Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Επιτελους το εστησα!

Σελίδες : 1 [2]

Nick74
12-01-13, 00:26
Το νερο, μεσα εχει κιτρινησει πολυ, ισως εχει και μια μυρωδια. Ειναι απο τα ξυλα που εχει μεσα. Εχει βεβαια να αλλαχθει και κανα διμηνο. Δεν ειναι προβλημα αυτο ε;

Συνηθως οταν στρωνουμε με μεγαλες δοσεις αμμωνιας, οταν φτανουμε τα νιτρωδη να ειναι αρκετα παιζει μια μποχα, αλλα με τις αλλαγες φευγει, δεν ειναι προβλημα.
Οσο για την κιτρινιλα των ξυλων λιγες τανινες πιστευω ειναι ευεργετικες ακομα και για τα χρυσοψαρα (μπορει να ζουν σε σκληρο νερο αλλα και οι βιοτοποι τους εχουν φυτα και δεντρα, δεν ειναι λιμνες μεσα στη μεση της Σαχαρα)

lionor
12-01-13, 00:40
Λιγες τανινες ναι, αλλα το νερο εχει γινει τοσο κιτρινο, που μια μερα που αναψα τις λαμπες (τις ειχα κλειστες), σχεδον τρομαξα και νομιζα οτι χαλασαν. Τετοια κιτρινιλα εχει.
Για την θερμοκρασια τωρα, μειωνω σταδιακα τον θερμοστατη και θα κανω καθε μερα μια αλλαγη 30% με νερο θερμοκρασιας δωματιου. Ετσι θα μειωθει η θερμοκρασια σχετικα ομαλα και οχι αποτομα. Πιστευω μεχρι την τριτη-τεταρτη να ειναι ετοιμο για να βαλω ψαρακι.

leda
12-01-13, 14:00
μπορει να αλλαξει και ο τιτλος σε "επιτελους,το στρωσα!" :D
μπραβο λοιπον,βρεθηκε το προβλημα και ολα πανε μια χαρα απ οτι καταλαβαινω...
χρυσοψαρακι,εχεις βρει κατι συγκεκριμενο που θελεις,η απλα θα πας σε πετσοπ να παρεις οτι σου αρεσει?
εγω θα ελεγα να μην παρεις απο πετ σοπ μωρε,να βρεις απο καποιο μελος εδω...
για αρκετους λογους,
μα και για να μην σου τυχει κανενα ταλαιπωρημενο-αρρωστο κλπ και στεναχωρηθεις παλι...

lionor
12-01-13, 16:41
Που να ξερα κι εγω τι διαδικασια εχει για να στρωθει... νομιζα οτι μπολιαζεις και ξενοιαζεις αλλα δεν ειναι ετσι. Οντως φαινεται οτι εστρωσε, φυσικα με παιδευει ακομα, αντε να κανεις αλλαγη νερου για να ριξεις τα νιτρικα, και παραλληλα να κρατησεις σταθερη θερμοκρασια. Αν ηταν καλοκαιρι θα ηταν πανευκολο αλλα τωρα με τοσο κρυο που ειναι το νερο αστα να πανε...
Θα πω οριστικα οτι εστρωσε οταν θα εχω αμμωνια=0 νιτρωδη=0 νιτρικα=10

Το πετσοπ θελω να το αποφυγω, γιατι κατα 99% το ψαρακι θα χει ηδη φαει την αμμωνια στη μουρη, οποτε αργα ή γρηγορα θα παρουσιασει προβλημα

Εχω βρει ενα μαγαζι ομως, οπου οι ανθρωποι εκτος απο γνωστες του αντικειμενου, δειχνουν μια συνεπεια και ειναι πανω απο ολα χομπιστες. Μου ειπαν για 2 comet, πολυχρωμα και υγιεστατα. Πιθανον να ειναι shubunkin. Θα τα δω ομως πρωτα απο κοντα κι αν ειναι θα...υιοθετησω το ενα ή και τα 2.

delta66
12-01-13, 18:27
Που να ξερα κι εγω τι διαδικασια εχει για να στρωθει... νομιζα οτι μπολιαζεις και ξενοιαζεις αλλα δεν ειναι ετσι. .
Αν γινει σωστα ετσι ειναι.
Μπολιαζεις και ξενοιαζεις.
Δεν αλλαζει αυτο, με καποιες προσπαθειες που πηγαν στραβα για καποιο αλλον λογο.

