Επιστροφή στο Forum : «Μια μικρή σταγόνα Αιγαίου»
κ.ω.σ.τ.α.ς.
01-11-14, 23:24
Πανέμορφο, φανταστικο,να το χαιρεσαι,μπραβο.;)
Sakisdraminos
02-11-14, 01:51
Ευχαριστώ πολύ !!!!
Με την chaetto είπαμε είμαστε σε δοκιμή.
Αυτή τη στιγμή δουλεύει 19 - 20 oC. Θα κατέβει μέχρι 17, οπότε βλέπουμε :smt025.
Ναι αλλα εχεις δει καποια αλαγη τωρα που η θερμοκρασια ειναι χαμηλα επιπεδα;
Συνεχιζει να μεγαλωνει και να τραβαει με τον ειδιο ρυθμο;
Υπομονή !!!!
15 ημέρες έχουν περάσει....
Οι μετρήσεις πάντως μέχρι στιγμής δείχνουν οκ.
Όπως και η chaetto φυσικά.....:D:D
Μέχρι στιγμής φαίνεται να πηγαίνει καλά. Είχα μια μικρή υποψία για την μείωση της ικανότητάς της στην απορρόφηση νιτρικών - φωσφορικών, αλλά το τελευταίο 10ήμερο πείστηκα για το αντίθετο.
Έχει μειώσει την ανάπτυξή της αλλά κατά τα άλλα δεν βλέπω άλλη μεταβολή.
Φαίνεται θηρίο....αν και αυτή την στιγμή τρέχει στους 18 - 19 oC.
Προχωράμε και βλέπουμε.......:smt025:smt025
Sakisdraminos
28-12-14, 11:46
Καμια ανανεωση!!!!
pagokoftis
08-01-15, 00:30
Θέλω κι εγώ ανανέωση zw :D :D:D
Έχω ακολουθήσει τη μέθοδο με το algae scrubber και είμαι ευχαριστημένος, αλλά καλό να έχουμε και μία εναλλακτική αν δουλεύει καλά και τον Χειμώνα...
Μετά την είσοδο των εντυπωσιακών κοραλιών σου στο ενυδρείο, έχεις αυξήσει το τάισμα? Και τι τροφή επιπλέον δίνεις?
Είναι του στυλ των τροπικών NPS που ταΐζουν σαν τρελοί, ή λιγότερο?
Επίσης ανάπτυξη έχεις δει, ή καμία (χτύπα ξύλο) απώλεια κάποιων?
Σε τι βάθος τα ψάρεψες?
Τέλος, στο δωμάτιο που έχω το δικό μου, καθώς συμφωνία για πετρέλαιο γιοκ, και δεν θερμαίνεται, η θερμοκρασία τώρα με τα κρύα έχει φτάσει 13 βαθμούς.. Είναι οκ πιστεύεις? Θα μετρήσω το ΣΚ αυτό, κοίταζα κι εδώ (http://www.meteo.gr/SST.asp), αλλά μία απορία την έχω...
Αυτά τα λίγα :D
Θέλω κι εγώ ανανέωση zw :D :D:D
Προσπαθώ να πετύχω να φτιάξω κάνα βίντεο της προκοπής....
Έχω ακολουθήσει τη μέθοδο με το algae scrubber και είμαι ευχαριστημένος, αλλά καλό να έχουμε και μία εναλλακτική αν δουλεύει καλά και τον Χειμώνα...
Είμαι στην "στροφή" για ATS και προσπαθώ να μπω στην ευθεία.....
Μετά την είσοδο των εντυπωσιακών κοραλιών σου στο ενυδρείο, έχεις αυξήσει το τάισμα? Και τι τροφή επιπλέον δίνεις?
Εννοείται ότι τα κοράλλια έχουν αυξήσει τις ποσότητες τροφής. Χρησιμοποιώ διάφορους συνδυασμούς από "σκόνες" φυτοπλαγκτόν - ζωοπλαγκτόν, με τις οποίες φτιάχνω μίγματα, σε συνδυασμό με γαρίδες, καλαμάρι και κυβάκια κατεψυγμένων τροφών. Επίσης υγρά σκευάσματα φυτοπλαγκτόν - ζωοπλαγκτόν.
Είναι του στυλ των τροπικών NPS που ταΐζουν σαν τρελοί, ή λιγότερο?
Μιλάμε για μπόλικο φαϊ.......
Επίσης ανάπτυξη έχεις δει, ή καμία (χτύπα ξύλο) απώλεια κάποιων?
Απώλειες έχω ελάχιστες έως μηδαμινές, μέχρι τώρα ανάλογα με το είδος.
Σε τι βάθος τα ψάρεψες?
Πολλά είναι από τα 20 - 30 μέτρα, περίπου. ¶λλα είναι από υπολλείματα αλιευτικής δραστηριότητας (από τράτες).....οπότε καταλαβαίνεις ότι το βάθος είναι κομματάκι μεγάλο...
Τέλος, στο δωμάτιο που έχω το δικό μου, καθώς συμφωνία για πετρέλαιο γιοκ, και δεν θερμαίνεται, η θερμοκρασία τώρα με τα κρύα έχει φτάσει 13 βαθμούς.. Είναι οκ πιστεύεις? Θα μετρήσω το ΣΚ αυτό, κοίταζα κι εδώ (http://www.meteo.gr/SST.asp), αλλά μία απορία την έχω...
Με τις θερμοκρασίες προς τα κάτω δεν θα έχεις ποτέ πρόβλημα. Τα προβλήματα θα είναι προς τα πάνω. Ανάλογα με τι βάθος θέλεις να αναπαραστήσεις στο ενυδρείο σου είναι και η θερμοκρασία. Πάνω από 25 - 26 προσπάθησε να μην φθάσεις.....
Αυτά τα λίγα :D
Και άλλα να θες εδώ είμαστε.....;)
Καλή συνέχεια και κράτα μας ενήμερους.
pagokoftis
09-01-15, 23:21
Να 'σαι καλά Samian, thanks...
Αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ την chaeto, πιστεύω ότι με το αυξημένο τάισμα το algae scrubber θα σε σώσει... Παντού διαβάζω οτι κάνει πολύ καλή δουλειά η chaeto, αλλά το scrubber είναι πιο αποτελεσματικό..
Περιμένουμε βιντεάκι όταν μπορέσεις..
Πάω να στήσω καραούλι στο λιμάνι για τις τράτες :-)
harris samos
13-01-15, 18:27
βρες μας 2 κιτρινα κοραλακια να κανουμε πειραμα σε ρεεφ :rolleyes::rolleyes:
ενα κεφαλακι θελω μονο :D:D
Αυτα τα κοραλια που μιαζουν με τις τροπικες δενδρονεφειες (φωτο 9 κατα σειρα) πια ειναι και ποσο καιρο τα εχεις?Εχεις παρατηρησει αναπτυξη και σε αυτα? Η δενδρονεφεια ειναι τρομερα δυσκολο κοραλι και ελαχιστοι εχουν καταφερει να την κρατησουν πανω απο χρονο, ακομη και με συνεχη ταισματα με δοσομετρικη...εσυ ολα χερατα τα ριχνεις? και ποσες φορες την ημερα?Το ats σιγουρα θα κανει δουλεια και εχω την εντυπωση οτι δεν θα επηρεαζετε απο την χαμηλη θερμοκρασια καθολου.
ΥΓ Εχεις ενα ενυδρειο τρομερα εντυπωσιακο, πολυ δυσκολο και ουσιαστικα ανοιγεις τον δρομο μονος σου!
Sakisdraminos
25-01-15, 15:02
βρες μας 2 κιτρινα κοραλακια να κανουμε πειραμα σε ρεεφ :rolleyes::rolleyes:
ενα κεφαλακι θελω μονο :D:D
ασε Χαρη τπτ τοσες βουτιες και ουτε ενα κοματακι για δοκιμη απαραδεκτο!
Αυτα τα κοραλια που μιαζουν με τις τροπικες δενδρονεφειες (φωτο 9 κατα σειρα) πια ειναι και ποσο καιρο τα εχεις?Εχεις παρατηρησει αναπτυξη και σε αυτα? Η δενδρονεφεια ειναι τρομερα δυσκολο κοραλι και ελαχιστοι εχουν καταφερει να την κρατησουν πανω απο χρονο, ακομη και με συνεχη ταισματα με δοσομετρικη...εσυ ολα χερατα τα ριχνεις? και ποσες φορες την ημερα?Το ats σιγουρα θα κανει δουλεια και εχω την εντυπωση οτι δεν θα επηρεαζετε απο την χαμηλη θερμοκρασια καθολου.
ΥΓ Εχεις ενα ενυδρειο τρομερα εντυπωσιακο, πολυ δυσκολο και ουσιαστικα ανοιγεις τον δρομο μονος σου!
Τα κοράλια στα οποία αναφέρεσαι τα μεν υπόλευκα είναι τα Alcyonium palamatum, τα δε ψιλοπορτοκαλί - μπορντοροδοκόκκινα :grin::grin: είναι τα Alcyonium palmatum. Και τα 2 είδη τα έχω περίπου 1 χρόνο. Από ταϊσματα εννοείται πάρα πολλά. Ανάπτυξη δεν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερη, αλλά όπως και τα υπόλοιπα Μεσογειακά η ανάπτυξη είναι ποοολλλύυυυυυ αργήηηη....
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Προχωράμε πειραματιζόμενοι.....
ασε Χαρη τπτ τοσες βουτιες και ουτε ενα κοματακι για δοκιμη απαραδεκτο!
Σας έχω στα υπόψη .....υπομονή μόνο....υπομονή
Sakisdraminos
28-01-15, 21:55
zwzwzwzwzw
harris samos
28-01-15, 22:28
Τα κοράλια στα οποία αναφέρεσαι τα μεν υπόλευκα είναι τα Alcyonium palamatum, τα δε ψιλοπορτοκαλί - μπορντοροδοκόκκινα :grin::grin: είναι τα Alcyonium palmatum. Και τα 2 είδη τα έχω περίπου 1 χρόνο. Από ταϊσματα εννοείται πάρα πολλά. Ανάπτυξη δεν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερη, αλλά όπως και τα υπόλοιπα Μεσογειακά η ανάπτυξη είναι ποοολλλύυυυυυ αργήηηη....
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Προχωράμε πειραματιζόμενοι.....
α καλα 2 κεφαλακια ζητησαμε σκρουτζζζζζ 500 εχεις
zwzwzw
Μη βαράτε βρε σεις ...... είπαμε έρχονται...
Εδώ και καιρό τώρα με απασχολεί το θέμα καταπολέμησης κυρίως των νιτρικών και φυσικά της άλγης που έχω σε αρκετά σημεία. Μετά από πολύυυυυυ σκέψη αλλά και παροτρύνσεις φίλων είχα καταλήξει στην κατασκευή ενός ATS.
Ο καιρός λοιπόν πέρασε, το θέμα ωρίμασε, τα σχέδια έγιναν, τα υλικά συγκεντρώθηκαν οπότε....ββούούούούουυυυυυρρρρρρρρ.....
70137 70138 70139 70140
Λοιπόν....... αναλυτικά :
Η αποστράγγιση της θήκης......
70141 70142 70143
Η εισαγωγή.....
70144 70145
Η σίτα "ξύστηκε" επαρκώς για να αποκτήσει πιο "άγρια" υφή....
70146
Στη συνέχεια ο κυρίως κορμός....
70147 70148 70149 70149 70150
Και το τελικό αποτέλεσμα.....
70151 70152 70153
Αναμονή για 1 - 2 ημέρες να στεγνώσουν οι κόλλες και να δέσει το σύστημα για να γίνει η δοκιμή στεγανότητας καθώς και οι σωληνώσεις που θα χρειαστούν.
Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι
Sakisdraminos
15-02-15, 22:47
Αμην!!!! αντε με το καλο να μας πεις διαφορα.
να δουμε αμα αξιζε τοσο πρηξημο....
προσεχε φωτα και ροη! μικρη ροη σε συνδιασμο με πολλα φωτα μπορει διμιουργηση πολλα προβληματα.
τι αντηθετο απλα δεν θα δουλευει καλα...
pagokoftis
16-02-15, 00:47
Μια χαρά σε βρίσκω, πολύ καλή κατασκευή!! Έτσι ακροβώς έχω φτιάξει και το δικό μου..
Την διατομή εισαγωγής βλέπω πολύ στενή, θα περνάει αρκετό νεράκι λες?
Επίσης πρόσεξε πως θα την στηρίξεις στο sump ώστε να είναι το level του νερού ελάχιστα πιο πάνω από το τέλος της σίτας, ώστε να μην ακούς τσιλάγρες το βράδυ...
Από φώτα τι έχεις καταλήξει??
Εγώ έχω δοκιμάσει διάφορα αλλά κατέληξα σε αυτά (http://www.ebay.com/itm/14W-225-LED-Red-Blue-Plant-Grow-Light-Panel-Board-Garden-Hydroponic-lamp-EU-/281580838033?pt=UK_Baby_Baby_Feeding_Bottle_Warmer s_Coolers_LE&hash=item418f869c91), αν και δεν πίστευα να δουλέψουν λόγω χαμηλής έντασης των λεντ και σε αυτά (http://www.ebay.com/itm/New-10W-20W-30W-50W-Blue-554nm-Red-660nm-Hydroponic-Plant-Flood-LED-Grow-Lights-/311276268418?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item487982eb82) τελευταία... με πολύ καλύτερη διείσδυση του φωτός στο εσωτερικό του scrubber και πιο παχιά turf!!
