Επιστροφή στο Forum : Νέο Ξεκίνημα μετά από χρόνια.
Ενυδρείο
Διαστάσεις: 75*37*37 (σε cm)
Όγκος: περίπου 105lt
Κατηγορία: Κοινωνικό μη Φυτεμένο
Διακοσμητικά υλικά: 1 Ρίζα από τον Αμαζόνιο, ηφεστειακές πέτρες, 2 ψεύτικά φυτά, λαχανί χαλίκι και 1 πήλινο με τρύπες.
Φόντο: Προς το παρών ο τοίχος. (στην συνέχεια θα μπει μαύρο χαρτόνι)
Φωτισμός: 1x T8 18w
Διάρκεια Φωτισμού: 12 ώρες και σταδιακά μειώνω.
Φιλτράρισμα: 1 εξωτερικό βιολογικό φίλτρο για 150lt.
Θερμοστάτης: 150watt
Θερμόμετρο: Ψηφιακό.
Κυκλοφορητής: hydor pico 200
Αεραντλία: Ναι (αλλά δεν την έχω συνέχεια σε λειτουργία)
Παράμετροι νερού: (Τελευταία μέτρηση: 21/09/2013 μετά από 3βδομάδες λειτουργίας)
pH: 7.2
KH: 6
NO2: 0
NO3: 0
GH: 14
Θερμοκρασία νερού: 26.5C με σβηστή λάμπα ( Θέλω να φτάσω στους 25C σταδιακά)
Κάτοικοι Ενυδρείου: (προς το παρών)
1x Gyrinocheilus aymonieri
5x Neon Tetra
2x Rasbora borapetensis
Για τα τελευταία δεν είμαι σίγουρος (γιατί μου είπε ότι είναι tetra αλλά νομίζω ότι είναι αυτής της ποικιλίας και περιμένω τις γνώμες σας από τις φώτο που θα ανεβάσω).
Στην δεύτερη φωτογραφία είναι τα ψάρια που δεν ξέρω το είδος τους αλλά το υποθέτω μετά από την σχετική έρευνα που έκανα.
stelios816
21-09-13, 15:06
βασικα ειναι αστροτω το ενυδρειο σου αν ισχυουν αυτες η μετρησεις παροτι δεν εχεις γραψει την αμμωνια σου. το χαλικι αυτο θα σου δημιουργηση προβληματα με αλγες προτιμισε κατι φυσικο και οχι φανταχτερο καλυτερα. βαλε ενα φοντο στην πλατη να μην φαινονται τα καλωδια σου και θα δειξει γενικα καλυτερα στο συνολο του . και πετα τα ψευτικα φυτα και απο εκει θα εχεις προβληματα υπαρχουν τοσο ομορφα φυσικα φυτα. και τελος ξεκινα αμεσως διαβασμα στους αρχαριους θελεις πολυ δουλεια φιλε μου .
καλη αρχη και ολα θα πανε καλα;)
βασικα ειναι αστροτω το ενυδρειο σου αν ισχυουν αυτες η μετρησεις παροτι δεν εχεις γραψει την αμμωνια σου. το χαλικι αυτο θα σου δημιουργηση προβληματα με αλγες προτιμισε κατι φυσικο και οχι φανταχτερο καλυτερα. βαλε ενα φοντο στην πλατη να μην φαινονται τα καλωδια σου και θα δειξει γενικα καλυτερα στο συνολο του . και πετα τα ψευτικα φυτα και απο εκει θα εχεις προβληματα υπαρχουν τοσο ομορφα φυσικα φυτα. και τελος ξεκινα αμεσως διαβασμα στους αρχαριους θελεις πολυ δουλεια φιλε μου .
καλη αρχη και ολα θα πανε καλα;)
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, τα test που έχω δεν έχουν μέτρηση για την αμμωνία είναι τα eSHA AQUA TEST. Όσον αφορά το φόντο το έχω σκοπό να βάλω άμεσα σχετικά. Δηλαδή τι μετρήσεις θα έπρεπε να έχω;
Χρηστος Ζ.
21-09-13, 15:11
πρωτον, καλως ηρθες και δευτερον θα σε σταναχωρησω γιατι το ενυδρειο ειναι στημενο λαθος.
τι σου ηρθε και εβαλες πρασινο χρωματιστο χαλικι? εκτος απο ασχημο στο ματι, μπορει να ειναι και επικινδυνο για τα ψαρια. τα πλαστικα φυτα πεταξε τα και βαλε αληθινα. μην τα φοβασαι.
διαβασε τα υπομνηματα για τους αρχαριους και δες διαφορα ενυδρεια για να παιρνεις ιδεες.
εχεις και νιτρωδη απο οτι βλεπω και μηδεν νιτρικα, αρα μαλλον αστρωτο ενυδρειο. και το πεχα σου ειναι αφυσικα χαμηλο, αφου δεν επεξεργαζεσαι το νερο με καποιο τροπο. με τι τεστ μετρας?
gianniwpopi
21-09-13, 15:13
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, τα test που έχω δεν έχουν μέτρηση για την αμμωνία είναι τα eSHA AQUA TEST. Όσον αφορά το φόντο το έχω σκοπό να βάλω άμεσα σχετικά. Δηλαδή τι μετρήσεις θα έπρεπε να έχω;
για να ειναι στρωμενο το φιλτρο σου ΝΟ2 0
και ΝΟ3 πανω απο 0
stelios816
21-09-13, 15:13
καλυτερα να παρεις υγρα τεστ τα χαρτακια δεν ειναι καθολου αξιοπιστα .
για να ειναι στρωμενο το φιλτρο σου ΝΟ2 0
και ΝΟ3 πανω απο 0
Άρα δηλαδή για αυτό παρατηρώ μείωση των NO2 από την προηγούμενη βδομάδα;
-------------------------
καλυτερα να παρεις υγρα τεστ τα χαρτακια δεν ειναι καθολου αξιοπιστα .
Έχεις να μου προτείνεις κάποια συγκεκριμένα; Ευχαριστώ πολύ.
stelios816
21-09-13, 15:16
παρε τη σειρα της api και καθαριζεις.
παρε τη σειρα της api και καθαριζεις.
Τα 2 αυτά ψάρια μήπως ξέρεις εάν είναι αυτά που υποθέτω;
Εγω θα σου ελεγα να αρχισεις εντατικο διαβασμα στον τομεα των αρχαριων, να ζητησεις μπολι χθες και μετα θα τα βρεις τα υπολοιπα με τον καιρο. Αν αφησεις το ενυδρειο ετσι αστρωτο, το πιθανοτερο ειναι να μην χαρεις για πολυ καιρο τα ψαρακια σου. Δυστυχως, αυτη ειναι η αληθεια, οσο σκληρη και να φαινεται.
Καλη συνεχεια και οτι χρειαστεις, εδω ειμαστε. Αλλα παρε το σωστο δρομο συντομα, γιατι ηδη ταλαιπωρουνται τα ψαρακια σου. Τα νιτρωδη αλατα (NO2) ειναι κατι παραπανω απο ιδιαιτερα τοξικα για τους κατοικους του ενυδρειου.
Εγω θα σου ελεγα να αρχισεις εντατικο διαβασμα στον τομεα των αρχαριων, να ζητησεις μπολι χθες και μετα θα τα βρεις τα υπολοιπα με τον καιρο. Αν αφησεις το ενυδρειο ετσι αστρωτο, το πιθανοτερο ειναι να μην χαρεις για πολυ καιρο τα ψαρακια σου. Δυστυχως, αυτη ειναι η αληθεια, οσο σκληρη και να φαινεται.
Καλη συνεχεια και οτι χρειαστεις, εδω ειμαστε. Αλλα παρε το σωστο δρομο συντομα, γιατι ηδη ταλαιπωρουνται τα ψαρακια σου. Τα νιτρωδη αλατα (NO2) ειναι κατι παραπανω απο ιδιαιτερα τοξικα για τους κατοικους του ενυδρειου.
Ήδη ξεκίνησα το διάβασμα. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας. Απλά όποιος ξέρει ας μου πεί για αυτά τα δύο ψάρια.
Τελικώς είχα διαβάσει κάποια λάθος πράγματα στα test μου. Οι σωστές μετρήσεις είναι οι ακόλουθες:
Παράμετροι νερού: (Τελευταία μέτρηση: 20/09/2013 μετά από 3βδομάδες λειτουργίας)
pH: 7.2
KH: 6
NO2: 0
NO3: 0
GH: 14
Περιμένω να μου πείτε την γνώμη σας και συγγνώμη για τα λάθος στοιχεία που έδωσα στην αρχή.
Λοιπόν μετά τις προτάσεις σας αποφασίσα να τις ακολουθήσω και να προχωρήσω σε αλλαγές. Αρχικά ας ξεκινήσουμε για το χαλίκι, αφαίρεση του χαλικιού που διαθέτω και τοποθέτηση καινούργιου. Βρήκα το ακόλουθο: http://www.petsupermarket.gr/3737/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B9.html
Εν συνεχεία θα τοποθετήσω δύο φυτά για αρχή, εάν και δεν έχω καταλήξη σε κάποιο ακόμα. Δέχομαι προτάσεις. Για φυτά το φυσικο χαλίκι που έχω παραπάνω είναι καλό; Χρείαζομαι υπόστρωμα τέτοιου τύπουhttp://www.petsupermarket.gr/2646/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/sera-floredepot-24kg.html;Εάν ναι τι ποσότητα πρέπει να πάρω για το ενυδρείο μου;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
ChocolatePuma
21-09-13, 19:40
Καλησπέρα και καλώς ήρθες
Προκειμένου να μην πετάς χρήματα και να μην αρρωσταίνουν τα ψάρια σου, απαιτείται καλό διάβασμα
Υπάρχουν πολλά υπομνήματα στην ενότητα των αρχαρίων...απλά πρέπει να αφιερώσεις αρκετό εώς πολύ χρόνο
Διαφορετικά θα ξοδεύεις χρήματα για υλικά, για εξαρτήματα και για ψάρια...χωρίς όμως να είσαι ευχαριστημένος (ούτε τα ψάρια σου)
Στα ερωτήματα σου
Για εύκολα φυτά δεν χρειάζεσαι υπόστρωμα - Σωστό φωτισμό θέλεις, με ικανοποιητική φωτοπερίοδο
Το χαλίκι που θα επιλέξεις, ως ένα βαθμό επηρεάζει τις επιλογές σου σε ζωντανά
Γι αυτό πρέπει να το σκεφτείς καλά πριν καταλήξεις σε ποιο χαλίκι θα πάρεις(όπως πχ έγινε με το πρασινο χαλίκι. Το οποίο - χωρίς παρεξήγηση - δεν ήταν όμορφο :smt103)
Αποφεύγεις κάθετι ψεύτικο. Τα διακοσμητικά δεν αρέσουν στα ψάρια - ούτε πλαστικούς βατραχάνθρωπους βλέπουν ούτε πυθάρια και ατλαντίδες :smt047)
Για στρώσιμο του ενυδρείου ήδη στα είπαν
Εφόσον καταλήξεις στα ψάρια που θες (και εννοείται πως ταιριάζουν στα λίτρα σου και στις διαστάσεις του ενυδρείου) - μετά αποφασίζεις για το χαλίκι (πχ μπορείς να βρεις πολύ φθηνό σε μαγαζιά με είδη κήπων) - βάζεις αγγελία για μπόλι & ίσως αγγελία για μερικά εύκολο φυτά και προχωράς
Μην εμπιστεύεσαι τους πετσοπάδες - τη δουλειά τους κάνουν, αλλά ταυτόχρονα κάνουν κακό στη τσέπη σου και στο χόμπι
Για όποια απορρία έχεις, καλύτερα να ρωτάς εδώ
Και εννοείται πως δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Ένα ένα το κάθε σου βήμα ;)
Και πάλι καλώς ήρθες...
Τεστ προτίμησε να πάρεις κάτι μέσω ebay
πχ κάτι τέτοιο (δεν εννοώ να πάρεις το συγκεκριμένο, απλά είναι μια καλή πρόταση)
http://www.ebay.com/itm/Aquarium-Pharmaceutical-API-Freshwater-Master-Test-Kit-34-/380667780228?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item58a1915c84
Καλησπέρα και καλώς ήρθες
Προκειμένου να μην πετάς χρήματα και να μην αρρωσταίνουν τα ψάρια σου, απαιτείται καλό διάβασμα
Υπάρχουν πολλά υπομνήματα στην ενότητα των αρχαρίων...απλά πρέπει να αφιερώσεις αρκετό εώς πολύ χρόνο
Διαφορετικά θα ξοδεύεις χρήματα για υλικά, για εξαρτήματα και για ψάρια...χωρίς όμως να είσαι ευχαριστημένος (ούτε τα ψάρια σου)
Στα ερωτήματα σου
Για εύκολα φυτά δεν χρειάζεσαι υπόστρωμα - Σωστό φωτισμό θέλεις, με ικανοποιητική φωτοπερίοδο
Το χαλίκι που θα επιλέξεις, ως ένα βαθμό επηρεάζει τις επιλογές σου σε ζωντανά
Γι αυτό πρέπει να το σκεφτείς καλά πριν καταλήξεις σε ποιο χαλίκι θα πάρεις(όπως πχ έγινε με το πρασινο χαλίκι. Το οποίο - χωρίς παρεξήγηση - δεν ήταν όμορφο :smt103)
Αποφεύγεις κάθετι ψεύτικο. Τα διακοσμητικά δεν αρέσουν στα ψάρια - ούτε πλαστικούς βατραχάνθρωπους βλέπουν ούτε πυθάρια και ατλαντίδες :smt047)
Για στρώσιμο του ενυδρείου ήδη στα είπαν
Εφόσον καταλήξεις στα ψάρια που θες (και εννοείται πως ταιριάζουν στα λίτρα σου και στις διαστάσεις του ενυδρείου) - μετά αποφασίζεις για το χαλίκι (πχ μπορείς να βρεις πολύ φθηνό σε μαγαζιά με είδη κήπων) - βάζεις αγγελία για μπόλι & ίσως αγγελία για μερικά εύκολο φυτά και προχωράς
Μην εμπιστεύεσαι τους πετσοπάδες - τη δουλειά τους κάνουν, αλλά ταυτόχρονα κάνουν κακό στη τσέπη σου και στο χόμπι
Για όποια απορρία έχεις, καλύτερα να ρωτάς εδώ
Και εννοείται πως δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Ένα ένα το κάθε σου βήμα ;)
Και πάλι καλώς ήρθες...
Τεστ προτίμησε να πάρεις κάτι μέσω ebay
πχ κάτι τέτοιο (δεν εννοώ να πάρεις το συγκεκριμένο, απλά είναι μια καλή πρόταση)
http://www.ebay.com/itm/Aquarium-Pharmaceutical-API-Freshwater-Master-Test-Kit-34-/380667780228?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item58a1915c84
Ευχαριστώ παρά πολύ για την απάντηση σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω τι εννοείς σχετικά με το χαλίκι "Το χαλίκι που θα επιλέξεις, ως ένα βαθμό επηρεάζει τις επιλογές σου σε ζωντανά", εαν μπορείς εξήγησε μου τι εννοείς. Δηλαδή τι χαλίκι να πάρω από το μαγαζί με τα είδη κήπων; Υπόστρωμα για τα φυτά σε ποιά περίπτωση θα χρειαζόμουν; Για αγγελία δύσκολο το βλέπω γιατί είμαι Σάμο οπότε είναι δύσκολο να επιβιώσει το μπόλι απ' αυτά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Δεν τους εμπιστεύομαι τους πετσοπάδες και γι'αυτο καθόμουν σε κάποιο βαθμό και έψαχνα μόνος μου.
ChocolatePuma
21-09-13, 20:02
Ευχαριστώ παρά πολύ για την απάντηση σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω τι εννοείς σχετικά με το χαλίκι "Το χαλίκι που θα επιλέξεις, ως ένα βαθμό επηρεάζει τις επιλογές σου σε ζωντανά", εαν μπορείς εξήγησε μου τι εννοείς. Στα περισσότερα είδη αρέσουν συγκεκριμένοι βυθοί κι ελάχιστα είδη είναι αδιάφορα ως προς τον βυθό. Το χρώμα και η κοκκομετρία αυτού που θα επιλέξεις, πρέπει να ταιριάζει με το είδος του ψαριού που θα βάλεις στο ενυδρείο σου. πχ επιλέξεις kuhli loach (τα αναφέρω γιατί ειναι αγαπημένα!) - τότε πρέπει να βάλεις άμμο κι ΟΧΙ χαλίκι Δηλαδή τι χαλίκι να πάρω από το μαγαζί με τα είδη κήπων; Βρήκα 20 κιλά χαλαζιακή άμμο με 2 ευρώ! Ψάξιμο θέλει και ρώτα εδώ αν έχεις κάποια αμφιβολία Υπόστρωμα για τα φυτά σε ποιά περίπτωση θα χρειαζόμουν; Σε περίπτωση που θα επιλέξεις φυτά με σχετική δυσκολία ή πολύ δύσκολα. Υπάρχουν ενεργά και παθητικά υποστρώματα όπως επίσης υπάρχουν και ταμπλέτες λίπανσης. Με το κουμπί της αναζήτησης ή στα ανάλογα υπομνήματα μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες Για αγγελία δύσκολο το βλέπω γιατί είμαι Σάμο οπότε είναι δύσκολο να επιβιώσει το μπόλι απ' αυτά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Για δες ποιους Σαμιώτες έχεις γύρω σου και θα καταλάβεις πόσο εύκολα είναι μερικά πράγματα Δεν τους εμπιστεύομαι τους πετσοπάδες και γι'αυτο καθόμουν σε κάποιο βαθμό και έψαχνα μόνος μου.
Και πάλι καλή συνέχεια
Εκτός από το φόρουμ, μπορείς να βρεις πολύ αξιόπιστες πληροφορίες για τα περισσότερα είδη ψαριών στο παρκάτω λινκ
http://www.seriouslyfish.com/
Και πάλι καλή συνέχεια
Φαντάζομαι σε έχω ζαλίσει αλλά θα σου κάνω ακόμα μια τελευταία ερώτηση. Εγώ δηλαδή που θέλω ψάρια τύπου τετρα, guppy τι βυθό θέλω; εάν υπάρχει κάπου μέσα στο φορουμ αυτό που ρωτάω συγνώμη αλλά δεν το βρήκα. Άρα δηλαδή το λίπασμα των φυτών είναι αντικατάσταση του υποστρώματος και το αντίστροφο; μπορεί να κάνω λίγες χαζές ερωτήσεις αλλά θέλω να δώ εάν έχω καταλάβει σωστά ή λάθος. Σχετικά με το link από το ebay που μου έστειλες από ότι είδα είναι στην ίδια τιμή με την τιμή που βρήκα στο http://www.amazonios.gr.
ChocolatePuma
21-09-13, 20:15
Φαντάζομαι σε έχω ζαλίσει Δεν ζαλίζομαι εύκολα :Dαλλά θα σου κάνω ακόμα μια τελευταία ερώτηση. Εγώ δηλαδή που θέλω ψάρια τύπου τετρα, guppy τι βυθό θέλω; εάν υπάρχει κάπου μέσα στο φορουμ αυτό που ρωτάω συγνώμη αλλά δεν το βρήκα. Άρα δηλαδή το λίπασμα των φυτών είναι αντικατάσταση του υποστρώματος και το αντίστροφο; μπορεί να κάνω λίγες χαζές ερωτήσεις αλλά θέλω να δώ εάν έχω καταλάβει σωστά ή λάθος. Σχετικά με το link από το ebay που μου έστειλες από ότι είδα είναι στην ίδια τιμή με την τιμή που βρήκα στο http://www.amazonios.gr.
Πληροφορίες για το ειδος που σ ενδιαφέρει
Καταγωγή: Νότια Αμερική, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Βραζιλία καθώς και σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένων των Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Μπαρμπάντος, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τις Αντίλλες.
Βιότοπος: Μπορεί να ζήσει σε ποτάμια με μεγάλη ροή αλλά και σε βάλτους και έλη. Πολλοί πληθυσμοί του είδους ζουν σε υφάλμυρο νερό.
Μέγιστο μέγεθος: Τα αρσενικά έως 3,5 cm ενώ τα θηλυκά έως 6 cm
Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 18 - 28 οC
Ph: 7,00 - 8,00
Gh: 9 - 19
Το νερό της βρύσης είναι ιδανικό χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία από εμάς (εκτός τη χρήση αντιχλώριου και ίσως κάποια ποσότητα αλατιού)
Συγκάτοικοι: Αν έχουμε σκοπό να φιλοξενήσουμε αρσενικά και θηλυκά γκάπυ πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν οι γέννες και ο πληθυσμός τους θα αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς. Αν επιμένουμε να έχουμε συγκάτοικους για κάποιο λόγο εξαιτίας του ήρεμου χαρακτήρα τους δεν υπάρχει πρόβλημα στην επιλογή άλλων "ήσυχων" ψαριών (θα πρέπει φυσικά να προσέξουμε να είναι και συμβατά σύμφωνα με τις παραμέτρους νερού που "απαιτεί" κάθε είδος). Θα πρέπει να αποφύγουμε ψάρια που δεν πειράζουν τις ουρές των άλλων ψαριών όπως π.χ. tiger barbs, serpae tetra κ.λ.
Αναγνώριση φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και είναι πιο λεπτά από τα θηλυκά. Το αρσενικό φέρει το γονοπόδιο που κάνει πολύ εύκολο το σεξουαλικό διαχωρισμό από τα θηλυκά.
Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου: Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο στήσιμο κάποιου ενυδρείου που θα φιλοξενήσει γκάπυ (παρά μόνο η φαντασία μας!). Φυτά επιφανείας όπως το κερατόφυλλο η πίστια βοηθάει το γόνο να κρύβεται και να του δίνεται η δυνατότητα να κρύβεται από τα ενήλικα και να επιβιώνει.
