Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #23  
Παλιά 19-04-15, 17:00
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Αεραντλια θα βοηθουσε τωρα που δεν υπαρχει φιλτρο.
Θελεις μια ουσιαστικα, οχι για το ενυδρειο, αλλά για το samla, αν ο μη γενοιτο χρειαστει σε καμια θεραπεια δυνατη οξυγονωση.
Στο ενυδρειο επαρκης οξυγονωση μπορει να γινει μεσω αναταρξης της επιφανειας του νερου, απο την εξοδο του φιλτρου, καταλληλη τοποθετημενη/ρυθμισμενη προς την επιφανεια.
Μια γυρω στα 4-5W συνηθως ειναι αρκετη για ολες τις περιπωσεις. Μαζι θελεις σωληνακι, αεροπετρα και προαιρετικα αλλα χρησιμα ειναι η βαλβιδα ρυθμισης αερα (αν θελεις πχ να κοψεις γιατι ειναι δυνατη) και η ανεπιστροφη βαλβιδα (check valve), αν τοποθετησεις πιο χαμηλα απο τη σταθμη του νερου την αεραντλια (πχ στο ντουλαπι και οχι πανω στο ενυδρειο) για να μη γυρισει το νερο πισω και αδειασει το ενυδρειο στο πατωμα .

---------------------------
Το φιλτρο του ειναι μια χαρα.
Ειναι φτιαγμενο να καλυπτει νορμαλ ιχθοφορτωση.
Επισης μπορεις να το αναβαθμισεις βγαζωντας καποια σφουγγαρια και το πλαστικο θηκακι με τα πετραδκια cyrax (που εχουν τα πιο νεα μοντελα juwel) και βαζωντας μεσα σε ενα δυχτακι ελαφροπετρα 6-12mm απο πρακτικερ.
Πανω πανω δκδ θα εχει filterwool (το ασπρο βαμβακερο) μετα ενα σφουγγαρι μπλε χοντροτρυπο (βγαζεις δλδ μαυρο και πρασινο απο τα πανω σφουγγαρια δλδ), μετα την ελαφροπετρα και μετα ενα ψιλοτρυπο σφουγγαρι.
Tο ασπρο πλαστικο που κραταει τα σφουγγαρια μαλλον δεν βολευει να μεινει. Τρωει χωρο και μαγκωνει το δυχτακι στα δοντια του και το σκιζει.
Εγω το εβγαλα. Τα βγαζω με το χερι τα υλικα.