Όμως έκανα άλλες 2 θήκες με πλέξιγλας δεξιά και αριστερά της κατασκευής σου ώστε να τα βάλω μέσα για να μην βραχούν.. και από πάνω από κάθε καπάκι των λεντ, από ένα μικρό ανεμιστηράκι, να φεύγει ο ζεστός αέρας που δημιουργείται!!
-------------------------
Με την τροφή που θέλουν τα κοράλια που έχεις, δεν θα σε έσωζε τίποτα άλλο!! θα βρεις την ησυχία σου!!!
harris samos
16-02-15, 00:48
την εγκοπη της σιτας ελπιζω να μη την εκανες ισα ισα γιατι θα βουλονει και θα πεταει τα νερα με πιεση μακρια απο τι σιτα :rolleyes::rolleyes:
(το επαθα εγω ;);) )
pagokoftis
16-02-15, 01:05
Ροή, ένταση, φωτοπερίοδο κλπ.. θα τα βρεις με πειραματάκια εύκολα και θα καταλήξεις να το ελέγχεις με την φωτοπερίοδο μόνο στο τέλος, ανάλογα πόσα νιτρικά θες να έχεις... Θα έχεις και καλή παραγωγή κοπήποδων, όταν την κουρεύω, τινάζονται κάτι μικροσκοπικά γαριδοζουζουνάκια :D :D :D :D :D :D πολλά από τα οποία τα βρίσκω και μέσα στις κάλτσες!! Μερικά φτάνουν και τα 3-4 εκατοστά!!!! Η χειλούδες που έχω τα τιμούν δεόντως.. Μόνο κοπήποδα και αρτέμια τρώνε, τίποτα άλλο!!! Δεν ξέρω αν είναι μόνο τα δικά μου κακοφάγωτα, αλλά όλα τα άλλα τα ψάρια μου τρώνε τα πάντα... :smt120 :smt120 :smt120 Ξέφυγα πάλι... καλή συνέχεια!!!!
την εγκοπη της σιτας ελπιζω να μη την εκανες ισα ισα γιατι θα βουλονει και θα πεταει τα νερα με πιεση μακρια απο τι σιτα :rolleyes::rolleyes:
(το επαθα εγω ;);) )
Ναι ήθελα να το σημειώσω κι εγώ αυτό!! Αν μπορείς εκέι που δένεις την σίτα στο PVC δέσε και 2 μικρά "κουρτινάκια" 4-5 εκατοστών, ώστε να μην βλέπει το φώς το πάνω μέρος της σίτας και σου βουλώνει. θα σε βασανίσει και στο καθάρισμα...
Επίσης, αν κάνεις θήκες για τα φώτα σου , που το προτείνω, αν θες κάνε αυτό που έκανα κι εγώ!! Τις έφτιαξα με 3άρι πλέξιγλας, διπλό, σαν σάντουιτς, και ενδιάμεσά τους έβαλα αλουμινόχαρτο, το οποίο λόγω της κόλλησης, δεν θα έρθει ποτέ σε επαφή με τον αέρο και φυσικά ούτε και με το νερό και θα αντανακλά το φως από τα φώτα σου στο μέγιστο βαθμό!! Βέβαια εγώ τα 3 διαμερίσματα τα έκανα σαν ενιαία κατασκευή, αλλα μπορείς να το κάνεις κι εσυ!! Μπορείς να το βάλεις και απλά στην εσωτερική επιφάνεια των διαμερισμ΄των αν θές, κολλώντας το με κόλα!!
με αυτόν τον τρόπο δεν θα βγαίνει και το φως έξω από την κατασκευή σου στο sump και να δημιουργείται άλγη λόγω της ροής που υπάρχει!!
ευγε μαστόρι πολύ ωραία κατασκευή , όσο για το ενυδρείο απλά respect +-3
pagokoftis
08-03-15, 22:59
Κανένα νέο με το ATS?? Το ξεκίνησες??
Sakisdraminos
08-03-15, 23:43
Φολε απο οσο ξερω μεσα στην εβδομαδα θα τρεχει. Ακομα ειναι στεγνω.
Θα πσω για κατασκοπεια
pagokoftis
09-03-15, 10:16
Χαχαχαχα, κατασκοπεία!!! Ωραία!! Σε ένα 20άλιτρο μεσογειακό που έχω στην ανηψιά μου, γραπώθηκε το μοναδικό ψαράκι απο κάβουρα, μέχρι που φαγώθηκε όλο και ούτε για μυρωδιά αμμωνία, σε διάστημα μίας εβδομάδας, με το μικρότατο οριζόντιο ATS, να έχει φουντώσει στο διπλάσσιο+!!!!!
ATS συνέχεια.......
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να τοποθετηθεί το ATS, όπως κατασκευάστηκε παραπάνω εξωτερικά του επίπλου του ενυδρείου και μάλιστα στην πίσω πλευρά του.
Φευ όμως γιατί μετά από μικρά αλλά σημαντικά λάθη στην εφαρμογή του σχεδιασμού που είχα κάνει, το σύστημα θα υπολειτουργούσε έως........zwzw
Τελικά η απλότητα είναι μια από τις βασικότερες φιλοσοφίες στη ζωή. Λοιπόν back to the basics :
- Αναδιάταξη όλων των συστημάτων κλπ που υπάρχουν στο σαμπ, προς εξεύρεση χώρου για να τοποθετηθεί το ATS.
- Τοποθέτηση της αναγκαίας στήριξης στην οροφή.
- Σμίκρυνση του μήκους του σωλήνα του ATS, κατά 3 - 4 εκ.
70843 70844
Εδώ και 3 ημέρες το ATS είναι σε λειτουργία. Βέβαια τα συστήματα στριμώχθηκαν λίγο στο σάμπ, αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος :smt120.
70848 70849
Σήμερα φαίνεται ήδη η πρώτη ανάπτυξη διατόμων. Οπότε μάλλον πάμε καλά.
70850
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η 2η λάμπα, οπότε θα αναβαθμιστεί άμεσα....
Παναγιώτης Κ
21-03-15, 22:41
Ωραίος. Μεσογειακο με Ats. Τι πιο απλο...:D
Sakisdraminos
22-03-15, 06:04
ATS συνέχεια.......
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να τοποθετηθεί το ATS, όπως κατασκευάστηκε παραπάνω εξωτερικά του επίπλου του ενυδρείου και μάλιστα στην πίσω πλευρά του.
Φευ όμως γιατί μετά από μικρά αλλά σημαντικά λάθη στην εφαρμογή του σχεδιασμού που είχα κάνει, το σύστημα θα υπολειτουργούσε έως........zwzw
Τελικά η απλότητα είναι μια από τις βασικότερες φιλοσοφίες στη ζωή. Λοιπόν back to the basics :
- Αναδιάταξη όλων των συστημάτων κλπ που υπάρχουν στο σαμπ, προς εξεύρεση χώρου για να τοποθετηθεί το ATS.
- Τοποθέτηση της αναγκαίας στήριξης στην οροφή.
- Σμίκρυνση του μήκους του σωλήνα του ATS, κατά 3 - 4 εκ.
70843 70844
Εδώ και 3 ημέρες το ATS είναι σε λειτουργία. Βέβαια τα συστήματα στριμώχθηκαν λίγο στο σάμπ, αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος :smt120.
70848 70849
Σήμερα φαίνεται ήδη η πρώτη ανάπτυξη διατόμων. Οπότε μάλλον πάμε καλά.
70850
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η 2η λάμπα, οπότε θα αναβαθμιστεί άμεσα....
Tali να σου πω το εκανες πολυ καλο αλλα η υγρασια στο ντουλαπι πρεπει να ειναι τεραστια.!!!!
βαλε μας και μια φωτογραφια με το νερο να τρεχει!
harris samos
25-03-15, 15:40
ATS συνέχεια.......
το ειχα πει εγω :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
νομιζω θες κατι να προστατευεις τις λαμπες πολυ κοντα η λαμπα και με τα νερα θα μαζευει πολυ συχνα αλατι :rolleyes:
pagokoftis
25-03-15, 23:01
Nice!!! Εγώ θα σου πρότεινα να προσαρμόσεις το πλέξιγκλας κουτάκι που είχες φτιάξει και να μην το έχεις σκέτο έτσι και η λάμπα σου να είναι έξω από το κουτάκι...
Επίσης πιστεύω ότι αντί για την λάμπα αυτή, ένα flood light με 660nm LED θα είχε καλυτερη διάχυση του φωτός και ορθογώνια κάλυψη του ATS!! θα σε βόλευε περισσότερο... Με αυτές τις λάμπες είχα ξεκινήσει κι εγώ αρχικά, αλλά στην πορεία κατέληξα στα παραπάνω flood...
Η υγρασία στην οροφή της βάσης μετά την προσαρμογή του ATS, ειδικά όπως το έχεις τώρα, θα είναι σίγουρα μεγάλη!!! Γι' αυτό τον λογο, αλλά και λόγω των ανεμιστήρων που είχα αρχικά πάνω από το sump για ψύξη, στη δική μου βάση, στα 2 πλαϊνά κομμάτια της και ψηλά πάνω έκανα 2 μεγάλες τρύπες και προσάρμοσα 2 20cm ανεμιστήρες ΗΥ, ένας να βάζει αέρα μέσα και ένας να βγάζει!! Είχα θετικότατα αποτελέσματα!! Mετά έφτιαξα παρόμοια πλέξι κατασκευή όπου έμπαιναν μέσα και το ATS και τα φώτα και δεν είχα καθόλου υγρασία απο το ATS..
Καλή επιτυχία να έχεις!!!!!!
Ομορφα και τακτοποιημενα , ποσα νιτρικοφωσφορικα μετρας τωρα ;
Αυτη τι λαμπα ειναι ;
το ats πως περνει νερο; απο φυσικη ροη ή με αντλιακι;
ATS συνέχεια.......
1η εβδομάδα λειτουργίας
71422 71423
2η εβδομάδα λειτουργίας
71425 71424
3η εβδομάδα λειτουργίας
71426
1 μήνας λειτουργίας
71427
Ώρα λοιπόν για το 1ο καθάρισμα....
71428 71429 71430
Συνεχίζεται........
το ειχα πει εγω file:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 001.giffile:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 001.giffile:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 001.gif
νομιζω θες κατι να προστατευεις τις λαμπες πολυ κοντα η λαμπα και με τα νερα θα μαζευει πολυ συχνα αλατι file:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 001.gif
Το είχες πει αλλά ποιός σε άκουγε !!!!:D:D:D
Μαζεύει λίγο αλάτι αλλά μελετάτε λύσης...
Nice!!! Εγώ θα σου πρότεινα να προσαρμόσεις το πλέξιγκλας κουτάκι που είχες φτιάξει και να μην το έχεις σκέτο έτσι και η λάμπα σου να είναι έξω από το κουτάκι...
Μελετάτε λύσης.....
Επίσης πιστεύω ότι αντί για την λάμπα αυτή, ένα flood light με 660nm LED θα είχε καλυτερη διάχυση του φωτός και ορθογώνια κάλυψη του ATS!! θα σε βόλευε περισσότερο... Με αυτές τις λάμπες είχα ξεκινήσει κι εγώ αρχικά, αλλά στην πορεία κατέληξα στα παραπάνω flood...
Εγώ αυτό είχα αρχικά υπόψη αλλά ας όψεται ο κινέζος....
Η υγρασία στην οροφή της βάσης μετά την προσαρμογή του ATS, ειδικά όπως το έχεις τώρα, θα είναι σίγουρα μεγάλη!!! Γι' αυτό τον λογο, αλλά και λόγω των ανεμιστήρων που είχα αρχικά πάνω από το sump για ψύξη, στη δική μου βάση, στα 2 πλαϊνά κομμάτια της και ψηλά πάνω έκανα 2 μεγάλες τρύπες και προσάρμοσα 2 20cm ανεμιστήρες ΗΥ, ένας να βάζει αέρα μέσα και ένας να βγάζει!! Είχα θετικότατα αποτελέσματα!! Mετά έφτιαξα παρόμοια πλέξι κατασκευή όπου έμπαιναν μέσα και το ATS και τα φώτα και δεν είχα καθόλου υγρασία απο το ATS..
Καλή επιτυχία να έχεις!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ....
Ομορφα και τακτοποιημενα , ποσα νιτρικοφωσφορικα μετρας τωρα ;
Αυτη τι λαμπα ειναι ;
Από νιτρικά μικρή αλλαγή προς τα κάτω...10 - 25.
Από φωσφορικά 0,03 - 0,01
Βέβαια οι τιμές αυτές είναι και αποτέλεσμα αλλαγής της ρουτίνας των αλλαγών μου εξαιτίας εργασιακών υποχρεώσεων. Έχω χάσει μια αλλαγή ήδη.
το ats πως περνει νερο; απο φυσικη ροη ή με αντλιακι;
Είναι στη σειρά με τους ριάκτορες και το ψυκτικό.
