Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #289  
Παλιά 30-07-13, 10:50
Το avatar του χρήστη kgf12345
kgf12345 Ο χρήστης kgf12345 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2011
Περιοχή: rio atabapo(μεσα)-alto rio ilioupoli
Μηνύματα: 7.894
Προεπιλογή

τι να κανω,αφου δε μπορω να τη μεγαλωσω προσθετω πραμα μπας και χορτασω,αλλα δεν...
εντωμεταξυ το συγκεκριμενο ειναι και φυτο "θαυμα".εχει απιστευτες χρησεις.θα τα γραψω αυριο.


με τα ψαρια,πρεπει ναναι καμια δεκαρια μικρα εκει μεσα τωρα γιατι ειδα κιενα μεγαλυτερο απτην πρωτη γεννα...
σιγουρα ειναι ενα αρσενικο με τα ιδια χρωματα του πατερα του,και πρεπει ναναι κιαλλο ενα πιο κοκκινο.

ελεγα να τα βγαλω να τα βαλω στο ενυδρειο,αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι θα τους κανω καλο,μαλον το αντιθετο...

πρεπει να βγουν καποια στιγμη ομως για να δω τι ειναι και να τα δωσω...
-------------------------

common cattail (typha latifolia)


Ανηκει στην ιδια οικογενεια γρασιδιων (Gramineae)οπως το ρυζι,το καλαμποκι,η βρωμη,το σιταρι κλπ.
απτα 15 πιο κοινα "εξημερωμενα" ειδη φυτων που χρησιμοποιουνται για ανθρωπινη καταναλωση,τα 10 ανηκουν στα γρασιδια.

παρολαυτα,απτα 1300 και παραπανω ειδη αγριων γρασιδιων που υπαρχουν,η typha latifolia και τα υποειδη της,
εχει την υψηλοτερη θεση σαν φαγητο "επιβιωσης",αφου υπαρχει σε ολο τον κοσμο καθολη τη διαρκεια του χρονου.

ποιο αλλο φυτο μπορει να προσφερει 8 διαφορετικα ειδη φαγωσιμων προιοντων,3 θεραπευτικα,και τουλαχιστον αλλες 12 πρακτικες χρησεις?

το φυτο εχει αρκετους "συγγενεις", μεταξυ των οποιων καποιοι ειναι δηλητηριωδεις,
(οπως ιριδες και ακοροι)αλλα κανενα απο αυτα τα φυτα δεν εχει το χαρακτηριστικο καφε κεφαλι με τους σπορους που εχει το Typhalatifolia.

σαν φαγητο,στις αρχες της ανοιξης οι μικροι βολβοι στη ριζα του μπορουν να καθαριστουν και να φαγωθουν ωμοι,
να προστεθουν σε σαλατες,να μαγειρευτουν μεσα σε βραστα κατσαρολας με αλλα φαγητα, η και μονοι τους.

λιγο αργοτερα μολις τα βλασταρια φτασουν το μισο μετρο υψος, οι βολβοι μπορουν να καθαριστουν και να φαγωθουν παλι ειτε ωμοι ειτε και ψητοι.
το συγκεκριμενο προιον λεγεται και σπαραγγι των κοζακων(λογω του οτι αρεσε πολυ στους ρωσους και το χρησιμοποιουσαν αρκετα παλιοτερα και ισως και σημερα).

στα τελη της ανοιξης και αρχες καλοκαιριου μολις αρχιζουν και μεγαλωνουν τα βλασταρια, εμφανιζονται και το αρσενικο
(το τμημα πανω απτην κεφαλη)και το θυληκο μερος του φυτου(η κεφαλη με τους σπορους).

αυτα βρισκονται και μεγαλωνουν στο κεντρο του φυτου και οταν το φυτο ειναι μικρο,μπορουμε να τα ξεχωρισουμε μονο απο κοντα.
τραβαμε τα φυλλα οπως καθαριζουμε το καλαμποκι,και εμφανιζονται τα μερη του φυτου προς καταναλωση.
το θυληκο αργοτερα θα παρει το καφε χρωμα και το σχημα που ξερουμε που θα ανθισει και θα ριξει τους σπορους του,και το αρσενικο θα ξεραθει και θα πεσει.

και τα δυο αυτα μερη του φυτου μπορουν να βραστουνε και να φαγωθουν σε αυτο το σταδιο αναπτυξης, και εχουν γευση χαρακτηριστικη,που μοιαζει ομως με του καλαμποκιου.
το αρσενικο μερος ειναι μεγαλυτερο σε αυτη τη φαση οποτε προσφερει περισσοτερο φαγητο αποτι το θυληκο κομματι της κεφαλης.και τα δυο μπορουν να φαγωθουν και ωμα.

Αργοτερα,το αρσενικο μερος θα αναπτυξει τη γυρη σαν κιτρινη σκονη ταλκ, που μπορει να μαζευτει σε καποιο δοχειο.
μπορει να μαζευτει αρκετη ποσοτητα σε πολυ μικρο χρονο.
Οι παραδοσιακες χρησεις αυτης της γυρης που ειναι πλουσια σε αμυλο,ειναι να χρησιμοποιηθει σαν αλευρι για τηγανιτες φτιαχνοντας “cattail pancakes”,
η οπως χρησιμοποιουμε το καλαμποκαλευρο για καλαμποκοψωμο κλπ.
μπορει επισης να χρησιμοποιηθει για να πυκνωσουμε υγρα η σαν προσθετο που βοηθα στο φουσκωμα και στη γευση,σε κεικ,ψωμια,κλπ.


