρη ασθενεια το ενυδρειο.
Στου πετσοπ δεν εχει περασει ποτε?

alexteo
08-10-13, 22:46
καλωσηρθες και καλο διαβασμα.
ξεκινα απο εδω

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52490

τα ψαρια ειναι παρα πολλα για αστρωτο ενυδρειο.
σταματα να ακους τις μπουρδες που σου λενε στο πετσοπ.

ταισμα μηδεν μεχρι να μπολιασεις η να δωσεις τα ψαρια και να στρωσεις το ενυδρειο.δυστυχως....

το ενυδρειο συμφανα με τα τεστ που μου ειχαν δωσει ηταν στρωμενο, δλδ ειχα μηδενικες τιμες σε αμμωνια και νιτρωδη, ph 7,5, κατι συνεβει και ανεβηκε το ph sto 8 και εριξα κατι υγρα για κανα δυο μερες, και μετα ειχα τις απωλειες, σιγουρα θα διαβασω αυτα που μου ειπατε και σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας, αλλα τα ψαρια πως θα τα δοσω πισω δεν ξερω αν γινετε....

delta66
08-10-13, 22:48
Τεστ τωρα καθε μερα.
Οταν στρωσει καθε 2-3 μερες στην αρχη.
Μετα αραιωνεις και κανεις πριν την αλλαγη νερου για nα τσεκαρεις τα νιτρικα σου πιο πολυ και να υπολογισεις την ρουτινα της αλλαγης (συχνοτητα και ποσοστο νερου) ή να μειωσεις ιχθυοφορτωση.
Μετα βλεπεις, Αν αποκτησεις εμπειρια και κοβει το ματι σου και η μυτη σου, μπορει να κανεις πολυ αραια ή να μη κανεις και καθολου, παρα μονο αν δεις ή μυρισεις τιποτα περιεργο ή κανεις καμια πατατα και θελεις να σιγουρευτεις οτι δεν εγινε κατι κακο.
Το πεχα θα πρεπει να παρακολουθεις βασικα (συνηθως γινεται με μονιιμο πεχαμετρο στο νερο) και τα νιτρικα και φωσφορικα

Τεστ για ΝΗ3 ΝΟ2 ΝΟ3 pH GH KH και μαλλον και PO4 (φωσφορικα) για τιποτα αλγες κλπ

Η απολυτη μετρηση ειναι το redox αλλα αστο.
Ακομα δεν ξερουμε ποιο ειναι το σωστο για καθε ενυδρειο και τα αξιοπιστα οργανα μετρησης και ελεγχου του, πολυ ακριβα.
Συχνες αλλαγες νερου ειναι το "φαρμακο" γιαυτο, και δεν χρειαζεται να το μετρας.

kgf12345
08-10-13, 22:50
τις μηδενικες τιμες σε αμμωνια και νιτρωδη,μαλον τις ειχες γιατι ητανε αστρωτο και δεν ειχε ξεκινησει καν ο κυκλος του αζωτου;)

την κανουνε συχνα αυτη τη μ... τα πετσοπ...:rolleyes:

το ph,μην το ψαχνεις.εκτος του οτι ειναι αστρωτο το ενυδρειο και θα παιζει πανω κατω ετσι κιαλλιως,εριξες και το buffer που σου εδωσε ο πετσοπας,οποτε...αστα να πανε...

το buffer πετα το,η κρατα το για ενθυμιο.παντως στο ενυδρειο μην το ξαναβαλεις.

alexteo
08-10-13, 22:50
οι ασθενειες που μπορει να παρεις απτο μπολιασμα,δεν ειναι τιποτα μπροστα στα νιτρωδη που εχεις:D

χρειαζεσαι τεστ για αμμωνια,νιτρωδη,νιτρικα,ph,kh-gh.(τα δυο τελευταια πανε μαζι και δεν τα χρειαζεσαι αμεσα για το προβλημα με το στρωσιμο που εχεις)

ποια σου λειπουνε?
εχω ph, kh, NH2, NH3....αυτα μου ειπαν χρειαζομαι για αρχη....

Nick74
08-10-13, 22:53
το ενυδρειο συμφανα με τα τεστ που μου ειχαν δωσει ηταν στρωμενο, δλδ ειχα μηδενικες τιμες σε αμμωνια και νιτρωδη, ph 7,5, κατι συνεβει και ανεβηκε το ph sto 8 και εριξα κατι υγρα για κανα δυο μερες, και μετα ειχα τις απωλειες, σιγουρα θα διαβασω αυτα που μου ειπατε και σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας, αλλα τα ψαρια πως θα τα δοσω πισω δεν ξερω αν γινετε....

ενυδρεια σε 5-10 μερες ΔΕΝ ΣΤΡΩΝΟΥΝ, φυσικα και ειχε μηδενικες τιμες γιατι ηταν αστρωτο, διαβασε τον κυκλο του αζωτου για να καταλαβεις τι ακριβως γινεται στο στρωσιμο, και βασικα πως γινεται το στρωσιμο (γιατι με υγρα ξεματιασματος που πουλανε δηθεν ως "υγρα βακτηρια" δε γινεται στρωσιμο αλλα ξεματιασμα).
Πριν κατσεις να διαβασεις κανε μια μεγαλη αλλαγη νερου (στην ιδια θερμοκρασια με αυτη του ενυδρειου), γυρω στο 40%, και αν δεν επιστρεψεις αυριο τα ψαρια βαλε προγραμμα 2Χ30% τη μερα μεχρι να τα δωσεις καπου...

alexteo
08-10-13, 22:58
τις μηδενικες τιμες σε αμμωνια και νιτρωδη,μαλον τις ειχες γιατι ητανε αστρωτο και δεν ειχε ξεκινησει καν ο κυκλος του αζωτου;)

την κανουνε συχνα αυτη τη μ... τα πετσοπ:rolleyes:

το ph,μην το ψαχνεις.εκτος του οτι ειναι αστρωτο το ενυδρειο και θα παιζει πανω κατω ετσι κιαλλιως,εριξες και το buffer που σου εδωσε ο πετσοπας,οποτε...αστα να πανε...

το buffer πετα το,η κρατα το για ενθυμιο.παντως στο ενυδρειο μην το ξαναβαλεις.

οταν λες buffer εννοεις το υγρο που εριξα για να κατεβασω το ph....ok δεν θα το ριξω παλι, το ενυδρειο για να στρωθει μου ειπαν θελει 15 μερες και μετα να βαζω ψαρια μικρα κατα επιλογη μου αραια τα πρωτα και μετα αφου παρω εξωτερικο φιλτρο βαζω οσα θελω....τι να πω...

kgf12345
08-10-13, 23:03

οκ.χρειαζεσαι τεστ και για νιτρικα(ΝΟ3). το τεστ για kh που εχεις δεν εχει και υγρο αντιδραστηριο για gh?

τι μαρκα ειναι τα τεστ σου?ειναι ολα salifert?

και πριν κανεις οτιδηποτε αλλο,(εκτος απο τις αλλαγες νερου με prime), βαλε αγγελια για μπολι και διαβασε τα υπομνηματα στους αρχαριους.ειδικα αυτα που λενε για αμμωνια και κυκλο του αζωτου.

οτι απορια εχεις ρωτα εδω.καλο διαβασμα;)

ChocolatePuma
08-10-13, 23:04
Νομιζω πως απ το 2ο ποστ και μετα http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=790959&postcount=2 ...ολοι μας σου λεμε τα ιδια ακριβως πραγματα :D

1. Μην επιστευεσαι πετσοπαδες
2. Αν δεν μπορεις να επιστρέψεις τα ψάρια αυριο, πουλησε τα μεσω αγγελίας ή χαρισε τα
3. Σήμερα κανε μια αλλαγή από 30-50%, βάλε έως 5πλασια ποσότητα prime στο νερο της αλλαγης, μην ταιζεις καθόλου
4. Βρες μπολι και ξεκίνα διάβασμα
5. Μην επιστευεσαι πετσοπαδες (λαλακιες σου είπαν και για το στρωσιμο και για τα εξωτερικα φίλτρα και για τα ψάρια που σου πουλησαν και για τα μπουκάλια που σου φορτωσαν..κλπ)
6. Ξαναδιάβασε απ το ένα και κάτω...;)

Καλή συνέχεια και καλό διάβασμα

kgf12345
08-10-13, 23:06
οταν λες buffer εννοεις το υγρο που εριξα για να κατεβασω το ph....ok δεν θα το ριξω παλι, το ενυδρειο για να στρωθει μου ειπαν θελει 15 μερες και μετα να βαζω ψαρια μικρα κατα επιλογη μου αραια τα πρωτα και μετα αφου παρω εξωτερικο φιλτρο βαζω οσα θελω....τι να πω...

οτι εχεις να πεις,πεστο στον πετσοπα.αλλα μαλον δε θα ιδρωσει τ'αυτι του:rolleyes:

τωρα οτι και να πουμε,δεν τα βοηθαει τα ψαρια.μολις διαβασεις τα υπομνηματα,θα καταλαβεις τι λαθη εγιναν...
μεχρι τοτε βαλε αμεσα αγγελια εδω μεσα στις αγγελιες για μπολι,και γραψε και την περιοχη σου.καποιος θα βρεθει κοντα σου να σου δωσει.

Nick74
08-10-13, 23:09
1. Μην επιστευεσαι πετσοπαδες
2. Αν δεν μπορεις να επιστρέψεις τα ψάρια αυριο, πουλησε τα μεσω αγγελίας ή χαρισε τα
3. Σήμερα κανε μια αλλαγή από 30-50%, βάλε έως 5πλασια ποσότητα prime στο νερο της αλλαγης, μην ταιζεις καθόλου
4. Βρες μπολι και ξεκίνα διάβασμα
5. Μην επιστευεσαι πετσοπαδες (λαλακιες σου είπαν και για το στρωσιμο και για τα εξωτερικα φίλτρα και για τα ψάρια που σου πουλησαν και για τα μπουκάλια που σου φορτωσαν..κλπ)
6. Ξαναδιάβασε απ το ένα και κάτω...;)

7 μην εμπιστευεσαι πετσοπαδες

8 κανε format σε οποιαδηποτε "γνωση" εχεις πανω στα ενυδρεια και ξεκινα new installation

9 μην εμπιστευεσαι πετσοπαδες

alexteo
08-10-13, 23:12
Τεστ τωρα καθε μερα.
Οταν στρωσει καθε 2-3 μερες στην αρχη.
Μετα αραιωνεις και κανεις πριν την αλλαγη νερου για nα τσεκαρεις τα νιτρικα σου πιο πολυ και να υπολογισεις την ρουτινα της αλλαγης (συχνοτητα και ποσοστο νερου) ή να μειωσεις ιχθυοφορτωση.
Μετα βλεπεις, Αν αποκτησεις εμπειρια και κοβει το ματι σου και η μυτη σου, μπορει να κανεις πολυ αραια ή να μη κανεις και καθολου, παρα μονο αν δεις ή μυρισεις τιποτα περιεργο ή κανεις καμια πατατα και θελεις να σιγουρευτεις οτι δεν εγινε κατι κακο.
Το πεχα θα πρεπει να παρακολουθεις βασικα (συνηθως γινεται με μονιιμο πεχαμετρο στο νερο) και τα νιτρικα και φωσφορικα

Τεστ για ΝΗ3 ΝΟ2 ΝΟ3 pH GH KH και μαλλον και PO4 (φωσφορικα) για τιποτα αλγες κλπ

Η απολυτη μετρηση ειναι το redox αλλα αστο.
Ακομα δεν ξερουμε ποιο ειναι το σωστο για καθε ενυδρειο και τα αξιοπιστα οργανα μετρησης και ελεγχου του, πολυ ακριβα.
Συχνες αλλαγες νερου ειναι το "φαρμακο" γιαυτο, και δεν χρειαζεται να το μετρας.
Σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου, λοιπον τα πρωτα που εκανα μεχρι στιγμης ειναι τα εξης, εβγαλα οτι ψευτικο υπηρχε απο φυτα, εβγαλα τα διακοσμητικα, και τις πετρες, δεν ταισα το βραδυ και αυριο ετοιμαζω το βαρελι για το νερο που θα αλλαξω μεσα σε δυο μερες....τα τεστ που μου λειπουν πρεπει να τα παρω αμμεσα? και αν το petshop δεν δεχτει τα ψαρια πισω, ειναι καταδικασμενα να τα χασω ετσι τοσο απλα? και κατα την γνωμη σου σε ποσο χρονικο διαστημα πρεπει να υπολογισω οτι θα εχει στρωθει το ενυδρειο σωστα αυτη την φορα?

delta66
08-10-13, 23:21
το ενυδρειο για να στρωθει μου ειπαν θελει 15 μερες και μετα να βαζω ψαρια μικρα κατα επιλογη μου αραια τα πρωτα και μετα αφου παρω εξωτερικο φιλτρο βαζω οσα θελω....τι να πω...

Πολυ το λενε αυτο και εμπειροι (στο διπλα) αλλα να που παλι δεν εγινε.
Και οταν λεω "οταν γινεται κατι τετοιο -ιδιως απο αρχαριο- τοτε θελουμε καθε μερα μετρησεις σε τετοιες περιπτωσεις", λενε περιττο.

Σου τα ειπε ολα εκτος απο τα νιτρικα γιατι δεν τα χρειαζεσαι τις πρωτες μερες αφου ειναι αστρωτο το ενυδρειο και δεν βγαζει νιτρικα.
Τα νιτρικα βγαινουν αφου στρωσει το ενυδρειο (ετσι καταλαβαινεις και οτι εστρωσε) και εχουν μηδενισει αμμωνια και νιτρωδη

GH ειναι χρησιμη η μετρηση, οσο και η KH. Δεν ειχε να σου πουλησει?

