Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #362  
Παλιά 17-11-15, 14:45
Το avatar του χρήστη Kostas G.
Kostas G. Ο χρήστης Kostas G. δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 
Εγγραφή: 08-09-2003
Περιοχή: Γλυφάδα
Μηνύματα: 2.793
Προεπιλογή

Σε ευχαριστώ, εμένα μικρό μου φαίνεται πλέον και ελπίζω πως θα πάω σε πολύ μεγαλύτερο χτιστό μόλις αλλάξω σπίτι. Μονο όταν είναι να καθαρίσω το sump και θέλω 2 μικρές μπανιέρες και 450λ νερό ενυδρείου για να πλύνω τα υλικά ή στις διάφορες επισκευές που χρειάζονται είναι που βλέπω το μέγεθος της συντήρησης που απαιτεί το ενυδρείο λόγω μεγέθους. Όλα είναι όμως στο να ταχτοποιήσεις τα πράγματα να σε βολεύουν, και η συντήρηση βγαίνει εντάξη ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ποτέ δεν έβραζα τα ξύλα και θεωρώ πως εκτός από περιττό, είναι και κακό για την μακροβιότητα των ξύλων στο ενυδρείο καθώς καταστρέφεται επιφανειακά η δομή τους και θεωρητικά θα σαπίζουν πιο εύκολα μετά. Τα πλένω απλά με το λάστιχο ή με πιεστικό αν είναι πολύ μεγάλα και έχουν πολύ σκουπίδι.
Τα ξύλα στο μεγάλο έβγαζαν πολλές τανίνες τα 2 πρώτα χρόνια, προοδευτικά λιγότερες με τον καιρό. Τώρα κάποια λίγα ξύλα σε ένα ενυδρείο δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά συνήθως όσο κάνεις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού.

Και εμένα μου αρέσει το νερό με τανίνες. Αν δεν κατεβάσεις πολύ χαμηλά την σκληρότητα, μπορείς να χρησιμοποιείς τύρφη χωρίς πρόβλημα αλλά δεν έχεις σταθερό αποτέλεσμα στην σκληρότητα και το pH εκτός και αν την χρησιμοποιείς στην προετοιμασία του νερού πριν το βάλεις στο ενυδρείο κάθε φορά. Γενικά η σταθερότητα είναι πιο σημαντική για τα ψάρια παρά το απόλυτο pH. Η σκληρότητα είναι πιο σημαντικός παραγοντάς, αλλά και σε αυτή, σημαντική είναι πιο πολύ η σταθερότητα, η τιμή της είναι σημαντική για να πετύχεις γέννες όμως. Η χρήση προιόντων όπως αλάτων που "μαλακώνουν" το νερό δεν είναι καλή και δεν μαλακώνουν το νερό στην ουσία, αλλά αλλάζουν την ιοντική του σύνθεση και επηρρεάζουν απλά τις μετρήσεις που κανεις, ώστε να δεις αποτέλεσμα. Το TDS δείχνει πιο σωστά(και εύκολα) την πραγματικότητα. Η τύρφη δεν μπορεί να πετύχει πάρα πολλά πάνω στο σκληρό νερό των περιοχών της Ελλάδος, το μετριάζει κάπως αλλά αυτό μόνο. Αν θέλεις να φτιάξεις μαλακό νερό, θέλεις αντίστροφη όσμωση. Και μετά βάζε απλά νεκρή φυτική ύλη πλούσια σε τανίνες όπως alder cones, φύλλα catappa, κώνουν/φύλλα Μανόλιας, φύλλα βελανιδιάς, κτλ, και πετυχαίνεις το χρώμα μια χαρά. Η πολύ μεγάλη συγκέντρωση τανινών δεν είναι και τόσο καλή για τα ψάρια αν υπάρχει συνέχεια, οπότε κράτα έναν μέτριο χρωματισμό τον περισσότερο καιρό. Τείνουν να επηρρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των ψαριών μακροπρόθεσμα. Ακόμα και τα πιο blackwater περιβάλλοντα έχουν μια διακύμανση ανα τους μήνες και τις εποχές και με τις βροχές επίσης. Όταν πλυμμηρίζει το δάσος όλα αραιώνονται πολύ και υπάρχει πιο πολύ ύλη, η οποίο κατακάθεται στην αργή ροή, παρά καθαρό blackwater από τανίνες.

Γενικά είναι αρκετά δύσκολο να φέρεις ΝΑ ξύλα γιατί πρέπει να βρείς πωλήτή και να μοιραστείς container. Μπορείς να δείς σε καταστήματα που εισάγουν τροπική ξυλεία μήπως είναι διατεθειμμένα να σου φέρουν κάποια ακανόνιστα κομμάτια, ή να κάνεις επαφή με μικρές εταιρίες της ΝΑ που στέλνουν παγκοσμίως φυτά π.χ., μήπως είναι διατεθειμμένες να βρουν/πουλήσουν και κάτι τέτοιο. Αν σε ενδιαφέρει η υφή του ξύλου να είναι παρόμοια, μπορείς να κοιτάξεις τα τροπικά ξύλα Μαλαισίας που φέρνουν τα pet shop, είναι αρκετά παρόμοια.
__________________
"The Catfish is a Plenty Good Enough Fish For Anyone" - Mark Twain
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01810 seconds with 10 queries