Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #8  
Παλιά 30-10-12, 12:24
Vandar Ο χρήστης Vandar δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-03-2011
Περιοχή: Αιγάλεω
Μηνύματα: 45
Προεπιλογή

Γεια σας και από εμένα!

Λοιπόν παιδιά , το πρώτο φυτό είναι η Bacopa Monnieri II , αλλά είναι σε emersed μορφή, όπως και όλα τα φυτά του ΙΚΕΑ, για αυτό ίσως να μην σας μοιάζει τόσο με την ενυδρειακή μορφή του φυτού.

Emersed σημαίνει μεγαλωμένο εκτός νερού. Αυτό βεβαίως είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα (που δυστυχώς χαρακτηρίζει και τα περισσότερα φυτά από όλες τις ''φάρμες'' ενυδρειακών φυτών ανά τον κόσμο). Οι εταιρείες προτιμούν να μεγαλώνουν τα φυτά σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας εκτός νερού (με συστήματα ψεκασμού μέσα σε θερμοκήπια πχ, που στήνονται μια φορά) και επιτυγχάνουν έτσι πολλά πλεονεκτήματα για τις ίδιες :
- Καλύτερη απορρόφηση του ηλιακού φωτός μιας και δεν μεσολαβεί το νερό, και εννοείται καμία ανάγκη για άλλον τρόπο φωτισμού.
- Καμία ανάγκη παροχής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μιας και ο ατμοσφαιρικός αέρας εκτός νερού έχει πολύ μεγάλο ποσοστό.
- Καλύτερη εμφάνιση του φυτού , μιας και δεν προβληματίζονται ποτέ με διάφορους τύπους άλγης όταν το ''ανοσοποιητικό'' των φυτών τους πέφτει.

Επομένως με σχεδόν μηδενικό κόστος , αν αναλογιστούμε πως οι φάρμες αυτές είναι και σε χώρες με πάμφθηνα εργατικά (Ινδία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία κτλ), επιτυγχάνουν να έχουν πολύ σημαντικά έσοδα. Στην περίπτωση του ΙΚΕΑ μπορεί να φαντάζουν πολύ μικρότερα αυτά τα έσοδα, αλλά αν αναλογιστεί κανείς το ότι η ποσότητα των φυτών είναι ελάχιστη, οι συνθήκες διατήρησής τους απαράδεκτες (δεν μπαίνουν καν στον κόπο να βάλουν μια πανίσχυρη λάμπα από πάνω τους, ενώ έχουν τόσες μέσα στο πολυκατάστημα) και η διάθεσή τους αφορά μόνο ελάχιστα είδη που τα παίρνει η εταιρεία μαζικά (και δεν μπαίνει καν στην διαδικασία να αναφέρει το είδος, έχοντας και 'υδρόφιλα' μαζί με ενυδρειακά), εξηγείται η διαφορά της τιμής που τα δίνει , από τα 6-7-8 ευρώ των εξειδικευμένων καταστημάτων.

Όπως και να έχει βέβαια, με την πώληση emersed φυτών , είτε στην περίπτωση του ΙΚΕΑ , είτε στην περίπτωση των υπολοίπων πωλητών, o μόνος χαμένος είναι ο αγοραστής ο οποίος :
- Όταν αγοράζει κάποιο είδος, βλέπει άλλη εικόνα από αυτήν που θα έχει το φυτό τελικά στο ενυδρείο του (αν το φυτό τα πάει καλά...), μιας και τα περισσότερα φυτά έχουν αρκετά διαφοροποιημένο φύλλωμα στην μορφή τους εκτός νερού από εκείνη εντός νερού.
- (το σημαντικότερο) διατρέχει σημαντικό κίνδυνο να χάσει το φυτό τις πρώτες μέρες εγκατάστασής του στο ενυδρείο, μιας και το σοκ που παθαίνει ένα emersed φυτό που βυθίζεται στο νερό, μετά από μερικές μέρες που προσπαθεί να δημιουργήσει τον νέο τύπο φύλλων του , είναι ασύγκριτο με το απλό σοκ μεταφύτευσης που παθαίνει ένα submersed φυτό (μεγαλωμένο εντός νερού). Σε πολλές περιπτώσεις , αρκετά φυτά ενδέχεται να ρίξουν όλα τα παλιά τους φύλλα και στην συνέχεια να σαπίσουν χωρίς να καταφέρουν να βγάλουν τα νέα τους φύλλα, αφήνοντας τον αγοραστή να αναρωτιέται τι συνέβη.

Ελπίζω να βοήθησα στην επίλυση κάποιων αποριών , ειδικά για το πώς γίνεται ένα φυτό να έχει διαφοροποιημένη εμφάνιση !
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01708 seconds with 10 queries