PDA

Επιστροφή στο Forum : Επιτελους το εστησα!


Σελίδες : [1] 2

lionor
15-10-12, 13:09
Εδω και αρκετο καιρο σας εχω...ζαλισει με τις πολλες και συνηθως χαζες αποριες μου... Ξεκινησα σαν τελειως ασχετος αλλα με λιγη θεληση και αρκετη βοηθεια απο σας καταφερα να φτιαξω κι εγω κατι...

Πληροφορίες:

Ειδος ενυδρείου:juwel rio 180
Διαστάσεις:101 x 41 x 50 cm
Όγκος: 180 lt (καθαρα 160 lt νερο)
Ποικιλιες χρυσοψαρων: 1 common
Άλλοι συγκάτοικοι : στο...μελλον θα προσθεσω ακομα ενα common
Φυτά: 1 anumbia nana, 2 anubies barteri gold
Διακοσμητικά υλικά: 25 κιλα αμμοχαλικο μπεζ 1mm κοκκομετρια, πετρες, φυσικο ξυλο
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: αφισα μπλε
Εξοπλισμος Φωτισμού/watt: 2x45w T5
Διάρκεια φωτισμού: αρχικα 3 ωρες την ημερα για μια εβδομαδα, μετα περιπου 6 ωρες
Μέσα Φιλτράρισματος/αποδόσεις: Filter Bioflow 3.0 600lt/h το ενα καλαθακι του γεμισμενο με περιπου 0,8 λιτρα siporax, το αλλο καλαθακι με 2 σφουγγαρια και μια καλτσα substat pro
Μέσα Θερμανσης:Heater 200 Watt
Μέσα Ψύξης: το ψαχνω ακομα...
Λίπανση:
Παροχή CO2:

Παράμετροι:

pH:8
Γενική σκληρότητα (GH):8
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):5
Αμμωνία (ΝΗ3):0
Νιτρώδη (ΝΟ2):0
Νιτρικά (ΝΟ3):0
Αλλαγές νερού(% και συχνότητα):
Θερμοκρασία (μέση τιμή):26
Άλλες πληροφορίες:Το 'μπολιασμα' εγινε χτες. Εκανα μετρησεις σημερα και δεν εχω δει ακομα νιτρικα...

Φωτογραφία(ες):

snakepanos
15-10-12, 14:03
Καλοτρεχουμενο, με χαλαει λιγο ο μπλε φοντος αλλα γουστα ειναι αυτα,,τι ψαρια θα βαλεις μεσα??

genecr
15-10-12, 14:11
πολύ ωραίο :)
ο ψαρής πως αντιδρά στο καινούριο του σπίτι;
βάλτο και στο προφίλ σου τώρα ;)

snakepanos
15-10-12, 14:18
Αν καταλαβα καλα ο Φιλος θα εχει μεσα χρυσοψαρα ,,τα χρυσοψαρα φιλος ειναι ψαρια κρυου νερου και δεν χρειζεσαι θερμοστατη,,μονο το καλοκαιρι θα εχεις προβλημα με την ζεστη.

genecr
15-10-12, 14:24
Αν καταλαβα καλα ο Φιλος θα εχει μεσα χρυσοψαρα ,,τα χρυσοψαρα φιλος ειναι ψαρια κρυου νερου και δεν χρειζεσαι θερμοστατη,,μονο το καλοκαιρι θα εχεις προβλημα με την ζεστη.

σωστός

Malawi Lover
15-10-12, 15:11
Καλο ειναι, αλλα φενεται λιγο αδιο! Βαλε κανα διακοσμητικο ακομα (πετρες, ξυλα, φυτα, διαφορα αλλα διακοσμητικα κλπ. κλπ.)!

lionor
15-10-12, 15:51
Βρες τα μου εσυ κι εγω τα βαζω. Και αυτα με δυσκολια τα βρηκα. Εξαλλου το προτιμω προς το παρων λιτο και...απερριτο :p Εχει αρκετο χωρο για κολυμπι και εχει και λιγα περασματα. Εχει πολυ φαση να το βλεπεις να κανει σαν την σκουπα hoover χαχα! ή οταν περναει κατω απο την ριζα-γεφυρουλα.
Το μπλε φοντο και μενα δεν με τρελλενει, αλλα ηταν αλλουνου επιθυμια. Απο την αλλη και το μαυρο, δεν ξερω πως θα εδειχνε, ειδικα χωρις φωτισμο, με τοσο σκουρες ριζες, πολυ σκοτεινο θα ηταν...
Ο θερμοστατης ναι, σχεδον αχρειαστος ειναι, αλλα σε καποιες πολυ κρυες μερες, ισως βοηθησει σε συνδυασμο με την ψυξη στο να εχω μια σταθερη θερμοκρασια π.χ 18-20 βαθμων.

Χτες που το εβαλα μεσα, ηταν παρα πολυ δραστηριο. Τα εξερευνησε ολα εξονυχιστικα. Σημερα ειναι πιο ηρεμο παντως. Στο αλλο κουτακι που το ειχα οταν πλησιαζα την τροφη του, εκανε σαν παλαβο. Τωρα τρεχει μονο οταν πεσει μεσα η τροφη. Προφανως θελει λιγο χρονο ακομα για να εγκλιματιστει.
Με προβληματιζει η βιολογια. Πολυ φοβαμαι οτι η μεθοδος με το μπολι, δεν επιασε. Και αν ειναι ετσι, τοτε εχω 2x2 ατυχες προσπαθειες!

evina
15-10-12, 15:59
εμενα μ αρεσει πολυ..ακομα και το μπλε φοντο μ αρεσει ..θα το αλλαζα μονο αν ειχα σκοπο να βαλω κ αλλα φυτα!και αν εβαζα κ αλλα φυτα θα εβαζα βαλισνεριες..
και το δικο μου απλο απο θεμα διακοσμησης και φυτων,ειναι..με παιδευαν τα χρυσοψαρακια..ολα τα ξηλωναν ή τα ετρωγαν..και ετσι τα περισσοτερα τα εβγαλα!

SOCRATIS
17-10-12, 11:49
Να σου χαρίζει πάντα ηρεμία και χαρά.
Μόνον μην παρασυρθείς και προσθέσεις νέο ψάρι πριν περάσει μήνας.

lionor
17-10-12, 13:11
εμενα μ αρεσει πολυ..ακομα και το μπλε φοντο μ αρεσει ..θα το αλλαζα μονο αν ειχα σκοπο να βαλω κ αλλα φυτα!και αν εβαζα κ αλλα φυτα θα εβαζα βαλισνεριες..
και το δικο μου απλο απο θεμα διακοσμησης και φυτων,ειναι..με παιδευαν τα χρυσοψαρακια..ολα τα ξηλωναν ή τα ετρωγαν..και ετσι τα περισσοτερα τα εβγαλα!

Χμμμ γυναικες... Το μπλε φοντο ηταν ιδεα γυναικας χαχα!
-------------------------
Να σου χαρίζει πάντα ηρεμία και χαρά.
Μόνον μην παρασυρθείς και προσθέσεις νέο ψάρι πριν περάσει μήνας.


Σε ευχαριστω... Αλλα δεν την βλεπω ακομα την ηρεμια... Μονο την χαρα εχω...
Το μπολι που εβαλα δεν επιασε και σκεφτομαι τωρα τι θα κανω...
Αλλο ψαρακι οχι δεν θα εβαζα ετσι κι αλλιως. Στον ενα μηνα που θα υπαρχει ικανη βιολογια τοτε ναι, θα εβαζα ακομα ενα.

leda
17-10-12, 13:29
μου δημιουργηθηκε μια απορια (ισως λεω και βλακειες γιατι ειμαι πολυ "αμορφωτη" ακομη στα θεματα)
ολους αυτους τους μηνες που εχεις το ψαρι,ειχες και φιλτρο,σωστα?
και ειχες βαλει απο τοτε μπολι.
εβαλες τωρα ξανα καινουργιο?
στο φιλτρο που ειχες ηδη,δεν υπηρχε βιολογια μετα απο τοσους μηνες,που να ειχε δημιουργηθει εστω και απο το ιδιο το ψαρι και το αλλο που πεθανε?

lionor
17-10-12, 14:58
Σωστα τα λες. Εννοειται πως ειχα φιλτρο, στο οποιο ειχα βαλει μπολι που δεν επιασε, αλλα το εστρωσα με τον καιρο, βαζοντας και βακτηρια (δεν ξερω αν αυτα εκαναν τπτ ή εστρωσε τελικα με την τροφη). Οταν ενα ψαρι πεθαινει, αν το αφησεις μεσα, μονο αμμωνια δημιουργει, γι αυτο οτιδηποτε ζωντανο πεθανει, θελει αμεσως βγαλσιμο.
Το καινουργιο φιλτρο το μπολιασα με μπολι απο το παλιο. Αλλα απο την κυριακη μεχρι και σημερα νιτρικα δεν εχω. Η ιδια ιστορια δηλ...Γι αυτο και θα ξεκινησω παλι με βακτηρια.

leda
17-10-12, 15:31
Οταν ενα ψαρι πεθαινει, αν το αφησεις μεσα, μονο αμμωνια δημιουργει, γι αυτο οτιδηποτε ζωντανο πεθανει, θελει αμεσως βγαλσιμο.
.

:D φανηκε πως δεν το γνωριζα ετσι οπως τα εγραψα?
λεω βρε παιδι μου,εχεις ενα ψαρι τοσους μηνες (ειχες και δυο για ενα διαστημα)
πως και δεν εχει δημιουργηθει πλεον βιολογια ?
μα και απο μονη της τοσους μηνες,με επιπτωση βεβαια στα ψαρια,δεν θα ειχε γινει?
ειναι δυνατον να εβγαλες τα υλικα απο το παλιο που λες οτι ηταν στρωμενο,να τα εβαλες στο καινουργιο μαζι με τις δυσωδιες του:D και να μην εχει γινει δουλεια?
με το παλιο φιλτρο,στο προχειρο ενυδρειο δηλαδη,ειχες νιτρικα και τα αλλα ολα μια χαρα?

lionor
17-10-12, 15:44
Αυτο λεω. Οτι ειχα ετοιμη βιολογια με σωστες μετρησεις: αμμωνια=0, νιτρωδη=0, νιτρικα=15 περιπου
Και τωρα που μπολιασα, δεν εμφανιστηκαν νιτρικα. Παιζει και ο παραγων της πληρους απονιτροποιησης, αλλα δεν μπορει σε μενα 2 φορες που εχω δοκιμασει με μπολι να παιζει κατι τετοιο. Την 1η φορα εχασα πολυτιμο χρονο, περιμενονταν να δω τα...νιτρικα. Τουλαχιστον τωρα θα κανω ποιο αμεσες ενεργειες.

leda
18-10-12, 13:41
για να καταλαβω,γιατι κι εγω μαθαινω μεσα απο αυτα,
μπορει να εχεις μηδεν αμμωνια και νιτρωδη και να μην εχουν δημιουργηθει νιτρικα?
πως γινεται αυτο?

exelix
18-10-12, 14:06
Μπορεί απλά να μην ήταν ακόμα μετρήσιμα. Δεν μπολιάζεις και εμφανίζονται από το πουθενά. Να πέσει κανένα τάισμα και θα φανούν.

leda
18-10-12, 14:11
ναι,αλλα εδω μιλαει για πολλες μερες που δεν εχουν ακομη φανει.
εαν εχουν "φαγωθει" αμμωνια και νιτρωδη,σε ποσες μερες μετριουνται πλεον τα νιτρικα?

exelix
18-10-12, 14:13
Δεν ξέρω αν έχει κάνει πρόσφατα μετρήσεις, αλλά θα έπρεπε να φαίνονται. Αν δε βλέπει ακόμα αμμωνία και νιτρώδη δεν μπορεί να μην έχει πιάσει το μπόλι.

leda
18-10-12, 14:27
αρα,το να υπαρχει μηδεν αμμωνια και νιτρωδη ,χωρις να εχουν δημιουργηθει νιτρικα,
δεν γινεται.
σωστα?

exelix
18-10-12, 14:34
Εφόσον έχουν προηγηθεί ταΐσματα, σε νέο ενυδρείο που δεν είναι φουλ στα φυτά δε γίνεται.

genecr
18-10-12, 16:04
τσεκαρε λίγο το τεστάκι νιτρικών σου :confused:

lionor
18-10-12, 16:42
To ιδιο ...σκηνικο μου ειχε συμβει ξανα πριν κανα 6 μηνο. Πηρα μπολι απο εναν φιλο του φορουμ, να ναι καλα το παιδι που προθημοποιηθηκε να με βοηθησει. Το εβαλα λοιπον και περιμενα να δω νιτρικα. Περνουσαν οι μερες και δεν εβλεπα τπτ. Οσες μετρησεις κι αν εκανα ολο 0 μου εβγαιναν. Τεθηκε θεμα μηπως φταιει το τεστ της api, γιατι εχουν αναφερθει στο παρελθον προβληματα, με το να δειχνει 0 και τα νιτρικα να χουν παει στο θεο! Οι μερες ομως περνουσαν και δεν αλλαζε κατι. Τελικα εριξα βακτηρια, και ειτε θελεις απο αυτα, ειτε απο την τροφη, τελικα εστρωσε κανονικα. Εκτοτε εκανα συχνα-πυκνα μετρησεις, να ξερω που βρισκομαι, και τελικα το τεστακι μια χαρα εδειχνε. Μετρουσα δηλ. μετα νιτρικα.
Στηνοντας τωρα το καινουργιο μου ενυδρειο, σκεφτηκα οτι ο ευκολος και αμεσος τροπος ειναι με μπολι απο το παλιο. Ετσι κι εκανα την κυριακη. Μπολιασα και εριξα αμεσως το ψαρακι. Ενας φιλος απο το φορουμ, μου ειπε οτι κανονικα το αργοτερο σε 24 ωρες θα επρεπε να εχω μετρησιμα νιτρικα. Περασαν ομως 48 ωρες και τα νιτρικα μου ηταν 0! Και επειδη αυτο το...βιολι το εχω ξαναζησει, ξεκινησα αμεσως να ριχνω βακτηρια. Δεν ξερω, μπορει να εχω κανει και λαθη, αλλα 2 φορες που δοκιμασα με μπολι, δεν φαινεται να επιασε. Και ειδικα την 2η φορα, ημουνα πολυ προσεχτικος και ειχα διαβασει αρκετα για το πως μπολιαζουμε.
Ξερω οτι τωρα θα ταλαιπωρησω παλι το ψαρακι, αλλα δεν μπορω να μπω παλι στην διαδικασια να ψαχνω απο αλλου μπολι, και να χασω παλι πολυτιμο χρονο και με αμφιβολα αποτελεσματα. Τωρα θα κανω μετρησεις μερα παρα μερα, ριχνω τα βακτηρια, ταιζω πολυ, και βλεποντας και κανοντας.

genecr
18-10-12, 16:44
τάιζε λίγο καλύτερα

leandros69
18-10-12, 22:14
εγω σε 2 ενυδρεια που εστρωσα με μπολι μαζι με το υλικο του φιλτρου εβαλα και το 30% της χωρητικοτητας του ενυδρειου με βρωμικο νερο απο το ενυδρειο δοτη.Ουσιαστικα ετσι ηταν σα να κανω μερικη μετακομιση ενυδρειου.

lionor
18-10-12, 23:34
τάιζε λίγο καλύτερα

Αν εννοεις καλυτερα=πολυ, ηδη το κανω και το εγραψα και πιο πανω ;)
-------------------------
εγω σε 2 ενυδρεια που εστρωσα με μπολι μαζι με το υλικο του φιλτρου εβαλα και το 30% της χωρητικοτητας του ενυδρειου με βρωμικο νερο απο το ενυδρειο δοτη.Ουσιαστικα ετσι ηταν σα να κανω μερικη μετακομιση ενυδρειου.


Μα πως ηταν βρωμικο το νερο αφου ηταν απο ενυδρειο; Δεν ειχε φιλτρο να το καθαριζει. Η οποια βιολογια που μπορει να υπαρχει στο νερο του ενυδρειου νομιζω ειναι ελαχιστη

leda
19-10-12, 06:38
νομιζω πως εννοουν, οτι καλυτερα ειναι να ταιζεις λιγο.
και "βρωμικο" νερο,ισον παλιο νερο.

genecr
19-10-12, 08:19
καλύτερα τάιζε λίγο :D

manolischania
19-10-12, 10:31
αυτό που πρέπει να μετρήσεις τώρα για να δεις τις γίνετε είναι αμμωνία και NO2 αυτές οι μετρήσεις θα σου δείξουν τι γίνετε και όχι τον νιτρικών .

lionor
19-10-12, 12:32
καλύτερα τάιζε λίγο :D

Αμα ταιζω λιγο, πως θα δημιουργηθει αμμωνια για να ξεκινησει ο κυκλος του αζωτου; Πολυ πρεπει να ταϊζω

leda
19-10-12, 12:53
βρε λιονορ,η κατι δεν εχω καταλαβει,η τι να πω δηλαδη!
εσυ,ακομη περιμενεις να δημιουργηθει αμμωνια η οποια δεν υπαρχει καν (λες οτι εχεις μηδεν αμμωνια και νιτρωδη)
επειδη δεν εχει παραχθει απο τις ακαθαρσιες του ψαριου και των τροφων?
γι αυτο ταιζεις τωρα πολυ?
παω να φυγω,δεν βγαζω ακρη...

lionor
19-10-12, 13:15
Mπορεις ελευθερα να φυγεις, δεν σε κραταει κανεις!

Ο καθε ενας λεει και εννοει οπως τα θελει ή οπως αυτος τα εχει κατανοησει. Και επειδη δεν γινεται να τα κανω ολα μαζι, λογικα ακολουθω μια οδο (σωστη ή λαθος θα φανει στην πορεια)

genecr
19-10-12, 13:26
πόσες μέρες το έχεις βάλει μέσα το ψάρι;
ποιές είναι οι τελευταίες σου μετρήσεις; (με api τις κάνεις )

lionor
19-10-12, 13:34
Το ψαρακι το εχω βαλει την κυριακη που μας περασε

Μετρησεις εκανα πριν λιγο
Αμμωνια=0 (τεστ salifert) Νιτρωδη=0 (τεστ tetra) Νιτρικα=0 (τεστ api)

genecr
19-10-12, 13:49
καλά ε τα απόλυτα νούμερα... πλήρης απονιτροποίηση :D
μετά από 6 μέρες δε θεωρώ λογικό αν ήταν άστρωτο το φίλτρο να μην έχεις μετρήσιμη αμμωνία, εφόσον και νιτρώδη 0, προσωπικά το θεωρώ στρωμένο.
έχω διαβάσει ότι κάποιο από τα μπουκαλάκια των νιτρικών της api θέλει πολύ κοπάνιμα για να δουλέψει, το κάνεις;

lionor
19-10-12, 13:55
Ναι καλα..πληρης απονιτροποιηση και τριχες κατσαρες! ;)
Τα ιδια ακριβως ειχαν ξαναγινει, το εγραψα και πιο πριν. Το τεστακι μια χαρα το κοπαναω, εξαλλου οταν εκανα μετρησεις στο προηγουμενο ενυδρειο, μετρουσε νιτρικα κανονικοτατα! Η αμμωνια πιστευω δεν ειναι μετρησιμη γιατι το ψαρακι ακομα δεν εχει ενεργηθει (δεν ξερω γιατι...) και η οποια αμμωνια παραγεται απο την αναπνοη του, ειναι ελαχιστη σε 160 λιτρα νερο. Στρωμενο θα ηταν, αν ειχα μετρησιμα νιτρικα, τωρα ομως δεν εχω. Ριχνω βακτηρια και ταιζω λιγο παραπανω, για να παραχθει αμμωνια και να ξεκινησει ο κυκλος του αζωτου.

genecr
19-10-12, 14:01
δυστυχώς η εμπειρία μου φτάνει μέχρι εδώ :)
αναμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξη


α με το σκεπτικό σου μπορεί να ισχύει λογικά το ίδιο και για τα νιτρικά, λίγη αμμωνία -> λίγα νιτρώδη -> λίγα νιτρικά
το τεστ από πόσο και πάνω μετρα νιτρικά;

manolischania
19-10-12, 14:38
αυτό που μπορείς να κάνεις για να είσαι σίγουρος πάρε ένα μπουκαλάκι αμμωνία από το φαρμακείο , βγάλε το ψάρι με νερό του ενυδρείου σε κάποιο κουβαδάκι
ρίξε αμμωνία μέχρι να γίνει μετρήσιμη και κανε check σε 2-3 ώρες αν έχει μηδενίσει .

lionor
19-10-12, 16:03
Στο τεστακι και 5 να ειναι τα νιτρικα μια χαρα φαινονται. Προς το παρων ειναι μηδενικα και ειμαι απολυτος για αυτο.

Οχι μωρε, μην του κανω τετοια χουνερια...

Ας κανω αυτο που κανω, πιστευω ολα καλα θα πανε. Με ανησυχει προς το παρων που το ατιμο δεν εχει ενεργηθει, εκτος απο την ημερα που το εβαλα μεσα, που εκανε μια παραξενη 'ακαθαρσια', λιγο διαφανης λιγο με φουσκαλες λιγο με αποχρωση.

Ειδωμεν λοιπον τις επομενες μερες... Καποια στιγμη θα γραψω και τις εντυπωσεις μου απο το ενυδρειο, θετικες και αρνητικες

leandros69
19-10-12, 23:22
Αν εννοεις καλυτερα=πολυ, ηδη το κανω και το εγραψα και πιο πανω ;)
-------------------------



Μα πως ηταν βρωμικο το νερο αφου ηταν απο ενυδρειο; Δεν ειχε φιλτρο να το καθαριζει. Η οποια βιολογια που μπορει να υπαρχει στο νερο του ενυδρειου νομιζω ειναι ελαχιστη
οταν λεω βρωμικο νερο εννοω αυτο που αφαιρεθηκε απο την αλλαγη του αλλου ενυδρειου.

Skydiver
19-10-12, 23:45
Φίλε lionor και εγώ θα σου πρότεινα να βγάλεις τον λεβέντη σου από μέσα, να ρίξεις έτοιμη αμμωνία και να δεις αν θα μηδενίσει και αν θα μετρήσεις νιτρικά (εφόσον έχει μηδενίσει η αμμωνία σου). Μπορεί το φίλτρο σου να είναι έτοιμο απλά η αμμωνία που παράγει το ψαράκι σου να είναι τόσο λίγη που τα νιτρικά που παράγονται στη συνέχεια από τα βακτήριά σου, να τα εξαφανίζει το φίλτρο σου και τα φυτά σου (αν και ελάχιστα, αλλά αν και τα νιτρικά είναι πάρα πολύ λίγα....). Για σκέψουτο καλύτερα αυτό. Αν το φίλτρο σου είναι έτοιμο, τσάμπα ταλαιπώρησε...

lionor
20-10-12, 00:04
να τα εξαφανίζει το φίλτρο σου και τα φυτά σου (αν και ελάχιστα, αλλά αν και τα νιτρικά είναι πάρα πολύ λίγα....). Για σκέψουτο καλύτερα αυτό. Αν το φίλτρο σου είναι έτοιμο, τσάμπα ταλαιπώρησε...

Aυτη ειναι μια σκεψη που εκανα. Οτι τα νιτρικα που πιθανων να παραγονται, να ειναι τοσο λιγα, τωρα που ειναι αρχη ακομα, που απορροφουνται απο τα φυτα. Βασικα δεν ταλαιπωρουμαι. Απλα ριχνω βακτηρια. Τωρα αφου ηδη τα εχω ριξει, ας το συνεχισω, πιστευω κακο δεν κανουν. Και δεν ξερω και ποση αμμωνια να ριξω, ή πρεπει να ριχνω σταγονα-σταγονα και να τσεκαρω συνεχως μεχρι να γινει μετρησιμη; Και αμα δεν μηδενιστει, τι θα το κανω το ψαρι; Οπως και να χει, πιστευω οτι σε λιγες μερες η βιολογια θα ειναι οκ.
Πιο πολυ με ανησυχει οτι ακομα δεν εχει ενεργηθει

genecr
20-10-12, 10:34
Πιο πολυ με ανησυχει οτι ακομα δεν εχει ενεργηθει
δώστου λίγο αρακά

leda
20-10-12, 11:42
λιονορ,να σε ρωτησω κατι?
πως ξερεις οτι δεν τα χει κανει το ψαρι?
εισαι σε απευθειας συνδεση 24 ωρες τη μερα,επι 6 μερες,με τον πωπο του ,
η ψαχνεις το χαλικι χιλιοστο προς χιλιοστο να βρεις καμια σκατουλιτσα?

lionor
20-10-12, 13:00
λιονορ,να σε ρωτησω κατι?
πως ξερεις οτι δεν τα χει κανει το ψαρι?
εισαι σε απευθειας συνδεση 24 ωρες τη μερα,επι 6 μερες,με τον πωπο του ,
η ψαχνεις το χαλικι χιλιοστο προς χιλιοστο να βρεις καμια σκατουλιτσα?