Nick74
08-10-13, 23:24

οσο και το ph... σε τι τιμη να το κρατησει? για γκαπυ η για σκαλαρια? :D

delta66
08-10-13, 23:37
Σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου, λοιπον τα πρωτα που εκανα μεχρι στιγμης ειναι τα εξης, εβγαλα οτι ψευτικο υπηρχε απο φυτα, εβγαλα τα διακοσμητικα, και τις πετρες, δεν ταισα το βραδυ και αυριο ετοιμαζω το βαρελι για το νερο που θα αλλαξω μεσα σε δυο μερες....τα τεστ που μου λειπουν πρεπει να τα παρω αμμεσα? και αν το petshop δεν δεχτει τα ψαρια πισω, ειναι καταδικασμενα να τα χασω ετσι τοσο απλα? και κατα την γνωμη σου σε ποσο χρονικο διαστημα πρεπει να υπολογισω οτι θα εχει στρωθει το ενυδρειο σωστα αυτη την φορα?
Σε δυο μερες?
Χαιρετίσματα.
Τωρα κανε αλλαγη, μαζεψε νερο βαλε και λιγο απο το θερμοσιφωνο στην αναγκη, να ερθει 2-3C πιο χαμηλα απο του ενυδρειου και κανε 60% αλλαγη. (αργα αργα την εισαγωγη του, να παρει μιση ωρα η αλλαγη)
Και αυριο παλι τα ιδια.
Και μπολικο Prime
Και βαλε και δυνατη αερανλτια να κανει αναταραξη της επφανειας (τα Νο2 κοβουν το οξυγονο στο αιμα και σκανε τα ψαρια)
το ενυδρειο συμφανα με τα τεστ που μου ειχαν δωσει ηταν στρωμενο, δλδ ειχα μηδενικες τιμες σε αμμωνια και νιτρωδη, ph 7,5,
Και ξαναλεω
Σε ενα τελειως αστρωτο ενυδρειο οπως και σε ενα στρωμενο ενυδρειο, οι τιμες αμμωνιας ΝΗ3 και νιτρωδων ΝΟ2, ..... ειναι και οι δυο μηδεν.
Σου τα ειπε ολα εκτος απο το τεστ νιτρικων γιατι δεν τα χρειαζεσαι τις πρωτες μερες αφου ειναι αστρωτο το ενυδρειο και δεν βγαζει νιτρικα.
Τα νιτρικα βγαινουν αφου στρωσει το ενυδρειο (ετσι καταλαβαινεις και οτι εστρωσε) και εχουν μηδενισει αμμωνια και νιτρωδη

Προσεξε, γραφω "εχουν μηδενισει".
Οχι "ειναι μηδεν" (οπως η πρωτη σου μετρηση πριν βαλεις ψαρια).
Για να στρωθει ενα ενυδρειο πρεπει να εχουν ανεβει αμμωνια και νιτρωδη και μετα να μηδενισουν. (εκτος κι αν γινει μπολιασμα που το στρωσιμο γινεται αυτοματα σε λιγο χρονο και δεν προλαβαινει να ανεβει η αμμωνια και τα νιτρωδη, αφου υπαρχουν νιτροποιητικα βακτηρια απο το μπολι, που δεσμευει αμεσα αμμωνια και τα νιτρωδη).
Γιαυτο σε τρωμε "μπολιασε" να ξεμπερδευεις απο τα αμεσα προβληματα επιβιωσης (τη συνθεση την φτιαχνεις και πιο μετα).
Θα επρεπε να σε αφησουμε να διαβασεις μονος σου για ολα αυτα, γιατι υπαρχουν ολα γραμμενα στα αρθρα των λινκ που σου δωθηκαν, αλλα μεχρι να τα διαβασεις, να τα καταλαβεις και να πραξεις αναλογως... "αντε γεια" τα ψαρακια.
Τωρα ειμαστε στο "κανε αυτο" και "κανε το αλλο" χωρις πολλες εξηγησεις (αν και εχουμε γραψει αρθρα παλι βραδιατικο και εχουμε μια ταινια που περιμενει και πρωινο ξυπνημα :))

alexteo
08-10-13, 23:56
Σε δυο μερες?
Χαιρετίσματα.
Τωρα κανε αλλαγη, μαζεψε νερο βαλε και λιγο απο το θερμοσιφωνο στην αναγκη, να ερθει 2-3C πιο χαμηλα απο του ενυδρειου και κανε 60% αλλαγη. (αργα αργα την εισαγωγη του, να παρει μιση ωρα η αλλαγη)
Και αυριο παλι τα ιδια.
Και μπολικο Prime
Και βαλε και δυνατη αερανλτια να κανει αναταραξη της επφανειας (τα Νο2 κοβουν το οξυγονο στο αιμα και σκανε τα ψαρια)

Και ξαναλεω

Προσεξε, γραφω "εχουν μηδενισει".
Οχι "ειναι μηδεν" (οπως η πρωτη σου μετρηση πριν βαλεις ψαρια).
Για να στρωθει ενα ενυδρειο πρεπει να εχουν ανεβει αμμωνια και νιτρωδη και μετα να μηδενισουν. (εκτος κι αν γινει μπολιασμα που το στρωσιμο γινεται αυτοματα σε λιγο χρονο και δεν προλαβαινει να ανεβει η αμμωνια και τα νιτρωδη, αφου υπαρχουν νιτροποιητικα βακτηρια απο το μπολι, που δεσμευει αμεσα αμμωνια και τα νιτρωδη).
Γιαυτο σε τρωμε "μπολιασε" να ξεμπερδευεις απο τα αμεσα προβληματα επιβιωσης (τη συνθεση την φτιαχνεις και πιο μετα).
Θα επρεπε να σε αφησουμε να διαβασεις μονος σου για ολα αυτα, γιατι υπαρχουν ολα γραμμενα στα αρθρα των λινκ που σου δωθηκαν, αλλα μεχρι να τα διαβασεις, να τα καταλαβεις και να πραξεις αναλογως... "αντε γεια" τα ψαρακια.
Τωρα ειμαστε στο "κανε αυτο" και "κανε το αλλο" χωρις πολλες εξηγησεις (αν και εχουμε γραψει αρθρα παλι βραδιατικο και εχουμε μια ταινια που περιμενει και πρωινο ξυπνημα :))
ενταξει, πιστευε και μη ερευνα ξεκιναω να βρω μπολι και κανω αμμεσα αλλαγη νερου και ψαχνω να δωσω τα ψαρια....και σας ενημερωνω, πολλα πολλα ευχαριστω φιλοι μου!!!

delta66
09-10-13, 00:03
Εεεεπππ
Αν μπολιασεις δεν δινεις τα ψαρια. Αν δεν εχει ψαρια μεσα, πεθαινει η βιολογια (που θα παρεις με το μπολι) χωρις ρυπους.
Μεθοδικα διαβαζεις/ρωτας ποια μπορεις να κρατησεις βαση το νερου και του χωρου που μπορει να τους δινεις, οπως και τις συμβατοτητες και αρχιζεις να τα δινεις μεθοδικα και ηρεμα (στις αγγελιες πρωτα μπας και τα παρει κανενας με σωστο ενυδρειο - τσεκαρεις παντα που τα δινεις, γιατι υπαρχουν και κατι εξυπνοι που μαζευουν τσαμπα ψαρια και τα πετανε στο ενυδρεια τους να τα τρωνε τα τερατακια τους).

alexteo
10-10-13, 07:36
Εεεεπππ
Αν μπολιασεις δεν δινεις τα ψαρια. Αν δεν εχει ψαρια μεσα, πεθαινει η βιολογια (που θα παρεις με το μπολι) χωρις ρυπους.
Μεθοδικα διαβαζεις/ρωτας ποια μπορεις να κρατησεις βαση το νερου και του χωρου που μπορει να τους δινεις, οπως και τις συμβατοτητες και αρχιζεις να τα δινεις μεθοδικα και ηρεμα (στις αγγελιες πρωτα μπας και τα παρει κανενας με σωστο ενυδρειο - τσεκαρεις παντα που τα δινεις, γιατι υπαρχουν και κατι εξυπνοι που μαζευουν τσαμπα ψαρια και τα πετανε στο ενυδρεια τους να τα τρωνε τα τερατακια τους).

Καλημερα!! θελω να ευχαριστησω το μελος delta66 για την αμεριστη βοηθεια που μου εδωσε οσο αφορα το προβλημα που ειχα με τα νιτρωδη.Μπολιασα χθες το βραδυ το ενυδρειο μου και σημερα ειχα τα εξης αποτελεσματα
θερμοκρασια 28,5(ΕΧΩ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΝΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ 16 ΑΛΛΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ)
NH2: 0,25
NH4:0,25
KH:4 dkh
PH:7,5

Τάκης
10-10-13, 09:00
Καλημερα!! θελω να ευχαριστησω το μελος delta66 για την αμεριστη βοηθεια που μου εδωσε οσο αφορα το προβλημα που ειχα με τα νιτρωδη.Μπολιασα χθες το βραδυ το ενυδρειο μου και σημερα ειχα τα εξης αποτελεσματα
θερμοκρασια 28,5(ΕΧΩ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΝΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ 16 ΑΛΛΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ)
NH2: 0,25
NH4:0,25
KH:4 dkh
Καλημέρα φίλε μου, μέτρα και NO3, τότε θα δεις αν έστρωσε.
Οταν
ΝΗ3/ΝΗ4 = 0 (Αμμωνία/Αμμώνιο)
ΝΟ2= 0 (Νιτρώδη)
ΝΟ3 > 0 (Νιτρικά)
τότε έχει αρχίσει ο στώσιμο
Η κατώτερη θερμοκρασία 16 είναι μόνο για χυσόψαρα.
Το hobby μας θέλει υπομονή και διάβασμα φίλε μου
Καλή δύναμη
(Από κάποιον που μαθαίνει ακόμα και θα μαθαίνει για πολύυυυυυυυ καιρό)

kgf12345
10-10-13, 09:43
Οταν
ΝΗ3/ΝΗ4 = 0 (Αμμωνία/Αμμώνιο)
ΝΟ2= 0 (Νιτρώδη)
ΝΟ3 > 0 (Νιτρικά)
τότε έχει τελειωσει το στώσιμο

κανε τακτικες μετρησεις να βλεπεις αν επιασε το μπολι και ταιζε ελαφρα μεχρι να σιγουρευτεις.

alexteo
10-10-13, 10:26
κανε τακτικες μετρησεις να βλεπεις αν επιασε το μπολι και ταιζε ελαφρα μεχρι να σιγουρευτεις.
ευχαριστω πολυ και τους δυο σας , σημερα θα παρω και τα νιτρικα και θα κανω μετρηση, μηπος εχετε καμια ιδεα γιατι δεν μου κατεβαινει η θερμοκρασια στο ενυδρειο αν και εχω ρυθμιση τον θερμαντηρα στους 16 για να πετυχο 24 βαθμους στο ενυδρειο μου? Ευχαριστω

kgf12345
10-10-13, 10:36
τι θερμοκρασια εχεις τωρα;
το θερμαντηρα δεν χρειαζεται να τον ρυθμισεις τοσο χαμηλα(δεν ψυχει),βαλτον στους 24 για να δεις και ποσο χανει(ολοι χανουν λιγο ως πολυ).αν θες να σιγουρευτεις οτι ειναι σβηστος,βγαλτον απτην πριζα.αλλα προσεχε μην τον ξεχασεις!
η θερμοκρασια παντως αργει να πεσει.ουτε θες να πεσει πολυ αποτομα.ρυθμισε το θερμοστατη εκει που θες,και αν θες να το βοηθησεις,ανοιξε καπακι να βοηθησεις την εξατμιση.

ρυθμισε το θερμαντηρα εκει που θες ομως,ωστε να μην κατεβει πιο χαμηλα με την εξατμιση αν το ξεχασεις κλπ.

γιαυτο βαζουμε κοντρολερ,γιατι τα κανει αυτοματα αυτα και ασχολουμαστε μονο με το αν ειναι ρυθμισμενος σωστα;)

alexteo
10-10-13, 11:28
τι θερμοκρασια εχεις τωρα;
το θερμαντηρα δεν χρειαζεται να τον ρυθμισεις τοσο χαμηλα(δεν ψυχει),βαλτον στους 24 για να δεις και ποσο χανει(ολοι χανουν λιγο ως πολυ).αν θες να σιγουρευτεις οτι ειναι σβηστος,βγαλτον απτην πριζα.αλλα προσεχε μην τον ξεχασεις!
η θερμοκρασια παντως αργει να πεσει.ουτε θες να πεσει πολυ αποτομα.ρυθμισε το θερμοστατη εκει που θες,και αν θες να το βοηθησεις,ανοιξε καπακι να βοηθησεις την εξατμιση.

ρυθμισε το θερμαντηρα εκει που θες ομως,ωστε να μην κατεβει πιο χαμηλα με την εξατμιση αν το ξεχασεις κλπ.

γιαυτο βαζουμε κοντρολερ,γιατι τα κανει αυτοματα αυτα και ασχολουμαστε μονο με το αν ειναι ρυθμισμενος σωστα;)
Ναι εχεις δικιο σε αυτα που λες απλα, πσο αφορα την θερμοκρασια ο μπολι-δοτης ειχε 24 βαθ μο,υς ενω εγω εχω 28 περιπου και φοβαμαι μην δεν πιασει το μπολι, αλλα το ανοικτο καπακι ειναι ενα καλο tips, θα το δοκιμασω, σε ευχαριστω

kgf12345
10-10-13, 12:03
α,οκ δεν το ειπες αυτο πριν και νομιζα οτι ηθελες να αλλαξεις θερμοκρασια για τα ψαρια σου.μην αλλαξεις τη θερμοκρασια σου για το μπολι.και μαλιστα κατοπιν εορτης.
αυτο θαπρεπε να γινει πριν μπει το μπολι στο ενυδρειο.και παλι δεν ειναι παντα απαραιτητο.

ενα ποσοστο βιολογιας που μπορει να χαθει,θα αναπληρωθει απο μονη της.μην αλλαζεις συνθηκες στο ενυδρειο ξαφνικα,γιατι πιο πολυ κακο μπορει να κανεις.
αστο οπως ειναι στη θερμοκρασια που χρειαζονται τα ψαρια σου,κανε μετρησεις να βλεπεις τι γινεται και τα υπολοιπα θαρθουν απο μονα τους.
αν το πηρες απο χρυσοψαραδικο(αφου λες για 24βαθμους),θαναι δυνατο το μπολι.λογικα δε θαχεις προβλημα;)

μην αλλαζεις συνθηκες στο νερο ξανα ομως.καλυτερα ναναι σταθερες και λαθος οι παραμετροι,παρα να εχεις διακυμανσεις.ετσι κιαλλιως,αν δεν πιασει το μπολι θα πρεπει να ξαναμπολιασεις.(αν δεν μηδενισουν αμμωνια και νιτρωδη)
οποτε δεν κερδιζεις κατι με το να αλλαξεις θερμοκρασια τωρα.πιο πολυ κακο θα κανεις και στο μπολι και στα ψαρια.

