Παιζει ρολο και το μανομετρικο.
Το υψος δλδ που μπορει να σηκωνει το νερο.
Εχω το 302 και το eheim 2217 που ειναι κι αυτο 1000 λιτρα, αλλα καμια σχεση η ροη τους στην πραγματικοτητα.
Τα δοκιμασα σε ενα juwel 120 (150 λιτρα μικτα, 110 καθαρα) και το 302 ισα ισα που φτανει, ενω το 2217 το παει φουλ.
Για 200 λιτρα, το 2217 ισα ισα φτανει.
Φυσικα μιλαμε θεωρητικα, αφου τα λιτρα του ενυδρειου δεν ειναι ο μονος βασικος παραγοντας για την επιλογη του φιλτρου.
Παιζει βασικο ρολο η παραγωγη ρυπων στο ενυδρειο.
Η πραγματικη ροη (και οχι η ονομαστικη που αναγραφεται στα specs του manual) του φιλτρου, φτανει να ειναι 1-3 φορες τα λιτρα του πραγματικου νερου του ενυδρειου.
Δλδ ενα φιλτρο 1000 λιτρα ονομαστικη ροη, με 600 λιτρα πραγματικη ροη, μπορει να καλυψει ενα ενυδρειο 200-600 λιτρα νερο, αρκει ο ογκος και η ποιοτητα των υλικων που χωραει, να φτανει να αποικησει πανω τους η βιολογια που χρειαζεται για να καλυπτει τους ρυπους του ενυδρειου.
Και επειδη συνηθως, ολοι βαζουν την Αρτα και τα Γιαννενα στο ενυδρειο τους, αλλα κι επειδη oi δυνατοτητες της φιλτρανσης μειωνονται με τον καιρο (βουλωμα των υλικων, πτωση της ροης κλπ), πιανουμε παντα τις μινιμουμ δυνατοτητες του φιλτρου κι επιλεγουμε αναλογως.
Δλδ δεν το βαζουμε σε 600 λιτρα αλλα σε 200.
Δεν υπαρχει ιδανικη επιλογη φιλτρου και για τα δυο μεγεθη (60 και 200).
Θα πρεπει να επιλεξεις δλδ, ενα φιλτρο για 200 λιτρα και αναλογης ιχθυοφορτωσης, και μετα να στραγγαλισεις παρα πολυ την ροη του (πχ απο το βανακι εξοδου ή το μοχλο της ροης, αναλογα τι εχει) για να μη κανει πλυντηριο το 60αρι.
Γινεται, αλλα θα καταπονηθει ελαφρως η αντλια του με το στραγγαλισμα.
-------------------------
Επισης, ενα αλλο θεμα.
Οι περισσοτεροι μπερδευουμε τη δουλεια που κανει το φιλτρο, με τις αναγκες για κυκλοφορια του νερου σε ολους του χωρους του ενυδρειου και την οξυγονωση (αναταραξη της επιφανειας).
Αυτο ειναι δουλεια αλλων μηχανηματων (πχ κυκλοφορητων, wave makers, αεραντλιες κλπ).
Οπως ειπα, αν το φιλτρο γυριζει 1 φορα τα λιτρα, θεωρητικα φτανει.
Δλδ θεωρητικα με το 302 θα μπορουσες να καλυψεις την φιλτρανση (και οχι την κυκλοφορια και την οξυγονωση) μεχρι σε διμετρο ενυδρειο.
Το θεμα της Αρτας και των Ιωαννινων που βαζουμε συνηθως στο διμετρο, ειναι το προβλημα.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 07-10-14 στις 11:22
Αιτία: Automerged Doublepost
|