Ο genecr εδωσε μια απαντηση χωρις πολλα πολλα αντ' αυτου εσυ κανεις συνεχως ερωτησεις με επιθετικο στυλ και σε προσωπικο τονο και χωρις να ξερω το γιατι. Θα σου απαντουσα πολυ ευχαριστως, αλλα νομιζω οτι δε εχει νοημα :smt039

leda
20-10-12, 13:55
εσυ κανεις συνεχως ερωτησεις με επιθετικο στυλ και σε προσωπικο τονο και χωρις να ξερω το γιατι.

επειδη σε ερωτευτηκα και μ εφτυσες!:smt007

φυσικα και δεν ξερεις το γιατι,ακριβως επειδη δεν υπαρχει λογος για καμια επιθετικοτητα ,εαν υπηρχε λογος ,θα ηξερες και το γιατι.
μπορεις τωρα να μου πεις πως καταλαβαινεις οτι δεν τα χει κανει το ψαρι?
ειναι χοντρουλο στην κοιλια?
εαν δεν μπορεις,ας με ενημερωσει καποιος αλλος,γιατι με ενδιαφερει.

lionor
20-10-12, 14:18
Εαν σε ενδιεφερε σοβαρα, θα ρωτουσες απλα πως το συμπερανα αυτο και δεν εκανες εικασιες του στυλ....24ωρη παρακολουθηση κλπ.

Να σε ενημερωσει καποιος αλλος για τι πραγμα; Γιατι το ψαρακι μου δεν ενεργειται;....

Δεν υπαρχει καποια συγκεκριμενη μεθοδολογια για να το διαπιστωσεις αυτο. Συνηθως οταν φανε, μετα απο 1-2 ωρες το πολυ κανουν κακακια. Στο προηγουμενο 'ενυδρειο' που ηταν, σχεδον καθε μερα το εβλεπα να κανει μεγαλες ακαθαρσιες. Το ειχα μαλιστα αναφερει και σαν προβλημα και μου συστηθηκε να ελαττωσω την τροφη του ή να ταιζω και αρακα.

leda
20-10-12, 14:43
Να σε ενημερωσει καποιος αλλος για τι πραγμα; Γιατι το ψαρακι μου δεν ενεργειται;....

.

οχι,να με ενημερωσει αυτο που ρωτησα.

delta66
20-10-12, 14:58
Ναι καλα..πληρης απονιτροποιηση και τριχες κατσαρες! ;)
Τα ιδια ακριβως ειχαν ξαναγινει, το εγραψα και πιο πριν. Το τεστακι μια χαρα το κοπαναω, εξαλλου οταν εκανα μετρησεις στο προηγουμενο ενυδρειο, μετρουσε νιτρικα κανονικοτατα! Η αμμωνια πιστευω δεν ειναι μετρησιμη γιατι το ψαρακι ακομα δεν εχει ενεργηθει (δεν ξερω γιατι...) και η οποια αμμωνια παραγεται απο την αναπνοη του, ειναι ελαχιστη σε 160 λιτρα νερο. Στρωμενο θα ηταν, αν ειχα μετρησιμα νιτρικα, τωρα ομως δεν εχω. Ριχνω βακτηρια και ταιζω λιγο παραπανω, για να παραχθει αμμωνια και να ξεκινησει ο κυκλος του αζωτου.

η αμμωνια στο συντριπτικο ποσοστο παραγεται στο 99% των ψαριων απο τα βραγχια.

Skydiver
20-10-12, 15:21
η αμμωνια στο συντριπτικο ποσοστο παραγεται στο 99% των ψαριων απο τα βραγχια.

:smt023 :smt045 :smt040

delta66
20-10-12, 15:31
επισης δεν ειναι απαραιτητο οτι μπορουμε να βλεπουμε ποτε ενεργουνται τα ψαρια.
Ομως μπορει να βλεπουμε τις ακαθαρσιες τους στο βυθο, αν δεν εχουμε καθαριοτητα μεσω ροης φιλτρων σκουπας κλπ.
Αν το ψαρι δεν δειχνει σημαδια δυσκοιλιοτητας μην κανεις κατι περισσοτερο απο ζεματισμενο λιωμενο αρακα

leda
20-10-12, 19:37
το οτι σιγουρα δεν εχουν ενεργηθει ομως,μπορουμε να το ξερουμε απο καπου?
πχ,πρισμενη κοιλια,η καποιο αλλο σημαδι?

και εαν ειμαστε σιγουροι οτι δεν ενεργειται,ειναι σωστο να το ταιζουμε τοσο πολυ,...ωστε να παραχθει αμμωνια που θα στρωσει το φιλτρο.. για το καλο του?:rolleyes:
-------------------------
ο ιδιος το λεει,πολυ καθαρα..τι λαθος συμπερασματα βγαζω?
-------------------------
που πηγε το ποστ ?οχι,δεν εχω τρελλαθει ακομη τοσο πολυ ωστε να μιλαω μονη μου:D

lionor
20-10-12, 22:38
η αμμωνια στο συντριπτικο ποσοστο παραγεται στο 99% των ψαριων απο τα βραγχια.

Eννοεις οτι η αμμωνια παραγεται απο τα βραγχια;

delta66
21-10-12, 02:34
αποβαλεται απο τα βραγχια θα ηταν πιο σωστη η λεξη

lionor
21-10-12, 03:56
Αν καταλαβα καλα, θελεις να πεις οτι η αμμωνια παραγεται κατα 99% απο τα βραγχια των ψαριων;
Να πω την αληθεια, δεν ετυχε να διαβασω καπου σε τι ποσοστο συμμετεχουν, οι παραγοντες που την προκαλουν, π.χ: αναπνοη-ακαθαρσιες-νεκροι οργανισμοι-τροφη κλπ

Nick74
21-10-12, 05:25
τα ποσοστα δε νομιζω να τα ξερει καποιος αλλα πιστευω πως ναι μεν απο τα βραγχια παραγεται διαρκως, αλλα οπως και να χει οι ακαθαρησιες στο βυθο παραγουν παρα πολυ μεγαλυτερα ποσοστα.
Αυτο το συμπαιρενω απο την καθαριοτητα του βυθου και τα νιτρικα.
Καθαρος βυθος, λιγα νιτρικα, βρωμικος βυθος πολλα νιτρικα, βουρκος βυθος...ρισκο (μπορει να πετυχει απο νιτρικα φουλ εως πληρη απονιτροποιηση)

manolischania
21-10-12, 09:53
τ, βουρκος βυθος...ρισκο (μπορει να πετυχει απο νιτρικα φουλ εως πληρη απονιτροποιηση)
Μάλλον απείραχτος θες να πεις ? στο τελευταίο πείραμα που κάναμε ήταν αλλαγή νερού σε χρόνο δεν πειράξαμε τίποτα εντός του ενυδρείου μονο συμπλήρωση νερού , τα νιτρικά μετά από 3 μήνες πέφτανε μέχρι που έμειναν σταθερά ισα ισα μετρήσιμα είχαμε βεβαια πράσινη άλγη που δεν την πειράξαμε καθόλου , η αλλαγή έγινε γιατί καθαρίστηκε το τζαμι και αν την σκοτώσεις την άλγη και την αφήσεις εντός του ενυδρείου σου γυρνάει τα νιτρικά

delta66
21-10-12, 14:21
τα ποσοστα δε νομιζω να τα ξερει καποιος αλλα πιστευω πως ναι μεν απο τα βραγχια παραγεται διαρκως, αλλα οπως και να χει οι ακαθαρησιες στο βυθο παραγουν παρα πολυ μεγαλυτερα ποσοστα.
Αυτο το συμπαιρενω απο την καθαριοτητα του βυθου και τα νιτρικα.
Καθαρος βυθος, λιγα νιτρικα, βρωμικος βυθος πολλα νιτρικα, βουρκος βυθος...ρισκο (μπορει να πετυχει απο νιτρικα φουλ εως πληρη απονιτροποιηση)

http://vetsci.co.uk/2010/05/15/comparative-nitrogen-excretion/η αμμωνια προερχεται κατα συντριπτικο ποσοστο απο τα βραγχια

Skydiver
21-10-12, 18:19
http://vetsci.co.uk/2010/05/15/comparative-nitrogen-excretion/η αμμωνια προερχεται κατα συντριπτικο ποσοστο απο τα βραγχια


Δυνατός ο delta :smt023 ;) !!!!!

lionor
11-11-12, 16:01
Θελω την γνωμη σας παιδια:

Το ιστορικο εχεις ως εξης:

14/10: μπολιασμα και εισαγωγη χρυσοψαρου
15-16/10: μετρησεις αμμωνιας-νιτρωδων-νιτρικων ολα μηδεν
17-24/10: εισαγωγη βακτηριδιων
7/11: απωλεια ψαριου (λογω δικης μου βλακειας)
8/11 εως και σημερα: εχω βαλει τροφη σε αποχη μεσα στο ενυδρειο

Εκανα μετρησεις και σημερα και ειναι ολα μηδεν. Το τεστ το νιτρικων οταν το αφηνω καποιες ωρες εως μια μερα, σκουραινει λιγο (ειναι της api και απο κιτρινο γινεται πορτοκαλοκιτρινο, δηλ παιρνει τιμη 0-5)
Η μια απο τις 3 ανουμπιες, δεν τα καταφερε, ξεραθηκε τελειως και την εβγαλα.

Βαση αυτων των δεδομενων, πιστευετε πως εχει αναπτυχθει βιολογια;
Εαν ναι, θελω να βαλω νεα ψαρακια. Θελω να βαλω παλι 2 comet. Μπορω να τα βαλω και τα 2 μαζι ή πρωτα το ενα και μετα απο λιγο καιρο και το αλλο;
Και αν γνωριζετε καποιο καλο μαγαζι στην Αθηνα που να φερνει τετοια ψαρια ή εαν ξερετε καποιον χομπιστα που θα μπορουσα να παρω απο αυτον

Nick74
11-11-12, 17:13
κοιτα, με τις τροφες και τα ξορκια ποτε δε θα καταλαβεις αν εισαι ενταξει η οχι.
Ο μονος σιγουρος και ασφαλης τροπος για να εισαι απολυτα βεβαιος ειναι να φορτωσεις γυρω στα 3-4 ppm αμμωνια (με κανονικη αμμωνια, οχι με αλχημιες προκειμενου να παραχθει "φυσικα" ) και να παρεις μετρηση μετα απο 24 ωρες.
Αν στη μηδενισει και μηδενισει και τα νιτρωδη τοτε η βιολογια σου ειναι εντυαξει.
Η αμμωνια που θα ριξεις πρεπει να μετατραπει ολοκληρη σε no3.
Αν για οποιοδηποτε λογο δε μετρησεις παλι τιποτα τοτε σημαινει πως ειτε κατι τρεχει με το τεστακι σου για τα no3 ειτε κατι κανεις λαθος στη μετρηση.
Η πιο συνηθισμενη περιπτωση ειναι να εχει κρυσταλλωσει το υγρο οποτε θελει δυνατο κοπανιμα κανα τριλεπτο και παραπανω.
Τα τεστ αμμωνιας και no2 συνηθως δεν παρουσιαζουν τετοια προβληματα.

lionor
11-11-12, 17:35
Δοκιμαζω τωρα και με καινουργιο τεστ νιτρικων της api

Aμμωνια εχω, την ειχα παρει απο το φαρμακειο, ποση πρεπει να ριξω στο ενυδρειο;

Nick74
11-11-12, 18:02
οση χρειαζεται για να ποιασεις μια νορμαλ ποσοτητα γυρω στα 3-4 ppm.
Για τα λιτρα σου ξεκινα με 10 σταγονες (λογικα θα ανεβασουν 2ppm αλλα δεν ειναι κατι στανταρ) μετρα μετα απο κανα δεκαλεπτο και αν δεις 2 ppm ριξε αλλες 10, αν δεις κοντα στο 1 ριξε αλλες 20 κτλ...
Αν ποιασεις 5+ μπορει να μην ανταπεξελθει η βιολογια σου αν δεν ειναι επαρκης και να θελει κανα 48ωρο για να την καταναλωσει γι αυτο προτιμησε να εισαι κοντα στα 3 ppm
3ppm σε 24 ωρες πρεπει να καταναλωθουν διαφορετικα σημαινει αδυναμη βιολογια και θελει ταισμα (αμμωνια) μερικες μερες να δυναμωσει

lionor
11-11-12, 21:43
To τεστακι που εχω γραφει mg/l. Αυτο ειναι το ιδιο με τα ppm; Γιατι εχει τις εξης ενδειξεις: κατω απο 0 - 0,25 - 0,5 - 1,0 - 1,5 - και πανω απο 2

Nick74
11-11-12, 22:08
mg/lt = ppm

lionor
12-11-12, 00:07
Ουφφ απογοητευομαι...

Πως θα μετρησω 3ppm οταν το χρωματικο διαγραμμα εχει μεχρι 2;

Πως γινεται να φτανουν οι 10 ή 20 σταγονες αμμωνιας για τα λιτρα μου, οταν πριν καιρο ειχα ριξει αρκετες μεσα σε ενα ποτηρι νερο, για να δω αν το τεστ μετραει αμμωνια;

Γιατι αλλου διαβαζω οτι δεν ειναι και οτι το καλυτερο να ριχνουμε αμμωνια μεσα στο ενυδρειο;

Γιατι σχεδον μετα απο ενα μηνα φαινεται να μην εχει στρωσει (ισως και να μην εχει ξεκινησει καν ο κυκλος του αζωτου); και μπολι εβαλα και βακτηρια εριξα και ψαρι ειχα μεσα. Ακομα και τπτ να μην ειχα ριξει, δεν θα πρεπει να ειχε ξεκινησει ο κυκλος του αζωτου;

Nick74
12-11-12, 00:20
Ουφφ απογοητευομαι...

Πως θα μετρησω 3ppm οταν το χρωματικο διαγραμμα εχει μεχρι 2;

μεχρι 7 η 8 εχουν συνηθως... αν ενωεις για ακριβεια, κρατα αναμεσα στο 2 και το 4. Δεν ειναι δα και κρισιμο, απλα μια λογικη τιμουλα ειπα που με τουμπανο βιολογια πρεπει να καταναλωθει...

Πως γινεται να φτανουν οι 10 ή 20 σταγονες αμμωνιας για τα λιτρα μου, οταν πριν καιρο ειχα ριξει αρκετες μεσα σε ενα ποτηρι νερο, για να δω αν το τεστ μετραει αμμωνια;εξαρταται απο την αμμωνια σου, την περιεκτικοτητα της και κατα ποσο ειναι ξεθυμασμενη.
Η δικια μου (με βαση αυτη σου ειπα ) ειναι concentrate 30%, σε πολλα φαρμακεια δινουν 14% η 9% νομιζω...


Γιατι αλλου διαβαζω οτι δεν ειναι και οτι το καλυτερο να ριχνουμε αμμωνια μεσα στο ενυδρειο;να μη διαβαζεις εκει που λενε τετοια πραγματα :D
ασχολησου με σοβαρες πηγες πχ http://www.seriouslyfish.com/cycling-an-aquarium/ κι οχι με το τι λεει ο καθε ενας ;)
Επισεις αν τα Αγγλικα σου ειναι καλα μπορεις να θεσεις -μετα απο εγγραφη- το ερωτημα σου κι εδω http://www.seriouslyfish.com/forums/fishkeeping-basics/ (και θα σου δωσουν κατα πασα πιθανοτητα τις ιδιες απαντησεις)

Γιατι σχεδον μετα απο ενα μηνα φαινεται να μην εχει στρωσει;εσυ λες πως δεν εχεις νιτρικα...
ΙΣΩΣ δεν εχεις πολυ καλη βιολογια, γι αυτο και με τον τροπο που σου λεω θα το τσεκαρεις.
Μπορει βεβαια και να φταιει ο τροπος που μετρας. (στο συγκεκριμενο τεστ ειναι πολυ πιθανο γιατι εχει την ιδιεταιροτητα του κρυσταλωματος)

και μπολι εβαλα και βακτηρια εριξα και ψαρι ειχα μεσα.το μπολι μπορει να μην ηταν δυνατο, σχετικα με τα παραμυθοβακτηρια διαβασε τι λενε και στο λινκ που σου εδωσα, οσο για το ψαρι αποκλειεται οντως να μην εκανε δουλεια, αλλα επαναλαμβανω ενα απλο τεστ ζητησες να κανεις κι εγω σου ειπα τον απλουστερο, ανεξοδο και ασφαλεστατο τροπο.
Αν εχεις τη φοβια και νοιωθεις σα να πας να κανεις τον πυροτεχνουργο αστο και απλα ριξε λιγη αμμωνια η τροφες που τις εμπιστευεσαι για να κρατησεις τη βιολογια, αλλα απο τη στιγμη που εσυ νοιωθεις πως κατι δεν ειναι σωστο ειτε με τη βιολογια σου ειτε με τις μετρησεις σου καλο ειναι να το τσεκαρεις.


Ακομα και τπτ να μην ειχα ριξει, δεν θα πρεπει να ειχε ξεκινησει ο κυκλος του αζωτου;οχι βεβαια. Αυτο εχει ξαναγραφτει αλλα θεωρητικα δε στεκει... που θα βρισκοταν η αμμωνια στο τιποτα για να ξεκινησει ο κυκλος?

lionor
12-11-12, 00:41
μεχρι 7 η 8 εχουν συνηθως... αν ενωεις για ακριβεια, κρατα αναμεσα στο 2 και το 4. Δεν ειναι δα και κρισιμο, απλα μια λογικη τιμουλα ειπα που με τουμπανο βιολογια πρεπει να καταναλωθει...

το δικο μου τεστ, εχει μεχρι 2. Τελευταια ενδειξη λεει: <2 Πως θα ξερω μετα αν ειναι 3 ή 4 ή 14...;


εξαρταται απο την αμμωνια σου, την περιεκτικοτητα της και κατα ποσο ειναι ξεθυμασμενη.
Η δικια μου (με βαση αυτη σου ειπα ) ειναι concentrate 30%, σε πολλα φαρμακεια δινουν 14% η 9% νομιζω...

που να ξερω τωρα τι αμμωνια εχω... καθαρη αμμωνια την ειχα ζητησει, νομιζω 90% καθαρη

να μη διαβαζεις εκει που λενε τετοια πραγματα :D
ασχολησου με σοβαρες πηγες πχ http://www.seriouslyfish.com/cycling-an-aquarium/ κι οχι με το τι λεει ο καθε ενας ;)
Επισεις αν τα Αγγλικα σου ειναι καλα μπορεις να θεσεις -μετα απο εγγραφη- το ερωτημα σου κι εδω http://www.seriouslyfish.com/forums/fishkeeping-basics/ (και θα σου δωσουν κατα πασα πιθανοτητα τις ιδιες απαντησεις)
εσυ λες πως δεν εχεις νιτρικα... δεν το λεω εγω, το τεστ το λεει
ΙΣΩΣ δεν εχεις πολυ καλη βιολογια, γι αυτο και με τον τροπο που σου λεω θα το τσεκαρεις.
Μπορει βεβαια και να φταιει ο τροπος που μετρας. (στο συγκεκριμενο τεστ ειναι πολυ πιθανο γιατι εχει την ιδιεταιροτητα του κρυσταλωματος) εχω κανει ως τωρα πανω απο 40 μετρησεις, εχω μαθει να μετραω. Ξαναεκανα το απογευμα ξανα και ξανα, και με ολοκαινουργιο τεστ

το μπολι μπορει να μην ηταν δυνατο, σχετικα με τα παραμυθοβακτηρια διαβασε τι λενε και στο λινκ που σου εδωσα, οσο για το ψαρι αποκλειεται οντως να μην εκανε δουλεια, αλλα επαναλαμβανω ενα απλο τεστ ζητησες να κανεις κι εγω σου ειπα τον απλουστερο, ανεξοδο και ασφαλεστατο τροπο.
Αν εχεις τη φοβια και νοιωθεις σα να πας να κανεις τον πυροτεχνουργο αστο και απλα ριξε λιγη αμμωνια η τροφες που τις εμπιστευεσαι για να κρατησεις τη βιολογια, αλλα απο τη στιγμη που εσυ νοιωθεις πως κατι δεν ειναι σωστο ειτε με τη βιολογια σου ειτε με τις μετρησεις σου καλο ειναι να το τσεκαρεις.

οχι βεβαια. Αυτο εχει ξαναγραφτει αλλα θεωρητικα δε στεκει... που θα βρισκοταν η αμμωνια στο τιποτα για να ξεκινησει ο κυκλος? εννοω οτι ακομα κι αν δεν ειχα ριξει ουτε μπολι ουτε βακτηρια, δεν θα πρεπε να ειχε ξεκινησει εστω ο κυκλος του αζωτου;

Nick74
12-11-12, 01:26
μεχρι 7 η 8 εχουν συνηθως... αν ενωεις για ακριβεια, κρατα αναμεσα στο 2 και το 4. Δεν ειναι δα και κρισιμο, απλα μια λογικη τιμουλα ειπα που με τουμπανο βιολογια πρεπει να καταναλωθει...

το δικο μου τεστ, εχει μεχρι 2. Τελευταια ενδειξη λεει: <2 Πως θα ξερω μετα αν ειναι 3 ή 4 ή 14...;

ποιο τεστ ειναι αυτο? της api εχει μεχρι 7 και της serra μεχρι 8...
τεσπα και 2 ειναι οκ...


εξαρταται απο την αμμωνια σου, την περιεκτικοτητα της και κατα ποσο ειναι ξεθυμασμενη.
Η δικια μου (με βαση αυτη σου ειπα ) ειναι concentrate 30%, σε πολλα φαρμακεια δινουν 14% η 9% νομιζω...

που να ξερω τωρα τι αμμωνια εχω... καθαρη αμμωνια την ειχα ζητησει, νομιζω 90% καθαρη

δεν υπαρχει 90% αν πηρες απο φαρμακειο ειναι μεχρι 14%
Λογικα λεει πανω... τεσπα, ριξε μεχρι να δεις να ανεβαινει στο τεστ



Μπορει βεβαια και να φταιει ο τροπος που μετρας. (στο συγκεκριμενο τεστ ειναι πολυ πιθανο γιατι εχει την ιδιεταιροτητα του κρυσταλωματος) εχω κανει ως τωρα πανω απο 40 μετρησεις, εχω μαθει να μετραω. Ξαναεκανα το απογευμα ξανα και ξανα, και με ολοκαινουργιο τεστ

ναι αλλα οπως σου ειπα μερικες φορες το τεστ νιτρικων κρυσταλωνει γι αυτο θελει γερο κοπανημα. Κι εγω το ειχα παθει και οι περισσοτεροι

εννοω οτι ακομα κι αν δεν ειχα ριξει ουτε μπολι ουτε βακτηρια, δεν θα πρεπε να ειχε ξεκινησει εστω ο κυκλος του αζωτου;

απο μονος του χωρις αμμωνια πως να ξεκινησει?
Το χω ξανακουσει αυτο αλλα δε στεκει, τουλαχιστο θεωρητικα...

lionor
12-11-12, 01:45
ποιο τεστ ειναι αυτο? της api εχει μεχρι 7 και της serra μεχρι 8...
τεσπα και 2 ειναι οκ...

της salifert ειναι


δεν υπαρχει 90% αν πηρες απο φαρμακειο ειναι μεχρι 14%
Λογικα λεει πανω... τεσπα, ριξε μεχρι να δεις να ανεβαινει στο τεστ

μου χε δωσει αμμωνια σε μπουκαλακι χυμα. πανω δεν γραφει τπτ. τον ειχα ρωτησει τι καθαροτητα εχει, αλλα δεν ηταν σιγουρος

ναι αλλα οπως σου ειπα μερικες φορες το τεστ νιτρικων κρυσταλωνει γι αυτο θελει γερο κοπανημα. Κι εγω το ειχα παθει και οι περισσοτεροι

εκανα μετρηση απο δυο διαφορετικα τεστ api, και τα κοπανησα αρκετη ωρα...

απο μονος του χωρις αμμωνια πως να ξεκινησει?
Το χω ξανακουσει αυτο αλλα δε στεκει, τουλαχιστο θεωρητικα...

αν εχεις ψαρια και ταιζεις, δεν θα ξεκινησει ο κυκλος;...



Σε ευχαριστω για τις απαντησεις σου, αλλα δε ξερω τι σκ.. να κανω πια. Με εχει παιδεψει τοσο αυτο το ενυδρειο....

kgf12345
12-11-12, 03:14
βρε Lionor,μου φαινεται οτι μπερδευεσαι γιατι τα εχεις ολα μαζι στο κεφαλι σου μπερδεμενα.δεν χρειαζεται να μπερδευεσαι;)

την αμμωνια που θα ριξεις,θα πρεπει να μπορεις να τη μετρας με το τεστ που εχεις(το ιδιο εχω κιεγω)και να καταναλωνεται (μηδενιζει) μετα απο καποιες ωρες.ο χρονος που θα κανει να μηδενισει εξαρταται απτο ποση αμμωνια θα ριξεις και ποσο δυνατη ειναι η βιολογια σου.

εσενα σε ενδιαφερει η αμμωνια που θα ριξεις καταρχην να μηδενισει,και κατα δευτερον αφου μηδενισει,να μετρησεις νιτρικα.αν δεν μετρας νιτρικα αφου μηδενισει η αμμωνια,η κατι παιζεται με τα τεστ σου η δεν μετρας σωστα.