και τωρα που ξαναβλεπω και τα ψαρια σου,ουτε αυτα θελουν χαμηλες θερμοκρασιες.αστο οπως ειναι και κανε μετρησεις.

delta66
10-10-13, 13:34
Ωραια.
Επεσαν σε ασφαλες επιπεδο οι τιμες.

Συνεχιζεις με προσεκτικο ταισμα και μετρησεις.
Κοιτας να εχουν καθοδικη πορεια οι τιμες ΝΗ3 ΝΟ2.
Αν μηδενισουν, αρχιζεις και αυξανεις πολυ σταδιακα το ταισμα.

Η θερμοκρασια για τα ψαρια σου ειναι καλα στους 25-26
Η τοξικοτητα ΝΗ3 ειναι μικροτερη σε πιο χαμηλη θερμοκρασια και βολευει, παρολο που μειωνει την αναπαραγωγη της βιολογιας.
Δεν μπορουμε να τα εχουν ολα.
Καλυτερα να καθυστερησει η ολοκληρωση του στρωσιματος και να γινει "σιωπηλα" (χαμηλες/ασφαλεις τιμες τοξικων), παρα να κανουν τα ψαρια.
(αν και πιστευω οτι ξεμπερδεψες αφου τα ΝΟ2 πηγαν απο 2 στο 0.25 σε μια νυχτα)

Αν εχεις χαμηλωσει το θερμαντηρα στο χαμηλοτερο και το θερμομετρο παραμενει ψηλα, σημαινει οτι μαλλον εχει κολλησει ο θερμοστατης του στο ΟΝ.
Βγαλτον απο το φιλτρο κουτι και αστον χυμα στο ενυδρειο να το βλεπεις.
Αν δεν σβηνει ποτε το λαμπακι του, σημαινει οτι κολλησε.
Τον πας πισω και σου δινουν αλλο με την εγγυηση.

ΥΓ η πτωση της θερμοκρασιας απο 28 σε 26C, αν γινει σε 240 λιτρα με απλα κλεισιμο του θερμαντηρα θα γινει σε τοσες ωρες που τα ψαρια δεν θα καταλαβουν τιποτα. Ειναι απολυτα ασφαλες.
Τοσο γινεται και σε αλλαγη νερου σε λιγοτερη ωρα.

alexteo
10-10-13, 17:10
α,οκ δεν το ειπες αυτο πριν και νομιζα οτι ηθελες να αλλαξεις θερμοκρασια για τα ψαρια σου.μην αλλαξεις τη θερμοκρασια σου για το μπολι.και μαλιστα κατοπιν εορτης.
αυτο θαπρεπε να γινει πριν μπει το μπολι στο ενυδρειο.και παλι δεν ειναι παντα απαραιτητο.

ενα ποσοστο βιολογιας που μπορει να χαθει,θα αναπληρωθει απο μονη της.μην αλλαζεις συνθηκες στο ενυδρειο ξαφνικα,γιατι πιο πολυ κακο μπορει να κανεις.
αστο οπως ειναι στη θερμοκρασια που χρειαζονται τα ψαρια σου,κανε μετρησεις να βλεπεις τι γινεται και τα υπολοιπα θαρθουν απο μονα τους.
αν το πηρες απο χρυσοψαραδικο(αφου λες για 24βαθμους),θαναι δυνατο το μπολι.λογικα δε θαχεις προβλημα;)

μην αλλαζεις συνθηκες στο νερο ξανα ομως.καλυτερα ναναι σταθερες και λαθος οι παραμετροι,παρα να εχεις διακυμανσεις.ετσι κιαλλιως,αν δεν πιασει το μπολι θα πρεπει να ξαναμπολιασεις.(αν δεν μηδενισουν αμμωνια και νιτρωδη)
οποτε δεν κερδιζεις κατι με το να αλλαξεις θερμοκρασια τωρα.πιο πολυ κακο θα κανεις και στο μπολι και στα ψαρια.

και τωρα που ξαναβλεπω και τα ψαρια σου,ουτε αυτα θελουν χαμηλες θερμοκρασιες.αστο οπως ειναι και κανε μετρησεις.

Ενταξει με την θερμοκρασια, τελικα ο θερμαντηρας με το θερμομετρο εχουν 4 βαθμους διαφορα, τωρα εχω θερμοκρασια 26 βαθμους και μαλλον ειμαι καλα συμφωνα και με την γνωμη του φιλου delta66 θα κανω μετρηση αργοτερα το βραδακι καθως εχω στην κατοχη μου και τα νιτρικα NO3!!!!

kgf12345
10-10-13, 17:44
ε ενταξει εισαι μετα.απλα τη θερμοκρασια βλεπε τη απτο θερμομετρο.οχι με βαση το ποτε αναβοσβηνει ο θερμαντηρας.
κιαυτον με το θερμομετρο πρεπει να τον καλιμπραρεις αναλογα ποσο χανει;)

alexteo
10-10-13, 22:42
ε ενταξει εισαι μετα.απλα τη θερμοκρασια βλεπε τη απτο θερμομετρο.οχι με βαση το ποτε αναβοσβηνει ο θερμαντηρας.
κιαυτον με το θερμομετρο πρεπει να τον καλιμπραρεις αναλογα ποσο χανει;)
Σας ευχαριστω τοσο πολυ για την βοηθεια που μου δινετε οσο αφορα το στρωσιμο του ενυδρειου αλλα και τα μυστικα που μου αποκαλυπτετε απο την πειρα σας για το στρωσιμο αλλα και την καλη πορεια του ενυδρειου μου, πραγματικα αν δεν σας ειχα βρει ηταν θεμα ημερων να τα παρατησω, αλλα με την βοηθεια σας μου δωσατε θαρρος και ορεξη να σας ακολουθησω και να βαδισω στα χναρια σας!! Εκανα ακομα ενα τεστ οχι γιατι πρεπει αλλα γιατι αρχιζει να μου αρεσει να βλεπω τιμες και να συγκρινω καθε μερα την πορεια του ενυδρειου μου, λοιπον σημερα ταισα ελαφρα το μεσημερι 3 μικρα φιλαρακια, και εκανα μετρησεις στισ 22:30 σημερα οι τιμες που βρηκα ηταν οι ακολουθες(σε παρενθεση οι τιμες που ειχα σημερα το πρωι ωρα 07:00)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 27 (28,5)
PH 7,5 (7,5)
KH 5d (4d)
NO2 0,25 (0,25)
NO3 5 (-)
NH4 <0,25 (<0,25)

delta66
10-10-13, 23:14
Μια χαρα.
Εχουν βγει και νιτρικα.
Οι τιμες αμμωνιας νιτρωδων ειναι πολυ χαμηλες, μη σε τρομαζουν που δεν ειναι μηδεν ακομα.
Ειναι θεμα χρονου νσ ερθει τελειως στα ισα της και η βιολογια.
Αν ειχες prime θα ηταν 100% safe το νερο.

alexteo
11-10-13, 11:30
Μια χαρα.
Εχουν βγει και νιτρικα.
Οι τιμες αμμωνιας νιτρωδων ειναι πολυ χαμηλες, μη σε τρομαζουν που δεν ειναι μηδεν ακομα.
Ειναι θεμα χρονου νσ ερθει τελειως στα ισα της και η βιολογια.
Αν ειχες prime θα ηταν 100% safe το νερο.
Καλημερα!!! Δεν ξερω αν πρεπει να αρχισω τα χαμογελα, αλλα εχω μηδενικα σχεδον νιτρωδη αλατα No2 (0.1) αμμωνια Nh3 (0.25) και νιτρωδη No3 (5), και ενα πετσοπα να περηφανευτε οτι δηθεν με τις οδηγιες του με βοηθησε μεσα σε μια νυκτι σε αυτα τα αποτελεσματα χαχαχα, ασχετως αν τα προιοντα του τα εχω στο ραφι του σπιτιου μου να μου θυμιζουν οτι ειμαι αρχαριος=κοροιδο, απεκτησα βιολογια ομως και σας ευχαριστω φιλοι μου που χαρη σε εσας εχω ορεξη να συνεχισω σωστα απο εδω και περα στην αβυσσο τις μαθησης τι εστι ενυδρειο...!!!!

delta66
11-10-13, 11:33
Κανε και μια μετρηση σε ολα του νερου της βρυσης, να ξερεις απο ποια βαση ξεκινας.

alexteo
11-10-13, 11:39
Κανε και μια μετρηση σε ολα του νερου της βρυσης, να ξερεις απο ποια βαση ξεκινας.
Καλημερα Σπυρο, εγινε θα κανω σημερα, να σε ρωτησω φωσφορικα και αμμωνιο χρειαζονται τα τεστ αγορα αμεση?

delta66
11-10-13, 11:42
Φωσφορικα οχι.
Αμμωνιο μετρας ηδη με το τεστ αμμωνιας.
Το γραφει το τσετ αμμωννιας επανω? ΝΗ3/ΝΗ4?

alexteo
11-10-13, 11:47
Φωσφορικα οχι.
Αμμωνιο μετρας ηδη με το τεστ αμμωνιας.
Το γραφει το τσετ αμμωννιας επανω? ΝΗ3/ΝΗ4?
NH3 υγρα ειναι τις salifer...

delta66
11-10-13, 12:04
Το τεστ απο οτι βλεπω γραφει ΝΗ4 (αμμωνιο - ammonium) αλλα αντιθετως στο κουτι αναφερεται ως "Salifert Ammonia Test Kit (αμμωνια).
Πιαστο αυγο και κουρεφτο.
Ammonia ΝΗ3 http://en.wikipedia.org/wiki/Ammonia
Ammonium ΝΗ4 http://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium

http://www.f3images.com/IMD/250/SF1111/Salifert-Ammonia-Test-Kit-99.jpg

Συνηθως ολα τα τεστ μετρανε ολικη αμμονια (NH3/NH4), δλδ αμμωνια και αμμωνια στο συνολο.
Και αναλογα την θερμοκρασια και το πεχα, με αυτο το calculator που αναφερω στο τελος του πρωτου ποστ, (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756) βρισκεις ποση αμμωνια ακριβως, εχει το νερο σου.

Ενημερωτικα, το αμμωνια δεν ειναι τοσο τοξικο, ενω η αμμωνια ειναι ακρως τοξικη. (αναφερω τα επιπεδα τοξικοτητας στο θεμα του λινκ)
Παρολαυτα και η αμμωνια και το αμμωνια ειναι τροφη για τη βιολογια.
Το prime που σου ελεγα, "μετατρεπει" (με χημικες αντιδρασεις και οχι μεσω θερμοκρασιας και πεχα που γινεται "εκ φυσικου") το ποσοστο της αμμωνιας (στη συνολικη τιμη ολικης αμμωνιας), σε αμμωνιο που δεν ειναι τοξικο. Γι'αυτο λεμε "prime να βοηθησει στο στρωσιμο χωρις να καουν τα ψαρια"

Μετρας λοιπον ηδη, και αμμωνιο και αμμωνια με το τεστ.

alexteo
11-10-13, 14:17
Το τεστ απο οτι βλεπω γραφει ΝΗ4 (αμμωνιο - ammonium) αλλα αντιθετως στο κουτι αναφερεται ως "Salifert Ammonia Test Kit (αμμωνια).
Πιαστο αυγο και κουρεφτο.
Ammonia ΝΗ3 http://en.wikipedia.org/wiki/Ammonia
Ammonium ΝΗ4 http://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium

http://www.f3images.com/IMD/250/SF1111/Salifert-Ammonia-Test-Kit-99.jpg

Συνηθως ολα τα τεστ μετρανε ολικη αμμονια (NH3/NH4), δλδ αμμωνια και αμμωνια στο συνολο.
Και αναλογα την θερμοκρασια και το πεχα, με αυτο το calculator που αναφερω στο τελος του πρωτου ποστ, (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756) βρισκεις ποση αμμωνια ακριβως, εχει το νερο σου.

Ενημερωτικα, το αμμωνια δεν ειναι τοσο τοξικο, ενω η αμμωνια ειναι ακρως τοξικη. (αναφερω τα επιπεδα τοξικοτητας στο θεμα του λινκ)
Παρολαυτα και η αμμωνια και το αμμωνια ειναι τροφη για τη βιολογια.
Το prime που σου ελεγα, "μετατρεπει" (με χημικες αντιδρασεις και οχι μεσω θερμοκρασιας και πεχα που γινεται "εκ φυσικου") το ποσοστο της αμμωνιας (στη συνολικη τιμη ολικης αμμωνιας), σε αμμωνιο που δεν ειναι τοξικο. Γι'αυτο λεμε "prime να βοηθησει στο στρωσιμο χωρις να καουν τα ψαρια"

Μετρας λοιπον ηδη, και αμμωνιο και αμμωνια με το τεστ.
ωραια, εβαλα τις τιμες NH3/NH4 0, PH 7, Temperature (degrees C) 26 και μου εβγαλε αποτελεσμα Free Ammonia-Nitrogen Concentration (mg/L)0,
αρα η ελευθερη αμμωνια ειναι 0 στο ενυδρειο μου σωστα?

delta66
11-10-13, 19:54
Ε φυσικα, αν εχεις ολικη αμμωνια μηδεν, δεν εχει καθολου αμμωνια ουτε αμμωνιο το νερο.

Μηδενισε τελικα η (ολικη) αμμωνια?
Tελευταια τιμη ηταν <0,25
Μηπως δεν υπαρχε μικροτερη διαβαθμιση απο <0,25 στο χαρτακι, και εννοει μηδεν?