Αν θελεις να εκμεταλευτεις ολο το εμβαδο του πλεγματος , πρεπει να αλλαξεις αμεσα φωτισμο τραβοντας πιο πισω την λαμπα. Ετσι οπως εισαι τωρα εεκμεταλευεσαι μονο τη διαμετρο της λαμπας , τοσο κοντα που την εχεις, ελαχιστο εμβαδο για τα λιτρα σου και τις τροφες που ριχνεις, μην.περιμενεις να δεις και πολλα ετσι οπως το εχεις στημενο.
pagokoftis
20-04-15, 09:37
Ωραία, καλή αρχή Samian!!! Βλέπω να πρασινίζει!!!
Σίγουρα το φως είναι ακατάλληλο γενικά για ATS, μετά τις τελευταίες μελέτες τα μπλε λεντ έστω και σε μικρή αναλογία, δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω...
θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς αποκλειστικά σε κόκκινα λεντ!!
Θες τετράγωνο/ορθογώνιο φωτιστικό για το καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να σου πιάνει το μεγαλύτερο εμβαδόν και να υπάρχει ομοιόμορφη κάλυψη!!
Τα καλύτερα είναι ή τα panel ή τα flood... Τα πάνελ είναι συνήθως όχι τόσο ισχυρά τα λεντάκια τους, όμως είχα θαυμάσια αποτελέσματα με μερικά, όπως αυτά που φαίνονται στις φωτός παρακάτω.. Με τα flood, η turf ήταν πιο παχιά από ποτέ!!
Επίσης για το αλάτι, όντως πιάνουν οι λάμπες, σου δείχνω παρακάτω τι έχω φτιάξει πριν 4-5 μέρες, για το νέο μου ενυδρείο..
Είναι λίγο tank, και πλατύ, αλλά άφησα χώρο μήπως και βάλω τα flood που είχα και στο παλιό μου sump...
Δεν το έχω τελειώσει ακόμα, από πάνω μπαίνει καπάκι στα διαμερίσματα των φωτών και από ένα μικρό ανμιστηράκι σε κάθε ένα, για απαγωγή της θερμοκρασίας από τα φώτα, καθώς το κρύο του νερού με το ζεστό από τα φώτα, δημιουργούν και θάμπωμα που δεν το θέλουμε...
Στην προηγούμενη κατασκευή, όλα τα μέρη τα είχα κάνει σάντουιτς, με διπλά φύλα πλέξιγλας και ανάμεσά τους είχα βάλει αλουμινόχαρτο, το οποίο ήταν αεροστεγώς μονωμένο λόγω της κόλλησης και είχα την μέγιστη αντανάκλαση του φωτός εσωτερικά, χωρίς να βγαίνει καθόλου φως έξω... Τώρα θα βάλω αλουμινόχαρτο εσωτερικά, καθώς βαριόμουν να κάνω την φασαρία του παλιού :D
Είσαι μάστορας θα την βρεις την άκρη... Τα οφέλη όταν σου σταθεροποιηθεί είναι τεράστια!!
Είθε να σου βγαίνει με το κιλό η turf σύντομα :) :) :) Καλή συνέχεια!!
Ωραία, καλή αρχή Samian!!! Βλέπω να πρασινίζει!!!
Σίγουρα το φως είναι ακατάλληλο γενικά για ATS, μετά τις τελευταίες μελέτες τα μπλε λεντ έστω και σε μικρή αναλογία, δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω...
θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς αποκλειστικά σε κόκκινα λεντ!!
Θες τετράγωνο/ορθογώνιο φωτιστικό για το καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να σου πιάνει το μεγαλύτερο εμβαδόν και να υπάρχει ομοιόμορφη κάλυψη!!
Τα καλύτερα είναι ή τα panel ή τα flood... Τα πάνελ είναι συνήθως όχι τόσο ισχυρά τα λεντάκια τους, όμως είχα θαυμάσια αποτελέσματα με μερικά, όπως αυτά που φαίνονται στις φωτός παρακάτω.. Με τα flood, η turf ήταν πιο παχιά από ποτέ!!
Επίσης για το αλάτι, όντως πιάνουν οι λάμπες, σου δείχνω παρακάτω τι έχω φτιάξει πριν 4-5 μέρες, για το νέο μου ενυδρείο..
Είναι λίγο tank, και πλατύ, αλλά άφησα χώρο μήπως και βάλω τα flood που είχα και στο παλιό μου sump...
Δεν το έχω τελειώσει ακόμα, από πάνω μπαίνει καπάκι στα διαμερίσματα των φωτών και από ένα μικρό ανμιστηράκι σε κάθε ένα, για απαγωγή της θερμοκρασίας από τα φώτα, καθώς το κρύο του νερού με το ζεστό από τα φώτα, δημιουργούν και θάμπωμα που δεν το θέλουμε...
Στην προηγούμενη κατασκευή, όλα τα μέρη τα είχα κάνει σάντουιτς, με διπλά φύλα πλέξιγλας και ανάμεσά τους είχα βάλει αλουμινόχαρτο, το οποίο ήταν αεροστεγώς μονωμένο λόγω της κόλλησης και είχα την μέγιστη αντανάκλαση του φωτός εσωτερικά, χωρίς να βγαίνει καθόλου φως έξω... Τώρα θα βάλω αλουμινόχαρτο εσωτερικά, καθώς βαριόμουν να κάνω την φασαρία του παλιού :D
Είσαι μάστορας θα την βρεις την άκρη... Τα οφέλη όταν σου σταθεροποιηθεί είναι τεράστια!!
Είθε να σου βγαίνει με το κιλό η turf σύντομα :) :) :) Καλή συνέχεια!!
Αυτο φιλε για τα μπλε λεντ που γραφεις, εχεις καποια πηγη; μεχρι τωρα ηξερα οτι ιδανικο ειναι 4 'η 8 κοκκινα προς 1 μπλε.
Επισης δωσε καποιο λινκ απο αυτα τα flood turf φωτιστικα που γραφεις, γιατι οτι ετοιμο δοκιμασα δεν συγκρινετε με τα diy 3watt που εφτιαξα.
pagokoftis
20-04-15, 11:29
Δεν είπα οτι δεν κάνει να έχει μπλε λεντ, απλά έχω διαβάσει στο algaescrubber.net, το οποίο το έχω διαβάσει ολόκληρο :D :D , στα φόρουμ, οτι απο δοκιμές που έχουν κάνει δεν έχουν δει κάποια διαφορά χρησιμοποιώντας και μπλε λεντ και προτείνουν μόνο κόκκινα, θεωρώντας, χάσιμο φωτός τα όποια μπλε λεντ βάλουμε!!
Αρχικά είχε διαπιστωθεί καλύτερο πιάσιμο της turf, όταν χρησιμοποιούσαν 8:1, αλλά πλέον όχι..
Έτσι και αλλιώς αν επιλέξεις 8:1 δεν είναι και καμιά φοβερή "απώλεια"...
Πιο πολύ το ανέφερα, καθώς η λάμπα του Samian έχει διάφορα χρωματάκια τα οποία δεν βοηθούν..
Επίσης τα specs από το 2013 και μετά προτείνουν και λιγότερα watt αν χρησιμοποιούμε λεντ, σε σχέση με παλιότερα, δίνοντας περισσότερη βάση στη ροή!!
Έχω χρησιμοποιήσει αυτά (http://www.ebay.com/itm/196-LED-Red-Blue-Hydroponic-Plant-Grow-Light-Lamp-Panel-AC-220V-9W-Tool-/281552854479?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item418ddb9dcf) τα πάνελ που φαίνονται και στις παραπάνω φωτός, και των 9 και των 14w τα οποία έχουν αρκετά μπλε λεντ, με πολύ καλά αποτελέσματα και κατέληξα σε αυτά (http://www.ebay.com/itm/HK-STOCK-10W-LED-Flood-Light-Cool-Warm-White-Red-Green-Blue-Yellow-Outdoor-Lamp-/171701874819?pt=LH_DefaultDomain_15&var=&hash=item27fa3ab083) τα flood, με καλύτερα αποτελέσματα!! Πιο παχιά turf!! Δεν είναι ειδικά φώτα για ATS, απλά flood lights...
Με τα πάνελ, είχα πάλι ανάπτυξη, απλά δεν μπορούσε να γίνει παχιά αρκετά και αν την άφηνα περισσότερο χρόνο, το εσωτερικό της, όταν την καθάριζα άρχιζε να κιτρινίζει.. πήγαινε για σάπισμα.. απλά καθάριζα πιο τακτικά...
Τα flood έχουν περισσότερη ένταση και φτάνουν αρκετά βαθιά..
Έχω δοκιμάσει και αυτά (http://www.ebay.com/itm/10W-Hydroponic-Plant-Growth-Lamp-RED-BLUE-8-1-LED-Floodlight-Wall-Wash-Light-12V-/261837111719?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item3cf6b541a7) που είναι 8:1 και έχουν λίγο πιο μωβ φως, βασικά ένα μόνο σε μία πλευρά και ήταν μια χαρά!! Ίδια ανάπτυξη όσο και στην άλλη πλευρά!!
Με DIY δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, έχει φτιάξει όμως φίλος μου στην Αθήνα, με reef 10 χρόνων, 3χρόνια πριν με 3w λεντ και πήγε μια χαρά.. έχουν αρκετή ισχύ να φτάνουν αρκετά βαθιά στην άλγη και να μην έχεις σαπίσματα στην βάση της, με αποτέλεσμα να γραπώνεται αρκετά καλά και να μην ξεκολλάει... Απλά δεν υπάρχει απόλυτα οποιόμορφη κάλυψη.. Απο πέρυσι, πήγε και αυτός σε 8:1 flood φώτα... Με τα flood 10 και 20w μπορείς να τα μετακινήσεις προς πίσω ώστε να ρυθμίσεις φωτεινότητα και επιφάνεια κάλυψης και δίνουν μία 100% ομοιόμορφη ορθογώνια επιφάνεια, ακριβώς εκεί που υπάρχει η ροή...
Σε εμένα η άλγη ήταν ακριβώς το ίδιο παχιά και πράσινη σε όλη την επιφάνειά της με τα flood μόνο...
Μία τετράδα 3w led , τα οποία πιάνουν ίδια επιφάνεια με αυτή ενός 10w flood, είχαν σχεδόν ίδια αποτέλεσματα σε εμένα και στον φίλο μου, απλά στα flood, το φώς είναι πιο εστιασμένο και δεν διασκορπίζεται όπως στο DIY των 3w λεντ.. Αλλά είναι και θέμα κατασκευής και φακών που θα βάλεις στα λεντ..
Γενικά πάντως πιστεύω λίγη σημασία έχουν όλα αυτά, έχω δει ATS με 1002 διαφορετικά φώτα.. αν έχεις άλγη να φυτρώνει αυτό είναι το ζητούμενο.. Απλά προσπαθείς να έχεις την κατασκευή σου, όσο πιο μαζεμένη και αποδοτική γίνεται...
Sakisdraminos
19-06-15, 21:47
Κανενα νεο θα μας πεις???
καμια φωτογραφια θα δουμε???
αν δεν κανω λαθος.ειχες καποιο θεμα με το ατς τι γινεται?
Το ενυδρείο προχωρά και εξελίσεται.
Νεώτερα έρχονται όπως και νέες προσθήκες......
Υ Π Ο Μ Ο Ν Η !!! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
pagokoftis
25-06-15, 14:46
AMHN :D :D :D :D :D :D
Πες μας και για το κιτρινο το κοράλι αν τα πηγαίνει καλά κυρίως!!!
Καλό φθινόπωρο σε όλους.
Η αλλαγή έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη στη θάλλασα με αλλαγή θερμοκρασίας κυρίως.
Στο διάστημα που πέρασε από την τελευταία ανάρτηση το ενυδρείο προχωρά και εξελίσσεται.
Στο θέμα της φίλτρανσης το ATS με μικρομετατροπές κυρίως ως προς τον φωτισμό πάει καλά. Επίσης έχω κάνει ρουτίνα την προσθήκη λευκού ξυδιού (άνθρακα δλδ). Ήδη εδώ και καιρό τα ΝΟ3 έχουν πάρει σταθερά την κατιούσα.
Έχουν αλλαχθεί οι ρουτίνες του ταΐσματος προς το ελαφρύτερο. Η πρακτική έδειξε ότι αυτό βελτίωσε παραιτέρω την "υγεία" του ενυδρείου, βεβαίως την τσέπη μου, αλλά ελάφρυνε και το πρόγραμμα συντήρησης του ενυδρείου.
Προστέθηκε επιπλέον βράχος έτσι ώστε η διαμόρφωση του βράχου να είναι όπως όταν ξεκίνησα. Βέβαια χρειάζομαι λίγο ακόμη αλλά είμαι πολύ επιλεκτικό στο τι βρίσκω και τι χρησιμοποιώ.
Προστέθηκαν ακόμη μερικά ψαράκια από ήδη υπάρχοντα είδη αλλά και 1 - 2 καινούρια. Φαίνεται να πηγαίνουν καλά, ήδη τρώνε έτοιμες τροφές και μάλιστα με βουλιμία.
