PDA

Επιστροφή στο Forum : επιτελους

B22
28-02-11, 21:57
αλλαξα το λαθος υποστωμα που μου εδωσαν βαζοντας χαλαζια..οι τιμες της βρυσης μου ειναι ph=7 και gh =7..παιδια πως μπορω να ριξω την gh μου στο 2-6?
-------------------------
???????????????

beat89
28-02-11, 22:09
Αντιστροφη οσμωση ή τυρφη.

B22
28-02-11, 22:20
εχω ανθρακα μεσα γινεται να βαλω και τυρφη?

beat89
28-02-11, 23:04
Νομιζω οτι για να βαλεις τυρφη πρεπει να βγαλεις τον ανθρακα.

B22
28-02-11, 23:13
ναι αλλα και τα δυο ειναι απαραιτητα...τι απο τα δυο πρεπει να αφησω?

dimitrios
28-02-11, 23:19
ασε ανθρακα και αγορασε οσμωση, στο waterwaves εχει καλες τιμες.

beat89
28-02-11, 23:20
Ο ανθρακας δεν ειναι απαραιτητος.
Τον βαζουμε μονο μετα απο θεραπεις που κανουμε στο ενυδρειο.

vaggeliscookman
28-02-11, 23:24
Ο ανθρακας δεν ειναι απαραιτητος.
Τον βαζουμε μονο μετα απο θεραπεις που κανουμε στο ενυδρειο.
Πολύ σωστός!

B22
28-02-11, 23:39
παιδια αυτο το πραγμα δν γινεται..οι μισοι μου λενε οτι χρειαζεται ο ανθρακας και οι αλλοι μισοι οτι χρειαζεται η τυρφη..οι μεν μου λενε οτι ο ανθρακας φτιαχνει ενα πολυ καθαρο νερο και η τυρφη το μαλακνωνει...καποιος φιλος χομπιστας που να ειναι χημικος και να εχει εμπεριστατομενη αποψη?

diaton101
28-02-11, 23:43
Εγω ξερω οτι με ανθρακα δεν ριχνεις τη σκληροτητα. Με τυρφη ομως ναι.

beat89
28-02-11, 23:44
Κανε μια αναζητηση για τυρφη κ για ανθρακα να λυσεις ολες σου τις αποριες.

QS-Plan
28-02-11, 23:47
παιδια αυτο το πραγμα δν γινεται..οι μισοι μου λενε οτι χρειαζεται ο ανθρακας και οι αλλοι μισοι οτι χρειαζεται η τυρφη..οι μεν μου λενε οτι ο ανθρακας φτιαχνει ενα πολυ καθαρο νερο και η τυρφη το μαλακνωνει...καποιος φιλος χομπιστας που να ειναι χημικος και να εχει εμπεριστατομενη αποψη?

είναι όπως σου τα έχουν γράψει τα παιδιά εδώ....
για μαλάκωμα νερού τύρφη ή Α/Ο
άνθρακα βάζεις για κάποιο χρονικό διάστημα απλά και μόνο στην περίπτωση όπου είναι καινούργιο το ενυδρείο σου ή έχεις κάνει κάποια θεραπεία με φάρμακα

B22
28-02-11, 23:55
θα σου πω, στους οδηγους της sera γραφει πως ειναι απαραιτητος ο ενεργος ανθρακας,πολλοι μαγαζατορες μου λενε το ιδιο..στο forum μου λενε πως η τυρφη ειναι πιο σημαντικη...τα 2 προιοντα εχουν ιδια τιμη περιπου οποτε δεν τιθεται θεμα συμφεροντος..
http://www.sera.de/gr/produkte/aquarientechnik/filtermedien/weitere-filtermedien/sera-super-peat.html αντε βγαλε συμπερασμα

beat89
28-02-11, 23:56
Φιλε μου εχεις μπερδευτει.Ο ανθρακας κ η τυρφη δεν εχει καμια σχεση το ενα με το αλλο.Κανουν εντελως διαφορετικη δουλεια.Το ενα μαλακωνει το νερο κ το αλλο τραβαει τα φαρμακα μετα απο μια θεραπεια.
Απλα δεν πρεπει να μπαινουν ταυτοχρονα γιατι ο ανθρακας "απενεργοποιει" την τυρφη.

