Κοιταξε, και η τυχη παιζει ρολο πολλες φορες στην ομαλη πορεια ενος ενυδρειου.
Υπαρχουν ενυδρεια που χωρις πολυ ψαξιμο πανε τελεια και αλλα που προσεχονται λεπτομερως και εχουν προβληματα.
Φυσικα η αποψη μου ειναι οτι τιποτα δεν συμβαινει τυχαια σε ενα ενυδρειο, απλα η τυχη βοηθαει στο να μη συμβουν πραγματα που δεν μπορουμε να κατανοησουμε, να εξηγησουμε και να αντιμετωπισουμε (αναλογα την εμπειρια του και τις γνωσεις του, ο καθενας).
Η πιο πιθανη αιτια μαζικων απωλειων ειναι η καθαριοτητα του νερου, απο αζωτουχα παραγωγα (αμμωνια, νιτρωδη), δηλητήρια (αερια πχ υδροθειο απο το βυθο, ή απορρυπαντικα, βαρεα μεταλλα κλπ), ασφυξια (πολυ διοξειδιο, ελλειπης οξυγονωση κλπ), οπως και η αποτομη αλλαγη παραμετρων (pH GH θερμοκρασια), οι καρκινοι και η σταδιακη καταστροφη ζωτικων οργανων, πχ απο πολλα νιτρικα κλπ
Mετα, για απωλειες με εμφανη σημαδια (πχ παρασιτα, βακτηριακες), ερχεται η παραμονη του σε νερο, με οχι τοσο μεγαλη διαλυση τοξικων για αμεσους θανατους, αλλα τοσο οσο να τα κανει να υποφερουν και να πεφτει το ανοσοποιητικο τους, και ετσι να ασθενουν και να πεθαινουν (παρασιτα, βακτηρια, μυκητες κλπ υπαρχουν σε πολλα ενυδρεια χωρις να ασθενουν τα ψαρια κι αυτο γιατι εχουν ισχυρο ανοσοποιητικο και αμυνονται ή υπαρχει αυτο-ιαση)
Τα ιδια αποτελεσματα μπορει να εχουν οι ασυμβατοτητες σε συγκατοικους και περιβαλλον ενυδρειου (φωτισμος, κρυψωνες, ροη, κλπ)
Μετα, για πιο σπoραδικες απωλειες πιο μακροχρονα, ερχεται η ποιοτητα του νερου ως προς τις παραμετρους (pH GH θερμοκρασια) ή η διατηρηση σε μικρους χωρους με αποτελεσμα νανισμο κλπ, ή η λαθος ή/και ελλειπης διατροφη και η ελλειψη βιταμινων.
Τελος, εχουμε το φυσικο θανατο, αφου εχει συμπληρωθει το προσδοκιμο ζωης ενος ειδους, με σταδιακη πτωση της δυναμης του οργανισμου τους κλπ, οπως και την περιπτωση να εχουμε παρει ψαρια ηδη αρρωστα και δεν το παρατηρησαμε, ή να εχουν γεννετικα προβληματα.
Εσυ παρατηρεις το ενυδρειο και την πορεια του καθημερινα και μπορεις να καταλαβεις που μπορει να οφειλωνται οι θανατοι και οι ασθενειες.
Εμεις μπορουμε μονο να σου πουμε πιθανες αιτιες, αν εχουμε οσο περισσοτερες πληροφοριες γινεται για το ενυδρειο, (τιμες νερων, ρουτινες, φωτογραφιες, βιντεο κλπ).
Στην περιπτωση σου βεβαια, επηρεαζει και το οτι το παρασιτο αυτο ειναι πολυ δυνατο για να αντιμετωπιστει μονο με φυσικους τροπους (πχ ενισχυση ανοσοποιητικου μεσω καλων συνθηκων κλπ).
Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι, σωστη θεραπεια και βοηθεια με πολυ καλη ποιοτητα νερου και βιταμινες (προσεκτικα για υπερβιταμινωση).
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
|