Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από george Hmmy
Και τη ροή μειώνεις και η UV δεν κάνει τίποτα. Θέλει μικρή ροή ούτως ώστε να μένει το νερό κατά το δυνατόν μέσα στη UV και να "καίει" τα πάντα.
|
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από george Hmmy
Να τη βγάλεις δεν έχει νόημα, γιατί την πήρες? Απλά στην ουσία υπολειτουργεί τόσο η UV όσο και το φίλτρο σου. Μετά υπάρχει η λύση ΤΑΦ στην είσοδο νερού στο φίλτρο με ένα μικρό εξωτερικό κυκλοφορητή της τάξης των 300lt/h και επιστροφή κατευθείαν στο ενυδρείο. Να έχεις γενικά υπόψιν σου ότι θέλουμε να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο το νερό μέσα στη UV για αυτό και επιλέγουμε είτε μικρά φίλτρα έτσι ώστε να μπει σε σειρά η UV είτε μικρούς κυκλοφορητές. Τι ενυδρείο έχεις και την έβαλες?
|
Αυτό μου φαίνεται εμένα είναι πολύ αυθαίρετο. Τι σημαίνει ότι η UV θέλει μικρή ροή;Κάθε λάμπα UV λειτουργεί με διαφορτική ροή και ανάλογα πάντοτε με την ισχύ της και το τι παθογόνους θέλουμε να καταπολεμήσουμε.
Δηλαδή σε ένα μεγάλο ενυδρείο που αναγκαστηκα θα έχουμε μεγάλη ροή μέσα από τη UV (γιατί αλλιώς θα περνάνε τα όλα λίτρα του ενυδρείου πολύ σπάνια μέσα από τη UV) δε μπορεί να λειτουργήσει η UV;
Η απόδοση της UV εξαρτάται από 3 παράγοντες, την ισχύ της λάμπας, και το χρόνο κατά τον οποίο εκτίθεται στην ακτινοβολία το νερό, συνεπώς και από τη ροή και το μέγεθος του θαλάμου μέσα στο οποίο εκτίθεται η ακτινοβολία.
Για αυτό για διαφορετικές λάμπες μπορούμε να έχουμε διαφορετική ροή. Αυτός είναι ο λόγος που κυκλοφορούν λάμπες με μικρή και λάμπες με μεγαλύτερη ισχύ, ούτως ώστε σε ενυδρεία μεγάλου όγκου, όπου η ροή μέσα από τη UV πρέπει να είναι μεγάλη, να εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές.
Για αυτό κάθε κατασκευαστής προτείνει για τη λάμπα που κατασκευάζει μια συγκεκριμμένη ροή, ή ακόμη καλύτερα μας λέει ποια είναι η απόδοση της λάμπας και κατά ποιων συγκεκριμμένων μικροοργανισμών είναι αποτελεσματκή ανάλογα με τη ροή που θα επιλελέξουμε.
Συνεπώς στη συγκεκριμμένη περίπτωση δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για τη λάμπα σου, πόσα Watt είναι και τι ροή προτείνει ο κατασκευαστής.
Όσο για τη μείωση της ροής, αυτό είναι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αν και δε νομίζω να σου ρίχνει τη ροή κατά 500 λίτρα τη ώρα. Όση μεγαλύτερη αντίσταση συναντά το νερό τόσο μειώνεται η ροή. Ορισμένοι κατασκαυαστές λαμπών UV μαλιστα, δημιουργούν μια ελικωειδή κίνηση του νερού γύρω από τη λάμπα μέσα στο θαλαμο όπου εκπέπεται η ακτινοβολία με σκοπό να αυξήσουν την παραμονή του νερού μέσα στο θάλαμο και έτσι να αυξήσουν την απόδοση της, μειώνοντας όμως τη ροή.
Αν όντως σου ρίχνει τόσο πολύ τη ροή, τότε πρέπει να βρεις κάποιο τρόπο να αυξήσεις τη ροή, ή με ένα κυκλοφορητή ή να τοποθετήσεις τη λάμπα να δουλεύει ανεξάρτητα από το φίλτρο όπως σου είπε ο george hmmy. Το πόσα λίτρα θα περνάνε μέσα από τη UV θα το αποφασίσεις εσύ ανάλογα με τη λάμπα που έχεις. Δε υπάρχει μια στάνταρ χαμηλή ροή για τις λάμπες UV.