Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από harry86
Ενταξει φιλε μου και καποιες τελευταιες ερωτησεις.
Εψαξα εδω αλλα δεν τα βρηκα...
1ον σε 110 λιτρα μεχρι ποσα ψαρακια μπορω να βαλω;
2ον καθε ποτε πρεπει να κανω αλλαγη νερου και ποσο; (η απαντηση πιθανον να ειναι "αναλογα με τις μετρησεις που θα κανεις" αλλα ρωτω για να ειμαι σιγουρος)
3ον καθε ποτε πρεπει να καθαριζω το φιλτρο;
Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια.
|
1. Tοσα ψαρια, οσα μπορει να ανατεχει το νερο και να μενει καθαρο (NH3 μηδεν, NO2 μηδεν, NO3 μεχρι 25, ιδανικα μεχρι 10-15ppm, μετρηση νιτρικων λιγο πριν την αλλαγη νερου), μεσω της φιλτρανσης και των αλλωγν νερου.
2. Αναλογα τις μετρησεις
3. Αναλογα τη βρωμα του και αναλογα αν ειναι εσωτερικο ή εξωτερικο. (τα εσωτερικα εχουν συνθηως αναγκη για πιο συχνη συντηρηση, αφου βουλωνου πιο ευκολα).
Μια μεθοδος ειναι να παρατηρουμε την πτωση της ροης του νερου και την καθαριοτητα/διαυγεια του νερου στο ενυδρειο, οπως και τις μετρησεις (υπαρχει πιθανοτητα ενα βρωμικο φιλτρο να ανεβαζει τα νιτρικα πιο ψηλα απο ενα πιο καθαρο φιλτρο).
Επισης, ακομα κι αν δεν πεσει η ροη (πχ επειδη μπορει να εχει πολυ δυνατη αντλια), το καθαριζουμε προληπτικα καθε μερικους μηνες. (στα νεοστημενα ενυδρεια τα ανοιγουμε πιο συχνα στην αρχη για ελεγχο και να παρατηρησουμε το ρυθμο που βρωμιζουν, ετσι ωστε να υπολογισουμε τη συντηρηση)
Φαινεται η αναγκη αυτη, αν το ανοιξουμε και δουμε τα υλικα πολυ βρωμικα με ορατο σκουπιδι πχ σαπια φυλλα, πολυ "λασπη" κλπ πολυ ιζημα σαν κατακαθι.
Μη μπερδεψει ομως τη βρωμα με τη βιολογια.
Το πεντακαθαρο φιλτρο δεν σημαινει οτι ειναι και καλο φιλτρο.
Θελει μια ισοροοπια βρωμας-καθαριοτητας,
Τα μηχανικα υλικα πχ σφουγγαρια, βιομπαλες, συνθετικο βαμβακι κλπ (και υπο την προυποθεση οτι υπαρχουν στο φιλτρο και κεραμικα βιολογικα υλικα, πχ πορωδες μακαρονι -και οχι λειο μακαρονι που ειναι μηχανικο υλικο- ελαφροπετρα, substrat, αστερακια κλπ) τα καθαριζουμε πολυ καλα, να γινουν σαν καινουρια, ετσι ωστε να μη βουλωνουν και να εχουν τη δυνατοτητα να κρατανε τα χοντρα σκουπιδια πριν περασουν στα κεραμικα βιολογικα υλικα (τα οποια φιλοξενουν βασικα, τα νιτροποιητικα βακτηρια).
Τα βιολογικα υλικα τα καθαριζουμε ελαφρα, ισα να φυγει η πολυ βρωμα, σε νερο ενυδρειου (μερος νερου που βγαλαμε κατα την αλλαγη νερου, μεσα σε ενα καθαρο κουβα, και που εχουμε αποκλειστικα για ενυδρειακη χρηση).
Καθε χρονο καθαριζουμε εναλλαξ ενα μερος του βιολογικου υλικου (πχ το 1/3) βραζωντας το να γινει σαν καινουριο, για να καθαρισουν εις βαθος οι ποροι του απο σκουπιδι και νεκρη βιολογια που πιανει ασκοπα χωρο απο την ενεργη βιολογια.
@ FAN
Εχει μπει ηδη το λινκ στο #30