Καλησπέρα! Ελπίζω να είστε καλά!
Σήμερα σκεφτόμουν πώς κατάφερα και έγραψα τόσο λάθος το χελώνας (νομίζω χωλάνας είχα γράψει, ό,τι να'ναι) και πώς θα μπορούσα να το διορθώσω, αλλά προφανώς ο από μηχανής θεός το ρύθμισε!

Μελέτησα για φίλτρα και επανέρχομαι με απορίες κύριε Exelix
Σχετικά με το μηχανικό κομμάτι: το Sicce micron έχει μέσα ένα μπλε σφουγγάρι. Αυτό πρέπει να το βγάζω και να το καθαρίζω με το νερό του ενυδρείου κάθε μήνα; Κάθε πότε χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή;
Σχετικά με το βιολογικό κομμάτι: μπορώ να βάλω κάποιο από τα υλικά που πρότεινες ως έτερο συμπληρωματικό στρώμα (μετά τον άνθρακα/ζεόλιθο) στο ήδη υπάρχον φίλτρο; Γιατί μου πρότεινες να βγάλω τον άνθρακα+ζεόλιθο εντελώς. Δεν είναι καλό να υπάρχει κ χημικό φίλτρο; Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μπορώ να βάλω το βιολογικό τώρα, ενώ ζουν μέσα στο ενυδρείο ήδη τα χελωνάκια; 'Η πρέπει να είναι έτοιμο/στρωμένο;
Διάβασα σε ένα site (νομίζω ήταν το tsamisaquariums.gr ή κάπως έτσι) ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να παίξει το τόλο και του βιολογικού φίλτρου. Μούφα;
Σχετικά με το χημικό κομμάτι: Έχω μια χαζή απορία. Εγώ ρίχνω πολύ ωραία το Aquatan μου και τις βιταμίνες. Όταν στη συνέχεια βάλω σε λειτουργία το φίλτρο, ο ενεργός άνθρακας ή ο ζεόλιθος δε δεσμεύουν αυτά που έριξα; Καλά δεν τα λέω; Τι ακριβώς πρέπει να κάνω με αυτό;
Άλλη απορία: έρχεται το τέλος του μήνα και πρέπει να καθαρίσω το φίλτρο. Αντικαθιστώ ενεργό άνθρακα/ζεόλιθο με νέο, πλένω σφουγγάρι, όλα στο νερό του ενυδρείου. Με το βιολογικό κομμάτι τι γίνεται;
Εφάρμοσα μερικές συμβουλές που είπατε εσύ και η Μαρία, την οποία ευχαριστώ κ εκείνη για τις ευχές και το χρόνο της.
Αύξησα τις αλλαγές νερού: Αλλάζω τουλάχιστον το μισό νερό κάθε φορά, καλά κάνω;
Επίσης, ανάβω πλέον τη λάμπα λίγες ώρες μετά τις 7 μμ. Μη με πεις χαζό, κατάλαβα ότι δεν κάνει σοβαρή δουλειά, αλλά παρατηρώ ότι τα τυπάκια ανεβαίνουν στη νησίδα μόλις τους την ανοίξω και κάθονται κ στεγνώνουν. Μήπως τελικά κάτι κάνει; Δε βρήκα ακόμα χρόνο να ψαχτώ για τις άλλες λάμπες, θα το κάνω όμως.
Τελευταία χαζή απορία για σήμερα: Λέμε ότι πρέπει να τις βλέπει ο ήλιος. Πώς θα γίνει αυτό, χωρίς να είναι κ το ενυδρείο στον ήλιο; Τις βγάζουμε μόνες τους εκτός;
Συγχωρήστε με αν σας ζάλισα.
Ευχαριστώ κ πάλι.
Υ.Γ. Ελπίζω να βρω λίγο χρόνο το Σ/Κ να βγάλω καμιά φωτό και αυτές και το ενυδρείο να έχετε καλύτερη άποψη.