lionor
13-01-13, 23:40
Xτες εκανα την 1η αλλαγη νερου 35% και σημερα εκανα την 2η. Ειχα λιγο προβλημα στο να μην πεσει αισθητα η θερμοκρασια και ευτηχως πιστευω δεν εγινε κατι στραβο, μιας και η μετρηση νιτρικων που εκανα σημερα, πριν την 2η αλλαγη, εδειξε οτι ειναι υψηλα μεν, αλλα λογικα δεν εχει καταστραφει η βιολογια (εκανα και ενα...κολπο, εβρασα νερο σε βραστηρα και εριξα λιγο μεσα για να μην μειωθει η θερμοκρασια του νερου, παρα πολυ χρησιμος ο ελεγκτης θερμοκρασιας τελικα...)
Θα κανω ακομα μια αλλαγη 35% αυριο το πρωι και το μεσημερι θα μετρησω, κι αν χρειαστει θα κανω ακομα μια το απογευμα.
Σκεφτομαι την τριτη, αν ολα πανε καλα, να βαλω ψαρι, θα ταν πολυ ρισκο αραγε αν εβαζα κατευθειαν 2 μικρα;

leda
14-01-13, 08:32
Μου ειπαν για 2 comet, πολυχρωμα και υγιεστατα. Πιθανον να ειναι shubunkin. Θα τα δω ομως πρωτα απο κοντα κι αν ειναι θα...υιοθετησω το ενα ή και τα 2.

εφοσον πλεον δεν εχεις το κομον που ειχες οταν αγορασες το ενυδρειο,
γιατι δεν βαζεις μια ποικιλια σε χρυσοψαρα που δεν μεγαλωνουν τοσο και συνεχιζεις να επιμενεις σε αυτα τα ειδη?
ετσι θα μπορεις να βαλεις ανετα και 2 και 3 ,χωρις να εισαι με την ψυχη στο στομα,εξαλλου αυτα τα ψαρακια περνανε πολυ καλυτερα με παρεουλα.

lionor
14-01-13, 15:28
To fancy ειναι νομιζω λιγο πιο...ευπαθη, αν εννοεις αυτα.
Με την ψυχη στο στομα θα εισαι οτι ψαρι και να βαλεις, αυτο δεν το γλιτωνεις. Σημασια εχει να μαθαινω απο τα λαθη μου και να μπορω να κανω κατι καλυτερο καθε φορα
Μου χουν βγαλει την...ψυχη τα νιτρικα, ακομα δεν εχουν πεσει... Πλακα εχει τελικα, τοσο καιρο προσπαθουσα να τα ανεβασω και τωρα δεν μπορω να τα κατεβασω...

leda
14-01-13, 15:45
ουφ,ξεροκεφαλιαση....:rolleyes:

lionor
14-01-13, 15:54
Δεν ειναι ξεροκεφαλιαση :)
Μου λες να βαλω fancy που δεν μεγαλωνουν πολυ. Λες και μενα αυτο ηταν το προβλημα μου μεχρι τωρα, οτι μεγαλωνουν πολυ και δεν ξερω μετα τι να τα κανω...

leda
14-01-13, 16:05
καλα,πιστευεις ακομη οτι αυτο ειναι το προβλημα με αυτο το ειδος σε συναρτηση με τα λιτρα?μην τυχον μεγαλωσουν πολυ και δεν ξερουμε τι να τα κανουμε?
τελος παντων,οτι νομιζεις...

lionor
14-01-13, 16:14
Οχι απαραιτητα, αλλα απαντω στην προταση σου να βαλω ποικιλια χρυσοψαρων που δεν μεγαλωνουν πολυ

leda
14-01-13, 16:20
δεν εννοουσα αυτο που καταλαβες(σε συνεφερε δηλαδη να καταλαβεις,για να απαντησεις) ,αλλα δεν το συνεχιζω.

lionor
14-01-13, 16:26
γιατι δεν βαζεις μια ποικιλια σε χρυσοψαρα που δεν μεγαλωνουν τοσο και συνεχιζεις να επιμενεις σε αυτα τα ειδη?
ετσι θα μπορεις να βαλεις ανετα και 2 και 3 ,χωρις να εισαι με την ψυχη στο στομα,εξαλλου αυτα τα ψαρακια περνανε πολυ καλυτερα με παρεουλα.