B22
28-02-11, 23:58
αρα για να καταλαβω..τυρφη βαζω για ολο το μηνα και μπορω να αφηνω τον ανθρακα μερικες μερες το μηνα ?

kotsos83
28-02-11, 23:58
αν ειναι καινουργιο το ενυδρειο κρατα τον ανθρακα μεχρι να το στρωσεις,μετα βγαλτο και βαλε τυρφη για να κατεβασεις τη σκληροτητα.

QS-Plan
28-02-11, 23:59
βρε παλικάρι μου, γιατί φαγώθηκες να έχεις τον άνθρακα ντε και καλά?

B22
01-03-11, 00:20
χαχαχα..δεν φαγωθηκα καλε...εχω αγορασει και τα δυο..απλα εχω ακουσει πολλες γνωμες..αλλα μαλλον θα κανω αυτο που μου λεει ο φιλος κωστας...απλα σεβομαι πολυ τα ζωα και δεν θελω να κανω λαθη που θα αποβουν μοιραια γι αυτα..
μετρησα το gh της Βρυσης μου και ειναι 8 λετε να μπορει η τυρφη να το ριξει στο 2-6 που το θελω?

kingrim
01-03-11, 00:57
η καλητερη λυση ειναι A/O θα σου βγει και πιο φθηνη σε βαθος χρονου μια μικρη κανει 50-60ε αλλα γιατι θελεις να ριξεις το GH??? μπορεις να βρεις ψαρακια που να ταιριαζουν με το νερο της βρυσης σου

B22
01-03-11, 01:11
το ξερω αλλα λατρευω τους καρδιναλιους..η τυρφη απο την εμπειρια σου ποσο ριχνει το gh περιπου?
http://www.istellas.gr/aquarium/my_water_cond_black_water_kent.html τετοια προιοντα βοηθανε?

kingrim
01-03-11, 01:31
δεν ειχα ποτε τυρφη γιατι κανει καφε το νερο :(

B22
01-03-11, 01:32
εσυ τι ψαρια εχεις?

kingrim
01-03-11, 01:33
αρλεκινους/phantom tetra/ oto /sae/ και βαζω 60% νερο Α/Ο και 40% νερο δικτυου και με co2 εχω PH 6.65

B22
01-03-11, 01:35
α πολυ ωραια..εγω τωρα το φτιαχνω κι εχω αγχωθει λιγο..

tsoum
01-03-11, 01:37
Κοιτα, η αλήθεια είναι οτι με τον ανθρακα το νερό γίνεται κρυσταλλο. Αυτό ομως μπορεί να γίνει και με άλλους τροπους. Απο εκεί και πέρα, ποιο χρήσιμη σου είναι η τύρφη, αφού θέλεις να κατεβασεις σκληρότητες και πε-χα.

Να ξέρεις πως η τυρφη καφετιάζει το νερό.

B22
01-03-11, 01:39
το ξερω tsoum αλλα εσυ απο την εμπειρια σου ξερεις ποσο περιπου την κατεβαζει?απο το 8 μπορω να την φτασω στο 5?

tsoum
01-03-11, 01:42
Δεν γνωρίζω, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτε. Αν και μου φαινεται υπερβολικά πολύ μεγάλη αλλαγη και νομίζω πως όχι...

επισης, αφου λες οτι η βρύση σου βγάζει 7. Πως έχεις στο ενυδρείο 8; Κανε αρκετες αλλαγες με νερό βρύσης μέχρι να κατέβει στο 7 και μετα κανονίζεις τι θα κάνεις με ανθρακες, τυρφες κτλπ.