Δυστυχώς πριν από 2 μήνες έχασα τον βασιλιά του ενυδρείου μου, ένα αρσενικό Thalassoma pavo το οποίο ήταν από τα πρώτα ψάρια μου (2,5 χρόνια). Θέλω να πιστεύω ότι ήταν από γειρατιά αν και ήταν ζωηρό μέχρι τα τελευταία του.
Εξαιτίας αυτού έκανα το πείραμα της φύσης που τόσο καιρό μόνο διάβαζα ότι συνέβαινε. Πρόσθεσα 1 μικρό θηλυκό και μετά από 1 μήνα και κάτι το ήδη υπάρχον μεγάλο θηλυκό μετατράπηκε στα χρώματα και στις συνήθειες σε αρσενικό.....ΤΕΛΕΙΟ.
Επίσης προστέθηκαν μερικά σφουγγάρια κάποια λίγα κοράλλια και να δούμε τι άλλο θα μπορέσει να προστεθεί ακόμη.
Η αναζήτηση γοργονίας βέβαια συνεχίζει να είναι διαρκής.........
Μέχρι να μπεί για τα καλά ο χειμώνας σκέφτομαι ακόμη μερικές προσθήκες για περαιτέρω εξέλιξη.
Χρωστάω βέβαια φωτογραφίες και βίντεο αλλά σκέφτομαι για το επόμενο διάστημα μπας και βρούμε καμιά μηχανή της προκοπής...
Sakisdraminos
02-09-15, 22:00
Καλό φθινόπωρο σε όλους.
Η αλλαγή έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη στη θάλλασα με αλλαγή θερμοκρασίας κυρίως.
Στο διάστημα που πέρασε από την τελευταία ανάρτηση το ενυδρείο προχωρά και εξελίσσεται.
Στο θέμα της φίλτρανσης το ATS με μικρομετατροπές κυρίως ως προς τον φωτισμό πάει καλά. Επίσης έχω κάνει ρουτίνα την προσθήκη λευκού ξυδιού (άνθρακα δλδ). Ήδη εδώ και καιρό τα ΝΟ3 έχουν πάρει σταθερά την κατιούσα.
Έχουν αλλαχθεί οι ρουτίνες του ταΐσματος προς το ελαφρύτερο. Η πρακτική έδειξε ότι αυτό βελτίωσε παραιτέρω την "υγεία" του ενυδρείου, βεβαίως την τσέπη μου, αλλά ελάφρυνε και το πρόγραμμα συντήρησης του ενυδρείου.
Προστέθηκε επιπλέον βράχος έτσι ώστε η διαμόρφωση του βράχου να είναι όπως όταν ξεκίνησα. Βέβαια χρειάζομαι λίγο ακόμη αλλά είμαι πολύ επιλεκτικό στο τι βρίσκω και τι χρησιμοποιώ.
Προστέθηκαν ακόμη μερικά ψαράκια από ήδη υπάρχοντα είδη αλλά και 1 - 2 καινούρια. Φαίνεται να πηγαίνουν καλά, ήδη τρώνε έτοιμες τροφές και μάλιστα με βουλιμία.
Δυστυχώς πριν από 2 μήνες έχασα τον βασιλιά του ενυδρείου μου, ένα αρσενικό Thalassoma pavo το οποίο ήταν από τα πρώτα ψάρια μου (2,5 χρόνια). Θέλω να πιστεύω ότι ήταν από γειρατιά αν και ήταν ζωηρό μέχρι τα τελευταία του.
Εξαιτίας αυτού έκανα το πείραμα της φύσης που τόσο καιρό μόνο διάβαζα ότι συνέβαινε. Πρόσθεσα 1 μικρό θηλυκό και μετά από 1 μήνα και κάτι το ήδη υπάρχον μεγάλο θηλυκό μετατράπηκε στα χρώματα και στις συνήθειες σε αρσενικό.....ΤΕΛΕΙΟ.
Επίσης προστέθηκαν μερικά σφουγγάρια κάποια λίγα κοράλλια και να δούμε τι άλλο θα μπορέσει να προστεθεί ακόμη.
Η αναζήτηση γοργονίας βέβαια συνεχίζει να είναι διαρκής.........
Μέχρι να μπεί για τα καλά ο χειμώνας σκέφτομαι ακόμη μερικές προσθήκες για περαιτέρω εξέλιξη.
Χρωστάω βέβαια φωτογραφίες και βίντεο αλλά σκέφτομαι για το επόμενο διάστημα μπας και βρούμε καμιά μηχανή της προκοπής...
Φιλαράκι κρίμα για τον ψαρουκλη.... βέβαια τα άλλα ψάρια πρέπει να είναι πολύ άπλα τώρα!!!!
Σου έχω ένα κοραλακι ακόμα αλλά πρέπει να έρθεις να το συλλέξουμε με θρησκευτική ευλάβια.
pagokoftis
02-09-15, 22:03
Όμορφα!!! Λυπάμαι για το αρσενικό σου... Πήρε μόλις ένα μήνα για να γίνει η μεταμόρφωση??? Πίστευα οτι θα διαρκούσε πάρα πολύ περισσότερο... Πρέπει να είναι μαγική η μεταμόρφωση πάντως... Καλή συνέχεια!!! Γρήγορα φωτός/βίντεο.... :D
Ξυδάκι πόσο?? Καμιά μεταβολή στο ph??
Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να είμαι αρκετά συνεπής κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ενημέρωση για την λειτουργία του ενυδρείου.
Συμπληρώνω 3 χρόνια από την λειτουργία του Μεσογειακού ενυδρείου μου και αποφάσισα να κάνω ένα εκτεταμένο αφιέρωμα μαζί με φωτογραφίες στην λειτουργία και τον τρόπο διατήρησης του προκειμένου να ανανεώσω το ενδιαφέρον αλλά και να προσπαθήσω να βοηθήσω και άλλους να συμπορευτούμε στην δύσκολη αυτή πορεία του χόμπι μας.
Βασικό λοιπόν στοιχείο κάθε ενυδρείου είναι ο τεχνολογικός μας εξοπλισμός.
Όσο υψηλών ή χαμηλών δυνατοτήτων (τις περισσότερες φορές λόγω έλλειψης χρημάτων) και αν είναι, πιστεύω ότι αποτελεί το βασικό στοιχείο για την διατήρηση των ζώντων οργανισμών που φιλοξενούμε.
Στην παρακάτω φωτογραφία λοιπόν έχω τον ηλεκτρικό – ηλεκτρονικό μου εξοπλισμό.
75067
Ηλεκτρικός πίνακας.
Προγραμματιζόμενο πολύμπριζο 4 θέσεων με επιπλέον 2 θέσεις (μη προγραμματιζόμενες) σε μία εκ των οποίων έχω επιπλέον χρονοδιακόπτη.
Τα υπόλοιπα πολύμπριζα που τροφοδοτούν τον ηλεκτρικό μου εξοπλισμό.
UPS συνδεδεμένο με 1 από τους κυκλοφορητές καθώς και με το προγραμματιζόμενο πολύμπριζο για να μην χάνει τα δεδομένα του.
Εντός του ντουλαπιού που βρίσκεται το σάμπ έχω τις μπρίζες που τροφοδοτούν με ρεύμα τα ηλεκτρικά του σάμπ.
75068
Γενικά σε αυτό τον τομέα δεν έχω κάνει αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό. Σε περίπτωση αλλαγής ηλεκτρικών συσκευών το μόνο που έχω να κάνω είναι να αλλάζω το πολύμπριζο τροφοδοσίας.
Γενικά είναι ένα πολύ ευέλικτο σύστημα και μπορώ να το προσαρμόσω εύκολα στις απαιτήσεις μου.
Sakisdraminos
28-11-15, 00:14
Την αναλυση του συστηματος σου απο οτι καταλαβα θα μας την κανεις με αργους ρυθμους!:(
Βλεπω να μην κοιμομαστε αν καθε βραδυ δεν βλεπουμε ενα κοματι απο αυτη!!!
pagokoftis
28-11-15, 12:10
Την αναλυση του συστηματος σου απο οτι καταλαβα θα μας την κανεις με αργους ρυθμους!:(
Βλεπω να μην κοιμομαστε αν καθε βραδυ δεν βλεπουμε ενα κοματι απο αυτη!!!
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Ωραία όλα Samian!! Τακτοποιημένα... Από υγρασία είχες ποτέ θέμα/πρόβλημα??
Ωραία όλα Samian!! Τακτοποιημένα... Από υγρασία είχες ποτέ θέμα/πρόβλημα??
Thx..
Όπως θα δείξω σε επόμενη ανάρτηση το έπιπλο που στεγάζει όλο το σύστημα, έχει 2 ντουλάπια...
Στο αριστερό που έχω τα ηλεκτρικά και ότι άλλο χρησιμοποιώ γενικά (τροφές κλπ) δεν περνάει καν νερό από εκεί και δεν έχει καμία επαφή με το ενυδρείο και ο άλλο ντουλάπι που είναι το σαμπ.
Σε αυτό το κομμάτι δεν είχα ποτέ πρόβλημα.
Στο άλλο ντουλάπι που είναι το σαμπ, ιδιαίτερα από τότε που έβαλα σε λειτουργία το ATS, η υγρασία πλέον είναι ανησυχητική.
Ως μέτρο αντιμετώπισης φροντίζω να κερώνω το ξύλο πότε - πότε, να το σκουπίζω διεξοδικά παντού και να το ανοίγω συχνά - πυκνά για να μην κρατάει υγρασία.
Με τα ηλεκτρικά μέχρι στιγμής εκεί (είναι η 2η παραπάνω εικόνα) δεν είχα κάτι ιδιαίτερο. Έχω λάβει μέτρα βέβαια για την αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος (μόνωση συνδέσεων καλώδίων, στεγανές μπρίζες κλπ. Η 3ετής χρήση βέβαια έχει βοηθήσει κατά καιρούς να αποφύγω και να αλλάξω πράγματα που πιθανόν να έθεταν σε κίνδυνο την κατάσταση.
Βέβαια έχω μέχρι στιγμής αλλάξει μετά από 2,5 χρόνια μεντεσέδες....κάτι είναι και αυτό....:rolleyes:
pagokoftis
29-11-15, 01:29
Α μια χαρά!! Την καλύτερη έχεις κάνει!!
Στο μεγάλο μου ενυδρείο, επειδή είχα κι εγώ λίγη υγρασία από το sump (το ATS το έχω κλεισμένο σε πλέξιγλας κουτί) έβαλα ένα ανεμιστηράκι υπολογιστή 22cm, ψηλά στη μία πλευρά της βάσης και στην απέναντι έκανα πάλι τρύπα 22cm για να μπαίνει ο αέρας και την κάλυψα με φίλτρο από απορροφητήρα...
Από τότε δεν έξω ξαναδει υγρασία μέσα στη βάση...
Δες και μια κατασκευούλα που έκανα για το ενυδρείο της ανηψιάς μου...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=908824
Περιμένουμε και τις επόμενες αναρτήσεις σύντομα!!! Όχι τίποτα άλλο, για να μην γκρινιάζει ο Σάκης :D :D :D :D :D :D
Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά.
Υγεία, χαρά, ευτυχία και ανάπτυξη σε όλους μας και φυσικά στα ενυδρεία μας.
Συνεχίζοντας την ανασκόπηση, σειρά έχει τώρα ο λοιπός ηλεκτρο-μηχανολογικο-υδραυλικός εξοπλισμός. Το σύνολο σχεδόν του εξοπλισμού βρίσκεται στο ντουλάπι με το σαμπ.
75991
Στην αριστερή πλευρά που είναι η επιστροφή από το κυρίως ενυδρείο, βρίσκονται το σκίμμερ με την αντλία του (TMC V2 1500 με RIO 3100) καθώς και οι 2 ριάκτορες με άνθρακα και αντιφώσφωρο.
75992
Στην δεξιά πλευρά βρίσκεται το συγκρότημα με τις αντλίες επιστροφής (ΕΗΕΙΜ COMPACT+2000) και εσωτερικής κυκλοφορίας (ΕΗΕΙΜ COMPACT+3000) καθώς και το σύνολο του ATS.
75993
Μιλώντας για εσωτερική κυκλοφορία εννοώ την κυκλοφορία προς τους ριάκτορες, το ΑTS και το ψυκτικό.
Εδώ κατά την 3χρονη λειτουργία του ενυδρείου υπήρξαν αρκετές αλλαγές :
Στις αντλίες με εναλλαγή των 2 υπαρχόντων μεταξύ τους.
Στους ριάκτορες οι οποίοι λόγω του ATS, μετακόμισαν στην αριστερή πλευρά.
Για περίπου 16 μήνες χρησιμοποίησα μακροάλγη chaeto. Έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από την απόδοσή της ιδιαίτερα κατά τους «καυτούς» μήνες (22-23 oC) λειτουργίας του ενυδρείου, οπότε και αναπτύσσονταν αρκετά. Κατά το υπόλοιπο διάστημα αλλά ιδιαίτερα το χειμώνα (16-17 oC) απλώς σταματούσε να αναπτύσσεται. Μου φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλητικό η διάσπασή της σε μικρά κομματάκια τα οποία πήγαιναν παντού και απαιτούνταν συχνός καθαρισμός.