Σου παραθετω τα δικα σου λογια...τωρα ή εγω δεν καταλαβαινω τι γραφεις ή δεν το εξηγεις σωστα... Δεν κοιταζω το συμφερον μου, ολες τις αποψεις τις εκτιμω και τις σκεφτομαι

delta66
14-01-13, 16:37
Δεν σου εκανε κακη προταση η leda.
Eχεις το rio180 με διαστασεις 100χ40χ50, καθαρα 150-160 λιτρα μαξιμουμ (το ειχα το ενυδρειο).
Αν πας με το γνωμωνα την ανετης συντηρησς του ενυδρειου και τη νορμαλ ιχθυφορτωση, αναλογουν 40-50 λιτρα για καθε fancy ειδος σε τελικο μεγεθος (ειδη που δεν μεγαλωνουν πολυ) και 70-80 λιτρα για καθε common-comet-shubunkin (γενικοτερα ειδη που μεγαλωνουν περισσοτερο).

Μεσα σε αυτα υπολογιζεις και το καταλληλο μηκος που χρειαζεται το καθε ειδος αναλογα την κολυμβητικη συμπεριφορα του (πχ τα common κλπ ειναι πιο γρηγοροι κολυμβητες και πιο κινητικά ψαρια).

Ενα ψαρι που φτανει τα 20-25 εκ και δεν ειναι γρηγορο, μπορει να μπει σε 100 εκ μηκος ενυδρειου. ενα ψαρι που μεγαλωνει περισσοτερο, ρυπαινει περισσοτερο και ειναι πιο κινητικο, θελει τουλαχιστον 120-150 εκ μηκος

Με fancy εισαι πιο ανετος -κι εσυ και τα ψαρια- και μπορεις να βαλεις μεχρι 4.
Με common κλπ μπορεις να βαλεις 2 με το ζορι και να τα βλεπεις οταν μεγαλωσουν να στριβουν με δυσκολια

lionor
14-01-13, 16:47
Δεν διαφωνω με την σκεψη αυτη, αλλωστε εχουμε κανει...απειρες συζητησεις επι του θεματος. Μιλας για...ιδανικες συνθηκες διαβιωσης που απαιτουν αν μη τι αλλο εμπειρια, και εγω αυτη ακομα δεν την εχω. Οπως ειπα και πριν ακομα κανω λαθη, ακομα μαθαινω.
Αυτη την στιγμη εφτασα σε ενα...οριακο σημειο. Πρεπει να βαλω ψαρι μεσα. Ή παω σε ενα πετσοπ και παιρνω fancy, στην οποια κατασταση θα ειναι, τιγκα στην αμμωνια που μετα απο 1-2 ή 6 μηνες θα....χαιρετησει ή παιρνω τα commet, που υπαρχει εστω και μια ελπιδα να ειναι υγιη.
Μακαρι λεω τωρα, να περασω μαζι τους 2-3 χρονια και να χουν μεγαλωσει. Αλλα οπως ειπα και πριν, μου λειπει η εμπειρια και λαθη παλι θα ξανακανω.

delta66
14-01-13, 17:31
Δεν διαφωνω με την σκεψη αυτη, αλλωστε εχουμε κανει...απειρες συζητησεις επι του θεματος. Μιλας για...ιδανικες συνθηκες διαβιωσης που απαιτουν αν μη τι αλλο εμπειρια, και εγω αυτη ακομα δεν την εχω. Οπως ειπα και πριν ακομα κανω λαθη, ακομα μαθαινω.
Αυτη την στιγμη εφτασα σε ενα...οριακο σημειο. Πρεπει να βαλω ψαρι μεσα. Ή παω σε ενα πετσοπ και παιρνω fancy, στην οποια κατασταση θα ειναι, τιγκα στην αμμωνια που μετα απο 1-2 ή 6 μηνες θα....χαιρετησει ή παιρνω τα commet, που υπαρχει εστω και μια ελπιδα να ειναι υγιη.
Μακαρι λεω τωρα, να περασω μαζι τους 2-3 χρονια και να χουν μεγαλωσει. Αλλα οπως ειπα και πριν, μου λειπει η εμπειρια και λαθη παλι θα ξανακανω.
Δεν τα εχεις καταλαβει ακομα καλα.
Οι μη ιδανικες συνθηκες διαβιωσης, απαιτουν την εμπειρια του χομπιστα.
Αν ενας αρχαριος διατηρει σε ιδανικες συνθηκες ενα ζωντανο, εχει λιγοτερες πιθανοτητες να αντιμετωπισει προβλημα, προβλημα που δεν ξερει ουτε καν να το αναγνωρισει γρηγορα, οχι και να το αντιμετωπισει.

