Επιστροφή στο Forum : ΕΝΥΔΡΕΙΟ 137x43x60 τι παχος τζαμιων?
PanagiotisKat
09-01-07, 11:12
Γεια σε ολους, σιγα σιγα τελειωνει η βαση (ειναι στο λουστραδορο) τωρα πρεπει να αγορασω τα τζαμια αλλα δεν εχω καταληξει το παχος των τζαμιων, καλυτερα εχω μπερδευτει πολυ σε διαφορα site με 10χιλ ειναι καλα σε αλλα παλι πρεπει να βαλω 12χιλ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ??? μπορει καποιος να βοηθησει.... τουλαχιστον ενας που εχει παρομοιες διαστασεις να μου πει τις εμπειριες του ή τι τελικα θα αλλαζε αν ειχε την δυνατοτητα να το ξαναφτιαξει ευχαριστω..........
έχω ενυδρείο 120χ40χ65 με τζάμι 10άρι και δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι τώρα
Με 10άρι και κόντρες θα είσαι μια χαρά.
PanagiotisKat
09-01-07, 12:40
οι κοντρες και ο πατος θα ειναι 10 χιλ και αυτα? οι κοντρες ποσα εκατοστα πιο κατω ειναι τοποθετημενες απο το ανω χειλος του ενειδρειου?
Ο πάτος σίγουρα 10mm. Τι κόντρες μπορείς και με 8mm αλλά και με 10mm.
Εγώ τις βάζω 1 με 1,5 cm κάτω από το άνω χείλος.
Zorba_The_Freak
09-01-07, 13:29
Μια και λέτε για κόντρες, ας ρωτήσω και εγώ...
Οι κόντρες σταυρώνουνε στις άκρες ή τις κόβουμε ακριβώς όσο χρειάζεται για να μπαίνουν οι πλαινες μέσα από τις μπροστινές??
Και οι κάτω μπαίνουν ακριβώς πάνω στον πάτο ή λίγο πιο ψηλά?
Βάζουμε πρώτα τις δυο εμπρός και πίσω και μετά βάζουμε τις πλαινές οι οποίες πατάνε πάνω στις άλλες. Άρα ναι στυρώνονται. Εγώ σαν υπερβολικός βάζω ακόμα δύο από κάτω από τις πλαινες για να έρχονται στα ίσια τους.
Τις κάτω τις βάζουμε να πατάνε στον πάτο.
Το πάχος του γυαλιού σε ένα εξ ολοκλήρου γυάλινο ενυδρείο χωρίς πλαίσιο στις γωνίες του δεν πρέπει να είναι το ελάχιστο (στην δική σου περίπτωση με ύψος νερού τους 50 πόντους είναι τα 10 χιλ.) λόγω της αυξημένης ευαισθησίας σε τάσεις και φορτία.
Γνώμη μου είναι να πάρεις τζάμι 12 χιλ οπωσδήποτε κόντρα στην μέση της μεγάλης πλευράς για τις κάμψεις από την πίεση του νερού και ενισχυμένες ραφές.
Οι συνηθισμένες ραφές οπου απτάει το ένα τζάμι πάνω στο άλλο είναι για ενυδρεία μέχρι 80 πόντους κανονικά.
Κόντρες θα βάλεις και στον πάτο του ενυδρείου.
Αντε και καλή επιτυχία+-8 +-8 +-8
Zorba_The_Freak
09-01-07, 18:42
Βάζουμε πρώτα τις δυο εμπρός και πίσω και μετά βάζουμε τις πλαινές οι οποίες πατάνε πάνω στις άλλες. Άρα ναι στυρώνονται. Εγώ σαν υπερβολικός βάζω ακόμα δύο από κάτω από τις πλαινες για να έρχονται στα ίσια τους.
Τις κάτω τις βάζουμε να πατάνε στον πάτο.
Σταυρώνονται και οι κάτω?