Γενικα ειναι ενα καλο βολικο εξυπνα σχεδιασμενο ενυδρειο, αλλα με καποια μεινεκτηματα, οπως καθε ενυδρειο.
1. Τα ηλεκτρικα του (κυριως αντλια και θερμαντηρας) δεν ειναι αξιοπιστα.
Ο θερμαντηρας οκ δεν σου χρειαζεται, η αντλια ομως ειναι σημαντικο εξαρτημα. Αν χαλασει ειναι πανακριβη η ανταλλακτικη. Κατι 50+e και τετοια λεμε. Παιρνεις ολοκληρο εξωτερικο φιλτρο με τοσα λεφτα.
Λυση: υπαρχει σε Hydor καποια αντλια (αναλογα το μοντελο) που κανει. Αλλα σε τετοια περιπτωση, καλυτερα ξηλωμα το εσωτερικο φιλτρο, και τοποθετηση εξωτερικου.
2. Εχει την αντλια ψηλα τοποθετημενη στο φιλτρο και αν η σταθμη του νερου πεσει κατω απο τις γρυλιες, μενει η αντλια εκτος νερου και α. δεν λειτουργει η φιλτρανση, β. μπορει να καει η αντλια.
Λυση: πρεπει να μη αφηνεις να πεφτει η σταθμη, προσεχωντας να αναπληρωνεις οταν πεφτει. Ιδιως το καλοκαιρι με την επιεπλεον εξατμιση. Ιδιως με την ψυξη (που πρεπει να βαλεις, θα τα πουμε μετα) η εξατμιση αυξανεται τραγικα. Καθε μερα δλδ αναπληρωση.
Αν λειψεις το καλοκαιρι, ή πρεπει να υπαρχει καποιος να αναπληρωνει λη να παρεις/φτιαξεις αυτοματη αναπληρωση (δεν ειναι τιποτα δυσκολο και πολυεξοδο παντως, υπαρχουν αρθρα κατασυεης)
3. Οι λαμπες που φοραει δεν ειναι οι κοινες οικονομικες T5 εμποριου. Εχουν πιο μεγαλο μηκος και ειναι πιο ακριβες απο τις κοινες.
Βγαζουν διαφορες ενυδρειακες εταιρειες τετοιες λαμπες, αλλα μπορει να ειναι και πιο ακριβες και απο τις juwel.
Μονο η sylvania βγαζει δυο ωριαες λαμπιτσες (grolux + aquastar) σε μηκος εκτος απο το συνηθισμενο και πιο μακρυες που κανουν για juwel, αλλα τις βρισκεις λιγο δυσκολα και δεν ειναι ουτε αυτες τοσο οικονομικες.
Κοιταμε φυσικα να ειναι δια βατ και ιδιο μηκος και ιδια διαμεερος (T5 φορανε τα καινουρια 54 Watt, 1047 mm μηκος - καποιες εταιρεις μετρανε και το μηκος απο τα ποδαρακια στις λαμπες οποτε μη παραξενευτεις αν δεις να γραφεται μικρη διαφορα πχ 0.5-0.8mm διαφορα)
Αλλη λυση (η καλυτερη IMHO) ειναι να τα βγαλεις ολα και να βαλεις δυο λεντοταινιες αυτοκολητες και αδιαβροχες (μια θερμου και μια ψυχρου χρωματος) και να κανεις και οικονομια.

Πρεπει να βαλεις απο τωρα μπροστα (και εχεις αργησει) για ψυξη.
Θα χρειαστεις ενα εξαρτημα που κανει καιρο να ερθει Ελλαδα (κανα μηνα).
Ειναι ο κοντρολερ θερμοκρασιας stc-1000
http://www.ebay.com/itm/Aquarium-Dig...item3cf65e335c
Αυτον το παραγγελνεις τωρα και μεχρι να ερθει λεμε και για τα υπολοιπα (ανεμιστηρακια 2-3 konig 120mm για PC, λαστιχενιες βιδες 2 για καθε ανεμιστηρακι, ενα τροφοδοτικο AC/DC 3-12V 1A, κι απο καλωδια ενα οχταρακι και δυο διπολικες προεκτασεις).
---------------------------------

Χρειαζεσαι για αλλαγες αλλη αντλια. Με μεγαλο μανομετρικο (πχ 1.5-2 μετρα), για να μπορει να σηκωνει ψηλα το νερο.
Αν δεν εχει ρυθμιση ροης, παιρνεις απο πρακτικερ βρυσακι.
Ροη δεν χρειαζεσαι μεγαλη αφου η αργη αλλαγη ειναι προτιμοτερη. Μανομετρικο (delivery height) να εχει καλο ειπαμε.
Ενα βαρελι για ελιες. Αν ειναι το μισο απο το ενυδρειο (δλδ 120 λιτρα) θα ειναι σουπερ (σε πεορπτωση που χρειαστεις να κανεις 50% αλλαγη. Συνηθως ομως 25-35% ειναι ατεκτο με νορμαλ ιχθυοφορτωση)
Πειριαιως απεναντι απο την ιον και λιγο πιο κατω (προς πειραια) εχει καλες τιμες.
Κι ενα διαφανες αλφαδολαστιχο 16mm. Οσα μετρα χρειαζεσαι.
Για την εξαγωγη του νερου προτιμοτερι ειναι να εχεις αλλο λαστιχο. Οτι ναναι. Οτι πιο φτηνο.
Οταν παρεις εξωτερικο φιλτρο θα κανεις αλλιως αλλαγη.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread....526#post844526
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02174 seconds with 10 queries