σε υγιες φιλτρο με δυνατη βιολογια θα πρεπει κανονικα να μπορεις συντομα να μετρας νιτρικα ακομα και πριν μηδενισει εντελως η αμμωνια.που σημαινει οτι ολα δουλευουν οπως πρεπει και η ποσοτητα βιολογιας που καλυπτει καθε σταδιο του κυκλου του αζωτου,ειναι επαρκης.

η μονη αλλη περιπτωση που υπαρχει -που ειναι και το ιδανικο σεναριο- ειναι να κανει και πληρη απονιτροποιηση το φιλτρο σου,που ομως ειναι πολυ χλωμο να συμβαινει.

η "ενδιαμεση κατασταση",ειναι να εχεις μεν καποια βιολογια που καλυπτει το πρωτο σταδιο του κυκλου(δηλαδη απο αμμωνια να παραγονται νιτρωδη)αλλα το δευτερο σταδιο (τα νιτρωδη να μετατρεπονται σε νιτρικα)να εχει καποιο προβλημα.αυτο συνηθως δεν παιζει ετσι απο μονο του,η αν παιζει,σημαινει οτι και στο πρωτο σταδιο δεν υπαρχει αρκετη βιολογια για να παραγει επαρκη ποσοτητα ΝΟ2, ωστε να επωφεληθουνε τα αντιστοιχα βακτηρια και να αρχισουνε να τα καταναλωνουνε για να παραγουνε νιτρικα....το "triger" για να αλλαξουνε τα βακτηρια του φιλτρου πηγη τροφης ειναι κατα κυριο λογο η ποσοτητα αυτης της διαθεσιμης τροφης...(για να το πω χοντρα,αν δεν αξιζει τον κοπο να σπαταλησουνε ενεργεια για να αλλαξουνε τροπο λειτουργιας,πολυ απλα,δεν θα το κανουνε.)

ελπιζω να μη σε μπερδευω περισοτερο τωρα με αυτο το τελευταιο.αν σε μπερδευει περισσοτερο,αγνοησε το;)

lionor
12-11-12, 03:26
Εγω μπερδευομαι....;

Διαβαζω απο δω κι απο κει, τροπους που στρωνει ενα ενυδρειο και ο καθενας λεει τα δικα του... αλλος βαζει αμμωνια ριχνοτας μια και καλη ενα μεγαλο ογκο αμμωνιας ή ριχνοντας σταδιακα και κανοντας μετρησεις, αλλος ριχνει τροφη βαζοντας την σε τουλι ή τριβοντας την σε κομματακια μεσα στο ενυδρειο, αλλος με μπολι αλλα και σε συνδυασμο με βακτηρια ή με τροφη.. αλλος με βακτηρια αλλα ριχνοντας και τροφη... και ο καθενας υποστηριζει οτι ο δικος του τροπος ειναι ο καλυτερος...

Στι θεμα μου τωρα: το τεστ νιτρικων ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως να το κανω, το εχω κανει πανω απο 40 φορες, οποτε ειναι τουλαχιστον ματαιο να αναφερεται συνεχεια οτι δεν μετρω σωστα!
Αν ριξω αμμωνια και μετρησω νιτρικα, τοτε γιατι δεν μετρω και τωρα νιτρικα;

Τεσπα...θα δω τι θα κανω...Σας ευχαριστω παιδια

kgf12345
12-11-12, 03:58
Εγω μπερδευομαι....;
:D

Διαβαζω απο δω κι απο κει, τροπους που στρωνει ενα ενυδρειο και ο καθενας λεει τα δικα του... αλλος βαζει αμμωνια ριχνοτας μια και καλη ενα μεγαλο ογκο αμμωνιας ή ριχνοντας σταδιακα και κανοντας μετρησεις, αλλος ριχνει τροφη βαζοντας την σε τουλι ή τριβοντας την σε κομματακια μεσα στο ενυδρειο, αλλος με μπολι αλλα και σε συνδυασμο με βακτηρια ή με τροφη.. αλλος με βακτηρια αλλα ριχνοντας και τροφη... και ο καθενας υποστηριζει οτι ο δικος του τροπος ειναι ο καλυτερος...

και τι σε απασχολει εσενα αυτο?ολοι οι τροποι ειναι σωστοι(πλην της χρησης ψαριων για αυτη τη δουλεια)ο καθενας εχει τα καλα του και τα κακα του.αλλος ειναι πιο γρηγορος,αλλος πιο αργος,αλλος δινει τη δυνατοτητα να καταλαβει καποιος καλυτερα τον κυκλο του αζωτου κλπ.διαλεγεις και ακολουθεις τον τροπο που θες η που σε βολευει.δεν εχει να κανει.

Στι θεμα μου τωρα: το τεστ νιτρικων ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως να το κανω, το εχω κανει πανω απο 40 φορες, οποτε ειναι τουλαχιστον ματαιο να αναφερεται συνεχεια οτι δεν μετρω σωστα!
δεκτο δεν θα επιμεινω.αλλα αναφερεται γιατι πρεπει να αναφερθει.διαβαζουν κιαλλοι;)

Αν ριξω αμμωνια και μετρησω νιτρικα, τοτε γιατι δεν μετρω και τωρα νιτρικα;

σε αυτο σου απαντησα στο παραπανω ποστ.γιαυτο στο αλλο θεμα σου σου ειπα να ξαναμπολιασεις για να εισαι σιγουρος,για να μη σε μπλεξω με αυτα...;)
Τεσπα...θα δω τι θα κανω...Σας ευχαριστω παιδια

ελπιζω να πανε ολα καλα;)

lionor
12-11-12, 04:10
η "ενδιαμεση κατασταση",ειναι να εχεις μεν καποια βιολογια που καλυπτει το πρωτο σταδιο του κυκλου(δηλαδη απο αμμωνια να παραγονται νιτρωδη),

Τοτε γιατι δεν εχω μετρησιμα νιτρωδη;...


Εσεις, βαση των δεδομενων, τι μου προτεινεται να κανω; Να αναλωθω στο αν εχω τελικα ή οχι βιολογια (που μαλλον δεν εχω...) ή να το στρωσω απο την αρχη, να τελειωνω μια και καλη;

kgf12345
12-11-12, 04:27
Τοτε γιατι δεν εχω μετρησιμα νιτρωδη;...

μα γιαυτο σου ειπε ο νικος να ριξεις αμμωνια,για να δεις αν μηδενιζει και αν καταληγει να γινεται νιτρικα.για να καταληξεις να εχεις νιτρικα απτην αμμωνια,σημαινει οτι αυτη η αμμωνια αφου μετατραπηκε σε νιτρωδη (ΝΟ2),περασε απτα νιτρικοποιητικα βακτηρια(δηλαδη εκεινα που καταναλωνουνε τα ΝΟ2 και παραγουνε ΝΟ3) και την μετατρεψανε σε νιτρικα(ΝΟ3).δεν λεει κανεις οτι πρεπει να μετρησεις νιτρωδη πουθενα.και αν δεν υπαρχουνε αρκετα νιτρωδη δεν θα τα μετρησεις ουτε αυτα.τα νιτρωδη υπο κανονικες συνθηκες θα πρεπει να μπορεις να τα μετρησεις μονο κατα το στρωσιμο.οταν συμβει η αναπτυξη των διαφορων ειδων βακτηριων,τοτε γινεται διακριτο το καθε σταδιο της διασπασης του αζωτου.η,οταν αυξησουμε τους ρυπους ξαφνικα οποτε τα βακτηρια πολλαπλασιαζονται για να καταναλωσουνε την παραπανω τροφη.

Εσεις, βαση των δεδομενων, τι μου προτεινεται να κανω; Να αναλωθω στο αν εχω τελικα ή οχι βιολογια (που μαλλον δεν εχω...) ή να το στρωσω απο την αρχη, να τελειωνω μια και καλη;

ολη η διαδικασια ειναι ενας πραγματικος κυκλος.το ενα φερνει το αλλο.και απτη μια και απτην αλλη.κατα τη γνωμη μου,το φιλτρο σου δεν εχει στρωσει σωστα και αρα η βιολογια του δεν επαρκει.εκει πιστευω οτι οφειλονται τα προβληματα που εχεις.αφου δεν θες να ξαναμπολιασεις,κανε αυτο που σου ειπε ο νικος.ριξε αμμωνια να δεις τι γινεται.και αποκει αναλογα το αποτελεσμα,ειτε θα συνεχισεις με αμμωνια μεχρι να στρωσει κανονικα,ειτε δεν θα χρειαστει καθολου,ειτε,ειτε ειτε....βλεποντας και κανοντας.

lionor
12-11-12, 04:43
Τα προβλημα ειναι τωρα καθαρα σε θεωρητικο επιπεδο, μιας και δεν εχω ψαρια μεσα.

Μιας κι εχεις αυτο το τεστ, για πες μου πως γινεται να δειχνει μετρησιμη αμμωνια εκει γυρω στο 3-4; εννοω που εχει τετοια διαβαθμιση;

kgf12345
12-11-12, 04:57
Τα προβλημα ειναι τωρα καθαρα σε θεωρητικο επιπεδο, μιας και δεν εχω ψαρια μεσα.
ακριβως;)αυτη ειναι η χαρα:D

Μιας κι εχεις αυτο το τεστ, για πες μου πως γινεται να δειχνει μετρησιμη αμμωνια εκει γυρω στο 3-4; εννοω που εχει τετοια διαβαθμιση;

εχω το NH4 profi test ammonia (http://www.salifert.com/instructions%20temp/ammonia%20profi-test.pdf).υποθετω οτι αυτο εχεις κιεσυ.η κλιμακα οντως φτανει στο 2 (και πανω) χωρις να δινει αλλο χρωμα σε καθε τιμη πανω απτο 2.ισως πανω απ[το 2 να σκουραινει κιαλλο αλλα δεν το εχω δοκιμασει να πω την αληθεια.ετσι κιαλλιως χωρις τιμη αντιστοιχη δε θα σημαινε κατι.

τι σε πειραζει αυτο?

lionor
12-11-12, 05:02
οση χρειαζεται για να ποιασεις μια νορμαλ ποσοτητα γυρω στα 3-4 ppm.
Για τα λιτρα σου ξεκινα με 10 σταγονες (λογικα θα ανεβασουν 2ppm αλλα δεν ειναι κατι στανταρ) μετρα μετα απο κανα δεκαλεπτο και αν δεις 2 ppm ριξε αλλες 10, αν δεις κοντα στο 1 ριξε αλλες 20 κτλ...
Αν ποιασεις 5+ μπορει να μην ανταπεξελθει η βιολογια σου αν δεν ειναι επαρκης και να θελει κανα 48ωρο για να την καταναλωσει γι αυτο προτιμησε να εισαι κοντα στα 3 ppm
3ppm σε 24 ωρες πρεπει να καταναλωθουν διαφορετικα σημαινει αδυναμη βιολογια και θελει ταισμα (αμμωνια) μερικες μερες να δυναμωσει

Βαση αυτων που μου ειπε ο Νικος, πως θα ξερω εγω αν η αμμωνια θα ειναι 3ppm ή 4ppm ή....24ppm;
Και να πω την αληθεια, ποτε δεν συμπαθησα αυτο το τεστακι. Αρκετα δυσκολο να διακρινεις μικρα ποσοστα αμμωνιας. Απο την αλλη σκεφτομαι οτι αυτο που εχω, μου τελειωνει, επαρκει μονο για 4 τεστ ακομα. Εχω παραγγειλει αλλο,της tetra, αλλα το ...ξεχασαν να το φερουν.

kgf12345
12-11-12, 05:06
δε σε νοιαζει!γιατι να σε νοιαζει?εσυ ριξε αμμωνια μεχρι να δεις 2.μολις δεις οτι εφτασε στο 2 σταματα,δωστου μερικες ωρες και ξανακανε μετρηση να δεις αν μειωθηκε.γιατι κολλας στο νουμερο?η αλλη εναλλακτικη ειναι να παρεις αλλο τεστ με μεγαλυτερη κλιμακα,αλλα δε βλεπω το λογο.μια χαρα τεστ ειναι τα salifert αν και οντως ειναι λιγο "μερακληδικα":D αλλα σαν τεστ ειναι καλα.

lionor
12-11-12, 05:16
Κι αν η αμμωνια που ριξω ειναι πανω απο 2 και δεν ξερω ποσο πανω ειναι;
Το θεμα ειναι οτι αυτη η διαδικασια, θελει αρκετα τεστ, κι εμενα μου εχουν μεινει ακομα 4 τον αριθμο. Μια σκεψη ηταν να βαλω σε εναν 15λιτρο κουβα, π.χ. 10 σταγονες αμμωνιας, να μετρησω, μεχρι να βρω την σωστη αναλογια, κι αναλογως να ριξω αμμωνια στο ενυδρειο. Αλλα δεν ξερω αν θα μου φτασουν τα 4 τεστ :(

Nick74
12-11-12, 05:22
οκ, τωρα εξηγειται το μπερδεμα...

εχω κι εγω και το τεστ της salifert που το ειχα παρει κατα λαθος, αλλα δε με βολεψαν καθολο οι μετρησεις του και προτιμω της API γιατι μπορω να δω και NH3 και NH4 ενω με της salifert βλεπεις μονο NH3.

Αυτο που σε μπερδεψε ειναι το τεστ που αγορασες λοιπον, οχι πως ειναι κακο (μια χαρα μετραει) αλλα τα νουμερα που λεμε ολοι αφορουν την ολικη αμμωνια (nh3/nh4) κι οχι αποκλειστικα την τοξικη (nh3) που μετρας εσυ, και για να βγαλεις τα νουμερα πρεπει ειτε να ανατρεξεις σε πινακακια, ειτε να χρησιμοποιησεις καποιο προγραμμα (βγαινει σε σχεση με το ph και δεν ειναι καποια αναλογικη σχεση να τη βγαλεις απλα με ενα κομπιουτερακι).
Ενα τετοιο μικρο πινακακι (οχι ακριβειας) ειναι αυτο https://www.tropicalfishforums.co.uk/tp-images/1uidlevels_of_toxic_ammonia_mg-L.png


Το 3-4 που σου ειπα αναφερεται σε nh3/nh4 (αν δηλαδη μετραγες με api ή με serra).
Καποιους ισως τους βολευει, εμενα παντως για στρωσιμο δε με βολεψε καθολου, και ισως ειναι καλο στο να μετρας περιοδικα μονο την ελευθερη αμμωνια που ειναι και η πιο επικινδυνη, αλλα για στρωσιμο μαλλον ειναι κουραστικο γιατι εχουμε να κανουμε με πολυ μικρα νουμερα και με πολυ μικρες διαφορες (πχ σε ενα 6ρακι ph μπορει στα αλλα τεστ να βλεπεις καταπρασσινο και στης salifert να βλεπεις κιτρινο σα να μην εχει τιποτα γιατι απλα σε τετοιο ph το περισσοτερο ειναι αμμωνιο και ελαχιστη εως καθολου η ελευθερη αμμωνια)

lionor
12-11-12, 05:36
Αρα τσαμπα σας παιδευω και σας και τσαμπα παιδευομαι κι εγω...
Για μενα αυτα ειναι...κινεζικα...


Οποτε το ερωτημα...παραμενει. Τι κανω απο δω και περα;

kgf12345
12-11-12, 05:41
υπαρχει τροπος να το υπολογισεις αυτο μαθηματικα αλλα δεν το θυμαμαι πως γινεται,θα σε γελασω.μπορει να το ξερει καποιος να σου πει την πραξη.αλλιως με δοκιμη οπως ειπες.

lionor
12-11-12, 05:47
Αυτο δεν παιζει να το κανω...προτιμω να τα παρατησω τελειως...Δεν το λεω σαν απειλη, αλλα οκ...αυτα ειναι λιγο εξιδεικευμενα...ειπαμε να εχουμε ενα ψαρακι να το βλεπουμε να το χαζευουμε λιγο, οχι να κατσω να κανω στατιστικες αναλυσεις τετοιου τυπου...

Να συνεχισω ενα ...ειδος στρωσιματος καλυτερα;

kgf12345
12-11-12, 05:49
nick η salifert στις οδηγιες (http://www.salifert.com/instructions%20temp/ammonia%20profi-test.pdf) της λεει οτι το αποτελεσμα της μετρησης ειναι ολικη αμμωνια και δεν το ξεχωριζει.ασχετα αν το ονομαζει ΝΗ4 το τεστ.
-------------------------
Αυτο δεν παιζει να το κανω...προτιμω να τα παρατησω τελειως...Δεν το λεω σαν απειλη, αλλα οκ...αυτα ειναι λιγο εξιδεικευμενα...ειπαμε να εχουμε ενα ψαρακι να το βλεπουμε να το χαζευουμε λιγο, οχι να κατσω να κανω στατιστικες αναλυσεις τετοιου τυπου...

Να συνεχισω ενα ...ειδος στρωσιματος καλυτερα;

εμ,οταν σου ελεγα ξαναμπολιασε μου εκανες τον δυσκολο:D:D:D

πωπω παει 6 η ωρα.παλι στα ψαρια τον φαγαμε τον υπνο:D

lionor
12-11-12, 06:01
Ε ναι...τωρα λεω να σου κατσω ;)

Ρε συ, 2 φορες που εχω μπολιασει, πηρα μην πω τι πηρα... για να πετυχει το μπολι, παιζουν ενα σωρο παραγοντες. Ισως γι αυτο και τις 2 φορες που μπολιασα, δεν επιασε. Και δεν επιασε το δικο μου μπολι, που το μετεφερα απο το ενα δωματιο στο αλλο, για φαντασου τωρα μεταφορες απο περιοχη σε περιοχη....

Δεν ξερω τι να πω... Να δοκιμαζα στρωσιμο με αμμωνια ή τροφη;

kgf12345
12-11-12, 06:05
και σεμενα δεν εχει πιασει μπολι.την πρωτη φορα που ειχα μπολιασει το 60αρι δεν επιασε.επηρρεαζεται απο πολλους παραγοντες ναι.ακομα και η διαφορα ph απο ενυδρειο σε ενυδρειο μπορει να παιξει ρολο.θελει ποσοτητα αρκετη,και να γινει οσο πιο συντομα γινεται η ιστορια.και συνθηκες οσο γινεται κοντινες.(δοτη-δεκτη)αν και στη δικια σου περιπτωση εχω την αισθηση οτι ρολο επαιξε η ποσοτητα,ισως να κανω και λαθος ομως.

αλλα αφου δεν εχεις ψαρι μεσα,δε σε νοιαζει.αν δε βιαζεσαι να βαλεις ψαρι,ακομα καλυτερα ειναι να κανεις αυτο που ειπε ο nick με την αμμωνια.θα μαθεις κιολας και θα καταλαβεις καλυτερα τον κυκλο του αζωτου.

lionor
12-11-12, 06:11
Και το ph ε; δεν το ξερα αυτο....

Τι να καταλαβω μωρε... Ειλικρινα εχω κουραστει.... Και εχω κουρασει κι εσας με τις συνεχομενες ερωτησεις μου.

Εννοεις να στρωσω με αμμωνια; Θελω ομως να αποφυγω αν γινεται τις συνεχομενες μετρησεις. Καπου διαβασα, οτι ριχνεις μια δυνατη δοση αμμωνιας στην αρχη και μετα ...περιμενεις. Υστερα απο 2-3 βδομαδες μετρας για νιτρικα, κι ειναι στο θεο, κανεις μια αλλαγη νερου και εισαι ετοιμος

kgf12345
12-11-12, 06:19
καλα διαβασες.κιεγω δεν το ειχα σκεφτει οτι γινεται,και πρωτη φορα απτο νικο ειδα που το εγραφε εδω:Dκανει δουλεια γρηγορα ναι.βασικα το πλακωνεις αβερτα στην αμμωνια και μετρας για νιτρικα μονο, μετα απο μια βδομαδα 10 μερες.αν τα δεις φουλ κανεις αλλαγες να μηδενισει η αμμωνια και να πεσουν τα νιτρικα κατω απο 20 και εισαι ετοιμος για ψαρι.αν δεν δεις νιτρικα φουλ εκτος κλιμακας η τερμα τεσπα, συνεχιζεις να το πλακωνεις με την αμμωνια μεχρι να τα δεις. βασικα πας με δεικτη μονο τα νιτρικα.

lionor
12-11-12, 06:22
Αρα:

1) μια λυση ειναι να το...παστωσω στην αμμωνια και να...περιμενω
2) η κλασσικη....το μπολι
3) Αν εβαζα σε τουλι πχ. μια κουταλια της σουπας τροφη, δεν θα τανε το ιδιο με την νο1 λυση;

kgf12345
12-11-12, 06:29
ναι και στα 3.
απλα στο 3,με την τροφη δεν ειναι τοσο αμεσο το αποτελεσμα.κανει καποιο χρονο να αποσυντεθει και να δημιουργησει αμμωνια.με την καθαρη αμμωνια,παρακαμπτεις αυτο το χρονο και απλα περιμενεις.αν υπαρχει εστω και ενας μικρος αριθμος βακτηριων στο φιλτρο σου,θα ξεκινησουν αμεσως να πολλαπλασιαζονται.τα βακτηρια που θελουμε στο φιλτρο,διπλασιαζονται καθε 24 ωρες περιπου.2,4,8,16,32 και παει λεγοντας...

επισης για να φτασεις με τροφη την ιδια ποσοτητα αμμωνιας σε σχεση με την καθαρη αμμωνια θα θες πολυ τροφη.που και παλι αυτη η αμμωνια απτην τροφη θα απελευθερωνεται πιο σταδιακα αποτι η καθαρη αμμωνια στο νερο και αρα δεν θα ειναι το ιδιο αμμεσα διαθεσιμη στα βακτηρια.αν βαλεις και το θερμαντικο στους 29-30(οχι πανω απο 30) θα επισπευσεις τη διαδικασια πολλαπλασιασμου των βακτηριων κιαλλο.

lionor
12-11-12, 14:45
Ωραια.... επιλεγω την 1η ή 2η λυση
Στην 1η, ετσι χοντρικα ποση αμμωνια να θελει αραγε; 50, 100 1000 σταγονες; Εκει που διαβασα για το στρωσιμο με αμμωνια, δεν αναφερει ποση...
Συγκεκριμενα, αναφερει αυτα:
ρίχνουμε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας (όχι ολόκληρο το μπουκάλι!) στο νερό του ενυδρείου και απλώς περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες κάνοντας τίποτα.
Μόλις περάσουν πάνω-κάτω 2 εβδομάδες κάνουμε ένα τεστ για νιτρικά άλατα. Αν στην ένδειξη του τεστ έχουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων (να έχει βγει εκτός κλίμακος), τότε είμαστε έτοιμοι.
Κάνουμε μια αλλαγή νερού 95% (σχεδόν όλο το νερό για να απαλλαχτούμε από τα νιτρικά άλατα που μετρήσαμε όπως και την αμμωνία και τα νιτρώδη άλατα που θα υπάρχουν ακόμα), ρίχνουμε αντιχλώριο, ξαναγεμίζουμε το ενυδρείο με νερό και ήμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα να βάλουμε ψάρια
-------------------------


Λοιπον για να...συνοψισουμε:

Σκεφτηκα να δοκιμασω ακομα μια φορα το μπολι. Βρηκα εναν φιλο απο το φορουμ, που μπορει να μου δωσει μπολι. Παιζει ρολο στο αν θα πιασει, η διαφορα τιμης του ph; Εμενα ειναι περιπου στο 8-8.5 και του φιλου στο 6.5

Η αλλη λυση οπως ειπαμε ειναι στρωσιμο με αμμωνια. Αν μπορουμε να διευκρινησουμε, την ποσοτητα που θα πρεπει να ριξω.

genecr
12-11-12, 14:51
αν καταλήξεις τελικά στη μέθοδο με αμμωνία ένα πολύ καλό άρθρο http://www.cichlid-forum.com/articles/fishless_cycle.php (εμένα με βοήθησε πολύ).

lionor
12-11-12, 15:28
αν καταλήξεις τελικά στη μέθοδο με αμμωνία ένα πολύ καλό άρθρο http://www.cichlid-forum.com/articles/fishless_cycle.php (εμένα με βοήθησε πολύ).