Τωρα μενει να μηδενισει και το 0.25ppm ΝΟ2 και τελειωσε.
Ας ειναι καλα η αμπουλα που εβαλες :D:D:D

Nick74
11-10-13, 20:44
το τεστ της salifert μετραει μονο την τοξικη αμμωνια απ οσο εχω καταλαβει και οχι το αμμωνιο.
Επισεις το 0.25 τις περισσοτερες φορες νομιζεις πως το βλεπεις ενω ειναι 0 (σε ηλιακο φως βλεπεις καθαρα, ενω με λαμπες ζεστου φωτος νομιζεις πως βλεπεις 0,25... την εχω πατησει κι εγω ετσι)

delta66
11-10-13, 21:07
το τεστ της salifert μετραει μονο την τοξικη αμμωνια απ οσο εχω καταλαβει και οχι το αμμωνιο.

Πως το εχεις καταλαβει?

Nick74
11-10-13, 21:12
Πως το εχεις καταλαβει?

εχω συγκρινει salifert και api στα τελειωματα του στρωσιματος και ενω ειχ χαμηλωσει ph το API εδειχνε .... δε θυμαμαι ποσο, αλλα σχετικα μικρο ποσοστο αμμωνιας, ενω το salifert δεν εδειχνε τιποτα

delta66
11-10-13, 21:20
εχω συγκρινει salifert και api στα τελειωματα του στρωσιματος και ενω ειχ χαμηλωσει ph το API εδειχνε .... δε θυμαμαι ποσο, αλλα σχετικα μικρο ποσοστο αμμωνιας, ενω το salifert δεν εδειχνε τιποτα
Μη στηριζεσαι σε αυτο.
Τα περισσοτερα τεστ μετρανε ολικη.
Και αν ηταν εξειδικευμενο τεστ ακριβειας το salifert, να μπορει να μετραει ελευθερη αμμωνια, δεν θα ειχε τοση χυμα περιγραφη στο κουτι να γραφει ΝΗ4 και να μετραει ελευθερη αμμωνια ΝΗ3 (Ammonia test NH4 !!!!??) ουτε θα ειχε αυτη την τιμη.

Nick74
11-10-13, 21:28
αν μετραει ολικη τοτε μετραει λαθος, τουλαχιστο στις χαμηλες τιμες

kgf12345
11-10-13, 21:28
οι οδηγιες του γραφουνε οτι μετραει ολικη.

"the values on the color chart are in mg/l total ammonia(that is NH3 plus NH4+)"

The kit can perform approx. 50 measurements and can detect 0.5 ppm of total ammonia easily.
http://www.salifert.com/

τουλαχιστον αυτο λενε αυτοι...

delta66
11-10-13, 21:35
αν μετραει ολικη τοτε μετραει λαθος, τουλαχιστο στις χαμηλες τιμες
Και οχι μονο στις χαμηλες :D

Nick74
11-10-13, 21:38
ok...
περιεργο γιατι το ειχα αγορασει ακριβοτερα απο τα api και θεωρησα πως ειναι ισως καλυτερα, η εστω ισαξιο... βεβαια οταν θεωρησα πως δε μετραει ολικη το αφησα στο συρταρι και πηρα api (το χω ακομα, δεν ξερω αν εχει ληξει).
Απο κει που το πηρα παντως μου ειπαν οτι ειναι αριστα, αλλα λογο τιμης τα παιρνουν μονο οι θαλασσινοι ενω στο γλυκο ολοι παιρουν ΑΡΙ απλα γιατι ειναι εξισου καλο και φθηνοτερο

delta66
11-10-13, 21:44
Καλο ειναι αλλα οχι πολυ ακριβες. (ΟΚ κανενα δεν ειναι τελειο και παιζει ρολο και η κατασταση και χρηση των τεστ κλπ)
Πχ μπορει να εχεις 0.5 αλλα να δειχνει 0.25 ή μηδεν.
Μετα ισιωνει απο 0,5 - 2.00 και μετα ξαναξεφευγει.
Προσωπικη παρατηρηση (με μετρηση σε διαλυμα με αμμωνια και συγκριση με api) και διασταύρωση πληροφοριας με ενα μονο ακομα συνχομπιστα.

kgf12345
11-10-13, 21:45
κιεγω τα ιδια εχω ακουσει νικο,και για να πω την αληθεια δεν εχω και ιδιαιτερο λογο να αμφιβαλω γιατι δεν ειχα ποτε προβλημα με τεστ της salifert.μαλιστα καποια στιγμη,ειχα ακουσει πως η εταιρια παρασκευαζει και αντιδραστηρια για ανθρωπινη κλινικη χρηση.δεν ξερω αν ισχυει γιατι δεν αξιωθηκα να κατσω να το ψαξω λιγο:rolleyes:ισως η salifert να ειναι θυγατρικη καποιας αλλης ολλανδικης η κατι τετοιο.οπως ειπα δεν το εχω τσεκαρει.παντως προβλημα δεν ειχα ποτε με τα τεστ τους.εχω ακουσει ομως αρκετες φορες για αλλους που ειχανε.

αλλα παλι ποσο να εμπιστευτεις οτι γινεται σωστα η μετρηση?τωρα τι ποσοστο ειναι αυτο,ποιος ξερει...

Nick74
11-10-13, 21:48
βασικα μου αρεσε η ποιοτικη συσκευασια που εχει και συριγγα για δοσομετρηση μεσα (βεβαια με χαλασε που εχει πλαστικο δοχειο για μετρηση κι οχι γυαλινο) και απλα θεωρησα πως δε μυ κανει γιατι δε μετραει ολικη...

alexteo
11-10-13, 22:45
Ε φυσικα, αν εχεις ολικη αμμωνια μηδεν, δεν εχει καθολου αμμωνια ουτε αμμωνιο το νερο.

Μηδενισε τελικα η (ολικη) αμμωνια?
Tελευταια τιμη ηταν <0,25
Μηπως δεν υπαρχε μικροτερη διαβαθμιση απο <0,25 στο χαρτακι, και εννοει μηδεν?

Τωρα μενει να μηδενισει και το 0.25ppm ΝΟ2 και τελειωσε.
Ας ειναι καλα η αμπουλα που εβαλες :D:D:D
ναι φιλε delta66 ειναι ασπρο τελειοσ το τεστ με τα υγρα και βαζω 0,25....αρχαριοσ λεμε χαχαχα!!

delta66
11-10-13, 23:38
ΟΚ.
Παρ'οτι μηδενισε, συνεχισε να την παρακολουθεις. καθημερινα για μια εβδομαδα.
Αν ολα πανε καλα και συνεχιζει να ειναι μηδεν, μεσα στην επομενη εβδομαδα κανε 2 μετρησεις και απο την μεθεπομενη κανε μετρησεις πριν την αλλαγη νερου.
Παρακαλουθησε και τα ΝΟ2 να δουμε ποτε θα μηδενισουν τελειως και συνεχισε με μετρησεις οπως της αμμωνιας.
Επισης και τα νιτρικα ΝΟ3.
Οταν φτασουν τα νιτρικα ΝΟ3 στα 15ppm ή περασει μια εβδομαδα (οτι ερθει πρωτο) κανεις αλλαγη νερου 40%. (το νερο της αλλαγης να εχει κοντινη με αυτη του ενυδρειου, 2-5 βαθμους πιο χαμηλη, ετσι ωστε με το ποσοστο 40% αλλαγης, να μη πεσει κατω περισσοτερο απο 2C στο ενυδρειο - και με αργη εισαγωγη του νερου στο ενυδρειο, μιση ωρα να κανει)
Ποτε πιο ζεστο, το νερο της αλλαγης.

Αν δεις θολο νερο (λευκη θολουρα), ψαρια να συμπεριφερονται περιεργα, αποτομες κινησεις, να λαχανιαζουν στην επιφανεια κλπ, κανεις μετρηση και αμεσως αλλαγη νερου με prime. (απο 50-90% αναλογα την αναγκη - οι αλλαγες αναγκης μπορουν να γινουν και με νερο μιξαρισμενο κρυο με θερμοσιφωνο αρκει να μην ειναι παλιατζουρα σκουριασμενο - αντιχλωριο και 2-3 λεπτα αναμονη να δρασει - αργη εισαγωγη παντα)

alexteo
13-10-13, 10:02
ΟΚ.
Παρ'οτι μηδενισε, συνεχισε να την παρακολουθεις. καθημερινα για μια εβδομαδα.
Αν ολα πανε καλα και συνεχιζει να ειναι μηδεν, μεσα στην επομενη εβδομαδα κανε 2 μετρησεις και απο την μεθεπομενη κανε μετρησεις πριν την αλλαγη νερου.
Παρακαλουθησε και τα ΝΟ2 να δουμε ποτε θα μηδενισουν τελειως και συνεχισε με μετρησεις οπως της αμμωνιας.
Επισης και τα νιτρικα ΝΟ3.
Οταν φτασουν τα νιτρικα ΝΟ3 στα 15ppm ή περασει μια εβδομαδα (οτι ερθει πρωτο) κανεις αλλαγη νερου 40%. (το νερο της αλλαγης να εχει κοντινη με αυτη του ενυδρειου, 2-5 βαθμους πιο χαμηλη, ετσι ωστε με το ποσοστο 40% αλλαγης, να μη πεσει κατω περισσοτερο απο 2C στο ενυδρειο - και με αργη εισαγωγη του νερου στο ενυδρειο, μιση ωρα να κανει)
Ποτε πιο ζεστο, το νερο της αλλαγης.

Αν δεις θολο νερο (λευκη θολουρα), ψαρια να συμπεριφερονται περιεργα, αποτομες κινησεις, να λαχανιαζουν στην επιφανεια κλπ, κανεις μετρηση και αμεσως αλλαγη νερου με prime. (απο 50-90% αναλογα την αναγκη - οι αλλαγες αναγκης μπορουν να γινουν και με νερο μιξαρισμενο κρυο με θερμοσιφωνο αρκει να μην ειναι παλιατζουρα σκουριασμενο - αντιχλωριο και 2-3 λεπτα αναμονη να δρασει - αργη εισαγωγη παντα)
Καλημερα , λοιπον ακολουθω πιστα τις οδηγιες σας κανω καθημερινα μετρησεις ταιζω ελαφρα πρωι και βραδυ, και εκανα και το τεστ τις βρυσης μου με τα ακολουθα αποτελεσματα
12/10/2013
ΤΕΣΤ ΒΡΥΣΗΣ
KH:5
NO2:0
NO3:0
NH4:0

ΤΕΣΤ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
13/10/2013
KH: 3
NO2: 0,5
NO3: 25
NH3/NH4: 0
ΘΕΡΜ: 27
Παρατηρησα ανε βασμενα νιτρικα no3, και μαλλον πρεπει να ετοιμαστω για αλλαγη νερου, η προηγουμενη ηταν στις 9/10 που εκανα και μπολιασμα συγχρονως

delta66
13-10-13, 10:53
Κανε μεγαλη αλλαγη (50% τουλαχιστον)
Κα βαλε και αεραντλια.
Δεν μου αρεσει που ανεβηκαν τα ΝΟ2.
Παρακολουθησε τα.
Μην επετρεψεις να πανε πιο ψηλα.
Σημερα ταισε το μισο απο χθες,

alexteo
13-10-13, 19:57
Κανε μεγαλη αλλαγη (50% τουλαχιστον)
Κα βαλε και αεραντλια.
Δεν μου αρεσει που ανεβηκαν τα ΝΟ2.
Παρακολουθησε τα.
Μην επετρεψεις να πανε πιο ψηλα.
Σημερα ταισε το μισο απο χθες,
Καλησπερα σε ολους, εκανα αλλαγη νερου 50% το μεσημερι, εβαλα prime και βακτηρια 30ml special blend, οι τιμες που πηρα πριν λιγο ηταν οι εξης

TEMP:25,5C
PH: 7,5
KH: 4
NH3/NH4: 0
NO2: 0,1
NO3: 5
Απο τα λιγα που εχω μαθει πρεπει να τεινουν οι τιμες σε σχεδον φυσιολογικα επιπεδα, μπορω να ταισω σημερα το βραδυ τα ψαρακια μου, διοτι εχει πεσει πολυ νηστεια τις τελευταιες μερες...χαχαχα:p

delta66
13-10-13, 22:22
Σουπερ. :smt023:smt023
Μετρα αυριο παλι και μετα απο αν ειναι ΟΚ οι τιμες, ταισε ελαφρα.
Κοντευεις. :cool:

Η εικονα του ενυδρειου πως ειναι γενικα οπως το βλεπεις? Το νερο διαυγες? Τα ψαρια συμπεριφορες?

alexteo
13-10-13, 23:04
Σουπερ. :smt023:smt023
Μετρα αυριο παλι και μετα απο αν ειναι ΟΚ οι τιμες, ταισε ελαφρα.
Κοντευεις. :cool:

Η εικονα του ενυδρειου πως ειναι γενικα οπως το βλεπεις? Το νερο διαυγες? Τα ψαρια συμπεριφορες?

Το νερο πολυ καθαρο τα ψαρια κινουντε ανετα και κοβουν βολτες γενικα και ηρεμα!!! Σε ευχαριστω φιλε Σπυρο για ολα!!!

delta66
13-10-13, 23:06
Να'σαι καλα.
Θα τα πουμε παλι.

alexteo
14-10-13, 09:07
Καλημερα, σημερα εκανα μετρηση το πρωι και εχω πολυ καλα αποτελεσματα!!! Ελπιζω να μην χαλασουν στην διαρκεια της ημερας ουτε κ στις επομενες:)
Temp:26
PH:7.5
Kh:4
NO2: 0
NH3:0
NO3:2

delta66
14-10-13, 11:00
Ωραια.
Τωρα πολυ σταδιακα ανεβαζε την ποσοτητα της τροφης για πολλαπλασιαστει "αθορυβα" (δλδ να μη φανει peak στις μετρησεις) η βιολογια και για μεγαλυτερα ταισματα.
Προσοχη, οχι αποτομα αυξηση τροφης. (σταδιακα θα αρχισεις να ταιζεις και 2η φορα και 3η)
Πρεπει να προλαβαινει να αναπαραγεται η βιολογια, για να φτανει καθε μερα να καλυπτει τους επιπλεον ρυπους.
Λογικα, η αυξηση του 1/3 της τροφης καθημερινα ειναι μια καλη μεθοδος.
Φυσικα παρακολουθεις με μετρησεις, αφου δεν ξερουμε αν υπαρχει καποιος παραγοντας που φρεναρει την αναπαραγωγη της βιολογιας.
Για 2-3 μηνες ακομα θα προσεχεις.
Μετα θα στρωσει και ο βυθος και θα εχεις πολυ βιολογια κι εκει.
Στους 6 μηνες θα ειναι ωριμο το ενυδρειο και δεν θα εχεις να φοβασαι τιποτα, παρα μονο χοντρα λαθη.
(Αυτα οταν αποκτησεις εμπειρια, θα μπορεις να τα κανεις ακομα και χωρις μετρησεις).

