Οι φορες καταρχας εξαρτωνται απο το αν ειναι εσωτερικο η εξωτερικό το φίλτρο. Απο κει και περα ειναι πολυ "μπακαλικος" ο τροπος του Χ5, Χ10 κλπ. Ουσιαστικά είναι δυο πραγματα που θελουμε να συμβαινουν. Το πρωτο ειναι να περναει το νερο οσες φορες περισσοτερες γινεται για να επιτυγχανεται μηχανικο φιλτραρισμα. Εδω ο περιορισμος ειναι η δυνατη ροή που φτανει να ενοχλει τα ψαρια. Σε ενα ενυδρειο με γκαπακια (που ειναι αργοι κολυμβητες) πρεπει να εχουμε χαμηλοτερη ροή απο οτι ας πουμε σε ενα ενυδρειο με bala sharks.
Το δευτερο εχει να κανει με το βιολογικο φίλτρο. Εδώ θελουμε το νερο να περνάει αργά ωστε να γινεται καλυτερη διάσπαση της αμμωνιας. Περιοριστικος παράγοντας ειναι οτι αν η ροη ειναι πολυ αργη μπορει να βουλώσει το φιλτρο.
Στη συνεχεια παιζει ρόλο και η ιχθυοφορτιση του καθε ενυδρείου.
Αν συνδιασουμε ολα αυτά μαζί καταληγουμε σε ροες που απεχει η καθε μια κατα πολυ χωρις να ειναι καποια λαθος.
Εμπειρικα, για ενα εσωτερικο φιλτρο το να γυριζει το νερο 8-10 φορες την ωρα θεωρειται ικανοποιητικό.
Ως προς τις φυσαλιδες μεσω αεραντλιας υπαρχουν μερικές ενστασεις.
Η πρωτη ειναι οτι ο αερας περιεχει κυριως αζωτο. Μολις το 20% ειναι οξυγονο. Επιπλεον η επιφανεια της φυσαλιδας και η διαρκεια που ερχεται σε επαφη με το νερο ειναι μικρή, με αποτελεσμα η διαχυση του οξυγονου να ειναι ελαχιστη. Αντιθετα η οξυγονωση που προκαλειται απο την αναταραξη της επιφανειας (πχ απο τις φυσαλιδες) ειναι σαφως μεγαλυτερη.
Το ιδιο ομως γινεται και με την επιστροφη του φιλτρου.
Η συνεχης κινηση των φυσαλιδων μαλλον κρατανε τα ψαρια στην "τσιτα"
Επισης οι φυσαλιδες καταφερνουν να διωξουν το οποιο διοξειδιο υπαρχει στο νερό, κατι που δεν κανει καλο στα φυτά.
Κατα τη γνωμη μου ενα grow out tank θα πρεπει να ειναι γεματο με ευκολα φυτά γρηγορης αναπτυξης (ακομα και επιπλεοντα). Τα πλεονεκτηματα ειναι παρα πολλά. Υποβοηθηση του φιλτρου (τα φυτα προτιμουν την αμμωνια απο τα νιτρικα), εκλυση οξυγονου (κατα την ημερα), φυσικη κρυψωνα για τα ψαρια, απορροφηση νιτρικων, αρα αραιοτερες αλλαγες και ετοιμη φυτική τροφή (τα φρεσκα φυλαρακια ειναι ενας εκλεκτος μεζες..)
Τελος στη φυση δεν υπαρχουν αεραντλιες...
|