Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από karajon
Πριν περίπου ένα μήνα αγόρασα ένα ενυδρείο 23lt με σκοπό να βάλω μέχρι 3 χρυσόψαρα (!) καθ' υπόδειξη του πετσοπα.
|
Κλασικ
Γιαυτο εφτιαξα και το βιντεο που πηρες το λινκ πιο πανω.
Παράθεση:
Στο φίλτρο δεν έβαλα το "λαστιχάκι" για να τραβά αέρα από έξω καθώς από το petshop μου είπαν ότι είναι περιττό (ισχύει αυτό ?)
|
Αναλογα την περιπτωση.
Οταν χρειαζεται εξτρα οξυγονωση (πχ πολλα ψαρια σε μικρο χωρο), το θελει. Αν και δεν ειναι πανακεια, οπως καταλαβες ηδη.
Παράθεση:
Στην εβδομάδα έβαλα τον πρώτο του κάτοικο, ένα comet χρυσοψαράκι και τάιζα μια φορά την ημέρα μία με δύο νιφάδες Goldfish flakes-flocons της Tropical. Έβαλα και μία λάμπα LED 6800K την οποία ανάβω 6-8 ώρες ημερησίως.
Όλα έβαιναν καλώς και μετά από 14 ημέρες πρόσθεσα το δεύτερο κάτοικο, και πάλι comet και όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά.
Από αυτά που διάβασα έκανα ένα λάθος σίγουρα. Άφηνα την νιφάδα, πολλές φορές αθρυμμάτιστη, στην επιφάνεια, αμούλιαστη, και τα ψαράκια την καταβρόχθιζαν πολλές φορές και ολόκληρη με μια μπουκιά.
|
Το λαθος δεν ηταν η αθρυμμάτιστη τροφη.
Μαλιστα ειναι καλυτερα αθρυμμάτιστη, για να τρωγεται και οχι να χανεται στο νερο.
Το λαθος ηταν τα ψαρια αυτα σε αυτο το ενυδρειο και το στρωσιμο χωρις μετρησεις.
Παράθεση:
Με τα πολλά, το απόγευμα κατάφερα και πήρα ένα ενυδρείο 35 λίτρων έβαλα όσο νερό περίσσεψε από το αρχικό, προσέθεσα και νέο νερό με sera bio nitrivec ανάλογα με την νέα ποσότητα νερού και έβαλα τα πάντα πάλι μέσα: ψαράκια, χαλικάκι (το παλιό με το καινούριο, αφού είχα ξεπλύνει το παλιό (...)) και φίλτρο αφού το είχα κάνει με οινόπνευμα (έγκλημα? από την άγνοια μου)
|
Φυσικα και "εγκλημα". Παει η βιολογια.
Ουτε καν με νερο βρυσης δεν επρεπε να καθαρισεις το φιλτρο σε περιοδο στρωσιματος. Με νερο απο το ενυδρειο και μονο αν εχει χοντρο σκουπιδι. Η ψιλη μπιχλιτσα ειναι καλη να υπαρχει οσο δεν εμποδιζει την ροη του νερου.
Και στο βυθο πιανει βιολογια. Δεν θελει και ανακατεμα κλπ. Σηκωνει αμμωνια για πλακα. Χρειαζεται μεγαλη προσοχη στο χειρισμο του.
Παράθεση:
Πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορώ να κάνω για να σώσω, αν γίνεται τα ψαράκια μου ή έστω το τελευταίο που έβαλα, αν είναι αργά για το ένα.
|
Να τα πω χυμα και σταρατα?
Με το συγκεκριμενο ενυδρειο, το μονο που μπορεις να κανεις για να τα σωσεις (ακομα και στρωμενο να ηταν), ειναι να δωσεις τα ψαρια σε κανενα σωστο ενυδρειο ή λιμνη.
Σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν ζουν χρυσοψαρα, ουτε πολλα αλλα ειδη ψαριων.
Καποια πολυ μικρα ειδη μπορει να επιβιωσουν (δεν λεω ζησουν).
Ενας μονομαχος, μονος του, θα ηταν ΟΚ απο ψαρια, στο ενυδρειο σου. (αφου στρωσει)
-------------------------
Παράθεση:
..Αναφορικά με τη σκληρότητα του νερού της βρύσης, νομίζω (μήπως όμως κάνω και λάθος) ότι την αντιμετώπιζα με το φίλτρο που έχω.
|
Οχι. Αυτο μονο με φιλτρο αντιστροφης ωσμωσης γινεται. (το οποιο στα πρωτα σταδια εχει και ανθρακα βεβαια, αλλα για το χλωριο που καταστρεφει την μεμβρανη της ωσμωσης)
Για να μαλακωσει το νερο πρεπει να αφαιρεθουν το ασβεστιο και το μαγνησιο βασικα.
Το φιλτρο σου (ενεργου ανθρακα) κραταει αλλα πραγματα (χλωριο, βαρεα μεταλλα κλπ).
Εδω γραφω τι κρατα το καθε φιλτρο
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...3&postcount=90
-----------------------------------------
Δεν σου εχει δωθει το λινκ για τα χρυσοψαρα
Όλα για τα Χρυσόψαρα - Προφίλ, Είδη, Εξοπλισμός
Εχω συμπεριλαβει οσες περισσοτερες χρησιμες πληροφοριες γινεται, βαση της δικης μου εμπειριας με αυτα τα ψαρια.
Στην αρχη εχει τα κλασσικα, επισημες ονομασιες, φωτο κλπ, αλλα μετα αρχιζει το ζουμι (διατηρηση, εξοπλισμος).
Ελπιζω να σου φανει κατανοητο.
Οτι αλλο θες ρωτα.
.