Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από kostas82
βασικό μειονέκτημα των λεντοταινιών είναι ότι δεν ψύχονται και χάνουν σε απόδοση γρήγορα και από ότι ακούω καίγονται και κάποια λεντάκια , να προτιμάτε λεντ ισχύος από τρία βατ και πάνω με ικανή ψύξη και driver σταθερού ρεύματος για να δουλεύουν για χρόνια με σταθερή απόδοση
|
Πολύ σωστά αλλά άμα πρέπει να τα βάλεις
κάτω από το πλαστικό καπάκι πας αναγκαστικά σε στεγανή >IP67 και χαμηλής θερμικής εκπομπής λύση.
Φίλε kostas82, θαύμασα την κατασκευή σου με τα led ισχύος και συμφωνώ ότι είναι η καλύτερη λύση (αν μπορούσα να την κάνω

)!
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από paris_athens
Ετοιμαζω και εγω παρομοιο φωτιστικο. Θα χρησιμοποιησω λεντοταινια rgb με 5050 led σαν κυριο φωτισμο και θα υπαρχει και μια θερμη στα 4000Κ και μια ψυχρη στα 7000Κ.
Σε ολα τα φωτιστικα εμποριου και μη οπου χρησιμοποιουνται για αναπτυξη φυτων βαζουν κοκκινα και μπλε και ασπρα ψυχρα led σε ποσοστο 60-20-20.
Εγω θα δουλεψω σε υψηλη φωτινοτητα τα κοκκινα και τα μπλε απο τις rgb λεντοταινιες και το πρασινο σε πολυ μικρη φωτινοτητα ισα να συμπληρωνει το φασμα. Και μετα θα βοηθησω με τις ασπρες ετσι ωστε να μπορεσει να βγαλει και δυναμη το φωτιστικο.
Το καθε χρωμα θα τροφοδοτειται απο ξεχωριστο switching τροφοδοτικο με δυνατοτητα λεπτομερους ρυθμισεις της τασης ετσι να τις φερνω στην φωτεινοτητα που θελω.
Εβαλα rgb λεντοταινια σε ενυδρειο 30λιτρα με μονομαχο και την δουλευω με ιση ισχυ σε ολα τα χρωματα ετσι ωστε να παραγει ψυχρο λευκο χρωμα. Δεν εχω κανενα προβλημα με αλγες, αλλα αλλαξε ολο το χρωμα του ενυδρειου. Τα φυτα δειξανε πραγματικα πρασινα, ο μονομαχος πραγματικα κοκκινος οπως ειναι. Τα led ειναι πολυ μπροστα απο καθε λαμπα φθορισμου στην αποδοση των χρωματων!!!
|
Πολύ ενδιαφέρον, αν καταλήξεις στα υλικά και από που τα προμηθεύτηκες θα ήθελα να με ενημερώσεις, γιατί και εγώ για 5050 14W/m προσανατολίζομαι. Προσωπικά έχω βρει
αυτή (την 3η από το τέλος με 9€) σαν φτηνή και με δυνατότητα πώλησης ανά μέτρο (εγώ θέλω μόνο 1,5μ). Δεν την έχω προμηθευτεί ακόμα. Σκέφτομαι και
αυτό σαν dimmer. 12V τροφοδοτικό όλο και κάποιο θα βρεθεί.
Ίσως είναι καλύτερα το τροφοδοτικό σου να μην κάνει ρύθμιση τάσης, αλλά ρεύματος. Τα led κάνουν 'γόνατο' στην καμπύλη V-I και δεν είναι εύκολο να τα ρυθμίσεις με τάση (γι' αυτό και ο kostas82 προτείνει driver σταθερού ρεύματος).
Άλγες μπορούν πάντα να παρουσιαστούν (χτυπώ ξύλο...) και χωρίς να φταίει ο φωτισμός. Το θέμα είναι να υπάρχουν 'εργαλεία' αντιμετώπισης. Αν και έχει αναφερθεί ότι η πλήρη συσκότηση κάνει 'θαύματα' σε μερικά ήδη, θα ήταν ενδιαφέρον αν χρησιμοποιούσαμε την χρωματική απόχρωση του φωτός.