Και στο κενό χώνονται διάφορα ή το κλεινουμε με σιλικόνη?
Δεν είναι απαραίτητο να τις σταυρώσεις, αλλά δεν είναι και κακό.
Σε περίπτωση που τις σταυρώσεις καλό θα ήταν να γεμίζεις το κενό από κάτω με σιλικόνη να μην μπαίνουν μέσα χαλικάκια κλπ.
Οι συνηθισμένες ραφές οπου απτάει το ένα τζάμι πάνω στο άλλο είναι για ενυδρεία μέχρι 80 πόντους κανονικά.
Κόντρες θα βάλεις και στον πάτο του ενυδρείου.
Αντε και καλή επιτυχία+-8 +-8 +-8
στην φωτό σε κάτοψη οι δύο τρόποι κολλήματος τζαμιών για ενυδρεία.
Στο σχέδιο 1 για ενυδρεία μέχρι 80 πόντους μήκος και ύψος νερού το πολύ 65 πόντους.
Στο σχέδιο 2 για τα μεγαλύτερα ενυδρεία.:smt036 :smt036 :smt036
ωχ ξεχασα το σχέδιο:smt075 :smt075 :smt075 :smt075 μη βαράτε ολοι μαζιιιιιιιιι ωχ αχ αχ ωχ......
Note: Υπαρχει και το πληκτρο edit...
Zorba_The_Freak
09-01-07, 21:29
Συγνώμη, Αλλά δεν κατάλαβα τι δείχνει το σχέδιο :confused: :confused: :confused:
οπου μαύρο η σιλικόνη .Είναι οι δύο τρόποι συγκόλησης τζαμιών.Στο πρώτο σχέδιο το ενα τζαμι πατάει πάνω στο άλλο και στο δεύτερο σχηματίζουν ορθή γωνία .Τα σχέδια είναι σε κάτοψη.
Βρε Msigouros που είσαι και σίγουρος, δεν πάει με τα λίτρα και το ύψος η κόντρα.
Είναι πρακτικοί, οι λόγοι και αισθητικοί ανάλογα με την περίπτωση.
Βρε Msigouros που είσαι και σίγουρος, δεν πάει με τα λίτρα και το ύψος η κόντρα.
Είναι πρακτικοί, οι λόγοι και αισθητικοί ανάλογα με την περίπτωση.
Μα φίλε μου χαλβά είμαι Σίγουρος ότι δεν μίλησα για τις κόντρες αλλά για τίς τέσσερις πλευρές και τον τρόπο συγκόλησής τους.
Για κόντρα το μόνο που είπα είναι οτι σε 135 μήκος χρειάζετε οπωσδήποτε ......εκτώς κι αν αμφιβάλεις οπότε μας ενημερώνεις:smt024 :smt024 :smt024 :smt045 :smt045 :smt045
Πω πω πάλι κοτσάνα έριξα :oops:
Δεν το διάβασα καλά το post σου, sorry :)
Πω πω πάλι κοτσάνα έριξα :oops:
Δεν το διάβασα καλά το post σου, sorry :)
νο προμπλεμα μιστερ .:) :) :)
dimitris21
10-01-07, 09:11
Στο σχέδιο 1 για ενυδρεία μέχρι 80 πόντους μήκος και ύψος νερού το πολύ 65 πόντους.
Οι τρόποι που αναφέρεις προκύπτουν από κάποια προσωπική εμπειρία, κάποια εξειδικευμένη γνώση ή από κάτι άλλο?
Καλό θα ήταν να μας έλεγες γιατί πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν μόνοι τους ενυδρεία και μια τέτοια λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική.
στην φωτό σε κάτοψη οι δύο τρόποι κολλήματος τζαμιών για ενυδρεία.
ωχ ξεχασα το σχέδιο:smt075 :smt075 :smt075 :smt075 μη βαράτε ολοι μαζιιιιιιιιι ωχ αχ αχ ωχ......