1ον τα αγγλικα μου ειναι περιορισμενα
2ον αν στρωσω με αμμωνια, θελω να επιλεξω αυτη την ...γρηγορα μεθοδο που ανεφερα και πριν, χωρις πολλες-πολλες μετρησεις

kgf12345
12-11-12, 15:41
Σκεφτηκα να δοκιμασω ακομα μια φορα το μπολι. Βρηκα εναν φιλο απο το φορουμ, που μπορει να μου δωσει μπολι. Παιζει ρολο στο αν θα πιασει, η διαφορα τιμης του ph; Εμενα ειναι περιπου στο 8-8.5 και του φιλου στο 6.5

παιζει ρολο ναι.η ελευθερη αμμωνια(nh3) που υπαρχει στο νερο μπορει να μετατραπει ευκολα σε αμμωνιο,και το αντιστροφο,αναλογα με το ph.οσο ψηλοτερο το ph τοσο μεγαλυτερο ποσοστο ολικης αμμωνιας(nh3nh4) μετατρεπεται σε τοξικη ελευθερη αμμωνια(nh3).το αντιθετο συμβαινει οσο κατεβαζουμε το ph.δηλαδη τοτε εχουμε περισσοτερο αμμωνιο(nh4) που ειναι πολυ λιγοτερο τοξικο και σχεδον ακινδυνο.το παραδοξο που συμβαινει σε συνθηκες με χαμηλο ph ειναι οτι χρειαζεται μικροτερη ποσοτητα ελευθερης αμμωνιας για να γινει επικινδυνη για τα ψαρια.τα ασφαλη επιτρεπτα επιπεδα της δηλαδη μειωνονται.βεβαια απτη στιγμη που εσυ δεν εχεις ψαρια μεσα δε σε απασχολει.απλα μπορει να καθυστερησει λιγο περισσοτερο η διαδικασια μεχρι να προσαρμοστουνε τα βακτηρια στις νεες συνθηκες.παρε ποσοτητα καλη ομως(μπολιου).αν εχω κανει καποιο λαθος στα παραπανω, που τα εγραψα μονο κ μονο πληροφοριακα,παρακαλω καποιον να με διορθωσει.
Η αλλη λυση οπως ειπαμε ειναι στρωσιμο με αμμωνια. Αν μπορουμε να διευκρινησουμε, την ποσοτητα που θα πρεπει να ριξω.
εγω θα εριχνα καμια 20αρια ml για αρχη.αλλα περιμενε να σου πει και ο nick που την εχει δοκιμασει αρκετες φορες τη μεθοδο αυτη,μηπως ειναι καλυτερα να ριξεις περισσοτερη.

lionor
12-11-12, 15:55
Μην τα...αναλυεις τοσο πολυ, γιατι χειροτερα μπερδευομαι :)
Προτιμω πιο...απλες απαντησεις του στυλ, καντο ή μην το κανεις, ετσι κι αλλιως ζωντανα δεν εχω μεσα.

Οι επιλογες που εχω, ειναι ή βαζω μπολι, με τις ιδιαιτεροτητες που αναφεραμε, ή ριχνω αμμωνια (με την μεθοδο του...μπαμ και κατω)

Το ερωτημα ειναι: τι απο τα 2 να προτιμησω

lionor
12-11-12, 16:00
Μην τα...αναλυεις τοσο πολυ, γιατι χειροτερα μπερδευομαι :)
Προτιμω πιο...απλες απαντησεις του στυλ, καντο ή μην το κανεις, ετσι κι αλλιως ζωντανα δεν εχω μεσα.

Οι επιλογες που εχω, ειναι ή βαζω μπολι, με τις ιδιαιτεροτητες που αναφεραμε, ή ριχνω αμμωνια (με την μεθοδο του...μπαμ και κατω)

Το ερωτημα ειναι: τι απο τα 2 να προτιμησω


*την ανουμπια που ξεραθηκε, τους το ειχα πει στο ebay και μου χαν πει οτι θα μου στειλουν αλλη. Πραγματι σημερα ηρθε η καινουργια. Μπραβο τους... Οχι σαν κατι αλλους (ελληνικο μαγαζι), που σε γραφουν στα..τετοια τους. ΚΑνω λιγο υπομονη ακομα, και θα τους κανω μια ωραια διαφημιση εδω

kgf12345
12-11-12, 16:11
χαχαχα:D τα γραφω για να τα μαθω κιεγω;)αν δεν κανω κανα λαθος να με διορθωσει κανεις,δεν κανω τιποτα οσο κ να διαβασω:D

εσυ τωρα,αφου δεν εχεις ψαρια μεσα κ δεν βιαζεσαι να βαλεις, ακολουθα τον τροπο με την αμμωνια.νομιζω οτι ειναι το καλυτερο.

lionor
12-11-12, 16:42
Μαλιστα, μωρε βιαζομαι αλλα να κανω κατι σωστο τουλαχιστον... :)
Αυτα που αναφερονται για τον τροπο στρωσιματος, ισχυουν; Δηλ. οτι ριχνεις αρχικα μια μεγαλη ποσοτητα και περιμενεις 2 βδομαδες; (και πως θα αλλαξεις το 95% του νερου χωρις να μεινουν για καποια ωρα τα βακτηρια του φιλτρου εκτος νερου....; )

Να δουμε και ο νικ τι θα πει...

kgf12345
12-11-12, 17:15
ισχυουν αλλα δεν ειναι στανταρ.ενασ αλλος αποδω μεσα εστρωσε σε 6 μερες.ριχνεις μεγαλη ποσοτητα κ περιμενεις να αυξηθουν υπερβολικα τα νιτρικα.τωρα ο χρονος που θα κανει να συμβει αυτο και ποσες αλλαγες θα χρειαστει να κανεις εξαρτωνται απο διαφορους παραγοντες....
εσενα σε ενδιαφερει
1) να ριξεις πολυ αμμωνια,
2)να μετρησεις υπερβολικα νιτρικα καποια στιγμη,
3)να κανεις οσες αλλαγες χρειαστει ωστε να μηδενισει αμμωνια και νιτρωδη και να πεσουν τα νιτρικα κατω απο 20.γυρω στα 10 θαναι μια χαρα.αυτα.μην μπερδευεσαι με τα υπολοιπα.απλα παρε γνωμη και απτον nick ποση αμμωνια να ριξεις.

Nick74
12-11-12, 17:44
Αρα:

1) μια λυση ειναι να το...παστωσω στην αμμωνια και να...περιμενω
2) η κλασσικη....το μπολι
3) Αν εβαζα σε τουλι πχ. μια κουταλια της σουπας τροφη, δεν θα τανε το ιδιο με την νο1 λυση;


βασικα η κλασικη λυση ειναι η αμμωνια, η εναλλακτικη οι τροφες και η μεθοδος του βιαστικου το μπολι, για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους (και η μεθοδος του αιμμοδοτη μαγαζοφιλου, τα μπουκαλοβακτηρια, τα οποια βεβαια δεν κανουν τιποτα απο οσα υποσχονται).


Η δικη μου γνωμη ειναι ειτε να κανεις τους υπολογισμους (κουραστικο, κι εγω πεταξα το τεστ στο συρταρι οταν ειδα το λαθος) ειτε να αγορασεις ενα κλασσικο τεστακι αμμωνιας της api.
Μετα τσεκαρεις με τον τροπο που σου ειπα αν εισαι οκ απο βιολογια, και αν δεν εισαι συνεχιζεις αμμωνιες μεχρι να στρωσει, αν εισαι ριχνεις τα νιτρικα και βαζεις ψαρι. Τοσο απλα ;)
-------------------------
(και πως θα αλλαξεις το 95% του νερου χωρις να μεινουν για καποια ωρα τα βακτηρια του φιλτρου εκτος νερου....; )


για λιγα λεπτα, ε και?
εγω btw αλλαζω 100% μια δυο φορες σ αυτη τη φαση, τι θα παθουν τα βακτηρια οσο τα υλικα ειναι υγρα?
Αν ηταν να πεθαινουν αν δε βρισκονται μεσα σε νερο τοτε ουτε τα wet-dry sump θα ειχαν λογο υπαρξης ;) κι ομως ειναι τα καλυτερα φιλτρα που διαθετουμε
-------------------------
ενασ αλλος αποδω μεσα εστρωσε σε 6 μερες.


ναι, ο alexcoon εριχνε σε 120ρακι 2 καπακια αμμωνια τη μερα και σε 6 μερες τα νιτρικα του ηταν τερμα.
Κι εγω επαθα πλακα απο την ταχυτητα που για καλο και για κακο τον εβαλα να ταιζει αμμωνια 3 μερες ακομα :D
Απο την αλλη αν μεταφερεις -ασχετα πως- καποια καλη ποσοτητα νιτροποιητικων η αποικεια δημιουργειται πιο ευκολα.
Ετσι ο Αλεξης μπορει να ειχε ποιασει τιποτα λασπες, και μετα το siporax του... ποιος ξερει? καθε περιπτωση ειναι μοναδικη...
btw αυτο με τις λασπες δεν το ειπα τυχαια, αναφερεται σαν τροπος εισαγωγης βακτηριων, αλλα δεν το πολυλεμε γιατι ποιος μπορει να ειναι σιγουρος για την μικροβιολογικη η ακομα χειροτερα τη χημικη ποιοτητα του χωματος της περιοχης του? (εκτος κι αν ζει σε καποιο βουνο αλλα και παλι οι τοξικες βροχες πανε κι εκει)
-------------------------
εγω θα εριχνα καμια 20αρια ml για αρχη.αλλα περιμενε να σου πει και ο nick που την εχει δοκιμασει αρκετες φορες τη μεθοδο αυτη,μηπως ειναι καλυτερα να ριξεις περισσοτερη.

Aναλογα την περιεκτικοτητα της αμμωνιας, αλλα δεν ειναι κρισιμο.
Ας ριχνει 20 ml τη μερα (η μεθοδος του alex που αποδειχτηκε πολυ γρηγοροτερη απ ολες) και σε μια βδομαδα ας δει για νιτρικα

lionor
13-11-12, 01:13
------ρίχνουμε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας (όχι ολόκληρο το μπουκάλι!) στο νερό του ενυδρείου και απλώς περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες κάνοντας τίποτα.
Μόλις περάσουν πάνω-κάτω 2 εβδομάδες κάνουμε ένα τεστ για νιτρικά άλατα. Αν στην ένδειξη του τεστ έχουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων (να έχει βγει εκτός κλίμακος), τότε είμαστε έτοιμοι.
Κάνουμε μια αλλαγή νερού 95% (σχεδόν όλο το νερό για να απαλλαχτούμε από τα νιτρικά άλατα που μετρήσαμε όπως και την αμμωνία και τα νιτρώδη άλατα που θα υπάρχουν ακόμα), ρίχνουμε αντιχλώριο, ξαναγεμίζουμε το ενυδρείο με νερό και ήμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα να βάλουμε ψάρια-----

Προτιμω να εφαρμοσω αυτον τον τροπο, μου φαινεται αρκετα πιο ευκολος σε σχεση με το να βαζω αμμωνια μεχρι να παει 3ppm, να προσπαθω αυτο να το κρατω σταθερο, να κανω συνεχως μετρησεις κλπ.
Απο οτι καταλαβαινω, δεν υπαρχει καποιο στανταρ ποσοστο αμμωνιας που πρεπει να ριξω. Απλα ριχνοντας και βλεποντας. Αν καταλαβα καλα, να ριχνω 20ml καθε μερα και πανω στην βδομαδα να δω τι....παιζει; Α! η αμμωνια που θα βαλω, θα πειραζει τα φυτα που εχω μεσα; (η αμμωνια που εχω, ειναι απο φαρμακειο γνωστου μου, κι αν δεν λεω χαζομαρες ειναι καθαρη αμμωνια την οποια μου την εδωσε χυμα)
Εσυ Νικο τι λες; Να κανω το...πειραμα; Ή να παω στον φιλο να παρω μπολι (το ph του ομως ειναι πολυ χαμηλοτερο απο τι δικο μου)

exelix
13-11-12, 01:28
Εγώ θα το ξαναπώ, γιατί νομίζω ότι μπλέκεσαι πολύ. Από τη στιγμή που μετράς αμμωνία και νιτρώδη και σου βγαίνουν μηδέν δε γίνεται τόσο καιρό να είναι άστρωτο. Μπορεί απλά το τεστ να έχει θέμα. Δε γίνεται να έχεις πηγές αμμωνίας και να χάνεται στο υπερπέραν.

Nick74
13-11-12, 01:34
απο οξινο ph εχω δωσει πολλες φορες μπολι για ενυδρεια με υψηλοτερο ph και μονο μια φορα δεν εποιασε (αλλα εποιασε με τη δευτερη). Νομιζω το αντιθετο ειναι χειροτερο να γινεται για τη βιολογια...

Τωρα σχετικα με τη μεθοδο γρηγορου στρωσιματος και τα φυτα, κοιτα, εμενα δε δημιουργηθηκε προβλημα στα φυτα, και την πρωτη φορα που το εκανα ειχα φυτεψει φουλ, το ιδιο και σε πολλους συγχομπυστες, (συνηθως αναπτυσονται και περισσοτερο) αλλα υπηρχαν και κρουσματα οπου καποια ειδη φυτων δεν αντεξαν.
δεν γνωριζω τα ειδη που εχουν τετοιες ευαισθησιες οποτε δε μπορω να πω με σιγουρια κατι.
Αν θυμαμαι καλα παντως εχεις κατι ανουμπιες (που ετσι κι αλλιως δε μασανε)

Η γνωμη μου παντως ειναι αν εχεις επιφυλλαξεις για τη βιολογια σου να ξαναβαλεις καλυτερα μπολι, και αν ειναι ευκολο να μετρησεις και με τεστ καποιου αλλου

lionor
13-11-12, 01:43
Εγώ θα το ξαναπώ, γιατί νομίζω ότι μπλέκεσαι πολύ. Από τη στιγμή που μετράς αμμωνία και νιτρώδη και σου βγαίνουν μηδέν δε γίνεται τόσο καιρό να είναι άστρωτο. Μπορεί απλά το τεστ να έχει θέμα. Δε γίνεται να έχεις πηγές αμμωνίας και να χάνεται στο υπερπέραν.


Σου παραθετω παλιοτερο μνμ μου απο προηγουμενο ενυδρειο που ειχα μπολιασει:
(Με ανησυχει που τα νιτρικα ειναι 0, εκανα 3 φορες το τεστ και μου βγηκε 0. Κατα την γνωμη μου, αφου η αμμωνια και τα νιτρωδη ειναι 0, τοτε και τα νιτρικα 0 θα βγουν. Τι μου προτεινετε να κανω τωρα; Νερο εχω να αλλαξω απο το σαββατο, που εβαλα το μπολι. Θα ελεγα οτι δεν πρεπει να κανω αλλαγη νερου ακομα. Τα ταϊζω μια φορα την ημερα απο 2-3 μικρα φυλλαρακια. Θα ελεγα πως ισως πρεπει να αυξησω λιγο την τροφη τους...)
Απλα ειχα γραψει κατα λαθος οτι τα νιτρικα πρεπει να ειναι κι αυτα 0.
Παρ' οτι φαινοταν 'στρωμενο', μαλιστα λεγαμε και για πληρη απονιτροποιηση, τελικα δεν ειχε στρωσει. Και μετα ξεκινησα να ριχνω βακτηρια και μετα απο 2-3 βδομαδες εστρωσε.

Και εδω ειναι η δικη σου απαντηση:
Από τη στιγμή που έβαλες στρωμένο υλικό (και από ότι κατάλαβα αρκετό) δεν πρόκειται να δεις ούτε αμμωνία ούτε νιτρώδη (γιατί καταναλώνονται αμέσως) αλλά κατευθείαν νιτρικά. Δεν ξεκίνησες δηλαδή τον κύκλο από το μηδέν, ώστε να περιμένεις να δημιουργηθούν πρώτα τα βακτήρια που καταναλώνουν αμμωνία και μετά αυτά που καταναλώνουν νιτρώδη. Υπάρχουν έτοιμα στο υλικό που πήρες και εσύ θα βλέπεις στις μετρήσεις σου μόνο το τελικό προϊόν.
Αν μετρήσεις αμμωνία και νιτρώδη σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά και πρέπει να δράσεις.

Το τεστ, θεωρω πως δεν εχει θεμα, γιατι μεχρι προσφατα που εκανα με αυτο μετρησεις, εδειχνε μετρησιμα νιτρικα. Ασε που δοκιμασα να μετρησω και με καινουργιο τεστ νιτρικων της api και παλι 0 εδειξε.

Nick74
13-11-12, 01:54
οκ, γι να σιγουρευτεις λοιπον ριξε μια μικρη ποσοτητα αμμωνιας να ποιασει καποια ppm (τωρα με τι τεστ θα το δεις αυτο ειναι αλλη ιστορια)...
Αν η βιολογια ειναι οκ θα δεις σε 24 ωρες νιτρικα (οσο καλη απονιτροποιηση και να εχεις αποκλειεται να σου απονιτροποιησει εντελως 2-3 ppm αμμωνιας)
Αν η βιολογια δεν ειναι ενταξει οτε θα δεις αμμωνια και πιθανο και καποια νιτρωδη.
Αλλος σιγουρος τροπος να σιγουρευτεις δεν νομιζω να υπαρχει

lionor
13-11-12, 02:06
Αν η βιολογια ηταν οκ, δεν θα πρεπει να δω ετσι κι αλλιως νιτρικα; Και οσο ειχα το ψαρακι μεσα και τωρα που ριχνω τροφη μονο. Το τεστ που εχω δυστηχως για μενα ειναι μη αξιοποιησιμο, ηδη εχω παραγγειλει ενα της tetra, αλλα θα αργησει να ερθει και ειλικρινα δεν ειμαι διατεθειμενος να δωσω κι αλλα χρηματα, ηδη κοντευω να φτασω σε 4ψηφιο αριθμο.

Για να συνοψισουμε: θα παω αυριο στον φιλο να παρω το μπολι. Θα περιμενω 1-2 μερες και θα μετρησω για νιτρικα. Αν τα δω παλι 0, θα ξεκινησω το στρωσιμο με αμμωνια.

exelix
13-11-12, 02:55
Η απάντηση που σου είχα δώσει τότε τι σχέση έχει; Είχες τόσο καιρό ενα ψάρι που κατουρούσε στο ενυδρείο και δε μετρούσες αμμωνία. Γίνεται να έχεις άστρωτο φίλτρο; Ή έχει πρόβλημα το τεστ σου ή απλά μέχρι να κάνεις αλλαγή δεν είχες παρά ελάχιστα νιτρικά λόγω των λίτρων σε σχέση με τα ταΐσματα.

lionor
13-11-12, 03:06
Εχει σχεση γιατι και τοτε το ιδιο προβλημα ειχα οπως και τωρα και μου χες δωσει την ιδια ακριβως απαντηση οπως τωρα. Δεν λεω οτι ειναι λαθος. Σωστοτατη ειναι. Οπως μου χες ομως γραψει και τοτε, επρεπε να εχω μετρησιμα νιτρικα. Ουτε τοτε ειχα, ουτε τωρα εχω.Δεν λεω, μπορει να ειναι λιγα, να καταναλωνονται αυτα τα λιγα απο τα φυτα και να μην φαινονται. Αλλα εικασια ειναι μονο. Θα νοιωσω πιο ησυχος να δω οτι ειναι μετρησιμα. Ας βαλω αυριο και το μπολι και βλεπουμε

Ασχετο: πατρα μενεις; Γνωριζεις μηπως αυτο το μαγαζι: http://www.eworld.com.gr/eworld/

Nick74
13-11-12, 05:31
Για να συνοψισουμε: θα παω αυριο στον φιλο να παρω το μπολι. Θα περιμενω 1-2 μερες και θα μετρησω για νιτρικα. Αν τα δω παλι 0, θα ξεκινησω το στρωσιμο με αμμωνια.


αν δε ριξεις αμμωνια πως να εχεις νιτρικα?

lionor
13-11-12, 05:43
Eχω βαλει απο την κυριακη μεσα σε τουλι τροφη... Δεν επαρκει αυτο;

Nick74
13-11-12, 05:44
ισως αρκει...

lionor
13-11-12, 21:16
Το πολυ-πολυ να σταξω και μερικες σταγονες αμμωνια... Ειδωμεν...
-------------------------
Moλις εριξα το μπολι... για να δουμε....

kgf12345
13-11-12, 21:19
που το εριξες?στο φιλτρο ελπιζω:Dητανε αρκετο?πηρες και υλικα η μονο "λασπη"?πες καμια λεπτομερεια να ξερουμε τι γινεται γιατι θα ψαχνουμε παλι μετα να βρουμε τι εγινε.μην στα βγαζουμε με το τσιγκελι:D

lionor
13-11-12, 21:27
Δεν ειμαι τοσο...ασχετος, οσο δειχνω :p
Πηρα μια βατα πνιγμενη στην μουργα μεσα σε νερο απο το ενυδρειο. Περιπου 1 λιτρο. Εριξα ολο το νερο πρωτα πανω στα σφουγγαρια μου, μετα εστιψα καλα-καλα την βατα πανω στα σφουγγαρια, εκοψα την μιση και την εβαλα στην θεση του filter wool.
Εχω τροφη βαλει μεσα στην αποχη. Να ριξω και καμια σταγονα αμμωνια;Θερμοκρασια ειχα 22 αλλα το ανεβασα τωρα στους 24

kgf12345
13-11-12, 22:22
οκ:Dκαλα μου ακουγεται.ανεβασε τη θερμοκρασια κιαλλο.βαλτη στους 28-29 μερικες μερες.μετρηση αμμωνιας εκανες καθολου με την τροφη που εχεις μεσα?

lionor
13-11-12, 22:24
Oκ θα την ανεβασω...(αν δω αν ανεβαινει γιατι δνε ξερω αν τελικα εχει προβλημα ο θερμαντηρας ή οχι...)
Μετρηση οχι δεν εκανα...Αναθεμα δηλ. αν με αυτο το τεστακι μπορεις να δεις αν εχεις αμμωνια ή οχι...Παω να μετρησω τωρα...

kgf12345
13-11-12, 22:29
μετρα να δουμε που βρισκεσαι,και αν χρειαστει να ριξεις αμμωνια.

lionor
13-11-12, 22:59
Οριστε και οι μετρησεις:

kgf12345
13-11-12, 23:23
ριξε αμμωνια.ξεκινα με 15-20ml να κανει ενα Peak να δουμε τι κανει η βιολογια σου,γιατι εγω τωρα 0 βλεπω(πεσμου αν εσυ βλεπεις κατι αλλο) και ειναι κακο και για το μπολι αυτο.τη θερμοκρασια στο θερμοστατη την ανεβασες?

lionor
13-11-12, 23:37
Kι εγω ολα 0 τα βλεπω.
Οκ ριχνω τωρα 20 ml αμμωνιας
Θερμοκρασια την ανεβασα, αλλα επειδη δεν εχω λειτουργησει ποτε τον θερμοστατη, δεν ξερω αν λειτουργει σωστα. Τωρα ειναι στους 25 βαθμους, αλλα στις οδηγιες γραφει οτι μπορει να θελει μεχρι και 12 ωρες για να φτασει στην επιθυμητη θερμοκρασια.

kgf12345
13-11-12, 23:46
οκ,αφου ανεβαινει η θερμοκρασια καλο ειναι.απλα εχε το το νου σου με το θερμομετρο να μην περασει τους 30 βαθμους.μεχρι 30 ειναι καλα αλλα οχι παραπανω γιατι αντι να κανει καλο κανει κακο απτους 30 και μετα.αν το κανεις να μενει 29-30 ολη μερα θαναι πολυ καλα.και 28-29 καλα ειναι ομως,πολυ καλυτερα απτους 24.

ριξε την αμμωνια και αστο.απο αυριο ριχνε καθε μερα 5ml μεχρι και την παρασκευη και την παρασκευη το βραδυ θα μετρησεις ξανα αμμωνια.αν βρεις να εχεις αμμωνια φουλ,θα το αφησεις το σαββατοκυριακο χωρις αμμωνια και θα ξανακανεις μετρηση για αμμωνια και νιτρικα τη δευτερα να δουμε που βρισκομαστε.αυτα τωρα για να φτουρισει το τεστ αμμωνιας που εχεις,αλλιως θα σουλεγα κανε καθε μερα:Dνιτρικα και νιτρωδη κανε καθε βραδυ μετρηση,για να εχουμε μια εικονα απαυτα εστω.

περιμενε αν θες να παρεις γνωμη και απτο nick μηπως εχει καμια αλλη ιδεα,αλλα πιστευω οτι ετσι θασαι κομπλε.

lionor
14-11-12, 07:32
Ακομα πρεπει να εχω 3 τεστ αμμωνιας, αν και... νομιζω οτι ειναι απαραδεκτο σαν τεστ, φαινεται και στην ποιοτητα του κουτιου, οδηγιες χρησης τυπωμενες σε χαρτι της πλακας, λες και τις εχω τυπωσει σε dot matrix, τεσπα.
Παω για νανι τωρα, εριξα τα 20ml αμμωνιας.
Τα...λεμε αυριο....
-------------------------
Διαβασα μια παρομοια περιπτωση με την δικια μου, με τον φιλο που μπολιασε και εριξε 100ml αμμωνιας... Και απο οτι λεει τα φυτα του ειναι σε κατασταση ...σοκ. Ελπιζω οι ανουμπιες μου να μην εχουν τετοιο προβλημα. Κριμα παντως για τα φυτα του, γιατι εκτος απο κοπο, εμενα προσωπικα μου αρεσε απιστευτα το στησιμο του. Περιεργο παντως που το τεστ του εδειξε μονο 1ppm, ισως γιατι μετρησε λιγη ωρα μετα αφου εριξε την αμμωνια. Eβαλα και μια αεραντλια, πολυ μικρης ισχυος ομως 72l/h

Το βραδακι θα κανω μετρηση no2-no3 να δω που βρισκομαι κι εγω...

kgf12345
14-11-12, 13:03
οι ανουμπιες δεν θα καταλαβουν τιποτα.κιαν καει κανενα φυλλαρακι κοψτο και θαναι ενταξει.η περιπτωση που διαβασες εχει πιο απαιτητικα/ευαισθητα φυτα και εκτος αυτου εσυ δεν εριξες την ιδια ποσοτητα αμμωνιας.αν ριχνεις 5ml μεχρι και τη δευτερα ακομα,(αν χρειαστει)θα εισαι στα μισα;)αλλο 50,αλλο 100.

lionor
14-11-12, 16:29
....

lionor
14-11-12, 16:32
Ειχα ρωτησει κιολας για την αμμωνια αν πειραζει τις ανουμπιες...