Το ATS λειτουργεί τους τελευταίους 10 μήνες με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τροφοδοσία όπως προαναφέρθηκε. Φωτισμός από λάμπα LED 14W 3000K και προβολέα (floodlight) 10W 4500K.
Καθαρίζεται κάθε 3 – 4 εβδομάδες και έχει συμβάλει σημαντικά στην μείωση κυρίως των νιτρικών αλλά και φωσφορικών κλπ του ενυδρείου.
75994 75995
Στόχοι του επόμενου διαστήματος είναι :
Η αναβάθμιση του φωτισμού του ATS με την αντικατάσταση του προβολέα από άλλον λεπτότερο των 20W στα 3000K. Με θετικά αποτελέσματα άλλος ένας θα αντικαταστήσει και την λάμπα LED.
Δοκιμαστική αύξηση της ροής της εσωτερικής κυκλοφορίας με την αντικατάσταση της ΕΗΕΙΜ COMPACT+3000 από την ΕΗΕΙΜ COMPACT+5000 κυρίως για την αύξηση της τροφοδότησης του ATS.
Η ΕΗΕΙΜ COMPACT+3000 θα αντικαταστήσει την ΕΗΕΙΜ COMPACT+2000 στην επιστροφή.
Το σύστημα εξελίσσεται και επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων.
Sakisdraminos
07-01-16, 08:44
Καλη χρονια φιλαρακι!
Πιο λεπτομερης αναφορα πεθαινεις...
Μονο μια παρατηριση. Βλεπω οτι σκοπευεις να αλλαξεις και να βαλεις eheim compact.
Δεν σκοπευεις να το κανεις και λιγο πιο ενεργιακο απο θεκα καταναλωσης;;;
pagokoftis
07-01-16, 09:54
Καλή χρονιά, με το τσιγκέλι αργά αργά όπως είχε πει και ο Σάκης, αλλά τι να κάνουμε... :D :D :D :D :D :D
Σου προτείνω για το ATS τα 20w flood κι εγώ, απλά κοίτα από ebay να πάρεις κόκκινα ή κόκκινα-μπλε που βγάζουν ένα ανοιχτό μωβ χρώμα!! Θα έχεις καλύτερη ανάπτυξη της άλγης!! Τουλάχιστον σε εμένα δούλεψαν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, και το ίδιο με 3w DIY κατασκευές!! Το βάζεις όρθιο και στην κατάλληλη απόσταση έχεις ομοιόμορφη κάλυψη της σίτας σου..
Π.χ. αυτά (http://www.ebay.com/itm/20W-Blue-Red-Hydroponic-Plant-Flood-LED-Grow-Light-IP65-Water-resistant-85-265V-/201325769040?hash=item2edff37150:g:0iAAAOSwEeFU-BeM)
Καλη χρονια φιλαρακι!
Πιο λεπτομερης αναφορα πεθαινεις...
Μονο μια παρατηριση. Βλεπω οτι σκοπευεις να αλλαξεις και να βαλεις eheim compact.
Δεν σκοπευεις να το κανεις και λιγο πιο ενεργιακο απο θεκα καταναλωσης;;;
Να σαι καλά ρε φίλε.
¶ργησα πάλι και αυτή τη φορά, αλλά έτσι είναι αυτά. Αλλιώς δεν θα την έλεγα "Σταγόνα"......:D:D:D
Δοκιμή σκοπεύω να κάνω. Εάν πάει καλά θα δούμε στη συνέχεια....όσο για το ενεργειακό, είναι θέμα που μας καίει όλους μας.
Καλή χρονιά, με το τσιγκέλι αργά αργά όπως είχε πει και ο Σάκης, αλλά τι να κάνουμε... :D :D :D :D :D :D
Σου προτείνω για το ATS τα 20w flood κι εγώ, απλά κοίτα από ebay να πάρεις κόκκινα ή κόκκινα-μπλε που βγάζουν ένα ανοιχτό μωβ χρώμα!! Θα έχεις καλύτερη ανάπτυξη της άλγης!! Τουλάχιστον σε εμένα δούλεψαν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, και το ίδιο με 3w DIY κατασκευές!! Το βάζεις όρθιο και στην κατάλληλη απόσταση έχεις ομοιόμορφη κάλυψη της σίτας σου..
Π.χ. αυτά (http://www.ebay.com/itm/20W-Blue-Red-Hydroponic-Plant-Flood-LED-Grow-Light-IP65-Water-resistant-85-265V-/201325769040?hash=item2edff37150:g:0iAAAOSwEeFU-BeM)
Να σαι καλά...είπαμε "Σταγόνα"....:smt020:smt020
Έχω ήδη προβολέα αυτόν που ανέφερα. Εάν η αναβάθμιση πάει καλά θα συνεχίσουμε με ........αναβάθμιση της αναβάθμισης.....:D:D:D:D
καλησπέρα και από εμενα:D!φιλε samian τραβηξα κορδονι :cool:την ενοτητα σου και ενθουσιαστηκα:smt041.......πολλα μπραβο για την υλοποιηση του πλανου σου,για την κατασκευαστικη σου ικανοτητα,για τις γνωσεις σου, μα πανω από ολα πολλα respect για τον τροπο με τον οποιο εστησες & τρεχεις το ενυδρειο σου ξανα πολλα μπραβο και να ξερεις ότι από σημερα είμαι και εγω μελος αυτης της σταγονας.........
Ευχαριστώ φίλε για τα πολύ καλά σου λόγια.
Η ενότητα του Μεσογειακού είναι κάτι ιδιαίτερο στο χώρο του θαλασσινού ενυδρείου με πολλές δυσκολίες και ελάχιστες αναφορές.
Πιστεύω ότι πάμε καλά.....:D:D
Μιας και βρήκαμε φωτογραφική, είπα να σας γλυκάνω λιγάκι.....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-dsc_0074_zpss4nhctux.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-dsc_0089_zpswq0pu1xq.jpg
Καληνύχτα !!!!!!!
Bill-Samos
21-01-16, 22:46
..αλλα...πολυ λιγακι ε?:pΚαθαρο καθαρο το βλεπω..
Πάμε καλά....με λίγο περισσότερη προσοχή και φροντίδα, πιστεύω πως μου το επιστρέφει.
alexis cosmo
21-01-16, 23:43
Να μας γλύκανεις ναι αλλά μας βάζεις και πρίζες και δεν έχω άλλο χώρο στο σπίτι ούτε λεφτά για διαζύγιο :D:D:D
Sakisdraminos
22-01-16, 00:26
Τουμπανο λεμε! Κανοβισε καφεδακι......
απο μεθαυριο θα μπορω σιγουρα!
μπραβο σαμιαν φοβερο!βουτια στο αιγαιο φιλε.....:p
Να μας γλύκανεις ναι αλλά μας βάζεις και πρίζες και δεν έχω άλλο χώρο στο σπίτι ούτε λεφτά για διαζύγιο file:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 001.giffile:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 001.giffile:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 001.gif
Μπορεί να έχεις αλλά να μην το έχεις εξετάσει αρκετά.
Όσο για το διαζύγιο......η μόνιμη νέμεση των ενυδρειάδων, σε όλο τον κόσμο.
Τουμπανο λεμε! Κανοβισε καφεδακι......
απο μεθαυριο θα μπορω σιγουρα!
Για καφεδάκι σε περιμένω......πιθανόν να συμπέσει και με αλλαγή οπότε κάνε μπράτσα για κουβάλημα.
μπραβο σαμιαν φοβερο!βουτια στο αιγαιο φιλε.....file:///C:\DOCUME~1\x\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image 002.gif
Ευχαριστώ πολύ φίλε. Βουτιά στα -20 έως -30 μέχρι στιγμής....και πάμε για ακόμη βαθύτερα εντός των ημερών.
Σήμερα ήταν ημέρα συντηρήσεως....
Έγιναν οι απαραίτητες ρουτίνες....καθαρισμός ATS, σκίμμερ κλπ
Μετρήσεις στα βασικά :
ΚΗ : 9,9
ΝΟ3 : 10
ΡΟ4 : 0
Και στη συνέχεια βολτούλα για να εκμεταλευτούμε την λιακάδα....με κάτι δόντια νααααααα....και να μαζέψουμε νερό για την προγραμματισμένη αλλαγή. Παραλιούλα απόμερη που να μην πιάνει το ξεροβόρι....
76295
76296
Θερμοκρασία ατμόσφαιρας 7,5 oC ενώ κατά τόπους ήταν και 3,5 - 4 οC.
Θερμοκρασία θαλάσσης 16 oC.
76298
76297 Αυτό και άλλα 5 όμοια.
Μάζεμα 145 λίτρων φρέσκου θαλασσινού νερού (NSW επί το ελληνικότερον).
Καφεδάκι, μουσικούλα, κάνα-2 κοχυλάκια για τάϊσμα και φυσικά Κ Ο Υ Β Α Λ Η Μ Α......
Έγινε η αλλαγή....άντε πάλι σε 2 - 3 εβδομάδες.
Sakisdraminos
25-01-16, 06:48
Απο εκει επερνα πολλες φορες. Ωραια περιοχη!
H αναβάθμιση του ATS, έγινε μερικώς ενώ άλλαξα και τρόπο λειτουργίας. Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά.
76521 76522
Λοιπόν ως προς την τροφοδοσία βελτίωσα την εισαγωγή νερού αυξάνοντας την διάμετρο της παροχής προς αυτό. Θα δούμε πως θα τα πάει σε αυτό το στάδιο και μετά εξετάζουμε την αντικατάσταση της αντλίας από ΕΗΕΙΜ COMPACT+3000 σε COMPACT+5000.
Ως προς τον φωτισμό τοποθετήθηκε λεπτότερος προβολέας των 20W στα 3000K. Πραγματικά φάνηκε ότι τον χρειάζονταν. Σκέφτομαι σε λίγο καιρό ακόμη έναν για να αντικαταστήσει την λάμπα.
Επίσης το καθαρίζω κάθε 4 - 7 ημέρες.
Γενικά έχω δει πολύ μεγαλύτερη υγεία στο ενυδρείο το τελευταίο 1,5 μήνα που έκατσα διάβασα, θυμήθηκα όσα έχουμε πει μαζί με διάφορους συνχομπίστες κατ'ιδίαν αλλά και στο φόρουμ κατά καιρούς και φυσικά προσπαθώ να τα εφαρμόσω....
Οψόμεθα…..:smt020:smt020
Sakisdraminos
05-02-16, 22:24
Ακομα θυμαμε την ποσο καθαρο ηθελες να ειχες το σαμπ.....;)
Τα καλυτερα βγαινουν με της συναντησης....
Ακομα θυμαμε την ποσο καθαρο ηθελες να ειχες το σαμπ.....;)
Τα καλυτερα βγαινουν με της συναντησης....
Ακόμη έτσι καθαρό το θέλω....
Οι συναντήσεις πάντα έχουν καλά συμπεράσματα.....:D:D
harris samos
06-02-16, 13:24
μη στεναχωριεσε θειο αμα το βαρεθεις το αλατι θα μας φερει ο βασιλης αφρικανες :smt019-+10:smt081:smt016:smt077:smt077:smt120
Συνεχίζοντας την αναδρομή στην λειτουργία του ενυδρείου ξαναγυρνώ εκεί που είχα σταματήσει σε προηγούμενη ανάρτηση, στην φίλτρανση.
Η βιολογική επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα.
40 κιλά ζωντανό βράχο – Τραγάνα.
Ο βράχος εκτός του ενυδρείου για το απαραίτητο aquascape βρίσκεται και σε ξεχωριστό διαμέρισμα του σάμπ. Με τη βοήθεια μιας αντλίας Eheim compact 1001 (600 λτ/ω) ο βράχος καθαρίζεται 1 φορά το μήνα προσεκτικά και με επιμονή ενώ του σάμπ σε κάθε αλλαγή 2 φορές το μήνα. Κατά τη διάρκεια του «φυσήματος» η ροή της επιστροφής είναι ελεύθερη χωρίς στραγγαλισμό και τοποθετώ στην άκρη στο σαμπ, κάλτσα και υαλοβάμβακα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μούργα, μαζεύεται εκεί πέρα. Επίσης περιττό να ειπωθεί πως τα κοράλια την καταβρίσκουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και μάλιστα περισσότερο από όλα τα μαλακά (Alkyonium κλπ).
120 κιλά άμμο με την οποία έχω ένα DSB βάθους περίπου 10 – 11 εκ.
Σε αυτήν ζουν άπειρα μικρά πλασματάκια από σκουλικάκια έως κοχύλια Nassarius κλπ τα οποία τρέφονται με ότι περισσεύει από την από πάνω τους τροφική αλυσίδα.
Για το ATS,Έχω αναφερθεί και πιο πάνω.
Για το σκίμμερ αν και δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος η αρχική και φθηνή επιλογή μου το «TMC V2 1500» κάνει αρκετά καλά την δουλειά του. Εάν και όποτε το επιτρέψουν τα οικονομικά θα ήθελα κάτι καλύτερο με σύγχρονη αντίληψη και φυσικά οικονομία.