Note: Υπαρχει και το πληκτρο edit...
εξηγησε λιγο το σχεδιο 2 γιατι δεν το πολυκαταλαβαινω.δηλαδη λες οι πλευρες να μην εφαπτοντε και να κολληθουν.αλλα?τι?ευχαριστω
εξηγησε λιγο το σχεδιο 2 γιατι δεν το πολυκαταλαβαινω.δηλαδη λες οι πλευρες να μην εφαπτοντε και να κολληθουν.αλλα?τι?ευχαριστω
Σωστά. Δεν πατάει το ενα πάνω στο άλλο - αλλά να σχηματίζουν ορθη γωνια αφήνοντας έτσι αρκετό χώρο για σιλικόνι.Αλλο ενα σχεδιάκι λεπτομέρειας.
Αν είναι κάτι ακόμα στείλε ΠΜ:) :) :)
dimitris21
11-01-07, 09:42
Εγώ πειράζει που θα ρωτήσω πάλι το ίδιο?
Οι τρόποι που αναφέρεις προκύπτουν από κάποια προσωπική εμπειρία, κάποια εξειδικευμένη γνώση ή από κάτι άλλο?
Καλό θα ήταν να μας έλεγες γιατί πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν μόνοι τους ενυδρεία και μια τέτοια λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική.
Εγώ πειράζει που θα ρωτήσω πάλι το ίδιο?
Φυσικά και όχι ....και συγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα:smt024
Λοιπόν πριν αρκετά χρόνια-20 περίπου- ένας φίλος μου ζήτησε βοήθεια για την συγκόλληση ενός ενυδρείου με μήκος αν θυμάμαι καλά 1,5 μέτρο και πάχος 10-12 χιλ.
Όχι ότι ήξερα από ενυδρεία τότε αλλά έπιαναν τα χέρια μου:smt041
και ο αδελφός μου που ζούσε Αθήνα είχε 2 ενυδρεία οπότε εξ αντανακλάσεως ήμουν ποιο ενημερωμένως:smt015
Αφού το κολλήσαμε το σκουπίσαμε έφτασε η ώρα της δοκιμής.
Την δεύτερη ημέρα με νερό άρχισε η διαρροή που εξελίχθηκε σε πλημμύρα.
Άντε να το ξαναφτιάξουμε.
Μικρύναμε λίγο τις 2 απέναντι πλευρές για να πάρει 1-1.5 χιλιοστό σιλικόνη το αφήσαμε να στεγνώσει καμιά εβδομάδα - όποιος καεί από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι - κάτι μας έφταιγε και δεν ξέραμε τι.
Το γεμίσαμε το αφήσαμε με νερό καμιά 10αριά μέρες και αφού δεν είδαμε διαρροές το αδειάσαμε και το στήσαμε στο σαλόνι του.
Ένα μήνα μετά πάλι τα ίδια - που να ήσουν εκεί και να έβλεπες την κυρά Γιωργία:smt075 :smt021
Άντε πάλι. Τότε ζήτησα βοήθεια από τον αδελφό μου που μου έστειλε κάποια Γερμανικά βιβλία-δεν υπήρχε ιντερνετ-και εκεί είδα τα σχεδιαγράμματα που σας εστειλα. Τα βιβλία δυστυχώς έχουν χαθεί και δεν ξέρω ποια είναι τώρα.
Έτσι για ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ και φαρμακερή κολλήσαμε το ενυδρείο κάτω από τις οδηγίες του βιβλίου.+-4
Το ενυδρείο μέχρι πριν τέσσερα χρόνια δούλευε σαν ενυδρείο σαν χώρος για φίδια μμπππππρρρρρρρρρ σαν χώρος αποθήκης με αρκετές μετακομίσεις και τέλος βρέθηκε κάπου στην Ιπποκράτους να φιλοξενεί μάλλον κιχλιδες.