Το πρωι εκανα μετρησεις αλλα δεν εδειξαν κατι ενθαρρυντικο. θα κανω ξανα το βραδυ. Εκανα μια...κακη σκεψη: ο θερμαντηρας, ειναι ενσωματωμενος, ακριβως διπλα απο τα σφουγγαρια. Υπαρχει ενα χωρσμα αναμεσα τους απο πλαστικο. Τον αισθητηρα θερμοκρασιας, τον εχω ακριβως στην αντιθετη γωνια. Οταν αναβει ο θερμαντηρας, δεν ειναι λογικο το νερο που εινα πολυ κοντα του να ειναι...φωτια και λαβρα; Δεν ξερω αν στεκει η σκεψη μου, αλλα ετσι η βιολογια θα...βραζει.
Την θερμοκρασια την σταθεροποιησα στους 26,5 βαθμους.

Θελω και μια γνωμη για το τι ειναι αυτο το...χαλι (εμφανιστηκε μετα την προθηκη αμμωνιας) και το κυριοτερο: πως φευγει...;

kgf12345
14-11-12, 17:02
οι ανουμπιες δεν θα καουν απτην αμμωνια.αλλα ακομα και αν καει κανα φυλλαρακι τους,τις ανουμπιες θα σκεφτουμε τωρα η τι θα γινει με το φιλτρο σου για να βαλεις ψαρια και να μην εχουν προβλημα?

οταν κανεις μετρησεις βαζε νουμερα να τα βλεπουμε;)

η βιολογια δεν βραζει κιας ειναι διπλα στο θερμαντικο.η μονη περιπτωση να βρασει και να βρασουν και τα ψαρια μαζι ειναι αν κολλησει ο θερμοστατης του θερμαντηρα και δεν σβηνει, αλλα αν εχεις controller θα τον κοψει αυτος οποτε δεν εχεις θεμα.εκτος αν εισαι τοοοοοσο γκαντεμης πια και κολλησουν ολα μαζι:D
οι 26.5 καλα ειναι αλλα παραπανω θα ητανε καλυτερα.

τα ασπρα που βγηκανε τα ετριψες καθολου να δεις αν φευγουνε?δε μου φαινεται τιποτα σοβαρο,ισως απτην εξτρα αμμωνια και τις συνθηκες που αλλαξανε ξαφνικα με τη θερμοκρασια κλπ να εμφανιστηκανε αλλα πιστευω οτι θα φυγει.εγω περιμενα οτι θα ειχες και θολουρα στο νερο τωρα με 20ml που εριξες χτες.αλλα ειναι νωρις ακομα,περιμενε:smt047

περιμενε να σου απαντησει και κανεις αλλος για τα ασπρα αλλα εγω δεν θα ανησυχουσα ιδιαιτερα.

αμμωνια ξαναεριξες σημερα?αν δεν εριξες,ριξε αλλα 5ml.

lionor
14-11-12, 17:20
Tι νουμερα να βαλω...κουλουρακια βλεπω μονο.
Χτες εβαλα τις φωτος (με ωρα και ημερομηνια) για να μη βγω..τρελλος στο τελος.
Επειδη φοβαμαι αυτα τα ...κολληματα, προτιμω να εχω 26,5 , παρα να παιζω στο οριο των 29-30 βαθμων. Αν γινει κανα τσαφ εκει, μπορει να μην προλαβω.
Τα ασπρα προσπαθησα με το δαχτυλο αλλα δεν βγαιναν με τπτ. Ετσι πηρα ενα σφουγγαρι και με λιγο απορρυπαντικο πιατων, βγαινουν ευκολα. Οκ, αστειευομαι, να πουμε και κανα αστειο γιατι εχω αρχισει και...σαλταρω! Προσπαθησα λιγο με το νυχι και φευγει. Αλλα με αυτα θα ασχοληθουμε λιγο αργοτερα.
Εριξα κανονικα 5ml σημερα. Αργοτερα θα κανω μετρησεις...

genecr
14-11-12, 17:25
T Ετσι πηρα ενα σφουγγαρι και με λιγο απορρυπαντικο πιατων, βγαινουν ευκολα.

με έκανες να σηκωθώ για να διαβάσω καλύτερα :D:smt079

lionor
14-11-12, 17:29
με έκανες να σηκωθώ για να διαβάσω καλύτερα :D:smt079

Eιπα να το αφησω για λιγο χωρις...επεξηγηση, αλλα οκ. Εδω τα παιδια προσπαθουν να βοηθησουν, κι εγω θα καθομαι να κανω αστειακια; ;)

kgf12345
14-11-12, 17:50
χαχαχαχα!κιεγω σκαλωσα.μολις το διαβασα,λεω εχει γουστο!:D
καλα εισαι κανε μετρησεις αργοτερα να δουμε.καλα θα ητανε ναχαμε κ μετρηση αμμωνιας για να ξερουμε τι ριχνεις τελικα,ειναι αμμωνια αυτο που εχεις η νερο,αλλα τεσπα.υποθετω οτι μυριζει αμμωνια ε;:D

lionor
14-11-12, 19:15
23% περιεκτηκοτητα εχει. Και φυσικα μυριζει αμμωνια. Εδω ανοιγω το καπακι του ενυδρειου και βρωμαει ο τοπος! Στις 8 ακριβως θα εχουμε τα αποτελεσματα. Ουτε...εκλογες να ταν. Στοιχηματιζω οτι παλι μηδενικα θα δειξει...:-?

lionor
14-11-12, 20:05
Κριμα που κανεις δεν εβαλε στοιχημα:

kgf12345
14-11-12, 20:41
:Dok.κοιτα ειναι νωρις ακομα.παντως,σε στρωμενο φιλτρο,με την αμμωνια που εριξες χτες μεχρι σημερα το βραδι θα επρεπε να εχεις καποια νιτρικα μετρησιμα,ισως και ΝΟ2.εμενα μου φαινεται οτι ειναι αστρωτο το φιλτρο σου.τωρα πως εγινε αυτο ενω ειχες ψαρι μεσα τοσες μερες και ταιζες,προς το παρον ειναι μυστηριο.συνεχισε με την αμμωνια.που θα παει,θα βγαλει νιτρικα καποια στιγμη.και εχεις βαλει και το μπολι...

οταν ειχες το χρυσοψαρο τι θερμοκρασια ειχες στο νερο?

το φιλτρο σου λειτουργει κανονικα?εχει ροη?(λεω μηπως...)

lionor
14-11-12, 20:48
Πως ειναι νωρις; Δεν θα πρεπε μεσα σε 24 ωρες να εχω μετρησιμα νιτρικα; Εκτος κι αν φταιει, που μετρησα στις 23 ωρες...:p
Οσο για το...μπολι, ας μην βιαστω ακομα, ας περιμενω και αυριο μπας... Αλλα δεν ειναι πανακεια, οπως συχνα παρουσιαζεται εδω μεσα. Θα...κραξω αυριο, αν ειναι.
Θερμοκρασια ειχα εκ του φυσικου του. Τωρα ειχε πεσει στους 22 βαθμους με το κρυακι που επιασε.

kgf12345
14-11-12, 20:55
κοιταξε το μπολι μπορει να μην ειναι πανακεια,αλλα ειναι μεθοδος δοκιμασμενη και αποδεδειγμενη χρονια τωρα και απο ερασιτεχνες χομπιστες και απο επιστημονες.δεν προτεινεται χωρις λογο δηλαδη.συνεχισε με την αμμωνια.δε μπορεις να κανεις κατι αλλο.και μην κανεις αλλαγες νερου εβδομαδιαιες μεχρι να δουμε τι γινεται με τα νιτρικα.

lionor
14-11-12, 20:59
Αν μετρησω κι αυτη την φορα, ειναι η 3η που δεν πιανει το μπολι, οποτε...τι μου λες τωρα :)
Θερμοκρασια εχω 27 βαθμους, να το αφησω εκει μονιμα; (δεν θελω να τα ..τρωει η δεη...καταλαβαινεις...)
Νερο εχω να αλλαξω απο την περασμενη τεταρτη
Θα ριξω κι αυριο 5ml αμμωνιας, θα κανω ξανα μετρησεις και βλεπουμε
(με την συνεχομενη προσθηκη αμωνιας να δω πως θα καθαρισω τα τζαμια μετα, θα θελει ξεστησιμο φοβαμαι, οποτε αδικος ο κοπος μου φαινεται, ηδη εχουν γινει χαλια...)

Nick74
14-11-12, 21:55
μα δεν εχεις μμωνια αρα γιατι λες πως ειναι αστρωτο?
Η εχεις πετυχει σχεδον 100% απονιτροποιηση, η κατι τρεχει με τα τεστ σου.
ποσο βαθυς ειναι ο βυθος σου και απο τι αποτελειται?
ποσο μεγαλο φιλτρο εχεις και ποια ειναι τα υλικα του?
για φυτα δε ρωταω γιατι οι ανουμπιες δεν απονιτροποιουν (συμβαλλουν ελαχιστα).
Τα υλικα του φιλτρου σου, οι σωληνες κτλ εχουν μηπως μπολικη αλγη?
στο ενυδρειο απο αλγες τι παιζει?
Υπαρχουν "σκοτεινες περιοχες"? (ζωνες που ποιανει λασπη ο βυθος οπου δεν υπαρχει σχεδον καθολου κυκλοφορια νερου)
Απο πετρες τι εχεις?

kgf12345
14-11-12, 23:37
εριξε χθες 20ml αμμωνια.και αποψε που μετρησε νιτρικα και ΝΟ2 του δειχνει 0 το τεστ.του ειπα να συνεχισει να ριχνει απο 5ml καθε μερα μεχρι την παρασκευη και την παρασκευη το βραδι να κανει παλι ολες τις μετρησεις.σαβ/κο να το αφησει χωρις να ριξει αλλη αμμωνια κ να ξαναμετρησει τη δευτερα για να δουμε τι αυξηθηκε και τι μειωθηκε.παντως κιεγω πιστευω πως με το μπολι που εβαλε κ χθες,και τοση αμμωνια,θαπρεπε να υπαρχουνε εστω και ελαχιστα μετρησιμα νιτρικα,αν οχι και νιτρωδη.αλλα ισως να ειναι νωρις για το συγκεκριμενο ενυδρειο.θα δειξει.

παντως ετσι και ειναι στρωμενο και κανει τετοια απονιτροποιηση θα τραβαω τα...μαλια μου:D

Nick74
15-11-12, 05:51
Λοιπον, ειδα τη φωτο του ενυδρειου και παμε για παραγοντες πληρους απονιτροποιησης:

Τα φυτα ειναι 3 ανουμπιες αρα δε γινεται να απονιτροποιουν,
ο βυθος ειναι κλασσικος βυθος 4 το πολυ 5 cm αμμο, αρα ουτε εκει δικαιολογειται πληρη απονιτροποιηση
Το φιλτρο που βλεπω ειναι το εσωτερικο μαμισιο, υπαρχει και αλλο εξωτερικο παραλληλα?
Αλγες παλι δε βλεπω, μηπως ειναι τιγκα το φιλτρο

Καλη απονιτροποιηση μου εχει τυχει (καλη, οχι 100%) αλλα οχι τετοιο πραγμα.
Καλο ειναι να γινουν μερησεις και με αλλο τεστ αν καποιος ειναι κοντα σου (νιτρικα και αμμωνια)

delta66
15-11-12, 09:32
23% περιεκτηκοτητα εχει. Και φυσικα μυριζει αμμωνια. Εδω ανοιγω το καπακι του ενυδρειου και βρωμαει ο τοπος! Στις 8 ακριβως θα εχουμε τα αποτελεσματα. Ουτε...εκλογες να ταν. Στοιχηματιζω οτι παλι μηδενικα θα δειξει...:-?
Ποση ωρα μετα την προσθηκη αμμωνιας μετρας;
Οταν μετρας μυριζει ακομα το ενυδρειο αμμωνια οταν ανοιγεις το καπακι;

lionor
15-11-12, 11:34
Nα απαντησω στις αποριες:

Το ενυδρειο εχει μεσα τα εξης: 25 κιλα αμμοχαλικο 1-2 mm κοκκομετριας πολυ καλα πλυμενο. 2 πετρες μεγαλες, μαλλον για ξυλοπετρες μου μοιαζουν, στις οποιες εκανα τεστ με ακουα και δεν αφρισαν. 4 κομματια φυσικο ξυλο. Τις πετρες και τα ξυλα τα ειχα πλυνει για μια βδομαδα σε κουβα με καθημερινες αλλαγες ζεστου νερου. Εχει ακομα 3 ανουμπιες. Αλγη οχι, δεν εχω δει κατι. Φωτοπεριοδο εχω βαλει τωρα 6 ωρες την ημερα. Το φιλτρο, οπως φαινεται και στην εικονα εχει: το κατω καλαθακι το εχω τιγκαρει με siporax μεσα σε διχτακι, το πανω καλαθακι εχει filter wool, ενα μπλε χοντροτρυπο, ενα μπλε ψιλοτρυπο και μια καλτσα γεματη substrat. To φιλτρο εχει ροη ικανοποιητικη, οπως ειχε οταν πρωτολειτουργησε. Εχω στρεψει την εξοδο προς την επιφανεια, για αναταραξη και απο χτες εβαλα και μια μικρη αεραντλια.
Ξεκινησα το ενυδρειο στις 14/10/2012. Εριξα δικο μου μπολι (μια καλτσα με substrat) και αμεσως εβαλα και το ψαρακι που ειχα. Για 2 μερες δεν ειχα μετρησιμα νιτρικα και ξεκινησα να ριχνω βακτηρια για 8 μερες. Ουτε κι ετσι εμφανιστηκαν νιτρικα. Εκανα και μετρησεις για αμμωνια, νιτρωδη και νιτρικα ολα 0. Προχτες το βραδυ, ξαναεβαλα μπολι απο εναν φιλο απο το φορουμ και εριξα και 20ml αμμωνιας. Χτες εριξα ξανα 5ml αμμωνιας και το βραδυ εκανα μετρησεις και τα νιτρωδη και νιτρικα ειναι παλι 0, θα ξαναμετρησω ξανα σημερα το απογευμα. Η αμμωνια μυριζει πολυ εντονα οταν ανοιξω το καπακι του ενυδρειου.

delta66
15-11-12, 12:34
Κατι δεν παει καλα ειτε με τη μυτη σου, ειτε με τις μετρησεις.

lionor
15-11-12, 12:44
Για την μυτη μου, θα παω σε ωρλ ;)
Και τον φαρμακοποιο που μου πε οτι ειναι καθαρη αμμωνια, περιεκτικοτητας 23% θα τον στειλω σε ψυχιατρο :)

Εννοεις για το τεστακι των νιτρικων; Μεχρι και τον σεπτεμβριο, που το χρησιμοποιουσα για μετρησεις στο προηγουμενο 'ενυδρειο', μια χαρα μετρησιμα νιτρικα εδειχνε. Μαλιστα καποια στιγμη ηταν και ανεβασμενα, και το ειχα ποσταρει κι εδω στο φορουμ, και τελικα τα μειωσα με συχνοτερες αλλαγες νερου. Δοκιμασα να μετρησω και με καινουργιο τεστ νιτρικων της api, που το πηρα απο την προσφατη ομαδικη παραγγελια, και αυτο τα ιδια δειχνει.
Θα ριξω και σημερα 5ml αμμωνιας και πιο μετα θα κανω ξανα μετρηση να δουμε μηπως δειξει κατι αλλο.
Απο το στησιμο του ενυδρειου και κυριως απο το...στησιμο του φιλτρου, μηπως εχω κανει καμια βλακεια...; Γιατι ειδικα με το φιλτρο, εκανα εντελως δικη μου πατεντα, με την τοποθετηση των υλικων

delta66
15-11-12, 13:45
Δεν ειναι προφανες οτι τουλαχιστον το τεστ αμμωνιας δεν δινει σωστο αποτελεσμα;

Αν ο φαρμακοποιος σου εδωσρ λοιπον αμμωνια, εσυ μυριζεις στο ενυδρειο αμμωνια, και το τεστ δειχνει μηδεν, που υπαρχει το λαθος;

lionor
15-11-12, 16:57
Δεν καταλαβα τι εννοεις...Τεστ αμμωνιας απο την μερα που εριξα αμμωνια δεν εχω κανει, γιατι ειναι αυτονοητο οτι εχω αμμωνια και γιατι εχω μονο ακομα 2-3 τεστ και τα φυλαω για περιπτωση...αναγκης.
Το προβλημα ειναι γιατι δεν εχω μετρησιμα νιτρικα
-------------------------
Εκανα τωρα μετρησεις νιτρωδων-νιτρικων, μηδενικες οι τιμες...
αναμενω οδηγιες....

genecr
15-11-12, 18:32
χαχα... κουφά πράγματα... οπότε δεν έχει πιάσει το μπόλι, εγώ θα συνέχιζα με καθημερινή δόση αμμωνίας και θα μέτραγα σε καμιά βδομάδα

lionor
15-11-12, 18:35
E δεν μου μενει και τπτ αλλο να κανω εκτος απο το να το...πεταξω.

Αμμωνια να βαζω ποση καθε μερα και για ποσο καιρο; Αλλαγη νερου να κανω; Θερμοκρασια να το αφησω μονιμα στους 27; Μετα οταν με το...καλο στρωσει, θα εχω προβλημα με τοση αμμωνια που θα εχω ριξει μεσα;

genecr
15-11-12, 18:42
3-4 μέρες πριν βάλω στο δικό μου ψάρια (200 λίτρα) έριχνα κάθε μέρα 20-25 σταγόνες αμμωνία περιεκτικότητας σαν και τη δική σου και μετά από 24 ώρες δεν είχα καθόλου αμμωνία και νιτρώδη. εφόσον εσύ μετά από πάνω από 24 ώρες έχεις no2 no3 0 σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει καθόλου ο κύκλος του αζώτου (κάνε σε παρακαλώ και τέστ αμμωνίας μπας και έχεις πετύχει το απόλυτο :D). άρα βάζε αμμμωνία καθημερινά, και παραπάνω να πέσει δεν πειράζει, αλλαγές δεν κάνεις καθόλου....
...................................
να διορθώσω ....έριχνα μέρα παρά μέρα 20-25 σταγόνες αμμωνία περιεκτικότητας σαν και τη δική σου και μετά από 48 ώρες...

delta66
15-11-12, 20:38
Δεν καταλαβα τι εννοεις...Τεστ αμμωνιας απο την μερα που εριξα αμμωνια δεν εχω κανει, γιατι ειναι αυτονοητο οτι εχω αμμωνια και γιατι εχω μονο ακομα 2-3 τεστ και τα φυλαω για περιπτωση...αναγκης.
Το προβλημα ειναι γιατι δεν εχω μετρησιμα νιτρικα
-------------------------
Εκανα τωρα μετρησεις νιτρωδων-νιτρικων, μηδενικες οι τιμες...
αναμενω οδηγιες....

Α μαλιστα.
Διαβασα πιο πανω (141) που γραφεις οτι εκανες τεστ ΝΗ3 ΝΟ2 ΝΟ3 και τα βρηκες μηδεν. Προφανως εννοεις οτι εκανες στην αρχη μονο τεστ ΝΗ3.

Το συμπερασμα μου ειναι οτι η βιολογια ειναι ανυπαρκτη και εφοσον εχεις φουλ αμμωνια (τεστ με τη μυτη και προσθετεις αμμωνια) και μετρας μηδενικα ΝΟ2 ΝΟ3.

Μπορει να εχουν συμβει διαφορα.
Εχω διαβασει οτι η μεγαλη ποσοτητα αμμωνιας μπορει να σκοτωσει τα ιδια τα βακτηρια που ζουν απο αυτην κλπ.

Δεν εχω εμπειρια σε στρωσιμο με αμμωνια και δεν μπορω να βοηθησω περαιτερω.
Εγω θα σταματαγα την παροχη αμμωνιας ανεξελεγκτα παντως και θα ξεκινουσα απο την αρχη ( με αλλη μεθοδο βεβαια, αλλα αυτο ειναι επιλογη του καθενος)

Nick74
15-11-12, 22:02
Εχω διαβασει οτι η μεγαλη ποσοτητα αμμωνιας μπορει να σκοτωσει τα ιδια τα βακτηρια που ζουν απο αυτην κλπ.


Αυτο Σπυρο δεν ισχυει, βαλε σε ενα κουβα με ενα φιλτρακι που περισσευει λιγο μπολι και αδειασε μεσα και μεαλη ποσοστητα αμμωνιας και περνε τις επομενες μερες μετρησεις και θα καταλαβεις...


Δεν εχω εμπειρια σε στρωσιμο με αμμωνια και δεν μπορω να βοηθησω περαιτερω.
Εγω θα σταματαγα την παροχη αμμωνιας ανεξελεγκτα παντως και θα ξεκινουσα απο την αρχη ( με αλλη μεθοδο βεβαια, αλλα αυτο ειναι επιλογη του καθενος)

Αν τη δοκιμασεις μονο, τοτε θα καταλαβεις πως η αναξελεγκτη μεθοδος ειναι αυτη με το σαπισμα τροφων.
Εδω ξερουμε και νουμερα και φτιαχνουμε οση βιολογια θελουμε, αν θελω πχ (αν ειχα πχ τεστ ακριβειας βεβαια) να φτιαξω βιολογια για 6,34 ppm θα μπορουσα να φτιαξω ακριβως γι αυτη την ποσοτητα.
Με το σαπισμα τροφων πας εντελως στην τυχη, αν σαπισουν, και ποτε θα σαπισουν και ποση αμμωνια θα παραχθει κτλ κτλ κτλ...
Τεσπα, ειναι μια εναλλακτικη μεθοδος που θεωρητικα -και πρακτικα προφανως- λειτουργει, αλλα δε μοιαζει και η καλυτερη.


lionor> τελικα μαλλον εχουμε μπερδευτει...
Αυτο που ειχα καταλαβει ηταν πως μετραγες μονιμα ολα μηδεν και τωρα λες οτι δεν μετρας αμμωνια?
αστρωτο ειναι, ειναι απλο...
Αφου εριξες μεσα αρκετη αμμωνια και μαζι και τις τροφες, αστο , ξεχνα το τελειως και ξαναμετρα σε 6-7 μερες.
Μεχρι τοτε πρπει να βρεις και ενα τεστ αμμωνιας που να δουλευει

delta66
15-11-12, 22:24
Οταν λεω "εχω διαβασει", δεν εννοω σε ιντερνετικο μυθηστορημα :)

Καπου μεσα στη βιβλιογραφια που χρησιμοποιησα για το θεμα που εγραψα περι "Νιτροποιηση και οι παραγοντες που την επηρεαζουν" και παραθετω τα λινκ απο κατω.
Καποιο λινκ ισως εχει αλλαξει αλλα αν ψαξεις μπορει να τα βρεις.
Φυσικα ετοιμασου για πολυυυυυ διαβασμα. Απειρες σελιδες τα pdf.
-------------------------
ααα εκει μεσα θα βρεις και πληροφοριες για το τι παθαινουν τα βακτηρια σε ελλειψη φωσφορου (για σενα πχ που στρωνεις με σκετη αμμωνια και καμια πηγη φωσφορου).
Μπορει να βρεις και γενικα πληροφοριες στο ιντερνετ γκουγκλαρωντας για phosphor block ή κατι τετοιο.

Nick74
15-11-12, 22:28
σε πιστευω, αλλα στην πραξη ποσες φορες μπορει να συμβει?
αυτο μονο με επαναλαμβανομενα πειραματα μπορουμε βεβαια να το δουμε (οχι δεν εχω ορεξη να στρωσω 200 κουβαδακια με τιποτα... να πεις να ζουσα απο αυτο οκ, απλα το χομπυ μου κανω ομως)
Το σιγουρο ειναι πως δεν ειναι κατι που ντε και καλα θα συμβει, αφου η πραξη δειχνει πως οι μεγαλες δοσεις ειναι καλυτερες απο τις μικρες για στρωσιμο

delta66
15-11-12, 22:50
Το αναφερω ως πληροφορια για να ψαχνομαστε οταν παει κατι στραβα.
Η βιολογια ειναι πολυπλοκη επιστημη, δεν ειναι ριξαμε αμμωνια και μετραμε νιτρικα μονο και τελειωσαμε.

