Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από nio1981
το ενυδρειο στρωνει κανα 20μερο μονο του(με τροφη)
στην αρχη οπως ειναι λογικο η αμμωνια εδειχνε 0 οπως και το n02.σιγα σιγα ανεβηκε η αμμωνια στο 0,25 και το n02 στο 0,3 κλπ.
μετα βρηκα μπολι το οποιο ομως εμεινε κοντα 6 ωρες εξω απο ενυδρειο και αν και το εβαλα φοβηθηκα οτι πεθανε η βιολογια και δεν θα πιασει.το αφησα 2 μερες και ξαναεκανα τεστ και εβγαλε nh3-4 0.25 και n02 0.8.
το αφησα αλλες δυο μερες και σημερα εκανα τεστ
nh3-4 =0
no2 =1.6
no3 =100ppm
ερωτηση 1, ειναι λογικη η αλλαγη?αν ειχε πιασει το μπολι δεν επρεπε το no2 να ειναι 0?
ερωτηση 2,οταν λεει ppm ποσο ειναι ακριβως?εννοω ολοι σε ppm μετρατε?γιατι βλεπω στις παρουσιασεις που γραφετε 20 η 15 και βλεπω το δικο μου στα 100 και μου φαινεται πολυ.
|
Στο στρωσιμο δεν υπαρχουν μονο δυο επιπεδα. Στρωμενο και αστρωτο.
Η βιολογια ειναι ενας πλυθησμος βακτηριων.
Αυτος ο πλυθησμος μπορει να ειναι επαρκης για μηδενιζει αμμωνια και νιτρωδη (στρωμενο ενυδρειο), μπορει να ειναι και τελειως ανεπαρκης (ανυπαρκτη βιολογια), αλλα μπορει και λιγο ή μετρια ή σχεδον επαρκης και να μη μηδενιζει τελειως τις τιμες. Απλα να τις μειωνει.
Ο πλυθυσμος των βακτηριων εξαρταται απο διαφορους παραγοντες που αναλυονται εδω
Νιτροποίηση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν.
Μπορει δλδ να φταιει κατι απο τα πιο πανω, και να μη στρωσει ποτέ τελειως ενα ενυδρειο, οσο και να περιμενουμε.
Η μετρηση των 100ppm μεσα σε 20 μερες (αν ειναι σωστη) μου δειχνει οτι υπαρχει μεγαλη ποσοτητα βιολογιας στο ενυδρειο και δικαιολογειται αν η ποσοτητα της τροφης στο στρωσιμο ηταν μεγαλη.
Να ξεχωρισουμε ομως οτι υπαρχουν διαφορα ειδη βιολογιας, και ισως εχει κανει τη "δουλεια", ενας πλυθυσμος "αλλων" βακτηριων οπως και μηκυτες (που αφθονουν σε νεα ενυδρεια χωρις να ειναι βλαβεροι) που δεν ειναι αυτος που μας ενδιαφερει να εγκατασταθει στο φιλτρο μας, πχ ετεροτροφα βακτηρια που ειναι ανταγωνιστες των "δικων" μας αυτοτροφων και που μπορουν να νιτροποιησουν απευθειας χωρις την εμφανιση αμμωνιας και να δημιουργησουν και νιτρωδη κατα τη διαδικασια και διαφορα "αφυσικα" για αυτα που ξερουμε.
Οπως και να εχει, για να μη περναμε σε πιο εξειδικευμενες εννοιες, το στρωσιμο (που μας ενδιαφερει με αυτοτροφα) γινεται οσο περνουν οι μερες.
Η ποσοτητα της τροφης, να κοιταξεις να ειναι τοση, οση θα ηταν αν ταιζες την πρωτη φουρνια ψαριων που θα βαλεις και λιγο περισσοτερη (και να προσεξεις να μην ειναι πολλα τα πρωτα ψαρια και οχι ζωντανα του βυθου).
Οταν δεις μηδεν ΝΗ3 και ΝΟ2, βυθος να εχει "ηρεμησει" απο μυκητες κλπ (βαζε την τροφη σε αποχη για να την αλλαζεις οταν πιανει μυκητα) κανε μια μεγαλη αλλαγη με νερο ιδιας θερμοκρασιας και αποχλωριομενο, ετσι ωστε να πεσουν τα ΝΟ3 κατω απο 10-20 και βαλε τα πρωτα ψαρια.
Αν συναντησεις προβλημα στο μηδενισμο των τιμων πρεπει να κοιταξεις τι φταιει απο τους παραγοντες νιτροποιησης (πχ μπορει να μην φτανουν τα υλικα του φιλτρου να φιλοξενησουν τοση βιολογια που χρειαζεται για να μηδενισει τοση αμμωνια και νιτρωδη που δημιουργουνται)
Τα ppm ειναι ιδια με τα mg/lt και ολοι σε τετοια μετραμε