76803
Σημαντικό ρόλο στην φίλτρανση πιστεύω ότι παίζουν και τα πολλά σφουγγάρια που έχω στο ενυδρείο.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-dsc_0042_zpsdky6khb1.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-dsc_0084_new_zpsobvyrzpp.jpg
Χημική φίλτρανση.
Χρησιμοποιώ σε μηνιαία βάση 250 ml ενεργό άνθρακα (Matrixcarbon) και 500 ml αντιφώσφωρο (250 ml κάθε 15νθημερο) της Waterwaves (πολύ φθηνός και καλός).
Προσθήκη άνθρακα. Χρησιμοποιώ εντατικά ξύδι και σκοπεύω να το αναβαθμίσω με ανάμειξή του με βότκα. 12 ml κάθε μέρα με τη βοήθεια δοσομετρικής.
Προσθήκη βακτηρίων. Προσθέτω βακτήρια σύμφωνα με την συνιστώσα δόση της εταιρείας. Χρησιμοποιώ τα Biodigest και Bioptim της Prodibio.
76806
Ως επόμενη αναβάθμιση στο θέμα της φίλτρανσης σκόφτομαι σοβαρά την προσθήκη ζεόλιθου. Το θέμα είναι υπό μελέτη !!!!!!!!
Προβιοτικη μεθοδος σε μεσογειακό ενυδρείο ρε Γιώργο , που δεν θες τέρμα καθαρό νερό γιατί ; Για να υπάρχει συνεχώς φαγητο στα ζωντανά σου χωρις να ξεφεύγεις στα θρεπτικά υποθέτω , η μέθοδος θέλει δυνατό σκιμμερ για να μπορείς να βγαζεις την μάζα των βακτηρίων που πολλαπλασιάζει η βότκα και το ξύδι
pagokoftis
14-02-16, 18:47
Τι ξυδάκι βάζεις Samian??? Μάρκα?? 12ml σε πόσα συνολικά λίτρου περίπου?? Έχω διαβάσει οτι το ξύδι δεν προκαλεί cyano, όπως η βότκα...
Εγώ βάζω βότκα με θαυμάσια αποτελέσματα, αλλά έχω βγάλει κυάνο 2 φορές σρο παρελθόν, το οποίο έφυγε από μόνο του, χωρίς να κάνω τίποτα...
Να παρατηρήσω οτι βγήκε και τις 2 φορές, όταν από σχετικά υψηλή θερμοκρασία είχα πτώση 4 βαθμούς σχετικά απότομα (διάστημα μιας μέρας).. Από 21 στους 16, κάπου εκεί... (Είχε βγει το ψυκτικό κάτω από τους 22...) Επίσης τότε για 2 μέρες είχα ένα μικρό bacteria bloom το οποίο πέρασε εντελώς την δεύτερη μέρα... Μάλλον η σχετικά μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας επηρέασε τα βακτήρια κλπ κλπ...
Προβιοτικη μεθοδος σε μεσογειακό ενυδρείο ρε Γιώργο , που δεν θες τέρμα καθαρό νερό γιατί ;
Γιατί και τα Μεσογειακά έχουν ψυχή.:D:D:D
Είναι και αυτά τα νιτρικά που πρέπει να πέσουν κάποια στιγμή για να απαλλαγώ λίγο από τις παλιοάλγες (παλιοφύκη).....
Για να υπάρχει συνεχώς φαγητο στα ζωντανά σου χωρις να ξεφεύγεις στα θρεπτικά υποθέτω , η μέθοδος θέλει δυνατό σκιμμερ για να μπορείς να βγαζεις την μάζα των βακτηρίων που πολλαπλασιάζει η βότκα και το ξύδι
Ακριβώς αυτό. Η ανάπτυξη και διατήρηση ικανού όγκου βακτηριοπλαγκτόν στην στήλη νερού είναι απαραίτητη για την διατήρηση μεγάλου αριθμού οργανισμών που ζουν από το φιλτράρισμά του (σπόγγοι, ασκίδια κλπ).
Έχω ήδη δυνατό σκίμμερ, για την γενιά του βέβαια και η μούργα που βγάζει είναι αρκετή........
Ας όψεται η ρημάδα η κρίση.....
Τι ξυδάκι βάζεις Samian??? Μάρκα?? 12ml σε πόσα συνολικά λίτρου περίπου??
Λευκό ξύδι από το σούπερμαρκετ. Ξεκίνησα σταδιακά 5 ml την εβδομάδα και ανέβαζα σταδιακά κάθε 1 - 2 μήνες. Αυτή την στιγμή είμαι στα 12 ml την ημέρα. Επόμενο στάδιο η μείωση της δόσης αλλά παράλληλα η πρόσθεση ανάλογης σε άνθρακα ποσότητας βότκας.
Έχω διαβάσει ότι το ξύδι δεν προκαλεί cyano, όπως η βότκα...
Στα αρχικά στάδια κάτι πήγε να κάνει αλλά δεν......
Εγώ βάζω βότκα με θαυμάσια αποτελέσματα, αλλά έχω βγάλει κυάνο 2 φορές σρο παρελθόν, το οποίο έφυγε από μόνο του, χωρίς να κάνω τίποτα...
Θα το προσέξω αυτό.....
Να παρατηρήσω οτι βγήκε και τις 2 φορές, όταν από σχετικά υψηλή θερμοκρασία είχα πτώση 4 βαθμούς σχετικά απότομα (διάστημα μιας μέρας).. Από 21 στους 16, κάπου εκεί... (Είχε βγει το ψυκτικό κάτω από τους 22...) Επίσης τότε για 2 μέρες είχα ένα μικρό bacteria bloom το οποίο πέρασε εντελώς την δεύτερη μέρα... Μάλλον η σχετικά μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας επηρέασε τα βακτήρια κλπ κλπ...
Μάλλον ήταν απόμενο με τέτοια μεγάλη διαταραχή στη χημεία και θερμοκρασία του νερού.
Πιστεύω ότι ο συνδυασμός διαφορετικών ειδών άνθρακα ίσως ωφελεί και διαφορετικού τύπου βακτήρια. Σε τέτοια περίπτωση, ωφέλιμα θα είναι τα ζωντανά του ενυδρείου...ΙΜΗΟ....
Sakisdraminos
18-02-16, 20:47
Samian φίλε μου αν και τα είπαμε στην τσίπουρο-συνάντηση θα τα πω και από εδώ επειδή κρατάς αρχείο! :D
θα σου έλεγα μεγάλη προσοχή στα ξίδια.......
Για να γίνω πιο κατανοητός! Δεν σημαίνει ότι όσο θα αυξάνεις το ξίδι ή την βότκα θα συνεχίζουν να κατεβαίνουν τα νιτρικά!
Κάποια στιγμή θα καταλάβεις οτι παρόλο που ανεβάζεις της δόσης τα νιτρικά δεν κατεβαίνουν αυτό είναι επειδή το σκιμμερ δεν μπορεί να βγάλει περισσότερα βακτηρία!
Εκεί θα πρέπει να μειώσεις λίγο την δόση!
Επίσης καλό είναι να δοκιμάσεις κάποιας άλλης εταιρίας τα βακτήρια που να είναι πιο ενεργά για μείωση νιτρικών!
Το σκιμερακι το θέλεις αλλά είμαστε δύσκολα!
Sakisdraminos
18-02-16, 20:50
Τι ξυδάκι βάζεις Samian??? Μάρκα?? 12ml σε πόσα συνολικά λίτρου περίπου?? Έχω διαβάσει οτι το ξύδι δεν προκαλεί cyano, όπως η βότκα...
Σε μέθοδος που δουλεύει ο Γιώργος είναι εύκολο να φύγει το κυανό!
Απλά αυξάνοντας την δώσει τον βακτηριδίων και μειώνοντας την πηγή άνθρακα!
Τις είχα τραβήξει προ 2 μηνών περίπου αλλά τις είχα ξεχάσει.......
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-dsc_0102_zps1yespgds.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-dsc_0028_zps4v33koai.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-dsc_0101_zpsjglipnsn.jpg
δεν πειράζει καθολου που ηταν ξεχασμένες:D
ολες οι φωτο σου είναι καλοδεχούμενες σαμιαν:)
pagokoftis
23-03-16, 09:38
Ωραίες φωτόόόόόόόό.....
ωραιες φωτο και ειμαι σιγουρος πολυ ποιο ωραιο ενυδρειο!!! να το χερεσε!!!
Τι βλέπουν τα ματάκια μου ?????
Συγχαρητήρια!!!:smt041
Μετά από αρκετό καιρό βρήκα λίγο χρόνο να ενημερώσω για την λειτουργία του ενυδρείου.
Από τα δεδομένα που έχω ελάχιστα αναφέρει αλλά συντελούν τα μέγιστα στην διατήρηση του ενυδρείου είναι το αυτονόητο…
«ΦΑΓΗΤΟ»
Όπως έχω προαναφέρει και παλαιότερα ο Μεσογειακός Ύφαλος (Αποχή) έχει κρύου νερού, κυρίως μη φωτοσυνθετικά κοράλλια, πλήθος σπόγγων και διάφορους άλλους οργανισμούς που ζουν φιλτράροντας το νερό.
ΕξΆορισμού λοιπόν το φαγητό πρέπει να δίνεται σε ποσότητες, να αποτελείται τόσο από πρωτεΐνη (κάθε είδους), όσο και από φυτοπλαγκτόν και αμινοξέα σε ικανές ποσότητες για την διατήρησή τους.
Δοκιμασμένη συνταγή........ακόμη την ψάχνω !!!!!
Τι χρησιμοποιώ την παρούσα περίοδο και η διαδικασία που τηρώ σε μηνιαίο κύκλο.
-- ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ--
Για τα ψάρια :
2-3 φορές τη μέρα, τα παρακάτω διαφορετικά κάθε φορά.
81125
- Νιφάδες (Flakes) της Ocean Nutrition τις Formula 1 & 2, PrimeReef, BrineShrimpPlus και Spirulina, της Seachem τις Chlorella και Shrimp σχεδόν όλα γίνονται ανάρπαστα.
- Κόκκους (Pellets) Formula 1 της Ocean Nutrition και Bionautic Granulat της Tropical.
- Γαρίδες, μύδια και καλαμάρι (έχω αγοράσει από ιχθυοπωλείο και τα έχω καταψύξει).
- Μετά από τις επισκέψεις μου στη θάλασσα κοχυλάκια και κανέναν αχινό, πιο σπάνια αλλά εδώ είναι που γίνεται χαμός !!!!
Για τα κοράλλια
Εδώ το τάισμα θα μπορούσα να το περιγράψω με την εξής έκφραση : «Σαν τα μωρά ......στο στόμα»
81126
- Χρησιμοποιώ της Fauna Marin τα Ultra Clam, Ultra Seafan, Ultra Min F και Ultra Life τα οποία με την βοήθεια των Ultra Min S και Ultra Min D φτιάχνω ένα παχύρευστο μείγμα το οποίο διατηρώ για λίγο χρονικό διάστημα (το πολύ 1 μήνα) στο ψυγείο. Αυτό είναι η βάση μου για διάφορες παραλλαγές που κάνω με άλλα σκευάσματα.
81128 81129
- Γαρίδες, μύδια και καλαμάρι, όπως προανέφερα. Ορισμένη ποσότητα ψιλοκόβεται μέχρι να γίνει σαν πουρές (κάτι σαν το παπόνε για όσους ξέρουν). Ο πολτός αυτός αναμειγνύεται με το μείγμα που προανέφερα της Fauna Marin και προσφέρεται 1 φορά το μήνα.
- Κατεψυγμένα κυρίως της Ocean Nutrition :
Krill Pacifica, Mysis, Brine Shrimp, Bloodworms, από 2 κύβους το καθένα, 1 φορά το μήνα αναμεμειγμένο με το μείγμα που προανέφερα της Fauna Marin και έτοιμο ζωοπλαγκτόν.
Lobster Eggs, Red plankton, Cyclops και Rotifers, τα 2 πρώτα από 1 κύβο και τα άλλα 2 από 2 κύβους το καθένα, 2 φορές το μήνα αναμεμειγμένο με φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν.
Στα παραπάνω προσθέτω και 2-3 σταγόνες Ultra Food Energizer της Fauna Marin.
- Μία φορά το μήνα κόκκους (Pellets) Ultra LPS Grow + Color της Fauna Marin.
Για τους σπόγγους και τα λοιπά ασπόνδυλα, ενώ ωφελούνται και τα κοράλλια, ιδίως τα μαλακά
Έτοιμα υγρά σκευάσματα φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν
81127
- Τα Phytogold S και Phytogreen S της Brightwell.
- Τα Phyto Max, Artemis και Goldpods της Nyos.
- Το μείγμα που προανέφερα της Fauna Marin.
- Τα Sponge Power και Coral Snow της Korallen-Zucht.
Τα παραπάνω σε διάφορες αναλογίες και ποσότητες σε ευρείας διανομής τάισμα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Μια φορά κάθε μήνα ''φυσάω'' τον βράχο οπότε από τα υπολείματα (detritus)...όλο και τρώνε κάτι.
Λόγω του DSB, των αυξημένων νιτρικών και του φρέσκου θαλασσινού νερού είναι αυξημένη η παρουσία γενικά πλανκτονικών οργανισμών και βακτηρίων...οπότε κάτι τρώνε και από εκεί...