Nick74
15-11-12, 23:10
Κοιτα, οταν βαλω μπολι μπορει και να μην ποιασει... Ε και? μου ειναι γνωστο αυτο. παντα υπαρχει μια πιθανοτητα να γινει, αλλα προσωπικα που συνηθως δινω μπολι μια φορα το ειδα (και εποιασε με τη δευτερη)
οταν φορτωνω με φυτα και μετα πλακωνω αμμωνιες υπαρχει κινδυνος να καουν. ε και? το κανω παλι εν γνωση μου πως υπαρχει μια πιθανοτητα να γινει (τελευταια ειχαμε εδω μεσα τετοια περιπτωση)
Αν λοιπον υπαρχει και μια πιθανοτητα η μεγαλη ποσοτητα αμμωνιας να σκοτωσει το μπολι, παλι δεν εχω προβλημα γιατι πολυ απλα υπαρχει η πιθανοτητα να γινει και μονο που εχει καταγραφει εστω και ενα περιστατικο.
Απο κει και περα ομως ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τουλαχιστο δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα να αντιμετωπισω οτιδηποτε μπορει να συμβει οσο δεν υπαρχουν μεσα σε ενα ενυδρειο ψαρια (η μαλλον σε αυτη τη φαση μου αρεσει κι ολας να μελεταω λιγο πιο ακραιες καταστασεις εφ οσον ειμαι εκ του ασφαλους)
Τα ψαρια οταν θα μπουν ετσι κι αλλιως η βιολογια θα ειναι καρατσεκαρισμενη, το νερο ετοιμο να τα υποδεχτει κτλ κτλ κτλ οποτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δε με απασχολει και τοσο η εξελιξη ενος ενυδρειου στη φαση στρωσιματος... Ας κανει οτι θελει, ας ανεβασει και κυανιο που λεει ο λογος η ας κανει κι ενα τριμηνο να στρωσει, κανενα προβλημα.
Απο κει και περα ολα αυτα τα βιαστικα που προτεινω το κανω επειδη δυστυχως ξερω πως το 99.9% των νεων χομπυστων ειναι βιαστικοι και θελουν να δουν αν γινεται ψαρια να κολυμπανε στον αερα πριν καν αγορασουν ενυδρειο. (εγω προσωπικα το 300ρι το εστρωνα εναμισι μηνα και, για να δω ποτε θα μηδενισει 8 ppm ...δε βιαζομαι καθολου σε τετοια πραγματα, αν βιαζομουνα τωρα θα ειχα ηδη ενα ζευγαρακι unimakulata κι ενα macrostomus και θα τα ειχα σε κουτια ΙΚΕΑ η στην καλυτερη θα ξαναεφτιαχνα δυο "νορμαλ συμβατικα" ενυδρεια :D )
Οι πιο αρχαριοι ομως δεν εχουν τετοια υπομονη, τουλαχιστο οι περισσοτεροι, και καπου τους καταννοω γιατι οταν τους καρφωθηκε να αποκτησουν ενυδρειο ειχαν στο μυαλο τους προφανως την εικονα ενος ενυδρειου ετοιμου διακοσμημενου γεματο ψαρια κι οχι οτι θα κανουν τους χημικους

delta66
15-11-12, 23:22
Οταν στρωνεις με αμμωνια, αναπτυσονται μικροοργανισμοι κλπ στο βυθο, πουνθα ανταγωνιστουν τους μυκητες κλπ παθογονα απο τα οργανικα που θα αρχισουν να εμφανιζονται στο βυθο με την εναρξη του ταισματος;
Ή θα πανε χαμενοι ενας δυο μηνες στρωσιματος σε αυτο το επιπεδο.
Μη ξεχναμε οτι οι παθογονοι μικροοργανισμοι (πχ μυκητες φουνγκους κλπ) που τρωνε καταλοιπα τροφων, τρωνε και .... ψαρι.
Θετικα δρωντες μικροοργανισμοι, και ανταγωνιστες των παθογονων, μπορουν να αναπτυχθουν σε περιβαλλον νερου και αμμωνιας μονο;

lionor
15-11-12, 23:24
Α μαλιστα.
Διαβασα πιο πανω (141) που γραφεις οτι εκανες τεστ ΝΗ3 ΝΟ2 ΝΟ3 και τα βρηκες μηδεν. Προφανως εννοεις οτι εκανες στην αρχη μονο τεστ ΝΗ3.



Tελευταιο τστ αμμωνιας εκανα λιγο πριν βαλω το μπολι, κι εδειξε 0. Αν και αμφιβαλλω για την αξιοπιστια του (τεστ salifert)
Τωρα που εχω ριξει αμμωνια τι τεστ αμμωνιας να κανω; Με 30ml αμμωνια που εχω ριξει ως τωρα ειναι δυνατον να μην εχει;

delta66
15-11-12, 23:37
Ναι θα μπορουσε, αν υπηρχε ο αναλογος πληθυσμος νιτροποιητικων βακτηριων ( η "βιολογια" που λεμε).
Τοτε θα τελειωναμε με το θεμα της νιτροποιησης και θα μπορουσαμε να μιλησουσε για πιθανοτητες πληρους απινιτροποιησης (αφου δεν βρισκεις νιτρικα στις μετρησεις).

lionor
15-11-12, 23:40
lionor> τελικα μαλλον εχουμε μπερδευτει...
Αυτο που ειχα καταλαβει ηταν πως μετραγες μονιμα ολα μηδεν και τωρα λες οτι δεν μετρας αμμωνια?
αστρωτο ειναι, ειναι απλο...
Αφου εριξες μεσα αρκετη αμμωνια και μαζι και τις τροφες, αστο , ξεχνα το τελειως και ξαναμετρα σε 6-7 μερες.
Μεχρι τοτε πρπει να βρεις και ενα τεστ αμμωνιας που να δουλευει

Γιατι βρε παιδια εχετε μπερδευτει; Ολα αναλυτικα δεν τα περιγραφω;
Τωρα δεν μετρω αμμωνια, γιατι 1ον)εχω ελαχιστα τεστ διαθεσιμα, 2ον)τι πιο λογικο να μου δειξει αμμωνια, αφου τοση εχω ριξει μεσα
Θα ξανακανω ομως αυριο και τα 3 τεστ να δουμε

Μεχρι τωρα εχω ριξει συνολικα 30ml. Να ριξω αλλη ή οχι;
Τεστ αμμωνιας ειχα παραγγειλει απο την προσφατη ομαδικη, αλλα ξεχασαν να το βαλουν. Ελπιζω να το εχω συντομα
Να ριξω κι αλλη αμμωνια; Θερμοκρασια στους ποσους να το εχω; Την τροφη που χω μεσα σε τουλι, να την βγαλω;
Αν καποια στιγμη, πανε ολα καλα, γιατι αρχιζω να αμφιβαλω και για αυτο, θα ξεβρωμισει απο την αμμωνια ή θα χρειαστει πρωτα να κανω καμια 10αρια αλλαγες νερου...;
Σορυ που ρωταω τοσα πολλα, αλλα εχω αρχισει και απογοητευομαι...

Nick74
15-11-12, 23:50
Οταν στρωνεις με αμμωνια, αναπτυσονται μικροοργανισμοι κλπ στο βυθο, πουνθα ανταγωνιστουν τους μυκητες κλπ παθογονα απο τα οργανικα που θα αρχισουν να εμφανιζονται στο βυθο με την εναρξη του ταισματος;
Ή θα πανε χαμενοι ενας δυο μηνες στρωσιματος σε αυτο το επιπεδο.
Μη ξεχναμε οτι οι παθογονοι μικροοργανισμοι (πχ μυκητες φουνγκους κλπ) που τρωνε καταλοιπα τροφων, τρωνε και .... ψαρι.
Θετικα δρωντες μικροοργανισμοι, και ανταγωνιστες των παθογονων, μπορουν να αναπτυχθουν σε περιβαλλον νερου και αμμωνιας μονο;

Σωστο αυτο, αλλα απ οσο εχω δει σε αξιοπιστες πηγες η ετεροτροφη αυτη βιολογια θελει ελαχιστο χρονο για να αναπτυχθει οποτε δεν μας πολυπασχολει



Ναι θα μπορουσε, αν υπηρχε ο αναλογος πληθυσμος νιτροποιητικων βακτηριων ( η "βιολογια" που λεμε).
Τοτε θα τελειωναμε με το θεμα της νιτροποιησης και θα μπορουσαμε να μιλησουσε για πιθανοτητες πληρους απινιτροποιησης (αφου δεν βρισκεις νιτρικα στις μετρησεις).


θα μπορουσε να γινεται πληρη απονιτροποιηση αλλα τα στοιχεια του συγκεκριμενου ενυδρειου δε δειχνουν να υπαρχουν παραγοντες για κατι τετοιο...
Βεβαια τα θεματα βιολογιας ειναι πολυπλοκα, αλλα αναφερομαι σε γνωστους παραγοντες

Να ριξω κι αλλη αμμωνια; Θερμοκρασια στους ποσους να το εχω; Την τροφη που χω μεσα σε τουλι, να την βγαλω;
Αν καποια στιγμη, πανε ολα καλα, γιατι αρχιζω να αμφιβαλω και για αυτο, θα ξεβρωμισει απο την αμμωνια ή θα χρειαστει πρωτα να κανω καμια 10αρια αλλαγες νερου...;
Σορυ που ρωταω τοσα πολλα, αλλα εχω αρχισει και απογοητευομαι...

Και ποιος μπορει να σου απαντησει αν δεν ξερουμε το ποσοστο της αμμωνιας?
Μπορει να εχει χτυπησει τερμα και μπορει να ειναι και μηδεν...
Αν δεν εχουμε μετρησεις δε γινεται να δωσουμε καποια συμβουλη.
Απλα για μενα, εμπειρικα τελειως πιστευω πως εχει φουλ αμμωνια, πως ειναι αστρωτο η σε φαση στρωσιματος και πως δε χρειαζεται επι πλεον κι αλλη αμμωνια για να στωσει.
Αν μας ελεγες εστω πως βλεπεις να ανεβαινουν νιτρικα θα ηταν μια ενδειξη πως συμβαινει κατι...

delta66
15-11-12, 23:59
Μη κανεις τεστ τσαμπα αφου βρωμαει το ενυδρειο αμμωνια.
Εξαλλου μεχρι δυο ππμ μετραει το τεστ σου. Αν μετραγε μεχρι 40 θα ειχε ενδιαφερον :)

Εγω λεω να μη ριξεις αλλη και να το αφησεις να αρχισει να προσπαθει το ενυδρειο με την αμμωνια που ηδη εχει.
Οταν σταματησει η εντονη μυρουδια, αρχισε να τα μετρας ολα.
-------------------------
Νικ δεν μιλαω για ετεροτροφα βακτηρια στο βυθο.
Μιλαω γενικα για μικροοργανισμους, που τρεφονται με υπολειματα τροφων, detritus κλπ
-------------------------
Νικ δεν μιλαω για ετεροτροφα βακτηρια στο βυθο.
Μιλαω γενικα για μικροοργανισμους, που τρεφονται με υπολειματα τροφων, detritus κλπ
Μιλαω για στρωσιμο βυθου με λιγα λογια.
Αυτο θα ξεκινησει την πρωτη μερα με την αμμωνια; ή θα περινενει να πεσει πραγματικη τροφη μεσα;

Nick74
16-11-12, 00:08
Νικ δεν μιλαω για ετεροτροφα βακτηρια στο βυθο.
Μιλαω γενικα για μικροοργανισμους, που τρεφονται με υπολειματα τροφων, detritus κλπ


οκ, σε αυτο το επιπεδο οντως ενα μικρο χρονικο διαστημα θα χρειαστει, αλλα και παλι θα εμφανιστουν πολυ γρηγορα οταν αρχισουν τα ταισματα.
Οσο για την αποδομηση των τροφων αυτη ετσι κι αλλιως την αναλαμβανουν μια χαρα τα ετεροτροφα.

Βεβαια μια αλλη προσεγγιση που μελεταω χμμμ ποσος καιρος ειναι απο τοτε που στο πα? 3 μηνες ισως? (και ετσι θα στηθουν τα επομενα δυο ενυδριακια μυ για τα κουκλια που θελω να φερω... ηδη πειραματιζομαι με καλλιεργεια αλγης) λεει οτι πρεπει να αναπτυξουμε διαφορους οργανισμους μεσα στο ενυδρειο πριν μπουν ψαρια (οχι μονο μικροοργανισμους, αλλα και αλγες, και δαφνιες και σκουλικια κτλ κτλ κτλ) αλλα υποθετω πως πριν αρχισουν να μπαινουν ειτε με μεταφορα ειτε με καλλιεργεια ολα αυτα τα νοστιμα την αμμωνια για το στρωσιματακι θα τη φαει (ΙΣΩΣ παραλληλα και λιγη τροφη, αλλα δεν περιμενω απο τις τροφες να μου εξασφαλισουν ποσοστα αμμωνιας)

lionor
16-11-12, 00:13
Μη κανεις τεστ τσαμπα αφου βρωμαει το ενυδρειο αμμωνια.
Εξαλλου μεχρι δυο ππμ μετραει το τεστ σου. Αν μετραγε μεχρι 40 θα ειχε ενδιαφερον :)


Aκριβως... Μολις ανοιξω το καπακι, βρωμαει και ζεχνει, τι να μου πει δηλ το τεστ...
Θελω να ελπιζω οτι απο βδομαδα, θα εχω το τεστ της tetra
Θερμοκρασια να την εχω εκει στους 26-27;
Τα τζαμια απο μεσα εχουν γινει σκατα... Να δοκιμαζα απο τωρα, με κανα σφουγγαρακι να τα καθαρισω;
-------------------------
Εγω θα σταματαγα την παροχη αμμωνιας ανεξελεγκτα παντως και θα ξεκινουσα απο την αρχη ( με αλλη μεθοδο βεβαια, αλλα αυτο ειναι επιλογη του καθενος)

Yπαρχει κι αλλη μεθοδος εκτος απο το στρωσιμο με αμμωνια-μπολι (προσωπικα την θεωρω ...λοττο)-βακτηρια-τροφη;

Nick74
16-11-12, 00:22
αν μυριζει σκατα οπως λες εισαι σε καλο δρομο, εχει φουλ αμμωνια.
Αστο οπως ειναι, σταματα να σε απασχολει, και ξαναθυμισου το οποτε σου ερθει το τεστ. Αν σε 2 βδομαδες δεν σου ερθει μετρα μια νιτρικα. Τωρα μη μετρησεις τιποτα κι ασχολησου με κατι αλλο.
-------------------------

Yπαρχει κι αλλη μεθοδος εκτος απο το στρωσιμο με αμμωνια-μπολι (προσωπικα την θεωρω ...λοττο)-βακτηρια-τροφη;

δεν ειναι καθολου λοττο αυτες οι μεθοδοι, απειροι συγχομπυστες εχουν στρωσει με αμμωνια (που εξασφαλιζει 100% επιτυχια φτανει να μην εισαι βιαστικος) και ακομα περισσοτεροι με μπολι (που σε καποιες ελαχιστες περιπτωσεις ετυχε να μην ποιασει με την πρωτη αλλα δεν το λες και λοττο γιατι 999 στις 1000 ποιανει μια χαρα), επισεις με τροφη εχουν στρωσει παλι παρα πολλοι παλι χωρις προβληματα (που ουσιαστικα ειναι παλι μεθοδος στρωσιματος με αμμωνια μονο που η αμμωνια ειναι diy).
Τωρα εισαι τιγκα στην αμμωνια, αν δε σρωσει και τωρα θα διακινδυνευα να πω οτι ισως εχεις κατι που σκοτωνει τα βακτηρια στο ενυδρειο σου (δεν ξερω τι... καποιο τοξικο ισως)

lionor
16-11-12, 00:33
Προσωπικα με το μπολι, εχω 3x3 αποτυχημενες προσπαθειες...οποτε δεν εχω να προσθεσω κατι περι αυτου.
Να εχω κατι που σκοτωνει τα βακτηρια...; Δεν παιζει κατι τετοιο. Πετρες-ξυλα κι χαλικι εχω. Αν τα σκοτωνε, τοτε το ψαρακι που ηταν μεσα δεν θα την ειχε ακουσει;
Θερμοκρασια στους ποσους βαθμους να το εχω; Τωρα αν δεν παιζει πολυ ρολο, να βγαλω το θερμαντηρα, μην καιω αδικα ρευμα
Τα 30ml αμμωνιας φτανουν ή μηπως να ριξω κι αλλο;

Nick74
16-11-12, 00:44
για 180 λιτρα μια χαρα ειναι μη ριξεις ακομα αλλο.
Αυτο που με προβληματιζει ειναι οι αποτυχιες σου με το μπολι...
Αν επαιρνες απο το ιδιο ατομο οκ ισως να μην ταιριαζουν οι συνθηκες σας (αν και απο 6.6 ph εχω δωσει σε 7.5 και εποιασε μια χαρα αλλα τι να πω? οσοι εχουν παρει απο μενα ξερουν πως μαζι με το μπολι δινω και δυο τρια κομματια βιολογικο υλικο, αλλα αυτο δε νομιζω να κανει διαφορα)
Ειναι σπανιες οι περιπτωσεις που δεν εχει ποιασει μπολι, αλλα με τη δευτερη εποιασε...
Η θερμοκρασια βοηθαει για πιο γρηγορο στρωσιμο, καλο ειναι να την κρατησεις. Αν παλι θες να τον βγαλεις βγαλτον, η διαφορα ειναι μικρη (συνηθως σε συνηθισμενα νορμαλ ενυδρεια)
Θα κανω μια ερωτηση μηπως εχει γινει καποια παραλειψη... ΜΗΠΩΣ μεσα στο φιλτρο σου εχεις κανενα παραξενο υλικο οπως πχ κανενα ζεολιθο η ανθρακα ή ammochips η τιποτα τετοιο?
Φιλοσοφικα ρωταω, και μονο ζεολιθο να ειχες με τοση αμμωνια, μπολια, τροφες, ψαρια και δε συμμαζευεται που εχεις ριξει επρεπε να εχει γινει βιολογικο, αλλα ετσι για να δουμε πιθανοτητες που ενεργουν αρνητικα

lionor
16-11-12, 00:52
Στο post 141, εχω βαλει φωτο του φιλτρου ακριβως οπως το εχω φτιαξει.Το φιλτρο, οπως φαινεται και στην εικονα εχει: το κατω καλαθακι το εχω τιγκαρει με siporax μεσα σε διχτακι, το πανω καλαθακι εχει filter wool, ενα μπλε χοντροτρυπο, ενα μπλε ψιλοτρυπο και μια καλτσα γεματη substrat. To φιλτρο εχει ροη ικανοποιητικη, οπως ειχε οταν πρωτολειτουργησε. Εχω στρεψει την εξοδο προς την επιφανεια.

Για το μπολι... Την 1η φορα, πηγα το φιλτρακι σε ενα παιδι απο το φορουμ, μου το γεμισε με στρωμενο substrat, το πηρα μεσα σε εναν κουβα με νερο ενυδρειου, και οπως ηταν το εβαλα στο δικο μου.
Την 2η φορα, πηρα μια καλτσα με substrat, και ατην εβαλα αμεσως στο καινουεργιο ενυδρειο, μεταφορα μονο απο το ενα δωματιο στο αλλο.
Την 3η φορα, προσφατα δηλ. πηρα παλι απο φιλο του φορουμ, μια βατα γεματη μπιχλα, την εστιψα καλα καλα, και την εβαλα και αυτη μεσα
Και οι 3 φορες ηταν σκετη αποτυχια...

Nick74
16-11-12, 01:00
Οκ, αστο τωρα ως εχει... αν παλι αντιμετωπισεις προβληματα ειτε εχεις νονο το Μητσοτακη, ειτε κατι τρεχει εκει μεσα η με το νερο της βρυσης σου...
Το να μην ποιασει 3 φορες μπολι παντως δεν παιζει να εχει ξανασυμβει και ακουγεται καπως περιεργο...
Να ειχες τιποτα extreme χαμηλο ph οκ ισως δικαιολογουταν αλλα νερο βρυσης εχεις... χμμμ...

lionor
16-11-12, 01:11
Το νερο της βρυσης μου, δεν ειναι ιδιο με το νερο ολων οσων μενουν στην Αθηνα; Με το ιδιο νερο βρυσης και με βακτηρια (ξερω οτι δεν συμφωνεις, αλλα κρινω εκ του...αποτελεσματος) εστρωσα το προηγουμενο ενυδρειο μου. Το Ph του με τεστ της tetra, μου βγαινει 8-8.5
Μητσοτακη...; ακομα ζει αυτος;
Πολυ φοβαμαι οτι αργα ή γρηγορα θα το ξεστησω...και τοτε θα φυγει για πουλημα...:mad:
Τεσπα, η υπομονη συνηθως ειναι καλος συμβουλος. Απο ...περιεργεια, θα μετρησω αυριο αμμωνια, να δω αυτο το περιβοητο τεστ που εχω, τι δειχνει...
Α! ηθελα να πω και κατι για το τεστ νιτρικων της api. Εχω κανει μεχρι τωρα 45 τεστ και δυσκολα θα ξεπερασω τα 50. Γιατι γραφουν πανω οτι ειναι για 90 τεστ; Στον υπνο τους το ειδαν αυτο;

delta66
16-11-12, 08:08
Προσωπικα με το μπολι, εχω 3x3 αποτυχημενες προσπαθειες...οποτε δεν εχω να προσθεσω κατι περι αυτου.
Να εχω κατι που σκοτωνει τα βακτηρια...; Δεν παιζει κατι τετοιο. Πετρες-ξυλα κι χαλικι εχω. Αν τα σκοτωνε, τοτε το ψαρακι που ηταν μεσα δεν θα την ειχε ακουσει;
Θερμοκρασια στους ποσους βαθμους να το εχω; Τωρα αν δεν παιζει πολυ ρολο, να βγαλω το θερμαντηρα, μην καιω αδικα ρευμα
Τα 30ml αμμωνιας φτανουν ή μηπως να ριξω κι αλλο;

Τα ξυλα κλπ δεν σκοτωνουν τη βιολογια.
Κατι εγινε λαθος προφανως.
Το μπολι ειναι η καλυτερη και ταχυτερη μεθοδος στρωσιματος.

Δεν εχεις διαβασει μαλλον για τους παραγοντες που επηρεαζουν (εως και αφανιζουν τη βιολογια).
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933
Ουσιαστικα τα βακτηρια επηρεαζονται κι αυτα οπως και τα ψαρια απο πεχα θερμοκρασια τοξικα αποτομες αλλαγες συνθηκων κλπ.
Αν παρεις υλικο απο νερο με θερμοκρασια 27 και το βαλεις αποτομα σε 21, θα χασεις πολυ ή και ολη τη βιολογια, και νομιζω καπου πιο πανω διαβασα οτι τωρα ανεβασες τη θερμοκρασια στους 26-27. Πριν ηταν πολυ πιο χαμηλα.
Την επομενη φορα που θα μπολιασεις προσεξε αυτα που γραφω στο αρθρο και για σιγουρια μετεφερε και πολυ νερο μαζι με τα υλικα, ετσι ωστε να γινει μιξη των δυο νερων (νερο ενυδρειου σου - νερο ενυδρειου δοτη) και ετσι να μην αλλαξουν πολυ οι παραμετροι του νερου.
Θυμησου, οι αποτομες αλλαγες παραμετρων ειναι απο τους πιο σημαντικους παραγοντες που επηρεαζουν τη βιολογια.

kgf12345
16-11-12, 10:07
μην ριξεις αλλη αμμωνια.(ετσι κιαλλιως σου ειχα πει παραπισω,"3 μερες μεχρι παρασκευη αμμωνια", και μετα το αφηνεις.)αστο ετσι τωρα και κανε μονο μετρησεις να βγαλουμε ακρη τι γινεται.η θερμοκρασια(και οι διαφορες της, δοτη-δεκτη) παιζει σημαντικο ρολο για το μπολι παντως.δεν λεω οτι φταιει αυτο,αλλα ειναι πολυ πιθανο να επηρεασε και αυτο.(συνηθως ειναι συνδιασμος πραγματων,οταν παει κατι στραβα).

αν θες βρισκομαστε καπου να παρεις το δικο μου τεστ (salifert ιδιο με το δικο σου) που ξερω οτι μετραει κανονικα αμμωνια.παρτο να κανεις καμια μετρηση τωρα και αν το χρησιμοποιησεις ολο μεχρι ναρθει το δικο σου δεν πειραζει.εχεις πμ.

lionor
16-11-12, 12:45
Λοιπον εχουμε νεα, μαλλον πιο πολυ δυσαρεστα...

Καταρχην δεν ηξερα τπτ για την θερμοκρασια... Αλλα, τις 2 πρωτες φορες που μπολιασα, τοσο στο ενυδρειο οσο και στο μπολι, πρεπει να ειχα την ιδια θερμοκρασια, μιας και δεν ειχα επεμβει σε αυτο τεχνητα. Στο μπολιασμα που εκανα αυτη την φορα, το ενυδρειο ειχε περιπου 24 βαθμους θεμροκρασια, το μπολι ηταν μεσα σε σακουλα με νερο ενυδρειο, αντε να ειχα 1-2 βαθμους διαφορα, δεν ξερω αν επαιξε αυτο ρολο...