Διατροφή: Στη φύση τρώνε μικρά έντομα και λάβρες εντόμων. Στο ενυδρείο θα δεχτούν οποιαδήποτε τροφή κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Αναπαραγωγή: Ίσως η πιο εύκολη αναπαραγωγή που γίνεται σε ενυδρειακό περιβάλλον πράγμα που τα κάνει πολύ δημοφιλή ψαράκια ειδικά στους αρχάριους χομπίστες. Πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να προσέξουμε τον υπερπληθυσμό που θα προκύψει. Τα μεγάλα γκάπυ δε θα διστάσουν να φάνε το γόνο τους και για αυτό το λόγο θα πρέπει να μεριμνήσουμε να υπάρχουν πολλές κρυψώνες στο ενυδρείο μας. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι σωστό να τα μεγαλώνουμε σε πλαστικές γεννήστρες. Οι λόγοι βρίσκονται εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=22360.
Χρήσιμες πληροφορίες: Τα γκάπυ γεννούν κατευθείαν τον γόνο τους και για αυτό ονομάζονται ζωοτόκα. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 28 μέρες. Συνήθως γεννούν 2-200 μικρά (κανονικά 30-60). Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά σε 3 μήνες περίπου ενώ τα αρσενικά γύρω στις 6 εβδομάδες. Εξαρτάται από τα γονίδια τους αλλά και το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής τους σε πολύ καλές συνθήκες είναι 1,5 με 3 χρόνια.
Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα: 2 αρσενικά με 6 θηλυκά με γαρίδες red cherry είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον προσθήκη άλλων συγκατοίκων θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση του βιολογικού μας υλικού στο φίλτρο καθώς και πιο συχνές αλλαγές νερού.
Πηγή : http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573
Το προφίλ του το διαβάζεις εδώ
http://www.seriouslyfish.com/species/poecilia-reticulata/
Δεν έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σε βυθό. Απλά μην αδειάσεις τη τσέπη σου - Χαλαζιακή άμμος, χαλίκι...διαλέγεις όπως θες. Απλά απέφυγε τα έντονα χρώματα. Συνήθως προτιμάμε τα μπεζ ή γκρι χρώματα
Το λίπασμα προσφέρει θρεπτικά συστατικά στα φυτά. Υπάρχουν τα υγρά λιπάσματα ή οι ταμπλέτες λιπάνσεως. Η μεγάλη διαφορά τους είναι ο τρόπος που τα φυτά προσλαμβάνουν τα στοιχεία και ο χρόνος που τα στοιχεία αυτά ειναι διαθέσιμα στα φυτά
Για εύκολα φυτά ένα λίπασμα γενικής χρήσης είναι μια χαρά, αρκεί να ακολουθείς την προτεινόμενη δόση
Δεν χρειάζεσαι υπόστρωμα - ούτε ταμπλέτες
Εφόσον βρήκες "φθηνα" τεστ σε ελληνικό κατάστημα, εννοείται πως καλά κάνεις και το στηρίζεις
Πληροφορίες για το ειδος που σ ενδιαφέρει
Καταγωγή: Νότια Αμερική, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Βραζιλία καθώς και σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένων των Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Μπαρμπάντος, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τις Αντίλλες.
Βιότοπος: Μπορεί να ζήσει σε ποτάμια με μεγάλη ροή αλλά και σε βάλτους και έλη. Πολλοί πληθυσμοί του είδους ζουν σε υφάλμυρο νερό.
Μέγιστο μέγεθος: Τα αρσενικά έως 3,5 cm ενώ τα θηλυκά έως 6 cm
Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 18 - 28 οC
Ph: 7,00 - 8,00
Gh: 9 - 19
Το νερό της βρύσης είναι ιδανικό χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία από εμάς (εκτός τη χρήση αντιχλώριου και ίσως κάποια ποσότητα αλατιού)
Συγκάτοικοι: Αν έχουμε σκοπό να φιλοξενήσουμε αρσενικά και θηλυκά γκάπυ πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν οι γέννες και ο πληθυσμός τους θα αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς. Αν επιμένουμε να έχουμε συγκάτοικους για κάποιο λόγο εξαιτίας του ήρεμου χαρακτήρα τους δεν υπάρχει πρόβλημα στην επιλογή άλλων "ήσυχων" ψαριών (θα πρέπει φυσικά να προσέξουμε να είναι και συμβατά σύμφωνα με τις παραμέτρους νερού που "απαιτεί" κάθε είδος). Θα πρέπει να αποφύγουμε ψάρια που δεν πειράζουν τις ουρές των άλλων ψαριών όπως π.χ. tiger barbs, serpae tetra κ.λ.
Αναγνώριση φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και είναι πιο λεπτά από τα θηλυκά. Το αρσενικό φέρει το γονοπόδιο που κάνει πολύ εύκολο το σεξουαλικό διαχωρισμό από τα θηλυκά.
Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου: Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο στήσιμο κάποιου ενυδρείου που θα φιλοξενήσει γκάπυ (παρά μόνο η φαντασία μας!). Φυτά επιφανείας όπως το κερατόφυλλο η πίστια βοηθάει το γόνο να κρύβεται και να του δίνεται η δυνατότητα να κρύβεται από τα ενήλικα και να επιβιώνει.
Διατροφή: Στη φύση τρώνε μικρά έντομα και λάβρες εντόμων. Στο ενυδρείο θα δεχτούν οποιαδήποτε τροφή κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Αναπαραγωγή: Ίσως η πιο εύκολη αναπαραγωγή που γίνεται σε ενυδρειακό περιβάλλον πράγμα που τα κάνει πολύ δημοφιλή ψαράκια ειδικά στους αρχάριους χομπίστες. Πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να προσέξουμε τον υπερπληθυσμό που θα προκύψει. Τα μεγάλα γκάπυ δε θα διστάσουν να φάνε το γόνο τους και για αυτό το λόγο θα πρέπει να μεριμνήσουμε να υπάρχουν πολλές κρυψώνες στο ενυδρείο μας. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι σωστό να τα μεγαλώνουμε σε πλαστικές γεννήστρες. Οι λόγοι βρίσκονται εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=22360.
Χρήσιμες πληροφορίες: Τα γκάπυ γεννούν κατευθείαν τον γόνο τους και για αυτό ονομάζονται ζωοτόκα. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 28 μέρες. Συνήθως γεννούν 2-200 μικρά (κανονικά 30-60). Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά σε 3 μήνες περίπου ενώ τα αρσενικά γύρω στις 6 εβδομάδες. Εξαρτάται από τα γονίδια τους αλλά και το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής τους σε πολύ καλές συνθήκες είναι 1,5 με 3 χρόνια.
Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα: 2 αρσενικά με 6 θηλυκά με γαρίδες red cherry είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον προσθήκη άλλων συγκατοίκων θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση του βιολογικού μας υλικού στο φίλτρο καθώς και πιο συχνές αλλαγές νερού.
Πηγή : http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573
Το προφίλ του το διαβάζεις εδώ
http://www.seriouslyfish.com/species/poecilia-reticulata/
Δεν έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σε βυθό. Απλά μην αδειάσεις τη τσέπη σου - Χαλαζιακή άμμος, χαλίκι...διαλέγεις όπως θες. Απλά απέφυγε τα έντονα χρώματα. Συνήθως προτιμάμε τα μπεζ ή γκρι χρώματα
Το λίπασμα προσφέρει θρεπτικά συστατικά στα φυτά. Υπάρχουν τα υγρά λιπάσματα ή οι ταμπλέτες λιπάνσεως. Η μεγάλη διαφορά τους είναι ο τρόπος που τα φυτά προσλαμβάνουν τα στοιχεία και ο χρόνος που τα στοιχεία αυτά ειναι διαθέσιμα στα φυτά
Για εύκολα φυτά ένα λίπασμα γενικής χρήσης είναι μια χαρά, αρκεί να ακολουθείς την προτεινόμενη δόση
Δεν χρειάζεσαι υπόστρωμα - ούτε ταμπλέτες
Εφόσον βρήκες "φθηνα" τεστ σε ελληνικό κατάστημα, εννοείται πως καλά κάνεις και το στηρίζεις
Άρα δηλαδή τα φυτά (τα εύκολα με μέτριας δυσκολίας) δεν χρειάζονται ειδικό υπόστρωμα, μας κάνει είτε φυσικό χαλίκι είτε άμμος. Και απο εκεί και πέρα το λίπασμα το θέλουμε για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. Βρήκα ακριβώς αυτό που μου έστειλες στο link σε παρόμοια τιμή.
ChocolatePuma
21-09-13, 20:24
Άρα δηλαδή τα φυτά (τα εύκολα με μέτριας δυσκολίας) δεν χρειάζονται ειδικό υπόστρωμα, μας κάνει είτε φυσικό χαλίκι είτε άμμος. Και απο εκεί και πέρα το λίπασμα το θέλουμε για την σωστή ανάπτυξη των φυτών περισσότερο σημαντικός είναι ο φωτισμός - η λίπανση στα εύκολα φυτά πρέπει να είναι αραιά και να ακολουθείς τις προτεινόμενες δόσεις. Μετά μπαίνει στην κουβέντα και το CO2... με μποτίλια ή DYI κατασκευή (γι αυτό μίλησα στην αρχή για διάβασμα ;)). Βρήκα ακριβώς αυτό που μου έστειλες στο link σε παρόμοια τιμή.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8327
http://www.aquatek.gr/plantdiseasegr.html
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8327
http://www.aquatek.gr/plantdiseasegr.html
Για διοξείδιο έχω την πατέντα με τις ταμπλέτες της sera. Όσον αφορά τον φωτισμό δεν μου αρκεί 1χ18w T8; μιλάμε για φυτά εύκολης με μεσαίας δυσκολίας.
ChocolatePuma
21-09-13, 20:29
Για διοξείδιο έχω την πατέντα με τις ταμπλέτες της sera. Όσον αφορά τον φωτισμό δεν μου αρκεί 1χ18w T8; μιλάμε για φυτά εύκολης με μεσαίας δυσκολίας.
Ξεκίνα να το ψάχνεις και λίγο μόνος σου :D
Εχει πολύ ενδιαφέρον και θα μάθεις πάρα πολλά ;)
Δεν το λέω επειδή βαριεμαι να απαντάω...απλά θα σου μείνουν περισσότερα...αν τα ψαχνεις :smt047
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46120
Φωτισμός
Ο φωτισμός ενός ενυδρείου είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο από το όποιο μπορεί να εξαρτηθεί κατά πολύ το εάν θα επιτύχουμε ένα καλό ενυδρείο ή εάν θα αποτύχουμε .
Εμπειρικά επικρατεί ότι ένα φυτεμένο ενυδρείο θα πρέπει να έχει φως ανάλογα με τα φυτά περίπου
Από 0,25 w/l έως 0,5 w/l Εύκολα φυτά
Από 0,5 w/l έως 1,0 w/l Μεσαία φυτά
Από 1,0 w/l έως 1,8 w/l Δύσκολα φυτά
αλλά αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας και αλλάζει με τα φυτά που θα επιλέξουμε , το ύψος του ενυδρείου, τον τύπο λαμπτήρων, το φάσμα τους, τις ώρες, το διοξείδιο, τα λιπάσματα............
Ένας καλός συνδυασμός είναι να βάλουμε λάμπες Grolux μαζί με Daylight ή Coolwhite.
Όταν πρώτο βάλουμε το φως θα πρέπει να αρχίσουμε να φωτίζουμε το ενυδρείο πολύ σταδιακά ας πούμε με 3ωρες την μέρα για αρχή και μετά κάθε εβδομάδα να αυξάνουμε την φωτο περίοδο κατά 15λεπτα εάν σε κάποια φάση δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί άλγη τότε κάνουμε ένα βήμα πίσω. Εάν έχουμε λάμπες που μπορούμε να τις ελέγξουμε ξεχωριστά τότε βαλτέ την μια λάμπα για 8ωρες και τις υπόλοιπες ένα +15λεπτο κάθε εβδομάδα..
καποια καλα ποστ για λαμπες θα βρειτε εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7859) και εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7728)
Ξεκίνα να το ψάχνεις και λίγο μόνος σου :D
Εχει πολύ ενδιαφέρον και θα μάθεις πάρα πολλά ;)
Δεν το λέω επειδή βαριεμαι να απαντάω...απλά θα σου μείνουν περισσότερα...αν τα ψαχνεις :smt047
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46120
Φωτισμός
Ο φωτισμός ενός ενυδρείου είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο από το όποιο μπορεί να εξαρτηθεί κατά πολύ το εάν θα επιτύχουμε ένα καλό ενυδρείο ή εάν θα αποτύχουμε .
Εμπειρικά επικρατεί ότι ένα φυτεμένο ενυδρείο θα πρέπει να έχει φως ανάλογα με τα φυτά περίπου
Από 0,25 w/l έως 0,5 w/l Εύκολα φυτά
Από 0,5 w/l έως 1,0 w/l Μεσαία φυτά
Από 1,0 w/l έως 1,8 w/l Δύσκολα φυτά
αλλά αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας και αλλάζει με τα φυτά που θα επιλέξουμε , το ύψος του ενυδρείου, τον τύπο λαμπτήρων, το φάσμα τους, τις ώρες, το διοξείδιο, τα λιπάσματα............
Ένας καλός συνδυασμός είναι να βάλουμε λάμπες Grolux μαζί με Daylight ή Coolwhite.
Όταν πρώτο βάλουμε το φως θα πρέπει να αρχίσουμε να φωτίζουμε το ενυδρείο πολύ σταδιακά ας πούμε με 3ωρες την μέρα για αρχή και μετά κάθε εβδομάδα να αυξάνουμε την φωτο περίοδο κατά 15λεπτα εάν σε κάποια φάση δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί άλγη τότε κάνουμε ένα βήμα πίσω. Εάν έχουμε λάμπες που μπορούμε να τις ελέγξουμε ξεχωριστά τότε βαλτέ την μια λάμπα για 8ωρες και τις υπόλοιπες ένα +15λεπτο κάθε εβδομάδα..
καποια καλα ποστ για λαμπες θα βρειτε εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7859) και εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7728)
Έγινε ευχαριστώ πάρα πολύ. Έχω ξεκινήσει το διάβασμα απλά δεν είχα φτάσει ακόμα στα φυτά. Διαβάζω αρχικά τα σωστά βήματα για το στήσιμο ενός ενυδρείο. Για να μην κάνω τα ίδια λάθη. Ευχαριστώ και πάλι.
Σε μια μερα δε γινεται να τα μαθεις ολα :D
Σιγα σιγα θελει και κυριως, οχι βιαστικες κινησεις που θα σε οδηγησουν σε λαθος επιλογες. Μονο αδικα τα χρηματα σου θα χαλασεις ετσι. Υπομονη και διαβασμα.
Σε μια μερα δε γινεται να τα μαθεις ολα :D
Σιγα σιγα θελει και κυριως, οχι βιαστικες κινησεις που θα σε οδηγησουν σε λαθος επιλογες. Μονο αδικα τα χρηματα σου θα χαλασεις ετσι. Υπομονη και διαβασμα.
Σίγουρα και αυτή την εποχή δεν υπάρχουν κιόλας. Ήδη δηλαδή αυτό που μου είπε ο ChocolatePuma ότι μπορώ να βρω χαλαζιακό χαλίκι σε μαγαζί με είδη κήπων με βγάζει από πολλά έξοδα γιατί το πουλάνε για χρυσάφι τα πετσοπ. Απλά νομίζω πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις γρήγορα για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στα ψάρια (μεγαλύτερο από ότι τους έχω δημιουργήσει δηλαδή).
ChocolatePuma
21-09-13, 22:40
Σίγουρα και αυτή την εποχή δεν υπάρχουν κιόλας. Ήδη δηλαδή αυτό που μου είπε ο ChocolatePuma ότι μπορώ να βρω χαλαζιακό χαλίκι σε μαγαζί με είδη κήπων με βγάζει από πολλά έξοδα γιατί το πουλάνε για χρυσάφι τα πετσοπ. Απλά νομίζω πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις γρήγορα για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στα ψάρια (μεγαλύτερο από ότι τους έχω δημιουργήσει δηλαδή).
Μέσα σε τόσες απαντήσεις...μου ξέφυγε κάτι!:smt103
Γκάπις & τετρα δεν συνδιαζονται! Αναφέρθηκα στις απαντήσεις μου μόνο στα γκάπις;)
Το καλυτερο για αρχη ειναι να βρεις την τσακαλοπαρεα εκει στη Σαμο για να κανεις σωστες μετρησεις και να διαπιστωσεις αν ειναι στρωμενο το ενυδρειο σου, για αρχη. Αν οχι, εχουν μπολικο μπολι να σου δωσουν.
Το χαλικι, οχι πως ειναι δευτερευον γιατι αγχωνει τα ψαρια σου, αλλα σιγουρα δεν ειναι τοσο σημαντικο οσο πραγματα οπως στρωμενο ενυδρειο και επαρκης φιλτρανση.
Με τις αλλαγες νερου αληθεια τι κανεις? Καθε ποτε και πως, δηλαδη?
Το καλυτερο για αρχη ειναι να βρεις την τσακαλοπαρεα εκει στη Σαμο για να κανεις σωστες μετρησεις και να διαπιστωσεις αν ειναι στρωμενο το ενυδρειο σου, για αρχη. Αν οχι, εχουν μπολικο μπολι να σου δωσουν.
Το χαλικι, οχι πως ειναι δευτερευον γιατι αγχωνει τα ψαρια σου, αλλα σιγουρα δεν ειναι τοσο σημαντικο οσο πραγματα οπως στρωμενο ενυδρειο και επαρκης φιλτρανση.
Με τις αλλαγες νερου αληθεια τι κανεις? Καθε ποτε και πως, δηλαδη?
Κάθε βδομάδα την εξάτμιση που είναι περίπου το 10-15% του νερού. Βέβαια διάβασα εδώ σήμερα τον σωστό τρόπο για αλλαγή νερού και φυσικά θα κάνω αυτό από εδώ και πέρα αλλά μέχρι στιγμής έβαζα το νερό για κάποια ώρα σε ένα δοχείο και μετά στο ενυδρείο σιγά σιγά.
Δεν περιμενεις τη εξατμιση για να αλλαξεις νερο, φυσικα. Οι αλλαγες νερου πρεπει να γινονται καθε εβδομαδα και σε ποσοστο της ταξης του 30% του νερου του ενυδρειου. Ετσι μειωνεις τους ρυπους και προσφερεις καθαρο νερακι στα ψαρια σου, χωρις νιτρικα.
Αυτο που ελεγα ειναι. Καλυτερα να δεις τα σημαντικοτερα πραγματα, οπως οι συνθηκες νερου για αρχη. Να κατανοησεις τι γινεται, να αρχισεις να τα κανεις ολα σωστα και μετα τα υπολοιπα.
Δεν περιμενεις τη εξατμιση για να αλλαξεις νερο, φυσικα. Οι αλλαγες νερου πρεπει να γινονται καθε εβδομαδα και σε ποσοστο της ταξης του 30% του νερου του ενυδρειου. Ετσι μειωνεις τους ρυπους και προσφερεις καθαρο νερακι στα ψαρια σου, χωρις νιτρικα.
Αυτο που ελεγα ειναι. Καλυτερα να δεις τα σημαντικοτερα πραγματα, οπως οι συνθηκες νερου για αρχη. Να κατανοησεις τι γινεται, να αρχισεις να τα κανεις ολα σωστα και μετα τα υπολοιπα.
Σ'αυτό έχεις απόλυτο δίκαιο και στην ουσία αυτά διαβάζω πρώτα για αλλαγές νερού και τα χαρακτηριστικά του νερού. Απλά ρωτάω και τα υπόλοιπα γιατί την παραγγελία θα την κάνω από Αθήνα και θέλει κάποιος χρόνος να έρθουν οπότε πρέπει να παραγγείλω σωστά πράγματα.
Και τα ψώνια για τις αλλαγές ξεκίνησαν. Θα επανέλθω με εξελίξεις.
Αφού πλέον έχω προμηθευτεί όλα αυτά που προαναφέρθηκαν και επίσης υλικά για την κατασκευή καινούγιου φωτιστικού με περισσότερα watt, θέλω να μου πείτε τις γνώμες σας με βάση τα υλικά που έχω (όπως φαίνεται στις φώτο του πρώτου post) για το πώς να τοποθετηθούν στο καινούργιο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί.
Και σας παρουσιαζω το ενυδρειο μετα τις αλλαγές. Περιμένω τις γνώμες σας και είμαι ανοιχτός σε σχόλια για αλλαγές. Τα βασικά που άλλαξαν είναι το υπόστρωμα που μπήκε flourish και χαλαζιακή από πάνω. Έφτιαξα εκ νέου φωτιστικό με βάση το diy που υπάρχει στο φορουμ.
stelios816
01-10-13, 20:07
σαφος πολυ καλυτερο και ποιο φυσικο μπραβο μιχαλη !! ειδες το διαβασμα τι κανει? τελικα φυτεμενο θα το κανεις ? το υποστρωμα τι το ηθελες με την αμμο?
σαφος πολυ καλυτερο και ποιο φυσικο μπραβο μιχαλη !! ειδες το διαβασμα τι κανει? τελικα φυτεμενο θα το κανεις ? το υποστρωμα τι το ηθελες με την αμμο?
Σίγουρα το διάβασμα έκανε πολύ καλό και ελπίζω να γίνει ακόμα καλύερο διαβάζοντας.Για φύτεμα και για ποιο οικονομικό. πλέον είναι 36watt οι λάμπες μία ψυχρού και μία θερμού(με ανακλαστήρες) και εάν χρειαστεί θα προσθέσω και άλλη μία. Και στο πίσω τζάμι και στο ένα πλαιονό μπήκε μαύρο χαρτόνι. (διάβασα ότι αρέσει στα tetra 2-3 πλευρές κλειστές.).
stelios816
01-10-13, 20:21
δεν ειναι καλη επιλογη η αμμο οταν βαλεις ενεργο υποστρωμα μακροπροθεσμα .ποσα εκατοστα αμμο εχεις βαλει?