Σιγα σιγα τωρα, χωρις αγχος, θα βαλουμε μπρος και την διορθωση την συνθεσης των ψαριων.

alexteo
20-10-13, 08:21
καλημερα, σημερα εκανε το τεστ GH τις API, για να γινει πρασινο το δειγμα εριξα περιπου 21 σταγονες...!!! Ομως ειναι πολυ μακρια απο τα δεδομενα στα πινακακια που εχει το κουτι....μηπως δεν εχω κανει καλα το τεστ?
συγκεκριμενα οι τιμες που πηρα σε ολα τα τεστ ηταν
TEMP 25
PH 7,5
KH 4
GH (21 drops 200-400ppm)
NO2 0
NO3 2
NH4 0

Τάκης
20-10-13, 08:55
καλημερα, σημερα εκανε το τεστ GH τις API, για να γινει πρασινο το δειγμα εριξα περιπου 21 σταγονες...!!! Ομως ειναι πολυ μακρια απο τα δεδομενα στα πινακακια που εχει το κουτι....μηπως δεν εχω κανει καλα το τεστ?
συγκεκριμενα οι τιμες που πηρα σε ολα τα τεστ ηταν
TEMP 25
PH 7,5
KH 4
GH (21 drops 200-400ppm)
NO2 0
NO3 2
NH4 0
Καλημέρα, δεν έχω διαβάσει όλο σου το θέμα αλλά οι μετρήσεις που γράφεις τώρα είναι καλές, το GH (General Hardnes) εξαρτάται από το νερό της βρύσης και από τυχόν ασβεστολιθικά υλικά που έχεις στο ενυδρείο σου (χαλίκι, άμμος, πέτρες ή άλλα διακοσμητικά). Αν έχεις ψάρια που θέλουν μαλακό νερό (Αγγελόψαρα, tetra κλπ) θα πρέπει να βάλεις τύρφη ή ξερά φύλλα κατάπα ή να βάζεις νερό από Α/Ο, αν έχεις ζωοτόκα (guppy, platy κλπ) ή ψάρια Αφρικής δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Για αυτό εδώ τα παιδιά μας λένε να προσέξουμε τη ψαροσύνθεση (τέτοια πατάτα είχα κάνει και εγώ), δεν θέλουν όλα τα ψάρια τις ίδιες παράμετρες νερού. Αν έχεις διακοσμητικά πλαστικά ή κάτι που δεν είναι φυσικό (τσιμεντένια κλπ) βγάλτα ούτως ή άλλως, δεν προσφέρουν κάτι

kgf12345
20-10-13, 12:19

μηπως δεν προσεξες σε ποια σταγονα αλλαξε το χρωμα?αν γινει σωστα η μετρηση,συνηθως απτη στιγμη που θα αλλαξει το χρωμα ελαφρως,στην επομενη σταγονα (αντε δυο το πολυ)παιρνει το χρωμα που υποτιθεται οτι πρεπει να παρει.
αν χασεις την αλλαγη χρωματος,μπορει να αδειασεις ολο το μπουκαλι:D

κουνησε τα και καλα πριν κανεις τη μετρηση.

μην υπολογιζεις δηλαδη τοσο με βαση το ποσο σκουρο ειναι το χρωμα,πιο σημαντικο ειναι το ποτε αλλαζει το χρωμα.εγω παντα ριχνω κιαλλη μια σταγονα για να σκουρηνει λιγο,και την υπολογιζω στη μετρηση.

alexteo
20-10-13, 14:30
μηπως δεν προσεξες σε ποια σταγονα αλλαξε το χρωμα?αν γινει σωστα η μετρηση,συνηθως απτη στιγμη που θα αλλαξει το χρωμα ελαφρως,στην επομενη σταγονα (αντε δυο το πολυ)παιρνει το χρωμα που υποτιθεται οτι πρεπει να παρει.
αν χασεις την αλλαγη χρωματος,μπορει να αδειασεις ολο το μπουκαλι:D

κουνησε τα και καλα πριν κανεις τη μετρηση.

μην υπολογιζεις δηλαδη τοσο με βαση το ποσο σκουρο ειναι το χρωμα,πιο σημαντικο ειναι το ποτε αλλαζει το χρωμα.εγω παντα ριχνω κιαλλη μια σταγονα για να σκουρηνει λιγο,και την υπολογιζω στη μετρηση.
Εγραφαν οι οδηγιες απο κιτρινο να γινει πρασινο, τεσπα εχεις δικιο ισως να μην προσεξα, εκανα αλλαγη νερου 30% και εκανα παλι μετρηση και την βρηκα στις 11 σταγονες τωρα θελω να ρωτησω συμφωνα με τις συγκεκριμενες ενδειξεις δλδ PH 7,5 Kh 8 Gh11 και θερμοκρασια 25 μπορω να δω ποιο ειδος ψαριου κανει για το ενυδρειο μου?

kgf12345
20-10-13, 17:14
αμε,και βεβαια μπορεις.υπαρχουνε ψαρια και για το νερο σου,αλλα το θεμα τωρα ειναι τι θες να κανεις?

θες να χρησιμοποιεις το νερο που εχεις στη βρυση η οχι?εχεις διαθεση και χρονο για να το επεξεργαζεσαι ωστε να αλλαζεις τα χαρακτηριστικα του νερου?

εχεις καποια ειδη ψαριων στο μυαλο σου που σου αρεσουνε και θα ηθελες να τα εχεις?
και ποια ειναι αυτα?

γραψτα εδω να δουμε τι χρειαζονται και τι εισαι διατεθειμενος να προσφερεις;)

alexteo
20-10-13, 20:08
αμε,και βεβαια μπορεις.υπαρχουνε ψαρια και για το νερο σου,αλλα το θεμα τωρα ειναι τι θες να κανεις?

θες να χρησιμοποιεις το νερο που εχεις στη βρυση η οχι?εχεις διαθεση και χρονο για να το επεξεργαζεσαι ωστε να αλλαζεις τα χαρακτηριστικα του νερου?

εχεις καποια ειδη ψαριων στο μυαλο σου που σου αρεσουνε και θα ηθελες να τα εχεις?
και ποια ειναι αυτα?

γραψτα εδω να δουμε τι χρειαζονται και τι εισαι διατεθειμενος να προσφερεις;)
Λοιπον στο μυαλο μου εχω πολλα ενδιαφεροντα να κανω τωρα που μπηκα στο χορο θα χορεψω χαχαχα, το θεμα ειναι οτι δεν θελω να μπλεξω με πολλα για αρχη διοτι θα πνιγω στην κυριολεξια σιγα σιγα θα προχωρησω, να φανταστεις πριν ενα μηνα που ξεκινησα με αγχωναν τα τεστ και τωρα τα θεωρω απαραιτητα και παιχνιδακι τα κανω καθε μερα απο ευχαριστηση! Ψαρια που μου αρεσουν....βασικα μου αρεσουν ολα, αλλα δεν μπορω να τα εχω ολα, οποτε θα θελα ποικιλια στο ενυδρειο μου με χρωματα....απλα εχω βαλει ενα φρενο στις προτιμησης μου γιατι μετα τιν ζημια που επαθα με το στρωσιμο προσεχω αρκετα,θα σας παρουσιασω και μια φωτο για το πως ειναι το ενυδρειο μου τωρα υστερα απο την προσθηκη ορισμενων φυτων, αυτο που θελα να ρωτησω ειναι, αν εχω φυτα η αεραντλια πρεπει να βγει, διοτι μου ειπαν οτι απελευθερωνει το co2 που ειναι απαραιτητο για την αναπτυξη τους....? http://www.aquatek.gr/vb/<a href=http://postimg.org/image/db6dn1cfh/ target=_blank>[img]http://s22.postimg.org/db6dn1cfh/IMG_0422.jpghttp://s22.postimg.org/db6dn1cfh/IMG_0422.jpg (http://postimg.org/image/db6dn1cfh/) http://www.aquatek.gr/vb/<a href=http://postimg.org/image/g264ojkjb/ target=_blank>[img]http://s7.postimg.org/g264ojkjb/IMG_0419.jpghttp://s7.postimg.org/g264ojkjb/IMG_0419.jpg (http://postimg.org/image/g264ojkjb/)http://s7.postimg.org/g264ojkjb/IMG_0419.jpg (http://postimg.org/image/g264ojkjb/)

delta66
20-10-13, 20:11
Εγραφαν οι οδηγιες απο κιτρινο να γινει πρασινο, τεσπα εχεις δικιο ισως να μην προσεξα, εκανα αλλαγη νερου 30% και εκανα παλι μετρηση και την βρηκα στις 11 σταγονες τωρα θελω να ρωτησω συμφωνα με τις συγκεκριμενες ενδειξεις δλδ PH 7,5 Kh 8 Gh11 και θερμοκρασια 25 μπορω να δω ποιο ειδος ψαριου κανει για το ενυδρειο μου?
Αυτες ειναι οι μετρησεις του ενυδρειου.
Κανε και μετρησεις στη βρυση. (ασε το νερο να μεινει 3-4 ωρες πριν μετρησεις)

Βγαλε μιση χουφτα χαλικι απο το ενυδρειο και ασε το να στεγνωσει (εκτος κι αν δεν το εχεις βαλει ολο, και σου εχει μεινει καμποπο και ειναι στεγνο)
Σπασε το αν γινεται στη μεση, με ενα σφυρι.
Ριξε ακουαφορτε στο σπασμενο μερος (σε εξωτερικο χωρο και προσοχη μην καεις - τα λεω παλι - δεν ξερεις ποτέ).
Αν αφρισει τα ξαναλεμε.

Για χρυσοψαρα κανει παντως το νερο (αντε και μελλανοταινιες :))
Κι αλλα ειδη
Ας σου κανει ο καθενας τις προτασεις του βαση του μετρησεων σου και του μεγεθους του ενυδρειου.

alexteo
20-10-13, 20:28

Βγαλε μιση χουφτα χαλικι απο το ενυδρειο και ασε το να στεγνωσει (εκτος κι αν δεν το εχεις βαλει ολο, και σου εχει μεινει καμποπο και ειναι στεγνο)
Ριξε ακουαφορτε στο σπασμενο μερος (σε εξωτερικο χωρο και προσοχη μην καεις - τα λεω παλι - δεν ξερεις ποτέ).
Αν αφρισει τα ξαναλεμε.

Κι αλλα ειδη
Ας σου κανει ο καθενας τις προτασεις του βαση του μετρησεων σου και του μεγεθους του ενυδρειου.
Εγινε δασκαλε, το κανω αμεσως, η αληθεια ειναι οτι εχω μια ταση και αδυναμια στα χρυσοψαρα ειδικα στο orande, αλλα αν χρειαζομαι 70 λιτρα σε καθε ενα δεν με ευχαριστει το γεγονος, ισως ομως και να κανω λαθος επειδη δεν τα εχω ακομα βαλει, οκ ας δω και το χαλικι μου και την βρυση μου πρωτα, σκεφτομαι να αγορασω ελαφροπετρα να ενισχυσω το μπολι μου, και να αποφυγω το εξωτερικο φιλτρο , αν και μεχρι στιγμης παει πολυ καλα συμφωνα με τις μετρησεις η βιολογια μου...

delta66
20-10-13, 20:40
Τα oranda 40 λιτρα νερο για το καθε ψαρι, μηκος ενυδρειου 100+ cm.
5-6 ψαρια βαζεις ανετα.
Στην αρχη που θα ειναι μικρα τα ψαρια, θα ειναι αδειο το ενυδρειο και το νερο δεν θα λερωνει ευκολα (αν και πρεπει να ταιζεις λες κι ειναι μεγαλα .... για να γινουν μεγαλα - απλα σπας σε περισσοτερες δοσεις).
Αν μεγαλωσουν πολυ μετα απο χρονια και γινουν τουμπανα, και θελουν πιο συχνα αλλαγες απο οτι σε βολευει να κανεις .... βλεπεις.

70+ λιτρα ειναι για τα common, comet, subunkin που γινονται πιο μεγαλα
Τι εχεις στο φιλτρο μεσα τωρα?
Αν και πως σε βλεπω με τα χρωματακια και τα φρου φρου που θελεις, σε κανα χρονο που θα εχεις παρει αερα, ξερω τι ψαρια θα θελεις να παρεις :D

alexteo
20-10-13, 20:48
Τα oranda 40 λιτρα νερο για το καθε ψαρι, μηκος ενυδρειου 100+ cm.
5-6 ψαρια βαζεις ανετα.
Στην αρχη που θα ειναι μικρα τα ψαρια, θα ειναι αδειο το ενυδρειο και το νερο δεν θα λερωνει ευκολα (αν και πρεπει να ταιζεις λες κι ειναι μεγαλα .... για να γινουν μεγαλα - απλα σπας σε περισσοτερες δοσεις).
Αν μεγαλωσουν πολυ μετα απο χρονια και γινουν τουμπανα, και θελουν πιο συχνα αλλαγες απο οτι σε βολευει να κανεις .... βλεπεις.