Οι ανουμπιες αρχισανε να τα παιζουν... Η μια σχεδον ξεραθηκε, και οι αλλες 2 αρχιζαν να καφετιζουν. Τις εβγαλα και τις εβαλα σε μια κανατα με νερο. Να τις αφησω ετσι μπας και γλιτωσουν;

Τα τζαμια οπως εχει δειξει και σε προηγουμενη φωτο, εχουν γινει, σαν παρμπριζ αυτοκινητου, που εχει παει βολτα σε παραλια με αμμο. ΝΑ εκανα τωρα μια δοκιμη με ενα σφουγγαρακι σιγα-σιγα να καθαριζω; Ετσι ωστε οτι υπολλειμα πεσει μεσα, να το ρουφηξει το φιλτρο;


Εκανα ξανα πριν λιγο ολα τα τεστ: αμμωνιας-νιτρωδων-νιτρικων:

Καποιες παρατηρησεις που ισως δεν φαινονται στις φωτος:
Το τεστ της salifert ειναι γτπ... Με τοση αμμωνια μεσα και μετα βιας δειχνει 1,5ppm. Απο την αρχη δεν το ειχα σε εκτιμηση, γιατι οταν το ειχα πρωτοπαρει, ειχα κανει ενα τεστ , και εδειξε μετρησιμη αμμωνια, μονο οταν εριξα αρκετες σταγονες καθαρης αμμωνιας σε ενα ποτηρι ή κανατα, δεν θυμαμαι τωρα. Αν τωρα με 30 ml αμμωνια μεσα στο ενυδρειο δειχνει μονο 1,5ppm, χαιρετισματα...Αντε να ανιχνευσει π.χ. 0,25ppm αμμωνιας...(Γιωργο σε ευχαριστω πολυ αλλα...για μενα το τεστακι ειναι ουσιαστικα αχρηστο)
Το τεστ νιτρωδων δεν μοιαζει καθαρο κιτρινο, ισως αρχιζει και σκουραινει, μπορει να ειναι ιδεα μου ή...ελπιδα οτι ξεκινησε ο κυκλος του αζωτου.

kgf12345
16-11-12, 12:54
τις ανουμπιες αστες απεξω ναι σε καθαρο νερο.κακως δεν το σκεφτηκα να στο πω νωριτερα,αλλα δεν φανταστηκα οτι θα την ακουγανε:smt103δεν το εχω ξανακουσει αυτο για ανουμπιες.

δοκιμασε να καθαρισεις τα τζαμια δεν κανει κακο.

για πεσμας λιγο, πανω στο κουτι στο "καπακι" του κουτιου, το τεστ εχει ενα ασπρο περιθωριο με την ημερομηνια ληξης του.η σε αυτοκολητο η τιπομενο στο κουτι.(εμενα ειναι σε αυτοκολλητο και ληγει τον 1ο του '14)το δικο σου τι γραφει?

τα νιτρωδη κιεμενα μου φαινεται οτι εχουν αρχισει και "σκουραινουνε" ελαφρα.αντε να δουμε.

lionor
16-11-12, 12:55
Eδω φαινεται καλυτερα τι εννοω με το τεστ νιτρωδων: η πρωτη εικονα ειναι απο τις 13/11 και η 2η σημερα, δεν φαινεται και τοσο καθαρα, μαλλον γιατι κανει resize την φωτο, στην οθονη μου ομως τωρα που το βλεπω φαινεται ξεκαθαρα η αλλαγη στο χρωμα, ασε που το εκοψα αμεσως και με το ματι:

02-2013 γραφει, οποτε δεν εχει ληξει...

kgf12345
16-11-12, 13:06
δεν εχει ληξει,αλλα πλησιαζει...βεβαια μπορει να μην ειναι απ'αυτο,αλλα βαλε λιγο το χρονο που εχει περασει,τις συνθηκες φυλαξης(κρυο-ζεστη κλπ),τα ανοιγοκλεισιματα,δεν αποκλειεται και εντελως νομιζω...
θαθελα να ακουσω γνωμες και απτους αλλους γιαυτο:smt047

τα νιτρωδη κιεμενα μου φαινεται οτι εχουν σκουρηνει στο δειγμα.

lionor
16-11-12, 13:10
Τον μαρτη το ειχα παρει. ΚΑι οταν εκανα τα πρωτα τεστ, επειδη ολο 0 μου βγαζε και αρχισα να ανησυχω για την αξιοπιστια του, εκανα τεστ με καθαρη αμμωνια. Και ξαναλεω οτι εριξα καμια 10 σταγονες αμμωνια σε ενα ποτηρι ή κανατα ηταν, για να την δειξει μετρησιμη...
Και βλεπεις οτι και τωρα με τοση αμμωνια μεσα στο ενυδρειο και το χρωμα του ειναι εκει κοντα στο 1,5ppm. Μα ειναι δυνατον;;;;;
Τεσπα... εχω παραγγελει ενα της tetra (μου αρεσε οπτικα οπως το ειδα στο ιντερνετ, το χρωματικο του διαγραμμα, ελπιζω να ειναι καπως πιο αξιοπιστο) να δω ομως ποτε θα δεησουν να το φερουν...

kgf12345
16-11-12, 13:19
καλα ειναι σιγουρο οτι δεν δειχνει σωστα το τεστ σου,δεν εχω αμφιβολια δηλαδη.απλα δεν ξερω ποσο μπορει να το επηρεασει το υγρο ο χρονος που ητανε στο ραφι μεχρι να το παρεις αλλα και η μετεπειτα φυλαξη του(χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν το φυλαξες σωστα) αλλα προφανως πολυ... δεν ειμαι σιγουρος ομως.

παντως αν χρειαστει να μετρησεις αμμωνια πριν ερθει το δικο σου,η προσφορα ισχυει.

lionor
16-11-12, 14:01
Να σαι καλα...ας δουμε πρωτα μηπως την αλλη βδομαδα ερθει το δικο μου...
Σημασια εχει τωρα να φανουν νιτρικα... Οταν φανουν, τοτε θα χρειαστει και το τεστ αμμωνιας....

Nick74
16-11-12, 18:53
αν δε φανουν πηγενε λιγο νερο απο τη βρυση σου σε ενα χημεια\ο και σε ενα μικροβιολογικο εργαστηριο για εξετασεις και αναλυσεις καλου κακου γιατι μου χει καρφωθει μια κακη ιδεα με ολα αυτα που λες.
Οσο για το τεστ της αμμωνιας ειναι μαλλον για πεταμα και δεν αποκλειεται να ηταν χαλασμενο απο τοτε που το πηρες.

lionor
16-11-12, 23:13
Αν εφταιγε το νερο της βρυσης, τοτε πως εφτιαξα βιολογια πριν λιγους μηνες; Κι ακομη ολη η περιοχη που μενω, το ιδιο νερο δεν χρησιμοποιουμε; Αν ειχε προβλημα το νερο, κανεις δεν θα μπορουσε να στρωσει ενυδρειο.
Το μονο που παρατηρησα, ειναι οτι βρηκα υψηλο ph 8-8.5

Nick74
16-11-12, 23:16
κοιτα δε σου ειπα ντε και καλα οτι πινεις δηλητηρια, απλα ενα τριγκαρισμα σου δινω για να σκεφτεις και προς τα κει απλα για παν ενδεχομενο...

lionor
16-11-12, 23:31
Τωρα μπαινουμε σε...βαθεια μονοπατια. Αν ειναι ετσι βεβαια, κανεις δεν θα μπορει να στρωσει ενυδρειο στο ζωγραφου. Ισως να φταιει το υψηλο ph, ή εστω οτιδηποτε αλλο απλα να δυσχεραινει απλα το στρωσιμο.

Τουλαχιστον να αποκλεισω τα δικα μου λαθη και ας περιμενω πια, λιγες μερες

lionor
18-11-12, 12:32
Ευτηχως δεν ηταν ιδεα μου τελικα για το σκουρο κιτρινο που ειδα την παρασκευη, αντε γιατι θα τα...εκοβα στο τελος

0,3 τα βλεπω με το ματι, μηπως χρειαζεται να ριξω κι αλλη αμμωνια; ή το αφηνω οπως εχει;

kgf12345
18-11-12, 12:48
σε καλο δρομο εισαι.μετρα και τα νιτρικα να δουμε.τωρα για το αν θα ριξεις αμμωνια ειναι λιγο επιφοβο να σου πω,χωρις μετρηση.μυριζει ακομα αμμωνια στο ενυδρειο?

lionor
18-11-12, 12:53
Mυριζει ναι...
Θα μετρησω σε λιγο νιτρικα οκ

kgf12345
18-11-12, 13:00
αν μυριζει αισθητα μη ριξεις σημερα.αν εριχνα θα εριχνα απο αυριο η την τριτη καλυτερα αλλα 5ml.αλλα κιαυτα μπορει να μην χρειαζονται.χωρις μετρηση,πηγαινεις με τη μυτη τωρα αναγκαστικα.
ξαναμετρα νιτρωδη και νιτρικα αυριο και αν δεις οτι εχουν αυξηθει πολυ,ισως χρειαστει να ριξεις.οταν ξανακανεις μετρηση αυριο βαλτες εδω να δουμε.

lionor
18-11-12, 13:24
Μαλλον βιαζομαστε λιγο... μετρησα και νιτρικα τωρα αλλα δεν ειδα κατι. Λογικο ισως μιας και τα νιτρωδη δεν ειναι και πολυ ανεβασμενα

kgf12345
18-11-12, 14:11
εγω δε βιαζομαι καθολου:Dσαυτα που ρωτας απανταω;)

lionor
18-11-12, 14:50
Aφου μου λες να μετρησω και νιτρικα :p

Το καλο ειναι οτι δημιουργηθηκαν νιτρωδη, αλλα ειναι...λιγα. Γι αυτο ρωτησα μηπως πρεπει να ριξω κι αλλη αμμωνια. Παντως... μυριζει, οχι τοσο εντονα οπως στην αρχη, αλλα εχει την μυρωδια της αμμωνιας

lionor
20-11-12, 14:25
Να ευχαριστησω τον Γιωργο (kgf12345) για την προσφορα του, το...αποτελεσμα με δικαιωσε, ισως φαινεται και στην φωτο η διαφορα που εχουν τα 2 τεστ της αμμωνιας.

Λοιπον πριν λιγο εκανα μετρησεις: η αμμωνια ειναι 1,5ppm τα νιτρωδη δεν μπορω να πω ακριβως καπου εκει γυρω στο 3 και τα νιτρικα μαλλον ειναι στο 5
Αναμενω οδηγιες... (αν δεν κανω λαθος, δεν κανω τπτ προς το παρων, θα περιμενω μεχρι να ανεβουν πολυ τα νιτρικα)

kgf12345
20-11-12, 17:21
μεγαλη διαφορα.καλα παει.εγω θα εριχνα αλλα 5ml αμμωνια τωρα και ξανα μετρηση την παρασκευη.τα νιτρωδη μπορει ναναι 3,μπορει και 33:D τουλαχιστον προχωραει.οταν κοκκινησουν και τα νιτρικα θασαι ετοιμος για αλλαγη/ες

lionor
20-11-12, 17:46
Οκ ριχνω αλλα 5ml και την παρασκευη θα ξανακανω μετρησες

Δικιο δεν ειχα για το τεστακι; Απλα εβαλα στην φωτο και το 'σωστο' και το 'λαθος' για να φανει η διαφορα

kgf12345
20-11-12, 17:54
ναι δε μετραγε σωστα.και μαλον χαλασμενο το αγορασες.

lionor
20-11-12, 18:20
M αρεσει που τοσο καιρο μετρουσα αμμωνια...

Ετσι χοντρικα τωρα, κι αν ολα πανε καλα, ποτε θεωρητικα θα μπορουσα να βαλω μεσα ψαρακια;

kgf12345
20-11-12, 18:37
οταν μηδενισουν ολα και μειωθουνε τα νιτρικα(αφου αυξηθουνε πρωτα).ειτε απο μονα τους ειτε μετα απο αλλαγες.προς το παρον περιμενεις να αυξηθουνε τα νιτρικα.

lionor
20-11-12, 18:39
Ναι αυτο λιγο-πολυ το ξερω. Το ποτε αναρωτιεμαι.... :p

Τεσπα, ας κανω υπομονη, ας κανετε κι εσεις μαζι μου, να δουμε τι θα γινει :)

kgf12345
20-11-12, 19:15
το ποτε παιζει δεν ειναι στανταρ.υπομονη,δε μπορεις να κανεις τιποταλλο,καλα παει.

lionor
22-11-12, 22:26
Εκανα μετρησεις πριν απο λιγο:
αμμωνια=1,5 - νιτρωδη=στο...θεο - νιτρικα=2-3

Θα ξαναμετρησω μεσα στο σκ

polykarpos
22-11-12, 23:06
καλησπερα επι της ευκαριας...

δεν ειμαι ο εξπερτ απλα απο απορια διαβασα 7 σελιδες με διαφορα ποστ γιατο ενυδρειο σου.

Προσωπικα απο εμπειρια κ μονο , δεν εχω ποτε μονο ενα τεστ. Ειναι καλο να εχεις ενα τεστακι σε χαρτακι (καποιας μαρκας) να παιρνεις μια ενδειξη του "περιπου" κ ταυτοχρονα να εχεις κ τα υγρα (καλο θα ηταν ιδιας μαρκας) για πιο μεγαλη ακριβεια.
με τα χαρτακια μπορει να ειναι δυσκολο να διακρινεις αν τα νιτρικα ειναι 15 ή 20 αλλα αν κανεις τακτικα τεστ κ με την εμπειρια που θα αποκτησεις θα το βλεπεις, απο μυρωδια , απο αλγη απο συμπεριφορα ψαριων κοκ
αν παλι μια ενδειξη εχει παει στο Θεο κ ηρθε , μην αγχωνεσε ομοιως θα παει κ το καημενο το ψαρακι...
παλι καλα που ειναι χρυσοψαρο γιατι αν ηταν κανενας καρχαριας μελανοπτερος θα τον ειχες δει τον κακομοιρο ανασκελα κ θα εχρηζε CPR!
με ενα ενυδρειο 180 (160καθαρο νερο περιπου) μην περιμενεις να δεις νουμερα αμεσως ακομη κ με μπολιασμα...
Το υπερβολικο ταισμα δεν κανει καλο ουτε σε δημιουργια αμμωνιας για το σκοπο που ειχες αλλα ακομη πιο πολυ δεν κανει καθολου καλο σε ενα μοναντερο ψαρακι οπως το χρυσοψαρουλι σου..
αν ηταν αστακος με τοσο φαγητο θα αλαζε ποδια καθε 4 μερες!
καλοριζικο βασικα το ενυδρειο σου κ παντα με χαρες αλλα επειδη απο εργο ηρεμιας εγινε εργο αγχωτικο , δεν το ευχαριστιεσε...
δεν ξερω σε τι επιπεδα εισαι αλλα σε παιδια που τους βοηθησα με αρχικα ενυδρεια , οταν τα τεστ πιανανε κοκκινο... επαιζα με αλλαγες νερου...

λιγοτερους κινδυνους για το ψαρι σου κ την ισοροποια σου στο νερο.
καλα ειναι τα διαφορα χημικα αλλα ειναι για εκτακτες αναγκες κ οχι για στρωσιμο... (προσωπικη μου γνωμη παντα...) Οσο για το νερο , καθε περιοχη εχω το νερακι της... με τα αλατα του κ τα χαρακτηριστικα του.
καλο ειναι να εψαχνες κ νερακι μεγαλο μπουκαλι εμφυαλομενο. Παλια στο Φαληρο οπου κ καταγομαι , η μονο λυση ηταν μισο μισο , βρυσης κ εμφιαλομενο 10λιτρο. το ενα ειχε GH 22 κ το αλλο 8!!!
Τωρα που μενω στην Κυπρο.. ασε... φρικη!
το διαταυτα... ηρεμισε κ χαλαρωσε, μη μου τους κυκλους ταρατε...
ασε το νερακι σου κ μην το παιδευεις γιατι κ εκεινο θα σε παιδεψει.
Καλη συνεχεια σε οτι κανεις κ πανω απο ολα καλα αποτελεσματα
κ δες το ενυδρειο σαν μια 3D τηλεοραση!!!! κατσε κ απολαυσε το

lionor
22-11-12, 23:27
Σε ευχαριστω για τις υποδειξεις και συμβουλες σου αλλα θα μου επειτρεψεις να διαφωνησω στα περισσοτερα.
Μου λες για τεστ σε χαρτακι, οταν ολοι λενε να τα αποφευγουμε. Τι να το κανω να λεει στο περιπου; Αν το υγρο τεστ μου δειχνει αλλη τιμη, χειροτερα θα μπερδευομαι...
Ψαρακι τωρα μεσα δεν εχω. Κι ετσι αποφασισα να το στρωσω με αμμωνια.
Τωρα οσο για το νερο, μου λες να βαλω εμφιαλωμενο; Πρωτον δεν εξηγεις για ποιο λογο να βαλω και εμφιαλωμενο και δευτερον το κοστος ειναι απλα ..απαγορευτικο!
Ηρεμος ειμαι....το νερακι δεν το 'παιδευω', απλα μετρησεις κανω τωρα να δω τι γινεται...
Πιστευω θα ρθει και η ωρα που θα το απολαμβανω... ;)

polykarpos
23-11-12, 00:33
Φιλτατε , αν δεν διαφωνουσαμε δεν θα ειχε νοημα να λεμε μονο μπραβο!
Δεν αντιλεγω γιατα χαρτακια αλλα κ εγω τα εχω για το περιπου.. ομως κ το υγρο τεστ αν ειναι καμενο θα εχεις ενα σωστο "λαθος" τεστ. για να μην πω να εχεις δυο τεστακια υγρου τυπου...
Το χαρτακι που εχω εγω ειναι σαν μια γρηγορη μετρηση αν δω κατι στραβο. Αν εχεις λ.χ Νο3 κατι σε 25 με 50 που (δεν θα διαφωνησω) δεν διακρινετε ευκολα το ενα χρωμα με το αλλο ομως σιγουρα δεν ειναι 10 ή 15... ετσι θα παω στο υγρο τεστ εκτος αν εχεις καβαντζα απο υγρα τεστ.
το να κανεις συνεχεια τεστακια με υγρο για το νερο , στο τελος θα θες κ μια τριτη δουλεια για τα εξοδα του χομπυ αυτου..
Οσο για το μπερδεμα... δεν θα μπερδευεσε... το αποτελεσμα του υγρου ειναι πιο ακριβειας ( εαν δεν εχει ληξει η δεν ειναι πολυ καιρο ανοιχτο κ εξατμιστει)
Οσο για το ψαρακι ειμαι σιγουρος οτι θα περναει καλα τωρα αλλα κ αυτο περιμενει πως κ πως να μπει στο νεο το σπιτακι του!
Περι εμφιαλομενου... το 10λιτρο ειναι περιπου 1,5 ευρω.. εγω στο ενα το 120αρι λ.χ. βαζω 90λιτρα νερο κ 3 μπουκαλια μεγαλα . τα βελτιοτικα κ ειναι οκ... βεβαια εχω κανει απειρες μετρησεις μεχρι να βρεθω στο επιπεδο που θελω κ με αυτη την αλλαγη ετσι καθεται καλυτερα..
Οσο για εσενα , δες το νερο της βρυσης πως ειναι κ μετα παιξε με μαλακο νερο εμφιαλομενο κ οχι νερο τυπου ατμοδσιδερου (απιονισμενο)
Το κοστος θα ειναι μικροτερο απο την ταλαιπωρια κ ενα καλο νερο = διαρκεια ζωης , χαλαρα ψαρακια , ζωντανια , σταθερες τιμες κλπ.
οσο το γιατι αναφερθηκα γιατο εμφιαλομενο ηταν για το θεμα της σκληροτητας του νερου

Ηρεμος ειμαι.... * κ παντα να εισαι !
το νερακι δεν το 'παιδευω', απλα μετρησεις κανω τωρα να δω τι γινεται...
τωρα θα σου πω το μπραβο!
Πιστευω θα ρθει και η ωρα που θα το απολαμβανω... :wink: * στο ευχομαι ολοψυχα!
καλη συνεχεια

lionor
23-11-12, 00:41
Το ψαρακι εκει που...βρισκεται τωρα, μπορει να ειναι και καλυτερα: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=66375

Το εμφιαλωμενο απο οσο ξερω εχει 1 ευρω το λιτρο...αντε να βρω κανενα φτηνο στα 0.70... Αλλα και παλι δεν καταλαβα, γιατι; Υπαρχει προβλημα με την σκληροτητα του νερου; Οπως και να χει, δεν υπαρχει περιπτωση να βαζω εμφιαλωμενο, και κοστος ειναι και ταλαιπωρια.

Σε ευχαριστω για τις ευχες σου ;)

Nick74
23-11-12, 01:26
το να κανεις συνεχεια τεστακια με υγρο για το νερο , στο τελος θα θες κ μια τριτη δουλεια για τα εξοδα του χομπυ αυτου..


Βασικα το ακριβως αντιθετο συμβαινει...
Τα χαρτακια ειναι εντελως ασυμφορα, ενω με υγρα ακομα και καθε μερα να τεσταρεις -ποιος θα το κανε αυτο? - θα κρατησουν κανα τριμηνο-τετραμηνο.

Το εμφιαλωμενο δεν ειναι προβληματικο μονο ως προς το κοστος του αλλα κυριως ως προς την καταλληλοτητα του, και οχι μονο για ενυδριακη χρηση αλλα και για ανθρωπινη (οκ για να πλυθεις καλο ειναι, αλλα μεχρι εκει)
Το καταλληλοτερο νερο για οτιδηποτε σιγουρα ειναι το τρεχουμενο κι οχι το στασιμο μεσα σε πλαστικα μπουκαλια με οτι να ναι συνθηκες αποθηκευσης

lionor
24-11-12, 12:40
Εκανα ξανα μετρησεις σημερα: αμμωνια=1,5 - νιτρωδη=...κατακοκκινα - νιτρικα=10

Αν αφησω το τεστακι των νιτρικων μερικες ωρες, γινεται κι αυτο κοκκινο, αλλα νομιζω οτι δεν εχει σχεση αυτο ε; Σημασια εχει τι μας δειχνει εκεινη την ωρα που κανουμε το τεστ

Να μετρησω ξανα την Δευτερα;

Nick74
24-11-12, 17:07
Αν αφησω το τεστακι των νιτρικων μερικες ωρες, γινεται κι αυτο κοκκινο,


ετσι γινεται παντα, αλλοιωνεται προφανως.

lionor
27-11-12, 09:57
Λοιπον εκανα πριν λιγο μετρησεις: αμμωνια=0 - νιτρωδη>3 - νιτρικα=5-10

Να ριξω μηπως λιγη αμμωνια ακομα ή να περιμενω;

kgf12345
27-11-12, 10:05
ριξε,μην το αφηνεις να μηδενισει η αμμωνια.τι λεμε βρε,τοσο καιρο?:D

lionor
27-11-12, 10:08
Mα το Σαββατο μετρησα και ειχε 1.5
Ποσο να ριξω; 5ml;

kgf12345
27-11-12, 10:18
ριξε 5 σημερα και ξαναμετρα αυριο.αν δεις και μειωθηκε πολυ αυριο ξαναριξε.

lionor
28-11-12, 10:13
Ενταξει!
-------------------------
Μετρησα πριν λιγο:

αμμωνια=0 (χτες που εβαλα 5ml, μετρησα μετα απο 3-4 ωρες και ηταν περιπου 1,5ppm)
νιιτρωδη=κοκκινα
νιτρικα=5-10

Μαλλον πρεπει να ριξω μεγαλυτερη ποσοτητα αμμωνιας. Ποση αραγε να ριξω;

kgf12345
28-11-12, 12:30
ριξε 10.το θεμα ειναι να μην μενουν νηστικα τα βακτηρια.οταν μεινουν νηστικα σταματανε να πολλαπλασιαζονται.καλα παει ομως,πιστευω πως κοντευεις.αλλα πρεπει αν δεις μια μειωση και στα νιτρωδη.συνεχισε ετσι μεχρι τη δευτερα,και θα μπορουσες ισως τοτε να κανεις δοκιμαστικα μερικες μεγαλες αλλαγες να μηδενισουνε κιαυτα,να ριξεις λιγη αμμωνια αυτη τη φορα και αν δεις αν σηκωνει ΝΟ2.αν δεν σηκωνει αμμωνια και ΝΟ2,θα εισαι ετοιμος για ψαρια.αν σηκωνει,συνεχιζεις με αμμωνια.