B22
01-03-11, 01:43
7 ηθελα να γραψω..στο 7 ζουν οι καρδιναλιοι?

tsoum
01-03-11, 01:47
Στα πετ-σοπ που νομίζεις οτι τα έχουνε;

Και pH 5 γιατί; Στο 6,5 μια χαρά θα είναι! Αυτό ειναι πολύ εφικτό με τυρφη!

B22
01-03-11, 01:51
ph εχω γυρω στο 7.5 αλλα πεφτει ευκολα..κατα τα αλλα τα glowlight τα corry sterbai και οι red cherry δεν νομιζω να εχουν προβλημα με gh 7

beat89
01-03-11, 02:23
Η τυρφη θα το κατεβασει αλλα οχι αμεσως.Μετα απο μερικες αλλαγες νερου θα πεσει.

B22
01-03-11, 13:28
αμα ειναι οκ οι καρδιναλιοι μου τοτε ολα καλα...

delta66
01-03-11, 17:28
Ο ανθρακας ειναι πολυ χρησιμο υλικο χημικης φιλτρανσης.
Τραβαει πολλα "κακα". (εδω (http://filtra-nerou.alarco.gr/images/stories/png-documents/o-energos-anthrakas.pdf) πιο αναλυτικα)
Απλα καμια φορα τραβει και λιγα χρησιμα στο ενυδρειο , οπως και ποσοστο ταννινων και χουμικων της τυρφης, ή λιπασματα.
Αν δεν βαζεις τυρφη και λιπασματα, δεν ειναι απαγορευτικη χρηση του.
Θελει αντικατασταση καθε μηνα.
Ετσι μαλακωνεις το νερο με ΑΟ.

tsoum
01-03-11, 17:39
Ο ανθρακας ειναι πολυ χρησιμο υλικο χημικης φιλτρανσης.
Τραβαει πολλα "κακα". (εδω (http://filtra-nerou.alarco.gr/images/stories/png-documents/o-energos-anthrakas.pdf) πιο αναλυτικα)
Απλα καμια φορα τραβει και λιγα χρησιμα στο ενυδρειο , οπως και ποσοστο ταννινων και χουμικων της τυρφης, ή λιπασματα.
Αν δεν βαζεις τυρφη και λιπασματα, δεν ειναι απαγορευτικη χρηση του.
Θελει αντικατασταση καθε μηνα.
Ετσι μαλακωνεις το νερο με ΑΟ.

Θελω να ρωτήσω κατι παρεμφερες. Τι σχεση εχεί το αμμώνιο (NH4+) με την αμμωνία (NH3); Ο ενεργός ανθρακας απορροφα το 1ο ενω για το 2ο δεν βρήκα κατι.

Ρωτώ γιατί στο ενυδρείο με την νεροχελώνα σκεφτομαι να βάλω, γιατι βγάζει... -+9

delta66
01-03-11, 17:50
Θελω να ρωτήσω κατι παρεμφερες. Τι σχεση εχεί το αμμώνιο (NH4+) με την αμμωνία (NH3); Ο ενεργός ανθρακας απορροφα το 1ο ενω για το 2ο δεν βρήκα κατι.
Χονδρικα οταν ανεβαινει το πεχα πανω απο το 7 το μεγαλυτερο ποσοστο της ολικης αμμωνιας (ΝΗ3/4) γινεται τοξικη ελευθερη αμμωνια ΝΗ3.
Κατω απο 7 πεχα εχουμε αμμωνιο.
Η αμμωνια ειναι πολυ τοξικη, το αμμωνιο ΝΗ4 οχι τοσο.
Στην τοξικοτητα της αμμωνιας παιζει ολο και η θερμοκρασια (οσο πιο ψηλη, τοσο πιο τοξικη η αμμωνια)
Αναλυτικα εδω http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CE%BC%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1

Ο ενεργος ανθρακας εχει πολυ μικρη συμμετοχη στην δεσμευση της αμμωνιας.
Η μεμβρανη της ΑΟ μονο, μπορει να κανει σοβαρη δουλεια και φυσικα τα νιτροποιητικα βακτηρια.