Αργα το καλοκαιρι με αρχες φθινοπωρου,τα μαλακά εσωτερικα μερη του φυτου μπορουν ακομα να μαζευτουν,αλλα η ποσοτητα του «σπαραγγιου» μειωνεται,γιατι το φυτο εχει σκληρηνει πλεον.
απο αυτη την περιοδο και μεχρι την ανοιξη,το προιον που μπορουμε να συλλεξουμε σε ποσοτητα ειναι το αμυλο της ριζας.
ειναι τοσο μεγαλη η ποσοτητα,που μια ερευνα του cattail research center Του πανεπιστημιου της Syracuse με επικεφαλη της ερευνας τον Leland Marsh εδειξε οτι η αποδοση ειναι φανταστικη.

Ο marsh ανακαλυψε πως η συγκομιδη ητανε 140 τονοι ριζωματος ανα στρεμμα,σε περιοχη
Κοντα στο Wolcott της Νεας Υορκης.Αυτό αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από 10 φορές τη μέση απόδοση ανά στρέμμα της πατάτας.
Από την άποψη του ξηρού βάρους του αλεύρου cattail, οι 140 τόνοι ρίζες θα αποδώσει περίπου 32 τόνους.

Για να εξαγαγουμε το αλεύρι ή άμυλο από τη ρίζα cattail, συλλέγουμε απλώς τις ρίζες, πλενουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Στη συνέχεια σπαμε τις ρίζες σε νερο.
Το αλεύρι θα αρχίσει να διαχωρίζεται από τις ίνες. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρις ότου όλες οι ίνες να διαχωριστουνε και το γλυκο άλευρο αφαιρείται.
Αφαιρουμε τις φυτικές ίνες και αδειαζουμε το παραπανισιο νερο.


Αφηνουμε τον πολτο με το αλευρι να στεγνωσει με την τοποθετηση κοντα σε φωτια η χρησιμοποιωντας τον ηλιο.

Το αλεύρι της ρίζας περιέχει επίσης γλουτένη. Η γλουτένη είναι το συστατικό στο αλεύρι του σιταριού που επιτρέπει στο αλεύρι να φουσκωσει σε ζύμη ψωμιού.
Οι ινδιανοι Iroquois βραζανε τις ρίζες για να παράγουν ένα λεπτό σιρόπι, το οποίο χρησιμοποιείται σε μια πουτίγκα με καλαμποκάλευρο και για να γλυκάνουν άλλα πιάτα.
Ορισμένοι Ινδιανοι έκαιγαν τα ωριμα καφε κεφαλια σπορων και βγαζανε τους σπόρους από το χνούδι, τους οποιους χρησιμοποιουσανε σαν πλυγουρι, η για να τους προσθεσουν σε σουπες.

Οι θεραπευτικές χρήσεις του cat tail περιλαμβάνουν καταπλάσματα που γίνονται από τη διάσπαση και χτυπημα των ριζων του,
που μπορούν να εφαρμοστούν σε κοψιματα,πληγες,εγκαυματα,τσιμπηματα και μολωπες.

η σταχτη των καμμενων φυλλων του μπορει να χρησιμοποιηθει σαν αντισηπτικο αλλα και στηπτικο για πληγες.
το νεκτρ που εκκρινεται απτο φυτο στη βαση του,μπορει να χρησιμοποιηθει σαν αντισηπτικο για μικρες πληγες η και τον πονοδοντο.

οι πρακτικες χρησεις του ειναι απεριοριστες.απο βελη με τα ξερα στελεχη του φυτου μεχρι αξονες,χειροτρυπανα,κλπ.
τα κεφαλια με τους σπορους μπορουν να χρησιμοποιηθουν σαν προσαναμα.το χνουδι μπορει να χρησιμοποιηθει σαν μαξιλαρι,η σαν μονωτικο/γεμιση για κρεβατι,ρουχα,κουβερτες κλπ.
τα φυλλα για κατασκευη καταφυγιων,η πλεγμενα για κατασκκευη καρεκλων κλπ που ειναι μια παραδοσιακη χρηση που γινεται εδω και χιλιαδες χρονια.

μπορουν να πλεχτουν σε καλαθια,καπελλα,ψαθες για κρεβατια κλπ.
οι κεφαλες μπορουν επισης να βουτυχτουν σε ζωικο λιπος και να χρησιμοποιηθουν σαν δαυλοι.
το χνουδι μπορει επισης να αναμιχθει με ρετσινι πευκου η ελατου και να φτιαχτει μια αρκετα ισχυρη κολλα αναγκης.


πηγη
http://www.backwoodshome.com/articles/duffyk43.html

αυτα,ετσι πληροφοριακα

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kgf12345 : 30-07-13 στις 10:50 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,03053 seconds with 10 queries