SOCRATIS
28-11-12, 14:13
Δεν θα ήταν βολικότερο για όλους να ανταλλασετε αναμεταξύ σας τα περι στρωσιματος με αμμωνία ή και το ευκολοτερο να ριξετε μια ματία (μιας και το θεμα αυτό υπάρχει σε πολλες εκδόσεις)στους "αρχαριους;
Ευχαριστώ.

kgf12345
28-11-12, 15:15
σωκρατη εχεις δικιο,εχει φτασει στις 8 σελιδες το θεμα κ ειναι δυσκολο να το ακολουθησει καποιος.αλλα αφου ρωταει εδω τι να κανουμε;κιεγω -και οι υπολοιποι νομιζω-απανταμε εδω για να μη μενει το θεμα αναπαντητο.

lionor
28-11-12, 15:53
Το θεμα μπορει να εχει αναφερθει ξανα, αλλα καθε περιπτωση θα ελεγα πως ειναι μοναδικη. Δεν ειναι κατι στανταρ που το ακολουθεις πιστα και βγαινει σιγουρα αποτελεσμα. Και σαν αρχαριος, προτιμησα αυτη την φορα, να ακολουθω βημα-βημα πιστα τις οποιες οδηγιες που δινονται, για να μην γινει καποιο λαθος.

Τωρα αν αυτο ενοχλει το φορουμ, οκ, δεν θα ξαναρωτησω κατι. Θα κανω απο δω και περα οτι νομιζω εγω καλυτερο. Κριμα ομως γιατι πλησιαζω στο τελος, και ειναι αμαρτια τωρα να γινουν λαθη, τεσπα.

Να ευχαριστησω ιδιαιτερα τον kgf12345, τον nick74 και οσα παιδια ειχαν την καλη διαθεση να βοηθησουν

leda
17-12-12, 15:54
θα μας πεις κανενα νεο?
πως προχωραει η κατασταση,εστρωσε?
πηρες κανενα ψαρακι?

lionor
28-12-12, 02:44
Τι νεο να πω...αφου μου 'απαγορευτηκε' να γραφω εδω...

Μιας και ρωτησες ομως να σε ενημερωσω οτι...σκατα προχωραει η διαδικασια :(

kgf12345
28-12-12, 09:57
αφου δεν εχει στρωσει ακομα κατι κανεις λαθος.δεν παιζει να φταιει κατι αλλο.

Butterfly
28-12-12, 10:07
Βάλε μπόλι να ξεμπερδέψεις...!!!

leda
28-12-12, 11:35
Τι νεο να πω...αφου μου 'απαγορευτηκε' να γραφω εδω...

Μιας και ρωτησες ομως να σε ενημερωσω οτι...σκατα προχωραει η διαδικασια :(

σωπα ρε συ και γραφε εδω να δουμε τι διαολο γινεται...
μου κανει μεγαλη εντυπωση...:confused:
τι μετρησεις εχεις τωρα δηλαδη?

lionor
28-12-12, 14:17
Βρε butterfly μου (Γιωργο) μπολι εβαλα 2 φορες και μαλιστα ειχα παρει κι απο σενα και δεν πιανει, τι να ξεμπερδευω...

Την διαδικασια την τηρησα απο την αρχη πιστα και ευλαβικα. Η κατασταση εχει ως εξης: οση αμμωνια ριχνω, μηδενιζεται αναλογα την ποσοτητα. Στις αρχες τα 10ml τα μηδενιζε στις 4 μερες, τωρα θελει περιπου 9 μερες (ισως γιατι εχει πεσει και πολυ η θερμοκρασια...; )Τα νιτρωδη ειναι μονιμα ψηλα, τα νιτρικα ομως εχουν κολλησει εκει κοντα στο 10. Δεν εχουν ανεβει στα υψη, οπως θα επρεπε, για να πω οτι ολοκληρωθηκε ο κυκλος.

Butterfly
28-12-12, 14:28
Βρε butterfly μου (Γιωργο) μπολι εβαλα 2 φορες και μαλιστα ειχα παρει κι απο σενα και δεν πιανει, τι να ξεμπερδευω...

Την διαδικασια την τηρησα απο την αρχη πιστα και ευλαβικα. Η κατασταση εχει ως εξης: οση αμμωνια ριχνω, μηδενιζεται αναλογα την ποσοτητα. Στις αρχες τα 10ml τα μηδενιζε στις 4 μερες, τωρα θελει περιπου 9 μερες (ισως γιατι εχει πεσει και πολυ η θερμοκρασια...; )Τα νιτρωδη ειναι μονιμα ψηλα, τα νιτρικα ομως εχουν κολλησει εκει κοντα στο 10. Δεν εχουν ανεβει στα υψη, οπως θα επρεπε, για να πω οτι ολοκληρωθηκε ο κυκλος.

Εσύ δεν είχες πει ότι έφταιγαν τα τεστάκια που είχες και δεν έβλεπες καλά... άρα το μπόλι έκανε δουλειά... τι να πω δεν ξέρω :smt102 στην θέση σου μάλλον θα τα παράταγα :smt091

Nick74
28-12-12, 15:26
σε τοσο χρονο δε νομιζω να μην εχει στρωσει, θα ξαναπω αυτο που ειπα και πριν κανα μηνα: το τεστ νιτρικων ειναι ενταξει?

lionor
28-12-12, 16:16
Oκ να τα παρατησω, να πεταξω ετσι τα 800 ευρω που εχω σκασει....

Το τεστ νιτρικων το 'χτυπησα' καλα, δεν νομιζω να δειχνει λαθος
Εχω δοκιμασει και με καινουργιο τεστ νιτρικων της api, και αυτο τα ιδια δειχνει

Nick74
28-12-12, 16:36
οκ, αφου τσεκκαρεις με δυο τεστ δε μπορει να φταινε και τα δυο.
Ποσο καιρο ειναι που ταιζεις αμμωνια? Μηπως το βιολογικο υλικο στο φιλτρο εχει πολυ βρωμα σα χωμα?

lionor
28-12-12, 17:03
Εχω ξεκινησει απο 13/11/12 και εχω κρατησει αναλυτικα ημερολογιο με μετρησεις

Στο φιλτρο εχω βαλει 2 σφουγγαρια μπλε καινουργια, μια καλτσα με substrat (το ειχα απο το παλιο 'ενυδρειο΄) και εβαλα και αρκετο (τιγκαρισμενο) siporax (καινουργιο) χυμα, οποτε δεν νομιζω να παιζει θεμα βρωμιας

kgf12345
28-12-12, 18:26
τωρα θελει περιπου 9 μερες (ισως γιατι εχει πεσει και πολυ η θερμοκρασια...; ).

ποσο εχει πεσει δηλαδη?τι θερμοκρασια εχει τωρα το ενυδρειο?

delta66
28-12-12, 18:42
Πρεπει να κανονισεις να ερθει για καφε κανενας παλιος που μενει κοντα σου, να το δει απο κοντα το θεμα.

Butterfly
28-12-12, 18:47
Πρεπει να κανονισεις να ερθει για καφε κανενας παλιος που μενει κοντα σου, να το δει απο κοντα το θεμα.

:smt023

Nick74
28-12-12, 19:00
Πρεπει να κανονισεις να ερθει για καφε κανενας παλιος που μενει κοντα σου, να το δει απο κοντα το θεμα.


ε τελικα μαλλον αυτο ειναι η καλυτερη λυση...

lionor
28-12-12, 23:59
Οποιος θελει ας ερθει αλλα δεν ξερω τι θα μπορουσε να δει...
Η διαδικασια στρωσιματος υποτιθεται οτι χρειαζεται 4-6 βδομαδες. Εγω τωρα ειμαι ακριβως στις 6,5 βδομαδες. Αν συμπεριλαβουμε και το γεγονος οτι εδω και αρκετες μερες η θερμοκρασια ειναι εκει κοντα στους 17-18 βαθμους, ισως αργει λιγο να στρωσει λογω χαμηλης θερμοκρασιας, αυτο τουλαχιστον υποθετω εγω.
Θα περιμενω καμια βδομαδα ακομα, κι αν δω οτι δεν αλλαζει κατι, θα προχωρησω σε μερικη αλλαγη νερου, να μηδενισω τα νιτρωδη, θα κανω ενα τεστ με λιγη αμμωνια να δω αν την μηδενιζει, κι αν και τα νιτρωδη ειναι 0 και τα νιτρικα>0, τοτε θα βαλω ψαρακι. Εχω κουραστει πια να περιμενω...

delta66
29-12-12, 06:44
Τι περιμενεις με 17C?
Βαλε 29-30C

manolischania
29-12-12, 09:08
Και τα σαλιγκάρια που έχω αφήσει τώρα στο 700αρι με 16-17 βαθμούς την πέσανε για χειμερία νάρκη !!!

kgf12345
29-12-12, 09:25
βρε lionor:o με 17 βαθμους τι περιμενεις?:oοικονομια στο ρευμα κανεις?ενταξει χρειαζεται κιαυτο,αλλα πιο πολλα λεφτα χαλας στα πηγαινελα για μπολια κ τεστ παρα στο ρευμα...θαχε στρωσει 20 φορες τωρα με τοση αμμωνια πουχεις ριξει...

εχεις κουραστει να περιμενεις,αλλα -συγνωμη που θα το πω-εσυ φταις γιαυτο.σου εχουμε πει για τη θερμοκρασια τοσες φορες.

lionor
29-12-12, 10:59
Ναι βρε παιδια... Στην αρχη ειχε σχετικα υψηλη θερμοκρασια, αλλα μετα τσαντιστηκα καπου, γιατι περνουσανε οι μερες και δεν εβλεπα καποια θεαματικη αλλαγη. Ε και σκεφτηα οτι ισως αργησει λιγο περισσοτερο με την χαμηλη θερμοκρασια. Αν δεν κανω λαθος τα βακτηρια 'πεθαινουν' σε θερμοκρασια πολυ κατω των 10 βαθμων. Ακομα και υποθετικα τωρα, αν το βαλω στους 30 και στρωσει, μετα που θα βαλω ψαρια, παλι 17-18 δεν θα το αφησω να εχει; Τοτε δηλ. θα ειναι οκ; Η θερμοκρασια των 29-30 βαθμων δεν ειναι απλα για να επιταχυνουμε την διαδικασια;

kgf12345
29-12-12, 11:36
στους 18 βαθμους ο ρυθμος πολλαπλασιασμου τους πεφτει στο μισο και μειωνεται κιαλλο οσο πεφτει η θερμοκρασια μεχρι να πεθανουν(κατω απτους 5).εσυ να στρωσεις θες η να δεις ποσο μπορει να καθυστερησει το στρωσιμο?:D

χωρια που προφανως εχεις σκαμπανευασματα στη θερμοκρασια σου,που κανουν κιαυτα κακο.

την θερμοκρασια θα τη ριξεις οταν βαλεις ψαρια,αλλα η βιολογια τοτε θα υπαρχει.δε σε νοιαζει να πολλαπλασιαστει κιαλλο.εκτος αν προσθεσεις κιαλλα ψαρια αργοτερα.και ακομη κ τοτε,θα τη ριξεις σταδιακα τη θερμοκρασια.οχι απτους 29-30 στους 18,γιατι θα την ακουσουν κ τα βακτηρια στο φιλτρο κ ειδικα κ τα ψαρια.(αν θα εχεις βαλει).

τι λεμε τοσο καιρο?:Dεισαι και ενα χρονο σχεδον στο φορουμ αν δεν κανω λαθος.τι διαβαζεις τοσο καιρο?:D(τα γραφει κ στα υπομνηματα αυτα)

lionor
29-12-12, 15:12
Για το πως στρωνει με αμμωνια, ασχολουμαι απο τον προηγουμενο μηνα.
Και αυτο που ειχα διαβασει οσον αφορα την θερμοκρασια ειναι οτι στους 18 βαθμους μειωνεται ο πολλαπλασιασμος των βακτηριδιων στο μισο. Εγω ομως απο τις 20/11/12 ειχα ηδη νιτρικα. Οποτε υπεθεσα οτι μεσα σε ενα ευλογο διαστημα θα αυξηθουν.
Μακαρι λοιπον να ναι αυτη η αιτια. Θεωρητικα τωρα, και με την επιθυμητη θερμοκρασια, περιπου σε ποσες μερες να περιμενω οτι θα στρωσει;

kgf12345
29-12-12, 19:07
ποιος ξερει;ακομα και αν ολα γινουν σωστα,κανεις δε μπορει να σου πει ακριβως ποσες μερες θα κανει.θα επρεπε ναχει στρωσει τωρα.αν δεν ητανε τα λαθη δηλαδη θα ειχε στρωσει εδω και καιρο λογικα με τοση αμμωνια που ειχες ριξει.

lionor
29-12-12, 23:21
Mαλιστα...αν και κατα την ταπεινη μου παντα αποψη και με δεδομενο οτι η αναπτυξη της βιολογιας μειωνεται κατα 50% οταν η θερμοκρασια πεσει στους 18 βαθμους, κανονικα θα επρεπε να ειχε στρωσει ή στην χειροτερη να κοντευει. Δεν ξερω αν αυτο θεωρειται ακριβως λαθος...

Οπως και να χει θα αυξησω την θερμοκρασια στους 28-29 βαθμους και θα ενημερωσω για τα...αποτελεσματα

Nick74
30-12-12, 00:14
ανεβασε καμια 30ρια αλλα ΟΧΙ ΑΠΟΤΟΜΑ, και τα βακτηρια θελουν την προσαρμογη τους
-------------------------
αν και κατα την ταπεινη μου παντα αποψη και με δεδομενο οτι η αναπτυξη της βιολογιας μειωνεται κατα 50% οταν η θερμοκρασια πεσει στους 18 βαθμους, κανονικα θα επρεπε να ειχε στρωσει ή στην χειροτερη να κοντευει.


για ποιο λογο?


το στρωσιμο (νομιζω ειναι γραμμενο παντου ...ακομα και στους τοιχους)
απαιτει:

1 θερμοκρασια
2 φως
3 αλκαλλικο ph
4 οξυγονο


αν καποιος απο αυτους τους παραγοντες δεν επαρκει τοτε τα βακτηρια πεφτουν για υπνο ή ισως και για αιωνιο υπνο...

Αφου κανουμε το στρωσιμο, μετα φερνουμε και το νερο και τα υπολοιπα εκει που θελουμε και φυσικα με την "γρηγορη προσαρμογη" που συνηθως επιβαλλουμε τα βακτηρια (συνηθως εντος 24 ωρων γινονται ολα) σκοτωνουμε αρκετο μεγεθος της αποκοικειας, ομως εχουμε φροντισει να εχουμε αρκετη ωστε να μην υπαρξει προβλημα

lionor
30-12-12, 01:27
2 φως



Oυπςς φως; Τις εχω κλειστες τις λαμπες... Τι φωτοπεριοδος δηλ χρειαζεται;



Οσον αφορα τα υπομνηματα, ενας αρχαριος αν διαβασει αυτα τι καταλαβαινει:

-Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στους 32-35ο C βοηθάει στην ταχύτερη ολοκλήρωση του στρωσίματος αφού επωφελούνται τα ωφέλιμα βακτηρίδια μιας και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σε αυτές τις θερμοκρασίες (αυξάνεται ο μεταβολισμός τους). Φροντίζουμε όμως να φέρουμε την θερμοκρασία στα φυσιολογικά της επίπεδα πριν βάλουμε τα ψάρια μας στο ενυδρείο.

-Ο κύκλος του αζώτου (ή κύκλος νιτροποίησης) συνήθως χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Με την αύξηση της θερμοκρασίας και την προσθήκη των στρωμένων υλικών φίλτρου μπορεί να μειωθεί στις 2-3 εβδομάδες!

Προσωπικα αυτο που εγω καταλαβα ειναι οτι ο κυκλος θελει 4-6 βδομαδες, ανεξαρτητου θερμοκρασιας, η οποια ομως αν αυξηθει, συμβαλλει στην ταχυτερη νιτροποιηση.

Skydiver
30-12-12, 01:32
Φώς;;;;;;;;;;;;;;;;; :shock:
Θέλει το στρώσιμο φώς :smt103 ; Και εγώ το έχω κλειστό. :smt013

delta66
30-12-12, 06:50
Θερμοκρασία
Η βέλτιστη θερμοκρασία για νιτροποίηση βρίσκεται στο εύρος 25-35C τόσο για τα Nitrosomonas (βακτήρια κυρίως για την οξείδωση αμμωνίας) όσο και για τα Nitrobacter ((βακτήρια κυρίως για την οξείδωση νιτρωδών), ενώ δεν παρατηρείται καμιά δραστηριότητα κάτω από 5C ή πάνω από 35C για τα Nitrosomonas και κάτω από 5C ή πάνω από 40C για τα Nitrobacter.
Ο ρυθμός ανάπτυξης σχεδόν διπλασιάζεται για κάθε αύξηση θερμοκρασίας 10C, αλλά πέρα από τους 30C ξαφνικά μειώνεται και στους 38C είναι ίδιος με τους 5C, ενώ στους 49C πεθαίνουν.

Φως
Τα νιτροποιητικά βακτηρία είναι φωτοευαίσθητα, ιδίως στο μπλε και υπεριώδες (ultraviolet) φως. Αφού όμως εγκατασταθούν/αγκιστρωθούν σε κάποια επιφάνεια αυτό το φως δεν είναι πια πρόβλημα.
Κατά τις πρώτες 3-4 μέρες της ανάπτυξης των βακτηρίων, αυτά μπορεί να βρίσκονται στη στήλη του νερού, γιαυτό αυτήν την περίοδο δεν πρέπει να λειτουργούν UV λάμπες στο ενυδρείο.
Οι κοινές ενυδρειακές λάμπες ωστόσο δεν θα δημιουργήσουν αξιοπρόσεκτο πρόβλημα.

Skydiver
30-12-12, 10:45
Θερμοκρασία
Η βέλτιστη θερμοκρασία για νιτροποίηση βρίσκεται στο εύρος 25-35C τόσο για τα Nitrosomonas (βακτήρια κυρίως για την οξείδωση αμμωνίας) όσο και για τα Nitrobacter ((βακτήρια κυρίως για την οξείδωση νιτρωδών), ενώ δεν παρατηρείται καμιά δραστηριότητα κάτω από 5C ή πάνω από 35C για τα Nitrosomonas και κάτω από 5C ή πάνω από 40C για τα Nitrobacter.
Ο ρυθμός ανάπτυξης σχεδόν διπλασιάζεται για κάθε αύξηση θερμοκρασίας 10C, αλλά πέρα από τους 30C ξαφνικά μειώνεται και στους 38C είναι ίδιος με τους 5C, ενώ στους 49C πεθαίνουν.

Φως
Τα νιτροποιητικά βακτηρία είναι φωτοευαίσθητα, ιδίως στο μπλε και υπεριώδες (ultraviolet) φως. Αφού όμως εγκατασταθούν/αγκιστρωθούν σε κάποια επιφάνεια αυτό το φως δεν είναι πια πρόβλημα.
Κατά τις πρώτες 3-4 μέρες της ανάπτυξης των βακτηρίων, αυτά μπορεί να βρίσκονται στη στήλη του νερού, γιαυτό αυτήν την περίοδο δεν πρέπει να λειτουργούν UV λάμπες στο ενυδρείο.
Οι κοινές ενυδρειακές λάμπες ωστόσο δεν θα δημιουργήσουν αξιοπρόσεκτο πρόβλημα.

Το θυμάμαι που το είχα διαβάσει αυτό. Οπότε;
Είναι απαραίτητος ο φωτισμός; +-4 :smt012 -+5

exelix
30-12-12, 11:47
Τι περισσότερο μπορούμε να πούμε μετά το παραπάνω, δεν απαντάει στην ερώτησή σου;

SOCRATIS
30-12-12, 12:16
Το θέμα μεταφέρετε στους "Αρχαρίους" για ευνόητους λόγους.
Οταν ολοκληρωθεί το στρώσιμο με το καλό αναμένουμε την παρουσίαση του ενυδρείου σας ,εκ νέου,εφόσον το επιθυμήτε και εσείς.

Skydiver
30-12-12, 14:02
Τι περισσότερο μπορούμε να πούμε μετά το παραπάνω, δεν απαντάει στην ερώτησή σου;

Ότι δεν είναι απαραίτητος. Αυτό εγώ καταλαβαίνω... :smt017

Nick74
30-12-12, 17:03
Φώς;;;;;;;;;;;;;;;;; :shock:
Θέλει το στρώσιμο φώς :smt103 ; Και εγώ το έχω κλειστό. :smt013

ναι ισως ο τροπος που τα παρεθεσα ηταν καπως σκιαγραφικος, αλλα το φως ειναι παραγοντας να ανασταλει η να καθυστερησει το στρωσιμο.
Ουσιαστικα το σωστο ειναι -απ οσο γνωριζω και δουλευει σωστα- τις πρωτες 5 μερες του στρωσιματος να μην υπαρχει φωτισμος, και μετα ξεκιναμε κανονικα τη φωτοπεριοδο μας.

Skydiver
31-12-12, 15:58
ναι ισως ο τροπος που τα παρεθεσα ηταν καπως σκιαγραφικος, αλλα το φως ειναι παραγοντας να ανασταλει η να καθυστερησει το στρωσιμο.
Ουσιαστικα το σωστο ειναι -απ οσο γνωριζω και δουλευει σωστα- τις πρωτες 5 μερες του στρωσιματος να μην υπαρχει φωτισμος, και μετα ξεκιναμε κανονικα τη φωτοπεριοδο μας.

Ευχαριστώ Νίκο!!! Καλή χρονιά να έχεις!!! :D

lionor
11-01-13, 11:04
Πριν απο 12 μερες αυξησα την θερμοκρασια στους 28 βαθμους και σημερα που εκανα μετρησεις ηταν οι εξης: αμμωνια:0-0.25 (ειναι λιγο δυσδιακριτη η διαφορα του χρωματος μεταξυ 0 και 0.25 με τεστ της api) νιτρωδη:0 και νιτρικα:100-160
Βρηκαμε λοιπον ποιο ηταν το λαθος μου και τοσο καιρο δεν εστρωνε...

Τωρα, σκεφτομαι να βαλω ψαρακι την τριτη ή την τεταρτη
Για να μην κανω και αλλα λαθη, θελω να μου πειτε:αμμωνια ποση να ριχνω για να διατηρηθει η βιολογια; Ποτε θα ριξω την τελευταια...δοση; Την θερμοκρασια να την ριχνω σταδιακα ή να κλεισω τον θερμαντηρα και να την αφησω να πεσει με τις αλλαγες νερου; Αλλαγη νερου να κανω ολικη ή μερικη π.χ. ανα ημερα;

Nick74
11-01-13, 16:56
Για να μην κανω και αλλα λαθη, θελω να μου πειτε:αμμωνια ποση να ριχνω για να διατηρηθει η βιολογια;

ριχνεις μεχρι μια μερα πριν βαλεις ψαρι.
Οταν εισαι ετοιμος κανεις τις αλλαγες σου να πεσουν τα νιτρικα (αν χρειαζεται -που πολλες φορες χρρειαζεται- δευτερη και τριτη αλλαγη αφηνεις κανα διωρο μεταξυ των αλλαγων και προσεχεις θερμοκρασια), μετα απο 24 ωρες παιρνεις τελικες μετρησεις για το ενδεχομενο να αλλαξε κατι, κι αν ολα ειναι οκ -που συνηθως ειναι- βαζεις ψαρι.
Η δοση που θα ταιζεις οσο δεν εχεις ψαρι θα ειναι ιδια με αυτη που εριχνες τελευταια.


Την θερμοκρασια να την ριχνω σταδιακα ή να κλεισω τον θερμαντηρα και να την αφησω να πεσει με τις αλλαγες νερου;


Ναι, το συγκεκριμμενο θεμα θελει αρκετη προσοχη.
προσωπικα εχω ριξει αποτομα χωρις προβλημα αλλα απο τους 30 στους 27.
Τωρα εσυ θες να πας σε κρυο νερο οποτε δεν ξερω μηπως ειναι καλυτερα να αρχισεις να ριχνεις ενα βαθμο τη μερα απο σημερα.
Θα πουν θετικοτερα βεβαια οσοι εχουν εμπειρια κρυου νερου, ομως δε νομιζω να σου πει καποιος να ριξεις 6-7 βαθμους με τη μια

Αλλαγη νερου να κανω ολικη ή μερικη π.χ. ανα ημερα;

συνηθως η πρωτη ειναι σχεδον ολικη και μετα κανουμε μικροτερες μεχρι να φερουμε τις παραμετρους (τα νιτρικα βασικα πιο πολυ).
Στη δικη σου περιπτωση ομως λογο οτι θα σκοτωσεις αρκετη βιολογια με την μεγαλη αλλαγη θερμοκρασιας καλυτερα θα ηταν να εκανες ποσοστιαιες αλλαγες ωστε να ελαχιστοποιησεις τις απωλειες τουλαχιστο απ ολα τα υπολοιπα.
Αποψη μου βεβαια, δεν εχω παιξει ποτε με κρυα αλλα οποιος φυλλαει τα ρουχα του...

lionor
11-01-13, 23:22
Η δοση που θα ταιζεις οσο δεν εχεις ψαρι θα ειναι ιδια με αυτη που εριχνες τελευταια.


Σε ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις

Εριχνα 10 ml καθε φορα, οποτε δεν παιζει να ριξω παλι τοσα. Λεω να ριχνω, ας πουμε 20 σταγονες την ημερα, οχι παραπανω...

Το νερο, μεσα εχει κιτρινησει πολυ, ισως εχει και μια μυρωδια. Ειναι απο τα ξυλα που εχει μεσα. Εχει βεβαια να αλλαχθει και κανα διμηνο. Δεν ειναι προβλημα αυτο ε;