snakepanos
01-03-11, 17:58
φιλε μου βαλε ξυλα αν δεν θελεις να βγαλεις τιποτα,και τα ξυλα κατεβαζουν το
pH κανε καλη προσαρμογη τους καρδιναλιους και θα δης πως θα παει.
Αλλα για συγουρα βαλε Α Ο.

delta66
01-03-11, 18:01
φιλε μου βαλε ξυλα αν δεν θελεις να βγαλεις τιποτα,και τα ξυλα κατεβαζουν το
pH κανε καλη προσαρμογη τους καρδιναλιους και θα δης πως θα παει.
Αλλα για συγουρα βαλε Α Ο.
Τα ξυλα μεσω ποιων ουσιων κατεβαζουν το πεχα?
Μηπως ειναι οι ιδιες με της τυρφης σε πολυ μικροτερη μαλιστα ποσοσοτητα?
Ο ανθρακας δεν θα δεσμευσει αυτες τις ουσιες και παλι?

B22
03-03-11, 00:42
παιδια εχω σχετικα καλη σκληροτητα..γυρω στο 7.5..θα βαλω και την τυρφη αφου βγαλω τον ανθρακα και νομιζω πως θα ειμαι οκ...αλλωστε εκτος απο τους καρδιναλιους ολα τα αλλα αντεχουν σκληροτητα μεχρι 10 οποτε ειμαι μια χαρα νομιζω..

tsoum
03-03-11, 00:49
...Πρεπει να ξεχωρίσεις το pH απο την σκληρότητα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

B22
03-03-11, 06:44
το ξερω οτι δεν ειναι το ιδιο..αλλα το ph πεφτει πιο ευκολα γτ κυκλοφορουν υγρα που το ριχνουν..η σκληροτητα πεφτει κυριως με α.ο

delta66
03-03-11, 13:49
παιδια εχω σχετικα καλη σκληροτητα..γυρω στο 7.5..θα βαλω και την τυρφη αφου βγαλω τον ανθρακα και νομιζω πως θα ειμαι οκ...αλλωστε εκτος απο τους καρδιναλιους ολα τα αλλα αντεχουν σκληροτητα μεχρι 10 οποτε ειμαι μια χαρα νομιζω..
Πως μετρησες με ακριβεια μισης μοναδας στη σκληροτητα? (gH)
Τα υγρα τεστ μετρανε με σταγονες ανα μια μοναδα.
Εβαλες διπλη ποσοτητα νερου στο αντιδραστηριο και διπλες σταγονες?

το ξερω οτι δεν ειναι το ιδιο..αλλα το ph πεφτει πιο ευκολα γτ κυκλοφορουν υγρα που το ριχνουν..η σκληροτητα πεφτει κυριως με α.ο Να ηταν τοσο αγγελικα πλασμενα αυτα τα υγρα που ριχνουν το πεχα καλα θα'ταν :rolleyes:
Σχεδον ολα δρουν με φωσφορικα.
Τα φωσφορικα ειναι κατι σαν τα νιτρικα. Φωσφορικα εχουμε ηδη στο νερο απο τις τροφες κλπ. Αν προσθετουμε και μπαφερ ... μετα απο ποσοστο φωσφορικων στο νερο αρχιζουν τα προβληματα.
Αλγες εως και δηλητηριαση των ζωντανων.

Με χρηση ΑO πεφτουν και οι δυο σκληροτητες (GH KH). Με χαμηλη KH πεφτει και το πεχα.

LeeHook
03-03-11, 14:04
Η παροχή CO2 επίσης βοηθάει στην πτώση του PH.
Τύρφη, ξύλα, CO2 και ΑΟ ρίχνουν PH μέσω της μείωσης της σκληρότητας.
Από την εμπειρία μου όμως σου λέω οτι χωρίς ΑΟ είναι παίδεμα.
Πάρε μία ΑΟ για να δείς άσπρη (και όξινη) μέρα.

B22
03-03-11, 17:40
θα το βαλω στο προγραμμα παιδια αλλα προς το παρον δεν μπορω να παρω..