Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #293  
Παλιά 04-08-13, 11:09
Το avatar του χρήστη kgf12345
kgf12345 Ο χρήστης kgf12345 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2011
Περιοχή: rio atabapo(μεσα)-alto rio ilioupoli
Μηνύματα: 7.894
Προεπιλογή

Equisetum fluviatile


Φυτρωνει σε μεγαλες ποσοτητες και πυκνα,σε ακτες γλυγου νερου η σε ρηχα νερα λιμνων,βαλτων κλπ.
Συνηθως φτανει σε υψος τα 100 εκατοστα και πιο σπανια τα 140.Σε πολλες περιπτωσεις θεωρειται ζιζανιο γιατι ειναι πολυ ανθεκτικο και εχει την ταση με τους αριθμους του να υπερκαλυπτει τα υπολοιπα φυτα.
Ιστορικα χρησιμοποιουνταν απο ευρωπαιους και ινδιανους της αμερικης σαν γαυλοχαρτο για τριψιμο,γυαλισμα κλπ γιατι περιεχει μεγαλες ποσοτητες πυριτιου στα κλωναρια του.
Τα νεαρα βλασταρια τρωγοντουσαν,αλλα εδω χρειαζεται προσοχη γιατι περιεχει επισης το ενζυμο θυαμιναση που σταματαει την αποροφηση του συμπλεγματος βιταμινων Β απο τον οργανισμο,και σε μεγαλες ποσοτητες μπορει να γινει τοξικο.
Το ενζυμο καταστρεφεται με τη θερμοτητα η το στεγνωμα,οποτε αν μαγειρευτει μπορει να καταστει ακινδυνο/βρωσιμο και να υποκαταστησει το σπαραγγι,αν και δεν ειναι τοσο νοστιμο και θρεπτικο.

Οι ριζες του αφου μαγειρευτουν,περιεχουν θρεπτικο αμυλο και μπορουν να φαγωθουν,αλλα κι εδω χρειαζεται προσοχη.παντα μαγειρεμα.
Το φυτο περιεχει επισης εκουιζετικο οξυ,που εχει στυπτικη δραση.

Φαρμακευτικα χρησιμοποιουνταν απο τους αρχαιους ελληνες και ρωμαιους για σταματημα αιμοραγιων,θεραπεια των νεφρων,τα ελκη και τη φηματιωση(σε μορφη τσαγιου).
το φυτο μπορει να αποροφησει βαρεα μεταλα απο το εδαφος και χρησιμοποιειται συχνα σε διαδικασιες βιοπροσδιορισμου(bioassays) μεταλων.
Εχει περιεργη χημεια σε σχεση με αλλα φυτα,αφου ειναι πλουσιο σε πυριτιο,περιεχει διαφορα αλκαλοειδη(συμπεριλαμβανομενης και της νικοτινης)
και διαφορα μεταλικα στοιχεια ,ακομα και χρυσο,(ιδιοτητα για την οποια το "ματιαζαν" οι χρυσορυχοι παλιοτερα).
Τα κλωναρια μπορουν να χρησιμοποιηθουν φρεσκα για καλυτερο αποτελεσμα αλλα μπορει να χρησιμοποιηθει και η σταχτη τους αν τα καψουμε.
το αφεψημα μπορει να επαληφθει εξωτερικα σε πληγες για να σταματησει το αιμα και να βοηθησει στην επουλωση,αλλα σαν τσαι μπορει να βοηθησει και σε εσωτερικες αιμοραγιες.

Η χρηση του σαν στιλβωτικο/λειαντικο δεν πρεπει να υποτιμαται,αφου λειτουργει καλα σαν τετοιο.
Ενας οδηγος για τη χρηση του σαν γυαλοχαρτο βρισκεται εδω.
http://stoneageskills.com/articles/smoothing.html

πηγη
http://practicalplants.org/wiki/Equisetum_fluviatile
http://en.wikipedia.org/wiki/Equisetum_fluviatile
http://www.cdhs.us/Flower%20Project/...ile%20Fset.htm
http://stoneageskills.com/articles/smoothing.html
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01972 seconds with 10 queries