Θα σου έλεγα μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία και μόνο (έχω ζευγαρώσει αρκετές φορές μονομάχους, τώρα έχω γύρω στα 50 μωρά διαφόρων ηλικιών) ότι μπορείς να βάλεις τον αρσενικό μαζί με τη θηλυκή ακόμα κι αν αυτός δεν είναι έτοιμος για ζευγάρωμα. Απαραίτητη προυπόθεση να έχεις στο ενυδρείο (που θα πρέπει να έιναι τουλάχιστον 20 lt) πάρα μα πάρα πολλά φυτά και πάρα πολλές κρυψώνες. Φυσικά θα παρακολουθείς τη συμπεριφορά τους γιατί ξαναλέω ότι μιλάω από προσωπική εμπειρία και μόνο, αυτό που σου λέω λοιπόν μπορεί σε σένα να μην λειτουργήσει. Συνήθως πάντως αν η θυληκιά είναι έτοιμη, έρχεται και η όρεξη στον αρσενικό σε μερικές μέρες. Για να καταλάβεις είχα μια θηλυκιά που μέσα σ ένα μήνα ζευγάρωσε με τρείς διαφορετικούς αρσενικούς σε τρία διαφορετικά ενυδρεία (20,60 και 120 lt). Η κοινές παράμετροι σε όλες τις αναπαραγωγές που έχω κάνει ήταν ότι έβαζα το ζευγάρι μαζί από την αρχή σε βαριά φυτεμένο ενυδρείο και θερμοκρασία αυστηρά 27 βαθμούς. Η ποιότητα νερού μάλλον δεν έπαιξε ρόλο καθόλου.