Στις ρουτίνες που ακολουθώ για το τάισμα, έχω συμπεριλάβει ένα διάλειμμα κάθε 3 – 4 ημέρες όπου κάνω μια ημερήσια παύση κατά την οποία δεν δίνω τίποτα.
Sakisdraminos
13-08-16, 23:12
Πολύ μαμ λέμε!!!!!!
Αλλά σαν αλήτης θα βάλω μερικές φώτο από την κατασκοπεια που σου έκανα!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-01c44d45f7fe3f15a5d609ddafc4b3c5a552ce3005e97fd47a d4016b1056667b_full_zpsq162dyxd.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-01c44d45f7fe3f15a5d609ddafc4b3c5a552ce3005e97fd47a d4016b1056667b_full_zpsq162dyxd.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-540eab7f4b0600b3967b5860d15e68e9ce6cc227d2fbf10e7b 286677e9ebf069_full_zpsuxhi6b7l.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-540eab7f4b0600b3967b5860d15e68e9ce6cc227d2fbf10e7b 286677e9ebf069_full_zpsuxhi6b7l.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-6e6cd52da7afd5a36b660f1ba98d4bd27f49a4b158903004ea 29d89322148260_full_zpshx1hfqc1.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-6e6cd52da7afd5a36b660f1ba98d4bd27f49a4b158903004ea 29d89322148260_full_zpshx1hfqc1.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-b94be3c0996a3efc89c7648c327b57eb34aefa656a2eff26e8 b497d42045d5bf_full_zpsqodnjdxf.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-b94be3c0996a3efc89c7648c327b57eb34aefa656a2eff26e8 b497d42045d5bf_full_zpsqodnjdxf.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-989be726647bc13aedde84893f0cc6fdd1f2b0dd145792499f f1a48782a3d0c0_full_zpszhspeeq6.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-989be726647bc13aedde84893f0cc6fdd1f2b0dd145792499f f1a48782a3d0c0_full_zpszhspeeq6.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-b2598737fb0224154f183b3706a611c28481a1cd98cf050d50 98a4668186f1b6_full_zpsczmoo1xc.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-b2598737fb0224154f183b3706a611c28481a1cd98cf050d50 98a4668186f1b6_full_zpsczmoo1xc.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-41d200a3fc78ece5cef30151728b9daad61552deb9c3cd7bae 5643711fda64bd_full_zpsdjvovm6c.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-41d200a3fc78ece5cef30151728b9daad61552deb9c3cd7bae 5643711fda64bd_full_zpsdjvovm6c.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-f350818189fd8fae39031f5baae95d46c6296bcbe7b168dcf3 9385a13bb2e1a9_full_zps040rad50.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-f350818189fd8fae39031f5baae95d46c6296bcbe7b168dcf3 9385a13bb2e1a9_full_zps040rad50.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-c9eb5b32c9f03f07747bc6400fb9828de1534f56eadfbcb850 f774feb7e9b586_full_zpswmyk3p5f.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-c9eb5b32c9f03f07747bc6400fb9828de1534f56eadfbcb850 f774feb7e9b586_full_zpswmyk3p5f.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-3ad361c2e166df1792079513f83e6ca694b7ec12dc74e4ae07 ae6a1ea7b6f125_full_zpshea6usdz.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-3ad361c2e166df1792079513f83e6ca694b7ec12dc74e4ae07 ae6a1ea7b6f125_full_zpshea6usdz.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ag199-sakis_papadopoylos1-samos_aigian_tang-0-02-01-85334de5f147aac78fafd76c8d45b5f27183b217c45a0b760c aad56424eac5e4_full_zpsk6vsrwir.jpg (http://s1368.photobucket.com/user/sakis_papadopoylos1/media/samos%20aigian%20tang/0-02-01-85334de5f147aac78fafd76c8d45b5f27183b217c45a0b760c aad56424eac5e4_full_zpsk6vsrwir.jpg.html)
Πανέμορφα είναι ,το μενού το πήγες σε αλλο επίπεδο λέμε , το εκανες fusion χαχαχα, πολυυυυύ φαγητό λέμε χαχαχα
Χίλια μπράβο φοβερή δουλεια.
Τρομερο ενυδρείο με πολύ γνώση!
Εχεις περάσει το μεσογειακό σε άλλο επίπεδο.
Η σταγόνα ειναι υπόμνημα για ανερχόμενους νέους του μεσογειακού.
Προσωπικά την εχω διαβάσει όλη και πιστεύω οτι ειναι απο τα πιο ολοκληρωμένα θέματα.
Τωρα όσο για τον κατάσκοπο των 5 ηπείρων ήταν πιστεύω δεδομένο οτι θα έκανε ενα χτύπημα μεσα στο καλοκαίρι αλλα δεν γνωρίζαμε το που και το ποτε!!
Πανέμορφα είναι ,το μενού το πήγες σε αλλο επίπεδο λέμε , το εκανες fusion χαχαχα, πολυυυυύ φαγητό λέμε χαχαχα
Ευχαριστώ πολύ Κώστα. Όσο για το fusion......είναι δημιουργική η "μαγειρική", όπως κάθε τέχνη άλλωστε....:D:D
Τα στόματα είναι πολλά και πεινάνε...πεινάνε πολύ......:smt120
Χίλια μπράβο φοβερή δουλεια.
Τρομερο ενυδρείο με πολύ γνώση!
Εχεις περάσει το μεσογειακό σε άλλο επίπεδο.
Η σταγόνα ειναι υπόμνημα για ανερχόμενους νέους του μεσογειακού.
Προσωπικά την εχω διαβάσει όλη και πιστεύω οτι ειναι απο τα πιο ολοκληρωμένα θέματα.
Τωρα όσο για τον κατάσκοπο των 5 ηπείρων ήταν πιστεύω δεδομένο οτι θα έκανε ενα χτύπημα μεσα στο καλοκαίρι αλλα δεν γνωρίζαμε το που και το ποτε!!
Ευχαριστώ πολύ φίλε. Οι ενθαρύνσεις σας δίνουν κουράγιο για συνέχεια.....
Και η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη.......
Όσο για τον κατάσκοπο δεν μπορώ να πω πολλά ......
Το μόνο στοιχείο που μπορώ όμως να δώσω είναι ότι η φωτογράφηση ήταν προϊον marketing και ατυχήματος ενώ ο φωτογράφος δεν ήπιε ούτε καν καφέ.....
Μπράβο μπράβο. Πολύ χαίρομαι που το ακούω.
Εισαι απαραίτητος για το φόρουμ και εχεις να δώσεις ακόμα περισσότερα!
Χαχαχαχ κλαίω .......
Να υποθέσω οτι εμφανίστηκε με ενα απο τα χίλια πρόσωπα που διαθέτει και ετσι σε έπιασε απροετοίμαστο εε.
Να υποθέσω οτι εμφανίστηκε με ενα απο τα χίλια πρόσωπα που διαθέτει και ετσι σε έπιασε απροετοίμαστο εε.
Όχι ρε συ........
Στο δάσκαλο θα τα κάνει αυτά......
Στα ενυδρεία .....εκεί μάλιστα....μέγας κολπατζής....
Sakisdraminos
14-08-16, 15:31
Όχι ρε συ........
Στο δάσκαλο θα τα κάνει αυτά......
Στα ενυδρεία .....εκεί μάλιστα....μέγας κολπατζής....
χχαχαχααχαχα
pagokoftis
17-08-16, 15:19
Master Chef!!! :D :D :D
Πολύ δυνατό τάισμα...
Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτούν μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη "Σταγόνα".......
Λίγη υπομονή μόνο...........:grin:
pagokoftis
02-10-16, 21:48
Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτούν μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη "Σταγόνα".......
Λίγη υπομονή μόνο...........:grin:
:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041
Sakisdraminos
02-10-16, 21:50
Εγώ πάντως να ξέρετε ότι κάτι είδα το Σάββατο αλλά δεν μπορώ να μιλήσω!
:(:(:(
Χωρίς πολλά λόγια μερικές φωτογραφίες και ένα μικρό βίντεο μετά από πολύ καιρό και αρκετές αλλαγές......
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-img_20161015_211926_zps24hvo96h.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-img_20161015_211638_zpslnnragxa.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-img_20161015_211618_zpswdoxbh6t.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-img_20161015_211252_zpsbesd8pb6.jpg
I6sSBhZYLog
ή εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=I6sSBhZYLog
(https://www.youtube.com/watch?v=I6sSBhZYLog)
Τα καλύτερα έρχονται......
καλα φωβερο μιλαμε!!! μπραβο και παλι μπραβο!!!!
το βιντεακι δεν το παιζει:(
Να'σαι καλά φίλε.......Ευχαριστώ πολύ.
Γιωργο το μπράβο ειναι πολύ λιγο για την σταγόνα!
Συγχαρητήρια και παλι για το ενυδρείο σου ειναι πραγματική βουτιά στο Αιγαίο!
Να εισαι καλα και να το χαίρεσαι για να μπορουμε και εμείς να το απολαμβάνουμε!
Καλό βράδυ.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Για να μπορέσεις να το απολαύσεις καλύτερα θα ήταν να ήσουν εδώ ή να περάσεις από το νησί καμιά βόλτα.
Και πάλι ευχαριστώ.:grin:
Sakisdraminos
23-10-16, 19:49
I6sSBhZYLog
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Για να μπορέσεις να το απολαύσεις καλύτερα θα ήταν να ήσουν εδώ ή να περάσεις από το νησί καμιά βόλτα.
Και πάλι ευχαριστώ.:grin:
Μακαρι να μπορούσα να έρθω να το δω απο κοντά!
Ας όψεται η δουλεια!:grin:
pagokoftis
07-11-16, 09:07
Κοκομπλόκο κανονικό Samian!!!!!!
Sakisdraminos
07-11-16, 09:30
Κάτι μου λέει ότι αύριο θα πάω να του τραβήξω μερικές φωτογραφίες! !!!
Τελικά από νιτρικα έκανες τπτ ;
πολύ θα ήθελα να δω διαφορά σε νιτρικα μέχρι 2.
Μακαρι να μπορούσα να έρθω να το δω απο κοντά!
Ας όψεται η δουλεια!:grin:
Προγραμμάτισε το.......
Καλοκαίρι 2017......Συγκέντρωση και camp θαλασσινών στη Σάμο...
Κοκομπλόκο κανονικό Samian!!!!!!
Και που να δεις τι σου έχω για μετά......
Κάτι μου λέει ότι αύριο θα πάω να του τραβήξω μερικές φωτογραφίες! !!!
Τελικά από νιτρικα έκανες τπτ ;
πολύ θα ήθελα να δω διαφορά σε νιτρικα μέχρι 2.
Φωτό απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας......"PROHIBITED AREA"
Η διαφοροποίηση στα νιτρικά παρακολουθείται.
Νεώτερα σε επόμενη ανάρτηση :D:D:D:D:D
Sakisdraminos
07-11-16, 16:35
Αύριο θα σκάσω από το νότιο παράθυρο του σπιτιού ετοιμασε ζεστό καφέ φίλτρου και το 50αρικο να βγάλω ωραία πράγματα!
Σήμερα έκανα τις 15νθήμερες μετρήσεις στο ενυδρείο.
PH : 7,8
KH : 8
NO3 : 0
PO4 : 0
Mg : 1410
Ca : 470
Αλατότητα : 39,5.
Συμπέρασμα 1ο και σημαντικό.....Μηδενισμός νιτρικών.....
Επιτέλους .....μετά από πάρα πολλούς πειραματισμούς και ακολουθώντας πιστά οδηγίες τόσο φίλων αλλά και δοκιμασμένες μεθόδους, με μια μικρή αλλαγή στις ρουτίνες τον τελευταίο μήνα που διανύουμε κατάφερα το παραπάνω αποτέλεσμα.
Ιδού και τα αποτελέσματα.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-nuiotataurhoiotakappaalpha_0_14-11-16_zpsiweableu.jpg
Ως σημείωση θα ήθελα να αναφέρω ότι η ρουτίνες μου στην παροχής τροφής δεν άλλαξε στο παραμικρό.
:smt041:smt041
Βέβαια το παραπάνω αποτέλεσμα είχε και ως παράπλευρη συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης σε ιχνοστοιχεία κλπ με αποτέλεσμα την μείωση σε KH, Mg, Ca.
Μην φανταστείτε τρελές μεταβολές αλλά η διαφορά είναι καταγράψιμη και παρακολουθείται.
Επόμενος στόχος η ολική απαλλαγή από κάποιες νησίδες της τριχοειδούς άλγης που έχουν μείνει και η εγκατάσταση για τα καλά και παντού σε κάθε βράχο της κοραλίνης. Για την Μεσόγειο η κοραλίνη είναι ενασβεστωμένο ροδοφύκος Lithophyllum sp, το οποίο δημιουργεί πολύ ωραίους σχηματισμούς.
Τι άλλαξε στις ρουτίνες ντε ;;χαχαχα
μπραβο μπραβο!
μηδένισες και με το καινούργιο τεστ των νιτρικών!
φοβερή η σταγόνα Γιώργο,μεγάλος οδηγός φιλαρακι!
καλή συνέχεια να εχεις!
