Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #4  
Παλιά 02-09-05, 14:39
Το avatar του χρήστη netblues
netblues Ο χρήστης netblues δεν είναι συνδεδεμένος
Nada
 
Εγγραφή: 02-05-2004
Περιοχή: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Μηνύματα: 6.302
Προεπιλογή

Αλλο πράγμα η απόδοση της λαμπας αναλογα με το μηκος της/ογκο της και αλλο σε σχεση με την κατανάλωση της.
Αν το ζητουμενο ειναι ΠΟΣΟΣ φωτισμος χωραει σε ενα συγκεκριμενο καπάκι ενυδρείου που απο κάτω υπάρχουν φυτα/κοράλια με ειδικες απαιτησεις τοσο σε ποσότητα οσο και σε φασμα τοτε σιγουρα στην κατηγορία Τ5/PC υπαρχουν αρκετές καλές , όσο και εξειδικευμένες λύσεις.
Σιγουρα αν στο ιδιο καπακι βαζαμε Τ12 τοτε ειναι αληθινο οτι αν βαλουμε Τ5 θα παρουμε 150% περισσοτερο φώς.
Απο κει και περα, η φωτεινότητα εξαρτάται από το είδος του υλικου που ειναι επιστρωμένη η λάμπα και απο την ισχύ που βομβαρδίζεται.
Στο σχεδιασμό λαμβάνονται επίσης υπόψιν και η μακροζωία του εκάστοτε υλικού.
Σε μη ενυδρειακές λάμπες όπου υπάρχουν στοιχεία,
ισχυει γενικα οτι λάμπες με πιο φυσικο φάσμα (με CRI=9) η απόδοση ειναι πολύ μικρότερη. Πχ 55w Power Compact 950 απόδοση 3000 Lumen.
παλι 55w Power Compact 860 (με πιο ασπρο φως) 4800 Lumen, από τα ιδια watt κατανάλωσης καθως και εξωτερικες διαστάσεις. (60% διαφορά στη φωτεινότητα)
Σε ενυδριακές λάμπες το πράγμα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, καθότι υπάρχει ανταγωνισμός και ο καθένας προσπαθεί να πείσει οτι η δικια του λύση ειναι καλύτερη χωρις να παραθέτει αντικειμενικά στοιχεία, όπως και συ λες.

Σε γενικές γραμμές όμως, κανείς οφείλει να γνωρίζει που βρίσκεται ενας γενικά αποδεκτός μέσος όρος μιας τεχνολογικης κατηγορίας φωτισμού και βασει αυτής να κρίνει τις ιδιαίτερες κατασκευές που κυκλοφορούν.

Οι Τ5/PowerCompact ειναι σίγουρα λάμπες που εξελίσσονται συνεχώς και σίγουρα εχουν προσφέρει πολλά (και εχουν ακομα περισσοτερα) να προσφέρουν σε απαιτητικά ενυδρεία. Ομως το να λέμε οτι αποδίδουν 150% παραπάνω οπως γραφει το aquaristikshop.com (χωρις να αναφέρει με το ΤΙ συγκρίνει) αποτελει υπερβολή του marketing.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01452 seconds with 10 queries