70+ λιτρα ειναι για τα common, comet, subunkin που γινονται πιο μεγαλα
Τι εχεις στο φιλτρο μεσα τωρα?
Αν και πως σε βλεπω με τα χρωματακια και τα φρου φρου που θελεις, σε κανα χρονο που θα εχεις παρει αερα, ξερω τι ψαρια θα θελεις να παρεις :D
εχω πρασινο σφουγγαρι κατω, μετα το μπολι, αλλο ενα σφουγγαρι πανω απο το μπολι και στο τελος εχω τον υαλοβαμβακα, χαχαχα καταλαβες φιλε το πνευμα μου....στο μελλον σκεφτομαι να στησω το δευτερο μου ενυδρειο, ειχες δικιο προχθες που μου το ειπες!!!

delta66
20-10-13, 20:59
εχω πρασινο σφουγγαρι κατω, μετα το μπολι, αλλο ενα σφουγγαρι πανω απο το μπολι και στο τελος εχω τον υαλοβαμβακα, χαχαχα καταλαβες φιλε το πνευμα μου....στο μελλον σκεφτομαι να στησω το δευτερο μου ενυδρειο, ειχες δικιο προχθες που μου το ειπες!!!
Μη λες το υλικο μπολι επειδη το πηρες για μπολι. Αλλιως πες τα τωρα πια ολα μπολι, οσα υλικα εχεις μεσα (εφοσον εχουν στρωσει και μπορουν να δωθουν για μπολι) :D
Κι επειδη ξερω ποιο υλικο ονομαζεις μπολι ...
Λιγο σιποραξ ειναι και λιγο βαμβακι με μπιχλα.
Θα μπορουσες να ειχες παρει οποιοδηποτε υλικο για μπολι (substrat, ελαφροπετρα, σφουγγαρι, βαμβακι κλπ).

Σε κανα 15νθημερο, βγαλε το λιγο σιποραξ που πηρες για μπολι (αυτο το κρατας) και το βαμβακι/μπολι (αυτο το πετας).
Ασε ενα σφουγγαρι κατω κατω, μεσα βαλε ενα διχτυ με ελαφροπετρα (εχεις διαβασει πως την προετοιμαζεις) μετα ενα σφουγγαρι και μετα το λιγο σιποραξ που φυλαξες και απο πανω λιγο καινουριο βαμβακι (filterwool)

alexteo
20-10-13, 21:33
.....μεσα βαλε ενα διχτυ με ελαφροπετρα (εχεις διαβασει πως την προετοιμαζεις).....
(...Τη ελαφρόπετρα την έβαλες έτσι όπως ήταν η την έψησες? Περιέχει θειάφι και θέλει περίπου 300 βαθμούς και καμία ώρα ψήσιμο για να καεί το θειάφι....) Σπυρο αυτος ειναι ο τροιπος προετοιμασιας???

delta66
20-10-13, 22:42
Οχι

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=782491#post782491

alexteo
21-10-13, 08:15
Καλημερα οι μετρησεις της βρυσης μου ειναι
PH 7.5
GH 10
KH 8
NO2 0
NO3 0
NH3 0

kgf12345
21-10-13, 10:00
εκανες και αλλαγη?μια χαρα εισαι.τι αποφασισες τελικα?χρυσοψαρα?:D
θα σκεφτομουνα και τα white cloud.
αν θες κρυο νερο δηλαδη.
καμια 25αρια-30 ψαρια,θα ητανε ωραια γιατι εχεις μηκος να δεις και λιγο κοπαδιασμα.και θα δεις και γεννα καποια στιγμη.
και τα δικα μου εχω την εντυπωση πως ειχανε αρχισει.αν δεν ειχανε γεννησει ηδη δηλαδη γιατι κατι μου ειπε η ανιψια μου οτι ειδε καποια στιγμη,λιγο πριν το ξεστησω...

alexteo
21-10-13, 14:37

Αν αφρισει τα ξαναλεμε.

Κι αλλα ειδη

Το χαλικι αγρισε και ακομα μια πετρα που ειχα για διακοσμηση και αυτη αφρισε...
εκανες και αλλαγη?μια χαρα εισαι.τι αποφασισες τελικα?χρυσοψαρα?:D
θα σκεφτομουνα και τα white cloud.
αν θες κρυο νερο δηλαδη.
καμια 25αρια-30 ψαρια,θα ητανε ωραια γιατι εχεις μηκος να δεις και λιγο κοπαδιασμα.και θα δεις και γεννα καποια στιγμη.
και τα δικα μου εχω την εντυπωση πως ειχανε αρχισει.αν δεν ειχανε γεννησει ηδη δηλαδη γιατι κατι μου ειπε η ανιψια μου οτι ειδε καποια στιγμη,λιγο πριν το ξεστησω...
εκανα αλλαγη νερου με προετοιμασια βαρελιου, πρωτη φορα και τα πηγα πολυ καλα, σκεφτομαι ακομα ι θα βαλω μεσα με την προυποθεση οτι θα στεροποιηθει η βιολογια μου, αυτα τα white cloud( Το είδος είναι μέλος του κυπρίνου (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&prev=/search%3Fq%3Dwhite%2Bcloud%2Bmountain%26biw%3D1920 %26bih%3D908&rurl=translate.google.gr&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Carp&usg=ALkJrhij3uZwQL9mGUuOCMPx_AfNCLL-hQ) οικογένειας (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&prev=/search%3Fq%3Dwhite%2Bcloud%2Bmountain%26biw%3D1920 %26bih%3D908&rurl=translate.google.gr&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Family_%28biology%29&usg=ALkJrhjCLJonlVCfk5N28BT7PJNpv6VZqw) (οικογένεια Cyprinidae (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&prev=/search%3Fq%3Dwhite%2Bcloud%2Bmountain%26biw%3D1920 %26bih%3D908&rurl=translate.google.gr&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Cyprinidae&usg=ALkJrhhgor9wo1VyPHqScJv7hOdv52NhmA) ) )α ειδα πανε με τα χρυσοψαρα διοτι ειδα οτι εχουν χρυσοψαρα Carassius auratus(Family: Cyprinidae)ταιριαζουν μαζι ?

plin
21-10-13, 14:47
Τα χρυσόψαρα, απ' ότι έχουν πληροφορήσει και εμένα σε μια παρόμοια απορία, θα καταβροχθίσουν τα white cloud minnow. Μάλλον εννοούσε να βάλεις white cloud μόνα τους.
Είναι ιδανικά ψάρια για αρχαρίους, όπως και τα χρυσόψαρα.

Τάκης
21-10-13, 16:35
Οχι

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=782491#post782491
Σε 4 ενυδρεία που ασχολήθηκα έβαλα ελαφρόπετρα έτσι ακριβώς όπως λέει και ο φίλτατος delta66 αλλα επιπλέον την έβρασα σε χύτρα ταχύτητας (αφου εκρυψα τις παντόφλες) γύρω στα 15 λεπτά και έγιναν τύφλα να έχει το seachem matrix

alexteo
21-10-13, 17:00
Σε 4 ενυδρεία που ασχολήθηκα έβαλα ελαφρόπετρα έτσι ακριβώς όπως λέει και ο φίλτατος delta66 αλλα επιπλέον την έβρασα σε χύτρα ταχύτητας (αφου εκρυψα τις παντόφλες) γύρω στα 15 λεπτά και έγιναν τύφλα να έχει το seachem matrix
εγω μολις εκανα την επεξεργασια της ελαφροπετρας...βεβαια με δικο μου τροπ δεν ξερω αν ειναι σωστος, εβαλα νερο σε ενα βαρελι και εριξα μεσα το σακι με την ελαφροπετρα του πρακτικερ, οτι επεπλεε υστερα απο γερο ανακατωμα το περισυνελεξα και το εβαλα σε ενα κουτι ποπ κορν με νερο να μου λιασει....συμφωνα με το μυαλο μου αυτη πρεπει να ειναι το υλικο για την φιλτρανση, σχεδον ολα ειναι ασπρα τωρα δεν ξερω αν πρεπει να τα βαλω και σε χυτρα....μου λετε βεβαια αν θελετε:p

Τάκης
21-10-13, 17:35
εγω μολις εκανα την επεξεργασια της ελαφροπετρας...βεβαια με δικο μου τροπ δεν ξερω αν ειναι σωστος, εβαλα νερο σε ενα βαρελι και εριξα μεσα το σακι με την ελαφροπετρα του πρακτικερ, οτι επεπλεε υστερα απο γερο ανακατωμα το περισυνελεξα και το εβαλα σε ενα κουτι ποπ κορν με νερο να μου λιασει....συμφωνα με το μυαλο μου αυτη πρεπει να ειναι το υλικο για την φιλτρανση, σχεδον ολα ειναι ασπρα τωρα δεν ξερω αν πρεπει να τα βαλω και σε χυτρα....μου λετε βεβαια αν θελετε:p
Το να τα βάλεις και σε χύτρα μόνο κακό δεν κάνεις, κατά αρχήν θα σκοτωθεί όποιος μικροοργανισμός υπάρχει, μετά με τη θερμοκρασία και την πίεση που υπάρχει στη χύτρα ότι άλλο υλικό υπάρχει και θα ελευθερωθεί και με ένα απλό ξεβγαλμα καθάρισε, εμένα μετά το βράσιμο έγινε πιο ανοιχτόχρωμη

alexteo
21-10-13, 17:47
Το να τα βάλεις και σε χύτρα μόνο κακό δεν κάνεις, κατά αρχήν θα σκοτωθεί όποιος μικροοργανισμός υπάρχει, μετά με τη θερμοκρασία και την πίεση που υπάρχει στη χύτρα ότι άλλο υλικό υπάρχει και θα ελευθερωθεί και με ένα απλό ξεβγαλμα καθάρισε, εμένα μετά το βράσιμο έγινε πιο ανοιχτόχρωμη
φιλε τακη με εσωσες...-+13 οσο σκεφτομουν οτι πρεπει να τριβω καθε μικρο πετραδακι απογητευομουν με την επιλογη μου!!!

kgf12345
21-10-13, 18:33
εκανα αλλαγη νερου με προετοιμασια βαρελιου, πρωτη φορα και τα πηγα πολυ καλα, σκεφτομαι ακομα ι θα βαλω μεσα με την προυποθεση οτι θα στεροποιηθει η βιολογια μου, αυτα τα white cloud( Το είδος είναι μέλος του κυπρίνου (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&prev=/search%3Fq%3Dwhite%2Bcloud%2Bmountain%26biw%3D1920 %26bih%3D908&rurl=translate.google.gr&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Carp&usg=ALkJrhij3uZwQL9mGUuOCMPx_AfNCLL-hQ) οικογένειας (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&prev=/search%3Fq%3Dwhite%2Bcloud%2Bmountain%26biw%3D1920 %26bih%3D908&rurl=translate.google.gr&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Family_%28biology%29&usg=ALkJrhjCLJonlVCfk5N28BT7PJNpv6VZqw) (οικογένεια Cyprinidae (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&prev=/search%3Fq%3Dwhite%2Bcloud%2Bmountain%26biw%3D1920 %26bih%3D908&rurl=translate.google.gr&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Cyprinidae&usg=ALkJrhhgor9wo1VyPHqScJv7hOdv52NhmA) ) )α ειδα πανε με τα χρυσοψαρα διοτι ειδα οτι εχουν χρυσοψαρα Carassius auratus(Family: Cyprinidae)ταιριαζουν μαζι ?

η βιολογια σου μια χαρα ειναι και τωρα.στρωμενο ειναι.αν δεν κανεις αποτομες μεγαλες αλλαγες σε βιοφορτιση(πολυ τροφη,πολλα ψαρια αποτομα κλπ)και τα προσθεσεις σταδιακα,δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

αν βαλεις white cloud δηλαδη(λεω ενα παραδειγμα) μη βαλεις 30-40 ψαρια με τη μια.ξεκινα με 15,την επομενη βδομαδα αλλα 5-10 και παει λεγοντας.μαλιστα ειναι ακομα καλυτερα να το κανεις παιρνοντας ψαρια απο διαφορετικες πηγες καθε φορα.(αρκει να εμπιστευεσαι αυτον απτον οποιο τα παιρνεις για ασθενειες κλπ)ωστε να ανακατευονται τα αιματα να αποφυγεις γεννετικα προβληματα λογω αιμομιξιων κλπ.

και φυσικα,οτι ψαρι και αν διαλεξεις να βαλεις,διαβασε σχετικα με αυτο ωστε να μπορεις να διακρινεις τυχων σημαδια που δειχνουν ασθενειες κλπ.

ειναι καποια πραγματα που ειναι στανταρ σε ολα.

πχ τα χρωματα τους.πρεπει να φαινονται ζωντανα αλλα αν ειναι υπερβολικα ζωντανα μπορεις σε καποιες περιπτωσεις να υποψιαστεις οτι εχουν φαει και ορμονες τα ψαρια.βεβαια αυτο εξαταται και απο που τα παιρνεις,και θελει και μια σχετικη εμπειρια για να κρινεις και σε σχεση με ολα τα υπολοιπα.συνηθως τα ενυδρεια των πετσοπ λογω συνθηκων και φορτιου ειναι στρεσσογονα για τα ψαρια.οποτε με βαση αυτο πρεπει να διαλεξεις ψαρια που θα εχουνε ισως ξεθωριασμενα χρωματα,αλλα τοσο που να δικαιολογειται απτο στρες,και οχι λογω ασθενειας κλπ.

αν εχεις καποιο μαγαζι υποψη σου να αγορασεις ψαρια,ειναι καλυτερα να τον ρωτησεις τι ωρες τα ταιζει και να πας να τα δεις καποια στιγμη σε ταισμα η λιγο μετα το ταισμα.
συνηθως εκεινες τις ωρες ειναι στην καλυτερη κατασταση και σε χρωματα και σε ζωηραδα.σε πολλα ειδη γινεται εντονοτερος ο χρωματισμος τους οταν τρωνε,γιατι επικοινωνουνε και χρωματικα μεταξυ τους.
επισης μετα το ταισμα θα φανει και αν εχουν μαζεμενες κοιλιες κλπ,που μπορει να δηλωνει υπαρξη παρασιτων.οποτε βλεπεις ποια να αποφυγεις.

κοιτας και για εξωτερικα σημαδια ick,γεννετικες ανωμαλιες(καμπουρες κλπ),αν κολλυμπανε ανετα,αν αναπνεουν ανετα,βραγχια αν αν ειναι υπερβολικα κοκκινα η εχουνε σημαδια πανω τους κλπ.

επισης καλο ειναι να κοιτας και τα διπλανα ενυδρεια για προβληματα.