Γιατι τα fancy να ειναι σε αμμωνια και τα comet οχι?
Εγω εχω fancy τοσα χρονια, μεγαλωνουν κανονικα και δεν εχω αντιμετωπισει ποτε προβλημα ασθενειας.
Και μαλιστα υιοθετημενα, αγορασμενα απο αλλους, απο αγνωστων συνθηκων και βασανιστηριων "ενυδρεια".
Το ενα μαλιστα εκανε το μοντελο, εκτος νερου, για εργασια animation, πριν το παρω.

Butterfly
14-01-13, 17:35
Μιλας για...ιδανικες συνθηκες διαβιωσης που απαιτουν αν μη τι αλλο εμπειρια, και εγω αυτη ακομα δεν την εχω

Δεν καταλαβαίνω την απάντηση σου... σου λέει ο Σπύρο τι μπορείς να βάλεις και εσύ μιλάς για εμπειρία...

Οπως ειπα και πριν ακομα κανω λαθη, ακομα μαθαινω.

Γιατί να κάνεις λάθος όταν σου λέει κάποιος τι να κάνεις που είναι και σωστό?

Πρεπει να βαλω ψαρι μεσα. Ή παω σε ενα πετσοπ και παιρνω fancy, στην οποια κατασταση θα ειναι, τιγκα στην αμμωνια που μετα απο 1-2 ή 6 μηνες θα....χαιρετησει

Απαράδεκτη απάντηση...

Αλλα οπως ειπα και πριν, μου λειπει η εμπειρια και λαθη παλι θα ξανακανω.

Μάλλον θέλεις να κάνεις ΜΟΝΟ λάθη και τίποτα σωστό.

lionor
14-01-13, 18:22
Οι μη ιδανικες συνθηκες διαβιωσης, απαιτουν την εμπειρια του χομπιστα.
Αν ενας αρχαριος διατηρει σε ιδανικες συνθηκες ενα ζωντανο, εχει λιγοτερες πιθανοτητες να αντιμετωπισει προβλημα, προβλημα που δεν ξερει ουτε καν να το αναγνωρισει γρηγορα, οχι και να το αντιμετωπισει.

Πως ενας αρχαριος θα διατηρει σε ιδανικες συνθηκες ψαρια, οταν δεν εχει την εμπειρια; Η εμπειρια χρειαζεται ουτως ή αλλως

Γιατι τα fancy να ειναι σε αμμωνια και τα comet οχι?

Γιατι τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ψαρια που ισως παρω, ειπα οτι εχουν μια ελπιδα να μην εχουν φαει αμμωνια. Δεν ειπα οτι σωνει και καλα επειδη ειναι comet. Οτι και ειδος να ηταν

Εγω εχω fancy τοσα χρονια, μεγαλωνουν κανονικα και δεν εχω αντιμετωπισει ποτε προβλημα ασθενειας.
Και μαλιστα υιοθετημενα, αγορασμενα απο αλλους, απο αγνωστων συνθηκων και βασανιστηριων "ενυδρεια".
Το ενα μαλιστα εκανε το μοντελο, εκτος νερου, για εργασια animation, πριν το παρω.

Εχω διαβασει για τα fancy οτι ειναι πιο επιρρεπη σαν ψαρια, δεν το ισχυριζομαι αυτο, λεω απλα τι εχω διαβασει. Και επαναλαμβανω ξανα: εχεις κανταρια εμπειριας στο να συντηρεις σωστα. Ειτε πηγαινουν ολα καλα, ειτε συμβει κατι στραβο.