δεν ειναι καλη επιλογη η αμμο οταν βαλεις ενεργο υποστρωμα μακροπροθεσμα .ποσα εκατοστα αμμο εχεις βαλει?
Περίπου 5cm. διάβασα για 6-7 (χωρίς υπόστρωμα flourish) όποτε είπα να βάλω περίπου 5. Και άλλωστε δεν είναι πολύ το flourish (γιατί είχα λίγο περίπου 4kg). Πήρα και το kit της api και εντάξει οι μετρήσεις μου δεν είχαν σχέση με τις μετρήσεις των sticks.
stelios816
01-10-13, 20:26
προσεχε πολυ οταν ξεφυτεβεις καποιο φυτο μην μπερδευεται και ανεβενει το υποστρομα πανω (δυσκολο να το καταφερεις) γιατι δεν θα ξερεις απο που σου ερχονται η αλγες;)
το ειπαμε για τα τεστ οτι δεν θα ειχαν σχεση .
Όχι εντάξει το προσέχω αυτό γιατί και όταν έφτιαχνα το βυθό δεν τα κατάφερα να το σηκώσω όλο στον αέρα. χαχαχα. όντως είχατε δίκιο για τα τεστ κι το είδα και στην πράξη. Πάντως και οι μετρήσεις πριν τις αλλαγές έδειχνα οτι το φίλτρο είναι στρωμένο και οι μετρήσεις μετά δείχνουν το ίδιο οπότε είμαστε εντάξει. Σε λίγες μέρες εάν όλα πάνε καλά θα μπουν και τα πρώτα φυτά.
stelios816
01-10-13, 20:33
οταν φτιαχνεις το βυθο δεν σηκωνεται.. αλλα οταν θα εχει ριζες και θα τραβας καποιο φυτο θα καταλαβεις απλα να το εχεις στο μυαλο σου γιατι θα τρεχεις :D
για πες μας και της μετρησεις σου.
οταν φτιαχνεις το βυθο δεν σηκωνεται.. αλλα οταν θα εχει ριζες και θα τραβας καποιο φυτο θα καταλαβεις απλα να το εχεις στο μυαλο σου γιατι θα τρεχεις :D
για πες μας και της μετρησεις σου.
Θα γράψω σε λίγο τις καινούργιες μετρήσεις που θα κάνω σε λίγο. Αλλά πραγματικά θέλω να μου πεις και γενικά να μου πείτε εάν σας αρέσει και να μου προτείνετε αλλάγες εάν κάτι δεν σας αρέσει.
stelios816
01-10-13, 20:42
ειπαμε πολυ καλυτερο βαλε και τα φυτα σου σωστα και θα γινει κουκλα :D
ειπαμε πολυ καλυτερο βαλε και τα φυτα σου σωστα και θα γινει κουκλα :D
Γενικά από αυτά που διάβασα κατέληξα στο σχήμα U οπότε τοποθέτησα με τέτοιον τρόπο τις πέτρς και την ρίζα ώστε να μπουν τα φυτά σε σχήμα. Πάντως δεν περίμενα την διαφορά που θα είχε εάν έβαζα όρθια την ρίζα.
Σε καλο δρομο εισαι, βλεπω. Αρχισε να μαζευεις φυτα τωρα, καλυτερα απο αγγελιες (ειναι φθηνοτερα και καλυτερα απο αυτα των καταστηματων) και σιγα-σιγα, βλεποντας ποια φυτα πιανουν και ποια οχι, κανεις μια ζουγκλιτσα. Δωσε χρονο προσαρμογης και αν μετα απο 1-2 μηνες καποια δεν πιανουν, μην απογοητευτεις. Συμβαινει :D
Για την αμμο εχω και εγω την ιδια γνωμη με τους παραπανω. Δεν ειναι και η καλυτερη επιλογη για φυτεμενο, αλλα τουλαχιστον να εισαι προσεκτικος να μην ερθει ποτε το υποστρωμα στην επιφανεια. Οποτε και σκουπα βυθου με προσοχη.
Σε καλο δρομο εισαι, βλεπω. Αρχισε να μαζευεις φυτα τωρα, καλυτερα απο αγγελιες (ειναι φθηνοτερα και καλυτερα απο αυτα των καταστηματων) και σιγα-σιγα, βλεποντας ποια φυτα πιανουν και ποια οχι, κανεις μια ζουγκλιτσα. Δωσε χρονο προσαρμογης και αν μετα απο 1-2 μηνες καποια δεν πιανουν, μην απογοητευτεις. Συμβαινει :D
Για την αμμο εχω και εγω την ιδια γνωμη με τους παραπανω. Δεν ειναι και η καλυτερη επιλογη για φυτεμενο, αλλα τουλαχιστον να εισαι προσεκτικος να μην ερθει ποτε το υποστρωμα στην επιφανεια. Οποτε και σκουπα βυθου με προσοχη.
Ναι εννοείται το διάβασα αυτό και για την σκούπα και γενικά στην προσοχή που θέλει και απλά ύστερα το επέλεξα αφού ήταν πολύ οικονομικό. (η αλήθεια είναι ότι το κοίταξα και αυτό). Όσον αφορά τα φυτά έχω μιλήσει με τον Sakis Papadopoulos ( και με βοήθησε πολύ σε όλα ).
Λοιπόν οι μετρήσεις που έγιναν μόλις τώρα.
Ph: 8.2
Ammonia: 0.25ppm
Nitrite: 0ppm
Nitrate: 5ppm
Λοιπόν θέλω τις γνώμες σας για το τι φυτά να βάλω για αρχή. Περιμένω τις προτάσεις σας.
Παίδες νομίζω(δεν είμαι σίγουρος) ότι μπερδεύετε το ενεργό υπόστρωμα, που θέλει από πάνω του χαλίκι η άμμο, με το flourite που δεν βγάζει στην στήλη του νερού τίποτα και μπαίνει και μόνο του.
Παίδες νομίζω(δεν είμαι σίγουρος) ότι μπερδεύετε το ενεργό υπόστρωμα, που θέλει από πάνω του χαλίκι η άμμο, με το flourite που δεν βγάζει στην στήλη του νερού τίποτα και μπαίνει και μόνο του.
Καλησπέρα, εγώ διάβασα στο link του προιόντος ότι μπορεί να αναμειχθεί κι με άλλα γι'αυτό και επέλεξα να το αναμείξω αφού είναι και ακριβό σαν προιόν (μου είχε περισεψει μια ποσότητα από παλιά. http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=419_421&products_id=1239
Aν πηρες το flourite της seachem (το αναφερεις και δεν το ειδα?), οντως δεν εχει προβλημα να βγει στην επιφανεια. Αλλα το συγκεκριμενο προϊον, νομιζω ειναι καλυτερο να αναμειγνυεται με χαλικι και οχι αμμο, οπως και οτι να βρισκεται στην επιφανεια και οχι κατω. Η αμμος με τον καιρο εχω την αισθηση οτι θα εισχωρησει στο υποστρωμα (λογω της κοκκομετριας της) και θα καταληξει στον πυθμενα του ενυδρειου. Πραγμα οχι ιδιαιτερα καλο, γιατι μπορει να πετρωσει και να μη βοηθαει στη σωστη αναπτυξη του ριζωματος των φυτων.
Aν πηρες το flourite της seachem (το αναφερεις και δεν το ειδα?), οντως δεν εχει προβλημα να βγει στην επιφανεια. Αλλα το συγκεκριμενο προϊον, νομιζω ειναι καλυτερο να αναμειγνυεται με χαλικι και οχι αμμο, οπως και οτι να βρισκεται στην επιφανεια και οχι κατω. Η αμμος με τον καιρο εχω την αισθηση οτι θα εισχωρησει στο υποστρωμα (λογω της κοκκομετριας της) και θα καταληξει στον πυθμενα του ενυδρειου. Πραγμα οχι ιδιαιτερα καλο, γιατι μπορει να πετρωσει και να μη βοηθαει στη σωστη αναπτυξη του ριζωματος των φυτων.
Ναι το flourite έχω. Δεν το αγόρασα τώρα απλά μου είχε περισέψει μια μικρή ποσότητα και την χρησιμοποίησα. Εάν δω ότι όλα πάνε χάλια θα την αφαιρέσω και θα βάλω σκέτη άμμο.
Λοιπόν το ph ανεβαίνει όταν το νερό μπαίνει στο δοχείο προετοιμασίας με τον κυκλοφορήτη. Για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό; Και μιλάμε για διαφορά 0,6 ph.
Το νερο της βρυσης ειναι πιο μαλακο δηλαδη, ή απλα το νερο του ενυδρειου ειναι πιο μαλακο?
Το νερο της βρυσης ειναι πιο μαλακο δηλαδη, ή απλα το νερο του ενυδρειου ειναι πιο μαλακο?
Λοιπόν το νερό του ενυδρείου είναι 8.4, το νερό της βρύσης 7,8. Και νόμιζα ότι κάτι μου ανέβαζε το ph. Κάνω κάποια τεστ όλα πηγαίνουν καλά και λέω αφού έχω νερό στο δοχείο προετοιμασίας κάτσε να πάρω ένα δείγμα και βγήκε και σ'αυτο 8,4. Οι χρωματικές διαφορές είναι ξεκάθαρες.
Τι δοχειο εχεις? Απο τα κοκκινα για τροφιμα?
Με κατι πρεπει να ερχεται σε επαφη το νερο για να ανεβαινει το ph.
Τι δοχειο εχεις? Απο τα κοκκινα για τροφιμα?
Με κατι πρεπει να ερχεται σε επαφη το νερο για να ανεβαινει το ph.
Ναι αυτό έχω. το θέμα είναι ότι το νερό του ενυδρείου δεν μπήκε από το δοχείο ποτέ(πρώτη φορά το χρησιμοποιώ) και είναι 8.4. και στο δοχείο τροφίμων πάλι το ίδιο που πρώτη φορά το χρησιμοποιώ. πάω να τρελαθώ γιατί δεν βρίσκω την αιτία.
Ριξε λιγο βρασμενο νερο στο δοχειο, καθαρισε το καλα με ενα καθαρο σφουγγαρακι και μετα ξαναβαζεις νερο, βλεποντας αν εχει αλλαξει τιποτα. Δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο περα απο το να εχει κατι το δοχειο.
Ριξε λιγο βρασμενο νερο στο δοχειο, καθαρισε το καλα με ενα καθαρο σφουγγαρακι και μετα ξαναβαζεις νερο, βλεποντας αν εχει αλλαξει τιποτα. Δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο περα απο το να εχει κατι το δοχειο.
Και όσον αφορά το ενυδρείο; γιατί αφού το νερό του ενυδρείου δεν έχει περάσει από το δοχείο και παρ'ολα αυτά έχουν ακριβώς το ίδιο ph; Γιατί το σκέφτηκα αυτό που λες και το άδειασα εχθές το ξέπλυνα(βέβαια δεν σκέφτηκα με βραστό νερό) και το ξανά γέμισα. 20λεπτά αφού το ξανά γέμισα έκανα το τεστ και το ph ήταν στο 7.8 και σήμερα επανέλαβα το τεστ και ήταν στο 8,4.
Κυκλοφορια στο βαρελι εχεις?
Κυκλοφορια στο βαρελι εχεις?
Φυσικά και κυκλοφορητή κι αεραντλία για καλύτερα.
Λοιπόν έριξα καυτό νερό το ξέπλυνα καλά, το ξανά γέμισα έκανα μέτρηση το ph πάλι όπως και όταν το είχα ξανά βάλει 7,8. Τώρα περιμένω να περάσουν κάποιες ώρες για να ξανά κάνω την μέτρηση, να δω τι θα δείξει.
Και κοιτα να το βγαλεις 7.8, γιατι θα μας τρελανεις :D
Και κοιτα να το βγαλεις 7.8, γιατι θα μας τρελανεις :D
χαχαχα κι εγώ αυτό θέλω πίστεψε με, περιμένω να περάσει η ώρα να κάνω μετρήσεις.
οκ, αρα το νερο σου ειναι 8,4...
Η μετρηση που παιρνεις αμεσα οταν τρεχει απο τη βρυση επηρρεαζεται απο καποια γκαζια (συνηθως co2) που μετα απο λιγη ωρα -η ωρες- εξατμηζονται και σου δειχνουν την πραγματικη μετρηση
οκ, αρα το νερο σου ειναι 8,4...
Η μετρηση που παιρνεις αμεσα οταν τρεχει απο τη βρυση επηρρεαζεται απο καποια γκαζια (συνηθως co2) που μετα απο λιγη ωρα -η ωρες- εξατμηζονται και σου δειχνουν την πραγματικη μετρηση
Κακό αυτό γιατί το ph μου είναι αρκετά υψηλό. Κανέναν τρόπο να το ρίξω χωρίς α/ο; γιατί έχω διαβάσει διάφορα αλλά έχω μπερδευτεί.
σκληροτητες?
Δεν την ξέρω γιατί το api master kit δεν είχε μέσα για σκληρότητες. Έχω σκοπό να προμηθευτώ αλλά αυτή την στιγμή είναι λίγο δύσκολο. Αλλά φαντάζομαι υψηλές γιατί δεν έχουμε και το καλυτερο νερό εδώ πέρα.
οκ, μην πολυασχολεισαι τοτε με το ph μεχρι να βρεις τροπο να μετρησεις τις σκληροτητες σου.
Η Api βγαζει οικονομικη συσκευασια 2 σε ενα που εχει τεστακι και για Kh και για Gh
Ναι αυτό το σετάκι έχω σκοπό να προμηθευτώ. Απλά διάβασα κάπου ότι ριχνουν το ph με απιονισμένο και κάποιοι λένε ότι είναι εντάξει κι άλλοι ότι δεν είναι. γι'αυτό σκεφτόμουν μήπως έκανα κάτι τέτοιο για προσωρινή λύση μέχρι να έχω και τις μετρήσεις για τις σκληρότητες.
οπως σου εγραψα και στο πμ, αν προσπαθησεις να κανεις οτιδηποτεμε το ph σου χωρις να γνωριζεις τις σκληροτητες σου (και ειδικα το Kh) το αποτελεσμα θα ειναι ολικη καταστροφη.
Απιονισμενο μη βαλεις, ειναι μη ποσιμο και εντελως ακαταλληλο.
Μια οσμωση ειναι πολυ οικονομικη σε βαθος -μικρου- χρονου, και πλεον βρισκεις και με 50 ευρω
οπως σου εγραψα και στο πμ, αν προσπαθησεις να κανεις οτιδηποτεμε το ph σου χωρις να γνωριζεις τις σκληροτητες σου (και ειδικα το Kh) το αποτελεσμα θα ειναι ολικη καταστροφη.
Απιονισμενο μη βαλεις, ειναι μη ποσιμο και εντελως ακαταλληλο.
Μια οσμωση ειναι πολυ οικονομικη σε βαθος -μικρου- χρονου, και πλεον βρισκεις και με 50 ευρω
Ναι το ξέρω ότι δεν είναι πολύ ακριβή πλέον απλά σκέφτομαι μήπως τυχόν και το αποφύγω γιατί το σπίτι δεν είναι δικό μου οπότε δεν θέλω να κάνω δουλειές για άλλους, εκτός και εαν μπορεί να γίνει πρόχειρη εγκατάσταση της.
εκτός και εαν μπορεί να γίνει πρόχειρη εγκατάσταση της. ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ, εννωειται... ;) λες να τις χτιζουμε? :D
ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ, εννωειται... ;) λες να τις χτιζουμε? :D
χαχαχα όχι αλλά έχω διαβάσει ότι την βάζουν σε μόνιμη εγκατάσταση και με βρυσάκια στον τοίχο κλπ. Δηλαδή μπορώ να την συνδέω και να την αποσυνδέω όποτε θέλω χωρίς πρόβλημα; Με ένα πιο απλό φίλτρο για να το συνδιάσω να βάλω και στο σπίτι κάνω καθόλου δουλεία; γιατί η ενυδρειακή α/ο μαζί με το κιτ μετατροπής βλέπω πάει στα 165 ευρώ το λιγότερο.
οχι δεν την αποσυβνδεεις οποτε θες, αλλα αν θες να τη μεταφερεις σε αλλο σπιτι και με προσοχη μη στεγνωσει η μεμβρανη.
Τωρα αν θες βρυσακι μπορεις να βαλεις απο τα προφιλτρα για να εχεις ποσιμο νερο, η απο την εξοδο για την καφετιερα και το βραστηρα, και το αφηνεις στο σπιτι, δεν ειναι τραγικο εξοδο το βρυσακι απο μονο του.
οχι δεν την αποσυβνδεεις οποτε θες, αλλα αν θες να τη μεταφερεις σε αλλο σπιτι και με προσοχη μη στεγνωσει η μεμβρανη.
Τωρα αν θες βρυσακι μπορεις να βαλεις απο τα προφιλτρα για να εχεις ποσιμο νερο, η απο την εξοδο για την καφετιερα και το βραστηρα, και το αφηνεις στο σπιτι, δεν ειναι τραγικο εξοδο το βρυσακι απο μονο του.
Κάτσε δεν σε κατάλαβα εννοείς από την ενυδρειακή α/ο μπορώ να βγάλω στο προφιλτρο βρυσάκι για πόσιμο νερό; Με ενδιαφέρει να γεμίζω την μπουκάλα του ψύκτη με καθαρό πόσιμο νερό. Διόρθωσε με εάν κατάλαβα κάτι λάθος.
κοιτα, αν ποιανουν λιγο τα χερια σου δεν υπαρχει ενυδριακη και μη... οτι θες απλα φτιαχνεις.
Προσωπικα δεν αγορασα καν οσμωση, ειχα κατι προφιλτρα (αυτα που λενε "φιλτρο νερου" που τα χρησιμοποιυσα και για ενυδριακο και για ποσιμο) και απλα αγορασα μια θηκη και μια μεμβρανη και μερικα ψιλομπιχλιμπιδια (ρακορακια, βανακι κτλ)...
Μη βλεπεις την οσμωση σαν κατι που δε μπορεις να το φτιαξεις και μονος σου παιρνοντας απλα τα εξαρτηματα που χρειαζεσαι...
Αν παρεις ενα καλο σετ in line φιλτρων (τουλαχιστο ενα καλο μηχανικο κι ενα ανθρακα) και βαλεις μια μεμβρανη στην εξοδο (με τη θηκη και τα σωληνακια) εφτιαξες μια ενυδριακη.
Αν μεταξυ των φιλτρων και της μεμβρανης βαλεις ενα ταφ με ενα βρυσακι εχεις και φιλτρο νερου και οσμωση. Αν βαλεις ενα τανκακι στην εξοδο (δοχειο καταλληλο για τροφημα) με ενα πλωτηρακι και μερικα ψιλολογια εφτιαξες μια οικιακη... αν βαλεις και μια uv στο πρωτο σταδιο εφτιαξες φιλτρο για να πιεις και το νερο του Γαγκη... απλα ειναι, και με λιγη μελλετη γινονται απλουστατα;)
κοιτα, αν ποιανουν λιγο τα χερια σου δεν υπαρχει ενυδριακη και μη... οτι θες απλα φτιαχνεις.
Προσωπικα δεν αγορασα καν οσμωση, ειχα κατι προφιλτρα (αυτα που λενε "φιλτρο νερου" που τα χρησιμοποιυσα και για ενυδριακο και για ποσιμο) και απλα αγορασα μια θηκη και μια μεμβρανη και μερικα ψιλομπιχλιμπιδια (ρακορακια, βανακι κτλ)...
Μη βλεπεις την οσμωση σαν κατι που δε μπορεις να το φτιαξεις και μονος σου παιρνοντας απλα τα εξαρτηματα που χρειαζεσαι...
Αν παρεις ενα καλο σετ in line φιλτρων (τουλαχιστο ενα καλο μηχανικο κι ενα ανθρακα) και βαλεις μια μεμβρανη στην εξοδο (με τη θηκη και τα σωληνακια) εφτιαξες μια ενυδριακη.
Αν μεταξυ των φιλτρων και της μεμβρανης βαλεις ενα ταφ με ενα βρυσακι εχεις και φιλτρο νερου και οσμωση. Αν βαλεις ενα τανκακι στην εξοδο (δοχειο καταλληλο για τροφημα) με ενα πλωτηρακι και μερικα ψιλολογια εφτιαξες μια οικιακη... αν βαλεις και μια uv στο πρωτο σταδιο εφτιαξες φιλτρο για να πιεις και το νερο του Γαγκη... απλα ειναι, και με λιγη μελλετη γινονται απλουστατα;)
Σωστό, απλά δεν ξέρω και πολλά απο τον χώρο και προσπαθώ να μάθω κάνοντας πράγματα με όχι πολλά λεφτά (γιατί φοιτητής είμαι άλλωστε και θέλω να κάνω αυτό που μ'αρέσει όσο πιο οικονομικά γίνεται) ειναι και οι καιροί τέτοιοι. Οπότε μπορώ να φτιάξω και μόνος μου οικονομικά; άρα μπορώ να βάλω στο βανάκι του πλυντηρίου ένα τ και να ξεκινήσω από εκεί να την φτιάχνω. ωραία θα το ψάξω αλλά μπορεί να χρειαστώ την βοήθεια σου και ελπίζω να μην γίνω πολύ ενοχλητικός.
το βανακι του πλυντηριου φυσικα και προσφερεται αν δε θες πολλα connections.
με το να τη φτιαξεις μονος σου δε νομιζω να βγαινει οικονομικοτερα, τουλαχιστο τοσο που να αξιζει. Εγω το εκανα απλα γιατι ειχα τα προφιλτρα, απλα σου λεω πως μπορεις να κανεις οτι μοντα θες αφοβα
το βανακι του πλυντηριου φυσικα και προσφερεται αν δε θες πολλα connections.