Από τότε κράτησα ευλαβικά αυτόν τον κανόνα σε όποιο και αν κόλλησα.
Τώρα αν έφταιγε το κόλλημα ή η σιλικόνη ή η υγρασία ή κάτι άλλο δεν ξέρω.
Το ωραίο είναι ότι ο φίλος δεν κατάφερε ποτέ την μητέρα του - κυρά Γεωργία - να το βάλει στο σπίτι του και το έκανε δώρο .
Η εμπειρία μου αυτή είναι και ελπίζω ο Γερμανός που έγραψε το βιβλίο -αν είναι Γερμανός - να έχει δίκιο.
Πάντα μιλάμε για ενυδρεία εξ ολοκλήρου από γυαλί άνω των 80 πόντων μήκους χωρίς εξωτερικό πλαίσιο στις γωνίες.
Τον συγκεκριμένο τρόπο συγκόλλησης τον έχω ξαναδεί σε βιβλίο γραμμένο στα Ελληνικά αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ που.
Ελπίζω να σε κάλυψα και ότι θες στέλνεις ένα πμ για να μην πολυλογούμε στο φόρουμ:smt041
dimitris21
11-01-07, 15:41
Μήπως δεν κάνατε με τον φίλο σου κάτι σωστά? Απ’ ότι ξέρω όλοι, ανεξάρτητα αν πρόκειται για DIY η αγοραστό και ανεξάρτητα διαστάσεων κανένας δεν ακολουθεί αυτόν τον τρόπο.
δεν πολυλογουμε.το θεμα ειναι diy και αυτο που λες ειναι για μενα τουλαχιστον καινουργιο και ενδιαφερον αν ομως ευσταθει
Το δικο μου που ειναι 1.45Μ Χ 42Π Χ 70Υ το εφτιαξα απο 12αρι τζαμι και το κολλησα με τον παραδοσιακο τροπο.Απλα χρησιμοποιησα και σφηκτηρες στην κολληση των τζαμιων,ωστε να μην μεινουν φυσαλλιδες αερα στις κολλησεις.Επισης εβαλα κοντρα και στο κεντρο και κανενα προβλημα.Ο τροπος αυτος που αναφερετε παραπανω μου φενετε λιγο επιφοβος ειδικα αν προκειτε να κολληθουν μεγαλα κομματια τζαμιων.(Για φαντασου να φυγει κανενα τζαμι σε κανενα ποδι επειδη δεν θα εχει κολλησει σωστα:smt112 :smt112 !)Μηπως ο φιλος σου, της κ Γεωργιας, δεν ειχε σφιξει καλα τις πλευρες στο κολλημα και μεινανε μεγαλα κενα χωρις σιλικόνη,γιαυτο εχανε???
Εβαλε σιλικονη για ενυδρεια?Το λεω αυτο γιατι πριν ενα χρονο και κατι οταν προσπαθησα να κανω την πρωτη μου κατασκευη ενυδρειου (ενα 100λιτρο)εβαλα μια σιλικονη οτι ναναι και κατα την διαρκεια των δοκιμων εχανε συνεχεια απο πολλες μεριες!!!Τελικα εγινε γλαστρα με χωμα μεσα αντι για νερο.
Πιστευω να συμφωνησουν κι οι περισσοτεροι οτι μια τετοια κολληση ειναι πολυ επιφοβη για....αποκολληση:rolleyes:
Και εμένα μου φαίνεται ότι αυτός ο τρόπος είναι πολύ επίφοβος. Μπορεί να έχει λίγο περισσότερη ελαστικότητα αλλά δε βλέπω τίποτα άλλο
Τότε ζήτησα βοήθεια από τον αδελφό μου που μου έστειλε κάποια Γερμανικά βιβλία-δεν υπήρχε ιντερνετ-και εκεί είδα τα σχεδιαγράμματα που σας εστειλα.