Φιλε butterfly (Γιωργο): Οταν λεω κανω λαθη, που ισως να κανω και στο μελλον, λεω γενικα για την σωστη συντηρηση ενος χρυσοψαρου. Ουτε ολα μπορω να τα ξερω, ουτε θα ειναι συνεχεια ενας απο πανω μου να μου λεει τι ειναι σωστο και τι λαθος.
Παραδεκτη απαντηση γιατι; Δεν το δικαιολογεις. Ειναι ωραιο να χαρακτηριζεις ετσι μια γνωμη χωρις καμια αιτιολογηση;
Το αν θελω να κανω μονο λαθη και τπτ σωστο, αυτο ειναι δικη σου εκτιμηση, σεβαστη μεν, οχι αποδεκτη ομως

Nick74
14-01-13, 18:43
δηλαδη αφου δεν μπορεις να τους παρεχεις "ιδανικες συνθηκες" τοτε πρεπει να πας στο αλλο ακρο και να τα βαλεις οπου να ναι...
Αυτη η καταπληκτικη λογικη θυμιζει τις διαιτες (αφου εκανα τη μ@λακια και εφαγα ενα καροτο παραπανω ας φαω κι ενα ταψι μπακλαβα για να παει κατω και καμια γουρουνοπουλα για να παει κατω ο μπακλαβας)

lionor
14-01-13, 18:57
Κοιτα Νικο, αν τα παρουμε ολα τις μετρητοις, τοτε και μεις σαν ανθρωποι δεν νομιζω οτι ζουμε σε ιδανικες συνθηκες ή μηπως ζουνε τα ζωα, εστω αυτα που θεωρουνται οικοσιτα; Αν ειναι να τα μηδενισουμε ολα, τοτε δεν θα πρεπει να ασχοληθουμε με τπτ. Το θεμα πιστευω ειναι τι καλυτερο μπορει ο καθενας να κανει και οχι τι ειναι ιδανικο.
Ποτε δεν ανεφερα να τα βαλω οπου ναναι. Γι αυτο παρακαλω πολυ, μην μου βαζετε λογια που δεν εχω πει, ουτε ισως να παρερμηνευετε αυτο που θελω να πω.
Εαν ενα 180λιτρο ενυδρειο, το θεωρεις το αλλο ακρο, οκ αυτο ειναι μια αλλη ιστορια...

Να ρωτησω κατι παιδια:
Παρ' ολες τις αλλαγες νερου που εχω κανει: εκανα μια το σαββατο 35%, μια την κυριακη 35%, μια σημερα το πρωι 35% και μια το μεσημερι 70%, τα νιτρικα ακομα παραμενουν σε υψηλα επιπεδα. Να συνεχισω και αυριο τις αλλαγες νερου;

Butterfly
14-01-13, 19:08
Ουτε ολα μπορω να τα ξερω, ουτε θα ειναι συνεχεια ενας απο πανω μου να μου λεει τι ειναι σωστο και τι λαθος.

Κανείς δεν τα ξέρει όλα... μπορεί να είναι ένας από πάνω σου μέσω του φόρουμ και να σου λέει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

Το αν θελω να κανω μονο λαθη και τπτ σωστο, αυτο ειναι δικη σου εκτιμηση, σεβαστη μεν, οχι αποδεκτη ομως

Λάθος συνειδητά με τα ψάρια όχι φίλε μου δεν μπορείς να κάνεις...!!!

Nick74
14-01-13, 19:12
Παρ' ολες τις αλλαγες νερου που εχω κανει: εκανα μια το σαββατο 35%, μια την κυριακη 35%, μια σημερα το πρωι 35% και μια το μεσημερι 70%, τα νιτρικα ακομα παραμενουν σε υψηλα επιπεδα. Να συνεχισω και αυριο τις αλλαγες νερου;

αν ειχες τιγκαρει κανε και καμια μεγαλουτσικη...
οπως να χει οταν μπει ψαρι πρεπει να τα εχεις κατεβασει στο 10ρακι περιπου η και πιο κατω (δεδομενου οτι δεν εχεις και φυτα οποτε οσο λιγοτερα τοσο το καλυτερο)

Σχετικα με τα υπολοιπα, θεωρω πως η υιοθετηση ενος πετ ειναι περιπου οπως η υιοθετηση ενος παιδιου, απο κει και περα νομιζω απανταω σε ολα οσα αναρωτιεσαι.
Απο τη στιγμη που αποφασιζεις να υιοθετησεις καποιο ζωντανο πλασμα εισαι υποχρεωμενος απεναντι του να του παρεχεις το ιδανικο α γινεται κι οχι να κανεις την οποιαδηποτε εκπτωση.
Καταλαβαινω πως σου αρεσουν περισσοτερο τα μεγαλα ειδη αλλα πολλες φορες υπαρχει χασμα αναμεσα στα "θελω" μας και στα "μπορω", και εκει δεν υπαρχει ουτε χρυση τομη ουτε μεση λυση γιατι το max του "μπορω" ειναι ο αδυναμος κρικος;)

Andros
14-01-13, 19:12
Ενα λεπτο ρε παιδια....