με το να τη φτιαξεις μονος σου δε νομιζω να βγαινει οικονομικοτερα, τουλαχιστο τοσο που να αξιζει. Εγω το εκανα απλα γιατι ειχα τα προφιλτρα, απλα σου λεω πως μπορεις να κανεις οτι μοντα θες αφοβα
Άρα δηλαδή μπορώ να πάρω ας πούμε αυτήν http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29858 και να βάλω ένα πρόσθετο βανάκι πριν την μεμβράνη και να παίρνω το νερό από εκεί και να γεμίζω την μπουκάλα για πόσιμο νερό. σωστά τα έχω καταλάβει;
ή αυτήν που είναι και πιο οικονομική: http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30174
Και όποιος μπορέσει και γνωρίζει ας μου απαντήσει γι' αυτήν την λάμπα εάν σύμφωνα με το φάσμα της είναι grow ή όχι γιατί έτσι όπως τα βλέπω νομίζω μοιάζουν. Ευχαριστώ.http://www.rybarium.pl/swietlowka-narva-oceanic-nature.html
Αν παίρνεις πριν από τη μεμβράνη επί της ουσίας θα είναι χωρίς χλώριο. Άλλοι πίνουν και μετά από τη μεμβράνη, άλλοι βάζουν μετά τη μεμβράνη και φίλτρο ανασύστασης για να πίνουν.
Η λάμπα δεν είναι για ανάπτυξη φυτών.
Αν παίρνεις πριν από τη μεμβράνη επί της ουσίας θα είναι χωρίς χλώριο. Άλλοι πίνουν και μετά από τη μεμβράνη, άλλοι βάζουν μετά τη μεμβράνη και φίλτρο ανασύστασης για να πίνουν.
Η λάμπα δεν είναι για ανάπτυξη φυτών.
ok απλά θέλω να φτιάξω κάτι σε α/ο γύρω στα 60-70ευρώ για να την χρησιμοποίω για να γεμίζω την μπουκάλα του ψύκτη. Έχω δει στο waterwaves μια α/ο με 49 ευρώ οπότε μπορώ να πάρω και αυτό για την ανασύσταση που μαζί με το κιτ σύνδεσης πάει 18ευρώ και να είμαι μέσα στα λεφτά που θέλω να δώσω.
Όσον αφορά την λάμπα ωραία γιατί το είχα απορία για να δω εάν πρέπει να ψάξω να βρω καινούργια ή οχι.
Από τη στιγμή που το ενυδρείο σου παίρνει μόνο μία λάμπα η δική μου άποψη είναι να έχεις μία στα 6000-6500Κ και για το οπτικό αποτέλεσμα αλλά και για φυσιολογική ανάπτυξη. Και δεν είναι και τόσο απαραίτητο να είναι ενυδρειακή, μπορείς να πάρεις από ηλεκτρολογικά με πολύ λίγα χρήματα, αν δε σου περισσεύουν.
Από τη στιγμή που το ενυδρείο σου παίρνει μόνο μία λάμπα η δική μου άποψη είναι να έχεις μία στα 6000-6500Κ και για το οπτικό αποτέλεσμα αλλά και για φυσιολογική ανάπτυξη. Και δεν είναι και τόσο απαραίτητο να είναι ενυδρειακή, μπορείς να πάρεις από ηλεκτρολογικά με πολύ λίγα χρήματα, αν δε σου περισσεύουν.
Έχω βάλει ήδη 2 λάμπες (έβγαλα το φωτιστικό που είχε το ενυδρείο και κάνω μόνος μου την κατασκευή) μία ψυχρού και μια θερμού από ηλεκτρολογικά και τώρα θέλω να βάλω μία ανάπτυξης φυτών οπότε στο σύνολο 3λάμπες.
Εάν θέλεις φθηνή ανάπτυξης Sylvania Grolux από ηλεκτρολογικά ή εδώ (http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion). Βέβαια αν αυξήσεις το φωτισμό σου πέρα από 0,5W/λίτρο θα πρέπει να αρχίσεις το ψάξιμο και για λιπάσματα και ίσως και διοξείδιο.
Εάν θέλεις φθηνή ανάπτυξης Sylvania Grolux από ηλεκτρολογικά ή εδώ (http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion). Βέβαια αν αυξήσεις το φωτισμό σου πέρα από 0,5W/λίτρο θα πρέπει να αρχίσεις το ψάξιμο και για λιπάσματα και ίσως και διοξείδιο.
Για λιπάσμα έχω πάρει το γενικής της seachem και για διοξείδιο έχω της sera το co2 start για αρχή και εάν δω ότι χρειάζομαι κάτι περισσότερο θα πάω στην μέθοδο με μαγιά κλπ. Ούτος ή άλλως τα λίτρα μου είναι γύρω στα 100 και από αυτά που έχω διαβάσει βλέπεις και κάνεις συνήθως, οπότε γι' αυτο δεν αγχώνομαι για τα υπόλοιπα και τόσο. Τώρα περισσότερο με καίει να καταλήξω στο θέμα της α/ο γιατί θέλω να δώσω τις καλύτερες συνθήκες στα ψάρια μου.
Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Έκανα τελευταία αλλαγή την Κυριακή περίπου το 20%. Σήμερα έκανα κάποιες τυπικές μετρήσεις και βρήκα ότι η αμμωνία είναι κολλημένη στο 0.25ppm και τα νιτρικά ανέβηκαν στο 10ppm( ήταν στα 5 μετά την αλλαγή). Μετράω με υγρά της api.
Χρηστος Ζ.
09-10-13, 00:31
μπορει να σε μπερδευει και ο φωτισμος του χωρου οταν συγκρινεις τα τεστακια.
βαζεις ασπρο χαρτι πισω απο το δοκιμαστικο σωληνα?
τα νιτρικα σου καλα ειναι, και για τα φυτα και για τα ψαρια, αν κανεις σωστα το τεστ.
μπορει να σε μπερδευει και ο φωτισμος του χωρου οταν συγκρινεις τα τεστακια.
βαζεις ασπρο χαρτι πισω απο το δοκιμαστικο σωληνα?
τα νιτρικα σου καλα ειναι, και για τα φυτα και για τα ψαρια, αν κανεις σωστα το τεστ.
Εννοείται βάζω άσπρο χαρτί από πίσω. Φυτά δεν έχω ακόμα αλλά είναι στα σκαριά για να μπουν. Αλλά σίγουρα δεν με μπερδεύει γιατί το έχω δοκιμάσει διάφορες ώρες την ημέρα γι'αυτο με ανησυχεί.
Λοιπόν οι μετρήσεις μου με υγρά της tetra είναι οι ακόλουθες:
ph 8.0-8.5
gh 14-15dH
kh 10dH
no3 12.5 - mg/l (ίσως ήταν λίγο πιο ελαφρύ πορτοκαλί)
nh3/nh4 0 mg/l
no2 <0.3mg/l (είναι το κατώτατο που έχει η τέτρα στο χαρτάκι της)
Οι μετρήσεις με τεστ της api:
ph 8,4
no3 5mg/l
nh3/nh4 0mg/l
no2 0mg/l
Θέλω την γνώμη σας τώρα που έχουμε και τις σκληρότητες σχετικά με το πώς να ρίξω το ph χωρίς να πάρω α/ο.
Να μαλακωσεις το νερο χωρις οσμωση, μπορεις να το κανεις ετσ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604)ι.
Αλλα πιστεψε με, αργα ή γρηγορα θα σε κουρασει η τυρφη και θα παρεις οσμωση, αν θελεις να συνεχισεις με ψαρια μαλακου νερου. Μη νομιζεις οτι θα βγει πιο φθηνα η τυρφη σε βαθος χρονου, παντως.
Να μαλακωσεις το νερο χωρις οσμωση, μπορεις να το κανεις ετσ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604)ι.
Αλλα πιστεψε με, αργα ή γρηγορα θα σε κουρασει η τυρφη και θα παρεις οσμωση, αν θελεις να συνεχισεις με ψαρια μαλακου νερου. Μη νομιζεις οτι θα βγει πιο φθηνα η τυρφη σε βαθος χρονου, παντως.
Ναι αυτό το έχω καταλάβει αλλά όσο χρόνο κερδίσουμε για να κάνουμε κ' αυτό το έξοδο τόσο το καλύτερο.
Μαζι σου ειμαι, αλλα και εγω τα ιδια σκεφτομουν, μεχρι που μου την εδωσε στα νευρα να ανοιγω το eheim 2213 καθε 15 μερες και το εκανα το εξοδο (το οποιο δεν ειναι πολυ μεγαλο, με κανενα 60-70 αρι παιρνεις και τα παρελκομενα). Και δεν το μετανοιωσα καθολου.
Απλα αν το καλοσκεφτεις, θα την παρεις καποια στιγμη αν σου μπηκε το μικροβιο του χομπι. Σιγουρα θα θελεις να δοκιμασεις διαφορους βιοτοπους και σιγουρα θα σου λυσει τα χερια μια οσμωση.
10 ΚH δε νομιζω να μαλακωνει με τυρφη, εκτος κι αν το γυρναει σε κανα κιλο υρφη κανα μηνα...
Την τυρφη δεσ τη σα συμπληρωμα αν εχεις ψαρια που θελουν τανινες και οξινο μαλακο τσαγακι, οχι σαν τροπο για αποσκληρινση.
για co2 αν εννωεις ταμπλετες, μη βαζεις πραγματα που δεν ξερεις ουτε τι περιεχουν ουτε τι επιπτωσεις μπορει να εχουν. Φτιαξε ενα με μαγια και ζαχαρη και κανει μια χαρα δουλεια.
Μαζι σου ειμαι, αλλα και εγω τα ιδια σκεφτομουν, μεχρι που μου την εδωσε στα νευρα να ανοιγω το eheim 2213 καθε 15 μερες και το εκανα το εξοδο (το οποιο δεν ειναι πολυ μεγαλο, με κανενα 60-70 αρι παιρνεις και τα παρελκομενα). Και δεν το μετανοιωσα καθολου.
Απλα αν το καλοσκεφτεις, θα την παρεις καποια στιγμη αν σου μπηκε το μικροβιο του χομπι. Σιγουρα θα θελεις να δοκιμασεις διαφορους βιοτοπους και σιγουρα θα σου λυσει τα χερια μια οσμωση.
Σίγουρα και συμφωνώ μαζί σου αλλά πραγματικά για να μπω σ'αυτο το έξοδο θα ήθελα να το δικαιολογήσω κατά κάποιον τρόπο με το να την έχω και για πόσιμο νερό διαφορετικά δεν θα μπορούσα να την πάρω γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και για να μπεις σε ένα έξοδο πρέπει να γλυτώνεις κάτι άλλο.
10 ΚH δε νομιζω να μαλακωνει με τυρφη, εκτος κι αν το γυρναει σε κανα κιλο υρφη κανα μηνα...
Την τυρφη δεσ τη σα συμπληρωμα αν εχεις ψαρια που θελουν τανινες και οξινο μαλακο τσαγακι, οχι σαν τροπο για αποσκληρινση.
για co2 αν εννωεις ταμπλετες, μη βαζεις πραγματα που δεν ξερεις ουτε τι περιεχουν ουτε τι επιπτωσεις μπορει να εχουν. Φτιαξε ενα με μαγια και ζαχαρη και κανει μια χαρα δουλεια.
Καθόλου δηλαδή δεν θα μπορέσω να προσφέρω έστω κάποιες καλύτερες συνθήκες; όσον αφορά το co2 είναι της sera co2 start που είναι οι ταμπλέτες που μπαίνουν σε εκείνη την ειδική θήκη, απλά για αρχή και στην συνέχεια έχω βρει την πατέντα με τα 3 ή 2 μπουκάλια από το ebay δηλαδή με την μαγειά αλλά λίγο πιο ολοκληρωμένο το σύστημα.
Απο το 11 ειχα παει το kh στο 4-5 με τυρφη, αλλα με καμια 400αρια γραμμαρια στο φιλτρο, αν θυμαμαι καλα. Δουλεια θα γινει καπως, αλλα η ταλαιπωρια του ανοιξε-κλεισε και κρατα πιστα τις ημερομηνιες αλλαγης, θα κουρασει καποια στιγμη και το αποτελεσμα σιγουρα δεν θα ειναι να προετοιμαζεις οτι νερο θελεις, οπως με την οσμωση.
Για τις ταμπλετες CO2 θα συμφωνησω και εγω.
Απο το 11 ειχα παει το kh στο 4-5 με τυρφη, αλλα με καμια 400αρια γραμμαρια στο φιλτρο, αν θυμαμαι καλα. Δουλεια θα γινει καπως, αλλα η ταλαιπωρια του ανοιξε-κλεισε και κρατα πιστα τις ημερομηνιες αλλαγης, θα κουρασει καποια στιγμη και το αποτελεσμα σιγουρα δεν θα ειναι να προετοιμαζεις οτι νερο θελεις, οπως με την οσμωση.
Για τις ταμπλετες CO2 θα συμφωνησω και εγω.
Το είχες βάλει στο φίλτρο του ενυδρείου ή στο φίλτρο προετοιμασίας του βαρελιού; κοίτα σίγουρα καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά ψάχνω μια λύση για κάποιον καιρό μέχρι να αγοράσω α/ο γιατί απλά θα πάει πιο πίσω η αγορά της. όσον αφορά το co2 νομίζω γράφει ακριβώς τι περιέχει. να καθίσω να διαβάσω ή δεν παίζει ρόλο;
σε βαρελι βρε, αν ριξεις τοσο το kh με τετοιες ποσοτητες στο φιλτρο τα ψαρια θα δουν τις ανουμπιες αναποδα...
Για το co2 με ενα μπουκαλι κοκα κολας και λιγο σωληνακι αεραντλιας δε θες ουτε 5 λεπτα για να το φτιαξεις (στο τελευταιο μπουκαλι δεν εβαλα καν σιλικονη, απλα το στριμωξα πολυ καλα)
Απλα ριχνεις τη ζαχαρη τη μαγια και λιγο ελαφρα ζεσταμενο νερο (και με κρυο γινεται, απλα θα βγαλει μπουρμπουλιθρες μετα απο 2 μερες).
Ελαφρα ζεσταμενο σημαινει πολυ ελαφρα, ε, οχι να το ποιανεις και να παθαινεις εγκαυματα...
σε βαρελι βρε, αν ριξεις τοσο το kh με τετοιες ποσοτητες στο φιλτρο τα ψαρια θα δουν τις ανουμπιες αναποδα...
Για το co2 με ενα μπουκαλι κοκα κολας και λιγο σωληνακι αεραντλιας δε θες ουτε 5 λεπτα για να το φτιαξεις (στο τελευταιο μπουκαλι δεν εβαλα καν σιλικονη, απλα το στριμωξα πολυ καλα)
Απλα ριχνεις τη ζαχαρη τη μαγια και λιγο ελαφρα ζεσταμενο νερο (και με κρυο γινεται, απλα θα βγαλει μπουρμπουλιθρες μετα απο 2 μερες).
Ελαφρα ζεσταμενο σημαινει πολυ ελαφρα, ε, οχι να το ποιανεις και να παθαινεις εγκαυματα...
χαχαχαχα οκ. δηλαδή να μην πάω καν σε μια λύση που έχω βρει πάλι με μπουκάλια και μανόμετρο πάνω κλπ;
Το είχες βάλει στο φίλτρο του ενυδρείου ή στο φίλτρο προετοιμασίας του βαρελιού; κοίτα σίγουρα καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά ψάχνω μια λύση για κάποιον καιρό μέχρι να αγοράσω α/ο γιατί απλά θα πάει πιο πίσω η αγορά της. όσον αφορά το co2 νομίζω γράφει ακριβώς τι περιέχει. να καθίσω να διαβάσω ή δεν παίζει ρόλο;
Στο φιλτρο ηταν η τυρφη, με δυο διαφορετικα διχτακια τα οποια αλλαζαν εναλλαξ ανα 15 μερες, ωστε να υπαρχει ομαλοτητα. Οι αλλαγες νερου ηταν μικρες και πιο συχνες, ωστε να μην υπαρχουν διακυμανσεις.
Μεχρι που μου την εδωσε στα νευρα :D
Στο φιλτρο ηταν η τυρφη, με δυο διαφορετικα διχτακια τα οποια αλλαζαν εναλλαξ ανα 15 μερες, ωστε να υπαρχει ομαλοτητα. Οι αλλαγες νερου ηταν μικρες και πιο συχνες, ωστε να μην υπαρχουν διακυμανσεις.
Μεχρι που μου την εδωσε στα νευρα :D
Κατάλαβα, αλλά εγώ σκέφτομαι στο βαρέλι να κάνω την όλη δουλειά για να έχω τον έλεγχο.
Και εγω τον ειχα βρε!
Δεν θέλει πιο πολύ προσοχή εάν το έχεις μέσα στο ενυδρείο;
Αν εισαι εντελως τακτικος στις αλλαγες της τυρφης, κανεις αργες αλλαγες νερου και οχι μεγαλες, δεν υπαρχουν διακυμανσεις. Το παρακολουθουσα πολυ στενα με μετρησεις οταν το εκανα.
Γινεται βεβαια να το κανεις και να εχεις σταθεροτητα, ομως πρεπει να εισαι τυπικοτατος στις αλλαγες σου και να μη γινει ποτε κανενα λαθος να μπερδεψεις τα δυχτακια...
Προσωπικα αυτο το βλεπω λιγο δυσκολο, ολο και καποια αλλαγη θα παραμεληθει, ολο και καποια στιγμη θα βλεπεις τα δυχτακια και θα λες "τωρα ποιο αλλαζω, αυτο η το αλλο?"... γενικα βαζεις στον εαυτο σου μια επιπλεον ευθυνη χωρις ωφελος
Μπα όχι μάλλον θα καταλήξω στην επιλογή της τύρφης σε βαρέλι απλά για να μπορώ να ελέγχω καλύτερα τι κάνω και να μην χρειάζεται να είμαι τόσο τυπικός γιατί φοιτητής είμαι άλλωστε οπότε....
Γινεται βεβαια να το κανεις και να εχεις σταθεροτητα, ομως πρεπει να εισαι τυπικοτατος στις αλλαγες σου και να μη γινει ποτε κανενα λαθος να μπερδεψεις τα δυχτακια...
Προσωπικα αυτο το βλεπω λιγο δυσκολο, ολο και καποια αλλαγη θα παραμεληθει, ολο και καποια στιγμη θα βλεπεις τα δυχτακια και θα λες "τωρα ποιο αλλαζω, αυτο η το αλλο?"... γενικα βαζεις στον εαυτο σου μια επιπλεον ευθυνη χωρις ωφελος
Αν καθε κινηση βρισκεται γραμμενη σε σημειωσεις και τα διχακια εχουν διαφορετικο χρωμα, γινεται. Αλλα μετα απο κανενα τριμηνο, αγοραζεις αντιστροφη οσμωση :D
Εγώ την α/ο την υπολογίζω σε κανένα 6μήνο πάντως σίγουρα όχι νωρίτερα. το θέμα είναι ότι επειδή τα χριστούγεννα θα λείπω για κάποιες μέρες δεν θα μπορώ π.χ. να κάνω πιστά τις αλλαγές που θα απαιτούνται οπότε γι'αυτο καταλήγω όπως και να το σκεφτώ στο βαρέλι.
Μια χαρα ειναι η μεθοδος στο βαρελι προετοιμασιας. Καλη επιτυχια και παντα προσεκτικα η διαδικασια.
Ευχαριστώ.Εννοείται ελπίζω από εβδομάδα να έχω την τύρφη οπότε να ξεκινήσω την διαδικάσια. Πειράζει εάν κάνω λίγο πιο συχνές αλλαγές τον πρώτο καιρό;
Οι συχνες αλλαγες μονο κακο δεν κανουν στα ψαρια. Αρκει να γινονται αργα και με νερο ιδιας θερμοκρασιας. Σιγα-σιγα με την τυρφη.
Μια ερώτηση παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω εάν γίνεται το ph μετά από κάποιο χρονικό διάστημα(χωρίς να έχω κάνει απολύτως τίποτα) να αρχίσει να πέφτει. δηλαδή σήμερα μέτρησα και βρήκα ph 8.0 από 8.4 που μέτρησα την τελευταία φορά.
Sakisdraminos
20-10-13, 19:35
Μια ερώτηση παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω εάν γίνεται το ph μετά από κάποιο χρονικό διάστημα(χωρίς να έχω κάνει απολύτως τίποτα) να αρχίσει να πέφτει. δηλαδή σήμερα μέτρησα και βρήκα ph 8.0 από 8.4 που μέτρησα την τελευταία φορά.
Αυτο γινεται καμια φορα αλλα μετα απο πολι καιρο και οχι μετα απο μια αλλαγη.
Αυτο γινεται καμια φορα αλλα μετα απο πολι καιρο και οχι μετα απο μια αλλαγη.
Δεν έκανα καμία αλλαγή γι' αυτό παραξενεύτηκα.
Απο παρατηρηση στα δικα μου ενυδρεια, το συμπερασμα μου ειναι οτι το ph πεφτει μετα απο καιρο λειτουργιας ενος ενυδρειου. Σε ολα τα ωριμα ενυδρεια μου εχει συμβει.
Μάλιστα ενδιαφέρον δεν το ήξερα και είχα πάθει λίγο την πλάκα μου όταν έκανα αυτή την μέτρηση και μου βγήκε 0.4 πιο κάτω και νόμιζα ότι δεν είναι φυσιολογικό.
Απλη παρατηρηση ανεφερα. Δεν μπορω να το αιτιολογησω πιο "επιστημονικα". Αλλα με ιδιο νερο βρυσης, σκληρο μαλιστα στη Θεσσαλονικη, οι σκληροτητες και το ph πεφτουν μετα απο αρκετο καιρο λειτουργιας καποιου ενυδρειο μου. Εξαμηνο ή και χρονο.
Εμένα έπεσε σε πολύ πιο μικρό χρονικό διάστημα. δηλαδή περίπου σε 2.5 μήνες που και εδώ είναι σκληρό το νερό.
