Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #36  
Παλιά 04-03-13, 22:47
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Μερικα βασικα πραγματακια που νομιζω οτι δεν ξερουμε ή δεν εχουμε κατανοησει ή ξεχναμε πολλοι.

1. "Στρωσιμο" ενος φιλτρου, εννοουμε ενα φιλτρο να φιλοξενει καποια ποσοτητα "βιολογιας" (βασικα, νιτροποιητικα βακτηρια).
2. Αυτη η ποσοτητα βιολογιας εξαρταται αμεσα απο τους ρυπους που εχει το νερο. Οση αμμωνια υπαρχει στο νερο, τοση βιολογια δημιουργειται για να την οξειδωσει (ας πουμε "δεσμευσει" ή αποτοξικοποιησει). Αν βαλουμε περισσοτερη αμμωνια θα χρειαστει καποιος χρονος για να αναπαραχθει κι αλλη βιολογια που θα οξειδωσει και την επιπλεον αμμωνια, αν βαλουμε λιγοτερη αμμωνια θα χαθει μερος της υπαρχουσας βιολογιας αφου δεν θα εχει αμμωνια να "τραφει".
3. Οι ρυποι (αμμωνια κλπ) εξαρτωνται απο το ταισμα που κανουμε.
4. Ενα φιλτρο λοιπον μπορει να θεωρειται στρωμενο για ενα ενυδρειο που ταιζεται μια συγκεκριμενη ποσοτητα, αλλά αστρωτο για ενα αλλο που ταιζεται μεγαλυτερη ποσοτητα.
5. Η ιδια συγκεκριμενη ποσοτητα τροφης εχει αποτελεσμα αλλης μετρησης αμμωνιας σε ενα μικρο ενυδρειο και αλλης σε ενα μεγαλο. Πχ αν υποθεσουμε οτι μια κουταλια τροφη θα βγαλει 10 mg/Lt αμμωνια, αυτη θα ειναι 1 mg/Lt σε 10 λιτρα ενυδρειο και 0.1mg/Lt σε 100 λιτρα ενυδρειο.


Συμπερασματικα οταν ταιζουμε 2 φυλαρακια τροφη (αρκετη για να κρατησει διατροφικα σε καλη κατασταση ενα μονομαχο για αρκετο καιρο πχ μεχρι να αναπτυχθει πλουσιοτερη βιολογια στο φιλτρο) σε ενα 50λιτρο ενυδρειο, θα δημιουργηθει ελαχιστη αμμωνια, ενω η ιδια ποσοτητα αν ταιστει σε μια γυαλα ενος λιτρου θα δημιουργηθει 50πλασια αμμωνια.
Η αλλαγη λοιπον που θα χρειαστει ενα 50 λιτρο ενυδρειο, θα ειναι 50 φορες μικροτερη απο αυτη στη γυαλα.
Επισης συμπερασματικα, η ποσοτητα βιολογιας που θα χρειαζεται για να "δεσμευσει" 2 φυλαρακια τροφης, θα ειναι ελαχιστη.

Τωρα (και οχι συμπερασματικα αλλα και πρακτικα) ενα 50λιτρο ενυδρειο με ενα μονομαχο δεν χρειαζεται καν φιλτρο (τουλαχιστον για καποιον που δεν ειναι αρχαριος) αφου βιολογια πιανει και το εσωτερικο του ενυδρειου, οχι μονο το φιλτρο.
Αν αυξανεται και το ταισμα σταδιακα, θα προλαβαινει να αναπαραγεται η βιολογια και να αυξανεται τοσο οσο να καλυπτει τους νεους ρυπους. (μεχρι ενα σημειο μπορει να καλυπτεται και χωρις φιλτρο, σε αλλες περιπτωσεις με πολυ ταισμα, μπορει να μη φτανει καν ενα συμβατικο φιλτρο για "τα λιτρα του ενυδρειου" που αναγραφονται στις προδιαγραφες του)
Το στρωσιμο μπορει να γινει αθορυβα.

Η απαντηση μου λοιπον ειναι:
Ενα ενυδρειο αστρωτο, ειναι ασυζητητι καλυτερη λυση απο μια γυαλα. (μιλαμε για περιπτωσεις που ειναι αδυνατο το μπολιασμα)
Το να κραταμε το ψαρι στη γυαλα μεχρι να στρωσει το κυριως ενυδρειο, ειναι λαθος.
Το να βαλουμε το ψαρι σε ενα αστρωτο αλλα ανετο ενυδρειο, δεν ειναι λαθος αν ταιζουμε σωστα και κανουμε μετρησεις (οι αρχαριοι - οι εμπειροι ξερουν τι να κανουν), ετσι ωστε να επεμβουμε με αλλαγη ή με prime.
Αν εχουμε και αληθινα φυτα μεσα, ακομα καλυτερα.
Τα παραπανω δεν ισχυουν για ζωντανα που ζουν πανω και μεσα στο βυθο. Ο βυθος αργει πολυ να στρωσει. Μετα τους 3-5 μηνες.

Τα μυστικα για στρωσιμο χωρις τιποτα (μπολι κλπ) ειναι 6.
1. Ανετα λιτρα
2. Σταδιακη εισαγωγη ψαριων
3. Προσεκτικο ταισμα
4. Καταλληλο φιλτρο και υλικα φιλτρου για το ταισμα που προκειται να κανουμε με την τελικη ιχθοφορτωση.
5. Μετρησεις και αλλαγες νερου ή/και χρηση prime σε καταλληλη δοσολογια, οταν χρειαστει.
6. Ζωντανα φυτα αν ειναι δυνατον.

Ενα 50λιτρο λοιπον με ενα μονομαχο μπορει να πληρει τα παραπανω.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01808 seconds with 10 queries