Φιλε lionor....καταρχας συμφωνω απολυτα μ'αυτα που ειπε ο Σπυρος... για το ειδος δηλαδη χρυσοψαρου που θα πρεπει να βαλεις μεσα στο ενυδρειο σου....τα common η comet ας τα αφησουμε για τις λιμνες παρα το γεγονος οτι πολλοι τα εχουν σε ενυδρεια με απολυτη επιτυχια!! Αυτο βεβαια ειναι αλλο θεμα και μαλιστα μεγαλο.....

Οσον αφορα την εμπειρια....απο την στιγμη που διαβασες και εμαθες καποια πραγματα (τα βασικα για αρχη) και το ενυδρειο σου στρωσει η εστρωσε και ακολουθεις τα βασικα πλεον τοτε θα ερθει και η εμπειρια και τοτε θα ειναι ολα μια απλη ρουτινα.....σε βλεπω φοβισμενο η ειναι η ιδεα μου?

Ο Κομφουκιος καποτε ειπε.....η γνωση χωρις την εμπειρια ειναι ενα αχρηστο στολιδι...οποταν κανε την γνωση εμπειρια κα μην φοβασε....:D

Nick74
14-01-13, 19:17
τα common η comet ας τα αφησουμε για τις λιμνες παρα το γεγονος οτι πολλοι τα εχουν σε ενυδρεια με απολυτη επιτυχια!! Αυτο βεβαια ειναι αλλο θεμα και μαλιστα μεγαλο.....

+1000000000000:smt109

(να χε κανα 1000ρι να πεις ας παει στα κομματια αλλα...)

delta66
14-01-13, 22:33
Πως ενας αρχαριος θα διατηρει σε ιδανικες συνθηκες ψαρια, οταν δεν εχει την εμπειρια; Η εμπειρια χρειαζεται ουτως ή αλλως
Ειναι απλο.

Τα ψαρια αυτα δεν ζουν σε καποιο εξεζητημένα επεξεργασμενο νερο, που θελει εμπειρια και ειδικο και ακριβο εξοπλισμο.
Αλλαγες νερου, φαγακι καλο και τελος.

Θελουν λοιπον:
α. Καθαρο και αποχλωριωμενο νερακι βρυσης
β. σωστη θερμοκρασια (θερμοκρασια χωρου το χειμωνα, και ψυξη για το καλοκαιρι)
και γ. αποφυγη αποτομων μεταβολων στις παραμετρους.
Ποσο δυσκολο ειναι να παρεχει στα ψαρια τετοιο νερο, ενας αρχαριος?

Εστω οτι εχεις ενα ενυδρειο με 160 λιτρα καθαρα και 4 fancy χρυσοψαρα.
Εστω οτι το νερο της βρυσης σου ειναι ποιοτικο και ποσιμο (πχ δεν εχει τιποτα αμμωνιες, εξασθενες χρωμιο, ή προερχεται απο τιποτα μυστηριες γεωτρησεις κλπ).
Αθηνα εισαι, εχουμε απο τα καλυτερα ποσιμα νερα της Γης, για πολη.
Οι τιμες του νερου της Αθηνας (pH GH KH), σε ολες τις περιοχες, παιζουν μεσα στις ιδανικες τιμες που θελει το χρυσοψαρο.
Τι αλλο θελεις?
Ενα βαρελι για ελιες 50 λιτρο, που το χειμωνα απο την προηγουμενη νυχτα της αλλαγης, θα το γεμιζεις με νερο βρυσης και θα το βαζεις στο χωρο του ενυδρειου καπου κρυμμενο. (καμια 15-20 ευρω)
Αυτο μεχρι την αλλη μερα, θα εχει ιδια θερμοκρασια με το ενυδρειο (στο ενυδρειο δεν θα εχεις θερμαντηρα), θα ειναι ετοιμο για αλλαγη νερου.
Το καλοκαιρι δεν χρειαζεται να περιμενεις πολυ, γιατι θα ζεσταθει περισσοτερο απο οτι πρεπει.
Αντιχλωριο.
Θα παρεις, για να σηκωνει το νερο στο ενυδρειο, μια αντλια (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/water%20changes/5eeaa206.jpg) με ρυθμιση ροης, ή αν δεν εχει, θα βαλεις στην ακρη του λαστιχου, ενα απλο βανακι απο τα καταστηματα με υδραυλικα για να το στραγγαλιζεις οσο πρεπει (ειναι σημαντικο να μπαινει αργα το φρεσκο νερο στο ενυδρειο για αποφυγη αποτομων μεταβολων σε πεχα κλπ). Κι ενα αλφαδολαστιχο διαφανες (για να ελεγχεις οπτικα την καθαριοτητα του εσωτερικα - αμα πιασει μπιχλα το περνας ενα καφτο νερο να καθαρισει) διαμέτρου τετοιας που να εφαρμοζει στην εξοδο της αντλιας.
Με την ιδια αντλια μπορεις να βγαζεις και το νερο.