Αναλογα τι εχεις μεσα στο ενυδρειο. Τα ξυλα για παραδειγμα, εστω και λιγο, θα μαλακωσουν το νερο.
Μία ρίζα και κάτι ηφεστειακές πέτρες.
Καλησπέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που είχα ξεχάσει μετά από πόσες μέρες αρχίζει να μαλακώνει το νερό στο βαρέλι προετοιμασίας με τύρφη; συγνώμη που σας έχω κουράσει.
Για πιο ασφαλη αποτελεσματα, θα το αφηνα 2-3 μερες για να σταθεροποιηθει και μετα θα προσθετα (αν χρειαστει) κι αλλη τυρφη. Αρχισε με μικρη ποσοτητα στην αρχη, ωστε να ανεβασεις σταδιακα αν ειναι αναγκη.
Για πιο ασφαλη αποτελεσματα, θα το αφηνα 2-3 μερες για να σταθεροποιηθει και μετα θα προσθετα (αν χρειαστει) κι αλλη τυρφη. Αρχισε με μικρη ποσοτητα στην αρχη, ωστε να ανεβασεις σταδιακα αν ειναι αναγκη.
οκ έγινε ευχαριστώ απλά ήταν κάτι που είχα ξεχάσει να ρωτήσω. τώρα έχω βάλει στο βαρέλι γύρω στα 30 γραμμάρια σε 25λίτρα βαρέλι.
Καλησπέρα και από μένα,
αγόρασα τύρφη όπως σας είχα πει και την έβαλα σε ένα εσωτερικό φίλτρο στο βαρέλι προετοιμασίας. όμως το ph δεν πέφτει άλλο έχει κολλήσει στο 7,8. το kh έχει πέσει στο 6 και το gh στο 10 από 10 και 15 αντίστοιχα. Μήπως κάνω κάτι λάθος;
Το τεστ μετραει σωστα? ή ειναι ληγμενο κλπ
Πριν ποσο πεχα ειχες στο ενυδρειο και στη βρυση?
Αφηνεις να περασει ωρα πριν μετρησεις πεχα στο νερο της βρυσης?
Ποση και ποια τυρφη εβαλες, σε ποσα λιτρα νερο και μεσα σε ποιο φιλτρο?
Το τεστ μετραει σωστα? ή ειναι ληγμενο κλπ
Πριν ποσο πεχα ειχες? (στο ενυδρειο και στη βρυση? αφηνεις να περασει ωρα πριν μετρησεις πεχα στο νερο της βρυσης?)
Ποση και ποια τυρφη εβαλες, σε ποσα λιτρα νερο και μεσα σε ποιο φιλτρο?
Έχω δύο τεστ της api και της tetra. της απι είναι στο όριο να είναι ληγμένο, της tetra πάλι δεν είναι ληγμένο. το ph στο ενυδρείο παίζει από 8.0-8.2, της βρύσης είναι 8.4 και το μετράω αφού περάσει αρκετή ώρα. το φίλτρο είναι της elite to jet flo για τα 75lt και η επεξεργασία του νερού γίνεται σε ένα βαρέλι 25lt. χρησιμοποιώ την τύρφη της sera, περίπου 30γραμμάρια.
Ειναι λιγη η τυρφη για τα λιτρα και παραλληλα πολυ σκληρο και αλκαλικο το νερο σου.
Δες κι αυτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=656363#post656363
Ειναι λιγη η τυρφη για τα λιτρα και παραλληλα πολυ σκληρο και αλκαλικο το νερο σου.
Δες κι αυτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=656363#post656363
Μα εάν δεν κάνω λάθος για τα 25λίτρα δεν είναι περίπου 20 γραμμάρια αφού για τα 100λίτρα είναι 200ml; με βάση αυτό το άρθρο έκανα τον υπολογισμό.
Προσεξε τα Bold
Για να εχεις ενα μπουσουλα και χωρις να ειναι κανονας αυτα που θα γραψω ξεκινα να πειραματιστεις.
Αν βαλεις σε φιλτρο στο ενυδρειο την τυρφη, θα προσεξεις τις τιμες του πεχα (δηλαδη καθημερινα, ακομα και 2-3 φορες την ημερα, κανε μετρηση πεχα) ξεκινα και κατεβαζε τιμες.
Επειδη ομως η δραση της τυρφης μπορει να φανει και μετα απο μερικες μερες, μη ανεβαζεις καθε μερα ποσοτητα τυρφης. Αφηνε 2-3 μερες να σταθεροποιειται η τιμη και αναλογα προσθετε αν χρειαζεται.
Αν ελεγχεις στενα λοιπον, βαλε ανα 100 λιτρα νερο, 200ml τυρφη και αναλογα αν θελεις και αλλο κατεβασμα μετα απο 2-3 μερες προσθετε αλλα 50ml
(αργοτερα δεν θα χρειαζεται στενη παρακολουθηση γιατι θα εχεις βρει τις αναλογιες με την τυρφη που χρησιμοποιεις).Εγω σε 150 λιτρα νερο με pH6.5, GH4, ΚΗ3 (εβαζα μιξη βρυση ΑΟ μεσα στο βαρελι) εβαζα και 1 λιτρο τυρφη για να πεσει χαμηλα (5) το pH
(ομως οχι σε φουλ δραση, αφου αλλαζα τη μιση καθε 15 μερες και ουσιαστικα την αφηνα ενα μηνα να δουλευει)
Αυτες οι αναλογιες παιζουν αναλογα τα λιτρα του νερου, τη δυναμη του φιλτρου, τη σκληροτητα του νερου του καθενος κλπ
Γιαυτο λεω δεν υπαρχει δοσολογια συγκεκριμενη.
Δεν σου κανει δουλεια?
Διορθωνεις δοσολογια, ή/και βαζεις πιο δυνατο φιλτρο . Και φυσικα περιμενεις και 3-4 μερες τουλαχιστον για να δρασει (συνηθως)
Προσεξε τα Bold
Εγω σε 150 λιτρα νερο με pH6.5, GH4, ΚΗ3 (εβαζα μιξη βρυση ΑΟ μεσα στο βαρελι) εβαζα και 1 λιτρο τυρφη για να πεσει χαμηλα (5) το pH
(ομως οχι σε φουλ δραση, αφου αλλαζα τη μιση καθε 15 μερες και ουσιαστικα την αφηνα ενα μηνα να δουλευει)
Αυτες οι αναλογιες παιζουν αναλογα τα λιτρα του νερου, τη δυναμη του φιλτρου, τη σκληροτητα του νερου του καθενος κλπ
Μάλιστα άρα να προσθέσω και άλλη τύρφη. Να ρωτήσω κάτι πέρα από τις ειδικές κάλτσες ή καλτσόν υπάρχει άλλη λύση; γιατί εάν την βάλω χύμα έχει πρόβλημα το φίλτρο επειδή πηγαίνει στην φτερωτή.
Καλτσον.
Οχι διχτυωτο και φευγει απο μεσα η τυρφη.
οκ έγινε. επίσης παρατήρησα ότι εάν βγάλω το σφουγγάρι (που το έχω κόψει σχεδόν στην μέση) πέφτει πολύ η ροή του φίλτρου. για ποιόν λόγο;
οκ έγινε. επίσης παρατήρησα ότι εάν βγάλω το σφουγγάρι (που το έχω κόψει σχεδόν στην μέση) πέφτει πολύ η ροή του φίλτρου. για ποιόν λόγο;
Οριστε?
Ποιο σφουγγαρι κι απο που?
Απο το φιλτρακι της τυρφης?
Το εχεις αφησει μεσα? :smt019
Αλλα και παλι τι ειναι ουτο παλι? πεφτει η ροη αν βγαλεις το σφουγγαρι?
Πρωτη φορα το ακουω. :smt119
Μηπως παει και χωνεται κανενα κομματι απο το καλσον στη φτερωτη? ή εχει μπει κανενα κοκος απο τυρφη?
Οριστε?
Ποιο σφουγγαρι κι απο που?
Απο το φιλτρακι της τυρφης?
Το εχεις αφησει μεσα? :smt019
Αλλα και παλι τι ειναι ουτο παλι? πεφτει η ροη αν βγαλεις το σφουγγαρι?
Πρωτη φορα το ακουω. :smt119
Μηπως παει και χωνεται κανενα κομματι απο το καλσον στη φτερωτη? ή εχει μπει κανενα κοκος απο τυρφη?
ναι από το φιλτράκι εννόω το σφουγγάρι, δυστύχως το μόνο που είχα είναι ένα μπουγκι, σαν τούλι που είναι αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο. μπορεί να είχε μπει στην φτερωτή κόκος όταν το είχα δοκιμάσει αλλά δεν είμαι και σίγουρος για να πω την αλήθεια μου, θα το ξαναδοκιμάσω για σίγουρα. να το βγάλω και αυτό το μικρό σφουγγαράκι που είχα αφήσει;
Βγαλτο, βαλε σε καλσον οση τυρφη χωραει, χωρις να το στουμπωσεις ομως και γινει πετρα η τυρφη με το νερο και βαλτο να δουλεψει. Λιγο χαλαρη η τυρφη μεσα στην καλτσα, οχι τουβλο. Να πλαθεται με το χερι η καλτσα με την τυρφη.
Υπαρχει περιπτωση ομως (δεν το ξερω το φιλτρακι) να χρειαζεται μια λεπτη φετα σφουγγαρι πανω πανω, για να προστατευει τη φτερωτη απο καλσον κλπ
Βγαλτο, βαλε σε καλσον οση τυρφη χωραει, χωρις να το στουμπωσεις ομως και γινει πετρα η τυρφη με το νερο και βαλτο να δουλεψει.
Υπαρχει περιπτωση ομως (δεν το ξερω το φιλτρακι) να χρειαζεται μια λεπτη φετα σφουγγαρι πανω πανω, για να προστατευει τη φτερωτη απο καλσον κλπ
ok έγινε. ευχαριστώ και πάλι πολύ και θα επανέλθω με εξελίξεις.
Αντε καλη επιτυχια.
Χαλαρα μη τρελαινεσαι.
Μη κανεις αποτομες μεταβολες στις παραμετρους του ενυδρειου, ακομα κι αν ειναι προς τις ιδανικες τιμες.
Εννοείται αυτό γι'αυτο θα κάνω μικρές αλλαγές αλλα πιο συχνές ώστε να μην επηρεάζω πολύ τις συνθήκες.
Τελικώς μάλον θα είχε μπει κάτι στην φτερωτή και είχε περιορίστει η ροή, έβαλα και άλλη τύρφη και απλά πρόσθεσα πάνω πάνω κάτω από την φτερωτή μια λεπτή επίστρωση από σφουγγάρι. περιμένω να δω τα αποτελέσματα.
Σας έχω κουράσει και το ξέρω, λοιπόν ενώ ph kh gh πέσανε δηλαδή το kh και το gh φτάσανε 4 και 7 αντίστοιχα σήμερα πριν κάνω την αλλαγή νερού (την οποία τελικά και δεν έκανα) έκανα μέτρηση αμμωνίας η οποία βγήκε στα 8 ppm, είχα διαβάσει ότι μπορεί να ανεβάσει αλλά δεν περίμενα τόσο. Το νερό αυτό σώζεται με prime ή πέταμε κι χρησιμοποιώ άλλο;
8ppm? Τι, ποντικος ψοφησε στο βαρελι σου? :D
Κατι δεν παει καλα σιγουρα. Το νερο το πετας εννοειται.
Έλα ντε; και να ταν μόνο ποντικός; τίποτα μεγαλύτερο μήπως ήταν... χαχααχα.. το θέμα είναι τώρα θα δουλέψει τόσο καλά η τύρφη και θα μου κατεβάσει τις τιμές πάλι στα ίδια επίπεδα ή μια τρύπα στο νερό;
Οτι ειναι να βγαλει απο αμμωνια, το βγαζει στην αρχη.
Μετα δεν βγαζει.
Εγω την εβαζα με λιγο νερο τη φρεσκια τυρφη, την αφηνα να γυριζει μια μερα, πεταγα τι νερο αυτο και εβαζα φρεσκο και δεν ξαναβγαζε, αλλα μετα το σταματησα γιατι δεν μου εβγαζε πολυ αμμωνια και το πεχα ηταν πολυ χαμηλο.
Πεχα ποσο εχει?
Οτι ειναι να βγαλει απο αμμωνια, το βγαζει στην αρχη.
Μετα δεν βγαζει.
Εγω την εβαζα με λιγο νερο τη φρεσκια τυρφη, την αφηνα να γυριζει μια μερα, πεταγα τι νερο αυτο και εβαζα φρεσκο και δεν ξαναβγαζε, αλλα μετα το σταματησα γιατι δεν μου εβγαζε πολυ αμμωνια και το πεχα ηταν πολυ χαμηλο.
Πεχα ποσο εχει?
Είχε φτάσει γύρω στο 7.2 - 7.5.
Το θέμα μου είναι θα ξανά φτάσει σ'αυτά τα επίπεδα ή μπα;
Φυσικα και θα φτασει. Παντα την ιδια αποδοση εχει η τυρφη, αρκει να ειναι ιδια ποικιλια.
Άντε μακάρι γιατί έχω ψιλο αγχωθεί, ειδικά μετά την σημέρινη απώλεια που είχα.
Στις 14 ώρες που δουλεύει τώρα το καινούργιο νερό στο βαρέλι δεν θα έπρεπε να υπάρχει έστω κάποια μεταβολή του νερού στο ph; γιατί έκανα μέτρηση και το ph βγήκε 8,4. :(
Ερώτηση 1η: Είναι δυνατόν το ph στο βαρέλι με την τύρφη να έπεσε και μετά από κάποιες ώρες να ξανά ανέβηκε; γιατί εγώ θα πάω να τρελαθώ.
Ερώτηση 2η: Τελικώς, πήρα αντίστροφη όσμωση με τα χίλια ζόρια αλλά τα κατάφερα(δεν την έχω παραλάβει ακόμα όμως), τι πίστευετε ότι είναι προτιμότερο; να την συνδιάσω με τύρφη;
1. Αν εχασε τη δραση της μπορει. Αλλα ειναι φρεσκια σχετικα, αν δεν κανω λαθος. Εκτος αν η ποιοτητα της δεν ειναι καλη.
2. Η τυρφη ειναι χρησιμη μαζι με την οσμωση, αν θελεις να πεσει αρκετα το ph. Οπως και τα φυλλα catappa, σε μικροτερο βαθμο.
Αναλογα ποσο θελεις να αλλαξεις το νερο σου. Μπορεις, βεβαια, σταδιακα να αλλαξεις την αναλογια νερου βρυσης/οσμωσης, παρακολουθωντας τις αλλαγες. Το ph δεν θα πεσει ιδιαιτερα απο την αρχη, αλλα gh και kh (που θελεις να πεσει αρκετα για να μειωθει το ph), θα μειωνονται. Απο εκει και περα, πραττεις αναλογως.
Βασικά επειδή νομίζω έχεις τα τεστ της api, το high range ph μου βγάζει ψιλό κόκκινο χρώμα πάνω σε ασπρο χαρτί πάντα. έχεις ιδέα τι μέτρηση είναι αυτή;
To χαρτακι δεν το εχεις? Το lοw range εχω μονο της api. Αλλα το κοκκινο ειναι προς 7.8-8, googlαροντας.
Τις σκληροτητες να παρακολουθεις στενα, απο εκει θα καταλαβεις τι γινεται. Απο το kh συγκεκριμενα.
To χαρτακι δεν το εχεις? Το lοw range εχω μονο της api. Αλλα το κοκκινο ειναι προς 7.8-8, googlαροντας.
Τις σκληροτητες να παρακολουθεις στενα, απο εκει θα καταλαβεις τι γινεται. Απο το kh συγκεκριμενα.
οκ απλά το βλέπω πορτοκαλί στο χαρτάκι και όχι κόκκινο γι'αυτό ψαχνόμουν. ευχαριστώ πολύ.
Βασικα τωρα που το ξαναβλεπω σε φωτογραφιες, δεν φαινεται πουθενα κοκκινο στο χαρτακι.
Τι να πω.... με τις τετρα μου βγαίνει 8.0 αλλα η τετρα πάει ανα 0.5 .
Περα απο το ph, τις σκληροτητες τις παρακολουθεις στενα? Απο εκει θα βρεις καλυτερη ακρη, παντως.
Ναι αμέ κυρίως την kh παρακολουθώ η οποία έπεσε στο 7 από 10 που είναι η βρύση. λογικά μέχρι το σάββατο θα έρθει και η αο να δούμε τι θα κάνει κι εκείνη.
Χοντρικά τι ph να περιμένω;
Ετσι πρεπει να κανεις, κυριως το kh και να προσεχεις να πεφτει ομαλα. Με kh 7, δεν θα γινει και τιποτα ιδιαιτερο στο ph. Αλλαγες να περιμενεις οταν πεσει στο 3-5.
το kh 7 το έκανα με τύρφη τώρα περιμένω την αο το Σάββατο να δούμε αλλά φαντάζομαι θα κάνουμε δουλειά καλή.
Θαυματα δε γινονται και θελει αρκετη μελετη και πειραματισμο, αλλα παιζεις με αλλους ορους εχοντας την οσμωση ;)
Καλά σίγουρα δεν περιμένω να γίνει κάποιο θαύμα απλά περιμένω πολύ καλύτερες συνθήκες νερού και για τα ψάρια αλλά και για μένα. οποτέ όταν θα την πάρω στα χέρια μου ελπίζω να φανούν τα πρώτα καλά αποτελέσματα.
Θα σου λυσει τα χερια αν θελεις να ασχοληθεις με μαλακο νερο, στο ξαναειπα.
Μακάρι αυτό ελπίζω και το καλό είναι ότι και για πόσιμο θα έχω νερό καλό και όχι εμφιαλωμένο.
Ήρθε και η όσμωση. Χαρακτηριστικά του νερού μετά την όσμωση:
ph: 6.8
kh: 2
gh: 2
σύμφωνα με αυτά που διάβασα για την όσμωση όλα είναι καλά και δουλεύει σωστα.
σύμφωνα με αυτά που διάβασα για την όσμωση όλα είναι καλά και δουλεύει σωστα.
Δεν τα εχεις διαβασει καλα. :D
pH δεν μετραμε στην ΑΟ.
Ο ελεγχος της ΑΟ γινεται με tds meter, τα τεστ gh kh δεν τα μετρανε ολα.
Παρ'ολα αυτα θα επρεπε να ηταν πιο χαμηλες οι τιμες GH KH.
Γραψε τιμες βρυσης παλι για σιγουρια.
Προετοιμασες την ΑΟ σωστα (ξεπλυματα, πεταμα νερου κλπ), πριν παρεις νερο για μετρηση?
To ph ειναι πλασματικο σε καθαρο νερο οσμωσης, οποτε μη το μετρας καθολου. Ουσιαστικα η καθαρη οσμωση δεν εχει ph. Οι σκληροτητες ισως πεσουν πιο κατω, αν υπαρχουν καινουργια προφιλτρα ή μεμβρανη.
Το πρωτο νερο μετρησες? Ξερεις ποσο χρησιμοποιηθηκαν προφιλτρα και μεμβρανη?
Αυτο που πρεπει να δεις στη συνεχεια εναι ενας μετρητης TDS (ουτε 10 ευρω δεν εχει απο ebay), για να βλεπεις την αποδοση της και ποτε θα χρειαστεις αλλαγη μεμβρανης.
(Με προλαβε ο Σπυρος στα περισσοτερα)
ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. τις μετρήσεις απευθείας από την αο τις έκανα μόνο και μόνο για να δω τι γίνεται. με το που την παρέλαβα δηλαδή και την έβαλα σε λειτουργία. όλα είναι καινούργια οπότε μπορεί να πέσουν οι σκληρότητες κι άλλο όπως μου τα είπατε κι εσείς. tds meter σκέφτομουν να παρω μέσα σ'αυτόν τον μήνα αφού δεν το θέωρησα αναγκαίο για 1 μήνα αφού μόλις θα έχει δουλέψει. όσον αφορά τις μετήσεις του νερού της βρύσης είναι ph 8,4 kh: 10-12( εκεί παίζει στις διάφορες μετρήσεις που έχω κάνει) και gh: 15-16. όταν λες εάν προετοίμασα την αο σωστά εννοείς εάν την άφησα να δουλέψει για περίπου 1-2 λεπτά πριν μαζέψω νερό κλπ; τέλος με τα τεστ γίνεται το εξής στην πρώτη σταγόνα παίρνει το πρώτα χρώμα που θα έπρεπε να πάρει και στην δεύτερη παίρνει το χρώμα που ουσιαστικά μου λέει την τελική τιμή της μέτρησης. Δηλαδή θα έπρεπε από την πρώτη σταγόνα να παίρνει το δεύτερο χρώμα;
ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. τις μετρήσεις απευθείας από την αο τις έκανα μόνο και μόνο για να δω τι γίνεται. με το που την παρέλαβα δηλαδή και την έβαλα σε λειτουργία. όλα είναι καινούργια οπότε μπορεί να πέσουν οι σκληρότητες κι άλλο όπως μου τα είπατε κι εσείς. tds meter σκέφτομουν να παρω μέσα σ'αυτόν τον μήνα αφού δεν το θέωρησα αναγκαίο για 1 μήνα αφού μόλις θα έχει δουλέψει. όσον αφορά τις μετήσεις του νερού της βρύσης είναι ph 8,4 kh: 10-12( εκεί παίζει στις διάφορες μετρήσεις που έχω κάνει) και gh: 15-16. όταν λες εάν προετοίμασα την αο σωστά εννοείς εάν την άφησα να δουλέψει για περίπου 1-2 λεπτά πριν μαζέψω νερό κλπ; τέλος με τα τεστ γίνεται το εξής στην πρώτη σταγόνα παίρνει το πρώτα χρώμα που θα έπρεπε να πάρει και στην δεύτερη παίρνει το χρώμα που ουσιαστικά μου λέει την τελική τιμή της μέτρησης. Δηλαδή θα έπρεπε από την πρώτη σταγόνα να παίρνει το δεύτερο χρώμα;Δεν την προετοιμασες σωστα.
