Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 22-07-05, 09:57
george hmmy Ο χρήστης george hmmy δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 27-04-2005
Περιοχή: Γη :)
Μηνύματα: 412
Προεπιλογή ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Στην κατασκευή αυτού του κυκλώματος με οδήγησε ο φίλος μου ο Γιάννης, ή κατά GAB accnt, που του χρωστάω πάρα πολλά και αυτό το κύκλωμα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα κάνω για αυτόν. Επίσης σημαντική «βοήθεια» ήταν το μάθημα της σχολής ψηφιακά συστήματα, αφού όλο το κύκλωμα στηρίζεται σε ψηφιακά κυκλώματα και στη δυαδική λογική.

Η ιστορία ξεκίνησε από την ιδέα μου να έχουμε μεν φεγγαρόφωτο αλλά όχι σταθερής έντασης δε, ούτως ώστε να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φύση και τι πραγματικά συμβαίνει εκεί έξω. Ο Γιάννης καθότι τελειομανής και άνθρωπος της λεπτομέρειας με το που άκουσε την ιδέα με παρότρυνε πως αξίζει να προσπαθήσω!

Η κατασκευή αφορά σε ένα κύκλωμα του οποίου ο ρόλος είναι ο κύκλος της σελήνης. Προφανώς αναφέρεται σε φίλους που έχουν moonlight ή σκοπεύουν να βάλουν! Το κύκλωμα αποτελείται από 2 οχταδικούς buffer, 1 up/down counter, 1 αθροιστή και ένα 3 σε 8 αποκωδικοποιητή.

Η λειτουργία του βασίζεται στο κύκλωμα που φαίνεται και αν και δείχνει λίγο τρομοκρατικό, δεν είναι και τόσο χάλια. Μπορούσε και χειρότερα! Στο κύκλωμα για λόγους απλούστευσης δεν έχω σημειώσει τις τροφοδοσίες στα ολοκληρωμένα, Vcc και Gnd. Για απλούστευση και πάλι έχω βάλει led στις εξόδους του κυκλώματος ενώ κανονικά συνδέονται "ρελεδάκια" με trimer για τη ρύθμιση της έντασης της λάμπας στην επιθυμητή τιμή που θέλουμε κάθε φορά. Μπορεί όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει απλές αντιστάσεις αλλά για λόγους καθαρά πρακτικούς προτείνω/συστήνω trimer γιατί οι τιμές των αντιστάσεων διαφέρουν σημαντικά από τις αναγραφόμενες τιμές και είναι δύσκολο να βρει κάποιος ακριβώς την απαιτούμενη τιμή αντίστασης στους υπολογισμούς του αλλά και με ανοχή 1%. Επιπλέον με τη χρήση του trimer ανά πάσα στιγμή αλλάζουμε πολύ εύκολα την ένταση του φωτός. Η λάμπα που χρησιμοποιώ έχει κατανάλωση μικρή και μπορεί το ολοκληρωμένο να την τροφοδοτήσει χωρίς να καεί. Αν κάποιος θέλει να αποφύγει τα ρελαί μπορεί να χρησιμοποιήσει απλά PNP τρανζίστορ με μια αντίσταση στο συλλέκτη του και να οδηγήσει με αυτό τη λάμπα.

Η αλλαγή της σελήνης, ή η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη γίνεται με τη διοχέτευση παλμού στο probe και πάει στην επόμενη κατάσταση. Το κύκλωμα έχει 8 καταστάσεις προς τα δεξιά και 8 προς τα αριστερά. Αυτό πρακτικά σημαίνει 16 μέρες, όπου όποιος θέλει το αφήνει έτσι, κύκλος δλδ στις 16 μέρες, είτε μπαίνει ένα κύκλωμα με ένα D-Flip-Flop έτσι ώστε κάθε 2 παλμούς (μέρες) να αλλάζει 1 φορά κατάσταση οπότε 2x16=32 μέρες, ή να πάρει ένα χρονοδιακόπτη ηλεκτρονικό προγραμματιζόμενο, από praktiker με τιμή κοντά στο 8€, και να τον ρυθμίσει παλμό μέρα παρά μέρα.

Τα ολοκληρωμένα έχουν τάση τροφοδοσίας 5 volt. Εγώ προσωπικά έχω έναν μετασχηματιστή 220/12 και με ένα διαιρέτη τάσης (και γέφυρα φυσικά, τα ολοκληρωμένα DC και μόνον!!!) τροφοδοτώ τα ολοκληρωμένα και "κρατάω" και τα 12 volt για την τροφοδοσία της λάμπας. Το όλο πακέτο το ετοιμάζω για τον προαναφερθέντα φίλο και δουλεύει μέχρι τώρα (στο ερευνητικό μου εργαστήριο ) μια χαρά και επειδή φαντάζομαι και άλλοι το έχουν σκεφτεί απλά βαρέθηκαν την υλοποίηση το κάνω εγώ.

Παρατηρήσεις για την απλούστευση του κυκλώματος ή οποιασδήποτε άλλης μορφής δεκτές!

Υγ: το κύκλωμα δεν μπορώ να το ανεβάσω χωρίς να το μικρύνω (τότε δε θα έβλεπε κανείς τπτ) οπότε ανεβάζω το αρχείο σε zip.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01799 seconds with 10 queries