Το καλοκαιρι για ψυξη, 4-6 οικονομικα δυνατα ανεμιστηρακια απο PC (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809151). (2.4 ευρω το ενα)
Ενα controller θερμοκρασιας/ψηφιακο θερμομετρο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=63223) να τα ανοιγοκλεινει αυτοματα και να εχεις ησυχο το κεφαλι σου. (15 ευρω)

Για αποριες τα λεμε οποτε θες.

Ποση εμπειρια χρειαζεται για αυτα?
Που να εμπλεκες με τιποτα αμαζωνιους, τυρφες, εξτρα φιλτρα, ΑΟ, προετοιμασιες νερου, πεχαμετρα, tds-όμετρα σκατομετρα κλπ :D
Το μονο που φοβαμαι ειναι μην βαρεθεις επειδη δεν θα κανεις τιποτα.

lionor
14-01-13, 23:44
Σπυρο οσα μου εγραψες τωρα, μου τα εχεις πει τοσες φορες που τα εχω ηδη εμπεδωσει...και σε υπερευχαριστω για αυτο.
Π.χ. συντομα θα δεις οτι στο flap χωρανε και 4 9αρηδες ανεμιστηρες, ειναι σχεδον ετοιμη η κατασκευη, αυριο το πρωι θα την τοποθετησω, με σιτες, προστατευτικα και ολα τα κομφορ.
Και βαρελι αλλαγης εχω και αντλια eheim πηρα...και ελεγκτη θερμοκρασιας εχω βαλει...
Αλλα η εμπειρια αποκτιεται με τον καιρο και με τα...παθηματα
Οταν εκανα αλλαγη νερου και πηγε και το ρουφηξε το λαστιχο και το ξεσκισε τελικα, δεν μου χε κοψει να βαλω ενα ρημαδοτουλι στο λαστιχο.

Πιστευω δε, οτι δεν ειναι και το μεγαλυτερο λαθος του κοσμου, αν θα βαλω 2 commet. Εξαλλου για να φτασουν το τελικο μεγεθος, πρεπει να περασει αρκετος καιρος και δεν ξερω αν θα το επιτρεψει η οποιαδηποτε αγνοια μου. Και οταν ηταν να αγορασω ενυδρειο, παλι διαμαχη ειχαμε, γιατι ειχα ηδη ενα commet, το οποιο τελικα πηγε...αβαπτιστο. Το ενυδρειο δυστηχως δεν συγχωρει ουτε λαθη ουτε παραλειψεις. Σαφως και δεν θελω να μπλεξω με τυρφες και με αλλες λαλακιες.

lionor
16-01-13, 11:12
Επιτελους...εστρωσε!

Εβαλα και 2 φιλους μεσα και προς το παρων...ησυχασα. Εκανα ξανα σημερα μετρησεις: αμμωνια=0, νιτρωδη=0, νιτρικα=10

stav
16-01-13, 11:55
Καλη συνεχεια.

lionor
18-01-13, 00:13
Καλη συνεχεια.

Ευχαριστω...

Butterfly
18-01-13, 00:20
Επιτελους...εστρωσε!

Εβαλα και 2 φιλους μεσα και προς το παρων...ησυχασα. Εκανα ξανα σημερα μετρησεις: αμμωνια=0, νιτρωδη=0, νιτρικα=10

Άντε να ησυχάσεις λίγο...

Τελικά τι "φιλαράκια" έβαλες μέσα?

lionor
18-01-13, 01:37
Μαλλον shubunkin ειναι