Διαβασε τις οδηγιες εγκαταστασης και χρησης προσεκτικα.
1-2 λεπτα δεν φτανουν για εγκατασταση.
Θα επρεπε να εχεις σχεδον μηδενικες τιμες (κατω απο 1) με βρυσης GH 15 (το ιδιο και για την KH, με ΚΗ βρυσης 10)
Δεν την προετοιμασες σωστα.
Διαβασε τις οδηγιες εγκαταστασης και χρησης προσεκτικα.
1-2 λεπτα δεν φτανουν για εγκατασταση.
Θα επρεπε να εχεις σχεδον μηδενικες τιμες (κατω απο 1) με βρυσης GH 15 (το ιδιο και για την KH, με ΚΗ βρυσης 10)
Οπως λέει και ο Σπυρος, στην αρχη πρεπει να τρέξει αρκετό νερό, αν λες οτι εχεις 15 gh με 10 kh θα σου βγαινει μετα απο πέρασμα στην όσμωση σχεδον μηδενικες, εγω με μετρησεις 24 gh και 22 kh νερου δικτύου παίρνω, 1 gh και 1 kh περιπου με tds 20 ...
Μα ότι λέγανε οι οδηγίες έκανα στην σύνδεση. ένα φυλλο χαρτί είχε μέσα η συσκευασία και για το πως βάζω την μεμβράνη έπρεπε να μπω στην σελίδα τους για να διαβάσω τις οδηγίες, αυτό ακριβώς που έκανα. δεν μπορώ να καταλάβω που έκανα το λάθος. εάν μπορείς βοήθησε με και πες μου που το έκανα. ευχαριστώ.
Δεν εκανες κατι λαθος. Απλα καλο ειναι να "τρεξει" λιγο στην αρχη η οσμωση. Αφησε να βγαλει καμια 20αρια καθαρα λιτρα και μετα μετρας.
Να την αφήσω να τρέξει μαζί με τον συμπιεστή ή να τον βγάλω γιατί διάβασα κάτι σχετικό στο θέμα με την αο που υπάρχει στο φορουμ.
Συμπιεστη τι εννοεις? Για το flush?
Αφησε καμια 20αρια λιτρα, οπως θα εβγαζες καθαρο νερο για το ενυδρειο σου.
οκ εάν και την έχω χρησιμοποιήσει τόσο σήμερα για να γεμίσω την μπουκάλα που έχω στην ψύκτη για πόσιμο οπότε θα το ξανά δω αύριο το θέμα. εγώ το άφησα να βγάλει περίπου 1.5 λίτρο πρίν γεμίσω την μπουκάλα που έχω στον ψύκτη.
Ποια ΑΟ εχεις παρει ακριβως?
αυτήν http://waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30174
OK παρομοια με αυτην στο λινκ παρακατω ειναι (μονο που αυτη που πηρες, εχει πιο μικρα προφιλτρα και χαλανε πιο συντομα)
Διαβασε τις οδηγιες ιδιως σελ 5 "χρηση"
http://waterwaves.gr/images/Manuals/Manual_aquapure.pdf
Στην πρώτη λειτουργία μετα την εγκατάσταση είναι σημαντικό να αφήσουμε την όσμωση να λειτουργήσει για 30 λεπτά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το παραγόμενο νερό , ώστε να ξεπλυθούν τα προφίλτρα και η μεμβράνη.Το ίδιο ισχύει και σε κάθε αλλαγή προφίλτρων και μεμβράνηςΕπιπλεον σε καθε αλλαγη προφιλτρων (αλλα και στην αρχικη εγκατασταση) καλο ειναι να μη συνδεουμε το φυσιγγιο με τη μεμβρανη απο την αρχη, αλλα αφου εχουμε αφησει να ξεπλυθουν ενα-ενα τα προφιλτρα στερεων και ενεργου ανθρακα με τη σειρα.
Δδλ αφηνεις συνδεδεμενο στην παροχη νερου μονο το προφιλτρο στερεων, και το αφηνεις να τρεξει 2-3 λεπτα, μετα συνδεεις στη σειρα το προφιλτρο ανθρακα και το αφηνεις να τρεξει μεχρι να σταματησει να βγαζει καρβουνιλα.
Μετα συνδεεις τη μεμβρανη, που αν ειναι καινουρια την αφηνεις να πεταξει για μιση-μια ωρα νερο, και μετα αρχιζεις να μαζευεις.
Οταν λεω "συνδεεις", εννοω τα σωληνακια που πανε απο το ενα σταδιο της ΑΟ στο αλλο.
Διαβασε και τη συντηρηση στην επομενη σελιδα.
Τα προφιλτρα λενε αλλαγη στα 9000 λιτρα συνολικα (βρωμικο και καθαρο), ομως αυτα στο λινκ ειναι 2.5 ιντσων.
Τα δικα σου ειναι πιο μικρα και αντεχουν λιγοτερα λιτρα.
Νομιζω 4500 λιτρα.
Ρωτα το καταστημα για σιγουρα.
Η καλη λειτουργια της μεμβρανης ελεγχεται με το tds meter.
Οταν καποια στιγμη αρχισει και δειχνει πιο ψηλο tds και αυτο εχει συνεχως καθε φορα που συλλεγεις νερο ανοδικη πορεια, σημαινει οτι η μεμβρανη αριχσε και τα παιζει (ειτε φυσιολογικα απο τη χρηση, ειτε γιατι δεν αλλαζουμε στα λιτρα τους τα προφιλτρα και περασε χλωριο και την κατεστρεψε)
Αν δεν κανουμε συχνα Flush επισης, μπορει να δειχνει πιο ψηλο tds.
Πως θα καταλάβω ότι η μεμβράνη TFC θέλει αλλαγή ?
Η μεμβράνη TFC καθαρίζει το νερό βρύσης από το 90% - 97% των Όλικων Διαλυμμένων Στερεών (TDS) που περιέχει. Ο ακριβέστερος και ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε πότε η μεμβράνη χρήζει αντικατάστασης είναι η λήψη μετρήσεων TDS του νερού παροχής και του καθαρού νερού όσμωσης.
Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και οικονομικά με έναν ηλεκτρονικό μετρητή TDS.Αν δλδ περασει το tds της ΑΟ, το 10% του tds της βρυσης, πας για αλλαγη μεμβρανης, (αρκει οπως ειπα να μη συμβει μια φορα τυχαια, αλλα να ειναι ανοδικη η πορεια)
ok ευχαριστώ θα καθίσω να τις διαβάσω αναλυτικά για να δω τι πρέπει να κάνω ακριβώς. εμένα δεν είχε τέτοιος οδηγίες απλά μου έλεγε πως να κάνω τις συνδέσεις και τίποτε άλλο. ένα α4 που μόνο η πρώτη σελίδα ήταν γραμμένη. Κατάλαβα, εμένα στο χαρτί που μου έστειλε λέει να αλλάζω τα προφίλτρα κάθε 6 μήνες δεν μου γράφει ανά λίτρα αλλά θα προμηθευτώ και ένα tds meter για να κάνω τους απαραίτητους ελέγχους.
To 6 μηνες ειναι μια γενικη οδηγια για αυτους που δεν μετρανε τα λιτρα τους κλπ
Ρωτησε για ποσα λιτρα ειναι τα προφιλτρα ακριβως και μετα υπολογιζε ποσα λιτρα καταναλωνεις το μηνα, (βρωμικο συν καθαρο) και αλλαζε τα αναλογα.
Πχ αν χρησιμοποιεις 30 λιτρα την εβδομαδα και κατσεις να υπολογισεις το ποσοστο αππορριψης και βρεις οτι ειναι ως συνηθως περιπου 1 καθαρο προς 3 βρωμικο (αυτο παιζει αναλογα τις εποχες και τις θερμοκρασιες του νερου οπως και την πιεση του δικτυου), τοτε περνανε απο τα προφιλτρα:
30 λιτρα καθαρο + 90 βρωμικο, συνολο 120 λιτρα την εβδομαδα
Το μηνα 500 λιτρα.
Θα αλλαζεις προφιλτρα (αν ειναι για 4500 λιτρα) καθε 9 μηνες. (500χ9=4500)
To 6 μηνες ειναι μια γενικη οδηγια για αυτους που δεν μετρανε τα λιτρα τους κλπ
Ρωτησε για ποσα λιτρα ειναι τα προφιλτρα ακριβως και μετα υπολογιζε ποσα λιτρα καταναλωνεις το μηνα, (βρωμικο συν καθαρο) και αλλαζε τα αναλογα.
Πχ αν χρησιμοποιεις 30 λιτρα την εβδομαδα και κατσεις να υπολογισεις το ποσοστο αππορριψης και βρεις οτι ειναι ως συνηθως περιπου 1 καθαρο προς 3 βρωμικο (αυτο παιζει αναλογα τις εποχες και τις θερμοκρασιες του νερου οπως και την πιεση του δικτυου), τοτε περνανε απο τα προφιλτρα:
30 λιτρα καθαρο + 90 βρωμικο, συνολο 120 λιτρα την εβδομαδα
Το μηνα 500 λιτρα.
Θα αλλαζεις προφιλτρα (αν ειναι για 4500 λιτρα) καθε 9 μηνες. (500χ9=4500)
Πάντως τα προφιλτρα πανω τους γράφουν 6μήνες δεν αναφέρουν λίτρα ή γαλόνια. αλλά θα πάρω τηλ να τους ρωτήσω.
Σκεφτεσαι να βγαζω 100 λιτρα ΑΟ την ημερα και να αλλαζω προφιλτρα καθε εξη μηνες (καθε 72.000 λιτρα)? :D
Θα εχω αλλαξει σε 6 μηνες πριν αλλαξω προφιλτρα και 16 κατεστραμμενες μεμβρανες (72000 / 4500) :grin:
432 ευρω κανουν οι 16 μεμβρανε (http://waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30007)ς, ενω τα προφιλτρα 2 ιντσων (http://waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30181) για 72000 λιτρα 240Ε (4500 λιτρα το καθε σετ), κι αν ειχα των 2.5 ιντσων (http://waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29990) θα κοστιζαν 104Ε (για 72000 λιτρα θελω 8 σετ ή για πιο οικονομικα 4 διπλα σετ - για 9000 λιτρα ειναι το καθενα σετ)
Καλά δεν το συζητώ, έχεις απόλυτο δίκιο απλά σου λέω τι έγραφαν πάνω τους τα προφίλτρα. θα τον πάρω τηλέφωνο αύριο να μου πει.
Και μια ερώτηση εάν μπορείτε να μου απαντήσετε. εμπερικά με κάποιο πάραδειγμα πόσο περίπου πέφτουν οι σκληρότητες μετά από κάποια αλλαγή με 80οσμωση 20βρύσης; το ph το συμπαρασήρουν σιγά σιγά οι σκληρότητες που πέφτουν ή πέφτει άμεσα;ελπίζω να μην είναι πολύ χαζές οι ερωτήσεις μου.
Και μια ερώτηση εάν μπορείτε να μου απαντήσετε. εμπερικά με κάποιο πάραδειγμα πόσο περίπου πέφτουν οι σκληρότητες μετά από κάποια αλλαγή με 80οσμωση 20βρύσης; το ph το συμπαρασήρουν σιγά σιγά οι σκληρότητες που πέφτουν ή πέφτει άμεσα;ελπίζω να μην είναι πολύ χαζές οι ερωτήσεις μου.
Μη τολμησεις :D
Θα μαθεις μετα τι ειναι το οσμωτικο σοκ :D
Μη τολμησεις :D
Θα μαθεις μετα τι ειναι το οσμωτικο σοκ :D
Μη τολμήσω το 80 20 εννοείς; :D
Το ph θα πεσει με τον καιρο, αν εχεις χαμηλο kh. Τις σκληροτητες να προσεχεις.
Αυτος ειναι ενας calculator (http://www.aquarix.de/en/haerte.asp) που μπορεις να βγαλεις μια ακρη για το ποσοστο νερου βρυσης/οσμωσης σε σχεση με το τι θελεις να κανεις.
Τις σκληροτητες (GH KH) θα τις ριξεις σταδιακα και το pH θα ακολουθησει κι αυτο σταδιακα μετα τις σκληροτητες.
Βεβαια υπαρχουν και περιπτωσεις που δεν πεφτει,
Πχ αν υπαρχουν ασβεστολιθικα υλικα και καθολου οξεα στο νερο.
Ριχνωντας την GH σταδιακα σε σωστη τιμη ειναι το πρωτο βημα για να ζησουν ιδανικες συνθηκες τα ψαρια.
Μαζι φυσικα, οταν κανεις αλλαγη με μαλακο νερο, πεφτει και η KH.
Καποια στιγμη της αφηνεις σε μια σταθερη τιμη δλδ κανωτας αλλαγη απο εκει και μετα με νερο μιξης ΑΟ/βρυσης καταλληλο για αυτην την τιμη (πχ αν θελεις 6.5 pH, την ρυθμιζεις να ειναι γυρω στο 2-3, συνηθως εκει θελει για τοσο το pH - δεν υπαρχει κανονας ομως) και περιμενεις να δεις τι θα γινει με το pH.
Οταν λεω "περιμενεις" εννοω "περιμενεις".
Και εβδομαδες.
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας και είμαι σίγουρος ότι σας έχω κουράσει. Θα μπω να δω και το calculator που μου εδωσες. Α θέλει δηλαδή. μπορεί να πέφτουν πιο γρήγορα gh kh αλλά το ph θέλει τον χρόνο του. οκ απλά για να μην τρομάξω όταν κάνω μετρήσεις και κλαίω τα λεφτά που έδωσα για όσμωση ενώ δεν είχα και την άπλα για να την πάρω. Πάντως ασβεστολιθικά δεν πρέπει να έχω γιατί και το με το ακουάφορτε έκανα το τεστ αλλά και οι τιμές ph kh gh δεν ανέβηκαν καθόλου σε σχέση με το νερό της βρύσης. Σωστά δεν τα λέω;
Μη τολμήσω το 80 20 εννοείς; :D
Εννοω αυτο που εγραψα μετα.
"Θα μαθεις μετα τι ειναι το οσμωτικο σοκ"
Ασε.
Ας το μαθεις διαβαζωντας κι οχι βλεπωντας τα ψαρια σου :D
Osmotic shock
A sudden change in salt concentration (for example, if fish are transferred without gradual acclimatization from the water with a different mineral level). This causes death within 2-3 days and is a common reason for high mortality rates among newly introduced fish. High-concentration salt baths (used to treat, for example, external parasites) can also cause osmotic shock. All fish that show adverse reactions to such baths should be immediately returned into fresh water.
In less dangerous cases, when the difference in water conductivity is small, mucous membranes will flake away, which causes secondary infections. When the difference in is big, cartilaginous parts of fins can snap under high osmotic pressure. Large pieces of fins begin to fall off and the resulting wounds can be infected with fungi and bacteria, which happens because fish are weakened. Ammonia can also have an adverse effect on osmoregulation.
Ωχ κατάλαβα. άρα σιγά σιγά οι διακυμάνσεις ώστε να πέσουν πολύ ομαλά οι τιμές.
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας και είμαι σίγουρος ότι σας έχω κουράσει. Θα μπω να δω και το calculator που μου εδωσες. Α θέλει δηλαδή. μπορεί να πέφτουν πιο γρήγορα gh kh αλλά το ph θέλει τον χρόνο του. οκ απλά για να μην τρομάξω όταν κάνω μετρήσεις και κλαίω τα λεφτά που έδωσα για όσμωση ενώ δεν είχα και την άπλα για να την πάρω. Πάντως ασβεστολιθικά δεν πρέπει να έχω γιατί και το με το ακουάφορτε έκανα το τεστ αλλά και οι τιμές ph kh gh δεν ανέβηκαν καθόλου σε σχέση με το νερό της βρύσης. Σωστά δεν τα λέω;
Τα λεφτα να τα κλαψεις, δεν θα τα κλαψεις, γιατι η ΑΟ ειναι το καλυτερο μεσον να μαλακωσεις το νερο.
Αν δεν πεφτει το πεχα και με την ΑΟ θα πρεπει να αλλαξεις στησιμο στο ενυδρειο γιατι κατι μεσα σου κανει η ζημια και δεν το βρισκεις, ή θα πρεπει να βοηθησεις με οξεα (πχ λιγη τυρφη στο φιλτρο του ενυδρειου να παρει μπρος η χαμηλη KH και να ριξει το πεχα)
Κι εγω ειχα βαλει κατι πετρες που δεν αντιδρουσαν με το ακουαφορτε, αλλα αν διαβασεις το αρθρο με τα πετρωματα θα δεις οτι υπαρχουν και πετρωματα που ειναι ασβεστολιθικα κι ομως δεν αντιδρουν με το ακουαφορτε.
Τη GH ΚΗ θα την ριξεις σταδιακα ειπαμε.
Σε καθε αλλαγη ρουτινας που κανεις πχ καθε εβδομαδα, βαζε και λιγο περισσοτερο ΑΟ καθε φορα.
Πχ ξεκινα με 10%, μετα 20, μετα 30 μετα 40, μεχρι να φερεις την GH ΚΗ εκει που θελεις και κρατα αυτο το ποσοστο για τις επομενες αλλαγες.
ή αν δεν θες να περιμενεις τοσες εβδομαδες κανε αλλαγη μερα παρα μερα ξεκινωντας με 5% αλλαγη σκετο ΑΟ, μετα αυξανε σταδιακα το ποσοστο την μεθεπομενη μερα σε 7, μετα 10, 15, 20, 25, 35 50, μεχρι να φερεις την GH εκει που θελεις και κρατα αυτο το ποσοστο για τις επομενες αλλαγες.
Αργη εισαγωγη του νερου της ΑΟ στην αλλαγη. Σαν να κανεις προσαρμογη.
Κατι που ξεχασα για τις μιξεις νερου ΑΟ βρυσης και τα αποτελεσματα σε GH KH.
Αν εχεις "ανωμαλη" βρυση και η GH και η KH εχουν μεγαλη διαφορα τιμων
πχ εχεις 21 GH και 8 ΚΗ (και ας υποθεσουμε η ΑΟ σου βγαζει GH 0) και θελεις να ριξεις την GH στο 7 θα δεις στο calculator οτι πρεπει να βαλεις πχ σε 100 λιτρα αλλαγη
Result: mix
33,33 Liter tapwater with
66,67 Liter R/O water
Mixing ratio: 1:2,0
Χοντρικα 35% βρυση + 65% AO
Η ΚΗ ομως με 65% ΑΟ θα σου πεσει απο 8 στο 2.8 ............ (8 χ 35% = 2.8 )
(Αλλο που δεν θελεις :D) αλλα αν ηθελες για καποιο λογο να ειναι στο 4 θα μπορεις να βαλεις λιγη διαλυμενη (πχ προδιαλυμενη πρωτα στο ποτηρι και μετα με κυκλοφορητη στο δοχειο προετοιμασιας) μαγειρικη σοδα και να ανεβασεις ετσι μονο την ΚΗ χωρις να πειραχτει η GH.
Τη δοσολογια θα την βρεις πειραματιζομενος σε λιγο νερο ξεχωριστα.
Συνηθως στη μυτη ενος κουταλιου αν βαλεις φτανει να δεις διαφορα.
Την GH την ανεβαζεις (σε περιπτωση που παει πιο χαμηλα απο οτι θελεις, αφου εχεις ρυθμισει την ΚΗ χαμηλα εκει που θελεις) με μεταλλικα αλατα (Minerals).
Συνηθως ομως και μεγαλη να ειναι η διαφορα, δεν ξεφευγει απο τα ορια των ψαριων η χαμηλωμενη GH, ετσι ωστε να κατεβασεις οσο θελεις την ΚΗ (για να πετυχεις pH).
Θα τα δουμε ομως αυτα στην πορεια.
Απλα ενημερωνω απο τωρα, για διαφορες πτυχες του σπορ του μαλακου νερου
Αυτα γινονται στην αρχη μετα βρισκει ο καθενας τις ρουτινες του και δεν πολυψαχνεται, περα απο καποιους ελεγχους κατα καιρους.
Το tds meter και το πεχαμετρο φτανει για πιο συχνους ελεγχους.
Μια τελευταία ερώτηση. επειδή με έχουν μπερδέψει τα υγρά τεστ kh gh. όταν είναι από την όσμωση το νερό και κάνω το τεστ πρέπει στην πρώτη σταγόνα που θα ρίξω να πάρει το δεύτερο χρώμα; γιατί π.χ. λένε ότι γίνεται από μπλε κίτρινο. πρέπει να γίνει κατευθείαν κίτρινο με την πρώτη σταγόνα που θα ρίξω;
Ποια τεστ εχεις?
Και της api και της tetra
Για τα APi που γνωριζω διαβασε εδω πως μετρας GH KH
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669
Το χρωμα του νερου με την πρωτη σταγονα, απο διαφανο, θα γινει πορτοκαλί.
Συνεχιζουμε να βαζουμε μια μια σταγονες απο το υγρο, μεχρι το χρωμα να αλλαξει σε πρασινο.
Το αποτελεσμα της μετρησης θα ειναι αντιστοιχο με τις σταγονες που προσθεσαμε μεχρι να γινει πρασινο.
Πχ αν αλλαξει στις 4 σταγονες, τοτε το αποτελεσμα θα ειναι 4dGH.
Άρα μετράμε ουσιαστικά τις σταγόνες απο την στιγμή που θα έχει γίνει πορτοκαλί και μετά. δηλαδή 1 σταγονα μεχρι να γίνει πορτοκαλί και μετά όσες σταγονές μετρήσουμε μέχρι να γίνει πράσινο είναι το αποτέλεσμα μας. άρα γενικά ν-1.