και καποια πραγματα που ειναι χαρακτηριστικα καποιων ψαριων.πχ το finrot σε μονομαχους,νωχελικοτητα λογω της αμμωνιας στα ποτηρακια:rolleyes: κλπ..
αλλα αυτα για να τα δεις,πρεπει να διαβασεις ωστε να ξερεις για τι πραγμα ψαχνεις.

τωρα για τα white cloud,αν θες να τα βαλεις μαζι με χρυσοψαρα,πιστευω πως μπορεις να το κανεις,αλλα προσωπικα δεν θα το εκανα.
αυτο ειναι προσωπικη γνωμη βεβαια και δε σημαινει απαραιτητα οτι θα ητανε λαθος.απλα εμενα δεν μου "καθονται" καλα αυτα τα δυο μαζι.

παντως επιλογες για ψαρια εχεις πολλες στα λιτρα σου.εσενα δεν ξερω τι σου αρεσει.

alexteo
21-10-13, 20:06
η βιολογια σου μια χαρα ειναι και τωρα.στρωμενο ειναι.αν δεν κανεις αποτομες μεγαλες αλλαγες σε βιοφορτιση(πολυ τροφη,πολλα ψαρια αποτομα κλπ)και τα προσθεσεις σταδιακα,δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

αν βαλεις white cloud δηλαδη(λεω ενα παραδειγμα) μη βαλεις 30-40 ψαρια με τη μια.ξεκινα με 15,την επομενη βδομαδα αλλα 5-10 και παει λεγοντας.μαλιστα ειναι ακομα καλυτερα να το κανεις παιρνοντας ψαρια απο διαφορετικες πηγες καθε φορα.(αρκει να εμπιστευεσαι αυτον απτον οποιο τα παιρνεις για ασθενειες κλπ)ωστε να ανακατευονται τα αιματα να αποφυγεις γεννετικα προβληματα λογω αιμομιξιων κλπ.

και φυσικα,οτι ψαρι και αν διαλεξεις να βαλεις,διαβασε σχετικα με αυτο ωστε να μπορεις να διακρινεις τυχων σημαδια που δειχνουν ασθενειες κλπ.

ειναι καποια πραγματα που ειναι στανταρ σε ολα.

πχ τα χρωματα τους.πρεπει να φαινονται ζωντανα αλλα αν ειναι υπερβολικα ζωντανα μπορεις σε καποιες περιπτωσεις να υποψιαστεις οτι εχουν φαει και ορμονες τα ψαρια.βεβαια αυτο εξαταται και απο που τα παιρνεις,και θελει και μια σχετικη εμπειρια για να κρινεις και σε σχεση με ολα τα υπολοιπα.συνηθως τα ενυδρεια των πετσοπ λογω συνθηκων και φορτιου ειναι στρεσσογονα για τα ψαρια.οποτε με βαση αυτο πρεπει να διαλεξεις ψαρια που θα εχουνε ισως ξεθωριασμενα χρωματα,αλλα τοσο που να δικαιολογειται απτο στρες,και οχι λογω ασθενειας κλπ.

αν εχεις καποιο μαγαζι υποψη σου να αγορασεις ψαρια,ειναι καλυτερα να τον ρωτησεις τι ωρες τα ταιζει και να πας να τα δεις καποια στιγμη σε ταισμα η λιγο μετα το ταισμα.
συνηθως εκεινες τις ωρες ειναι στην καλυτερη κατασταση και σε χρωματα και σε ζωηραδα.σε πολλα ειδη γινεται εντονοτερος ο χρωματισμος τους οταν τρωνε,γιατι επικοινωνουνε και χρωματικα μεταξυ τους.
επισης μετα το ταισμα θα φανει και αν εχουν μαζεμενες κοιλιες κλπ,που μπορει να δηλωνει υπαρξη παρασιτων.οποτε βλεπεις ποια να αποφυγεις.

κοιτας και για εξωτερικα σημαδια ick,γεννετικες ανωμαλιες(καμπουρες κλπ),αν κολλυμπανε ανετα,αν αναπνεουν ανετα,βραγχια αν αν ειναι υπερβολικα κοκκινα η εχουνε σημαδια πανω τους κλπ.

επισης καλο ειναι να κοιτας και τα διπλανα ενυδρεια για προβληματα.

και καποια πραγματα που ειναι χαρακτηριστικα καποιων ψαριων.πχ το finrot σε μονομαχους,νωχελικοτητα λογω της αμμωνιας στα ποτηρακια:rolleyes: κλπ..
αλλα αυτα για να τα δεις,πρεπει να διαβασεις ωστε να ξερεις για τι πραγμα ψαχνεις.

τωρα για τα white cloud,αν θες να τα βαλεις μαζι με χρυσοψαρα,πιστευω πως μπορεις να το κανεις,αλλα προσωπικα δεν θα το εκανα.
αυτο ειναι προσωπικη γνωμη βεβαια και δε σημαινει απαραιτητα οτι θα ητανε λαθος.απλα εμενα δεν μου "καθονται" καλα αυτα τα δυο μαζι.

παντως επιλογες για ψαρια εχεις πολλες στα λιτρα σου.εσενα δεν ξερω τι σου αρεσει.
πολυ σωστα αυτα που γραφεις και σε ευχαριστω για τις αρτιες συμβουλες σου, το θεμα ειναι οτι εχω ηδη ψαρια μεσα στο ενυδρειο(ασυμβατα) οπως μου ειπανε παιδια απο εδω, και για να βαλω αλλα πρεπει να βγαλω αυτα...ομως ακομα δεν θελω να βιαστω και να διαλεξω τι ακριβως. Ψαρια θα βαλω καθε μερα μου προτεινετε και κατι πιο ομορφο απο το προηγουμενο και μπερδευομαι, χαχαχα, τεσπα προς το παρον ζουνε αρμονικα αυτα που εχω και μου αρεσει που εφτιαξα βιολογια, αλλα θελω να την ενισχυσω και αλλο και διαλεξα υλικο για φιλτρανση την ελαφροπετρα, που μολις την εβρασα περιπου 30 λεπτα, δεν ξερω ποτε και αν πρεπει να την βαλω, τωρα για να κανω την αλλαγη ψαριων ειναι και αυτο μια διαδικασια που με προβληματιζει οχι ομως αμμεσα, δεν ειχα στο μυαλο μου πριν ασχοληθω με το χομπι οτι το ενυδρειο ειχε τοσο σοβαρες παραμετρους....τωρα ομως καταλαβα και μου αρεσει να μαθαινω καθε μερα και νεα πραγματα, να αυτο που κατεληξα μεχρι στιγμης ειναι οτι θελω φυτα στο ενυδρειο μου, και οχι πετρες...θα θελα αμμο ασπρη και οχι χαλικι (αυτο που εχω τωρα) αλλα ορισμενα ειναι ασυμβατα με αυτα που θελω, οποτε προσπαθω να καταλαβω κ με την βοηθεια σας σε τι τελικη μορφη ενυδρειου θα καταληξωzw σορρυ για τη πολυλογια μου!!!

kgf12345
21-10-13, 21:23
ναι εχεις καποια θεματα στην ψαροσυνθεση.διορθωνεται αυτο,αλλα θα πρεπει να αποφασισεις τι θες κιεσυ:D

τα φυτα αρεσουν στα περισσοτερα ψαρια.(δε μιλαω για αφρικανικες λιμνες).
δεν ξερω για τι αμμο μιλας.θες λευκη απαραιτητα η θα σου αρεσε και το μπεζ;

γενικα,η ανοιχτοχρωμη αμμος δεν ειναι πολυ πρακτικη.η βρωμια πανω της φαινεται πολυ.υπαρχει τροπος να το μειωσεις αυτο(με wavemaker κλπ)αλλα,εχε υποψη σου οτι λευκη αμμος σημαινει και πιο πολυ φως στο ενυδρειο λογω αντανακλασης.υπαρχει και στον αμαζονιο λευκη αμμος,αλλα το νερο εκει ειναι μαυρο.οποτε αν κρατησεις, η βαλεις ψαρια που θελουν χαμηλο φωτισμο,δεν θα μπορεις να παιξεις πολυ με τα φυτα.
αν βαλεις μπεζ,μειωνεις λιγο το προβλημα.

πιστευω πως ειναι καλυτερα να διαλεξεις πρωτα τι ψαρια θες και να στησεις το ενυδρειο γυρω τους οπως χρειαζονται.

μη μπαινεις δηλαδη στη διαδικασια να αποφασισεις το στησιμο(φυτα,αμμο κλπ)πριν διαλεξεις ψαρια,γιατι δε γινεται.θα μπερδευτεις περισσοτερο,και θα καταληξεις να κανεις συμβιβασμους με τον εαυτο σου για το τι θα δωσεις τελικα στα ψαρια,και σιγουρα θα κοψεις γωνιες.τουλαχιστον εγω ετσι επαθα οταν ξεκινησα,που μου φαινοντουσαν βουνο οι πληροφοριες κ οι παραμετροι.

αν διαλεξεις τα ψαρια που σου αρεσουνε και στησεις το ενυδρειο οπως χρειαζονται αυτα,θα δεις οτι θα σου αρεσουν και πραγματα που νομιζες πως δεν σου αρεσουν.κιαυτο γιατι θα ξερεις οτι εχεις σωστα στημενο ενυδρειο,τα ψαρια σου θαναι υγιη,θα βλεπεις τις αληθινες συμπεριφορες τους κλπ;)

κατα τη γνωμη μου,ο καλυτερος τροπος να διαλεξεις ψαρια και να στησεις ενυδρειο ειναι αυτος.ο δευτερος καλυτερος ειναι με βαση το νερο.αποφασιζεις τι νερο μπορεις να δωσεις,και τρως τον τοπο(αν χρειαζεται) για να βρεις ψαρια που σου αρεσουνε και ζουνε σε τετοιο νερο.

αλλα παλι,ειναι προσωπικη γνωμη αυτα κ ετσι προσπαθω να διαλεγω εγω.δε σημαινει οτι καποιος αλλος τροπος ειναι λαθος.

delta66
21-10-13, 23:39
Το χαλικι αγρισε και ακομα μια πετρα που ειχα για διακοσμηση και αυτη αφρισε...

Aν αφρισε το χαλικι και η πετρα, τοτε ειναι ασβεστολιθικα.
Δεν ειναι καταλληλα για ενυδρειο που δεν θελεις να ανεβει κι αλλο η σκληροτητα του νερου, γιατι συνηθως ανεβαζουν GH οπως και KH και pH.
(αναλογα φυσικα και αλλους παραγοντες)

Τα συννεφακια ειναι συμβατα στις παραμετρους νερου με τα χρυσοψαρα, αλλα ειναι ενα ρισκο να τα βαλεις μαζι.
Παρομοιο ρισκο και πιθανα προβληματα οπως ειναι πχ τα αγγελοψαρα μαζι με τετρα.
Η ειρηνικη συμβιωση τους εξαρταται απο πολλους παραγοντες.
Το χαρακτηρα του καθε ψαριου (ενα ψαρι να σου βγει καφρος μπορει να τα εξαφανισει), το στησιμο του ενυδρειου (κρυψωνες, ανετος χωρος κλπ), το μεγεθος των ψαριων (πχ μεγαλα χρυσοψαρα και μικρα συννεφακια, μεγαλο ρισκο)

Η ασπρη αμμος συνανταται συνηθως σε Νοτια Αμερικη, πχ Ριο Νεγκρο
Μη ξεχνας ομως οτι εκει παιζουν και μαυρα νερα και το ασπρο δεν φαινεται και τοσο ασπρο σε σκουρο νερο που δεν αφηνει το φως να φτασει ευκολα στι βυθο. Επισης στα ρηχα σημεια που φωλιαζουν τα μικροψαρα, εχει πολλα ξερα φυλλα κατω και αλγες κλπ και δεν ειναι οπως στο ενυδρειο.

Απο την ελαφροπετρα κρατας οπως εγραψα, μονο τα ασπρα κομματια κι οχι μονο αυτα που επιπλεουν.
Πετας ετσι πολυ υλικο που ειναι καταλληλο.
Τα κομματια που επιπλεουν δεν ειναι επιθυμητα συνηθως στα σαμπ που ειναι ανοιχτα φιλτρα κι επιπλεουν, αν και λυνεται κι εκει το προβλημα, βαζωντας σφιχτα ενα σφουγγαρι απο πανω.

alexteo
22-10-13, 07:12
Kαλημερα, ας ξεκινησουμε απο το χαλικι, εαν ειναι ασβεστολιθικο τι κανω ξεστηνω το βγαζω? την διαδικασια μου την εχεις πει Σπυρο...την πετρα μπορω να την βρασω και να την βαλω παλι μεσα η τελειωσε για το ενυδρειο μου?Ενταξει καταλαβα τι διαφορα με την συμβατοτητα των ψαριων, προς το παρον εχω ξεκινησει διαδικδσιες ωστε να δoσω τα ψαρια, πχ. σκαλαρια, γκαπυ,πλατυ, καρδιναλιοι, και απο οτι φαινεται θα το ξεστησω ολο και θα κανω νεο setup.Oμως αυτο που θελω να παρατηρησω ειναι το εξης, το νερο της βρυσης μου ειναι σε ph 7,5 gh 10 kh 8, εαν βγαλω ολα τα ασβεστολιθικα απο το ενυδρειο οι τιμες που θα παιρνω θα ειναι μικροτερες η' πρεπει να σκεφτομαι σοβαρα το συστημα Α/Ο ?

kgf12345
22-10-13, 12:04
απο οτι φαινεται θα το ξεστησω ολο και θα κανω νεο setup.
νομιζω πως αυτο ειναι το καλυτερο.

Oμως αυτο που θελω να παρατηρησω ειναι το εξης, το νερο της βρυσης μου ειναι σε ph 7,5 gh 10 kh 8, εαν βγαλω ολα τα ασβεστολιθικα απο το ενυδρειο οι τιμες που θα παιρνω θα ειναι μικροτερες η' πρεπει να σκεφτομαι σοβαρα το συστημα Α/Ο ?