Η εμπειρία μου αυτή είναι και ελπίζω ο Γερμανός που έγραψε το βιβλίο -αν είναι Γερμανός - να έχει δίκιο.
Μάλλον θα αναφέρεσαι στο βιβλίο του Klaus Wilkerling που κυκλοφόρησε το 1988.
Την κόλληση αυτή την πρότεινε για τετράγωνα ενυδρεία για λόγους καλαισθησίας και οχι για λόγους στοιβαρότητας.
Εχουν αναθεωρηθεί αρκετά πράγματα επειτα απο τόσα χρόνια.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η κόλληση.
Τώρα για τις διαστάσεις 137x43x60
10 mm τζάμι ειναι αρκετό απο την στιγμή που θα μπούν 10 mm κόντρες.
Αρκεί να μπούν σωστά.
Με την χρήση σφιγκτήρων χάνεται η ελαστικότητα των αρμών.
Οι σφιγκτήρες δεν ειναι οτι καλύτερο για την αφαίρεση των φυσαλλίδων.
Απο την στιγμή δημιουργηθούν φυσαλλίδες το ξεκολλάς το καθαρίζεις και το κολλάς απο την αρχή.
Ο σωστος τρόπος σταθεροποίησης των τσαμιών ειναι είτε με την χρήση χαρτοταινίας ή την χρήση ελαστικής ταινίας που χρησιμοποιούμε στα χαρτοκιβώτια.
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr.htm
μπραβο βρε γιαννη διαλευκανθηκε το θεμα γιατι πηγα να καραφλιασω:D :D :D
PanagiotisKat
12-01-07, 09:54
γεια σας.... εχω μερικες ερωτησεις ακομα>
1. οι σφυκτηρες ειναι εργαλειο σαν τον μαραγκων ή ειναι καποιο εξειδικευμενο των τζαμαδων?
2. προς τους παλιους του αθληματος.... υπαρχει θεμα γηρανσης στα DYI ενυδρεια? βλεπω πως πολλοι εχουν μια πικρη ιστορια μετα απο καιρο. ισχυει κατι τετοιο ή ειναι ιδεα μου. οπως καταλαβαινετε αν χυθουν 350λιτρα νερο μεσα στο σαλονι ειναι καταστροφη, οχι οικονομικη μονο αλλα και γυναικας , δεν θελω να κοιμηθω μεσα στο σπιτακι του σκυλου στον κηπο!!!!!!!
3. να ξεκινησω να υπολογιζω επιπλεον εξωτερικα δεσιματα στις γωνιες με αλουμινογωνιες 2,5 χ 2,5 και μπολικη σιλικονη , θα με βοηθησει ή ολοι θα γελανε με το επιπλεον μετρο ασφαλειας
ευχαριστω
3. να ξεκινησω να υπολογιζω επιπλεον εξωτερικα δεσιματα στις γωνιες με αλουμινογωνιες 2,5 χ 2,5 και μπολικη σιλικονη , θα με βοηθησει ή ολοι θα γελανε με το επιπλεον μετρο ασφαλειας
αχ .....
μην το ανοίξουμε πάλι αυτο το θέμα !!!! :smt091
άμα η κατασκευή γίνει σωστά δεν υπάρχει λόγος να βάλεις ...
εγώ έχω βάλει ... γιατί η κατασκευή ήταν η πρώτη που έκανα και οι κολλήσεις ήταν για τα πανηγύρια ... επίσης τα τζάμια δεν ήταν καθόλου καλά κομμένα και είχε κενά ανάμεσα στην πάνω και στην κάτω μεριά των κολλήσεων ... θεωρώ ότι έχουν βοηθήσει αρκετά την κατασκευή μου ...
από την άλλη ο τόλις και ο γαύρος :smt006 θα σου πουν ότι πέρα του διακοσμητικού δεν κάνουν τίποτα άλλο ...
το θέμα έχει ξανασυζητηθεί και μείναμε να διαφωνούμε ...
:D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.