Αχχχ βιαζεσαι συνεχως. Θα παθεις κανενα οσμωτικο σοκ :D
Διαβασε το 7 στο GH
(και το αστερακι του)Μια τελευταία ερώτηση. επειδή με έχουν μπερδέψει τα υγρά τεστ kh gh. όταν είναι από την όσμωση το νερό και κάνω το τεστ πρέπει στην πρώτη σταγόνα που θα ρίξω να πάρει το δεύτερο χρώμα; γιατί π.χ. λένε ότι γίνεται από μπλε κίτρινο. πρέπει να γίνει κατευθείαν κίτρινο με την πρώτη σταγόνα που θα ρίξω;
Έχω πάθει σοκ όχι οσμωτικό και ελπίζω ότι δεν θα πάθω τέτοιο. έχω πάθει σοκ με όλα και τα έχω μπερδέψει. άρα κάθε σταγόνα είναι κανονικά ένας βαθμός. άρα όσες σταγόνες τόσοι βαθμοί. οκ εντάξει. τώρα νομίζω σωστά δεν τα κατάλαβα;
Λοίπον μέτρησα την όσμωση όπως τα γράφεις μέσα και μου βγάζει 3 και gh kh . τι δεν πάει καλα;
Τελικώς έκανα αυτά που μου έλεγες να τα συνδέσω ένα ένα και να τα καθαρίσω. δηλαδή πρώτο προφιλτρο το βάζω να βγάλει μόνο του νερο κλπ και οι μετρήσεις είναι καλύτερες από τις χθεσινές. 1 και στα 2 όπως δηλαδή μου είχατε πει ότι πρέπει να είναι. Πήγα να τρελαθώ βραδιάτικα. το έκανα και με τα δύο τεστ και στην πρώτη σταγόνα πήραν το δεύτερο χρώμα, όποτε τώρα είμαι βέβαιος ότι όλα δουλευούν σωστά. Συγνώμη delta66 για το προσωπικό μήνυμα αλλά και γενικά όλους σας για το πρήξιμο αλλά είχα τρελαθεί λίγο με το θέμα. Σας ευχαριστώ και πάλι.
Ελα εβλεπα ταινια :cool:
Μην αγωνεσαι.
Παμε για υπνο.
Ασε αυριο να τρεξει νερο καμια 25αρια λιτρα καθαρο ΑΟ.
Κανε και Flush και μετα μετρα.
Τελικά δεν άφησα να τρέξουν καμια 25αρια λίτρα όπως σου είπα, αλλά έκανα αυτό που μου είχες πει ότι έπρεπε να είχα κάνει με το που την πήρα δηλαδή ένα ένα τα προφιλτρα και την μεμβράνη και τελικά και σήμερα που την δοκίμασα και τα δύο είναι στο 1.
Μεχρι GH1, μια χαρα δουλευει.
Και TDS meter να παρεις να ελεγχεις ευκολα σωστα και γρηγορα.
Τωρα, αργα η μεταβαση σε μαλακο νερο οπως ειπαμε.
Ξεκινα τις μικρες μερα παρα μερα αλλαγες (η πρωτη 5%α 7, μετα 10, 15, 20, 25, 35 50 κλπ), μεχρι να φτασεις στο ενυδρειο να εχεις GH 5 (και λογικα ΚΗ 3) και μετα συνεχισε με τις εβδομαδιαιες* αλλαγες ρουτινας, με 30% βρυση 70% ΑΟ. (καπου εκει θα πρεπει να θελει- θα δουμε μετρησεις)
* Αναλογα την ιχθυοφορτωση σου καθε ποτε και ποσο, χρειαζεται να κανεις. Αν το εχεις φορτωσει πολυ, μπορει να χρειαζεσαι μεγαλη αλλαγη καθε εβδομαδα ή και δυο φορες την εβδομαδα. Δεν υπαρχει στανταρ κανονας γα τις αλλαγες.
Θα δουμε και με τις μετρησεις ΝΟ3, οταν τελειωσεις την μεταβαση σε μαλακο νερο.
ΥΓ Θα πινεις διαβασα καπου και νερο απο την ΑΟ που πηρες?
Μεχρι GH1, μια χαρα δουλευει.
Και TDS meter να παρεις να ελεγχεις ευκολα σωστα και γρηγορα.
Τωρα, αργα η μεταβαση σε μαλακο νερο οπως ειπαμε.
Ξεκινα τις μικρες μερα παρα μερα αλλαγες (η πρωτη 5%α 7, μετα 10, 15, 20, 25, 35 50 κλπ), μεχρι να φτασεις στο ενυδρειο να εχεις GH 5 (και λογικα ΚΗ 3) και μετα συνεχισε με τις εβδομαδιαιες* αλλαγες ρουτινας, με 30% βρυση 70% ΑΟ. (καπου εκει θα πρεπει να θελει- θα δουμε μετρησεις)
* Αναλογα την ιχθυοφορτωση σου καθε ποτε και ποσο, χρειαζεται να κανεις. Αν το εχεις φορτωσει πολυ, μπορει να χρειαζεσαι μεγαλη αλλαγη καθε εβδομαδα ή και δυο φορες την εβδομαδα. Δεν υπαρχει στανταρ κανονας γα τις αλλαγες.
Θα δουμε και με τις μετρησεις ΝΟ3, οταν τελειωσεις την μεταβαση σε μαλακο νερο.
ΥΓ Θα πινεις διαβασα καπου και νερο απο την ΑΟ που πηρες?
Τώρα θα το παραγγείλω από ebay.Ναι εννοείτα σιγά σιγά οι μεταβάσεις μην πάθουμε και καμιά ζημιά. Ναι θα πίνω απλά για αρχή θα πίνω κατευθείαν και εν συνεχεία εαν δω οτι χρειαστεί θα βάλω ιχνοστοιχεία. γιατι; πιστεύεις οτι δεν κάνει;
Ναι θα πίνω απλά για αρχή θα πίνω κατευθείαν και εν συνεχεία εαν δω οτι χρειαστεί θα βάλω ιχνοστοιχεία. γιατι; πιστεύεις οτι δεν κάνει;
1. Πως θα το δεις οτι θα χρειαστει? :)
Δεν παθαινεις τιποτα χωρις φιλτρο επανασυστασης, αλλα καλο ειναι να βαλεις. ¨Ή μπορειτε να πινετε κανενα ηλεκτρολυτη που και που (απο φαρμακειο) http://www.news-medical.net/health/Electrolyte-Health-Importance-%28Greek%29.aspx
2. Να υπολογιζεις κι αυτα τα λιτρα (καθαρο που πινετε και βρωμικο που πετιεται) για την αλλαγη των προφιλτρων
Κοίτα εμένα αυτός από την waterwaves μου είπε ότι όλο και κάτι περνάει από την όσμωση όποτε μου λέει κατά ένα ποσοστό είσαι καλυμμένος με την όσμωση σκέτη αλλά εγώ σκέφτομαι να πάρω ιχνοστοιχεία για καλό και για κακό. Κύριως από την γεύση το εννοούσα επειδή μου είχαν πει οτι θα είναι στυφο κλπ. 3 μέρες που πίνω τώρα έχει απίστευτη γεύση τουλάχιστον παγωμένο όπως το πίνω. Εννοείται πως τα υπολογίζω και αυτά για την αλλαγή των φίλτρων αλλά σίγουρα η όλη δουλειά είναι πιο οικονομική και υγιεινή από τα εμφιαλωμένα. :D
Καλα σου ειπε.
Και κανα ηλεκτρολυτη θα ελεγα εγω που και που.
Εμ, νερακι καθαρο ρε συ. Δεν συγκρινεται με τιποτα.
Και πιο οικονομικο.
Μεχρι εσπρεσο φτιαχνω με αυτο και εχει αλλη γευση. Μονο καφε γευση.
Και η καφετιερα δεν θελει ποτε φυσικα αφαλατωση :D
Στο σιδερο ατμου
στο αυτοκινητο (τζαμια ψυγειο)
Καλα σου ειπε.
Και κανα ηλεκτρολυτη θα ελεγα εγω που και που.
Εμ, νερακι καθαρο ρε συ. Δεν συγκρινεται με τιποτα.
Και πιο οικονομικο.
Μεχρι εσπρεσο φτιαχνω με αυτο και εχει αλλη γευση. Μονο καφε γευση.
Και η καφετιερα δεν θελει ποτε φυσικα αφαλατωση :D
Στο σιδερο
στο αυτοκινητο (τζαμια)
Έτσι είναι το καθαρο νερό είναι όπως και να το κάνεις υγεία. και όσον αφορά τον καφέ συμφωνό απόλυτα, τον πίνω και σκέτο, και έπαθα πλάκα με την γεύση του με νερό όσμωσης. και αυτό που δεν είχα σκεφτεί είναι το νερό για τα τζάμια του αυτοκινητού ότι αυτό μας κάνει :D οπότε σταματάμε να αγοράζουμε κάθε τόσο απιονισμένο. χαχαχα
Λοιπόν μιας και τώρα φτιάχνουμε σιγά σιγά το μαλακό νερό στο ενυδρείο, σκέφτομαι όπως είναι φυσικό να διώξω τα ψάρια που δεν ταιριάζουν. δηλαδή την μελανοταινία που έχει μέινει μόνη της και έναν "γλυφτη" που έχω. οπότε θα μέινουν τα 5 cardinal tetra που έχω μέσα. σκέφτομαι να προσθέσω άλλα 3 απ' αυτά και εάν με σηκώνει (εσείς ξέρετε περισσότερο αυτό το πράγμα) να προσθέσω άλλα 8 purple emperor tetra. πως το βλέπετε;
Κανε μια ανακεφαλαιωση τι εχει μεσα τωρα απο ψαρια το ενυδρειο, διαστασεις και φιλτρο
Κανε μια ανακεφαλαιωση τι εχει μεσα τωρα απο ψαρια το ενυδρειο, διαστασεις και φιλτρο
Λοιπόν το ενυδρείο είναι 75*37*37 δηλαδή 102 λίτρα άντε να είναι καθαρά καθαρά 97-98λίτρα όπως τα έχω υπολογίσει αφαιρώντας ότι πρέπει. φίλτρο έχω το elite crystal-flo 40 που είναι μέχρι 150λίτρα όπως γράφει πάνω το κουτί. από ψάρια έχω 5 cardinal tetra, 1 melanotenia australis ( η άλλη πέθανε από άγνωστη αιτία ) και έναν Gyrinocheilus aymonieri.
Υ.Γ. τελικά παρήγγειλα και τα ιχνοστοιχεία για την όσμωση για το πόσιμο.
Καλα ασε για ποσα λιτρα γραφουν τα φιλτρα οτι ειναι.
Συνηθως για τα μισα ειναι, αντε 70% το πολυ, γιατι οι προδιαγραφες μιλανε για ενυδρεια με λιγα ψαρια.
ΟΚ ειναι το φιλτρο για νορμαλ ιχθυφορτωση.
Εγω θα εβαζα ενα ειδος μονο κοπαδοψαρα (12 ατομα) που κολυμπανε στη μεση του νερου κι ενα ειδος για το βυθο (πχ 8 corydoras αν εχει αμμο στο βυθο).
Κι ενα ζευγαρι νανοκιχλιδες.
Ή ενα ειδος κοπαδοψαρα (15-20 τετρας) κι ενα ζευγαρι νανοκιλχιδες.
Σταδιακα η εισαγωγη των ψαριων με τελευταιες τις νανοκιχλιδες που ειναι κυριαρχικες στο χωρο και αν μπουν πρωτες θα πεσει ξυλο στα μικρα
Καλα ασε για ποσα λιτρα γραφουν τα φιλτρα τι ειναι.
Συνηθως για τα μισα ειναι, γιατι οι προδιαγραφες μιλανε για ενυδρεια με λιγα ψαρια.
ΟΚ ειναι το φιλτρο για νορμαλ ιχθυφορτωση.
Εγω θα εβαζα ενα ειδος μονο κοπαδοψαρα (12 ατομα) που κολυμπανε στη μεση του νερου κι ενα ειδος για το βυθο (πχ 8 corydoras αν εχει αμμο στο βυθο).
Κι ενα ζευγαρι νανοκιχλιδες.
Ή ενα ειδος κοπαδοψαρα (20 τετρας) κι ενα ζευγαρι νανοκιλχιδες
Πο πο φοβερή ιδεά απλά έτσι googlara να δω πώς είναι αυτά τα ψάρια και αυτά που είδα ήταν φοβερά αλλά πέρα από αυτό μ' άρεσε η ιδέα για να κολυμπάνε τα ψάρια σε όλα τα επίπεδα. άρα δηλαδή να κινηθώ σε 12 άτομα καρδινάλιους άλλα 8 βυθού και 2 νανο κιχλίδες. έχεις κάποια είδη να προτείνεις; εάν πάω στην επιλογή με τα 20 τετρας για παράδειγμα όλα να είναι από το ίδιο είδος έτσι; Αυτά εδώ ας πούμε κιχλίδες είναι έτσι; http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/psaria/glykou-nerou/mikrogeophagus-ramirezi-blue-electric-detail?Itemid=0
Ναι ενα ειδος το κοπαδι για να δεις και συμπερφορες κοπαδιοου
Οχι αυτα τα ραμ. Ειναι φτιαχτα με αναπαραγωγες.
Το φυσικο χρωμα θα παρεις που ειναι και πολυ πιο ωραια και εχει και λογο που εχουν τα χρωματα που εχουν στη φυση.
Με τα χρωματα "μιλανε" μεταξυ τους τα ψαρια.
Επισης οι κιχλιδες τα χρησιμοποιουν για να συμμαζεψουν και να καθοδηγησουν τα μικρα τους.
Τα μπλε τι να κανουν? Μονο μπλε θα ειναι.
Κοιτα χρωματα. (αριστερα το αρσενικο, δεξια το θηλυκο με την κοκκινη κοιλια γεματη αυγα, εχουν φουντωσει τα χρωματα τους κι "ετοιμαζονται")
http://www.seriouslyfish.com/wp-content/uploads/2013/02/Mikrogeophagus-ramrirezi-pair.jpg
Συγκρινονται με αυτο?
http://petra-aqua.com/nove-zbozi/N780.jpg
Εντάξει τώρα με έχεις κάνει να θέλω "αύριο" κιόλας να τα αγοράσω. ξέρεις κανένα ηλεκτρονικό μαγαζί που να έχει τέτοια; Ποιό είναι το συγκεκριμένο είδος που μου έδειξες;
Αρχισες τις βιασυνες παλι? :D
Μην παρεις απο ηλεκτρονικο μαγαζι.
Αντε να τα δεις απο κοντα.
Πρεπει να επιλεξεις 1 αρσενικο και 1 θηλυκο, και οταν ειναι νεαρα ειναι λιγο δυσκολο να τα ξεχωρισεις. (μην περιμενεις να στο κανει ο πετσοπας, ελαχιστοι ξερουν και θελουν ταυτοχρονως)
Ενας τροπος ειναι να παρεις μερικα και να κρατησεις το ζευγαρι που θα βγει και να δωσεις τα υπολοιπα σε αλλους χομπιστες που προσπαθουν να φτιαξουν ζευγαρι.
Υπενθυμιζω οτι σε μικρα ενυδρεια (σαν το δικο σου) δεν εχουν πολλες πιθανοτητες να μπορεσουν να ζησουν ειρηνικα πανω απο ενα ζευγαρι.
Συνηθως ουτε σε πολυ μεγαλο πετυχαινει ειρηνικη συμβιωση περισσοτερων ψαριων απο το ζευγαρι.
Καποια θα τρωνε φαπες και θα κρυβονται για να επιζησουν.
Ουτε τα ψαρια θα ειναι καλα, ουτε ο ιδιοκτητης τους θα τα βλεπει καλα.
Επισης να κοιταξεις να μην εχουν ρουφηγμενες κοιλιες, ενδειξη ασθενειας.
Ουτε να εχουν αφυσικα εντονα χρωματα. γιατι μαλλον θα εχουν φαει ορμονες. Ορμονες για τονωση των χρωματων τους.
"Αφυσικο" εννοω το γεγονος να εχει ενα ψαρι σαν το ραμ που ειναι καπως ευαισθητο (θελουν πολυ καθαρο νερο, αλλαγες δλλ συχνες και σταθερες συνθηκες) να εχει εντονο χρωμα μετα απο ταξιδι και αλλαγη περιβάλλοντος, αναμεσα σε πολλα ακομα ψαρια σε ενα μικρο ενυδρειο, οπως συνηθως στα πετσοπ.
Οι ορμονες κανουν τα ψαρια στειρα και λιγοστευουν τη ζωη τους, που ειναι ετσι κι αλλιως μικρη στις νανοκιχλιδες.
Πχ αν φτασουν τα 4-5 χρονια θα εισαι μεγαλος μαστορας κι αν καταφερεις να βγαλεις απο γεννες μικρα ραμ, θα εισαι 100 φορες πιο μεγαλος μαστορας.
Συνηθως τα καταφερνουν με καλη φροντιδα να ζουν καλα μεχρι 2 χρονια, και ενιοτε με γεννες, αλλα συνθηως χωρις να σκανε τα αυγα (λογω στειροτητας) ή ακομα και να σκασουν, δεν επιζουν τα μικρα γιατι θελουν καλη δουλεια με το ταισμα τους που ειναι δυσκολο λογω πολυ μικρου μεγεθους.
Καποιοι τα χανουν πολυ γρηγορα, αφου δεν ξερουν να τα διατηρησουν σωστα, αλλα και χωρις να φταιινε αφου μπορει να ειναι ηδη "καμμενα" τα ψαρια απο τον εκτροφεα η τη διατηρηση στο πετσοπ.
Επισης κοιτα και για τα Apistogramma αφου δεν θα βαλεις βυθοψαρα.
Αυτα κiνουνται πιο πολυ στο βυθο και συνηθως αν υπαρχουν βυθοψαρα οπως τα cory, πεφτουν φαπες οταν αρχισουν οι χοροι και τα γλεντια για αναπαραγωγη.
Δες εδω αριστερα στη λιστα διαφορα ειδη http://www.dwarfcichlid.com/index.php
Αρχισες τις βιασυνες παλι? :D
Μην παρεις απο ηλεκτρονικο μαγαζι.
Αντε να τα δεις απο κοντα.
Πρεπει να επιλεξεις 1 αρσενικο και 1 θηλυκο, και οταν ειναι νεαρα ειναι λιγο δυσκολο να τα ξεχωρισεις. (μην περιμενεις να στο κανει ο πετσοπας, ελαχιστοι ξερουν και θελουν ταυτοχρονως)
Ενας τροπος ειναι να παρεις μερικα και να κρατησεις το ζευγαρι που θα βγει και να δωσεις τα υπολοιπα σε αλλους χομπιστες που προσπαθουν να φτιαξουν ζευγαρι.
Υπενθυμιζω οτι σε μικρα ενυδρεια (σαν το δικο σου) δεν εχουν πολλες πιθανοτητες να μπορεσουν να ζησουν ειρηνικα πανω απο ενα ζευγαρι.
Συνηθως ουτε σε πολυ μεγαλο πετυχαινει ειρηνικη συμβιωση περισσοτερων ψαριων απο το ζευγαρι.
Καποια θα τρωνε φαπες και θα κρυβονται για να επιζησουν.
Ουτε τα ψαρια θα ειναι καλα, ουτε ο ιδιοκτητης τους θα τα βλεπει καλα.
Επισης να κοιταξεις να μην εχουν ρουφηγμενες κοιλιες, ενδειξη ασθενειας.
Ουτε να εχουν αφυσικα εντονα χρωματα. γιατι μαλλον θα εχουν φαει ορμονες. Ορμονες για τονωση των χρωματων τους.
"Αφυσικο" εννοω το γεγονος να εχει ενα ψαρι σαν το ραμ που ειναι καπως ευαισθητο (θελουν πολυ καθαρο νερο, αλλαγες δλλ συχνες και σταθερες συνθηκες) να εχει εντονο χρωμα μετα απο ταξιδι και αλλαγη περιβάλλοντος, αναμεσα σε πολλα ακομα ψαρια σε ενα μικρο ενυδρειο, οπως συνηθως στα πετσοπ.
Οι ορμονες κανουν τα ψαρια στειρα και λιγοστευουν τη ζωη τους, που ειναι ετσι κι αλλιως μικρη στις νανοκιχλιδες.
Πχ αν φτασουν τα 4-5 χρονια θα εισαι μεγαλος μαστορας κι αν καταφερεις να βγαλεις απο γεννες μικρα ραμ, θα εισαι 100 φορες πιο μεγαλος μαστορας.
Συνηθως τα καταφερνουν με καλη φροντιδα να ζουν καλα μεχρι 2 χρονια, και ενιοτε με γεννες, αλλα συνθηως χωρις να σκανε τα αυγα (λογω στειροτητας) ή ακομα και να σκασουν, δεν επιζουν τα μικρα γιατι θελουν καλη δουλεια με το ταισμα τους που ειναι δυσκολο λογω πολυ μικρου μεγεθους.
Καποιοι τα χανουν πολυ γρηγορα, αφου δεν ξερουν να τα διατηρησουν σωστα, αλλα και χωρις να φταιινε αφου μπορει να ειναι ηδη "καμμενα" τα ψαρια απο τον εκτροφεα η τη διατηρηση στο πετσοπ.
Επισης κοιτα και για τα Apistogramma αφου δεν θα βαλεις βυθοψαρα.
Αυτα κiνουνται πιο πολυ στο βυθο και συνηθως αν υπαρχουν βυθοψαρα οπως τα cory, πεφτουν φαπες οταν αρχισουν οι χοροι και τα γλεντια για αναπαραγωγη.