σημασια εχουν οι τιμες που εχεις στη βρυση και οχι στο ενυδρειο.στο ενυδρειο θα εχεις αυτο που δινει η βρυση.η διαφορα αν βγαλεις τα ασβεστολιθικα,εχει να κανει με το οτι οι περισσοτερες βιολογικες διαδιακασιες αποσυνθεσης που συμβαινουν στο ενυδρειο,παραγουν καποια μορφη οξεως(αναλογα την περιπτωση),που εχει τη δυνατοτητα να κατεβασει το Ph του ενυδρειου.αυτο σε συνδιασμο με το οτι τα ζωντανα(φυτα,σαλιγκαρια,ψαρια,βιολογια, κλπ)τραβανε απτο νερο μεταλλικα στοιχεια,ασβεστιο,μαγνησιο,καλιο κλπ που διαμορφωνουν την kh,θα κατεβασει σταδιακα το Ph του ενυδρειου,τοσο ωστε να ερθει ισσοροπια σε ολα τα στοιχεια του νερου.γιαυτο λεμε οτι σε ενα υγιες ενυδρειο,η ταση του Ph ειναι να πεφτει.γιατι ολες αυτες οι διαδικασιες λειτουργουνε αθροιστικα στο νερο.αλλα οχι αμεσως,χρειαζεται χρονος.

με αλλα λογια το φυσικο buffer του νερου (η ΚΗ) θα μειωθει.και αν μειωθει αυτο,το Ph θα ειναι πιο ευμεταβλητο.

τωρα το ποσο θα αλλαξει αυτο στο νερο σου και αν το τελικο αποτελεσμα(σε βαθος χρονου)ειναι αυτο που θες για τα ψαρια σου,εξαρταται απτα ψαρια που εχεις(ποσο μαλακο και οξινο νερο θελουνε)και απο τους αλλους παραγοντες που εγραψα παραπανω,συν το ποσα ασβεστολιθικα εχεις και το ρυθμο απελευθερωσης τους στο νερο.

η ΑΟ,εκτος απτο πλεονεκτημα της φιλτρανσης που κανει,σου δινει τη δυνατοτητα να φερεις αυτες τις χημικες αλλαγες στο νερο πιο γρηγορα αποτι θα γινοντουσαν φυσικα μονες τους.και σε χρονο,και πρακτικα σε τιμες.το νερο που θα βγαινει απτην ΑΟ δηλαδη δεν εχει σκληροτητα.οποτε με τις αναλογες αλλαγες και μιξεις νερου που θα κανεις,θα του δινεις εσυ τις τιμες που θες.

με αλλα λογια,τα ασβεστολιθικα που εχεις μεσα τωρα,κρατανε το buffer της kh του νερου ψηλα,και αντισταθμιζουν τα οξινα παραγωγα των διαδικασιων του ενυδρειου.αρα η ισοροπια που εγραψα πριν,ερχεται πιο νωρις,αρα το Ph μενει πιο ψηλα.

ελπιζω να καταλαβες τι εννοω με ολα αυτα...

για να στο πω πιο απλα,φαντασου οτι υπαρχουνε δυο "δυναμεις" στο ενυδρειο.η καθεμια τραβαει προς την αντιθετη κατευθυνση.η μια τραβαει το νερο προς το οξινο(μαλακο) και η αλλη προς το αλκαλικο(σκληρο).οταν τραβει η μια περισσοτερο απτην αλλη,το νερο θα κινειται αναλογα προς το αλκαλικο η προς το οξινο.με την ΑΟ,και βγαζοντας τα ασβεστολιθικα, τις εξισορροπεις γρηγορα(σε σχεση με το φυσικο τους) στο σημειο που θες.και ετσι πετυχαινεις το Ph που θες;)

delta66
22-10-13, 13:56
Kαλημερα, ας ξεκινησουμε απο το χαλικι, εαν ειναι ασβεστολιθικο τι κανω ξεστηνω το βγαζω? την διαδικασια μου την εχεις πει Σπυρο...την πετρα μπορω να την βρασω και να την βαλω παλι μεσα η τελειωσε για το ενυδρειο μου?
πσσσττ σοβαρεψου.:smt064
Αν επλενες την πετρα και εξαφανιζοταν ως δια μαγειας το ασβεστιο, δεν θα μπορουσες να βρασεις και το χαλικι?
Ειπαμε αν κανεις ενυδρειο μαλακου νερου, ολα τα ασβεστολιθικα εξω.
Δεν θα μαλακωνεις το νερο απο τη μια, και απο την αλλη θα εχεις στο ενυδρειο υλικα να το σκληραινουν εστω και λιγο.
Θα βαλεις ουδετερα υλικα. (χαλαζία, λαβα κλπ)

Ενταξει καταλαβα τι διαφορα με την συμβατοτητα των ψαριων, προς το παρον εχω ξεκινησει διαδικδσιες ωστε να δoσω τα ψαρια, πχ. σκαλαρια, γκαπυ,πλατυ, καρδιναλιοι, και απο οτι φαινεται θα το ξεστησω ολο και θα κανω νεο setup.Oμως αυτο που θελω να παρατηρησω ειναι το εξης, το νερο της βρυσης μου ειναι σε ph 7,5 gh 10 kh 8, εαν βγαλω ολα τα ασβεστολιθικα απο το ενυδρειο οι τιμες που θα παιρνω θα ειναι μικροτερες η' πρεπει να σκεφτομαι σοβαρα το συστημα Α/Ο ?
Οπως εγραψα (και εχω διαβασει κι εγω στο αρθρο (http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?7482-%D3%F4%EF%E9%F7%E5%DF%E1-%D0%E5%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2) του καθηγητη) τα ασβεστολιθικα υλικα δεν ειναι απαραιτητο οτι θα σκληρυνουν το νερο.
Σιγουρα καποια επιρροη θα εχουν εστω μικρη, ή τουλαχιστον δεν θα αφηνουν το πεχα να πεσει πιο ευκολα.
Το εχω παρατηρησει σε ενυδρειο μου, που εβαζα ΑΟ/βρυση και ειχα χαμηλο πεχα, χαμηλα GH KH, κι απο οταν εβαλα μερικες μαρμαροπετρες (που δεν αφριζουν μαλιστα, αλλα περιεχουν ασβεστολιθο) χωρις να ανεβουν οι GH KH, ανεβηκε το πεχα.

Προσεξε αυτο: Το pH εξαρταται απο την ΚΗ, οσο πιο χαμηλη ειναι η ΚΗ, τοσο πιο ευμεταβλητο ειναι το pH.
Προσοχη, δεν γραφω οτι πεφτει το πεχα, με χαμηλη KH.
Γραφω γινεται ευμεταβλητο.
Για να μεταβληθει τωρα θελει να υπαρχει καποιες ουσιες στο νερο.
Αν ειναι οξεα θα πεσει το pH. (πχ χουμικα οξεα που εχουν τα ξυλα, η τυρφη, τα ξερα φυλλα, τα alder cones, τα φωσφορικα, τα νιτρικα κλπ - προσεξε: άλλα οξεα ειναι χρησιμα κι αλλα βλαβερα και προερχονται απο την ελλειπη συντηρηση του ενυδρειου πχ φωσφορικα νιτρικα)
Αν ειναι βασεις (πχ απο ασβεστολιθικα υλικα) θα ανεβει το pH.

Προσεξε κι αυτο: Στο νερο της ΑΟ πχ που δεν ειναι διαλυμα (δλδ δεν περιεχονται αλλες ουσιες εκτος απο H2O νερο σκετο) δεν μπορουμε να κανουμε αξιοπιστη μετρηση PH,
Το νερο της ΑΟ εχει μηδενικη GH KH.
Πολυ ευμεταβλητο pH δλδ.
Με το που θα πεσει κατι μεσα (πχ νερο βρυσης), αναλογα τι ειναι, θα αρχισει να παιρνει πραγματικη τιμη το pH.
Η φυσιολογικη καταληξη σε ενα ενυδρειο που βαζουμε και ΑΟ (ακομα και χωρις ξυλα τυρφη κλπ), θα ειναι καποια στιγμη, οσο παλιωνει το ενυδρειο, να πεφτει το pH, απο οξεα που θα μαζευονται σιγα σιγα μεσα στο νερο.

Παντως μη τρελαίνεσαι με το pH.
Αυτο που εχει μεγαλη σημασια ειναι να ειναι σταθερο και να μη παιζει πανω κατω.
Ιδιαιτερα δεν πρεπει να πεφτει αποτομα.
Αυτο που προσπαθεις να πετυχεις ειναι σκληροτητες ιδανικες (GH KH) και το πεχα θα ερθει μονο του σιγα σιγα κι οπου ερθει, αρκει να σταθεροποιηθει σε μια τιμη κατω απο 7.
6 ιδανικα. (συνηθως 6 πεχα πετυχαινουμε με ΚΗ κοντα στο 2)
Δεν ειναι αγωνας δρομου, ποιος θα κερδισει.
Τα ψαρια πχ μαλακου νερου δεν ειναι ευτυχισμενα αν τα βαλεις σε "ξυδι" pH 3-4.
Απλα ζουν κι εκει. Αλλα ψαρια θα τα τιναζαν.
Μια μεση κατασταση πχ pH6 ειναι οτι καλυτερο.

Το ιδιο συμβαινει και για τα ψαρια που ζουν σε σκληρο νερο.
Σταθεροτητα παραμετρων ειναι οτι πιο σημαντικο.

Για ψαρια μαλακου νερου δεν ειναι ιδανικες τιμες του ενυδρειου σου.
Οχι πως θα πεθανουν (το βλεπεις και μονος σου οτι ζουν στο ενυδρειο σου).
Εκτροφης ψαρια εχεις ετσι κι αλλιως. Εχει μαθει λιγο διαφορετικα ο οργανισμος τους.
Απλα θα δειξουν καλυτερα σε μια μεση κατασταση παραμετρων, αναμεσα σε πολυ μαλακο (ΑΟ κατα βαση) και νερο βρυσης (Αθήνας, που δεν ειναι πολυ σκληρο).
Συνηθως μια μιξη νερου ΑΟ και βρυσης Αθηνας, ειναι η καλυτερη επιλογη.

Η ΑΟ, ειναι η πιο ευκολη και οικονομικη λυση (απο 50Ε). Ενα φιλτρο νερου ειναι, που συνδεεται στη βρυση.
Θελεις μετα καπου να μαζευεις το νερο αυτο (γιατι η ΑΟ τρεχει που αργα για να κανεις απευθειας αλλαγη, εκτος αν παρεις καμια τερας με 300+ ευρω) και ενα τροπο να το στελνεις στο ενυδρειο.
Αυτο γινεται συνηθως με βαρελι για ελιες (κανα 35αρι για 120 λιτρα), μια αντλια ρυθμιζομενης ροης (27Ε), και λαστιχο (κανα ευρω το μετρο).
Υπαρχουν φυσικα και τα εξτρα για ανεσεις
Πχ για να κλεινει μονη της η βρυσης οταν γεμισει το βαρελι (κανα 20αρικο επιπλεον κανει αυτο).
- flush kit (για να ξεπλνεται ευκολα η μεμβρανη ανοιγωντας νονο ενα βανακι χωρις ξεβιδωματα και βιδωματα - κανα 10αρικο κανει αυτο)
- ψηφιακο tds meter σε μορφη στυλό, για να μετρας το νερο, της ΟΑ του ενυδρειου και της βρυσης και να συγκρινεις καθαροτητα (κανα 20αρικο).

Η τυρφη κανει η πιο φτηνη 4-5 ευρω το λιτρο και θελει αλλαγη καθε 15 μερες. Μπαινει σε φιλτρο κλπ
Τα φυλλα χυμα αλλα μετα απο λιγο καιρο γινονται τριμματα και γινονται ιζημα στο βυθο, Θελει λιγο προσοχη αναλογα το ενυδρειο.
Τα Alder cones καλα ειναι, δεν διαλυονται ευκολα.
Φυλλα και κουκουναρακια δινουν και βιοτοπικο χρωμα στο ενυδρειο.
Τη δουλεια που κανει η ΑΟ ομως δεν την κανουν, που μηδενιζει τις τιμες, και βαζεις οσο βρυσης θελεις και να το φερνεις εκει που θελεις.
η μια τραβαει το νερο προς το οξινο(μαλακο) και η αλλη προς το αλκαλικο(σκληρο).
Μη μπερδεψουμε τους αναγνωστες μονο με αυτα.
Μπορει να πηγαινουν συνηθως (οχι ομως παντα) μαζι pH GH KH. αλλά να διευκρινισουμε οτι αλλο ειναι ο οξινο και αλλο το μαλακο.
Αλλο το σκληρο κι αλλο το αλκαλικο.

Oξινο ειναι το νερο με pH κατω απο 7 και αλκαλικο πανω απο pH7
Το pH είναι ένας τρόπος έκφρασης της συγκέντρωσης των κατιόντων υδροξωνίου (H3O+) σε ένα υδατικό διάλυμα.

Η σκληροτητα του νερου εχει να κανει με την GH (η γενικη σκληρότητα GH μετράει τη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων στο νερό. Αναφέρεται στη συγκέντρωση κυριως αλάτων Ασβεστίου και Μαγνησίου).
Πολυ μαλακο νερο ειναι νερο με GH 0-3, μαλακο απο GH 4-7, μετριο GH 8-11, μετρια σκληρο GH 12-15, σκληρο GH 15-20, πολυ σκληρο GH 20 και πανω.

Η ανθρακικη σκληροτητα ΚΗ (αν και ουσιαστικα τα τεστ δεν μετρανε ανθρακικη σκληροτητα, αλλά αλκαλικοτητα - alkalinity) ειναι ο ρυθμιστης της σταθεροτητας (buffering) του pH στο νερο.
Καλο ειναι αν δεν ξερουμε τι κανουμε ακριβως και δεν εχουμε τροπο διαρκους ελεγχου του PH (πχ μονιμο πεχαμετρο στο ενυδρειο), ή κανουμε παροχη διοξειδιου με μπουκαλα, να εχουμε πανω απο 4 KH στο ενυδρειο.

kgf12345
22-10-13, 14:38
σπυρο εχεις δικιο και το διευκρινιζεις.οι οροι "μαλακο" και "σκληρο" εχουν να κανουν με τη σκληροτητα,ενω το "οξινο" και "αλκαλικο" με το ph.εμενα μου ειναι ξεκαθαρο αλλα μπορει καποιος να μπερδευτει ευκολα.