Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από alexandertm8
Απολύτως κατανοητό και λογικό. Ακόμα και αν οι 4 αλλαγές του 10% με τις 2 αλλαγές του 20% δεν έχουν κάποια σημαντική διαφορά θα υπολογίζω αλλαγή κάθε 6 μέρες ώστε να είμαι σίγουρος.
Ένα φυτεμένο με ένα απλό ενυδρείο θέλουν την ίδια συχνότητα και την ίδια ποσότητα αλλαγής;
|
Η αποψη μου ειναι οτι ναι θελουν τις ιδιες, ισως και περισσοτερες αν θελουμε και τα φυτα να ειναι σε καλη κατασταση. (γενικα ειμαι της αποψης να μη γινονται υπερβολες σε κανενα επιπεδο, ουτε καν στη φυτομαζα - αν δεν θελουμε να ειμαστε πανω απο το ενυδρειο συνεχεια και να προσεχουμε)
Πολλοι πιστευουν ενω μετρανε (λογω φυτων) χαμηλα νιτρικα, οτι τι νερο ειναι ενταξει.
Ομως το νερο δεν εξαρταται μονο απο την ποσοτητα νιτρικων (που κανει κακο στα ψαρια οταν ειναι σε μεγαλη ποσοτητα).
Στο νερο υπαρχουν και χρησιμα στοιχεια τα οποια σταδιακα απορροφουνται (απο τα φυτα, πολλες φορες και γρηγορα αν υπαρχει μεγαλη φυτομαζα, αλλα και απο τα ψαρια, και με την ελλειψη τους αρχιζει η αντιστροφη μετρηση). Οπως και οξειδωνονται οσα χρησιμα στοιχεια απομενουν (λογω του φαινομενου της οξειδοαναγωγης,
redox)
Με το τακτικο φρεσκαρισμα του νερου, ολα αυτα ερχονται σε ισορροπια.
Η αλλαγη νερου πλεον, εχει γινει παιχνιδακι, και δεν χρειαζεται να τη φοβασαι ακομα και μεγαλη να ειναι. (τελικα το μονο που θα μενει για να εχεις να ασχοληθεις με κατι στο ενυδρειο, οταν με το καλο ειναι ετοιμο και τρεχει, θα ειναι οι αλλαγες νερου

)
Το μονο που χρειαζεσαι ειναι ενα δοχειο της μισης χωρητικοτητας του ενυδρειου (πχ βαρελι για ελιες), ενα διαφανες αλφαδολαστιχο και μια καταλληλη αντλια με καλο μανομετρικο και ρυθμιση ροης ει δυνατον, για να κανεις αργα την εισαγωγη του νερου.
Διαβασε κι αυτα τα θεματα να παρεις ιδεες.
Οδηγός για εύκολες αλλαγές νερού με εικόνες
Ευκολη αλλαγη νερου απο το εξωτερικο φιλτρο
και αλλα
-------------------------
Ξεχασα να σου υπενθυμισω (αν δεν το εχεις ηδη υποψη σου) οτι με τα ζωοτοκα δεν θα μπορεις να εχεις τον απολυτο ελεγχο την ιχθοφορτωσης λογω των συνεχων γεννησεων.
Θα χρειαζεται να επεμβαινεις συχνα και να αφαιρεις ψαρια, δινωντας τα σε αλλους χομπιστες.