Απ: Απλός αυτοματισμός για μεταγωγή σε ΔΕΗ από αστοχία UPS.
Ενόσω το ups ειναι σε λειτουργια εννοειται οτι θα επανασυνδεσει το δικτυο, μολις αποκατασταθει η διακοπη ρευματος. Αυτη ειναι άλλωστε η δουλεια του. Να παρεχει backup ρευμα κατα την διακοπη και να επανασυνδεσει αμεσα με την επαναφορα του δικτυου.
Το προβλημα ξεκιναει εαν διακοψει την λειτουργια του λογω εκφορτισης ή αστοχιας μπαταριων. Εκει τι γινεται.
Αυτα που εχουν νορμαλ τιμες δυστυχως δεν επαναλειτουργουν εφοσον σβησουν. Θα πρεπει καποιος να τα ξαναξεκινησει. Αλλιως μενουν επ' αοριστον σβηστα και οτι φυσικα ειναι επανω τους εκτος λειτουργιας.
Το απλουστατο αυτο κυκλωματακι ενοσο το ups ειναι οκ τοτε το κραταει "εντος". Εφοσον τωρα υπαρξει μια διακοπη ρευματος τετοιας διαρκειας που το ups εξαντλησει τις μπαταριες του και σβησει τοτε αυτο κανει απομανδαλωση. Βγαζει εκτος δηλαδη, το ups και συνδεει κατ' ευθειαν τα φορτια του στο δικτυο της ΔΕΗ. Ετσι μολις επανερθει το ρευμα αυτα θα επαναλειτουργησουν και δεν θα παραμηνουν "εκτος" λογω του σβηστου ups.
Επεισης αυτονοητα, μας δινει και προστασια απο αστοχια των μπαταριων. Δηλαδη αν οι μπαταριες του ups ειναι χαλασμενες και δεν κρατανε καθολου, τοτε με την παραμικρη διακοπη το ups μας θα σβησει. Ακομη και 1 λεπτο δηλαδη να κρατησει η διακοπη το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο, σαν να ειχε κρατησει ωρες και ωρες. Ενα ups σβηστο, οτι εχουμε βαλει επανω του σβηστο και να εχει ρευμα η ΔΕΗ κανονικοτατα. Καταλαβαινεις αυτο ειναι πολυ κακο. Αυτο το κυκλωματακι, με το που θα γινει η διακοπη της ΔΕΗ και δεν θα κρατησει το ups λογω χαλασμενων μπαταριων, θα το βγαλει εκτος και ετσι σε 1 λεπτο που θα ξαναερθει το ρευμα, ολα θα ξεκινησουν κανονικα.
Αυτες ειναι οι δυο βασικες δουλειες του και το χρησιμοποιω, γιατι εγω πανω στο ups που εχω παρει, εχω βαλει τα 2 φιλτρα μου. Οποτε με ενδιαφερει αμεσα η επαναλειτουργια τους, μολις επανερθει το ρευμα, οποτε και αν ειναι αυτο.
Στο πρακτικο μερος τωρα, ειδα οντως και τις δυο χρησιμοτητες του. Προσφατα άλλαξα τις μπαταριες που ειχε απο την μαμα του. Σε μια στιγμιαία διακοπη ρευματος, δεν κρατησε καθολου. Εσβησε αμεσως, ενω το ρευμα επανήλθε σε δευτερολεπτα. Σκεψου τωρα να μην ειχα αυτο το κυκλωματακι και να ελειπα, ας πουμε για 7-8 ωρες απο το σπιτι. Σιγουρα δεν θα ηταν και οτι καλυτερο.