Τι άλλαξε στις ρουτίνες ντε ;;χαχαχα
Τους τελευταίους μήνες άλλαξα μερικά πραγματάκια Κώστα.
Καταρχήν άλλαξα το aquascape του ενυδρείου. Έσπασα τον μακρύ τοίχο που είχα σε 2 νησίδες με κενό ανάμεσά τους. Έτσι τώρα έχω 3 νησιά διαφορετικά σε μέγεθος και σχήμα. Τώρα είναι πιο αεράτος ο βράχος και δεν κρατάει (βρωμιά και μούργα) = detritus στο κυρίως ενυδρείο.
Φρόντισα να αλλάξω τη ρουτίνα του ATS και να το καθαρίζω ακριβώς στην εβδομάδα. Έτσι βελτίωσα πιστεύω την απόδοσή του.
Ρίχνω λιγότερο ξύδι στο ενυδρείο.
Από 15νθήμερο την χορήγηση των βακτηρίων την κατέβασα στο 10ημερο και εδώ και 1 μήνα στην εβδομάδα.
Αφαίρεσα μερικά παλιά συμπαγή κομμάτια τραγάνας που είχα από παλιά σε διαμέρισμα του σαμπ και έβαλα μερικά πολύ ωραία ελαφρά και πολύ πορώδη κομμάτια που είχα φροντίσει να μαζέψω από το καλοκαίρι.
Πρόσεξα επίσης να είμαι πιο τακτικός στην καθαριότητα του σάμπ κυρίως κατά τις αλλαγές.
Τα παραπάνω συνολικά είχαν ως αποτέλεσμα να μετρώ πολύ χαμηλά επίπεδα νιτρικών από τον Σεπτέμβριο και μετά αλλά κυρίως η ρουτίνα των βακτηρίων φαίνεται ότι έδωσε στα νιτρικά zw την χαριστική βολή που τους έλειπε όλο αυτό τον καιρό.
Χτες ήταν η προγραμματισμένη (15νθημερη - 20ημερη) αλλαγή νερού στο ενυδρείο.
Ήδη το σάμπ είχε μαζέψει αρκετή βρωμιά ενώ είχε προηγηθεί και φύσημα του βράχου στο ενυδρείο.
83167 83168
Εκμεταλλευτήκαμε λοιπόν οικογενειακώς τον πολύ ωραίο ήλιο που προσφέρονταν ως αντιστάθμισμα στην σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (12,5οC) και το συνδυάσαμε με μικρή εκδρομή σε κοντινή παραλία.
83164
Αφού μάζεψα τα γνωστά μου 150 λίτρα νερό επιστροφή και φουλ για καθάρισμα και αλλαγή.
83165
Εννοείται ότι η σωστή οργάνωση διευκολύνει και επιταχύνει τις εργασίες.
83166
Καθάρισμα τα πάντα ATS, σκίμμερ, ριάκτορες κλπ και στέγνωμα για 1 - 2 ωρίτσες.
83169
Αλλαγή στον αντιφώσφορο (15νθημερη) και η σειρά του νερού.
Μετά από μερικές ωρίτσες κούρασης αλλά με ευχαρίστηση.....
83170 83171
Τέλος...:(
Σε 2 - 3 εβδομάδες πάλι...
pagokoftis
19-11-16, 19:51
Είσαι νοικοκύρης Samian!!!! :smt041:smt041:smt041:smt041:smt041
Sakisdraminos
19-11-16, 20:35
μπράβο Γιώργο! !!
Δάσκαλος της Μεσογείου. ...
Μπράβο Γιωργο κρατάς το επίπεδο του μεσογειακού πολύ ψιλά!
Φοβερή δουλεια σε ολα τα επίπεδα και μεγάλος οδηγός η "σταγόνα"!
Καλη συνεχεια να εισαι πάντα καλα!
Είσαι νοικοκύρης Samian!!!! :smt041:smt041:smt041:smt041:smt041
Η αγάπη μας γι'αυτό που μας ευχαριστεί είναι αυτή που μας προτρέπει για να κάνουμε πάντα το καλύτερο.
μπράβο Γιώργο! !!
Δάσκαλος της Μεσογείου. ...
Δάσκαλος.....όχι...μάλλον πειραματιστής, αναγνώστης και οπαδός των συζητήσεων με άλλους συνχομπίστες. Ξέρεις εσύ :smt020:D:p
Μπράβο Γιωργο κρατάς το επίπεδο του μεσογειακού πολύ ψιλά!
Φοβερή δουλεια σε ολα τα επίπεδα και μεγάλος οδηγός η "σταγόνα"!
Καλη συνεχεια να εισαι πάντα καλα!
Ευχαριστώ και είμαι πάντα στη προσπάθεια φίλε.
Ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας και για τα καλά σας λόγια.
Και εγώ για να σας ευχαριστήσω ανέβασα ένα βιντεάκι με τον χορό του σπειρογράφου μου Bispira volutacornis.
RYYmeMMvwSo
Απίστευτο θέαμα!
Να το χαίρεσαι φίλε μου!!!
μιλάμε για φανταστική ατμόσφαιρα!
μπραβο Γιώργο!
χαρμα οφθαλμων φιλε!!! τυφλα να χουν τα τροπικα!!!
Απίστευτο θέαμα!
Να το χαίρεσαι φίλε μου!!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ !!!!!:D
μιλάμε για φανταστική ατμόσφαιρα!
μπραβο Γιώργο!
Είναι πανέμορφος όντως......πρόσεξα και την μουσική :smt020που του έβαλα και έτσι ήρθε και έδεσε.
χαρμα οφθαλμων φιλε!!! τυφλα να χουν τα τροπικα!!!
Ευχαριστώ πολύ. Τα μεσογειακά μπορεί να μην έχουν ΤΑ απίθανα χρώματα των τροπικών :smt120:smt120 αλλά έχουν άλλη χάρη....:D
Ο χρόνος τελειώνει και έπιασε κρύο ενώ ήρθαν χιόνια.
Τα νερά της Μεσογείου βέβαια και ιδιαίτερα του Αιγαίου παραμένουν σε μέση θερμοκρασία περίπου 17 οC.
Ζέστη σαν να λέμε......
Συμπλήρωσα αισίως 4 χρόνια λειτουργίας του ενυδρείου.
Τέσσερα χρόνια που μου έδωσαν πολύ ευχαρίστηση μέσα από το χόμπι μας και πολύ περισσότερες γνώσεις.
Είπα και εγώ λοιπόν να σας ζεστάνω για αυτά τα 4 όμορφα χρόνια που πέρασαν, με τις τελευταίες πιστεύω για φέτος φωτογραφίες του ενυδρείου.....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-img_20161219_143327_zps9p5wvwxb.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-img_20161219_143418_zpsrnnqw20z.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ac199-talihorhe-img_20161219_144818_zpsn9kdm6af.jpg
Πάμε παρακάτω...πάμε για τα καλύτερα που έρχονται........:D:smt020:D:smt020:smt052
Με το καλό και για την καινούρια χρονιά!
Πανέμορφα!!! Αχ αυτός ο σπειρογράφος... :smt049
Ευχαριστώ πολύ !!!
Οι σπειρογράφοι ήταν και άλλοι, αλλά ας όψετε ένας κόχυλας που τους έκανε συχνά πυκνά επιδρομή...
:D
Ωωωω... κακός κόχυλας! :smt075
Bill-Samos
29-12-16, 23:40
Eκπεμπει υγεια Γιωργο περα απο την ομορφια..τι να λεμε..και βλεπω και βελτιωση στις φωτο μεγαλη :D .
Μπραβο ρε φιλε μιλαμε για πραγματικο στολιδι!!!!
μπράβο Γιώργο!
ότι και να πούμε για αυτό το θέμα είναι λίγο!
χρόνια πολλά φίλε με υγεία να χαίρεσαι την οικογένεια σου!
Sakisdraminos
31-12-16, 08:30
Ωραία πράγματα φίλε και νιώθω τυχερός που το έχω κοντά το ενυδρείο και μπορώ να το χαζεύω οπότε θέλω.
Είναι κάτι διαφορετικό κάτι ξεχωριστό.
Καλή συνέχεια και καλή χρονιά να έχουμε .
Sakisdraminos
21-01-17, 07:55
κύριε εσείς που χάθηκατε;
Δεν πιστεύω να οργοσατε τον βυθό της θάλασσας να βρήτε κοράλλια;
Χαιρετώ την ομήγυρη........
Μετά από αρκετό διάστημα περιστασιακής έως καθόλου παρακολούθησης του forum επέστρεψα δριμύτερος.:)
Η "Σταγόνα" τρέχει μια χαρά. Ελάχιστα παραμελημένη βέβαια αλλά ας όψονται τα εργασιακά. Ευελπιστώ στο μέλλον για καλύτερα αποτελέσματα.
Χάρηκα που σας ξαναβρήκα όλους εδώ. Θα τα λέμε συχνότερα.
Τα καλύτερα έρχονται και τα ακόμη καλύτερα.....στο μέλλον.
:smt020:D
Diskus fan
02-06-17, 21:22
ΚΑΛΩΣ τον. :cool:
Μια εικόνα... χίλιες λέξεις.- :D
Sakisdraminos
10-06-17, 17:35
Πάλι φωτογραφίες θέλεις καναρινι μου;
Πέρασε ο καιρός........και χαίρομαι που τα ξαναλέμε.
Δυστυχώς μετά από συσωρευμένη παραμέληση ......δυστυχώς..... η "Σταγόνα" έφθασε στο σημείο που πιστεύω ότι έκλεισε τον πρώτο και σημαντικό κύκλο της.
Τα συμπεράσματα που βγήκαν από το όλο εγχείρημα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα και θα αξιοποιηθούν στο επόμενο εγχείρημα που βρίσκεται η εξέλιξη......
Το ενυδρείο έκλεισε όπως το ξέρατε και ξεκινάει ένας νέος κύκλος.
Πριν από 2 εβδομάδες λοιπόν διαλύθηκαν τα πάντα......
Τα ζωντανά βγήκαν και άλλα αφέθηκαν ελεύθερα ή κρατήθηκαν ζωντανά σε φρέσκο θαλασσινό νερό και αρκετή κυκλοφορία.
Ο βράχος μπήκε σε πλαστικά δοχεία με αρκετή κυκλοφορία, προκειμένου να καθαρίσει αφενός και να διατηρηθεί ζωντανός αφετέρου.
Η άμμος βγήκε και καθαρίστηκε.
Ο εξοπλισμός βγήκε, διαλύθηκε και συντηρήθηκε.
pagokoftis
16-08-17, 22:30
:smt119:smt119:smt119:smt119:smt119:smt119:smt119
Καμία επιπλέον πληροφορία????????? :smt084:smt084:smt084 :D
Αν και καθυστερημένα θέλησα να περιγράψω την διαδικασία διάλυσης.
Τα ζωντανά βγήκαν και άλλα αφέθηκαν ελεύθερα ή κρατήθηκαν ζωντανά σε φρέσκο θαλασσινό νερό και αρκετή κυκλοφορία.
88392
Ο βράχος μπήκε σε πλαστικά δοχεία με αρκετή κυκλοφορία, προκειμένου να καθαρίσει αφενός και να διατηρηθεί ζωντανός αφετέρου.
88393 88394 88395 88396 88397
Η άμμος βγήκε και καθαρίστηκε. Βέβαια εξηγήθηκε και η απορία που είχα βεβαιώνοντας με ότι αν και παχύ στρώμα η άμμος μέχρι και κάτω διατηρούνταν ζωντανή ενώ διατηρούσε και την απαραίτητη βιολογία.
88398 88399 88401 88400
Ο εξοπλισμός βγήκε από το σαμπ το οποίο καθαρίστηκε. Η μούργα που είχε μαζέψει τους τελευταίους μήνες....ήταν μπόλικη.....
88403 88404 88402
Εδώ ήταν και η τελευταία μου ανάρτηση μιας και το ενυδρείο αυτό πια είναι μια ανάμνηση που θέλω να θυμάμαι ευχάριστα, μιας και ήταν ένα μεγάλο και διδακτικό βήμα στο χώρο του Μεσογειακού ενυδρείου.
Οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα που αποκτήθηκαν...πολύτιμα.
Το ταξίδι όμως δεν τελείωσε εδώ αλλά συνεχίζεται.........καθώς έχει πέσει ΝΕΑ ΣΤΑΓΟΝΑ....
TO BE CONTINUED......:smt120:smt120
Κλεόβουλος
05-11-17, 19:22
Θα περιμένουμε να μας καταπλήξεις με το επόμενο μεσογειακό εγχείρημα :)
Ανάμεικτα συναισθήματα μου προκάλεσε, το κλείσιμο της σταγόνας....
απο την μια η λύπη, διότι υπήρξε και θα υπάρχει φυσικά, μεγάλος οδηγός για πραγματικούς χομπίστες!
απο την αλλη η χαρά, καθώς σύμφωνα με τα συμφραζόμενα σου, αλλα βλέποντας οτι κρατάς σε εγρήγορση και τον βράχο, θέλω να πιστεύω οτι ετοιμάζεις κατι πολύ καλό;
Μπράβο Γιωργο, περιμένουμε νεότερα...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.