Δες εδω αριστερα στη λιστα διαφορα ειδη http://www.dwarfcichlid.com/index.php
Το ηλεκτρονικό μαγαζί είναι μονόδρομος διότι εδώ στην Σάμο δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. :D Φυσικά και δεν βιάζομαι απλά καταλαβαίνεις πως το εννοώ. Όχι τελικά θα πάω για βυθόψαρα γιατί τα είδα και μ' άρεσαν πάρα πολύ ειδικά τα corydoras alpino νομίζω ήταν αυτά που με κέρδισαν. Οπότε με τις κιχλίδες έχω θέμα αφού δεν μπορώ να πάω να τις πάρω ο ίδιος. :( πάντως πραγματικά είναι φοβερός ο συνδιασμός που μου πρότεινες και περιμένω να το δώ. εννοείται πως μόνο για ένα ζευγάρι θα πήγαινα γιατί ψαχνοντας στα προφιλ των κιχλίδων γενικά διάβασα ότι εάν βάλεις περισσότερο από ένα είναι καλύτερο ή σε ζευγάρια ή ένα αρσενικό 2 θηλυκά ας πούμε. αλλά αυτά που μου έδειξες είναι υπέροχα πραγματικά.
Αααα και που΄σαι.
Ψαρια δεν θα διαλεγεις μονο απο φωτογραφιες, χρωματα κλπ
Θα βλεπεις και βιντεο απο σωστα ενυδρεια.
Υπαρχουν και οι συμπεριφορες, που πολλες φορες κανουν ενα ψαρι που δεν εχει τιποτα ιδιαιτερο απο εμφανιση, πολυ πιο ενδιαφερον να καθεσαι να το απολαμβανεις, απο αλλα πανεμορφα.
Κοιτα πχ αυτο το ψαρι
http://toptropicals.com/pics/aqua/tips/copeina.jpg
Δεν ειναι τιποτα τρελλο απο εμφανιση στη φωτο.
Κοιτα ομως εδω
8WvJ-rr5hlg
pfARBg-_phA
Μια λέξη μόνο: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ . Γι'αυτό από πάντα μ'άρεσε αυτό το hobby αλλά δεν είχα καθόλου γνώσεις και δεν είχα σκεφτεί να μπω σε κάποιο φορουμ να μάθω περισσότερα πράγματα. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι ένα ψάρι δεν το κάνει όμορφο το χρώμα του αλλά περισσότερο η συμπεριφορά του. Σ'αυτό έχεις απολύτο δίκιο και ζωντανό παράδειγμα είναι το είδος που μου έδειξες παραπάνω. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να ολοκληρώσω και το δικό μου ενυδρείο όσο πιο σωστά γίνεται για τα ψάρια αλλά και για το οφθαλμόλουτρο μου :Ρ
Ή αυτο (υφαλμρου νερου)
http://www.fishlinkworldwide.com/fish/products_pictures/archer_fish.jpg
Κοιτα βιντεο
fhBZ40jIo4Q
ZRUVrmAjcOc
AA7wQqXykOQ
QkmmpSrbbjM
LBzirqiU_uw
Είναι απίστευτες οι κιχλίδες πραγματικά είναι απίστευτες. Σίγουρα θα πάω στην ψαροσύνθεση που μου πρότεινες.
nGxxqqdXdR8
cuYy-iLrRFA
O7qavjafg4o
Τι είναι αυτή η φύση πραγματικά είναι υπέροχα όλα. δεν ξέρεις ποιο σ'αρέσει περισσότερο.
Το ψαρι που "θηλαζει" τα μικρα του
R8vElAe7oxk
6E9UbYCp_Nw
EvcenZDb-0o
Και το καλυτερο υποβρυχιο κατοικιδιο :cool:
HP4muB-tpqY
9bTarogyin0
Είναι απίστευτες οι κιχλίδες πραγματικά είναι απίστευτες. Σίγουρα θα πάω στην ψαροσύνθεση που μου πρότεινες.
το πρωτο, που βγαινει εξω απο το νερο για να γεννησει ειναι τετρα
Splash tetra (Copella arnoldi)
http://www.seriouslyfish.com/species/copella-arnoldi/
To αλλο που φτυνει ανηκει στους Τοξοτες
http://www.seriouslyfish.com/species/toxotes-jaculatrix/
Είναι πραγματικά απιστεύτο, ειδικά εκει που οι δίσκοι ταίζουν τα μικρά τους και γενικά το πως είναι τα ψάρια μαζί με τα μικρά τους. μακάρι να τα καταφέρω να αντικρίσω και εγώ αυτήν την εικόνα, είναι πραγματικά εκπληκτική. Έγινα πολύ ρεζίλι που έλεγα τα τέτρα κιχλίδες τόση ώρα ε; είναι η ασχετοσύνη μου.:rolleyes:
Οχι ρε συ. Τι ρεζιλι?
Ολοι κανουμε λαθη.
Κι εσυ μαθαινεις ακομα.
Εχεις καθε δικαιωμα να κανεις λαθος.
Γιαυτο ειμαστε εδω, να βοηθησουμε, να δωσουμε λυσεις και να κανουμε προτασεις. (ενιοτε να ριξουμε και καμια κατσαδα αν ειναι ο αλλος ντουβαρι :))
Το ελλατωμα σου εσενα, ειναι οτι βιαζεσαι πολυ :D
Πριν απο καθε κινηση που θελεις να κανεις, θα το μελετας διεξοδικα το θεμα.
Ενα ενυδρειο το σκεφτομουν 2 χρονια πως θα το στησω, τι χρειαζεται ακομα, αν μπορω να αλλαξω κατι προς το καλυτερο, εψαχνα αν υπαρχουν προτασεις και ιδεες που δεν τις ειχα σκεφτει.
Και η διαδικασια κρατησε 10 μηνες κι ακομα ετοιμο δεν ειναι.
Θελω να το αφησω και κανα μηνα να τρεξει ηρεμα κι ωραια, να δω πως παει ΠΡΙΝ βαλω τα ψαρια,
Σκεφτομαι τι εναλλακτικες λυσεις εχω, σε περιπτωσεις που κατι παει στραβα, και τι μπορει να παει στραβα. (πολυ σημαντικο αυτο)
Αναβω το φως και βλεπω το νερο να γυρναει και μου φτανει :) Τσεκαρω το βυθο, βαζω τροφη σε αποχη να στρωσει το φιλτρο, ελεγχω αν βουλιαξαν καθολου τα ξυλα κλπ
Ξερω αυτο αποκλειεται να το ζητησω απο ενα νεο διψασμενο κι ανυπομονο, αλλα οχι και τωρα το ειδα, αυριο το αγορασα :)
Ιδιως για ψαρια, θα μελετας πολυ καλα τα προφιλ τους και τι αναγκες εχουν, ΠΡΙΝ τα αγορασεις. Και το ενυδρειο πρεπει να ειναι πανετοιμο πριν τα υποδεχτει.
Μονο σε περιπτωσεις αναγκης βιαζομαστε αλλα και παλι, παμε με τις λυσεις που υπαρχουν διαθεσιμες (μπολιασμα κλπ)
Ναι το ξέρω ότι έχω αυτό το ελλάτωμα ότι βιάζομαι αλλά από την άλλη εντάξει με το αύριο εννοούσα τι θα ήθελα. ακόμα δεν είμαι έτοιμος για να βάλω αυτά τα ψάρια μέσα γιατί θέλω πρώτα να φέρω τις συνθήκες στα ίσα τους και μετά να κάνω οποιαδήποτε μεταβολή. άλλωστε αρκετά ταλαιπώρησα τα ψάρια που έχω ήδη μέσα δεν χρειάζεται να ταλαιπωρήσω και τα υπόλοιπα. ;)
Και αυτές οι κιχλίδες είναι φοβερές. αυτά που φαίνονται τα μικρά στον βυθό κάποια στιγμή είναι τα μικρά τους ;http://www.youtube.com/watch?v=FaYWpn_LlGQ
Αυτα ειναι τα Bolivian ram ή Mikrogeophagus altispinosa (τα αλλα στην αχρη που σου εδειξα ειναι τα German ram ή Mikrogeophagus ramirezi).
Τα μικρα οχι δεν ειναι δικα τους. Καποια ζωοτοκα πρεπει να ειναι.
Δυσκολο να κρατησουν μικρα σε αυτο το ενυδρειο με τοσους μικροθηρευτες γυρω γυρω. Καμια φορα απο το αγχος τα τρωνε και μονα τους τα μικρα τους.
Αυτα ειναι τα Bolivian ram ή Mikrogeophagus altispinosa (τα αλλα στην αχρη που σου εδειξα ειναι τα German ram ή Mikrogeophagus ramirezi).
Τα μικρα οχι δεν ειναι δικα τους. Καποια ζωοτοκα πρεπει να ειναι.
Δυσκολο να κρατησουν μικρα σε αυτο το ενυδρειο με τοσους μικροθηρευτες γυρω γυρω. Καμια φορα απο το αγχος τα τρωνε και μονα τους τα μικρα τους.
Μικροθητευτές είναι τα cardinal και τα corydoras;
Αδυσώπητοι.
Αν οι καρδιναλιοι ειχαν μεγεθος πχ σκαλαριου δεν θα εμενε τιποτα ζωντανο μικροτερο τους σε ενα ενυδρειο.
Θα σου αναφερω μονο οτι ειναι στην ιδια οικογενεια (Characidae) με τα πιρανχας.
Tαξινομιση ειδων
piranhas http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=639184
cardinal tetras http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=163037
Εντάξει αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που δεν περίμενα να ακούσω/διαβάσω. πραγματικά δεν το περίμενα ότι ανήκουν σε αυτό το γένος. πάντως είναι πολυ ωραία ψάρια και θέλω να τα δω σε μεγαλύτερο κοπάδι από το πολύ μικρό κοπάδι που έχω (5 στον αριθμό). θέλω να δω την συμπεριφορά τους.
Για να ειμαστε ακριβεις, δεν ειναι στο ιδιο γενος, ειναι στην ιδια οικογενεια.
Δες το χαρτη της ταξινομισης και παιξε και λιγο ψαχνωντας, να δεις τι ψαρια ειναι σε καθε οικογενεια γενος κλπ
Έχει χρησιμοποιήσει κανένασ στην α/ο φίλτρο ιχνοστοιχείων; γιατί εγώ τώρα το πήρα και ενώ η όσμωση δουλεύει κανονικά, με το φίλτρο των ιχνοστοιχείων νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά. γιατί το ph βγαίνει 8,8 και εκτός από αυτό το kh για παράδειγμα ενώ από την μεμβράνη βγαίνει 1 (δηλαδή φυσιολογική μέτρηση) από τα ιχνοστοιχεία βγαίνει τουλάχιστον 20 γιατί τόσες σταγόνες έβαλα και μετά βαρέθηκα να συνεχίσω. ξέρει κανένας τι συμβαίνει;
και 6:30 η ώρα το πρωί το ενυδρείο πάει. :(:(:(:(:(:(:(
και 6:30 η ώρα το πρωί το ενυδρείο πάει. :(:(:(:(:(:(:(
Τι πάει ? τι έπαθες ?
ράγισε το πλαινό τζάμι και ο πάτος από κάτω κάπου ράγισε ή φύγανε οι σιλικόνες δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε γιατί έχει λίγη άμμο μέσα και έπρεπε να μαζέψω το σπίτι μέσα γιατί γίνανε όλα χάλια.
ράγισε το πλαινό τζάμι και ο πάτος από κάτω κάπου ράγισε ή φύγανε οι σιλικόνες δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε γιατί έχει λίγη άμμο μέσα και έπρεπε να μαζέψω το σπίτι μέσα γιατί γίνανε όλα χάλια.
Ωχ, κρίμα βρε συ, τα ψάρια τα έσωσες ? Μήπως δεν ήταν καλα αλφαδιασμένο ?
Το ενυδρείο το είχα αγοράσει έτοιμο καινούργιο, εννοώ ήταν κάποιας εταιρίας. τα ψάρια ναι τα έσωσα πιστεύω αλλά έχουν πάθει σοκ. τώρα τα έχω σε σακούλες μεταφοράς και θα τα βάλω στο βαρέλι προετοιμασίας μάλλον (για να κρατήσω την βιολογία) ή θα πάω να τα δώσω κάπου. δεν ξέρω τι να κάνω είναι η αλήθεια. είναι 5 cardinal 1 melanotaenia και ένας γλύφτης (το λέω έτσι γιατί δεν θυμάμαι την ακριβή ονομασία του τώρα).
Το ενυδρείο το είχα αγοράσει έτοιμο καινούργιο, εννοώ ήταν κάποιας εταιρίας. τα ψάρια ναι τα έσωσα πιστεύω αλλά έχουν πάθει σοκ. τώρα τα έχω σε σακούλες μεταφοράς και θα τα βάλω στο βαρέλι προετοιμασίας μάλλον (για να κρατήσω την βιολογία) ή θα πάω να τα δώσω κάπου. δεν ξέρω τι να κάνω είναι η αλήθεια. είναι 5 cardinal 1 melanotaenia και ένας γλύφτης (το λέω έτσι γιατί δεν θυμάμαι την ακριβή ονομασία του τώρα).
Υπάρχει περίπτωση να πάρεις νέο ενυδρείο αυτές τις ημέρες ? Αν είναι καινούριο θα έχει εγγύηση, για να κρατήσεις τη βιολογία πρέπει να εχεις και το φίλτρο μαζι, αν χάσεις τη βιολογία του φίλτρου πας απο την αρχη. Στο βαρελι με το φίλτρο και τον θερμοστάτη δεν θα έχεις πρόβλημα
ναι εννοείται αυτό. στο βαρέλι το φίλτρο με τον θερμοστάτη μαζί για να μπορέσω να διατηρήσω την βιολογία. τώρα όσον αφορά το ενυδρείο μάλλον σε diy θα πάω.
ναι εννοείται αυτό. στο βαρέλι το φίλτρο με τον θερμοστάτη μαζί για να μπορέσω να διατηρήσω την βιολογία. τώρα όσον αφορά το ενυδρείο μάλλον σε diy θα πάω.
Δηλαδή σε καμια εβδομάδα θα είναι έτοιμο, θέλει 4-5 ημέρες για να στεγνώσει και να αεριστή και να ξεμυρίσε η σιλικόνη. Ξέστησε αυτό μήπως επσκευάσεις αυτό αν νομίζεις πως τα υπόλοιπα τζάμια είναι οκ. Τι τζάμια έχει αυτο ? έχει κόντρες ? Μόλις το αδειάσεις δες που ακριβώς έσπασε και πες μας
Δες και για την εγγύηση που σου είπα
μπα δεν έχει εγγύηση γιατί το έχω ήδη 6 χρόνια απλά δεν ήταν όλα τα χρόνια σε χρήση. ήταν δηλαδή στο σύνολο 2-3 χρόνια. ναι εννοείται θα το δω και θα σας πω τι έγινε απλά τώρα κάθομαι λίγο να ξεκουραστώ γιατί επί 2 ώρες προσπαθούσα να μαζέψω τα νερά τα γύρω γύρω. και όλα αυτά που βράχηκαν.
μπα δεν έχει εγγύηση γιατί το έχω ήδη 6 χρόνια απλά δεν ήταν όλα τα χρόνια σε χρήση. ήταν δηλαδή στο σύνολο 2-3 χρόνια. ναι εννοείται θα το δω και θα σας πω τι έγινε απλά τώρα κάθομαι λίγο να ξεκουραστώ γιατί επί 2 ώρες προσπαθούσα να μαζέψω τα νερά τα γύρω γύρω. και όλα αυτά που βράχηκαν.
Μάλιστα,
καλή δύναμη
Ευχαριστώ πολύ να σαι καλα.
Πω πω ρε φιλε τι επαθες? Κριμα. Καλη δυναμη σου ευχομαι!
Ευχαριστώ πολύ να σαι καλά.να και η ζημιά που έγινε στο πλαινό τζάμι και ξεκίνησαν το πρωί να τρέχουν όλα μέσα στο σπίτι. είναι ξαπλωτό τώρα το ενυδρείο στην φωτογραφία όπως το βλέπετε. ακούω γνώμες εάν έχει κανένας ιδέα πώς μπορεί να έγινε.
Ειχες καμια πετρα οχι πολυ καλα στερεωμενη σε εκεινο το σημειο?
Όχι οι πέτρες γενικά ήταν μακριά από τα τζάμια. και δεν μπορώ να καταλάβω εάν το σπάσιμο ξεκίνησε από πάνω προς τα κάτω ή από κατώ προς τα πάνω.
Σημείωση που δεν ξέρω πόσο σημαντική μπορεί να είναι γιατί δεν μετακινήθηκε τίποτα ή κουνήθηκε κάτι απλά έγινε μια καθιερωμένη αλλαγή νερού στο 20-30% περίπου 3-4 ώρες πριν.
Η βαση του παταγε ολοκληρη στο επιπλο? ή προεξειχε?
κριμα:(τοχω παθει κιεγω και ξερω τι περασες:rolleyes:ειναι πολυ ασχημο πραγμα.
παντως αποτι μπορω να δω απτη φωτογραφια(γιατι δεν ειναι κοντινη)δεν φαινεται για χτυπημα.
αν κοιταξεις το τζαμι απο κατω στη γωνια της ενωσης και δεις να λειπει καποιο κομματακι σαν "chip",μαλον ξεκινησε απο κατω το ραγισμα.αν δεν δεις τετοιο πραγμα,ξεκινησε απο πανω.στην ενωση δυσκολα θα ξεκινησει ραγισμα.εκτος αν δεν ειναι καλη η κολληση και πιεστει πολυ απτο νερο.
αληθεια τι μαρκα ειναι το ενυδρειο;ετσι πληροφοριακα...
Η βαση του παταγε ολοκληρη στο επιπλο? ή προεξειχε?
Ναι ολόκληρη πάταγε πάνω στο έπιπλο. δεν υπήρχε τίποτα στον αέρα.
κριμα:(τοχω παθει κιεγω και ξερω τι περασες:rolleyes:ειναι πολυ ασχημο πραγμα.
παντως αποτι μπορω να δω απτη φωτογραφια(γιατι δεν ειναι κοντινη)δεν φαινεται για χτυπημα.
αν κοιταξεις το τζαμι απο κατω στη γωνια της ενωσης και δεις να λειπει καποιο κομματακι σαν "chip",μαλον ξεκινησε απο κατω το ραγισμα.αν δεν δεις τετοιο πραγμα,ξεκινησε απο πανω.στην ενωση δυσκολα θα ξεκινησει ραγισμα.εκτος αν δεν ειναι καλη η κολληση και πιεστει πολυ απτο νερο.
αληθεια τι μαρκα ειναι το ενυδρειο;ετσι πληροφοριακα...
Είναι πάρα πόλυ άσχημο δηλαδή εκείνη την στιγμή δεν ξέρεις πραγματικά τι να κάνεις. ειδικά εάν δεν έχεις δεύτερο ενυδρείο για να μπορέσεις να βάλεις τα ψάρια σου. οκ θα το κοιτάξω για αυτό που μου λες αλλά αυτό που έκανα εχθές για να δω είναι να κουνήσω λίγο το τζάμι για να δω προς τα που θα συνεχιστεί το σπάσιμο και συνεχίστηκε προς τα πάνω άρα υποθέτω ότι ξεκίνησε από κάτω. Η μάρκα του ενυδρείου είναι M&A τουλάχιστον αυτό γράφει πάνω. Από διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να έσπασε;
ειδικά εάν δεν έχεις δεύτερο ενυδρείο για να μπορέσεις να βάλεις τα ψάρια σου. Δεν χρειαζεται να εχεις 2ο ενυδρειο.
Το βαρελι προετοιμασιας νερου αλλαγης κανει.
Οπως επισης ενα πολυ οικονομικο πλαστικο δοχειο samla απο το ΙΚΕΑ.
Αυτό κι έχω κάνει ήδη τα έχω βάλει στο βαρέλι προετοιμασίας απλά εκείνη την στιγμή πραγματικά το βαρέλι προετοιμασίας ούτε καν που μου πέρασε απο το μυαλό κι το σκέφτηκα μετά από λίγο.
Bill-Samos
17-11-13, 17:37
Φανταζομαι την ταλαιπωρία...ο μμιχάλης δεν μπορει να τα φιλοξενήσει μμερικές μέρες?
Για τη βιολογία μη σε νοιαζει,από τετάρτη που θα ειμαι κάτω έχεις όση θέλεις...
Φανταζομαι την ταλαιπωρία...ο μμιχάλης δεν μπορει να τα φιλοξενήσει μμερικές μέρες?
Για τη βιολογία μη σε νοιαζει,από τετάρτη που θα ειμαι κάτω έχεις όση θέλεις...
Όχι δεν ήθελα να πάω στον Μιχάλη να σου πω την αλήθεια, προτιμούσα να τα κρατήσω εγώ και τα έχω βάλει στο βαρέλι προετοιμασίας μαζί με το φίλτρο και διατηρούντε όλα εκεί. Ευχαριστώ πάντως.;)
Τι θα κάνεις ? θα το επισκευάσεις ?
Δεν ξέρω ακόμα τι τελικά θα κάνω, ψάχνω όλες τις πιθανές λύσεις. και πιστεύω ότι σε 1-2 μέρες θα καταλήξω σε κατι.
Η απόφαση πάρθηκε και η παραγγελία έγινε. Sunsun hr-800b, επέλεξα τελικά το έτοιμο και όχι diy κύριως λόγω του ότι έχει φωτιστικό πάνω το οποίο η αλήθεια είναι οτι με ικανοποιεί. νομίζω ότι είναι μια αγορά που αξίζει τα λεφτά της, βέβαια θα το δούμε όταν το παραλάβω.
Η απόφαση πάρθηκε και η παραγγελία έγινε. Sunsun hr-800b, επέλεξα τελικά το έτοιμο και όχι diy κύριως λόγω του ότι έχει φωτιστικό πάνω το οποίο η αλήθεια είναι οτι με ικανοποιεί. νομίζω ότι είναι μια αγορά που αξίζει τα λεφτά της, βέβαια θα το δούμε όταν το παραλάβω.
Αντε καλορίζικο
Ευχαριστώ πάρα πολύ.:D
Ερώτηση: Μπορώ να βάλω κάτι στον πάτο του ενυδρείου εσωτερικά;
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.